Leto na grile - sladučké nápady

Grilovanie nie je len o prepchávaní sa sýtymi porciami jedla. Popustite uzdu fantázii a pripravte sebe i vašim deťom sladkú bodku na záver dňa.

Medové ovocie
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 menší ananás
  • 2 hrušky
  • 2 jablká
  • 2 broskyne
  • 1 zrelé mango
  • 2 PL medu
  • 2 PL hnedého cukru
  • šťava z polovice citróna alebo limetky
  • mätové lístky

Voliteľný príloha:

  • 2 PL rumu alebo 100 ml sladkého likéru
  • čokoládová poleva
  • nasekané orechy
  • vanilková zmrzlina

Všetko ovocie podľa potreby očistite, umyte, nakrájajte na rovnako veľké kúsky. V miske zmiešajte citrónovú šťavu s cukrom, medom a nasekanými mätovými lístkami. Ovocie naukladajte na grilovaciu tácku a rovnomerne potrite a nakoniec zalejte medovou omáčkou. Pečte na miernom ohni približne 15-20 minút. Ovocie priebežne otáčajte a premiešavajte, aby sa spodné kúsky nepripálili s medom a cukrom na karamel. Servírujte s prílohou podľa chuti, poliate likérom, alebo rozpustenou bielou alebo hnedou čokoládou, posypané nasekanými orechmi alebo v miske s kopčekom zmrzliny.

Článok pokračuje pod video reklamou

TIP: Vyberajte zrelé nie však mäkké prezreté ovocie s vhodnou dužinou. Vyhýbajte sa veľkostným rozdielom, aby sa nestalo, že jahody a drobné lesné ovocie bude rozvarené na džem, zatiaľ čo tvrdé jablko bude stále príliš chrumkavé.


Škoricové jablká
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 2-3 väčšie jablká
  • 1 citrón
  • 1 PL masla
  • 2 PL cukru
  • 2 PL medu
  • 1 PL mletej škorice
  • 100 ml červeného vína

Z jabĺk odstráňte šupku a jadrovníky. Nakrájajte ich na kolieska a naukladajte do hliníkovej misy na grilovanie. Posypte ich cukrom, škoricou, zalejte medom, vínom, citrónovou šťavou a grilujte niekoľko minút. Ak sa už vytvorí karamel a všetka šťava sa odparí, pridajte plátok masla a dopečte ich do požadovanej mäkkosti. Servírujte horúce.

TIP: Horúce voňavé jablká servírujte na konci grilovačky, s prichádzajúcim večerom hostí prehrejú a kyselkavý citrón a pikantná škorica pomôže vytráviť ťažšie mastnejšie chody.


Palacinky z grilu
SUROVINY NA VIAC PORCIÍ

  • 300 ml mlieka
  • 200 ml vody
  • 100 ml oleja
  • 2 vajíčka
  • 200 g hladkej múky
  • 1 ČL cukru
  • štipka soli

Na posypanie:

  • práškový cukor
  • citrónová šťava

Zmiešaním všetkých surovín vypracujte hladké palacinkové cesto. Palacinky upečte klasickým spôsobom na elektrickom grile s hladkým povrchom, alebo na klasickom grile tak, že nad rozpálenú pahrebu položíte grilovaciu mriežku a na ňu hliníkovú tácku. Výhodou riedkeho palacinkového cesta je, že sa dá pripraviť vopred doma, preliať do plastovej fľaše od malinovky a jednoducho zobrať so sebou na výlet, či chatu a bez naberačky a stekancov vlievať palacinky, hoc i netradičných zvieratkovských tvarov. Hotové palacinky servírujte pokvapkané citrónovou šťavou a posypané práškovým cukrom.

TIP: Mlieko môžete v recepte nahradiť i bielym jogurtom či zakysankou. Palacinky budú sviežejšie a nadýchanejšie. Nezabudnite palacinkové cesto skladovať v prenosnej cestovnej chladničke.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 14 797
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 610
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 420
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 083
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 980
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 600
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 787
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 204
  9. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 057
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 710

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zálohovanie PET fliaš je bližšie. Na aké prekážky naráža?

Zálohovaním sa vyzbiera 90 percent fliaš.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Slovensko vo finále MS vo futbale? Nie je to utópia

Slovenský futbal môže siahať na vrchol.

KOMENTÁR ONDREJA PODSTUPKU

Pomôžme ministrovi spraviť drahé a bolestivé rozhodnutie

Zálohovanie PET fliaš je dobrý a bolestivý nápad.

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Babčenkova manželka prehovorila. Ako prežívala smrť svojho manžela?

O všetkom vedela vopred.

Neprehliadnite tiež

Nebehaj holá pred deťmi! Aké sú hranice nahoty doma?

Je správne, aby deti videli rodičov nahých?

Leto, hudba, romantika. Ako sa dá nájsť láska na hudobnom festivale

Aj lásky z letných festivalov môžu vydržať.

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Herečka Judit Bárdos: Nie každá chvíľa v tomto povolaní vás stopercentne baví

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.