Leto na grile - sladučké nápady

Grilovanie nie je len o prepchávaní sa sýtymi porciami jedla. Popustite uzdu fantázii a pripravte sebe i vašim deťom sladkú bodku na záver dňa.

Medové ovocie
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 menší ananás
  • 2 hrušky
  • 2 jablká
  • 2 broskyne
  • 1 zrelé mango
  • 2 PL medu
  • 2 PL hnedého cukru
  • šťava z polovice citróna alebo limetky
  • mätové lístky

Voliteľný príloha:

  • 2 PL rumu alebo 100 ml sladkého likéru
  • čokoládová poleva
  • nasekané orechy
  • vanilková zmrzlina

Všetko ovocie podľa potreby očistite, umyte, nakrájajte na rovnako veľké kúsky. V miske zmiešajte citrónovú šťavu s cukrom, medom a nasekanými mätovými lístkami. Ovocie naukladajte na grilovaciu tácku a rovnomerne potrite a nakoniec zalejte medovou omáčkou. Pečte na miernom ohni približne 15-20 minút. Ovocie priebežne otáčajte a premiešavajte, aby sa spodné kúsky nepripálili s medom a cukrom na karamel. Servírujte s prílohou podľa chuti, poliate likérom, alebo rozpustenou bielou alebo hnedou čokoládou, posypané nasekanými orechmi alebo v miske s kopčekom zmrzliny.

TIP: Vyberajte zrelé nie však mäkké prezreté ovocie s vhodnou dužinou. Vyhýbajte sa veľkostným rozdielom, aby sa nestalo, že jahody a drobné lesné ovocie bude rozvarené na džem, zatiaľ čo tvrdé jablko bude stále príliš chrumkavé.


Škoricové jablká
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 2-3 väčšie jablká
  • 1 citrón
  • 1 PL masla
  • 2 PL cukru
  • 2 PL medu
  • 1 PL mletej škorice
  • 100 ml červeného vína

Z jabĺk odstráňte šupku a jadrovníky. Nakrájajte ich na kolieska a naukladajte do hliníkovej misy na grilovanie. Posypte ich cukrom, škoricou, zalejte medom, vínom, citrónovou šťavou a grilujte niekoľko minút. Ak sa už vytvorí karamel a všetka šťava sa odparí, pridajte plátok masla a dopečte ich do požadovanej mäkkosti. Servírujte horúce.

TIP: Horúce voňavé jablká servírujte na konci grilovačky, s prichádzajúcim večerom hostí prehrejú a kyselkavý citrón a pikantná škorica pomôže vytráviť ťažšie mastnejšie chody.


Palacinky z grilu
SUROVINY NA VIAC PORCIÍ

  • 300 ml mlieka
  • 200 ml vody
  • 100 ml oleja
  • 2 vajíčka
  • 200 g hladkej múky
  • 1 ČL cukru
  • štipka soli

Na posypanie:

  • práškový cukor
  • citrónová šťava

Zmiešaním všetkých surovín vypracujte hladké palacinkové cesto. Palacinky upečte klasickým spôsobom na elektrickom grile s hladkým povrchom, alebo na klasickom grile tak, že nad rozpálenú pahrebu položíte grilovaciu mriežku a na ňu hliníkovú tácku. Výhodou riedkeho palacinkového cesta je, že sa dá pripraviť vopred doma, preliať do plastovej fľaše od malinovky a jednoducho zobrať so sebou na výlet, či chatu a bez naberačky a stekancov vlievať palacinky, hoc i netradičných zvieratkovských tvarov. Hotové palacinky servírujte pokvapkané citrónovou šťavou a posypané práškovým cukrom.

TIP: Mlieko môžete v recepte nahradiť i bielym jogurtom či zakysankou. Palacinky budú sviežejšie a nadýchanejšie. Nezabudnite palacinkové cesto skladovať v prenosnej cestovnej chladničke.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 17 072
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 15 260
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 13 231
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 935
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 663
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 793
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 407
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 812
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 576
  10. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 3 381

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Američania spozorneli. Slovenské kosatce sú hodné Oscara

Babičkina čipka, Zlatovláska či Bratislavský princ nie sú názvy rozprávok, ale originálne odrody irisov a gladiol, ktoré získali prestížne svetové ocenenia.

DOMOV

Architekt: Nikde som nezažil to, čo na Námestí slobody

Socializmus architektovi neprekáža, dôležitá je funkčnosť.

TECH

Pozerať ale, nedotýkať sa. Pľuzgiernik je náš najjedovatejší chrobák

O prvé miesto sa delí so svojimi príbuznými.

Neprehliadnite tiež

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Oľga Feldeková: Humor je pre mňa záhada, možno mu raz prídem na koreň

Spolu s manželom sa chystá napísať pamäti a ako sama dodáva: budú o ňom.

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.