SME

Leto na grile - sladučké nápady

Grilovanie nie je len o prepchávaní sa sýtymi porciami jedla. Popustite uzdu fantázii a pripravte sebe i vašim deťom sladkú bodku na záver dňa.

Medové ovocie
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 menší ananás
  • 2 hrušky
  • 2 jablká
  • 2 broskyne
  • 1 zrelé mango
  • 2 PL medu
  • 2 PL hnedého cukru
  • šťava z polovice citróna alebo limetky
  • mätové lístky

Voliteľný príloha:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • 2 PL rumu alebo 100 ml sladkého likéru
  • čokoládová poleva
  • nasekané orechy
  • vanilková zmrzlina

Všetko ovocie podľa potreby očistite, umyte, nakrájajte na rovnako veľké kúsky. V miske zmiešajte citrónovú šťavu s cukrom, medom a nasekanými mätovými lístkami. Ovocie naukladajte na grilovaciu tácku a rovnomerne potrite a nakoniec zalejte medovou omáčkou. Pečte na miernom ohni približne 15-20 minút. Ovocie priebežne otáčajte a premiešavajte, aby sa spodné kúsky nepripálili s medom a cukrom na karamel. Servírujte s prílohou podľa chuti, poliate likérom, alebo rozpustenou bielou alebo hnedou čokoládou, posypané nasekanými orechmi alebo v miske s kopčekom zmrzliny.

SkryťVypnúť reklamu

TIP: Vyberajte zrelé nie však mäkké prezreté ovocie s vhodnou dužinou. Vyhýbajte sa veľkostným rozdielom, aby sa nestalo, že jahody a drobné lesné ovocie bude rozvarené na džem, zatiaľ čo tvrdé jablko bude stále príliš chrumkavé.


Škoricové jablká
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 2-3 väčšie jablká
  • 1 citrón
  • 1 PL masla
  • 2 PL cukru
  • 2 PL medu
  • 1 PL mletej škorice
  • 100 ml červeného vína

Z jabĺk odstráňte šupku a jadrovníky. Nakrájajte ich na kolieska a naukladajte do hliníkovej misy na grilovanie. Posypte ich cukrom, škoricou, zalejte medom, vínom, citrónovou šťavou a grilujte niekoľko minút. Ak sa už vytvorí karamel a všetka šťava sa odparí, pridajte plátok masla a dopečte ich do požadovanej mäkkosti. Servírujte horúce.

TIP: Horúce voňavé jablká servírujte na konci grilovačky, s prichádzajúcim večerom hostí prehrejú a kyselkavý citrón a pikantná škorica pomôže vytráviť ťažšie mastnejšie chody.

SkryťVypnúť reklamu

Palacinky z grilu
SUROVINY NA VIAC PORCIÍ

  • 300 ml mlieka
  • 200 ml vody
  • 100 ml oleja
  • 2 vajíčka
  • 200 g hladkej múky
  • 1 ČL cukru
  • štipka soli

Na posypanie:

  • práškový cukor
  • citrónová šťava

Zmiešaním všetkých surovín vypracujte hladké palacinkové cesto. Palacinky upečte klasickým spôsobom na elektrickom grile s hladkým povrchom, alebo na klasickom grile tak, že nad rozpálenú pahrebu položíte grilovaciu mriežku a na ňu hliníkovú tácku. Výhodou riedkeho palacinkového cesta je, že sa dá pripraviť vopred doma, preliať do plastovej fľaše od malinovky a jednoducho zobrať so sebou na výlet, či chatu a bez naberačky a stekancov vlievať palacinky, hoc i netradičných zvieratkovských tvarov. Hotové palacinky servírujte pokvapkané citrónovou šťavou a posypané práškovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu

TIP: Mlieko môžete v recepte nahradiť i bielym jogurtom či zakysankou. Palacinky budú sviežejšie a nadýchanejšie. Nezabudnite palacinkové cesto skladovať v prenosnej cestovnej chladničke.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  6. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  8. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  1. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  2. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  3. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  5. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  6. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  7. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  8. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 16 416
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 8 584
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 242
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 4 819
  5. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 480
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 3 214
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 839
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 360
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


Veľkonočné tradície majú mnoho podôb.


Pavol Juračka
Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


29
Nepečený cheesecake s ovocím.

Rýchly cheesecake bez pečenia je lahodný a osviežujúci. V tomto článku nájdete recepty aj tipy na cheesecake bez zapínania rúry.


redakcia SME ženy
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 104 659
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 59 444
  3. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 48 880
  4. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 26 483
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 21 918
  6. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 20 090
  7. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 19 544
  8. Matej Galo: Pán Fico, ste tak neschopný, alebo len žijete mimo reality? 13 570
  1. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  2. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  3. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  4. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  5. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  6. Tupou Ceruzou: Medvede
  7. Tupou Ceruzou: Mr. Business
  8. Věra Tepličková: Romana nám odkazuje, že je stále úžasná
reklama
SkryťZatvoriť reklamu