Leto na grile - sladučké nápady

Grilovanie nie je len o prepchávaní sa sýtymi porciami jedla. Popustite uzdu fantázii a pripravte sebe i vašim deťom sladkú bodku na záver dňa.

Medové ovocie
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 menší ananás
  • 2 hrušky
  • 2 jablká
  • 2 broskyne
  • 1 zrelé mango
  • 2 PL medu
  • 2 PL hnedého cukru
  • šťava z polovice citróna alebo limetky
  • mätové lístky

Voliteľný príloha:

  • 2 PL rumu alebo 100 ml sladkého likéru
  • čokoládová poleva
  • nasekané orechy
  • vanilková zmrzlina

Všetko ovocie podľa potreby očistite, umyte, nakrájajte na rovnako veľké kúsky. V miske zmiešajte citrónovú šťavu s cukrom, medom a nasekanými mätovými lístkami. Ovocie naukladajte na grilovaciu tácku a rovnomerne potrite a nakoniec zalejte medovou omáčkou. Pečte na miernom ohni približne 15-20 minút. Ovocie priebežne otáčajte a premiešavajte, aby sa spodné kúsky nepripálili s medom a cukrom na karamel. Servírujte s prílohou podľa chuti, poliate likérom, alebo rozpustenou bielou alebo hnedou čokoládou, posypané nasekanými orechmi alebo v miske s kopčekom zmrzliny.

TIP: Vyberajte zrelé nie však mäkké prezreté ovocie s vhodnou dužinou. Vyhýbajte sa veľkostným rozdielom, aby sa nestalo, že jahody a drobné lesné ovocie bude rozvarené na džem, zatiaľ čo tvrdé jablko bude stále príliš chrumkavé.


Škoricové jablká
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 2-3 väčšie jablká
  • 1 citrón
  • 1 PL masla
  • 2 PL cukru
  • 2 PL medu
  • 1 PL mletej škorice
  • 100 ml červeného vína

Z jabĺk odstráňte šupku a jadrovníky. Nakrájajte ich na kolieska a naukladajte do hliníkovej misy na grilovanie. Posypte ich cukrom, škoricou, zalejte medom, vínom, citrónovou šťavou a grilujte niekoľko minút. Ak sa už vytvorí karamel a všetka šťava sa odparí, pridajte plátok masla a dopečte ich do požadovanej mäkkosti. Servírujte horúce.

TIP: Horúce voňavé jablká servírujte na konci grilovačky, s prichádzajúcim večerom hostí prehrejú a kyselkavý citrón a pikantná škorica pomôže vytráviť ťažšie mastnejšie chody.


Palacinky z grilu
SUROVINY NA VIAC PORCIÍ

  • 300 ml mlieka
  • 200 ml vody
  • 100 ml oleja
  • 2 vajíčka
  • 200 g hladkej múky
  • 1 ČL cukru
  • štipka soli

Na posypanie:

  • práškový cukor
  • citrónová šťava

Zmiešaním všetkých surovín vypracujte hladké palacinkové cesto. Palacinky upečte klasickým spôsobom na elektrickom grile s hladkým povrchom, alebo na klasickom grile tak, že nad rozpálenú pahrebu položíte grilovaciu mriežku a na ňu hliníkovú tácku. Výhodou riedkeho palacinkového cesta je, že sa dá pripraviť vopred doma, preliať do plastovej fľaše od malinovky a jednoducho zobrať so sebou na výlet, či chatu a bez naberačky a stekancov vlievať palacinky, hoc i netradičných zvieratkovských tvarov. Hotové palacinky servírujte pokvapkané citrónovou šťavou a posypané práškovým cukrom.

TIP: Mlieko môžete v recepte nahradiť i bielym jogurtom či zakysankou. Palacinky budú sviežejšie a nadýchanejšie. Nezabudnite palacinkové cesto skladovať v prenosnej cestovnej chladničke.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  2. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  3. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  4. Zábavný aj sebavedomý
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  6. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  7. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori
  8. Bezpečnostný pás vám chráni život, antivírus váš virtuálny svet
  9. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať?
  10. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu
  1. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  2. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  3. Prednáška holandského veľvyslanca na EU v Bratislave
  4. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku
  5. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  6. Poradňa: Ako vybrať účet pre mladých
  7. Sajfa odkázal študentom:„Buďte nároční a vydržte!“
  8. S Kulinariom chutí jar lepšie!
  9. Výstavisko Agrokomplex opäť plné poľnohospodárskej techniky
  10. Udelenie akreditácie (certifikátu) pre Aktuárstvo na EU v BA
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 23 385
  2. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori 6 303
  3. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 5 726
  4. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 4 559
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 474
  6. Bývanie, ktoré vás oslobodí od stresu 3 193
  7. Zábavný aj sebavedomý 3 182
  8. Gamifikácia: Nový hit v učení finančnej gramotnosti na ZŠ 2 839
  9. Testovanie elektrobicyklov v košickom Cassovare 2 794
  10. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať? 2 643

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Honba na amnestie, údolie psychopatov a veľmajster Zeman (Schutzov týždeň)

Ku kolaterálnym škodám neznámeho rozsahu môže viesť aj veľký právnický konsenzus.

KULTÚRA

Danka prirovnali k tučniakovi z Nórska. Obnovená relácia Sedem sa vydarila

Lasica, Leško a Kňažko opäť komentujú.

Neprehliadnite tiež

Hormonálna antikoncepcia ochráni ženy pred rakovinou až na tridsať rokov

Vedci zbierali dáta od tisícok žien takmer 44 rokov. Výsledkom je najväčšia štúdia o tabletkovej antikoncepcii.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Humoristka a glosátorka Elena Vacvalová hovorí o tom, prečo sa nestala herečkou a čo pre ňu znamená zmysel pre humor.

Paul a Linda McCartneyovci: Pomohla mu nájsť stabilitu v čase slávy

Nadaný člen The Beatles patril medzi obletované sexsymboly, „ulovila“ ho platinová blondínka.

Syndróm vyhorenia: Vážny problém, ktorý prichádza potichu

Môže sa objaviť u kohokoľvek, ale dá sa mu zabrániť. Ako bojovať so syndrómom vyhorenia?


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop