Leto na grile - sladučké nápady

Grilovanie nie je len o prepchávaní sa sýtymi porciami jedla. Popustite uzdu fantázii a pripravte sebe i vašim deťom sladkú bodku na záver dňa.

Medové ovocie
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 menší ananás
  • 2 hrušky
  • 2 jablká
  • 2 broskyne
  • 1 zrelé mango
  • 2 PL medu
  • 2 PL hnedého cukru
  • šťava z polovice citróna alebo limetky
  • mätové lístky

Voliteľný príloha:

  • 2 PL rumu alebo 100 ml sladkého likéru
  • čokoládová poleva
  • nasekané orechy
  • vanilková zmrzlina

Všetko ovocie podľa potreby očistite, umyte, nakrájajte na rovnako veľké kúsky. V miske zmiešajte citrónovú šťavu s cukrom, medom a nasekanými mätovými lístkami. Ovocie naukladajte na grilovaciu tácku a rovnomerne potrite a nakoniec zalejte medovou omáčkou. Pečte na miernom ohni približne 15-20 minút. Ovocie priebežne otáčajte a premiešavajte, aby sa spodné kúsky nepripálili s medom a cukrom na karamel. Servírujte s prílohou podľa chuti, poliate likérom, alebo rozpustenou bielou alebo hnedou čokoládou, posypané nasekanými orechmi alebo v miske s kopčekom zmrzliny.

Článok pokračuje pod video reklamou

TIP: Vyberajte zrelé nie však mäkké prezreté ovocie s vhodnou dužinou. Vyhýbajte sa veľkostným rozdielom, aby sa nestalo, že jahody a drobné lesné ovocie bude rozvarené na džem, zatiaľ čo tvrdé jablko bude stále príliš chrumkavé.


Škoricové jablká
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 2-3 väčšie jablká
  • 1 citrón
  • 1 PL masla
  • 2 PL cukru
  • 2 PL medu
  • 1 PL mletej škorice
  • 100 ml červeného vína

Z jabĺk odstráňte šupku a jadrovníky. Nakrájajte ich na kolieska a naukladajte do hliníkovej misy na grilovanie. Posypte ich cukrom, škoricou, zalejte medom, vínom, citrónovou šťavou a grilujte niekoľko minút. Ak sa už vytvorí karamel a všetka šťava sa odparí, pridajte plátok masla a dopečte ich do požadovanej mäkkosti. Servírujte horúce.

TIP: Horúce voňavé jablká servírujte na konci grilovačky, s prichádzajúcim večerom hostí prehrejú a kyselkavý citrón a pikantná škorica pomôže vytráviť ťažšie mastnejšie chody.


Palacinky z grilu
SUROVINY NA VIAC PORCIÍ

  • 300 ml mlieka
  • 200 ml vody
  • 100 ml oleja
  • 2 vajíčka
  • 200 g hladkej múky
  • 1 ČL cukru
  • štipka soli

Na posypanie:

  • práškový cukor
  • citrónová šťava

Zmiešaním všetkých surovín vypracujte hladké palacinkové cesto. Palacinky upečte klasickým spôsobom na elektrickom grile s hladkým povrchom, alebo na klasickom grile tak, že nad rozpálenú pahrebu položíte grilovaciu mriežku a na ňu hliníkovú tácku. Výhodou riedkeho palacinkového cesta je, že sa dá pripraviť vopred doma, preliať do plastovej fľaše od malinovky a jednoducho zobrať so sebou na výlet, či chatu a bez naberačky a stekancov vlievať palacinky, hoc i netradičných zvieratkovských tvarov. Hotové palacinky servírujte pokvapkané citrónovou šťavou a posypané práškovým cukrom.

TIP: Mlieko môžete v recepte nahradiť i bielym jogurtom či zakysankou. Palacinky budú sviežejšie a nadýchanejšie. Nezabudnite palacinkové cesto skladovať v prenosnej cestovnej chladničke.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  2. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  3. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  4. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  5. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  6. Keď Slováci krotia morský vietor
  7. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  8. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  9. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  10. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy
  1. Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe
  2. OMV ponúkne svojim zákazníkom chute známeho šéfkuchára
  3. OMV ponúkne zákazníkom chute známeho šéfkuchára Braňa Križana
  4. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  5. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  6. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  7. Všetko, čo rodiny milujú
  8. Bratislava má najmodernejšiu linku na triedenie surovín
  9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  1. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 24 346
  2. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek 14 172
  3. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 10 475
  4. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely 7 524
  5. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach? 7 146
  6. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 5 980
  7. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 5 487
  8. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo 5 275
  9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby 4 143
  10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť 3 451

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA BORISA VANYU

Prečo sa na malom ostrove strieľalo aj po nemeckej kapitulácii

Udalosti, ktoré sa odohrali pred 73 rokmi, symbolizujú absurdnosť vojny.

SPIŠ KORZÁR

Po prietrži mračien ostali popradské ulice pod vodou

Počasie dalo v sobotu Tatrancom opäť zabrať.

Neprehliadnite tiež

Leto v Štajersku po novom: Šesť miest, ktoré by ste mali navštíviť

Rakúsky región je typický pôvabnou zeleňou, ktorá nabíja energiou.

Prispeli k poznaniu astronómie, fyziky aj genetiky, no svet na ne zabudol

Spoznajte šesť výnimočných žien, ktoré zmenili vedu.

V Nosene si môžete kúpiť oblečenie známych osobností, prispejete na dobrú vec

Bratislavský second hand organizuje Celodenné dobré nakupovanie.

Japonskí dôchodcovia sú módne hviezdy Instagramu

Seniori Bon a Pon bavia ľudí zladenými outfitmi.

Desať receptov na zákusky a koláčiky s pudingom

Známe aj nové recepty na neodolateľné dobroty.