Leto na grile - vylovené špeciality

Grilované ryby a plody mora navodia tú správnu dovolenkovú atmosféru.

Bylinkový losos
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 väčšie filety lososa
  • väčší pór
  • 3 menšie cibule
  • 5 čerstvých vetvičiek rozmarínu
  • sušené vetvičky tymianu
  • 8 bobkových listov
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • soľ

Na mriežku z grilu rozložte bylinky tak, aby ste vytvorili misku na položenie ryby. Mriežku s bylinkami položte na mierne rozpálený gril, na bylinky položte plátky lososa, pomedzi rybu naukladajte na väčšie kúsky nakrájaný pór a cibuľu a všetko potrite zmesou soli, oleja a citrónovej šťavy. Grilujte veľmi pomaly 20-30 minút za stáleho potierania šťavou. Hotového lososa servírujte s grilovanou cibuľou, pórom a kúskami čerstvého chleba.

TIP: Lososa počas grilovania môžete prikryť alobalom. Urýchli sa tak pečenie a losos zostane šťavnatý a nebude sa rozpadávať pri zbytočnom otáčaní.


Pstruh s citrónom a mätou
SUROVINY NA 4 – 6 PORCIÍ

  • 4 čerstvé pstruhy
  • 2 citróny
  • väčšia hrsť mätových lístkov
  • olivový olej
  • soľ

Ryby vyčistite, umyte, osušte a zvonku aj zvnútra osoľte. Na oboch stranách ryby urobte 2-3 šikmé plytké zárezy. Do každého pstruha vložte pár lístkov mäty a koliesko citróna, prekrojené ma polovice, aby nevypadávali. Dajte na grilovaciu tácku, alebo zovrite do grilovacích klieští na ryby, pokvapkajte olivovým olejom a pečte na grile približne 10-15 minút. Po upečení rybu zabaľte na pár minút do alobalu. Servírujte s čerstvou zeleninou alebo šalátom.


Karibské krevety
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 20 predvarených tigrích kreviet
  • malý ananás

Na marinádu:

  • 150 ml ananásovej šťavy
  • 2 PL hnedého cukru
  • 2 PL sušeného nasekaného kokosu
  • 2 PL vínneho bieleho octu

Krevety podľa potreby olúpte. Z ananásu orežte šupku, prekrojte ho po dĺžke na polovicu a jednu polovicu rozkrájajte na kocky. Na prípravu marinády zmiešajte polovicu ananásovej šťavy, ocot, cukor a kokos. Pridajte krevety a kusy ananásu a premiešajte. Nechajte marinovať najmenej 30 minút. Ananás a krevety vyberte a ponapichujte striedavo na špajdle. Zvyšnú marinádu preceďte, a rozmixujte spolu so zvyškom ananásu a ananásovou šťavou na hustú omáčku. Pripravené špízy potrite omáčkou a dajte na pár minút grilovať. Servírujte s omáčkou, dozdobené kokosovými vločkami.

TIP: Omáčku môžete po rozmixovaní niekoľko minút variť, aby sa všetky suroviny rozpustili, spojili a zahustili.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  2. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  3. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  4. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  5. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  6. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  7. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  8. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  9. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  10. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  1. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  2. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  3. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  4. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  5. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  6. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  7. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  8. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  9. Poslanci dnes dali jasne najavo, že plot na námestí nechcú
  10. HB Reavis so silnými výsledkami za rok 2016
  1. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 7 340
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 7 221
  3. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 114
  4. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 5 783
  5. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 5 751
  6. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 5 306
  7. 5 krokov k vlastnému bývaniu 4 556
  8. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 4 527
  9. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 3 110
  10. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy 2 294

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Vychovala sebeckých synov. Obetavá Baba z ľadu zaujala v USA

Film ocenili na festivale Tribeca.

KOMENTÁRE

Pravicová vláda nebude. Môže za to Kotleba s Ficom?

Sulík s Matovičom odkázali, že Fico je väčšie zlo než extrémizmus.

KULTÚRA

Prvý bozk gayov. Aké revolučné filmy nakrútil Jonathan Demme

Režisér Mlčania jahniat mal 73 rokov.

Neprehliadnite tiež

Tlmočníčka posunkového jazyka: Nerada tlmočím hádky, kričia totiž na mňa

Milena Fabšičová (29) považuje posunkový jazyk za svoj materinský. Väčšina jej rodiny je nepočujúca.

Jej syn je dcéra: Američanka prijala zmenu 4-ročného syna na dievča

Je kresťanka a republikánka. Najviac sa obávala, čo si o nej pomyslia ostatní.

Nové trendy pre svadobné šaty? Čipka a odhalené ramená

Inšpiráciu pre budúce nevesty priniesol Týždeň svadobnej módy v New Yorku.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V sobotu, 29. apríla, nájdete v stánkoch rozhovor s Máriou Leitnerovou, jednou z dobrovoľníkov Teach for Slovakia a omnoho viac.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop