SME
Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Leto na grile - vylovené špeciality

Grilované ryby a plody mora navodia tú správnu dovolenkovú atmosféru.

Bylinkový losos
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 väčšie filety lososa
  • väčší pór
  • 3 menšie cibule
  • 5 čerstvých vetvičiek rozmarínu
  • sušené vetvičky tymianu
  • 8 bobkových listov
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • soľ

Na mriežku z grilu rozložte bylinky tak, aby ste vytvorili misku na položenie ryby. Mriežku s bylinkami položte na mierne rozpálený gril, na bylinky položte plátky lososa, pomedzi rybu naukladajte na väčšie kúsky nakrájaný pór a cibuľu a všetko potrite zmesou soli, oleja a citrónovej šťavy. Grilujte veľmi pomaly 20-30 minút za stáleho potierania šťavou. Hotového lososa servírujte s grilovanou cibuľou, pórom a kúskami čerstvého chleba.

Skryť Vypnúť reklamu

TIP: Lososa počas grilovania môžete prikryť alobalom. Urýchli sa tak pečenie a losos zostane šťavnatý a nebude sa rozpadávať pri zbytočnom otáčaní.


Pstruh s citrónom a mätou
SUROVINY NA 4 – 6 PORCIÍ

  • 4 čerstvé pstruhy
  • 2 citróny
  • väčšia hrsť mätových lístkov
  • olivový olej
  • soľ

Ryby vyčistite, umyte, osušte a zvonku aj zvnútra osoľte. Na oboch stranách ryby urobte 2-3 šikmé plytké zárezy. Do každého pstruha vložte pár lístkov mäty a koliesko citróna, prekrojené ma polovice, aby nevypadávali. Dajte na grilovaciu tácku, alebo zovrite do grilovacích klieští na ryby, pokvapkajte olivovým olejom a pečte na grile približne 10-15 minút. Po upečení rybu zabaľte na pár minút do alobalu. Servírujte s čerstvou zeleninou alebo šalátom.


Karibské krevety
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 20 predvarených tigrích kreviet
  • malý ananás

Na marinádu:

Skryť Vypnúť reklamu
  • 150 ml ananásovej šťavy
  • 2 PL hnedého cukru
  • 2 PL sušeného nasekaného kokosu
  • 2 PL vínneho bieleho octu

Krevety podľa potreby olúpte. Z ananásu orežte šupku, prekrojte ho po dĺžke na polovicu a jednu polovicu rozkrájajte na kocky. Na prípravu marinády zmiešajte polovicu ananásovej šťavy, ocot, cukor a kokos. Pridajte krevety a kusy ananásu a premiešajte. Nechajte marinovať najmenej 30 minút. Ananás a krevety vyberte a ponapichujte striedavo na špajdle. Zvyšnú marinádu preceďte, a rozmixujte spolu so zvyškom ananásu a ananásovou šťavou na hustú omáčku. Pripravené špízy potrite omáčkou a dajte na pár minút grilovať. Servírujte s omáčkou, dozdobené kokosovými vločkami.

TIP: Omáčku môžete po rozmixovaní niekoľko minút variť, aby sa všetky suroviny rozpustili, spojili a zahustili.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  4. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  5. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  6. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  7. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  8. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  9. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  2. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  3. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  4. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  5. Aplikácia, kde z pohodlia domova zlikvidujete škodovú udalosť?
  6. Škola môže vyzerať aj inak!
  7. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  8. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  9. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  10. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 33 715
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 371
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 22 287
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 085
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 794
  6. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 11 802
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 393
  8. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 11 197
  9. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 528
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 509
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Igor Matovič.
Dobré ráno

Dobré ráno: Boj o moc, ambície a pomsta. Kauza STU

Čo sa to dialo na Slovenskej technickej univerzite.

Podcast Dobré Ráno.
Komentár Petra Schutza

Najsilnejšie protipandemické opatrenie je osobný lockdown

Zabudli povedať najdôležitejšiu informáciu.

Peter Schutz

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Poľsko vyhlásilo vojnu ženám

Nejde len o potraty, ale o kontrolu nad telami a životmi.

Michaela Žureková
Prvý "tiny house" na Slovensku, ktorý postavili Barbora a Tibor Bogdanovci.