Leto na grile - vylovené špeciality

Grilované ryby a plody mora navodia tú správnu dovolenkovú atmosféru.

Bylinkový losos
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 väčšie filety lososa
  • väčší pór
  • 3 menšie cibule
  • 5 čerstvých vetvičiek rozmarínu
  • sušené vetvičky tymianu
  • 8 bobkových listov
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • soľ

Na mriežku z grilu rozložte bylinky tak, aby ste vytvorili misku na položenie ryby. Mriežku s bylinkami položte na mierne rozpálený gril, na bylinky položte plátky lososa, pomedzi rybu naukladajte na väčšie kúsky nakrájaný pór a cibuľu a všetko potrite zmesou soli, oleja a citrónovej šťavy. Grilujte veľmi pomaly 20-30 minút za stáleho potierania šťavou. Hotového lososa servírujte s grilovanou cibuľou, pórom a kúskami čerstvého chleba.

Článok pokračuje pod video reklamou

TIP: Lososa počas grilovania môžete prikryť alobalom. Urýchli sa tak pečenie a losos zostane šťavnatý a nebude sa rozpadávať pri zbytočnom otáčaní.


Pstruh s citrónom a mätou
SUROVINY NA 4 – 6 PORCIÍ

  • 4 čerstvé pstruhy
  • 2 citróny
  • väčšia hrsť mätových lístkov
  • olivový olej
  • soľ

Ryby vyčistite, umyte, osušte a zvonku aj zvnútra osoľte. Na oboch stranách ryby urobte 2-3 šikmé plytké zárezy. Do každého pstruha vložte pár lístkov mäty a koliesko citróna, prekrojené ma polovice, aby nevypadávali. Dajte na grilovaciu tácku, alebo zovrite do grilovacích klieští na ryby, pokvapkajte olivovým olejom a pečte na grile približne 10-15 minút. Po upečení rybu zabaľte na pár minút do alobalu. Servírujte s čerstvou zeleninou alebo šalátom.


Karibské krevety
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 20 predvarených tigrích kreviet
  • malý ananás

Na marinádu:

  • 150 ml ananásovej šťavy
  • 2 PL hnedého cukru
  • 2 PL sušeného nasekaného kokosu
  • 2 PL vínneho bieleho octu

Krevety podľa potreby olúpte. Z ananásu orežte šupku, prekrojte ho po dĺžke na polovicu a jednu polovicu rozkrájajte na kocky. Na prípravu marinády zmiešajte polovicu ananásovej šťavy, ocot, cukor a kokos. Pridajte krevety a kusy ananásu a premiešajte. Nechajte marinovať najmenej 30 minút. Ananás a krevety vyberte a ponapichujte striedavo na špajdle. Zvyšnú marinádu preceďte, a rozmixujte spolu so zvyškom ananásu a ananásovou šťavou na hustú omáčku. Pripravené špízy potrite omáčkou a dajte na pár minút grilovať. Servírujte s omáčkou, dozdobené kokosovými vločkami.

TIP: Omáčku môžete po rozmixovaní niekoľko minút variť, aby sa všetky suroviny rozpustili, spojili a zahustili.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  4. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  5. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  6. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  10. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  1. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  4. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  5. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  6. S dobrým pivom leto chutí
  7. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  10. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 36 203
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 824
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 070
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 609
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 116
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 6 001
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 650
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 550
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 340
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 773

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kaliňáka k únosu Vietnamca doteraz nikto nevypočul

Bývalého ministra vnútra ani nepredvolali.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Prečo sa gang financovaný Kremľom usídlil na Slovensku

Aké je posolstvo Nočných vlkov u nás.

ŠPORT

Šliapať v úniku? Je to nudné, vraví Sagan

Cez víkend nelenil. Majster sveta najazdil za dva dni dvesto kilometrov v únikoch.

Neprehliadnite tiež

Organizujú prvý islandský festival u nás: Naše vízie sú veľké

Regina Ulejová a Laura Lovišková približujú, ako sa organizuje festival.

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.