Leto na grile - vylovené špeciality

Grilované ryby a plody mora navodia tú správnu dovolenkovú atmosféru.

Bylinkový losos
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 väčšie filety lososa
  • väčší pór
  • 3 menšie cibule
  • 5 čerstvých vetvičiek rozmarínu
  • sušené vetvičky tymianu
  • 8 bobkových listov
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • soľ

Na mriežku z grilu rozložte bylinky tak, aby ste vytvorili misku na položenie ryby. Mriežku s bylinkami položte na mierne rozpálený gril, na bylinky položte plátky lososa, pomedzi rybu naukladajte na väčšie kúsky nakrájaný pór a cibuľu a všetko potrite zmesou soli, oleja a citrónovej šťavy. Grilujte veľmi pomaly 20-30 minút za stáleho potierania šťavou. Hotového lososa servírujte s grilovanou cibuľou, pórom a kúskami čerstvého chleba.

TIP: Lososa počas grilovania môžete prikryť alobalom. Urýchli sa tak pečenie a losos zostane šťavnatý a nebude sa rozpadávať pri zbytočnom otáčaní.


Pstruh s citrónom a mätou
SUROVINY NA 4 – 6 PORCIÍ

  • 4 čerstvé pstruhy
  • 2 citróny
  • väčšia hrsť mätových lístkov
  • olivový olej
  • soľ

Ryby vyčistite, umyte, osušte a zvonku aj zvnútra osoľte. Na oboch stranách ryby urobte 2-3 šikmé plytké zárezy. Do každého pstruha vložte pár lístkov mäty a koliesko citróna, prekrojené ma polovice, aby nevypadávali. Dajte na grilovaciu tácku, alebo zovrite do grilovacích klieští na ryby, pokvapkajte olivovým olejom a pečte na grile približne 10-15 minút. Po upečení rybu zabaľte na pár minút do alobalu. Servírujte s čerstvou zeleninou alebo šalátom.


Karibské krevety
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 20 predvarených tigrích kreviet
  • malý ananás

Na marinádu:

  • 150 ml ananásovej šťavy
  • 2 PL hnedého cukru
  • 2 PL sušeného nasekaného kokosu
  • 2 PL vínneho bieleho octu

Krevety podľa potreby olúpte. Z ananásu orežte šupku, prekrojte ho po dĺžke na polovicu a jednu polovicu rozkrájajte na kocky. Na prípravu marinády zmiešajte polovicu ananásovej šťavy, ocot, cukor a kokos. Pridajte krevety a kusy ananásu a premiešajte. Nechajte marinovať najmenej 30 minút. Ananás a krevety vyberte a ponapichujte striedavo na špajdle. Zvyšnú marinádu preceďte, a rozmixujte spolu so zvyškom ananásu a ananásovou šťavou na hustú omáčku. Pripravené špízy potrite omáčkou a dajte na pár minút grilovať. Servírujte s omáčkou, dozdobené kokosovými vločkami.

TIP: Omáčku môžete po rozmixovaní niekoľko minút variť, aby sa všetky suroviny rozpustili, spojili a zahustili.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove
  2. Talent - vzdelanie - úspech
  3. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  4. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  7. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  8. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  9. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  10. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  1. V súťaži Záhrada, Park a Detail roka uspeli absolventi SPU
  2. Mieru spracovania odpadu zvyšujú automatizované linky
  3. Talent - vzdelanie - úspech
  4. Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského
  5. Fasáda hotela Danube sa nekolauduje, investor predložil návrhy
  6. Európske univerzity a podnikatelia spoločne
  7. Billa pomáha slabozrakým a nevidiacim s nákupmi už aj v Nitre
  8. Svetový roaming v O2 výhodnejšie
  9. 5 pravidiel ako prenajať nehnuteľnosť
  10. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 26 008
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 17 367
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 14 035
  4. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 11 214
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 468
  6. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 5 350
  7. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 211
  8. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk 5 067
  9. Hektická Moskva, ktorá nikdy nespí 3 429
  10. Slovanet spustil LTE internet aj v okolí Prešova 2 570

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Šatan: Z nášho trendu nezľavíme. Budeme v ňom pokračovať

Keď sa pozriem na celý turnaj, sú tam pozitívne veci, na ktorých sa dá stavať do budúcnosti, hovorí Miroslav Šatan.

ŠPORT

Jegliča vylúčili z olympiády, mal v tele zakázanú látku

Útočníka pozitívne testovali na Fenoterol.

DOMOV

Zo záchraniek sa vytrácajú lekári

Lekárov je nedostatok, viac ich lákajú nemocničné urgenty. Od služby v záchranke ich odrádza aj slabý plat.

ŠPORT

Surový: Nebudeme sa navzájom obviňovať. Zlyhali sme ako tím

Bola to veľká škola pre mladých hráčov.

Neprehliadnite tiež

BAFTA 2018: Herečky protestovali v čiernej, vojvodkyňa Kate v zelenej

V nedeľu sa odovzdávali ceny britskej akadémie filmových a televíznych umení.

Vzťahová poradňa: Manžel ma podviedol, chcem sa vyspať s iným mužom

Psychologička radí, ako sa vysporiadať s neverou a so starnutím rodičov.

Kokosový olej na akné? Zaručené zázraky radšej nečakajte

Upcháva póry a ako krém ho používať netreba.

Jedenásť trendov pre záhradu v roku 2018

Nový rok prináša nové trendy pre vašu záhradu, balkón aj terasu.

Hlasová pedagogička Eva Žilineková: V hlase a v prejave je najdôležitejšia ľudskosť

Rukami jej prešla viac ako stovka moderátorov. Mikrofonický hlas nepovažuje za najdôležitejšiu vec v brandži.