SME
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Leto na grile - nie je mäso ako mäso

Pripravte svojim blízkym voňavé dobroty z grilu a odštartujte tak leto strávené mimo kuchyne. Nebojte sa experimentovať s rôznymi druhmi mäsa, určite okúzlite svojich hostí viac, ako keď im ponúknete spálený špekáčik s klobáskou.

Pripravte svojim blízkym voňavé dobroty z grilu a odštartujte tak leto strávené mimo kuchyne. Nebojte sa experimentovať s rôznymi druhmi mäsa, určite okúzlite svojich hostí viac, ako keď im ponúknete spálený špekáčik s klobáskou.

Steak na bylinkovom masle
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 hovädzie steaky (2-3 cm hrubý, približne 200 g jeden kus)
  • 200 g masla
  • 4-6 strúčikov cesnaku
  • bylinky podľa chuti
  • olivový olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Zmäknuté maslo zmiešajte s prelisovaným cesnakom, nasekanými bylinkami, osoľte, okoreňte a dobre premiešajte. Maslo preložte na kus alobalu a zrolujte do tvaru valca a nechajte v chlade stuhnúť. Pripravené steaky potrite zľahka olivovým olejom, soľou a korením. Mäso sprudka opečte z obidvoch strán na rozpálenom grile, aby sa zatiahlo a vytvorila sa na ňom dekoratívna mriežka. Potom ho preložte do hliníkovej tácky na grilovanie, naukladajte na každý kúsok mäsa niekoľko plátkov pripraveného masla a pomaly grilujte za občasného otáčania podľa chuti a sily prepečenia. Servírujte horúce s plátkom rozpúšťajúceho sa masla na povrchu, s grilovanou alebo čerstvou zeleninou.

Skryť Vypnúť reklamu

TIP: Mäso môžete pripraviť celé na grile a v tácke ho nechať už iba dôjsť spolu s voňavými plátkami masla.


Hamburgery z mletého mäsa
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 600 g mletého červeného mäsa
  • malá cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL horčice
  • 4 veľké žemle
  • plátkový syr
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Na omáčku:

    • 2 PL majonézy
    • 6 PL hustého bieleho jogurtu
    • najemno nastrúhaná cibuľa

  • soľ, mleté čierne korenie

Suroviny na omáčku zmiešajte a odložte do chladu. Mleté mäso osoľte, okoreňte, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, horčicu a masu poriadne premiešajte. Mäso rozdeľte na 4 alebo 8 rovnako veľkých guliek, ktoré na doske za pomoci dlane vytvarujte na tučné okrúhle karbonátky. Grilujte na rozpálenom grile niekoľko minút z každej strany. Pred dokončením mäsa pridajte na gril aj prekrojené žemle. Hamburgery servírujte potreté omáčkou, a navrstvené mäso, syr a zeleninovú oblohu podľa chuti.

Skryť Vypnúť reklamu

Lepkavé kuracie krídelká
SUROVINY NA 4 – 6 PORCIÍ

    • kilo kuracích krídel
    • 4 PL pomarančovej marmelády
    • PL worchestrovej omáčky
    • šťava a nastrúhaná kôra z jedného pomaranča
    • soľ
    • mletý zázvor

Do krídel alebo malých stehien urobte nožom 2-3 ryhy. Vo väčšom hrnci priveďte vodu k varu a ponorte do nej kúsky mäsa. Varte približne 5-8 minút, potom ich vyberte a trochu osušte. Na panvici zahrejte marmeládu, worchestrovú omáčku, šťavu a kôru z pomaranča a dochuťte soľou a zázvorom. Omáčku pomaly zahrievajte, kým sa všetky ingrediencie nerozpustia a nespoja. Kúsky mäsa poriadne ponamáčajte do omáčky a položte na gril s rozpálenými uhlíkmi. Grilujte 10 – 15 minút, za občasného otáčania a potierania omáčkou. Servírujte s čerstvým šalátom alebo grilovanou zeleninou.

Skryť Vypnúť reklamu

TIP: Predvarenie kurčaťa zaistí, že aj hrubšie kúsky mäsa budú uvarené až po kosť, takže sa nestane, že by sa mäso na povrchu prudko spálilo a vo vnútri zostalo surové.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 33 830
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 32 824
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 860
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 191
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 156
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 578
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 915
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 633
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 588
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 606
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Miroslav Marček na hlavnom pojednávaní v prípade obžaloby za vraždu Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a Petra Molnára začiatkom roka 2020.

Miroslav Marček si odpykáva trest 25 rokov za tri vraždy.

4 h

Už stihol vydať zásadné nariadenia.

3 h
Marcel Slávik

Sulík naňho podal trestné oznámenie.

8 h

Neprehliadnite tiež

Michaela Žureková

Sami seba sa pýtate - nebudem pre toho druhého bremenom?

20 h
Ilustračné foto.

Tipy, ako obmedziť uvoľňovanie mikroplastov pri praní.

20. jan

Fašiangy sú, čo sa jedál týka, obdobím smažených sladkostí.

17. feb

Mení sa ľudské telo aj vzťahy.

28. apr