Pripravte svojim blízkym voňavé dobroty z grilu a odštartujte tak leto strávené mimo kuchyne. Nebojte sa experimentovať s rôznymi druhmi mäsa, určite okúzlite svojich hostí viac, ako keď im ponúknete spálený špekáčik s klobáskou.
Steak na bylinkovom masle
SUROVINY NA 4 PORCIE
- 4 hovädzie steaky (2-3 cm hrubý, približne 200 g jeden kus)
- 200 g masla
- 4-6 strúčikov cesnaku
- bylinky podľa chuti
- olivový olej
- soľ
- mleté čierne korenie
Zmäknuté maslo zmiešajte s prelisovaným cesnakom, nasekanými bylinkami, osoľte, okoreňte a dobre premiešajte. Maslo preložte na kus alobalu a zrolujte do tvaru valca a nechajte v chlade stuhnúť. Pripravené steaky potrite zľahka olivovým olejom, soľou a korením. Mäso sprudka opečte z obidvoch strán na rozpálenom grile, aby sa zatiahlo a vytvorila sa na ňom dekoratívna mriežka. Potom ho preložte do hliníkovej tácky na grilovanie, naukladajte na každý kúsok mäsa niekoľko plátkov pripraveného masla a pomaly grilujte za občasného otáčania podľa chuti a sily prepečenia. Servírujte horúce s plátkom rozpúšťajúceho sa masla na povrchu, s grilovanou alebo čerstvou zeleninou.
TIP: Mäso môžete pripraviť celé na grile a v tácke ho nechať už iba dôjsť spolu s voňavými plátkami masla.
Hamburgery z mletého mäsa
SUROVINY NA 4 PORCIE
- 600 g mletého červeného mäsa
- malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL horčice
- 4 veľké žemle
- plátkový syr
- soľ
- mleté čierne korenie
Na omáčku:
- 2 PL majonézy
- 6 PL hustého bieleho jogurtu
- najemno nastrúhaná cibuľa
- soľ, mleté čierne korenie
Suroviny na omáčku zmiešajte a odložte do chladu. Mleté mäso osoľte, okoreňte, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, horčicu a masu poriadne premiešajte. Mäso rozdeľte na 4 alebo 8 rovnako veľkých guliek, ktoré na doske za pomoci dlane vytvarujte na tučné okrúhle karbonátky. Grilujte na rozpálenom grile niekoľko minút z každej strany. Pred dokončením mäsa pridajte na gril aj prekrojené žemle. Hamburgery servírujte potreté omáčkou, a navrstvené mäso, syr a zeleninovú oblohu podľa chuti.
Lepkavé kuracie krídelká
SUROVINY NA 4 – 6 PORCIÍ
- kilo kuracích krídel
- 4 PL pomarančovej marmelády
- PL worchestrovej omáčky
- šťava a nastrúhaná kôra z jedného pomaranča
- soľ
- mletý zázvor
Do krídel alebo malých stehien urobte nožom 2-3 ryhy. Vo väčšom hrnci priveďte vodu k varu a ponorte do nej kúsky mäsa. Varte približne 5-8 minút, potom ich vyberte a trochu osušte. Na panvici zahrejte marmeládu, worchestrovú omáčku, šťavu a kôru z pomaranča a dochuťte soľou a zázvorom. Omáčku pomaly zahrievajte, kým sa všetky ingrediencie nerozpustia a nespoja. Kúsky mäsa poriadne ponamáčajte do omáčky a položte na gril s rozpálenými uhlíkmi. Grilujte 10 – 15 minút, za občasného otáčania a potierania omáčkou. Servírujte s čerstvým šalátom alebo grilovanou zeleninou.
TIP: Predvarenie kurčaťa zaistí, že aj hrubšie kúsky mäsa budú uvarené až po kosť, takže sa nestane, že by sa mäso na povrchu prudko spálilo a vo vnútri zostalo surové.
Autor: mag