SME
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Leto na grile - nie je mäso ako mäso

Pripravte svojim blízkym voňavé dobroty z grilu a odštartujte tak leto strávené mimo kuchyne. Nebojte sa experimentovať s rôznymi druhmi mäsa, určite okúzlite svojich hostí viac, ako keď im ponúknete spálený špekáčik s klobáskou.

Pripravte svojim blízkym voňavé dobroty z grilu a odštartujte tak leto strávené mimo kuchyne. Nebojte sa experimentovať s rôznymi druhmi mäsa, určite okúzlite svojich hostí viac, ako keď im ponúknete spálený špekáčik s klobáskou.

Steak na bylinkovom masle
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 hovädzie steaky (2-3 cm hrubý, približne 200 g jeden kus)
  • 200 g masla
  • 4-6 strúčikov cesnaku
  • bylinky podľa chuti
  • olivový olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Zmäknuté maslo zmiešajte s prelisovaným cesnakom, nasekanými bylinkami, osoľte, okoreňte a dobre premiešajte. Maslo preložte na kus alobalu a zrolujte do tvaru valca a nechajte v chlade stuhnúť. Pripravené steaky potrite zľahka olivovým olejom, soľou a korením. Mäso sprudka opečte z obidvoch strán na rozpálenom grile, aby sa zatiahlo a vytvorila sa na ňom dekoratívna mriežka. Potom ho preložte do hliníkovej tácky na grilovanie, naukladajte na každý kúsok mäsa niekoľko plátkov pripraveného masla a pomaly grilujte za občasného otáčania podľa chuti a sily prepečenia. Servírujte horúce s plátkom rozpúšťajúceho sa masla na povrchu, s grilovanou alebo čerstvou zeleninou.

Skryť Vypnúť reklamu

TIP: Mäso môžete pripraviť celé na grile a v tácke ho nechať už iba dôjsť spolu s voňavými plátkami masla.


Hamburgery z mletého mäsa
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 600 g mletého červeného mäsa
  • malá cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL horčice
  • 4 veľké žemle
  • plátkový syr
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Na omáčku:

    • 2 PL majonézy
    • 6 PL hustého bieleho jogurtu
    • najemno nastrúhaná cibuľa

  • soľ, mleté čierne korenie

Suroviny na omáčku zmiešajte a odložte do chladu. Mleté mäso osoľte, okoreňte, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, horčicu a masu poriadne premiešajte. Mäso rozdeľte na 4 alebo 8 rovnako veľkých guliek, ktoré na doske za pomoci dlane vytvarujte na tučné okrúhle karbonátky. Grilujte na rozpálenom grile niekoľko minút z každej strany. Pred dokončením mäsa pridajte na gril aj prekrojené žemle. Hamburgery servírujte potreté omáčkou, a navrstvené mäso, syr a zeleninovú oblohu podľa chuti.

Skryť Vypnúť reklamu

Lepkavé kuracie krídelká
SUROVINY NA 4 – 6 PORCIÍ

    • kilo kuracích krídel
    • 4 PL pomarančovej marmelády
    • PL worchestrovej omáčky
    • šťava a nastrúhaná kôra z jedného pomaranča
    • soľ
    • mletý zázvor

Do krídel alebo malých stehien urobte nožom 2-3 ryhy. Vo väčšom hrnci priveďte vodu k varu a ponorte do nej kúsky mäsa. Varte približne 5-8 minút, potom ich vyberte a trochu osušte. Na panvici zahrejte marmeládu, worchestrovú omáčku, šťavu a kôru z pomaranča a dochuťte soľou a zázvorom. Omáčku pomaly zahrievajte, kým sa všetky ingrediencie nerozpustia a nespoja. Kúsky mäsa poriadne ponamáčajte do omáčky a položte na gril s rozpálenými uhlíkmi. Grilujte 10 – 15 minút, za občasného otáčania a potierania omáčkou. Servírujte s čerstvým šalátom alebo grilovanou zeleninou.

Skryť Vypnúť reklamu

TIP: Predvarenie kurčaťa zaistí, že aj hrubšie kúsky mäsa budú uvarené až po kosť, takže sa nestane, že by sa mäso na povrchu prudko spálilo a vo vnútri zostalo surové.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Home (ale aj) Office
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Zelená Bratislava
  7. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  2. Bezbariérové vozidlo
  3. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  4. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Zelená Bratislava
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Ruža zmeny
  9. Úpravy automobilov pre ZŤP
  10. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 735
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 148
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 731
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 726
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 157
  6. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 11 122
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 9 700
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 092
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 082
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 012
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu