Leto na grile - nie je mäso ako mäso

Pripravte svojim blízkym voňavé dobroty z grilu a odštartujte tak leto strávené mimo kuchyne. Nebojte sa experimentovať s rôznymi druhmi mäsa, určite okúzlite svojich hostí viac, ako keď im ponúknete spálený špekáčik s klobáskou.

Pripravte svojim blízkym voňavé dobroty z grilu a odštartujte tak leto strávené mimo kuchyne. Nebojte sa experimentovať s rôznymi druhmi mäsa, určite okúzlite svojich hostí viac, ako keď im ponúknete spálený špekáčik s klobáskou.

Steak na bylinkovom masle
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 hovädzie steaky (2-3 cm hrubý, približne 200 g jeden kus)
  • 200 g masla
  • 4-6 strúčikov cesnaku
  • bylinky podľa chuti
  • olivový olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Zmäknuté maslo zmiešajte s prelisovaným cesnakom, nasekanými bylinkami, osoľte, okoreňte a dobre premiešajte. Maslo preložte na kus alobalu a zrolujte do tvaru valca a nechajte v chlade stuhnúť. Pripravené steaky potrite zľahka olivovým olejom, soľou a korením. Mäso sprudka opečte z obidvoch strán na rozpálenom grile, aby sa zatiahlo a vytvorila sa na ňom dekoratívna mriežka. Potom ho preložte do hliníkovej tácky na grilovanie, naukladajte na každý kúsok mäsa niekoľko plátkov pripraveného masla a pomaly grilujte za občasného otáčania podľa chuti a sily prepečenia. Servírujte horúce s plátkom rozpúšťajúceho sa masla na povrchu, s grilovanou alebo čerstvou zeleninou.

TIP: Mäso môžete pripraviť celé na grile a v tácke ho nechať už iba dôjsť spolu s voňavými plátkami masla.


Hamburgery z mletého mäsa
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 600 g mletého červeného mäsa
  • malá cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL horčice
  • 4 veľké žemle
  • plátkový syr
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Na omáčku:

    • 2 PL majonézy
    • 6 PL hustého bieleho jogurtu
    • najemno nastrúhaná cibuľa

  • soľ, mleté čierne korenie

Suroviny na omáčku zmiešajte a odložte do chladu. Mleté mäso osoľte, okoreňte, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, horčicu a masu poriadne premiešajte. Mäso rozdeľte na 4 alebo 8 rovnako veľkých guliek, ktoré na doske za pomoci dlane vytvarujte na tučné okrúhle karbonátky. Grilujte na rozpálenom grile niekoľko minút z každej strany. Pred dokončením mäsa pridajte na gril aj prekrojené žemle. Hamburgery servírujte potreté omáčkou, a navrstvené mäso, syr a zeleninovú oblohu podľa chuti.


Lepkavé kuracie krídelká
SUROVINY NA 4 – 6 PORCIÍ

    • kilo kuracích krídel
    • 4 PL pomarančovej marmelády
    • PL worchestrovej omáčky
    • šťava a nastrúhaná kôra z jedného pomaranča
    • soľ
    • mletý zázvor

Do krídel alebo malých stehien urobte nožom 2-3 ryhy. Vo väčšom hrnci priveďte vodu k varu a ponorte do nej kúsky mäsa. Varte približne 5-8 minút, potom ich vyberte a trochu osušte. Na panvici zahrejte marmeládu, worchestrovú omáčku, šťavu a kôru z pomaranča a dochuťte soľou a zázvorom. Omáčku pomaly zahrievajte, kým sa všetky ingrediencie nerozpustia a nespoja. Kúsky mäsa poriadne ponamáčajte do omáčky a položte na gril s rozpálenými uhlíkmi. Grilujte 10 – 15 minút, za občasného otáčania a potierania omáčkou. Servírujte s čerstvým šalátom alebo grilovanou zeleninou.

TIP: Predvarenie kurčaťa zaistí, že aj hrubšie kúsky mäsa budú uvarené až po kosť, takže sa nestane, že by sa mäso na povrchu prudko spálilo a vo vnútri zostalo surové.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  2. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  3. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  4. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  5. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  6. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  7. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  8. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  9. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  10. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  1. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  2. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  3. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  4. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  5. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  6. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  7. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  8. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  9. Poslanci dnes dali jasne najavo, že plot na námestí nechcú
  10. HB Reavis so silnými výsledkami za rok 2016
  1. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 8 271
  2. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 7 203
  3. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 121
  4. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 5 957
  5. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 5 538
  6. 5 krokov k vlastnému bývaniu 4 796
  7. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 4 572
  8. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 4 406
  9. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 3 365
  10. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 2 343

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

U. S. Steel namieta sudcov: Hovorili skôr, než mali

Majetok jedného z najväčších podnikov v krajine súd zaistil bez toho, aby to poriadne vysvetlil.

KOMENTÁRE

Severokórejská červená línia je veľmi tenká

Kľúčovú rolu v krotení diktátora Kima hrá Čína.

EKONOMIKA

Štátni plynári majú nového riaditeľa, stal sa ním bývalý šéf tajných

Generálnym riaditeľom SPP ostáva Štefan Šabík.

Neprehliadnite tiež

Jej syn je dcéra: Američanka prijala zmenu 4-ročného syna na dievča

Je kresťanka a republikánka. Najviac sa obávala, čo si o nej pomyslia ostatní.

Tlmočníčka posunkového jazyka: Nerada tlmočím hádky, kričia totiž na mňa

Milena Fabšičová (29) považuje posunkový jazyk za svoj materinský. Väčšina jej rodiny je nepočujúca.

Nové trendy pre svadobné šaty? Čipka a odhalené ramená

Inšpiráciu pre budúce nevesty priniesol Týždeň svadobnej módy v New Yorku.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V sobotu, 29. apríla, nájdete v stánkoch rozhovor s Máriou Leitnerovou, jednou z dobrovoľníkov Teach for Slovakia a omnoho viac.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop