Vyznáte sa v nutričných hodnotách na potravinách?

Aj napriek tomu, že výrobcovia potravín v súčasnosti nie sú povinní uvádzať na obaloch výživové hodnoty potravín, mnohí tak robia dobrovoľne. Aby však tabuľky s týmito hodnotami mali pre spotrebiteľov nejaký význam, musia im rozumieť.

Každý, kto sa chce zdravo stravovať, by si mal na obaloch potravín všímať označenia nutričných hodnôt. Vyvážená strava je totiž jednou z hlavných podmienok zdravého životného štýlu. Ako vo štvrtok v Bratislave odborníci na stravovanie a potraviny informovali novinárov, problémom je, že ľudia často nevedia, čo si na etiketách potravín majú všímať.

Podstatná je prevaha zdravých živín

V tabuľkách nutričných hodnôt poskytujú informácie týkajúce sa energie a najdôležitejších živín na 100 gramov alebo na 100 mililitrov výrobku, ako aj podiel jednej porcie potraviny na dennom príjme energie a týchto základných živín na osobu. "Ak však spotrebiteľ označovaniu neporozumie, táto informácia je preňho zbytočná," uviedla riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jarmila Halgašová.

Ako vysvetlil odborník na obezitu Peter Minárik, najdôležitejšie je si zapamätať pravidlo, že "zdravé je to, v čom prevažujú zdravé živiny". To, že by zdravá strava mala byť v zásade nechutná, je len mýtus, pripomenul. Dôležité je skôr byť motivovaný a s potrebnými vedomosťami o zdravom stravovaní si nájsť to, čo komu vyhovuje.

Menej energie neznamená zdravšia potravina

Jedným z významných údajov uvádzaných na obaloch potravinových výrobkov je energia. Tá má pôvod v sacharidoch, tukoch a bielkovinách, pričom jej obsah v potravinách do značnej miery ovplyvňuje podiel vody v strave. Jej zvyšovaním je tak možné energetickú hodnotu znížiť na optimálnych 250 kilokalórií, resp. 1000 kilojoulov na 100 gramov výrobku.

Tieto hodnoty napríklad spĺňajú tučné syry ako mozzarella. To, že napríklad syr cottage obsahuje iba približne 400 kilojoulov na 100 gramov však neznamená, že je zdravší. Človek si ho jednoducho môže dovoliť zjesť viac ako mozzarelly.

Tuky, cukry, bielkoviny

V tabuľkách nutričných hodnôt sa spotrebiteľ okrem obsahu energie môže dočítať aj o množstve bielkovín, sacharidov či tukov. Tieto tri zložky sú jedinými živinami, ktoré človeku pravidelne poskytujú prísun energie. Bielkoviny sú potrebné pre vytváranie stavebnej hmoty v tele a sú tak nevyhnutné pre rast a obnovu telových tkanív. Výrobcovia pri uvádzaní obsahu sacharidov zvyknú oddelene uviesť aj obsah cukru.

1.jpgAko Minárik uviedol, ľudia často nekupujú niektoré výrobky po tom, ako po prečítaní nutričných hodnôt zistia vysoký obsah sacharidov. Sacharidy však nie sú cukry, teda sacharóza, ktorej spotrebu by sme mali obmedzovať, zdôraznil. Pod sacharidmi výrobca rozumie aj škrob a ďalšie prvky, ktoré sú prítomné napríklad vo výrobkoch z mletých obilnín. Pri obsahu tukov si je zase potrebné všímať oddelene uvádzané nasýtené mastné kyseliny, pretože tie sú zdraviu škodlivé.

V zásade však platí, že čím viac tukov v potravinách je, tým je väčší aj podiel nasýtených mastných kyselín. Podľa Minárika však netreba zabúdať na to, že konzumovať sacharidy aj tuky je nutné. Tu platí pravidlo, že sacharóza ani nasýtené mastné kyseliny môžu tvoriť najviac 10 percent z celodenného príjmu energie.

Spotrebiteľov podľa odborníkov často mýli údaj o sodíku. Ten je zložkou kuchynskej soli, ale aj iných látok. Aby človek vedel, koľko ho môže skonzumovať, treba si pamätať, že odporúčaná denná dávka soli je 5 až 7 gramov. Keď hodnotu označujúcu množstvo sodíka vynásobí koeficientom 2,5, zistí, koľko gramov kuchynskej soli potravina obsahuje.

Nepozerajte na "éčka"

Podľa Štatistického úradu SR slovenskí spotrebitelia konzumujú v nadmerných množstvách tuky a mäso, pričom na druhej strane konzumujú veľmi nízke množstvá ovocia, zeleniny, strukovín, mlieka a mliečnych výrobkov, zemiakov a rýb. Podľa Minárika by sa ľudia nemali pozerať na "éčka", ktoré sú dôležité iba pre alergikov.

To, na čo by sa mali zamerať, je energetická hodnota, nutričné hodnoty, obsah vláknin, veľkosť porcie či pravidelné stravovanie a správny pitný režim. Na pamäti by však okrem vylúčenia cigariet a obmedzenia alkoholu mali stále mať tri najdôležitejšie podmienky pre zdravý životný štýl, ktorými sú zdravá hmotnosť, zdravá výživa a pravidelná fyzická aktivita.

Príklady niektorých potravín a ich nutričné hodnoty v 100 g výrobku

Potravina Energia v kJ Energia v kcal Tuky Bielkoviny Sacharidy
mlieko polotučné 190 kJ 45 kcal 1,5 g 3,1 g 4,7 g
biely jogurt 423 kJ 101 kcal 4,5 g 5,7 g 9,7 g
maslo 3002 kJ 732 kcal 81,1 g 0,5 g 0,3 g
syr eidam 1084 kJ 258 kcal 14,6 g 29,2 g 1,8 g
celozrnný chlieb 1122 kJ 267 kcal 1,6 g 11,6 g 51,7 g
jablko 255 kJ 61 kcal 0,4 g 0,4 g 14,4 g
paradajka 103 kJ 25 kcal 0,3 g 1,1 g 4,6 g
bravčové mäso 636 kJ 151 kcal 7 g 21 g 0 g
čokoláda 2226 kJ 530 kcal 31,9 g 4,9 g 60,5 g
cereálna tyčinka 1025 kJ 244 kcal 7,5 g 3,2 g 40,2 g

Zdroj: zdravastrava.com, lucy.cz

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  2. Ovládajte svoje vozidlo mobilom
  3. Todos predstaví 4 americké premiéry na Autosalóne
  4. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  5. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  6. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  7. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  8. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  9. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  10. Inteligencia vo všetkom
  1. Budúcnosť EÚ a inteligentných miest
  2. Todos predstaví 4 americké premiéry na Autosalóne
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  4. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  5. Ovládajte svoje vozidlo mobilom
  6. Zlatá minca 2016 priniesla pre mBank sedem ocenení
  7. BILLA a Jamie Oliver pozývajú deti do zázračnej záhradky!
  8. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  9. Odšťavovač s veľkým plniacim otvorom? Nenachytajte sa!
  10. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 24 208
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 8 269
  3. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 984
  4. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 6 202
  5. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 5 837
  6. 5 krokov k vlastnému bývaniu 5 371
  7. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 3 570
  8. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 3 229
  9. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 2 988
  10. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 770

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Desať vecí, ktoré treba vedieť o osýpkach

Prečítajte si desať základných otázok a odpovedí týkajúcich sa osýpok, ich prenosu, príznakov, možnej epidémie a ochrane pred nakazením.

KOMENTÁRE

Keď sú osýpky v hlavách

Keď sa na osýpky neočkovalo, ročne sa nimi nakazilo 10- až 20-tisíc detí.

EKONOMIKA

Fico sa chváli ekonomickými výsledkami. Oprávnene?

Prvého mája zverejníme súbor opatrení pre pracujúcich, tvrdí premiér.

Neprehliadnite tiež

Titul baby friendly má už len jediná slovenská nemocnica

Ak chcú byť slovenské pôrodnice priateľské k deťom, musia prejsť recertifikáciou.

Kamila Boudová: Nechcem žiť vo svete, kde šesťročné deti šijú moje topánky

Odborníčka na udržateľnú módu prestala pred piatimi rokmi nakupovať oblečenie.

Aj staré mamy upratovali ekologicky, k čistote stačí obsah chladničky

Poradíme vám ako absolvovať jarné upratovanie šetrne k prírode.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop