Leto na grile - zeleninové a syrové dobroty

Nedegradujte zeleninu a syry len na oblohu taniera! Aj hlavný chod im pristane...

Nedegradujte zeleninu len na oblohu taniera! Aj hlavný chod jej pristane...

Ratatouille na ihle
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • červená paprika
  • žltá paprika
  • zelená paprika
  • cibuľa
  • 8 cherry paradajok
  • 8 malých šampiňónov
  • malá cuketa
  • menší baklažán
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • soľ
  • mletý ďumbier

Zeleninu poriadne umyte a rozkrájajte na požadované tvary, papriku na kocky, paradajky a šampiňóny na polovice, cibuľu, cuketu a baklažán na kolieska. Striedavo ponapichujte na grilovacie ihly alebo špajdle, potrite štetcom zmesou prelisovaného cesnaku, olivového oleja a mletého zázvoru. Osoľte a grilujte niekoľko minút z každej strany. Servírujte s jogurtovo-bylinkovým dresingom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Syrové toasty na grile
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 16 plátkov toastového chleba
  • 250 g výrazného syra (gouda, čedar, ementál...)
  • 100 g masla

Všetky plátky chleba natrite maslom. Polovicu z nich posypte nastrúhaným syrom a priklopte maslovým chlebom. Dobre pritlačte. Grilujte z každej strany približne 3-5 minút. Toasty by mali byť na povrchu chrumkavé a zvnútra vláčne od masla a syra. Servírujte s čerstvou zeleninou.

TIP: Do toastov môžete pridať šunku, slaninu alebo zeleninu podľa chuti. Vyberajte však druhy, ktorým nebude prekážať, ak sa k nim teplo nedostane.


Grilovaná kukurica
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 kusy kukurice
  • olej
  • maslo
  • soľ
  • zmes korenia na grilovanie

Mladú kukuricu očistite. Môžete ju nechať v celku alebo rozkrájať na viac malých kúskov, potrite ju olejom, z každej strany osoľte a okoreňte. Grilujte na rozpálenom grile približne 25 minút. Počas grilovania ju pravidelne o kúsok pootočte. Hotovú kukuricu polejte rozpusteným maslom a môžete servírovať.

TIP: Pred grilovaním kukuricu klasicky predvarte v slanej vode asi 30 minút a až potom začnite grilovať. Kukurica bude lahodnejšia.


Grilovaný syr
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 kusy okrúhleho syra s bielou plesňou
  • olivový olej
  • soľ, zmes korenia na grilovanie podľa chuti

V mištičke rozmiešajte približne 100 ml oleja s 2 polievkovými lyžicami ľubovoľnej zmesi korenia. V marináde pomáčajte syry z každej strany, zabaľte ich po jednom do alobalu tak, aby sklady boli po bokoch a syr pri otáčaní nemohol vytiecť. Položte na rozpálený gril a grilujte 5-10 minút z každej strany. Hotový syry opatrne vybaľte z alobalu a preložte na tanieriky. Servírujte s čerstvým pečivom a čerstvou zeleninou.

TIP: Syry s bielou plesňou sa jednoducho grilujú, keďže vo vnútri sú roztečené a na povrchu ich drží pokope plesňová kôrka. Nebojte sa vyskúšať grilovať i zrejúce tvarôžky či inak známe „syrečky“.


Plnená grilovaná zelenina
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 menšie biele papriky
  • 4 paradajky
  • 4 väčšie šampiňóny
  • 100 g balkánskeho syra
  • 100 g syra s modrou plesňou
  • 4 PL strúhanky
  • 4 plátky slaniny
  • olivový olej

Zeleninu umyte. Paprikám odrežte vršok a opatrne vyrežte jadrovník. Z paradajok odkrojte vrchnú štvrtinu aj so stopkou, vydlabte vnútro, ktoré rozkrájajte na menšie kusy. Polovicu paradajkovej dužiny zmiešajte s balkánskym syrom, pofŕkajte olivovým olejom a naplňte do paprík. Druhú polovicu paradajkovej dužiny zmiešajte s rozdrobeným plesňovým syrom, pokvapkajte olejom a naplňte do paradajok. Šampiňóny nakrojte cez nožičku smerom ku klobúčiku, tak, aby držali pokope a neprekrojili ste ich úplne. Do rezu vložte plátok slaniny a pokvapkajte olivovým olejom. Zeleninu uložte na grilovaciu misku a ugrilujte do mäkka, približne 15 minút.

TIP: Ak využijete ochutený nakladaný syr v olivovom oleji, využite tento olej na potretie zeleniny. Namiesto ďalšej soli dochuťte zeleninu nasekanými bylinkami.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  3. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  6. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  7. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  8. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie
  1. Jadrové vŕtanie je zárukou rýchlosti, presnosti a bezprašnosti
  2. Tepelné hospodárstvo Moldava plánuje preinvestovať 600 tisíc eur
  3. Do you need to unwind after a stressful week at work?
  4. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  5. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  6. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  7. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  8. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  9. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  10. Kreditná karta – áno alebo nie
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 14 109
  2. Kreditná karta – áno alebo nie 8 051
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 7 991
  4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 6 580
  5. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 726
  6. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 5 708
  7. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 5 142
  8. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 5 109
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 4 460
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 875

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Ivan Mikloš

Rusko a my - naozaj sme nepoučiteľní?

Čo by sme mali vedieť o Putinovom režime.

Neprehliadnite tiež

Štrnásť rád, ako vyzerať dobre na fotkách

Každý môže vyzerať fotogenickejšie.

Šetrenie peňazí sa dá naučiť, veda radí ako na to

Štyri tipy ako začať so sporením.

Kto je Neri Oxmanová, vedkyňa, ktorá okúzlila Brada Pitta

Bulvár v nej vidí podobu s Angelinou, no ona má viac čo ponúknuť.