Leto na grile - zeleninové a syrové dobroty

Nedegradujte zeleninu a syry len na oblohu taniera! Aj hlavný chod im pristane...

Nedegradujte zeleninu len na oblohu taniera! Aj hlavný chod jej pristane...

Ratatouille na ihle
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • červená paprika
  • žltá paprika
  • zelená paprika
  • cibuľa
  • 8 cherry paradajok
  • 8 malých šampiňónov
  • malá cuketa
  • menší baklažán
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • soľ
  • mletý ďumbier

Zeleninu poriadne umyte a rozkrájajte na požadované tvary, papriku na kocky, paradajky a šampiňóny na polovice, cibuľu, cuketu a baklažán na kolieska. Striedavo ponapichujte na grilovacie ihly alebo špajdle, potrite štetcom zmesou prelisovaného cesnaku, olivového oleja a mletého zázvoru. Osoľte a grilujte niekoľko minút z každej strany. Servírujte s jogurtovo-bylinkovým dresingom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Syrové toasty na grile
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 16 plátkov toastového chleba
  • 250 g výrazného syra (gouda, čedar, ementál...)
  • 100 g masla

Všetky plátky chleba natrite maslom. Polovicu z nich posypte nastrúhaným syrom a priklopte maslovým chlebom. Dobre pritlačte. Grilujte z každej strany približne 3-5 minút. Toasty by mali byť na povrchu chrumkavé a zvnútra vláčne od masla a syra. Servírujte s čerstvou zeleninou.

TIP: Do toastov môžete pridať šunku, slaninu alebo zeleninu podľa chuti. Vyberajte však druhy, ktorým nebude prekážať, ak sa k nim teplo nedostane.


Grilovaná kukurica
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 kusy kukurice
  • olej
  • maslo
  • soľ
  • zmes korenia na grilovanie

Mladú kukuricu očistite. Môžete ju nechať v celku alebo rozkrájať na viac malých kúskov, potrite ju olejom, z každej strany osoľte a okoreňte. Grilujte na rozpálenom grile približne 25 minút. Počas grilovania ju pravidelne o kúsok pootočte. Hotovú kukuricu polejte rozpusteným maslom a môžete servírovať.

TIP: Pred grilovaním kukuricu klasicky predvarte v slanej vode asi 30 minút a až potom začnite grilovať. Kukurica bude lahodnejšia.


Grilovaný syr
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 kusy okrúhleho syra s bielou plesňou
  • olivový olej
  • soľ, zmes korenia na grilovanie podľa chuti

V mištičke rozmiešajte približne 100 ml oleja s 2 polievkovými lyžicami ľubovoľnej zmesi korenia. V marináde pomáčajte syry z každej strany, zabaľte ich po jednom do alobalu tak, aby sklady boli po bokoch a syr pri otáčaní nemohol vytiecť. Položte na rozpálený gril a grilujte 5-10 minút z každej strany. Hotový syry opatrne vybaľte z alobalu a preložte na tanieriky. Servírujte s čerstvým pečivom a čerstvou zeleninou.

TIP: Syry s bielou plesňou sa jednoducho grilujú, keďže vo vnútri sú roztečené a na povrchu ich drží pokope plesňová kôrka. Nebojte sa vyskúšať grilovať i zrejúce tvarôžky či inak známe „syrečky“.


Plnená grilovaná zelenina
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 menšie biele papriky
  • 4 paradajky
  • 4 väčšie šampiňóny
  • 100 g balkánskeho syra
  • 100 g syra s modrou plesňou
  • 4 PL strúhanky
  • 4 plátky slaniny
  • olivový olej

Zeleninu umyte. Paprikám odrežte vršok a opatrne vyrežte jadrovník. Z paradajok odkrojte vrchnú štvrtinu aj so stopkou, vydlabte vnútro, ktoré rozkrájajte na menšie kusy. Polovicu paradajkovej dužiny zmiešajte s balkánskym syrom, pofŕkajte olivovým olejom a naplňte do paprík. Druhú polovicu paradajkovej dužiny zmiešajte s rozdrobeným plesňovým syrom, pokvapkajte olejom a naplňte do paradajok. Šampiňóny nakrojte cez nožičku smerom ku klobúčiku, tak, aby držali pokope a neprekrojili ste ich úplne. Do rezu vložte plátok slaniny a pokvapkajte olivovým olejom. Zeleninu uložte na grilovaciu misku a ugrilujte do mäkka, približne 15 minút.

TIP: Ak využijete ochutený nakladaný syr v olivovom oleji, využite tento olej na potretie zeleniny. Namiesto ďalšej soli dochuťte zeleninu nasekanými bylinkami.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 19 855
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 055
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 11 770
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 796
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 430
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 978
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 596
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 604
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 499
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 225

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto bude udeľovať Ficove štátne vyznamenania

Nové štátne ceny chce udeľovať vláda.

Stĺpček Jakuba Fila

Vatry zvrchovanosti, Svätopluk. Prečo nie august 1968?

Že si komunisti nevšimli november ´89, sa stalo smutnosmiešnou glosou ich sveta.

KULTÚRA

Vraždu Kuciaka nemali chuť spracúvať. Ukázalo sa, že je čas

Joj chystá tretie pokračovanie seriálu Za sklom.

Neprehliadnite tiež

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.