SME

Leto na grile - zeleninové a syrové dobroty

Nedegradujte zeleninu a syry len na oblohu taniera! Aj hlavný chod im pristane...

Nedegradujte zeleninu len na oblohu taniera! Aj hlavný chod jej pristane...

Ratatouille na ihle
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • červená paprika
  • žltá paprika
  • zelená paprika
  • cibuľa
  • 8 cherry paradajok
  • 8 malých šampiňónov
  • malá cuketa
  • menší baklažán
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • soľ
  • mletý ďumbier

Zeleninu poriadne umyte a rozkrájajte na požadované tvary, papriku na kocky, paradajky a šampiňóny na polovice, cibuľu, cuketu a baklažán na kolieska. Striedavo ponapichujte na grilovacie ihly alebo špajdle, potrite štetcom zmesou prelisovaného cesnaku, olivového oleja a mletého zázvoru. Osoľte a grilujte niekoľko minút z každej strany. Servírujte s jogurtovo-bylinkovým dresingom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Syrové toasty na grile
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 16 plátkov toastového chleba
  • 250 g výrazného syra (gouda, čedar, ementál...)
  • 100 g masla

Všetky plátky chleba natrite maslom. Polovicu z nich posypte nastrúhaným syrom a priklopte maslovým chlebom. Dobre pritlačte. Grilujte z každej strany približne 3-5 minút. Toasty by mali byť na povrchu chrumkavé a zvnútra vláčne od masla a syra. Servírujte s čerstvou zeleninou.

TIP: Do toastov môžete pridať šunku, slaninu alebo zeleninu podľa chuti. Vyberajte však druhy, ktorým nebude prekážať, ak sa k nim teplo nedostane.


Grilovaná kukurica
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 kusy kukurice
  • olej
  • maslo
  • soľ
  • zmes korenia na grilovanie

Mladú kukuricu očistite. Môžete ju nechať v celku alebo rozkrájať na viac malých kúskov, potrite ju olejom, z každej strany osoľte a okoreňte. Grilujte na rozpálenom grile približne 25 minút. Počas grilovania ju pravidelne o kúsok pootočte. Hotovú kukuricu polejte rozpusteným maslom a môžete servírovať.

SkryťVypnúť reklamu

TIP: Pred grilovaním kukuricu klasicky predvarte v slanej vode asi 30 minút a až potom začnite grilovať. Kukurica bude lahodnejšia.


Grilovaný syr
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 kusy okrúhleho syra s bielou plesňou
  • olivový olej
  • soľ, zmes korenia na grilovanie podľa chuti

V mištičke rozmiešajte približne 100 ml oleja s 2 polievkovými lyžicami ľubovoľnej zmesi korenia. V marináde pomáčajte syry z každej strany, zabaľte ich po jednom do alobalu tak, aby sklady boli po bokoch a syr pri otáčaní nemohol vytiecť. Položte na rozpálený gril a grilujte 5-10 minút z každej strany. Hotový syry opatrne vybaľte z alobalu a preložte na tanieriky. Servírujte s čerstvým pečivom a čerstvou zeleninou.

TIP: Syry s bielou plesňou sa jednoducho grilujú, keďže vo vnútri sú roztečené a na povrchu ich drží pokope plesňová kôrka. Nebojte sa vyskúšať grilovať i zrejúce tvarôžky či inak známe „syrečky“.

SkryťVypnúť reklamu

Plnená grilovaná zelenina
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 menšie biele papriky
  • 4 paradajky
  • 4 väčšie šampiňóny
  • 100 g balkánskeho syra
  • 100 g syra s modrou plesňou
  • 4 PL strúhanky
  • 4 plátky slaniny
  • olivový olej

Zeleninu umyte. Paprikám odrežte vršok a opatrne vyrežte jadrovník. Z paradajok odkrojte vrchnú štvrtinu aj so stopkou, vydlabte vnútro, ktoré rozkrájajte na menšie kusy. Polovicu paradajkovej dužiny zmiešajte s balkánskym syrom, pofŕkajte olivovým olejom a naplňte do paprík. Druhú polovicu paradajkovej dužiny zmiešajte s rozdrobeným plesňovým syrom, pokvapkajte olejom a naplňte do paradajok. Šampiňóny nakrojte cez nožičku smerom ku klobúčiku, tak, aby držali pokope a neprekrojili ste ich úplne. Do rezu vložte plátok slaniny a pokvapkajte olivovým olejom. Zeleninu uložte na grilovaciu misku a ugrilujte do mäkka, približne 15 minút.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

TIP: Ak využijete ochutený nakladaný syr v olivovom oleji, využite tento olej na potretie zeleniny. Namiesto ďalšej soli dochuťte zeleninu nasekanými bylinkami.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 066
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 676
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 965
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 750
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 700
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 185
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 181
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Wall Street - ilustračná fotografia.

Na podvody telekomunikačného giganta WorldCom upozornila whistleblowerka.


2
Veľvyslanec v Británii a bývalý vrchný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj.

K zmene svetového poriadku už prišlo.


Eliška Novotná a 1 ďalší 61
Americká ministerka vnútornej bezpečnosti Kristi Noemová na ikonickej fotke.

Noemovú prezývajú Barbie z migračného.


Tomáš Nídr a 1 ďalší 6

Sledujte s nami online prenos zo zápasu.


4
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 235
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 310
  3. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 910
  4. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 900
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 811
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 655
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 040
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 620
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu