SME
Streda, 1. február, 2023 | Meniny má Tatiana

Leto na grile - zeleninové a syrové dobroty

Nedegradujte zeleninu a syry len na oblohu taniera! Aj hlavný chod im pristane...

Nedegradujte zeleninu len na oblohu taniera! Aj hlavný chod jej pristane...

Ratatouille na ihle
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • červená paprika
  • žltá paprika
  • zelená paprika
  • cibuľa
  • 8 cherry paradajok
  • 8 malých šampiňónov
  • malá cuketa
  • menší baklažán
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • soľ
  • mletý ďumbier

Zeleninu poriadne umyte a rozkrájajte na požadované tvary, papriku na kocky, paradajky a šampiňóny na polovice, cibuľu, cuketu a baklažán na kolieska. Striedavo ponapichujte na grilovacie ihly alebo špajdle, potrite štetcom zmesou prelisovaného cesnaku, olivového oleja a mletého zázvoru. Osoľte a grilujte niekoľko minút z každej strany. Servírujte s jogurtovo-bylinkovým dresingom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Syrové toasty na grile
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 16 plátkov toastového chleba
  • 250 g výrazného syra (gouda, čedar, ementál...)
  • 100 g masla

Všetky plátky chleba natrite maslom. Polovicu z nich posypte nastrúhaným syrom a priklopte maslovým chlebom. Dobre pritlačte. Grilujte z každej strany približne 3-5 minút. Toasty by mali byť na povrchu chrumkavé a zvnútra vláčne od masla a syra. Servírujte s čerstvou zeleninou.

TIP: Do toastov môžete pridať šunku, slaninu alebo zeleninu podľa chuti. Vyberajte však druhy, ktorým nebude prekážať, ak sa k nim teplo nedostane.


Grilovaná kukurica
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 kusy kukurice
  • olej
  • maslo
  • soľ
  • zmes korenia na grilovanie

Mladú kukuricu očistite. Môžete ju nechať v celku alebo rozkrájať na viac malých kúskov, potrite ju olejom, z každej strany osoľte a okoreňte. Grilujte na rozpálenom grile približne 25 minút. Počas grilovania ju pravidelne o kúsok pootočte. Hotovú kukuricu polejte rozpusteným maslom a môžete servírovať.

SkryťVypnúť reklamu

TIP: Pred grilovaním kukuricu klasicky predvarte v slanej vode asi 30 minút a až potom začnite grilovať. Kukurica bude lahodnejšia.


Grilovaný syr
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 kusy okrúhleho syra s bielou plesňou
  • olivový olej
  • soľ, zmes korenia na grilovanie podľa chuti

V mištičke rozmiešajte približne 100 ml oleja s 2 polievkovými lyžicami ľubovoľnej zmesi korenia. V marináde pomáčajte syry z každej strany, zabaľte ich po jednom do alobalu tak, aby sklady boli po bokoch a syr pri otáčaní nemohol vytiecť. Položte na rozpálený gril a grilujte 5-10 minút z každej strany. Hotový syry opatrne vybaľte z alobalu a preložte na tanieriky. Servírujte s čerstvým pečivom a čerstvou zeleninou.

TIP: Syry s bielou plesňou sa jednoducho grilujú, keďže vo vnútri sú roztečené a na povrchu ich drží pokope plesňová kôrka. Nebojte sa vyskúšať grilovať i zrejúce tvarôžky či inak známe „syrečky“.

SkryťVypnúť reklamu

Plnená grilovaná zelenina
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 menšie biele papriky
  • 4 paradajky
  • 4 väčšie šampiňóny
  • 100 g balkánskeho syra
  • 100 g syra s modrou plesňou
  • 4 PL strúhanky
  • 4 plátky slaniny
  • olivový olej

Zeleninu umyte. Paprikám odrežte vršok a opatrne vyrežte jadrovník. Z paradajok odkrojte vrchnú štvrtinu aj so stopkou, vydlabte vnútro, ktoré rozkrájajte na menšie kusy. Polovicu paradajkovej dužiny zmiešajte s balkánskym syrom, pofŕkajte olivovým olejom a naplňte do paprík. Druhú polovicu paradajkovej dužiny zmiešajte s rozdrobeným plesňovým syrom, pokvapkajte olejom a naplňte do paradajok. Šampiňóny nakrojte cez nožičku smerom ku klobúčiku, tak, aby držali pokope a neprekrojili ste ich úplne. Do rezu vložte plátok slaniny a pokvapkajte olivovým olejom. Zeleninu uložte na grilovaciu misku a ugrilujte do mäkka, približne 15 minút.

SkryťVypnúť reklamu

TIP: Ak využijete ochutený nakladaný syr v olivovom oleji, využite tento olej na potretie zeleniny. Namiesto ďalšej soli dochuťte zeleninu nasekanými bylinkami.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O najlepšie komunikujúcich značkách rozhodne aj verejnosť
  2. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  3. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to
  4. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  5. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať?
  6. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu
  7. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery
  8. SCANDI 2023: prehliadka súčasného severského filmu
  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  2. O najlepšie komunikujúcich značkách rozhodne aj verejnosť
  3. Ako možno získať prídavky na dieťa v Nemecku?
  4. Kupujete balenú vodu? Vypočítajte si, koľko za ňu ročne miniete!
  5. Táto váha berie vaše chudnutie vážne: Kalórie počíta za vás!
  6. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to
  7. Svalovice sa netreba obávať
  8. Students today, innovators tomorrow, learners forever
  1. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 11 943
  2. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 7 251
  3. Zdravie bez liekov. Lekár namiesto nich predpisuje studenú vodu 2 213
  4. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať? 2 085
  5. Stockerka štartuje predaj bytov s cenami, ktoré prekvapia 1 570
  6. Benátky a Verona: zažite pôsobivé kúsky mozaiky severu Talianska 1 474
  7. Košičanom budeme dodávať teplo za tretinové ceny aj tento rok 1 163
  8. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 1 099
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Ľudmila Križanovská: Radšej v toxickom vzťahu ako sám
  2. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  3. Anton Kaiser: Bábiky Márie Pekárovej v krojoch z Požitavia
  4. Viera Spišáková: Trapas návštevný
  5. Matej Mravec: Ako ovplyvňuje strava Vašu náladu a psychiku
  6. Michael Achberger: Prečo priberáme v zime?
  7. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Pred samotou tu niet kam ujsť
  8. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  1. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 10 350
  2. Rastislav Puchala: Vraj je to sfetovaný trpaslík 6 048
  3. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 5 052
  4. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 694
  5. Martin Plesch: Pán primátor, načo vlastne máme Mestskú políciu v Bratislave? 3 863
  6. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 3 587
  7. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 347
  8. Tereza Kazdová: Fico má rád pekné ženy, Babiš je na blondíny. Verejný diskurz volá po feministoch 3 232
  1. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  3. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  5. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  6. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
  7. Jiří Ščobák: Avatar 2: Začátek nového příběhu
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 53. - Antarktída - Druhá Byrdova antarktická expedícia (1933 - 1935)
SkryťZatvoriť reklamu