Ako ich pripravovať čo najlepšie?
- Kvalitná zmrzlina a sorbet by mali byť pripravované v stroji na výrobu zmrzliny. Dajú sa však pripraviť i bez toho. Stačí pred zmrazením hmotu preliať do širšej kovovej nádoby, ktorá má lepšiu tepelnú vodivosť, a počas mrazenia metličkou alebo vidličkou v pravidelných intervaloch premiešavať. Výsledkom je hladká hustá krémová hmota, servírovaná v oblátkach alebo dezertných pohároch.
- Zmrzlinu skladujte vždy v mrazničke pri základnej teplote od -17 do -20 stupňov Celzia. Aj v zime by ste zmrzlinu, či už doma vyrobenú, alebo kúpenú, nemali skladovať dlhšie ako jeden mesiac.
- Ak vám zmrzlina predsa len príliš zmrzne a stuhne, pred servírovaním ju aj s nádobou ponorte na chvíľu do teplej vody. Takisto si pred nabratím každého kopčeka nezabudnite premyť v teplej vode naberačku. Kopčeky sa vám budú krásne vyklápať a držať tvar.
- Sorbet, teda rozmixované ovocie alebo zelenina sa mixuje spolu s cukrom, trochou vody alebo alkoholu a následne krátko zamrazí, aby sa vzniknutá dreň dala jesť lyžičkou. Sorbet nikdy neobsahuje vajíčka a mliečne výrobky.
- Ľadová triešť, farebné ovocné drene (granity) a nanuky sú čisto vodovou záležitosťou. Väčšinou neobsahujú žiadne ovocie, ale iba ovocné sirupy, šťavy či „málopercentné“ džúsy.
Vanilková zmrzlina
SUROVINY NA 6 PORCIÍ
- 600 ml šľahačkovej smotany
- vanilkový struk
- 4 vajíčka
- 2 žĺtky
- 180 g práškového cukru
- kôra z 1 citróna

Smotanu na miernom ohni zahrejte, najlepšie v hrnci s dvojitým dnom. Pridajte celú vanilku, kôru z citróna, vajíčka, žĺtky a pomaly miešajte a zahrievajte až k bodu varu. Stiahnite plameň na najnižší stupeň a varte za občasného premiešania do zhustnutia približne 10 minút. Do zmesi primiešajte cukor a nechajte vychladnúť. Podľa potreby celú hmotu prepasírujte. Vanilkový struk pozdĺžne prerežte, odstráňte semienka a pridajte ich do zmrzlinovej hmoty. Nalejte do uzatvárateľnej nádoby a nechajte niekoľko hodín, najlepšie cez noc zmraziť.
TIP: Zvyšné bielky vyšľahajte nad parou s trochou vanilínového cukru a pár kvapkami citrónovej šťavy a vychladeným snehom dozdobte naservírovanú zmrzlinu.
Zmrzlina s čerstvým ovocím
SUROVINY NA 4 PORCIE
- 400 g drobného ovocia (jahody, maliny, černice, čučoriedky, ríbezle...)
- 250 g smotany
- 130 g jemného tvarohu
- 2 balíčky vanilínového cukru
- 2 PL ovocného sirupu
- šťava z jedného citróna

Očistite, umyte a nechajte dobre odkvapkať 300 gramov ovocia. Väčšie ovocie ako jahody prekrojte a dajte variť s citrónovou šťavou a vanilínovým cukrom. Varte za občasného miešania, kým ovocie nezmäkne. Nechajte vychladnúť, roztlačte alebo rozmixujte a nakoniec prepasírujte, aby ste sa zbavili semienok. Ovocný pretlak zmiešajte so sirupom a s tvarohom, podľa potreby doslaďte cukrom. Zmes vlejte do stroja na výrobu zmrzliny. Ak ho nemáte, jednoducho ju vlejte do väčšej nádoby a dajte do mrazničky. Raz za pol hodiny sa snažte zmrzlinu poriadne premiešať, aby sa nevytvorili veľké kryštály ľadu. Hotovú zmrzlinu dozdobte zvyšnými 100 gramami ovocia.
TIP: Deťom môžete zmrzlinu pred zmrazením vliať do formičiek alebo nádobiek na nanuky.
Jahodový sorbet
SUROVINY NA 4 PORCIE
- 500 g mrazených jahôd
- 100 g kryštálového cukru
- šťava z jedného citróna
- čerstvá mäta

Cukor zmiešajte so 100 ml vody a pomaly zahrievajte, kým sa úplne nerozpustí na sirup. Odstavte z plameňa a vhoďte niekoľko lístkov mäty. Nechajte odstáť do úplného vychladnutia, potom lístky mäty vyberte. Mrazené jahody rozmixujte dohladka, pridajte citrónovú šťavu a cukrovo-mätový sirup. Zmes dajte na jednu hodinu zamraziť. Servírujte ihneď po vybratí, dozdobte lístkami mäty.
TIP: Sorbet by nemal zostávať v mrazničke dlhšie ako hodinu, inak bude tvrdý a zľadovatený a nebude sa dať servírovať. 100 ml vody môžete nahradiť ružovým alebo červeným vínom.
Mrazený čokoládový krém
SUROVINY NA 4 – 6 PORCIÍ
- 450 ml šľahačkovej smotany
- 80 g masla
- 100 g čokolády
- 80 g práškového cukru

Vo vlažnom masle rozpustite čokoládu polámanú na malé kúsky. Smotanu vyšľahajte na šľahačku, pridajte cukor a prúdom vlievajte za stáleho miešania do rozpustenej čokolády. Poriadne premiešajte a naplňte do misiek alebo formičiek. Dajte na niekoľko hodín zamraziť. Servírujte s kúskami nastrúhanej čokolády alebo posypané kakaom.
Autor: mag