Mrazivé osvieženie

Počas horúcich prázdninových dní neschladí rozhorúčené telo a myseľ nič iné len dobrá zmrzlina. Nebojte sa vyrobiť ju doma!

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Ako ich pripravovať čo najlepšie?

  • Kvalitná zmrzlina a sorbet by mali byť pripravované v stroji na výrobu zmrzliny. Dajú sa však pripraviť i bez toho. Stačí pred zmrazením hmotu preliať do širšej kovovej nádoby, ktorá má lepšiu tepelnú vodivosť, a počas mrazenia metličkou alebo vidličkou v pravidelných intervaloch premiešavať. Výsledkom je hladká hustá krémová hmota, servírovaná v oblátkach alebo dezertných pohároch.
  • Zmrzlinu skladujte vždy v mrazničke pri základnej teplote od -17 do -20 stupňov Celzia. Aj v zime by ste zmrzlinu, či už doma vyrobenú, alebo kúpenú, nemali skladovať dlhšie ako jeden mesiac.
  • Ak vám zmrzlina predsa len príliš zmrzne a stuhne, pred servírovaním ju aj s nádobou ponorte na chvíľu do teplej vody. Takisto si pred nabratím každého kopčeka nezabudnite premyť v teplej vode naberačku. Kopčeky sa vám budú krásne vyklápať a držať tvar.
  • Sorbet, teda rozmixované ovocie alebo zelenina sa mixuje spolu s cukrom, trochou vody alebo alkoholu a následne krátko zamrazí, aby sa vzniknutá dreň dala jesť lyžičkou. Sorbet nikdy neobsahuje vajíčka a mliečne výrobky.
  • Ľadová triešť, farebné ovocné drene (granity) a nanuky sú čisto vodovou záležitosťou. Väčšinou neobsahujú žiadne ovocie, ale iba ovocné sirupy, šťavy či „málopercentné“ džúsy.

Vanilková zmrzlina
SUROVINY NA 6 PORCIÍ

  • 600 ml šľahačkovej smotany
  • vanilkový struk
  • 4 vajíčka
  • 2 žĺtky
  • 180 g práškového cukru
  • kôra z 1 citróna

Smotanu na miernom ohni zahrejte, najlepšie v hrnci s dvojitým dnom. Pridajte celú vanilku, kôru z citróna, vajíčka, žĺtky a pomaly miešajte a zahrievajte až k bodu varu. Stiahnite plameň na najnižší stupeň a varte za občasného premiešania do zhustnutia približne 10 minút. Do zmesi primiešajte cukor a nechajte vychladnúť. Podľa potreby celú hmotu prepasírujte. Vanilkový struk pozdĺžne prerežte, odstráňte semienka a pridajte ich do zmrzlinovej hmoty. Nalejte do uzatvárateľnej nádoby a nechajte niekoľko hodín, najlepšie cez noc zmraziť.

Článok pokračuje pod video reklamou

TIP: Zvyšné bielky vyšľahajte nad parou s trochou vanilínového cukru a pár kvapkami citrónovej šťavy a vychladeným snehom dozdobte naservírovanú zmrzlinu.


Zmrzlina s čerstvým ovocím
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 400 g drobného ovocia (jahody, maliny, černice, čučoriedky, ríbezle...)
  • 250 g smotany
  • 130 g jemného tvarohu
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 2 PL ovocného sirupu
  • šťava z jedného citróna

Očistite, umyte a nechajte dobre odkvapkať 300 gramov ovocia. Väčšie ovocie ako jahody prekrojte a dajte variť s citrónovou šťavou a vanilínovým cukrom. Varte za občasného miešania, kým ovocie nezmäkne. Nechajte vychladnúť, roztlačte alebo rozmixujte a nakoniec prepasírujte, aby ste sa zbavili semienok. Ovocný pretlak zmiešajte so sirupom a s tvarohom, podľa potreby doslaďte cukrom. Zmes vlejte do stroja na výrobu zmrzliny. Ak ho nemáte, jednoducho ju vlejte do väčšej nádoby a dajte do mrazničky. Raz za pol hodiny sa snažte zmrzlinu poriadne premiešať, aby sa nevytvorili veľké kryštály ľadu. Hotovú zmrzlinu dozdobte zvyšnými 100 gramami ovocia.

TIP: Deťom môžete zmrzlinu pred zmrazením vliať do formičiek alebo nádobiek na nanuky.


Jahodový sorbet
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 500 g mrazených jahôd
  • 100 g kryštálového cukru
  • šťava z jedného citróna
  • čerstvá mäta

Cukor zmiešajte so 100 ml vody a pomaly zahrievajte, kým sa úplne nerozpustí na sirup. Odstavte z plameňa a vhoďte niekoľko lístkov mäty. Nechajte odstáť do úplného vychladnutia, potom lístky mäty vyberte. Mrazené jahody rozmixujte dohladka, pridajte citrónovú šťavu a cukrovo-mätový sirup. Zmes dajte na jednu hodinu zamraziť. Servírujte ihneď po vybratí, dozdobte lístkami mäty.

TIP: Sorbet by nemal zostávať v mrazničke dlhšie ako hodinu, inak bude tvrdý a zľadovatený a nebude sa dať servírovať. 100 ml vody môžete nahradiť ružovým alebo červeným vínom.


Mrazený čokoládový krém
SUROVINY NA 4 – 6 PORCIÍ

  • 450 ml šľahačkovej smotany
  • 80 g masla
  • 100 g čokolády
  • 80 g práškového cukru

Vo vlažnom masle rozpustite čokoládu polámanú na malé kúsky. Smotanu vyšľahajte na šľahačku, pridajte cukor a prúdom vlievajte za stáleho miešania do rozpustenej čokolády. Poriadne premiešajte a naplňte do misiek alebo formičiek. Dajte na niekoľko hodín zamraziť. Servírujte s kúskami nastrúhanej čokolády alebo posypané kakaom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Klima efekt bez klimatizácie
  2. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  3. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  4. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  5. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  6. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý
  7. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine
  8. ZOC MAX Prešov má za sebou úspešnú desaťročnicu
  9. V Adlerovej na Furči sa začína stavať!
  10. Adlerova - dobré miesto pre rodinu na Furči sa už stavia
  1. Zdravý životný štýl - dá sa v dnešnej dobe udržať?
  2. Klima efekt bez klimatizácie
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  4. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  5. METRO vyzbieralo takmer päť ton potravín pre ľudí v núdzi
  6. Zonácia stanovuje jasný režim obhospodarovania každého pozemku
  7. Ako vybrať správne sedaciu súpravu?
  8. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  9. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  10. 5. ročník akcie Za čistejšie Staré Mesto práve začína!
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 288
  2. Jordánsko: Najkrajšie miesta kráľovstva v púšti 18 644
  3. Miesta v Rakúsku, ktoré by ste mali vidieť. Kúsok za Bratislavou 11 669
  4. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 11 565
  5. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 10 978
  6. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 8 457
  7. Tento test pomohol viac ako 100 ľuďom znížiť vysoký krvný tlak 6 086
  8. 3 spôsoby, ako využiť GDPR vo váš prospech. 4 856
  9. Bývate v práci unavení? Možno spávate v zlom prostredí 3 867
  10. Nový projekt v Karlovej Vsi sa teší obrovskému 3 260

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Vlak obsadený smerákmi idúci do stanice Ničota nabral na rýchlosti

Môže sa stať, že veľká občianska energia prítomná na námestiach sa postupne vytratí. Ale nádej zostane.

KOMENTÁRE

Ani Richard Sulík nepochopil odkaz námestí

Nepredstavujú požadovanú zmenu politickej kultúry.

PRIMÁR

Rakovina. Môže za ňu osud, či životný štýl?

Dvojica štúdií prináša odpoveď, nakoľko si je možné znížiť riziko rakoviny.

Neprehliadnite tiež

Sex po pôrode môže byť plný ťažkostí, dá sa im však pomôcť

Sedem rád ako obnoviť stagnujúci sexuálny život po narodení dieťaťa.

Desať tipov, ako si čo najlepšie užiť každý víkend

Aby boli dva voľné dni v znamení pohody, mali by ste sa na ne pripraviť.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V novom čísle nájdete rozhovor s režisérkou Valeriou Schulczovou, ktorá sa nebojí ťažkých a problematických tém.

AKTUALIZOVANÉ 19.4. O 10:25

Chýbajú postupy aj štandardy. Baby friendly nemocnice majú znova ožiť

Nemocnice priateľské k deťom v minulosti nedodržiavali pravidlá. Ministerstvo zdravotníctva teraz chystá zmeny.

STĹPČEK OSMELENÉ

Anorexia je ako alkoholizmus, nikdy nie ste celkom za vodou

Vidieť, kam som bola schopná doviesť svoje telo, je strašidelné.