Mrazivé osvieženie

Počas horúcich prázdninových dní neschladí rozhorúčené telo a myseľ nič iné len dobrá zmrzlina. Nebojte sa vyrobiť ju doma!

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Ako ich pripravovať čo najlepšie?

  • Kvalitná zmrzlina a sorbet by mali byť pripravované v stroji na výrobu zmrzliny. Dajú sa však pripraviť i bez toho. Stačí pred zmrazením hmotu preliať do širšej kovovej nádoby, ktorá má lepšiu tepelnú vodivosť, a počas mrazenia metličkou alebo vidličkou v pravidelných intervaloch premiešavať. Výsledkom je hladká hustá krémová hmota, servírovaná v oblátkach alebo dezertných pohároch.
  • Zmrzlinu skladujte vždy v mrazničke pri základnej teplote od -17 do -20 stupňov Celzia. Aj v zime by ste zmrzlinu, či už doma vyrobenú, alebo kúpenú, nemali skladovať dlhšie ako jeden mesiac.
  • Ak vám zmrzlina predsa len príliš zmrzne a stuhne, pred servírovaním ju aj s nádobou ponorte na chvíľu do teplej vody. Takisto si pred nabratím každého kopčeka nezabudnite premyť v teplej vode naberačku. Kopčeky sa vám budú krásne vyklápať a držať tvar.
  • Sorbet, teda rozmixované ovocie alebo zelenina sa mixuje spolu s cukrom, trochou vody alebo alkoholu a následne krátko zamrazí, aby sa vzniknutá dreň dala jesť lyžičkou. Sorbet nikdy neobsahuje vajíčka a mliečne výrobky.
  • Ľadová triešť, farebné ovocné drene (granity) a nanuky sú čisto vodovou záležitosťou. Väčšinou neobsahujú žiadne ovocie, ale iba ovocné sirupy, šťavy či „málopercentné“ džúsy.

Vanilková zmrzlina
SUROVINY NA 6 PORCIÍ

  • 600 ml šľahačkovej smotany
  • vanilkový struk
  • 4 vajíčka
  • 2 žĺtky
  • 180 g práškového cukru
  • kôra z 1 citróna

Smotanu na miernom ohni zahrejte, najlepšie v hrnci s dvojitým dnom. Pridajte celú vanilku, kôru z citróna, vajíčka, žĺtky a pomaly miešajte a zahrievajte až k bodu varu. Stiahnite plameň na najnižší stupeň a varte za občasného premiešania do zhustnutia približne 10 minút. Do zmesi primiešajte cukor a nechajte vychladnúť. Podľa potreby celú hmotu prepasírujte. Vanilkový struk pozdĺžne prerežte, odstráňte semienka a pridajte ich do zmrzlinovej hmoty. Nalejte do uzatvárateľnej nádoby a nechajte niekoľko hodín, najlepšie cez noc zmraziť.

TIP: Zvyšné bielky vyšľahajte nad parou s trochou vanilínového cukru a pár kvapkami citrónovej šťavy a vychladeným snehom dozdobte naservírovanú zmrzlinu.


Zmrzlina s čerstvým ovocím
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 400 g drobného ovocia (jahody, maliny, černice, čučoriedky, ríbezle...)
  • 250 g smotany
  • 130 g jemného tvarohu
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 2 PL ovocného sirupu
  • šťava z jedného citróna

Očistite, umyte a nechajte dobre odkvapkať 300 gramov ovocia. Väčšie ovocie ako jahody prekrojte a dajte variť s citrónovou šťavou a vanilínovým cukrom. Varte za občasného miešania, kým ovocie nezmäkne. Nechajte vychladnúť, roztlačte alebo rozmixujte a nakoniec prepasírujte, aby ste sa zbavili semienok. Ovocný pretlak zmiešajte so sirupom a s tvarohom, podľa potreby doslaďte cukrom. Zmes vlejte do stroja na výrobu zmrzliny. Ak ho nemáte, jednoducho ju vlejte do väčšej nádoby a dajte do mrazničky. Raz za pol hodiny sa snažte zmrzlinu poriadne premiešať, aby sa nevytvorili veľké kryštály ľadu. Hotovú zmrzlinu dozdobte zvyšnými 100 gramami ovocia.

TIP: Deťom môžete zmrzlinu pred zmrazením vliať do formičiek alebo nádobiek na nanuky.


Jahodový sorbet
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 500 g mrazených jahôd
  • 100 g kryštálového cukru
  • šťava z jedného citróna
  • čerstvá mäta

Cukor zmiešajte so 100 ml vody a pomaly zahrievajte, kým sa úplne nerozpustí na sirup. Odstavte z plameňa a vhoďte niekoľko lístkov mäty. Nechajte odstáť do úplného vychladnutia, potom lístky mäty vyberte. Mrazené jahody rozmixujte dohladka, pridajte citrónovú šťavu a cukrovo-mätový sirup. Zmes dajte na jednu hodinu zamraziť. Servírujte ihneď po vybratí, dozdobte lístkami mäty.

TIP: Sorbet by nemal zostávať v mrazničke dlhšie ako hodinu, inak bude tvrdý a zľadovatený a nebude sa dať servírovať. 100 ml vody môžete nahradiť ružovým alebo červeným vínom.


Mrazený čokoládový krém
SUROVINY NA 4 – 6 PORCIÍ

  • 450 ml šľahačkovej smotany
  • 80 g masla
  • 100 g čokolády
  • 80 g práškového cukru

Vo vlažnom masle rozpustite čokoládu polámanú na malé kúsky. Smotanu vyšľahajte na šľahačku, pridajte cukor a prúdom vlievajte za stáleho miešania do rozpustenej čokolády. Poriadne premiešajte a naplňte do misiek alebo formičiek. Dajte na niekoľko hodín zamraziť. Servírujte s kúskami nastrúhanej čokolády alebo posypané kakaom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  2. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  3. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  4. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  5. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  6. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  7. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  10. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  1. Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu
  2. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  3. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  4. Cíťte sa v priestore príjemne
  5. Ktorý odšťavovač má najvyššiu výťažnosť?
  6. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  7. Ako si vybrať wc a umývadlo?
  8. Poslanec M. Borguľa bojuje proti netransparentnému tendru
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností informačných centier
  10. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty 5 871
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 5 230
  3. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 704
  4. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 3 924
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 679
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 3 190
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 033
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 2 986
  9. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 004
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl? 884

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prieskum Focus: Súčasná koalícia by vládu nezložila, extrémisti klesli

Ak by sa parlamentné voľby konali v júli, zvíťazil by Smer so ziskom 26,4 percent.

SVET

Sprav koncert, dáš mi polovicu. Zomrela vdova po Sinatrovi

Barbara Sinatrová nebola len manželkou speváka.

PRIMÁR

Pozrite si rebríček najlepších pôrodníc za rok 2016

Najlepšie pôrodnice sú v Trenčíne, Martine a Bratislave.

Neprehliadnite tiež

Ako najlepšie vyventilovať hnev a stres? V izbe, kde môžete všetko zničiť

Vo svete vznikajú miestnosti, ktoré môžete kompletne porozbíjať. Prvá je už aj na Slovensku.

Vymysleli sex robota, s ktorým možno simulovať znásilnenie

Odborníci na robotiku veria, že pri sexualite s robotmi netreba zabúdať na etický aspekt.

Cuketa v kuchyni. Od polievky až po šťavnatý koláč.

Máte jej plnú záhradu alebo ste si ju doniesli z trhu a neviete čo s ňou. Máme pre vás niekoľko overených receptov s cuketou.

Aj Katarzia povedala nie. Proti sexuálnemu násiliu vystupujú známe tváre

Kampaň poukazuje na to, že každý človek môže odmietnuť násilie v akejkoľvek podobe.