Marhule - zamatovo hladké a sladké

Vždy jemné, lahodné a navyše vhodné na každú príležitosť a všetky spôsoby.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Pomáhajú nášmu zdraviu i kráse

  • Konzumáciu marhúľ ocenia hlavne ženy, pretože posilňujú vlasy, nechty a pokožku a celkovo spomaľujú procesy starnutia.
  • Z vitamínov je dôležitý provitamín A – betakarotén – ktorý hl avne v horúcom letnom období priaznivo vplýva na opaľujúcu sa pokožku a pôsobí ako prírodný antioxidant. Ďalej sú to vitamíny skupiny B, vitamín C, ale aj železo, kremík a draslík, ktoré zabraňujú chudokrvnosti, únave, podporujú imunitný systém buniek a chránia ich pred vplyvom voľných radikálov. Pomáhajú regulovať krvný tlak. Zabudnúť nesmieme ani na fosfor, vápnik, súru, mangán, meď, fluór, kobalt, kálium, aminokyseliny, kyselinu listovú a pantoténovú.
  • Marhule obsahujú až 80 percent vody a dobrej rozpustnej vlákniny, čím podporujú trávenie. Pre určitú skupinu ľudí môže mať skonzumovanie väčšieho množstva marhúľ mierne laxatívny účinok.
  • Tehotné ženy by si mali dať pozor práve na väčší obsah medi, inak ich možno jesť ako čerstvé tak sušené v ľubovoľnom množstve.
  • Marhuľové jadrá síce pripomínajú mandle, ale obsahujú jedovatý amygdalín – vitamín B-17. V dnešných moderných časoch však už nájdete na pultoch predajní i jadrá z divorastúcich horských malých marhúľ, ktoré sú vzácne práve svojím obsahom vitamínu B-17. Sú oveľa horkejšie ako jadrá nám známych dostupných odrôd marhúľ a napomáhajú pri liečbe a prevencii rakoviny.

Obrátený makovo-marhuľový koláč
SUROVINY NA VIAC PORCIÍ

  • 15 - 20 čerstvých marhúľ (podľa veľkosti)
  • 150 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g hladkej múky
  • 4 PL nemletého modrého maku
  • 4 vajíčka
  • balenie vanilínového cukru
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • kôra z jedného citróna
  • PL oleja

Navyše:
okrúhla tortová forma s priemerom 26 cm

Marhule umyte, prekrojte na polovice, odkôstkujte a nechajte vyschnúť. Maslo rozpustite a nechajte trošku vychladnúť. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Dno a boky tortovej formy vymastite olejom. Dno navyše vysteľte papierom na pečenie, ktorý nožnicami prispôsobte do tvaru kruhu. Na papier na pečenie rozmiestnite marhule prekrojenou časťou nadol. V miske zmiešajte cukor, vanilínový cukor, celé vajíčka a vyšľahajte ručným šľahačom do peny. Nakoniec jemne primiešajte rozpustené maslo, citrónovú kôru a múku zmiešanú s práškom do pečiva a celým makom. Cesto vylejte na marhule a pečte približne 35 minút. Koláč nechajte čiastočne vychladnúť a vyklopte na tanier. Opatrne stiahnite papier na pečenie. Servírujte so šľahačkou alebo s potreté glazúrou s marhuľového džemu a marhuľového likéru.

TIP: Keďže pri vyklápaní nie je potrebná po bokoch otváracia forma, koláč môžete upiecť aj v obyčajnom hrnci alebo na menšom plechu. Pred vyklopením poprášte koláč práškovým cukrom, neprilepí sa tak o servírovací tanier.


Marhuľové knedle
SUROVINY NA VIAC PORCIÍ

  • 12 zrelých menších marhúľ
  • 12 kociek cukru
  • 140 g detskej krupice
  • 140 g polohrubej múky
  • 100 g masla
  • 2 vajíčka
  • 500 g mäkkého tvarohu
  • 80 g cukru
  • štipka soli

Vyšľahajte zmäknuté maslo s dvoma žĺtkami, štipkou soli a detskou krupicou. V druhej miske vyšľahajte z bielkov sneh, ktorý opatrne vmiešajte do cesta, pridajte múky a tvaroh a vypracujte hladké cesto. Cesto vytvarujte na hrubší valec a nechajte oddýchnuť prikryté v chladničke aspoň na 30 minút. Cesto prekrajujte na polovice až kým nedostanete 12 rovnako hrubých plátkov. Marhule čiastočne narežte, vyberte z nich kôstky, nahraďte ich kockou cukru, zabaľte do kúskov cesta a vytvarujte rukami doguľata. Gule vložte do vriacej vody a pomaly varte približne 15 minút. Servírujte poliate maslom a sladkou posýpkou alebo polevou podľa chuti.

TIP: Deťom iste najviac ulahodíte čokoládovým topingom či orieškovým krémom, nezabúdajte však ani na mletý mak, orechy, škoricu alebo opraženú strúhanku. Dôležité je riadne osladenie a pomazanie pravým rozpusteným maslom.


Marhuľové šatôčky
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 4 väčšie marhule
  • 120 g medu
  • 1 balenie škoricového cukru
  • 1 vajíčko

Lístkové cesto vyvaľkajte na obdĺžnik rozkrájajte na 8 väčších štvorcov. Každý štvorec cesta potrite medom tak, aby ste vynechali 1 cm od okraju. Do stredu každého plátku cesta vložte polovicu marhule šupkou nahor, poprášte škoricovým cukrom a zaviňte do šatôčky tak, že spájajte dva a dva protiľahlé rohy cesta. Spoje i celé šatôčky potrite rozšľahaným vajíčkom. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 10 minút. Servírujte posypané práškovým cukrom alebo so šľahačkou.

TIP: Ak vás nesúri čas vyskúšajte sa s receptom pohrať a pripraviť celé odkôstkované marhule na spôsob jabĺk v župane.


Kuracie prsia s marhuľami a mandľami
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 kuracie prsia
  • väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL oleja
  • 200 ml vývaru
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • čerstvá petržlenová vňať
  • soľ, mleté biele korenie
  • 10 marhúľ
  • balíček mandľových lupienkov
  • 2 PL medu
  • 2 hrubšie plátky masla
  • šťava z polovice citróna

Na suchej panvici mierne opražte mandľové lupienky, pridajte na tretiny nakrájané očistené marhule, plátok masla a chvíľku poduste, aby marhule zmäkli. Nakoniec pridajte med a citrónovú šťavu a nechajte postáť. Medzitým na druhej panvici na oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridajte osolené a okorenené kuracie prsia, sprudka ich opečte z každej strany, podlejte vývarom a nechajte dusiť domäkka. Pred koncom pridajte najemno nastrúhaný zázvor a nasekanú petržlenovú vňať. Prebytočnú vodu nechajte odpariť, omáčku môžete zjemniť plátkom masla. Servírujte plátok mäsa prikrytý kôpkou mandľových marhúľ s ryžou alebo hranolčekmi.

TIP: Marhule sa výborne hodia k nevýraznému kuraciemu mäsu. Vyskúšajte aj zapečený alebo plnený kurací rezeň s marhuľami a syrom alebo kuracie soté na karí a ovocí.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  2. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  3. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  4. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  5. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  6. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  7. Keď Slováci krotia morský vietor
  8. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  9. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  10. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  1. Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe
  2. OMV ponúkne svojim zákazníkom chute známeho šéfkuchára
  3. OMV ponúkne zákazníkom chute známeho šéfkuchára Braňa Križana
  4. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  5. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  6. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  7. Všetko, čo rodiny milujú
  8. Bratislava má najmodernejšiu linku na triedenie surovín
  9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  1. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 23 841
  2. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 16 853
  3. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek 13 144
  4. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 7 608
  5. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach? 6 021
  6. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo 5 227
  7. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 4 905
  8. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely 4 739
  9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby 3 478
  10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť 3 077

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Maďarič a Poliačik sa v parlamente spojili, predkladajú spoločný návrh zákona o RTVS

V RTVS je časť redaktorov nespokojná, hovorí o pretláčaní konšpiračných teórií. Nedávno skončili štyria externisti, ktorí boli k vedeniu kritickí.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Béla na sebe nechá aj drevo rúbať

Koaličná dohoda už je len na ozdobu.

AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Trump je najškodlivejší zjav, čo Zem nosila

Výročná správa SIS je opäť raz akoby volanie po zrušení inštitúcie.

Neprehliadnite tiež

Leto v Štajersku po novom: Šesť miest, ktoré by ste mali navštíviť

Rakúsky región je typický pôvabnou zeleňou, ktorá nabíja energiou.

Prispeli do poznania astronómie, fyziky aj genetiky, no svet na ne zabudol

Spoznajte šesť výnimočných žien, ktoré zmenili vedu.

V Nosene si môžete kúpiť oblečenie známych osobností, prispejete na dobrú vec

Bratislavský second hand organizuje Celodenné dobré nakupovanie.

Japonskí dôchodcovia sú módne hviezdy Instagramu

Seniori Bon a Pon bavia ľudí zladenými outfitmi.

Desať receptov na zákusky a koláčiky s pudingom

Známe aj nové recepty na neodolateľné dobroty.