Marhule - zamatovo hladké a sladké

Vždy jemné, lahodné a navyše vhodné na každú príležitosť a všetky spôsoby.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Pomáhajú nášmu zdraviu i kráse

  • Konzumáciu marhúľ ocenia hlavne ženy, pretože posilňujú vlasy, nechty a pokožku a celkovo spomaľujú procesy starnutia.
  • Z vitamínov je dôležitý provitamín A – betakarotén – ktorý hl avne v horúcom letnom období priaznivo vplýva na opaľujúcu sa pokožku a pôsobí ako prírodný antioxidant. Ďalej sú to vitamíny skupiny B, vitamín C, ale aj železo, kremík a draslík, ktoré zabraňujú chudokrvnosti, únave, podporujú imunitný systém buniek a chránia ich pred vplyvom voľných radikálov. Pomáhajú regulovať krvný tlak. Zabudnúť nesmieme ani na fosfor, vápnik, súru, mangán, meď, fluór, kobalt, kálium, aminokyseliny, kyselinu listovú a pantoténovú.
  • Marhule obsahujú až 80 percent vody a dobrej rozpustnej vlákniny, čím podporujú trávenie. Pre určitú skupinu ľudí môže mať skonzumovanie väčšieho množstva marhúľ mierne laxatívny účinok.
  • Tehotné ženy by si mali dať pozor práve na väčší obsah medi, inak ich možno jesť ako čerstvé tak sušené v ľubovoľnom množstve.
  • Marhuľové jadrá síce pripomínajú mandle, ale obsahujú jedovatý amygdalín – vitamín B-17. V dnešných moderných časoch však už nájdete na pultoch predajní i jadrá z divorastúcich horských malých marhúľ, ktoré sú vzácne práve svojím obsahom vitamínu B-17. Sú oveľa horkejšie ako jadrá nám známych dostupných odrôd marhúľ a napomáhajú pri liečbe a prevencii rakoviny.

Obrátený makovo-marhuľový koláč
SUROVINY NA VIAC PORCIÍ

  • 15 - 20 čerstvých marhúľ (podľa veľkosti)
  • 150 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g hladkej múky
  • 4 PL nemletého modrého maku
  • 4 vajíčka
  • balenie vanilínového cukru
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • kôra z jedného citróna
  • PL oleja

Navyše:
okrúhla tortová forma s priemerom 26 cm

Marhule umyte, prekrojte na polovice, odkôstkujte a nechajte vyschnúť. Maslo rozpustite a nechajte trošku vychladnúť. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Dno a boky tortovej formy vymastite olejom. Dno navyše vysteľte papierom na pečenie, ktorý nožnicami prispôsobte do tvaru kruhu. Na papier na pečenie rozmiestnite marhule prekrojenou časťou nadol. V miske zmiešajte cukor, vanilínový cukor, celé vajíčka a vyšľahajte ručným šľahačom do peny. Nakoniec jemne primiešajte rozpustené maslo, citrónovú kôru a múku zmiešanú s práškom do pečiva a celým makom. Cesto vylejte na marhule a pečte približne 35 minút. Koláč nechajte čiastočne vychladnúť a vyklopte na tanier. Opatrne stiahnite papier na pečenie. Servírujte so šľahačkou alebo s potreté glazúrou s marhuľového džemu a marhuľového likéru.

TIP: Keďže pri vyklápaní nie je potrebná po bokoch otváracia forma, koláč môžete upiecť aj v obyčajnom hrnci alebo na menšom plechu. Pred vyklopením poprášte koláč práškovým cukrom, neprilepí sa tak o servírovací tanier.


Marhuľové knedle
SUROVINY NA VIAC PORCIÍ

  • 12 zrelých menších marhúľ
  • 12 kociek cukru
  • 140 g detskej krupice
  • 140 g polohrubej múky
  • 100 g masla
  • 2 vajíčka
  • 500 g mäkkého tvarohu
  • 80 g cukru
  • štipka soli

Vyšľahajte zmäknuté maslo s dvoma žĺtkami, štipkou soli a detskou krupicou. V druhej miske vyšľahajte z bielkov sneh, ktorý opatrne vmiešajte do cesta, pridajte múky a tvaroh a vypracujte hladké cesto. Cesto vytvarujte na hrubší valec a nechajte oddýchnuť prikryté v chladničke aspoň na 30 minút. Cesto prekrajujte na polovice až kým nedostanete 12 rovnako hrubých plátkov. Marhule čiastočne narežte, vyberte z nich kôstky, nahraďte ich kockou cukru, zabaľte do kúskov cesta a vytvarujte rukami doguľata. Gule vložte do vriacej vody a pomaly varte približne 15 minút. Servírujte poliate maslom a sladkou posýpkou alebo polevou podľa chuti.

TIP: Deťom iste najviac ulahodíte čokoládovým topingom či orieškovým krémom, nezabúdajte však ani na mletý mak, orechy, škoricu alebo opraženú strúhanku. Dôležité je riadne osladenie a pomazanie pravým rozpusteným maslom.


Marhuľové šatôčky
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 4 väčšie marhule
  • 120 g medu
  • 1 balenie škoricového cukru
  • 1 vajíčko

Lístkové cesto vyvaľkajte na obdĺžnik rozkrájajte na 8 väčších štvorcov. Každý štvorec cesta potrite medom tak, aby ste vynechali 1 cm od okraju. Do stredu každého plátku cesta vložte polovicu marhule šupkou nahor, poprášte škoricovým cukrom a zaviňte do šatôčky tak, že spájajte dva a dva protiľahlé rohy cesta. Spoje i celé šatôčky potrite rozšľahaným vajíčkom. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 10 minút. Servírujte posypané práškovým cukrom alebo so šľahačkou.

TIP: Ak vás nesúri čas vyskúšajte sa s receptom pohrať a pripraviť celé odkôstkované marhule na spôsob jabĺk v župane.


Kuracie prsia s marhuľami a mandľami
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 kuracie prsia
  • väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL oleja
  • 200 ml vývaru
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • čerstvá petržlenová vňať
  • soľ, mleté biele korenie
  • 10 marhúľ
  • balíček mandľových lupienkov
  • 2 PL medu
  • 2 hrubšie plátky masla
  • šťava z polovice citróna

Na suchej panvici mierne opražte mandľové lupienky, pridajte na tretiny nakrájané očistené marhule, plátok masla a chvíľku poduste, aby marhule zmäkli. Nakoniec pridajte med a citrónovú šťavu a nechajte postáť. Medzitým na druhej panvici na oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridajte osolené a okorenené kuracie prsia, sprudka ich opečte z každej strany, podlejte vývarom a nechajte dusiť domäkka. Pred koncom pridajte najemno nastrúhaný zázvor a nasekanú petržlenovú vňať. Prebytočnú vodu nechajte odpariť, omáčku môžete zjemniť plátkom masla. Servírujte plátok mäsa prikrytý kôpkou mandľových marhúľ s ryžou alebo hranolčekmi.

TIP: Marhule sa výborne hodia k nevýraznému kuraciemu mäsu. Vyskúšajte aj zapečený alebo plnený kurací rezeň s marhuľami a syrom alebo kuracie soté na karí a ovocí.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  4. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  5. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  2. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  3. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  10. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 13 505
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 4 718
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 2 695
  4. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 1 969
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 816
  6. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 1 181
  7. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 1 173
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 904
  9. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 567
  10. Splnený sen 558

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Ak veríme politikom, v Česku vláda nevznikne. Nemá ako

S Babišom nechcú strany vládnuť. Len Okamura, ale toho nechce Babiš.

DOMOV

Strašifták, Buzik, Čačurák. Ako sa žije ľuďom s netradičným priezviskom?

Hanlivé priezvisko úrad zmení za tri eurá, inak to stojí stovku.

DOMOV

Odišiel milionár, ktorý nechal hovoriť iných

Príbeh Petra Vajdu je úzko spätý s novinami.

KULTÚRA

Belgické rádio a minca medzi polkami zadku. Ako Suchet oživil svojho Poirota

Najťažší bol posledný diel nakrúcania.

Neprehliadnite tiež

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.

Manuál pre silnú imunitu: Základom ostáva strava a pohyb

Ako si vypestovať väčšiu odolnosť organizmu proti negatívnym vplyvom?

Navštívte Záhorie, toto je šesť kúzelných zastávok v oblasti

Región, ktorý prepája Čechy a Slovensko, skrýva množstvo atrakcií pre celú rodinu.

Všetko najlepšie, princezná Leia: Herečka Carrie Fisher by oslávila 61 rokov

Odišla nečakane, deň po jej smrti umrela aj jej slávna matka Debbie Reynoldsová.