SME
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Marhule - zamatovo hladké a sladké

Vždy jemné, lahodné a navyše vhodné na každú príležitosť a všetky spôsoby.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Pomáhajú nášmu zdraviu i kráse

  • Konzumáciu marhúľ ocenia hlavne ženy, pretože posilňujú vlasy, nechty a pokožku a celkovo spomaľujú procesy starnutia.
  • Z vitamínov je dôležitý provitamín A – betakarotén – ktorý hl avne v horúcom letnom období priaznivo vplýva na opaľujúcu sa pokožku a pôsobí ako prírodný antioxidant. Ďalej sú to vitamíny skupiny B, vitamín C, ale aj železo, kremík a draslík, ktoré zabraňujú chudokrvnosti, únave, podporujú imunitný systém buniek a chránia ich pred vplyvom voľných radikálov. Pomáhajú regulovať krvný tlak. Zabudnúť nesmieme ani na fosfor, vápnik, súru, mangán, meď, fluór, kobalt, kálium, aminokyseliny, kyselinu listovú a pantoténovú.
  • Marhule obsahujú až 80 percent vody a dobrej rozpustnej vlákniny, čím podporujú trávenie. Pre určitú skupinu ľudí môže mať skonzumovanie väčšieho množstva marhúľ mierne laxatívny účinok.
  • Tehotné ženy by si mali dať pozor práve na väčší obsah medi, inak ich možno jesť ako čerstvé tak sušené v ľubovoľnom množstve.
  • Marhuľové jadrá síce pripomínajú mandle, ale obsahujú jedovatý amygdalín – vitamín B-17. V dnešných moderných časoch však už nájdete na pultoch predajní i jadrá z divorastúcich horských malých marhúľ, ktoré sú vzácne práve svojím obsahom vitamínu B-17. Sú oveľa horkejšie ako jadrá nám známych dostupných odrôd marhúľ a napomáhajú pri liečbe a prevencii rakoviny.

Obrátený makovo-marhuľový koláč
SUROVINY NA VIAC PORCIÍ

  • 15 - 20 čerstvých marhúľ (podľa veľkosti)
  • 150 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g hladkej múky
  • 4 PL nemletého modrého maku
  • 4 vajíčka
  • balenie vanilínového cukru
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • kôra z jedného citróna
  • PL oleja

Navyše:
okrúhla tortová forma s priemerom 26 cm

Marhule umyte, prekrojte na polovice, odkôstkujte a nechajte vyschnúť. Maslo rozpustite a nechajte trošku vychladnúť. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Dno a boky tortovej formy vymastite olejom. Dno navyše vysteľte papierom na pečenie, ktorý nožnicami prispôsobte do tvaru kruhu. Na papier na pečenie rozmiestnite marhule prekrojenou časťou nadol. V miske zmiešajte cukor, vanilínový cukor, celé vajíčka a vyšľahajte ručným šľahačom do peny. Nakoniec jemne primiešajte rozpustené maslo, citrónovú kôru a múku zmiešanú s práškom do pečiva a celým makom. Cesto vylejte na marhule a pečte približne 35 minút. Koláč nechajte čiastočne vychladnúť a vyklopte na tanier. Opatrne stiahnite papier na pečenie. Servírujte so šľahačkou alebo s potreté glazúrou s marhuľového džemu a marhuľového likéru.

TIP: Keďže pri vyklápaní nie je potrebná po bokoch otváracia forma, koláč môžete upiecť aj v obyčajnom hrnci alebo na menšom plechu. Pred vyklopením poprášte koláč práškovým cukrom, neprilepí sa tak o servírovací tanier.


Marhuľové knedle
SUROVINY NA VIAC PORCIÍ

  • 12 zrelých menších marhúľ
  • 12 kociek cukru
  • 140 g detskej krupice
  • 140 g polohrubej múky
  • 100 g masla
  • 2 vajíčka
  • 500 g mäkkého tvarohu
  • 80 g cukru
  • štipka soli

Vyšľahajte zmäknuté maslo s dvoma žĺtkami, štipkou soli a detskou krupicou. V druhej miske vyšľahajte z bielkov sneh, ktorý opatrne vmiešajte do cesta, pridajte múky a tvaroh a vypracujte hladké cesto. Cesto vytvarujte na hrubší valec a nechajte oddýchnuť prikryté v chladničke aspoň na 30 minút. Cesto prekrajujte na polovice až kým nedostanete 12 rovnako hrubých plátkov. Marhule čiastočne narežte, vyberte z nich kôstky, nahraďte ich kockou cukru, zabaľte do kúskov cesta a vytvarujte rukami doguľata. Gule vložte do vriacej vody a pomaly varte približne 15 minút. Servírujte poliate maslom a sladkou posýpkou alebo polevou podľa chuti.

TIP: Deťom iste najviac ulahodíte čokoládovým topingom či orieškovým krémom, nezabúdajte však ani na mletý mak, orechy, škoricu alebo opraženú strúhanku. Dôležité je riadne osladenie a pomazanie pravým rozpusteným maslom.


Marhuľové šatôčky
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 4 väčšie marhule
  • 120 g medu
  • 1 balenie škoricového cukru
  • 1 vajíčko

Lístkové cesto vyvaľkajte na obdĺžnik rozkrájajte na 8 väčších štvorcov. Každý štvorec cesta potrite medom tak, aby ste vynechali 1 cm od okraju. Do stredu každého plátku cesta vložte polovicu marhule šupkou nahor, poprášte škoricovým cukrom a zaviňte do šatôčky tak, že spájajte dva a dva protiľahlé rohy cesta. Spoje i celé šatôčky potrite rozšľahaným vajíčkom. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 10 minút. Servírujte posypané práškovým cukrom alebo so šľahačkou.

TIP: Ak vás nesúri čas vyskúšajte sa s receptom pohrať a pripraviť celé odkôstkované marhule na spôsob jabĺk v župane.


Kuracie prsia s marhuľami a mandľami
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 kuracie prsia
  • väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL oleja
  • 200 ml vývaru
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • čerstvá petržlenová vňať
  • soľ, mleté biele korenie
  • 10 marhúľ
  • balíček mandľových lupienkov
  • 2 PL medu
  • 2 hrubšie plátky masla
  • šťava z polovice citróna

Na suchej panvici mierne opražte mandľové lupienky, pridajte na tretiny nakrájané očistené marhule, plátok masla a chvíľku poduste, aby marhule zmäkli. Nakoniec pridajte med a citrónovú šťavu a nechajte postáť. Medzitým na druhej panvici na oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridajte osolené a okorenené kuracie prsia, sprudka ich opečte z každej strany, podlejte vývarom a nechajte dusiť domäkka. Pred koncom pridajte najemno nastrúhaný zázvor a nasekanú petržlenovú vňať. Prebytočnú vodu nechajte odpariť, omáčku môžete zjemniť plátkom masla. Servírujte plátok mäsa prikrytý kôpkou mandľových marhúľ s ryžou alebo hranolčekmi.

TIP: Marhule sa výborne hodia k nevýraznému kuraciemu mäsu. Vyskúšajte aj zapečený alebo plnený kurací rezeň s marhuľami a syrom alebo kuracie soté na karí a ovocí.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  4. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  7. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  8. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  1. Magazín SME Ženy už v predaji
  2. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  5. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  6. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  7. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  8. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 35 372
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 23 665
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 19 730
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 319
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 16 174
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 13 277
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 282
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 327
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 321
  10. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 497
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Žilinská nemocnica varuje pred režimom vojnovej medicíny

Bojnická nemocnica už nevie vyčleniť ďalšie lôžka pre pacientov s Covidom

Väčšina nemocníc má dostatok lôžok. Avšak hlavne tým na severe Slovenska začínajú akútne chýbať zdravotníci.
Dobré ráno

Dobré ráno: V Poľsku sú ľudia už týždeň v uliciach, zúri tam kultúrna vojna

Do protestov sa zapájajú desaťtisíce ľudí.

Podcast Dobré Ráno.

Fico žije v atmosfére strachu, jeho ľudia končia v putách

Šéf Smeru sa zastal viacerých zadržaných.

Predseda Smeru Robert Fico.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Trump patrí do múzea

Trump bol nesmiernou inšpiráciou pre všetkých populistov, ale aj autokratov.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto

Nemusí byť len kyslá. Skvelé jedlá uvaríte aj z hlávkovej kapusty

Polievky, hlavné jedlá aj dezerty, s mäsom či bez neho.

Mleté mäso s kapustou

Autorka dokumentu o pôrodoch: Ak by som v nemocnici zasiahla, už by ma tam nepustili

Režisérka Maia Martiniak nakrútila film o pôrodnej traume.

Režisérka Maia Martiniak.