Marhule - zamatovo hladké a sladké

Vždy jemné, lahodné a navyše vhodné na každú príležitosť a všetky spôsoby.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Pomáhajú nášmu zdraviu i kráse

  • Konzumáciu marhúľ ocenia hlavne ženy, pretože posilňujú vlasy, nechty a pokožku a celkovo spomaľujú procesy starnutia.
  • Z vitamínov je dôležitý provitamín A – betakarotén – ktorý hl avne v horúcom letnom období priaznivo vplýva na opaľujúcu sa pokožku a pôsobí ako prírodný antioxidant. Ďalej sú to vitamíny skupiny B, vitamín C, ale aj železo, kremík a draslík, ktoré zabraňujú chudokrvnosti, únave, podporujú imunitný systém buniek a chránia ich pred vplyvom voľných radikálov. Pomáhajú regulovať krvný tlak. Zabudnúť nesmieme ani na fosfor, vápnik, súru, mangán, meď, fluór, kobalt, kálium, aminokyseliny, kyselinu listovú a pantoténovú.
  • Marhule obsahujú až 80 percent vody a dobrej rozpustnej vlákniny, čím podporujú trávenie. Pre určitú skupinu ľudí môže mať skonzumovanie väčšieho množstva marhúľ mierne laxatívny účinok.
  • Tehotné ženy by si mali dať pozor práve na väčší obsah medi, inak ich možno jesť ako čerstvé tak sušené v ľubovoľnom množstve.
  • Marhuľové jadrá síce pripomínajú mandle, ale obsahujú jedovatý amygdalín – vitamín B-17. V dnešných moderných časoch však už nájdete na pultoch predajní i jadrá z divorastúcich horských malých marhúľ, ktoré sú vzácne práve svojím obsahom vitamínu B-17. Sú oveľa horkejšie ako jadrá nám známych dostupných odrôd marhúľ a napomáhajú pri liečbe a prevencii rakoviny.

Obrátený makovo-marhuľový koláč
SUROVINY NA VIAC PORCIÍ

  • 15 - 20 čerstvých marhúľ (podľa veľkosti)
  • 150 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g hladkej múky
  • 4 PL nemletého modrého maku
  • 4 vajíčka
  • balenie vanilínového cukru
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • kôra z jedného citróna
  • PL oleja

Navyše:
okrúhla tortová forma s priemerom 26 cm

Marhule umyte, prekrojte na polovice, odkôstkujte a nechajte vyschnúť. Maslo rozpustite a nechajte trošku vychladnúť. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Dno a boky tortovej formy vymastite olejom. Dno navyše vysteľte papierom na pečenie, ktorý nožnicami prispôsobte do tvaru kruhu. Na papier na pečenie rozmiestnite marhule prekrojenou časťou nadol. V miske zmiešajte cukor, vanilínový cukor, celé vajíčka a vyšľahajte ručným šľahačom do peny. Nakoniec jemne primiešajte rozpustené maslo, citrónovú kôru a múku zmiešanú s práškom do pečiva a celým makom. Cesto vylejte na marhule a pečte približne 35 minút. Koláč nechajte čiastočne vychladnúť a vyklopte na tanier. Opatrne stiahnite papier na pečenie. Servírujte so šľahačkou alebo s potreté glazúrou s marhuľového džemu a marhuľového likéru.

TIP: Keďže pri vyklápaní nie je potrebná po bokoch otváracia forma, koláč môžete upiecť aj v obyčajnom hrnci alebo na menšom plechu. Pred vyklopením poprášte koláč práškovým cukrom, neprilepí sa tak o servírovací tanier.


Marhuľové knedle
SUROVINY NA VIAC PORCIÍ

  • 12 zrelých menších marhúľ
  • 12 kociek cukru
  • 140 g detskej krupice
  • 140 g polohrubej múky
  • 100 g masla
  • 2 vajíčka
  • 500 g mäkkého tvarohu
  • 80 g cukru
  • štipka soli

Vyšľahajte zmäknuté maslo s dvoma žĺtkami, štipkou soli a detskou krupicou. V druhej miske vyšľahajte z bielkov sneh, ktorý opatrne vmiešajte do cesta, pridajte múky a tvaroh a vypracujte hladké cesto. Cesto vytvarujte na hrubší valec a nechajte oddýchnuť prikryté v chladničke aspoň na 30 minút. Cesto prekrajujte na polovice až kým nedostanete 12 rovnako hrubých plátkov. Marhule čiastočne narežte, vyberte z nich kôstky, nahraďte ich kockou cukru, zabaľte do kúskov cesta a vytvarujte rukami doguľata. Gule vložte do vriacej vody a pomaly varte približne 15 minút. Servírujte poliate maslom a sladkou posýpkou alebo polevou podľa chuti.

TIP: Deťom iste najviac ulahodíte čokoládovým topingom či orieškovým krémom, nezabúdajte však ani na mletý mak, orechy, škoricu alebo opraženú strúhanku. Dôležité je riadne osladenie a pomazanie pravým rozpusteným maslom.


Marhuľové šatôčky
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 4 väčšie marhule
  • 120 g medu
  • 1 balenie škoricového cukru
  • 1 vajíčko

Lístkové cesto vyvaľkajte na obdĺžnik rozkrájajte na 8 väčších štvorcov. Každý štvorec cesta potrite medom tak, aby ste vynechali 1 cm od okraju. Do stredu každého plátku cesta vložte polovicu marhule šupkou nahor, poprášte škoricovým cukrom a zaviňte do šatôčky tak, že spájajte dva a dva protiľahlé rohy cesta. Spoje i celé šatôčky potrite rozšľahaným vajíčkom. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 10 minút. Servírujte posypané práškovým cukrom alebo so šľahačkou.

TIP: Ak vás nesúri čas vyskúšajte sa s receptom pohrať a pripraviť celé odkôstkované marhule na spôsob jabĺk v župane.


Kuracie prsia s marhuľami a mandľami
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 kuracie prsia
  • väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL oleja
  • 200 ml vývaru
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • čerstvá petržlenová vňať
  • soľ, mleté biele korenie
  • 10 marhúľ
  • balíček mandľových lupienkov
  • 2 PL medu
  • 2 hrubšie plátky masla
  • šťava z polovice citróna

Na suchej panvici mierne opražte mandľové lupienky, pridajte na tretiny nakrájané očistené marhule, plátok masla a chvíľku poduste, aby marhule zmäkli. Nakoniec pridajte med a citrónovú šťavu a nechajte postáť. Medzitým na druhej panvici na oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridajte osolené a okorenené kuracie prsia, sprudka ich opečte z každej strany, podlejte vývarom a nechajte dusiť domäkka. Pred koncom pridajte najemno nastrúhaný zázvor a nasekanú petržlenovú vňať. Prebytočnú vodu nechajte odpariť, omáčku môžete zjemniť plátkom masla. Servírujte plátok mäsa prikrytý kôpkou mandľových marhúľ s ryžou alebo hranolčekmi.

TIP: Marhule sa výborne hodia k nevýraznému kuraciemu mäsu. Vyskúšajte aj zapečený alebo plnený kurací rezeň s marhuľami a syrom alebo kuracie soté na karí a ovocí.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 535
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 194
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 878
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 6 496
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 132
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 4 151
  7. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 4 038
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 513
  9. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 2 580
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 497

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Opel zrejme skončí vo francúzskych rukách. Bude sa vyrábať na Slovensku?

Francúzska spoločnosť PSA Group rokuje o kúpe nemeckej automobilky Opel od amerického koncernu General Motors. Značka je v dlhodobej strate.

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

DOMOV

Exminister z nástenkového tendra kontroluje mestský podnik

Hlavní aktéri nástenkového tendra dnes žijú bežným životom.

ŠPORT

Prvá klasika ukáže favoritov. Víťazstvo sa však nevypláca

Belgičan Tom Boonen má poslednú šancu vyhrať.

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop