Bryndza - biely poklad našich lúk

Biela, zdravá, chutná a jednoznačne „naša“. Tak možno označiť slovenský tradičný syr menom bryndza.

Ako vzniká?

  • Bryndza je náš mäkký, miesený a solený syr vyrábaný z hrudkovitého ovčieho syra, ktorý sa dá vykysnúť a následne dozrieť.
  • Po orezaní suchšej kôrky na povrchu sa syr lisuje, melie a solí do takej miery, aby sa dostavila požadovaná slaná chuť a jemná dobre roztierateľná konzistencia s malými hrudkami syra.
  • Keďže zloženie ovčieho mlieka sa počas celej sezóny mení v závislosti od pastvín, mení sa aj jeho chuť a výrobky z neho.
  • Za najkvalitnejšiu sa považuje „májová bryndza“, ktorá sa vyrába zo stopercentnej ovčej hrudky.
  • Pravá salašnícka bryndza je stopercentne ovčia a nepasterizovaná. Takéto surové ovčie mlieko má na rozdiel od kravského vyšší obsah bielkovín, vápnika a vitamínov.

Je naozaj taká zdravá?

  • Ovčie mlieko obsahuje dvakrát viac zdraviu prospešných látok ako kravské. Pri vitamíne C je to dokonca až 5-krát viac. Ďalej obsahuje laktoferín, čo je glykoproteín, ktorý dobre prenáša železo a patrí medzi neenzymatické antioxidanty.
  • V bryndzi je aj niekoľkokrát viac nasýtených mastných kyselín s krátkym reťazcom, ktoré sú neškodné z pohľadu tvorby zlého cholesterolu, naopak práve ony ho pomáhajú upravovať.
  • Je dobre stráviteľná, v jednom grame bryndze sa nachádza asi miliarda prospešných mikroorganizmov z vyše dvadsiatich druhov, v porovnaní s vysoko propagovanými probiotickými jogurtmi alebo nápojmi, ktoré obsahujú ledva jeden–dva druhy týchto mikroorganizmov.
  • Bryndzu dobre znášajú aj ľudia, ktorí nevedia stráviť mliečny cukor. Celkovo má priaznivé účinky pri liečbe cukrovky, prevencii rakoviny hrubého čreva, alergických ochoreniach, rednutí kostí, zvyšuje imunitu a dokonca znižuje krvný tlak.

Aké druhy poznáme?

Bryndzu môžete kúpiť pod rôznymi názvami ako letná bryndza, májová, liptovská, zimná a mnoho ďalších, nie vždy však názov garantuje jej kvalitu. Pod názvom ovčia bryndza kúpite zaručene bryndzu len z ovčieho syra, a dostať sa k nej môžete na salašoch. Aby bola bryndza lacnejšia, výrobcovia k ovčej hrudke pridávajú kravskú a tak sa môže stať, že najlacnejšia bryndza je vyrobená iba z kravského mlieka. Registrovaná známka Slovenská bryndza garantuje, že obsahuje minimálne 50 percent ovčej hrudky.

Článok pokračuje pod video reklamou

Nátierka z bryndze
suroviny na 4 porcie

  • 250 g bryndze
  • 100 g masla
  • pažítka
  • soľ, mleté čierne korenie

Navyše:

  • 2 PL mletej sladkej papriky
  • mladá cibuľka
  • petržlenová vňať

Zmäknuté maslo riadne vymiešajte s bryndzou a podľa potreby dochuťte soľou a korením. Nakoniec primiešajte nadrobno nasekanú pažítku. Servírujte natreté na jednohubkách alebo pečive, dozdobené nasekanou cibuľkou a bylinkami.
Tip: Výraznejšiu chuť a krajšiu farbu dodá nátierke maďarská sladká mletá paprika.


Pečené zemiaky plnené bryndzou
suroviny na 4 porcie

  • 8 väčších zemiakov
  • 200 g bryndze
  • vajíčko
  • bylinky
  • soľ
  • celá rasca
  • tvrdý syr

Dobre umyté zemiaky uvarte v šupke do polomäkka, prerežte na polovice a stredy čiastočne vydlabte. Bryndzu, vajíčko, nasekané bylinky, soľ a rascu zmiešajte s vychladenými vydlabanými stredmi zemiakov. Plnkou naplňte zemiaky, vložte ich do dobre vymastenej zapekacej misy alebo na plech a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Upečte dozlatista. Pred dopečením posypte zemiaky vrstvičkou strúhaného syra. Servírujte s kyslou smotanou alebo výrazným dressingom či kečupom.


Bryndzovo-kôprová polievka
suroviny na 4 porcie

  • liter vody
  • 150 g bryndze
  • 200 ml kyslého mlieka
  • väčšia cibuľa
  • plátok masla
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 ČL mletej sladkej papriky
  • kôpor
  • rasca
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Cibuľu nakrájajte na malé kocky a opražte na masle s mletou paprikou a trochou rasce. Pridajte rozmrvenú bryndzu, premiešajte, zalejte vodou a priveďte k varu. Hladkú múku zmiešajte s kyslým mliekom a cez sitko vlejte za stáleho miešania do polievky. Dosoľte, dokoreňte a dajte prevrieť. Nakoniec pridajte nasekaný kôpor. Servírujte za horúca dozdobené kôprom s gazdovským chlebom a octom.
Tip: Ak chcete výdatnejšiu polievku, pridajte na začiatku k bryndzi variť i na kocky nakrájané zemiaky. Tento typ polievok si niekedy vyžaduje dochutiť octom a cukrom, preto na to nezabúdajte pri servírovaní.


Kysnutý bryndzovník
suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 350 g polohrubej múky
  • 200 ml mlieka
  • 30 g droždia
  • ČL cukru
  • ČL soli
  • 3 PL oleja
  • vajíčko

Plnka:

  • 200 g bryndze
  • 250 g kyslej smotany
  • vajíčko
  • soľ
  • kôpor

Z mlieka, cukru a droždia pripravte kvások. Po nakysnutí do neho pridajte vajíčko, soľ, olej, múku a vypracujte cesto, ktoré opäť dajte nakysnúť v teple. Medzitým zmiešajte suroviny na plnku. Vykysnuté cesto rozmiestnite na plech vystlaný papierom na pečenie a za pomoci lyžice rovnomerne rozmiestnite kopčeky plnky. Pripravený slaný koláč pečte v predhriatej rúre na 190 stupňov približne 20 minút. Servírujte s kyslým mliekom.
Tip: Zlepšiť tento výdatný koláč môžete, ak do plnky pridáte nadrobno nakrájanú cibuľu a slaninu.


Bryndzové pirohy zo zemiakového cesta
suroviny na 4 porcie

  • 800 g zemiakov
  • 200 g hrubej múky
  • 100 g údenej slaniny
  • kyslá smotana
  • soľ

Na plnku:

  • 200 g zemiakov
  • 200 g bryndze
  • pažítka
  • soľ

Zemiaky uvarte v šupke a dajte vychladnúť. Zemiaky nastrúhajte alebo pretlačte. Odvážené množstvo zemiakov zmiešajte s bryndzou a nasekanou pažítkou, akoby ste išli pripraviť nátierku. K zvyšným zemiakom pridajte múku, štipku soli a vypracujte cesto, ktoré hneď rozvaľkajte. Vykrajujte kolieska alebo štvorčeky, ktoré naplňte plnkou, poriadne uzatvorte a vkladajte do vriacej osolenej vody. Po vyplávaní sceďte a servírujte s kockami vyškvarenej slaniny, kyslou smotanou, dozdobené nasekanou pažítkou.
Tip: Aby sa vám lepšie pracovalo, pirohy odvárajte vždy po menších dávkach. Odvarené ich môžete potrieť vyškvarenou masťou, aby sa nepolepili.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Jadrové vŕtanie je zárukou rýchlosti, presnosti a bezprašnosti
  2. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. Jadrové vŕtanie je zárukou rýchlosti, presnosti a bezprašnosti
  2. Tepelné hospodárstvo Moldava plánuje preinvestovať 600 tisíc eur
  3. Do you need to unwind after a stressful week at work?
  4. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  5. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  6. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  7. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  8. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  9. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  10. Kreditná karta – áno alebo nie
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 8 712
  2. Kreditná karta – áno alebo nie 8 073
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 7 981
  4. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 5 915
  5. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 734
  6. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 5 210
  7. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 5 158
  8. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 5 097
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 4 334
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 878

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Aktivitou v parlamente nesrší, politickú budúcnosť má Kaliňák už spečatenú

V Smere je stále veľmi silný, hovorí o Robertovi Kaliňákovi politológ.

KULTÚRA

Rytmusa pozvali na džezový koncert. Výsledok prekvapil

Na festivale One Day Jazz Festival mal Martin Valihora nečakaného hosťa.

KOMENTÁR TOMÁŠA PROKOPČÁKA

Toto nie je cenzúra, je to základná slušnosť

Je našou povinnosťou postaviť sa vám.

PODCAST ZOOM

Zoom: Čo keď čierne diery nejestvujú, a je to ešte záhadnejšie

Vedci uvažujú o alternatívnom zdroji.

Neprehliadnite tiež

Štrnásť rád, ako vyzerať dobre na fotkách

Každý môže vyzerať fotogenickejšie.

Šetrenie peňazí sa dá naučiť, veda radí ako na to

Štyri tipy ako začať so sporením.

Kto je Neri Oxmanová, vedkyňa, ktorá okúzlila Brada Pitta

Bulvár v nej vidí podobu s Angelinou, no ona má viac čo ponúknuť.