Bryndza - biely poklad našich lúk

Biela, zdravá, chutná a jednoznačne „naša“. Tak možno označiť slovenský tradičný syr menom bryndza.

Ako vzniká?

  • Bryndza je náš mäkký, miesený a solený syr vyrábaný z hrudkovitého ovčieho syra, ktorý sa dá vykysnúť a následne dozrieť.
  • Po orezaní suchšej kôrky na povrchu sa syr lisuje, melie a solí do takej miery, aby sa dostavila požadovaná slaná chuť a jemná dobre roztierateľná konzistencia s malými hrudkami syra.
  • Keďže zloženie ovčieho mlieka sa počas celej sezóny mení v závislosti od pastvín, mení sa aj jeho chuť a výrobky z neho.
  • Za najkvalitnejšiu sa považuje „májová bryndza“, ktorá sa vyrába zo stopercentnej ovčej hrudky.
  • Pravá salašnícka bryndza je stopercentne ovčia a nepasterizovaná. Takéto surové ovčie mlieko má na rozdiel od kravského vyšší obsah bielkovín, vápnika a vitamínov.

Je naozaj taká zdravá?

  • Ovčie mlieko obsahuje dvakrát viac zdraviu prospešných látok ako kravské. Pri vitamíne C je to dokonca až 5-krát viac. Ďalej obsahuje laktoferín, čo je glykoproteín, ktorý dobre prenáša železo a patrí medzi neenzymatické antioxidanty.
  • V bryndzi je aj niekoľkokrát viac nasýtených mastných kyselín s krátkym reťazcom, ktoré sú neškodné z pohľadu tvorby zlého cholesterolu, naopak práve ony ho pomáhajú upravovať.
  • Je dobre stráviteľná, v jednom grame bryndze sa nachádza asi miliarda prospešných mikroorganizmov z vyše dvadsiatich druhov, v porovnaní s vysoko propagovanými probiotickými jogurtmi alebo nápojmi, ktoré obsahujú ledva jeden–dva druhy týchto mikroorganizmov.
  • Bryndzu dobre znášajú aj ľudia, ktorí nevedia stráviť mliečny cukor. Celkovo má priaznivé účinky pri liečbe cukrovky, prevencii rakoviny hrubého čreva, alergických ochoreniach, rednutí kostí, zvyšuje imunitu a dokonca znižuje krvný tlak.

Aké druhy poznáme?

Bryndzu môžete kúpiť pod rôznymi názvami ako letná bryndza, májová, liptovská, zimná a mnoho ďalších, nie vždy však názov garantuje jej kvalitu. Pod názvom ovčia bryndza kúpite zaručene bryndzu len z ovčieho syra, a dostať sa k nej môžete na salašoch. Aby bola bryndza lacnejšia, výrobcovia k ovčej hrudke pridávajú kravskú a tak sa môže stať, že najlacnejšia bryndza je vyrobená iba z kravského mlieka. Registrovaná známka Slovenská bryndza garantuje, že obsahuje minimálne 50 percent ovčej hrudky.

Nátierka z bryndze
suroviny na 4 porcie

  • 250 g bryndze
  • 100 g masla
  • pažítka
  • soľ, mleté čierne korenie

Navyše:

  • 2 PL mletej sladkej papriky
  • mladá cibuľka
  • petržlenová vňať

Zmäknuté maslo riadne vymiešajte s bryndzou a podľa potreby dochuťte soľou a korením. Nakoniec primiešajte nadrobno nasekanú pažítku. Servírujte natreté na jednohubkách alebo pečive, dozdobené nasekanou cibuľkou a bylinkami.
Tip: Výraznejšiu chuť a krajšiu farbu dodá nátierke maďarská sladká mletá paprika.


Pečené zemiaky plnené bryndzou
suroviny na 4 porcie

  • 8 väčších zemiakov
  • 200 g bryndze
  • vajíčko
  • bylinky
  • soľ
  • celá rasca
  • tvrdý syr

Dobre umyté zemiaky uvarte v šupke do polomäkka, prerežte na polovice a stredy čiastočne vydlabte. Bryndzu, vajíčko, nasekané bylinky, soľ a rascu zmiešajte s vychladenými vydlabanými stredmi zemiakov. Plnkou naplňte zemiaky, vložte ich do dobre vymastenej zapekacej misy alebo na plech a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Upečte dozlatista. Pred dopečením posypte zemiaky vrstvičkou strúhaného syra. Servírujte s kyslou smotanou alebo výrazným dressingom či kečupom.


Bryndzovo-kôprová polievka
suroviny na 4 porcie

  • liter vody
  • 150 g bryndze
  • 200 ml kyslého mlieka
  • väčšia cibuľa
  • plátok masla
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 ČL mletej sladkej papriky
  • kôpor
  • rasca
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Cibuľu nakrájajte na malé kocky a opražte na masle s mletou paprikou a trochou rasce. Pridajte rozmrvenú bryndzu, premiešajte, zalejte vodou a priveďte k varu. Hladkú múku zmiešajte s kyslým mliekom a cez sitko vlejte za stáleho miešania do polievky. Dosoľte, dokoreňte a dajte prevrieť. Nakoniec pridajte nasekaný kôpor. Servírujte za horúca dozdobené kôprom s gazdovským chlebom a octom.
Tip: Ak chcete výdatnejšiu polievku, pridajte na začiatku k bryndzi variť i na kocky nakrájané zemiaky. Tento typ polievok si niekedy vyžaduje dochutiť octom a cukrom, preto na to nezabúdajte pri servírovaní.


Kysnutý bryndzovník
suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 350 g polohrubej múky
  • 200 ml mlieka
  • 30 g droždia
  • ČL cukru
  • ČL soli
  • 3 PL oleja
  • vajíčko

Plnka:

  • 200 g bryndze
  • 250 g kyslej smotany
  • vajíčko
  • soľ
  • kôpor

Z mlieka, cukru a droždia pripravte kvások. Po nakysnutí do neho pridajte vajíčko, soľ, olej, múku a vypracujte cesto, ktoré opäť dajte nakysnúť v teple. Medzitým zmiešajte suroviny na plnku. Vykysnuté cesto rozmiestnite na plech vystlaný papierom na pečenie a za pomoci lyžice rovnomerne rozmiestnite kopčeky plnky. Pripravený slaný koláč pečte v predhriatej rúre na 190 stupňov približne 20 minút. Servírujte s kyslým mliekom.
Tip: Zlepšiť tento výdatný koláč môžete, ak do plnky pridáte nadrobno nakrájanú cibuľu a slaninu.


Bryndzové pirohy zo zemiakového cesta
suroviny na 4 porcie

  • 800 g zemiakov
  • 200 g hrubej múky
  • 100 g údenej slaniny
  • kyslá smotana
  • soľ

Na plnku:

  • 200 g zemiakov
  • 200 g bryndze
  • pažítka
  • soľ

Zemiaky uvarte v šupke a dajte vychladnúť. Zemiaky nastrúhajte alebo pretlačte. Odvážené množstvo zemiakov zmiešajte s bryndzou a nasekanou pažítkou, akoby ste išli pripraviť nátierku. K zvyšným zemiakom pridajte múku, štipku soli a vypracujte cesto, ktoré hneď rozvaľkajte. Vykrajujte kolieska alebo štvorčeky, ktoré naplňte plnkou, poriadne uzatvorte a vkladajte do vriacej osolenej vody. Po vyplávaní sceďte a servírujte s kockami vyškvarenej slaniny, kyslou smotanou, dozdobené nasekanou pažítkou.
Tip: Aby sa vám lepšie pracovalo, pirohy odvárajte vždy po menších dávkach. Odvarené ich môžete potrieť vyškvarenou masťou, aby sa nepolepili.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  2. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  3. Cestou - necestou
  4. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  5. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  6. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  7. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  8. Zábavný aj sebavedomý
  9. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  10. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  1. Zdravé zuby rovná sa zdravý kôň
  2. Majsterka Európy v silovom trojboji zo SvF STU
  3. Obnova kaštieľa v Malinove
  4. Vklad na kataster vybavíte od marca elektronicky
  5. Nulový úrok pre klientov, ktorí si do mBank prenesú kreditku
  6. Ako inovovať vo vašej firme? Poradí vám odborný seminár
  7. Nové bývanie bez murovania
  8. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  9. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  10. Cestou - necestou
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 15 386
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 9 697
  3. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň 9 426
  4. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 4 639
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 636
  6. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt 3 223
  7. Zábavný aj sebavedomý 3 221
  8. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku 2 454
  9. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 2 273
  10. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 2 254

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

V ružomberskom spore pomáhajú Fiľovi veľké kalibre

Nad privatizáciou papierní sa dodnes vznášajú pochybnosti. Strach, zastrašovanie a nitky vedúce k organizovanému zločinu.

SVET

Brexit sa začína. Pozrite si čo a kedy sa stane

Rokovania s Úniou majú trvať dva roky. Pravdepodobne sa výrazne pretiahnu.

SVET

Kde ste boli, keď zomrel Fidel? A prečo na tom vôbec nezáleží

Kubánska diktatúra nie sú len vládnuci bratia.

Neprehliadnite tiež

Kate Middletonová sa rozhovorila o strastiach materstva, zažíva ich aj ona

Pocit ťažoby, stres a tlak zo zodpovednosti za deti sa nevyhýba ani princeznám. Anglická vojvodkyňa o tom hovorila na rovinu.

Herecké osobnosti, ktoré páchali násilie na ženách, no svet im odpustil

Na ich umelecké výkony vrhlo zlý tieň násilné správanie. Hoci časť fanúšikov sklamali, ich kariéry sa to väčšinou nedotklo.

Kanadská fotografka nafotila nahé ženy rôznych tvarov, užívatelia žalovali Facebooku

Ukážka pestrosti ženskej krásy opäť niektorých pohoršila.

Barbora Rakovská: Tehotenstvo mi pomohlo osobnostne aj v kariére

Pred rokmi chcela úplne skončiť so šoubiznisom. Dnes berie svoju prácu viac s nadhľadom.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop