Bryndza - biely poklad našich lúk

Biela, zdravá, chutná a jednoznačne „naša“. Tak možno označiť slovenský tradičný syr menom bryndza.

Ako vzniká?

  • Bryndza je náš mäkký, miesený a solený syr vyrábaný z hrudkovitého ovčieho syra, ktorý sa dá vykysnúť a následne dozrieť.
  • Po orezaní suchšej kôrky na povrchu sa syr lisuje, melie a solí do takej miery, aby sa dostavila požadovaná slaná chuť a jemná dobre roztierateľná konzistencia s malými hrudkami syra.
  • Keďže zloženie ovčieho mlieka sa počas celej sezóny mení v závislosti od pastvín, mení sa aj jeho chuť a výrobky z neho.
  • Za najkvalitnejšiu sa považuje „májová bryndza“, ktorá sa vyrába zo stopercentnej ovčej hrudky.
  • Pravá salašnícka bryndza je stopercentne ovčia a nepasterizovaná. Takéto surové ovčie mlieko má na rozdiel od kravského vyšší obsah bielkovín, vápnika a vitamínov.

Je naozaj taká zdravá?

  • Ovčie mlieko obsahuje dvakrát viac zdraviu prospešných látok ako kravské. Pri vitamíne C je to dokonca až 5-krát viac. Ďalej obsahuje laktoferín, čo je glykoproteín, ktorý dobre prenáša železo a patrí medzi neenzymatické antioxidanty.
  • V bryndzi je aj niekoľkokrát viac nasýtených mastných kyselín s krátkym reťazcom, ktoré sú neškodné z pohľadu tvorby zlého cholesterolu, naopak práve ony ho pomáhajú upravovať.
  • Je dobre stráviteľná, v jednom grame bryndze sa nachádza asi miliarda prospešných mikroorganizmov z vyše dvadsiatich druhov, v porovnaní s vysoko propagovanými probiotickými jogurtmi alebo nápojmi, ktoré obsahujú ledva jeden–dva druhy týchto mikroorganizmov.
  • Bryndzu dobre znášajú aj ľudia, ktorí nevedia stráviť mliečny cukor. Celkovo má priaznivé účinky pri liečbe cukrovky, prevencii rakoviny hrubého čreva, alergických ochoreniach, rednutí kostí, zvyšuje imunitu a dokonca znižuje krvný tlak.

Aké druhy poznáme?

Bryndzu môžete kúpiť pod rôznymi názvami ako letná bryndza, májová, liptovská, zimná a mnoho ďalších, nie vždy však názov garantuje jej kvalitu. Pod názvom ovčia bryndza kúpite zaručene bryndzu len z ovčieho syra, a dostať sa k nej môžete na salašoch. Aby bola bryndza lacnejšia, výrobcovia k ovčej hrudke pridávajú kravskú a tak sa môže stať, že najlacnejšia bryndza je vyrobená iba z kravského mlieka. Registrovaná známka Slovenská bryndza garantuje, že obsahuje minimálne 50 percent ovčej hrudky.

Nátierka z bryndze
suroviny na 4 porcie

  • 250 g bryndze
  • 100 g masla
  • pažítka
  • soľ, mleté čierne korenie

Navyše:

  • 2 PL mletej sladkej papriky
  • mladá cibuľka
  • petržlenová vňať

Zmäknuté maslo riadne vymiešajte s bryndzou a podľa potreby dochuťte soľou a korením. Nakoniec primiešajte nadrobno nasekanú pažítku. Servírujte natreté na jednohubkách alebo pečive, dozdobené nasekanou cibuľkou a bylinkami.
Tip: Výraznejšiu chuť a krajšiu farbu dodá nátierke maďarská sladká mletá paprika.


Pečené zemiaky plnené bryndzou
suroviny na 4 porcie

  • 8 väčších zemiakov
  • 200 g bryndze
  • vajíčko
  • bylinky
  • soľ
  • celá rasca
  • tvrdý syr

Dobre umyté zemiaky uvarte v šupke do polomäkka, prerežte na polovice a stredy čiastočne vydlabte. Bryndzu, vajíčko, nasekané bylinky, soľ a rascu zmiešajte s vychladenými vydlabanými stredmi zemiakov. Plnkou naplňte zemiaky, vložte ich do dobre vymastenej zapekacej misy alebo na plech a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Upečte dozlatista. Pred dopečením posypte zemiaky vrstvičkou strúhaného syra. Servírujte s kyslou smotanou alebo výrazným dressingom či kečupom.


Bryndzovo-kôprová polievka
suroviny na 4 porcie

  • liter vody
  • 150 g bryndze
  • 200 ml kyslého mlieka
  • väčšia cibuľa
  • plátok masla
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 ČL mletej sladkej papriky
  • kôpor
  • rasca
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Cibuľu nakrájajte na malé kocky a opražte na masle s mletou paprikou a trochou rasce. Pridajte rozmrvenú bryndzu, premiešajte, zalejte vodou a priveďte k varu. Hladkú múku zmiešajte s kyslým mliekom a cez sitko vlejte za stáleho miešania do polievky. Dosoľte, dokoreňte a dajte prevrieť. Nakoniec pridajte nasekaný kôpor. Servírujte za horúca dozdobené kôprom s gazdovským chlebom a octom.
Tip: Ak chcete výdatnejšiu polievku, pridajte na začiatku k bryndzi variť i na kocky nakrájané zemiaky. Tento typ polievok si niekedy vyžaduje dochutiť octom a cukrom, preto na to nezabúdajte pri servírovaní.


Kysnutý bryndzovník
suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 350 g polohrubej múky
  • 200 ml mlieka
  • 30 g droždia
  • ČL cukru
  • ČL soli
  • 3 PL oleja
  • vajíčko

Plnka:

  • 200 g bryndze
  • 250 g kyslej smotany
  • vajíčko
  • soľ
  • kôpor

Z mlieka, cukru a droždia pripravte kvások. Po nakysnutí do neho pridajte vajíčko, soľ, olej, múku a vypracujte cesto, ktoré opäť dajte nakysnúť v teple. Medzitým zmiešajte suroviny na plnku. Vykysnuté cesto rozmiestnite na plech vystlaný papierom na pečenie a za pomoci lyžice rovnomerne rozmiestnite kopčeky plnky. Pripravený slaný koláč pečte v predhriatej rúre na 190 stupňov približne 20 minút. Servírujte s kyslým mliekom.
Tip: Zlepšiť tento výdatný koláč môžete, ak do plnky pridáte nadrobno nakrájanú cibuľu a slaninu.


Bryndzové pirohy zo zemiakového cesta
suroviny na 4 porcie

  • 800 g zemiakov
  • 200 g hrubej múky
  • 100 g údenej slaniny
  • kyslá smotana
  • soľ

Na plnku:

  • 200 g zemiakov
  • 200 g bryndze
  • pažítka
  • soľ

Zemiaky uvarte v šupke a dajte vychladnúť. Zemiaky nastrúhajte alebo pretlačte. Odvážené množstvo zemiakov zmiešajte s bryndzou a nasekanou pažítkou, akoby ste išli pripraviť nátierku. K zvyšným zemiakom pridajte múku, štipku soli a vypracujte cesto, ktoré hneď rozvaľkajte. Vykrajujte kolieska alebo štvorčeky, ktoré naplňte plnkou, poriadne uzatvorte a vkladajte do vriacej osolenej vody. Po vyplávaní sceďte a servírujte s kockami vyškvarenej slaniny, kyslou smotanou, dozdobené nasekanou pažítkou.
Tip: Aby sa vám lepšie pracovalo, pirohy odvárajte vždy po menších dávkach. Odvarené ich môžete potrieť vyškvarenou masťou, aby sa nepolepili.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  2. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  4. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  10. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  1. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš?
  2. Študenti stredných a vysokých škôl môžu získať na účet 1000€
  3. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  4. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  5. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  6. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  7. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  8. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  9. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  10. Leto nekončí!
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 176
  2. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd 2 280
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 077
  4. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 1 816
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 800
  6. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 363
  7. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 276
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 205
  9. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 146
  10. Leto nekončí! 798

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Nechcú dať očkovať svoje deti. Na nete sa radia, ktorý lekár ich za to nenahlási

Za odmietnutie očkovania je pokuta 331 eur. Vlani ich hygienici udelili 690 za vyše 39-tisíc eur.

PLUS

Ako hlboko je v kauze eurofondov namočená SNS a ako Smer

Smer sa nemôže tváriť nevinne.

KOMENTÁRE

Pavol sa oženil s Vladimírom. Obrúčku nosia s trémou

Jemma si brala svoju priateľku a Pavol priateľa.

ŠPORT

Nechápem, prečo ľudia v príprave nadávajú, tvrdí slovanista

Viedenský má patriť k elitám hokejového Slovana.

Neprehliadnite tiež

V afganskom Kábule sa konala najodvážnejšia módna prehliadka v dejinách

Organizátor Adžmal Hakíkí bol rozhodnutý akciu uskutočniť, aj keby na nej mal pri samovražednom útoku prísť o ruky aj nohy.

Legendárny zdvih z Hriešneho tanca: Hlavná herečka sa podelila o detaily z natáčania

Všetci dobre poznáme scénu, keď Baby namiesto sedenia v kúte vyskočí do náruče Patricka Swayzeho.

Keď priznajú rakovinu, rodina ich zavrhne. Juhoázijské ženy trpia potichu

Mnohé ochorenie považujú za boží trest a neliečia sa.

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Už som dosť veľká na to, aby som niekam uletela

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.