Hrášok - drobný zelený zázrak

Na pohľad milý, na chuť sladký a lahodný. Ktože by ho nemal rád?

Pomáha nášmu zdraviu i kráse

  • Mladý zelený hrášok je výborným zdrojom vitamínov E, K, C a skupiny vitamínov B, ako aj kyseliny listovej, ktorá je dôležitá nielen pre budúce mamičky, ale i pre ľudí so srdcovo-cievnym ochorením. Vďaka vysokému obsahu vlákniny efektívne podporuje trávenie a zbavuje telo jedovatých látok a znižuje hladinu cholesterolu.
  • Obsahuje stopové prvky fosfor, kremík, mangán, horčík, draslík, železo a zinok, ktorý spolu s vitamínom E zvyšuje pružnosť pokožky a pevnosť vlasov a nechtov.
  • Je výborným zdrojom energie, buduje pevné kosti a poskytuje energiu pre mozog, preto by ho mali jesť hlavne deti, ktorým obyčajne jeho sladkosť a šťavnatosť chutí. Zároveň stabilizuje hladinu cukrov v krvi, takže vás odrádza od neukojiteľného hladu, a tým pomáha udržať hlavne dámam štíhlu líniu.

Ako s ním zaobchádzať?

  • Pri nákupoch si vyberajte len šťavnaté, lesklé a krehké struky bez akýchkoľvek škvŕn.
  • Skladujte ho v chladničke, kde nevylúskaný vydrží maximálne 2 dni, neskôr môže zhoknúť.
  • Na udržanie farby pri varení sa zvykne dať do vody štipka soli, trošku cukru zas zvýrazní jeho už sj tak sladkú chuť.
  • V každom prípade sa čerstvý hrášok môže variť iba veľmi krátko, a ak ho po dovarení prudko schladíte, udrží si aj svoju sviežu farbu i chuť.
  • Ak ho chcete uskladniť, pred zmrazením ho blanžírujte v slanej vode 2 minúty, sceďte, nechajte vychladnúť a môžete dať vo vhodnej nádobe alebo vrecku zamraziť.
  • Kúpený mrazený hrášok pridávajte do jedla 10 minút pre koncom varu alebo až tesne pri dokončovaní receptu, aby sa napríklad v horúcej polievke nerozvaril a nestratil svoj tvar.

Hrášková polievka s mätou
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 850 ml zeleninového vývaru
  • 300 ml mlieka
  • 500 g zeleného hrášku
  • 200 g zemiakov
  • 150 ml bieleho jogurtu
  • 2 menšie cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • PL hladkej múky
  • 1/2 PL zemiakového škrobu
  • 3 PL nasekanej mäty
  • 2 cm dlhý koreň zázvoru
  • 2 PL masla
  • soľ, mleté čierne korenie

V hrnci rozohrejte maslo, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a na malé kocky nakrájané zemiaky. Opekajte niekoľko minút. Pridajte prelisovaný cesnak, nastrúhaný zázvor, múku a smažte minútu, potom pridajte vývar, polovicu nasekanej mäty, hrášok a priveďte do varu. Stiahnite plameň a prikryté pokrievkou varte 15 minút. Polievku rozmixujte do hladka, dosoľte a dokoreňte. Pridajte jogurt zmiešaný so zemiakovým škrobom, premiešajte, prilejte mlieko a za stáleho miešania priveďte do varu. Servírujte tak za tepla, ako za studena s kopčekom jogurtu a zvyškom nasekanej mäty.

TIP: Jogurt zmiešaný so škrobovým práškom sa v tomto type polievok stabilizuje a nikdy sa nezrazí.


Zemiakovo-hráškové pyré
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 600 g zeleného hrášku
  • 350 g zemiakov
  • cibuľa
  • 120 ml šľahačkovej smotany
  • 2 PL oleja
  • plátok masla
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené zemiaky rozkrájajte na kocky a dajte variť domäkka. Cibuľu nakrájajte nadrobno a dajte opiecť na rozohriatom oleji do sklovita. Hrášok pridajte k cibuli a duste pod pokrievkou približne 6 minút. Hrášok zalejte smotanou a rozmixujte. Uvarené zemiaky zlejte a s plátkom masla roztlačte na kašu. Roztlačené zemiaky zamiešajte spolu s hráškom, dochuťte soľou a korením. Pyré servírujte k pečenému mäsu, dozdobené bylinkami.

TIP: Milovníci výraznejších chutí si môžu pridať k cibuli niekoľko roztlačených strúčikov cesnaku. Pyré bude pôsobiť slanšie a voňavejšie.


Hráškové rizoto
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 250 g ryže (arborio)
  • 250 g hrášku
  • 750 ml zeleninového vývaru alebo bujónu
  • 125 ml muškátového bieleho vína
  • 100 g parmezánu
  • 80 g masla
  • cibuľa
  • ČL karí korenia
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu nakrájajte na malé kocky a poduste na polovici masla do sklovita. Pridajte ryžu a nechajte ju opekať, až bude priehľadná. Primiešajte karí a poduste. Zmiešajte víno a vývar a ryžu podlejte asi tretinou tejto tekutiny. Nechajte zovrieť. Podľa chuti osoľte a okoreňte a za stáleho premiešavania nechajte variť asi 15 minút. Popritom niekoľkokrát podlievajte pripravenou vínovou zmesou, až kým ju celú nespotrebujete. Nakoniec pridajte hrášok a nechajte podusiť, kým ryža nezmäkne. Nastrúhajte parmezán a spolu s maslom ho vmiešajte do rizota. Servírujte horúce s nasekanou petržlenovou vňaťou


Zelený nákyp
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 500 g hrášku
  • 200 g kyslej smotany
  • 100 g nastrúhaného tvrdého syra
  • 4 vajíčka
  • 150 g hrubej múky
  • 2 PL strúhaného parmezánu
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL provensalského korenia
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk na vymazanie

Hrášok povarte v malom množstve osolenej vody približne 2 minúty, prudko schlaďte studenou vodou a nechajte odkvapkať. V miske rozmiešajte smotanu so strúhaným syrom, provensálskym korením a trochou soli a korenia. Vajíčka rozšľahajte, múku zmiešajte s práškom do pečiva a zmiešajte spolu so smotanovou omáčkou do jednotnej hmoty. Dno zapekacej misy vymažte tukom, vsypte hrášok a prelejte zálievkovou zmesou. Povrch posypte parmezánom a dajte piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov. Upečte dozlatista. Servírujte s varenými zemiakmi a kyslou smotanou.

TIP: Ak máte radi viac zeleniny, ku hrášku dajte povariť i ružičky brokolice, ktoré môžete pred zapekaním rozkrájať na menšie kúsky. Nákyp bude výdatnejší.


Nezabúdajte na to, že pri niektorých odrodách hrášku je jedlý aj ich mladý zelený struk. Ide o takzvaný cukrový hrach. Má sladkú jemnú chuť a veľmi drobné zrnká, pevne uchytené na vnútornej strane struku. Jeho dužina neobsahuje ochrannú vnútornú blanu. Najčastejšie sa podáva sparený ako príloha k mäsu, alebo do čerstvých šalátov.

Cestoviny s cukrovým hráškom a syrom
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 300 g cestovín (tagliatelle)
  • 230 g cukrového hrášku
  • 350 g krémového smotanového syra
  • 125 g syra s modrou plesňou
  • 25 g masla
  • bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Cestovinu uvarte podľa návodu na obale v dobre osolenej vode. Strúčiky cukrového hrášku umyte, orežte im končeky stopiek a dajte spariť do malého množstva vody - nie viac ako na 2-3 minúty. Vo väčšom hrnci zohrejte na masle obidva syry, kým sa nerozpustia. Do syrovej omáčky vmiešajte nasekané bylinky, soľ a korenie. Cestoviny nechajte dôkladne odkvapkať a vložte ich do omáčky. Poriadne premiešajte. Nakoniec primiešajte odkvapkané struky hrášku. Servírujte horúce, dozdobené strúhaným parmezánom a bylinkami.

TIP: Chuť v tomto recepte môžete ovplyvňovať použitím rôznych byliniek. Úplne inak budú chutiť cestoviny s nasekaným čerstvým oreganom, výrazným koriandrom alebo tabakovou žeruchou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  2. Od septembra opäť po starom
  3. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  4. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  5. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  6. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  7. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  8. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  1. 10 vecí, ktoré môžete dostať od zdravotnej poisťovne zadarmo
  2. Úspech na Majstrovstvách sveta v Quadrathlone
  3. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  4. Od septembra opäť po starom
  5. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš?
  6. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  7. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  8. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  9. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  10. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 932
  2. Od septembra opäť po starom 4 996
  3. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd 4 456
  4. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom? 2 554
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 821
  6. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 769
  7. Ako sme jazdili v socializme 1 300
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 262
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 059
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 023

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Odsedel si trest za protest proti okupácii ČSSR. Neľutuje

O stovkách tých, ktorí sa nebáli pozdvihnúť hlas proti vojenskej intervencii, netušíme takmer nič.

EKONOMIKA

Kedy dostanete 13. a 14. plat? Fico podporil Dankov návrh

Koalícia sa zrejme dohodne na úľavách.

KOMENTÁRE

Kresťanstvo stojí v otázke homosexuality na križovatke

Neudržateľnou sa stala argumentácia Bibliou.

Neprehliadnite tiež

Ako si vybrať správny matrac? Toto si všímajte pri jeho kúpe

Čo si myslí ortopéd a odborník na matrace?

Modelka a herečka Kate Upton trénovala s mariňákmi

Známa blondínka sa rozhodla podporiť detroitských vojakov.

V afganskom Kábule sa konala najodvážnejšia módna prehliadka v dejinách

Organizátor Adžmal Hakíkí bol rozhodnutý akciu uskutočniť, aj keby na nej mal pri samovražednom útoku prísť o ruky aj nohy.

Legendárny zdvih z Hriešneho tanca: Hlavná herečka sa podelila o detaily z natáčania

Všetci dobre poznáme scénu, keď Baby namiesto sedenia v kúte vyskočí do náruče Patricka Swayzeho.