Hrášok - drobný zelený zázrak

Na pohľad milý, na chuť sladký a lahodný. Ktože by ho nemal rád?

Pomáha nášmu zdraviu i kráse

  • Mladý zelený hrášok je výborným zdrojom vitamínov E, K, C a skupiny vitamínov B, ako aj kyseliny listovej, ktorá je dôležitá nielen pre budúce mamičky, ale i pre ľudí so srdcovo-cievnym ochorením. Vďaka vysokému obsahu vlákniny efektívne podporuje trávenie a zbavuje telo jedovatých látok a znižuje hladinu cholesterolu.
  • Obsahuje stopové prvky fosfor, kremík, mangán, horčík, draslík, železo a zinok, ktorý spolu s vitamínom E zvyšuje pružnosť pokožky a pevnosť vlasov a nechtov.
  • Je výborným zdrojom energie, buduje pevné kosti a poskytuje energiu pre mozog, preto by ho mali jesť hlavne deti, ktorým obyčajne jeho sladkosť a šťavnatosť chutí. Zároveň stabilizuje hladinu cukrov v krvi, takže vás odrádza od neukojiteľného hladu, a tým pomáha udržať hlavne dámam štíhlu líniu.

Ako s ním zaobchádzať?

  • Pri nákupoch si vyberajte len šťavnaté, lesklé a krehké struky bez akýchkoľvek škvŕn.
  • Skladujte ho v chladničke, kde nevylúskaný vydrží maximálne 2 dni, neskôr môže zhoknúť.
  • Na udržanie farby pri varení sa zvykne dať do vody štipka soli, trošku cukru zas zvýrazní jeho už sj tak sladkú chuť.
  • V každom prípade sa čerstvý hrášok môže variť iba veľmi krátko, a ak ho po dovarení prudko schladíte, udrží si aj svoju sviežu farbu i chuť.
  • Ak ho chcete uskladniť, pred zmrazením ho blanžírujte v slanej vode 2 minúty, sceďte, nechajte vychladnúť a môžete dať vo vhodnej nádobe alebo vrecku zamraziť.
  • Kúpený mrazený hrášok pridávajte do jedla 10 minút pre koncom varu alebo až tesne pri dokončovaní receptu, aby sa napríklad v horúcej polievke nerozvaril a nestratil svoj tvar.

Hrášková polievka s mätou
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 850 ml zeleninového vývaru
  • 300 ml mlieka
  • 500 g zeleného hrášku
  • 200 g zemiakov
  • 150 ml bieleho jogurtu
  • 2 menšie cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • PL hladkej múky
  • 1/2 PL zemiakového škrobu
  • 3 PL nasekanej mäty
  • 2 cm dlhý koreň zázvoru
  • 2 PL masla
  • soľ, mleté čierne korenie

V hrnci rozohrejte maslo, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a na malé kocky nakrájané zemiaky. Opekajte niekoľko minút. Pridajte prelisovaný cesnak, nastrúhaný zázvor, múku a smažte minútu, potom pridajte vývar, polovicu nasekanej mäty, hrášok a priveďte do varu. Stiahnite plameň a prikryté pokrievkou varte 15 minút. Polievku rozmixujte do hladka, dosoľte a dokoreňte. Pridajte jogurt zmiešaný so zemiakovým škrobom, premiešajte, prilejte mlieko a za stáleho miešania priveďte do varu. Servírujte tak za tepla, ako za studena s kopčekom jogurtu a zvyškom nasekanej mäty.

TIP: Jogurt zmiešaný so škrobovým práškom sa v tomto type polievok stabilizuje a nikdy sa nezrazí.


Zemiakovo-hráškové pyré
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 600 g zeleného hrášku
  • 350 g zemiakov
  • cibuľa
  • 120 ml šľahačkovej smotany
  • 2 PL oleja
  • plátok masla
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené zemiaky rozkrájajte na kocky a dajte variť domäkka. Cibuľu nakrájajte nadrobno a dajte opiecť na rozohriatom oleji do sklovita. Hrášok pridajte k cibuli a duste pod pokrievkou približne 6 minút. Hrášok zalejte smotanou a rozmixujte. Uvarené zemiaky zlejte a s plátkom masla roztlačte na kašu. Roztlačené zemiaky zamiešajte spolu s hráškom, dochuťte soľou a korením. Pyré servírujte k pečenému mäsu, dozdobené bylinkami.

TIP: Milovníci výraznejších chutí si môžu pridať k cibuli niekoľko roztlačených strúčikov cesnaku. Pyré bude pôsobiť slanšie a voňavejšie.


Hráškové rizoto
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 250 g ryže (arborio)
  • 250 g hrášku
  • 750 ml zeleninového vývaru alebo bujónu
  • 125 ml muškátového bieleho vína
  • 100 g parmezánu
  • 80 g masla
  • cibuľa
  • ČL karí korenia
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu nakrájajte na malé kocky a poduste na polovici masla do sklovita. Pridajte ryžu a nechajte ju opekať, až bude priehľadná. Primiešajte karí a poduste. Zmiešajte víno a vývar a ryžu podlejte asi tretinou tejto tekutiny. Nechajte zovrieť. Podľa chuti osoľte a okoreňte a za stáleho premiešavania nechajte variť asi 15 minút. Popritom niekoľkokrát podlievajte pripravenou vínovou zmesou, až kým ju celú nespotrebujete. Nakoniec pridajte hrášok a nechajte podusiť, kým ryža nezmäkne. Nastrúhajte parmezán a spolu s maslom ho vmiešajte do rizota. Servírujte horúce s nasekanou petržlenovou vňaťou


Zelený nákyp
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 500 g hrášku
  • 200 g kyslej smotany
  • 100 g nastrúhaného tvrdého syra
  • 4 vajíčka
  • 150 g hrubej múky
  • 2 PL strúhaného parmezánu
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL provensalského korenia
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk na vymazanie

Hrášok povarte v malom množstve osolenej vody približne 2 minúty, prudko schlaďte studenou vodou a nechajte odkvapkať. V miske rozmiešajte smotanu so strúhaným syrom, provensálskym korením a trochou soli a korenia. Vajíčka rozšľahajte, múku zmiešajte s práškom do pečiva a zmiešajte spolu so smotanovou omáčkou do jednotnej hmoty. Dno zapekacej misy vymažte tukom, vsypte hrášok a prelejte zálievkovou zmesou. Povrch posypte parmezánom a dajte piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov. Upečte dozlatista. Servírujte s varenými zemiakmi a kyslou smotanou.

TIP: Ak máte radi viac zeleniny, ku hrášku dajte povariť i ružičky brokolice, ktoré môžete pred zapekaním rozkrájať na menšie kúsky. Nákyp bude výdatnejší.


Nezabúdajte na to, že pri niektorých odrodách hrášku je jedlý aj ich mladý zelený struk. Ide o takzvaný cukrový hrach. Má sladkú jemnú chuť a veľmi drobné zrnká, pevne uchytené na vnútornej strane struku. Jeho dužina neobsahuje ochrannú vnútornú blanu. Najčastejšie sa podáva sparený ako príloha k mäsu, alebo do čerstvých šalátov.

Cestoviny s cukrovým hráškom a syrom
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 300 g cestovín (tagliatelle)
  • 230 g cukrového hrášku
  • 350 g krémového smotanového syra
  • 125 g syra s modrou plesňou
  • 25 g masla
  • bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Cestovinu uvarte podľa návodu na obale v dobre osolenej vode. Strúčiky cukrového hrášku umyte, orežte im končeky stopiek a dajte spariť do malého množstva vody - nie viac ako na 2-3 minúty. Vo väčšom hrnci zohrejte na masle obidva syry, kým sa nerozpustia. Do syrovej omáčky vmiešajte nasekané bylinky, soľ a korenie. Cestoviny nechajte dôkladne odkvapkať a vložte ich do omáčky. Poriadne premiešajte. Nakoniec primiešajte odkvapkané struky hrášku. Servírujte horúce, dozdobené strúhaným parmezánom a bylinkami.

TIP: Chuť v tomto recepte môžete ovplyvňovať použitím rôznych byliniek. Úplne inak budú chutiť cestoviny s nasekaným čerstvým oreganom, výrazným koriandrom alebo tabakovou žeruchou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 14 810
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 556
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 5 256
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 072
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 070
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 539
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 294
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 227
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 204
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 660

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan: Bol som zmierený s tým, že nevyhrám

Slovenský cyklista dokázal to, čo sa ešte nikdy nikomu nepodarilo.

ŠPORT

Sagan, Sagan a opäť Sagan. Chlapec bez nervov je tretí raz majstrom sveta

Pre mňa je to neuveriteľné, výnimočné, vravel slovenský cyklista.

KOMENTÁRE

Až teraz si Merkelová začína budovať svoj odkaz

Bude to ona, kto bude ovládať nemeckú aj európsku politiku.

Neprehliadnite tiež

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.