Hrášok - drobný zelený zázrak

Na pohľad milý, na chuť sladký a lahodný. Ktože by ho nemal rád?

Pomáha nášmu zdraviu i kráse

  • Mladý zelený hrášok je výborným zdrojom vitamínov E, K, C a skupiny vitamínov B, ako aj kyseliny listovej, ktorá je dôležitá nielen pre budúce mamičky, ale i pre ľudí so srdcovo-cievnym ochorením. Vďaka vysokému obsahu vlákniny efektívne podporuje trávenie a zbavuje telo jedovatých látok a znižuje hladinu cholesterolu.
  • Obsahuje stopové prvky fosfor, kremík, mangán, horčík, draslík, železo a zinok, ktorý spolu s vitamínom E zvyšuje pružnosť pokožky a pevnosť vlasov a nechtov.
  • Je výborným zdrojom energie, buduje pevné kosti a poskytuje energiu pre mozog, preto by ho mali jesť hlavne deti, ktorým obyčajne jeho sladkosť a šťavnatosť chutí. Zároveň stabilizuje hladinu cukrov v krvi, takže vás odrádza od neukojiteľného hladu, a tým pomáha udržať hlavne dámam štíhlu líniu.

Ako s ním zaobchádzať?

  • Pri nákupoch si vyberajte len šťavnaté, lesklé a krehké struky bez akýchkoľvek škvŕn.
  • Skladujte ho v chladničke, kde nevylúskaný vydrží maximálne 2 dni, neskôr môže zhoknúť.
  • Na udržanie farby pri varení sa zvykne dať do vody štipka soli, trošku cukru zas zvýrazní jeho už sj tak sladkú chuť.
  • V každom prípade sa čerstvý hrášok môže variť iba veľmi krátko, a ak ho po dovarení prudko schladíte, udrží si aj svoju sviežu farbu i chuť.
  • Ak ho chcete uskladniť, pred zmrazením ho blanžírujte v slanej vode 2 minúty, sceďte, nechajte vychladnúť a môžete dať vo vhodnej nádobe alebo vrecku zamraziť.
  • Kúpený mrazený hrášok pridávajte do jedla 10 minút pre koncom varu alebo až tesne pri dokončovaní receptu, aby sa napríklad v horúcej polievke nerozvaril a nestratil svoj tvar.

Hrášková polievka s mätou
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 850 ml zeleninového vývaru
  • 300 ml mlieka
  • 500 g zeleného hrášku
  • 200 g zemiakov
  • 150 ml bieleho jogurtu
  • 2 menšie cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • PL hladkej múky
  • 1/2 PL zemiakového škrobu
  • 3 PL nasekanej mäty
  • 2 cm dlhý koreň zázvoru
  • 2 PL masla
  • soľ, mleté čierne korenie

V hrnci rozohrejte maslo, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a na malé kocky nakrájané zemiaky. Opekajte niekoľko minút. Pridajte prelisovaný cesnak, nastrúhaný zázvor, múku a smažte minútu, potom pridajte vývar, polovicu nasekanej mäty, hrášok a priveďte do varu. Stiahnite plameň a prikryté pokrievkou varte 15 minút. Polievku rozmixujte do hladka, dosoľte a dokoreňte. Pridajte jogurt zmiešaný so zemiakovým škrobom, premiešajte, prilejte mlieko a za stáleho miešania priveďte do varu. Servírujte tak za tepla, ako za studena s kopčekom jogurtu a zvyškom nasekanej mäty.

TIP: Jogurt zmiešaný so škrobovým práškom sa v tomto type polievok stabilizuje a nikdy sa nezrazí.


Zemiakovo-hráškové pyré
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 600 g zeleného hrášku
  • 350 g zemiakov
  • cibuľa
  • 120 ml šľahačkovej smotany
  • 2 PL oleja
  • plátok masla
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené zemiaky rozkrájajte na kocky a dajte variť domäkka. Cibuľu nakrájajte nadrobno a dajte opiecť na rozohriatom oleji do sklovita. Hrášok pridajte k cibuli a duste pod pokrievkou približne 6 minút. Hrášok zalejte smotanou a rozmixujte. Uvarené zemiaky zlejte a s plátkom masla roztlačte na kašu. Roztlačené zemiaky zamiešajte spolu s hráškom, dochuťte soľou a korením. Pyré servírujte k pečenému mäsu, dozdobené bylinkami.

TIP: Milovníci výraznejších chutí si môžu pridať k cibuli niekoľko roztlačených strúčikov cesnaku. Pyré bude pôsobiť slanšie a voňavejšie.


Hráškové rizoto
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 250 g ryže (arborio)
  • 250 g hrášku
  • 750 ml zeleninového vývaru alebo bujónu
  • 125 ml muškátového bieleho vína
  • 100 g parmezánu
  • 80 g masla
  • cibuľa
  • ČL karí korenia
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu nakrájajte na malé kocky a poduste na polovici masla do sklovita. Pridajte ryžu a nechajte ju opekať, až bude priehľadná. Primiešajte karí a poduste. Zmiešajte víno a vývar a ryžu podlejte asi tretinou tejto tekutiny. Nechajte zovrieť. Podľa chuti osoľte a okoreňte a za stáleho premiešavania nechajte variť asi 15 minút. Popritom niekoľkokrát podlievajte pripravenou vínovou zmesou, až kým ju celú nespotrebujete. Nakoniec pridajte hrášok a nechajte podusiť, kým ryža nezmäkne. Nastrúhajte parmezán a spolu s maslom ho vmiešajte do rizota. Servírujte horúce s nasekanou petržlenovou vňaťou


Zelený nákyp
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 500 g hrášku
  • 200 g kyslej smotany
  • 100 g nastrúhaného tvrdého syra
  • 4 vajíčka
  • 150 g hrubej múky
  • 2 PL strúhaného parmezánu
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL provensalského korenia
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk na vymazanie

Hrášok povarte v malom množstve osolenej vody približne 2 minúty, prudko schlaďte studenou vodou a nechajte odkvapkať. V miske rozmiešajte smotanu so strúhaným syrom, provensálskym korením a trochou soli a korenia. Vajíčka rozšľahajte, múku zmiešajte s práškom do pečiva a zmiešajte spolu so smotanovou omáčkou do jednotnej hmoty. Dno zapekacej misy vymažte tukom, vsypte hrášok a prelejte zálievkovou zmesou. Povrch posypte parmezánom a dajte piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov. Upečte dozlatista. Servírujte s varenými zemiakmi a kyslou smotanou.

TIP: Ak máte radi viac zeleniny, ku hrášku dajte povariť i ružičky brokolice, ktoré môžete pred zapekaním rozkrájať na menšie kúsky. Nákyp bude výdatnejší.


Nezabúdajte na to, že pri niektorých odrodách hrášku je jedlý aj ich mladý zelený struk. Ide o takzvaný cukrový hrach. Má sladkú jemnú chuť a veľmi drobné zrnká, pevne uchytené na vnútornej strane struku. Jeho dužina neobsahuje ochrannú vnútornú blanu. Najčastejšie sa podáva sparený ako príloha k mäsu, alebo do čerstvých šalátov.

Cestoviny s cukrovým hráškom a syrom
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 300 g cestovín (tagliatelle)
  • 230 g cukrového hrášku
  • 350 g krémového smotanového syra
  • 125 g syra s modrou plesňou
  • 25 g masla
  • bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Cestovinu uvarte podľa návodu na obale v dobre osolenej vode. Strúčiky cukrového hrášku umyte, orežte im končeky stopiek a dajte spariť do malého množstva vody - nie viac ako na 2-3 minúty. Vo väčšom hrnci zohrejte na masle obidva syry, kým sa nerozpustia. Do syrovej omáčky vmiešajte nasekané bylinky, soľ a korenie. Cestoviny nechajte dôkladne odkvapkať a vložte ich do omáčky. Poriadne premiešajte. Nakoniec primiešajte odkvapkané struky hrášku. Servírujte horúce, dozdobené strúhaným parmezánom a bylinkami.

TIP: Chuť v tomto recepte môžete ovplyvňovať použitím rôznych byliniek. Úplne inak budú chutiť cestoviny s nasekaným čerstvým oreganom, výrazným koriandrom alebo tabakovou žeruchou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  2. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  3. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  4. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  5. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  6. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  7. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  8. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý
  9. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine
  10. ZOC MAX Prešov má za sebou úspešnú desaťročnicu
  1. Poľovníkom sa nestaneš, musíš sa ním narodiť!
  2. Bratislava začína s výstavbou bulváru Mlynské nivy
  3. Tréningové moduly HACCP online
  4. Kuba má záujem o spoluprácu s SPU v Nitre
  5. Návštevníkov Gardenie zaujali expozície SPU v Nitre
  6. Slováci si nevedia predstaviť svoj deň bez chleba a pečiva
  7. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  8. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  9. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  10. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 372
  2. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 13 446
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 12 917
  4. Jordánsko: Najkrajšie miesta kráľovstva v púšti 9 951
  5. Miesta v Rakúsku, ktoré by ste mali vidieť. Kúsok za Bratislavou 7 505
  6. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 6 927
  7. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 6 225
  8. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 4 174
  9. Nový projekt v Karlovej Vsi sa teší obrovskému 3 270
  10. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 3 226

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Od vraždy Kuciaka prešli dva mesiace, polícia stále tápe

Vyšetrovatelia avizujú, že verejnosť znova požiadajú o pomoc. Čo ich bude zaujímať, zatiaľ nepovedali.

KOMENTÁRE

Vražda Kuciaka bola generačnou udalosťou

Jednému človeku sa ani po 61 dňoch neskrivil vlas na hlave – vrahovi.

KULTÚRA

Bol utiahnutý, na pódiách trpel. Avicii nebol stvorený pre slávu

Po spolupráci s Madonnou mal dojem, že ju sklamal.

SVET

Copperfielda donútili na súde odhaliť slávny trik

Pri jednej zo šou slávneho iluzionistu sa zranil vybraný divák, roky sa súdi.

Neprehliadnite tiež

Valeria Schulczová: Treba vedieť prijímať kritiku, ktorá môže byť aj naozaj drsná

Autorka a režisérka uviedla úspešnú hru Leni v SND aj ľadovú šou Máša a medveď

Do školy alebo nie? Niektoré deti potrebujú viac času ako si rodičia myslia

Zistite, či je vaše dieťa pripravené na základnú školu.

Metternich, Valdštejnovcov či Schwarzenbergovci: Spoznajte život šľachticov v Čechách

České pamiatky sa tento rok predstavia príťažlivými formami.

Začína sa týždeň Fashion Revolution. Aj Slováci chcú zmeniť módnu mašinériu

Najväčšia módna iniciatíva na svete vstupuje do piateho ročníka.

Vzťahová poradňa: Randila som s partnerom mojej kamarátky. Mala by to vedieť?

Psychologička radí, kedy hovoriť druhým pravdu a kto má byť hviezdou vo vzťahu.