Hrášok - drobný zelený zázrak

Na pohľad milý, na chuť sladký a lahodný. Ktože by ho nemal rád?

Pomáha nášmu zdraviu i kráse

  • Mladý zelený hrášok je výborným zdrojom vitamínov E, K, C a skupiny vitamínov B, ako aj kyseliny listovej, ktorá je dôležitá nielen pre budúce mamičky, ale i pre ľudí so srdcovo-cievnym ochorením. Vďaka vysokému obsahu vlákniny efektívne podporuje trávenie a zbavuje telo jedovatých látok a znižuje hladinu cholesterolu.
  • Obsahuje stopové prvky fosfor, kremík, mangán, horčík, draslík, železo a zinok, ktorý spolu s vitamínom E zvyšuje pružnosť pokožky a pevnosť vlasov a nechtov.
  • Je výborným zdrojom energie, buduje pevné kosti a poskytuje energiu pre mozog, preto by ho mali jesť hlavne deti, ktorým obyčajne jeho sladkosť a šťavnatosť chutí. Zároveň stabilizuje hladinu cukrov v krvi, takže vás odrádza od neukojiteľného hladu, a tým pomáha udržať hlavne dámam štíhlu líniu.

Ako s ním zaobchádzať?

  • Pri nákupoch si vyberajte len šťavnaté, lesklé a krehké struky bez akýchkoľvek škvŕn.
  • Skladujte ho v chladničke, kde nevylúskaný vydrží maximálne 2 dni, neskôr môže zhoknúť.
  • Na udržanie farby pri varení sa zvykne dať do vody štipka soli, trošku cukru zas zvýrazní jeho už sj tak sladkú chuť.
  • V každom prípade sa čerstvý hrášok môže variť iba veľmi krátko, a ak ho po dovarení prudko schladíte, udrží si aj svoju sviežu farbu i chuť.
  • Ak ho chcete uskladniť, pred zmrazením ho blanžírujte v slanej vode 2 minúty, sceďte, nechajte vychladnúť a môžete dať vo vhodnej nádobe alebo vrecku zamraziť.
  • Kúpený mrazený hrášok pridávajte do jedla 10 minút pre koncom varu alebo až tesne pri dokončovaní receptu, aby sa napríklad v horúcej polievke nerozvaril a nestratil svoj tvar.

Hrášková polievka s mätou
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 850 ml zeleninového vývaru
  • 300 ml mlieka
  • 500 g zeleného hrášku
  • 200 g zemiakov
  • 150 ml bieleho jogurtu
  • 2 menšie cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • PL hladkej múky
  • 1/2 PL zemiakového škrobu
  • 3 PL nasekanej mäty
  • 2 cm dlhý koreň zázvoru
  • 2 PL masla
  • soľ, mleté čierne korenie

V hrnci rozohrejte maslo, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a na malé kocky nakrájané zemiaky. Opekajte niekoľko minút. Pridajte prelisovaný cesnak, nastrúhaný zázvor, múku a smažte minútu, potom pridajte vývar, polovicu nasekanej mäty, hrášok a priveďte do varu. Stiahnite plameň a prikryté pokrievkou varte 15 minút. Polievku rozmixujte do hladka, dosoľte a dokoreňte. Pridajte jogurt zmiešaný so zemiakovým škrobom, premiešajte, prilejte mlieko a za stáleho miešania priveďte do varu. Servírujte tak za tepla, ako za studena s kopčekom jogurtu a zvyškom nasekanej mäty.

TIP: Jogurt zmiešaný so škrobovým práškom sa v tomto type polievok stabilizuje a nikdy sa nezrazí.


Zemiakovo-hráškové pyré
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 600 g zeleného hrášku
  • 350 g zemiakov
  • cibuľa
  • 120 ml šľahačkovej smotany
  • 2 PL oleja
  • plátok masla
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené zemiaky rozkrájajte na kocky a dajte variť domäkka. Cibuľu nakrájajte nadrobno a dajte opiecť na rozohriatom oleji do sklovita. Hrášok pridajte k cibuli a duste pod pokrievkou približne 6 minút. Hrášok zalejte smotanou a rozmixujte. Uvarené zemiaky zlejte a s plátkom masla roztlačte na kašu. Roztlačené zemiaky zamiešajte spolu s hráškom, dochuťte soľou a korením. Pyré servírujte k pečenému mäsu, dozdobené bylinkami.

TIP: Milovníci výraznejších chutí si môžu pridať k cibuli niekoľko roztlačených strúčikov cesnaku. Pyré bude pôsobiť slanšie a voňavejšie.


Hráškové rizoto
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 250 g ryže (arborio)
  • 250 g hrášku
  • 750 ml zeleninového vývaru alebo bujónu
  • 125 ml muškátového bieleho vína
  • 100 g parmezánu
  • 80 g masla
  • cibuľa
  • ČL karí korenia
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu nakrájajte na malé kocky a poduste na polovici masla do sklovita. Pridajte ryžu a nechajte ju opekať, až bude priehľadná. Primiešajte karí a poduste. Zmiešajte víno a vývar a ryžu podlejte asi tretinou tejto tekutiny. Nechajte zovrieť. Podľa chuti osoľte a okoreňte a za stáleho premiešavania nechajte variť asi 15 minút. Popritom niekoľkokrát podlievajte pripravenou vínovou zmesou, až kým ju celú nespotrebujete. Nakoniec pridajte hrášok a nechajte podusiť, kým ryža nezmäkne. Nastrúhajte parmezán a spolu s maslom ho vmiešajte do rizota. Servírujte horúce s nasekanou petržlenovou vňaťou


Zelený nákyp
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 500 g hrášku
  • 200 g kyslej smotany
  • 100 g nastrúhaného tvrdého syra
  • 4 vajíčka
  • 150 g hrubej múky
  • 2 PL strúhaného parmezánu
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL provensalského korenia
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk na vymazanie

Hrášok povarte v malom množstve osolenej vody približne 2 minúty, prudko schlaďte studenou vodou a nechajte odkvapkať. V miske rozmiešajte smotanu so strúhaným syrom, provensálskym korením a trochou soli a korenia. Vajíčka rozšľahajte, múku zmiešajte s práškom do pečiva a zmiešajte spolu so smotanovou omáčkou do jednotnej hmoty. Dno zapekacej misy vymažte tukom, vsypte hrášok a prelejte zálievkovou zmesou. Povrch posypte parmezánom a dajte piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov. Upečte dozlatista. Servírujte s varenými zemiakmi a kyslou smotanou.

TIP: Ak máte radi viac zeleniny, ku hrášku dajte povariť i ružičky brokolice, ktoré môžete pred zapekaním rozkrájať na menšie kúsky. Nákyp bude výdatnejší.


Nezabúdajte na to, že pri niektorých odrodách hrášku je jedlý aj ich mladý zelený struk. Ide o takzvaný cukrový hrach. Má sladkú jemnú chuť a veľmi drobné zrnká, pevne uchytené na vnútornej strane struku. Jeho dužina neobsahuje ochrannú vnútornú blanu. Najčastejšie sa podáva sparený ako príloha k mäsu, alebo do čerstvých šalátov.

Cestoviny s cukrovým hráškom a syrom
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 300 g cestovín (tagliatelle)
  • 230 g cukrového hrášku
  • 350 g krémového smotanového syra
  • 125 g syra s modrou plesňou
  • 25 g masla
  • bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Cestovinu uvarte podľa návodu na obale v dobre osolenej vode. Strúčiky cukrového hrášku umyte, orežte im končeky stopiek a dajte spariť do malého množstva vody - nie viac ako na 2-3 minúty. Vo väčšom hrnci zohrejte na masle obidva syry, kým sa nerozpustia. Do syrovej omáčky vmiešajte nasekané bylinky, soľ a korenie. Cestoviny nechajte dôkladne odkvapkať a vložte ich do omáčky. Poriadne premiešajte. Nakoniec primiešajte odkvapkané struky hrášku. Servírujte horúce, dozdobené strúhaným parmezánom a bylinkami.

TIP: Chuť v tomto recepte môžete ovplyvňovať použitím rôznych byliniek. Úplne inak budú chutiť cestoviny s nasekaným čerstvým oreganom, výrazným koriandrom alebo tabakovou žeruchou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  4. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  5. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  6. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  7. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  8. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  9. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  10. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  1. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  2. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  3. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  4. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  5. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  6. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  7. Nová michalovská nemocnica otvorí brány: toto musíte vidieť!
  8. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  9. Mladí vodiči preferujú čoraz silnejšie autá
  10. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  1. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 14 006
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 9 727
  3. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 4 268
  4. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 3 541
  5. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 2 905
  6. Moskva alebo Petrohrad? 2 421
  7. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 2 323
  8. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 2 149
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 785
  10. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 1 705

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Na náramok treba myslieť, Rusko nemôže zájsť ani na viedenské vianočné trhy

Pavol Rusko je siedmym občanom, ktorý dostal monitorovací náramok bez odsúdenia.

DOMOV

Danko v dume dvoril Rusom, keď prekrúcajú ´68, mlčí

Danko je absolútne mimo reality, ohodnotil proruský sentiment politológ.

KOMENTÁRE

Srebrenica stále pripomína, že Európa nemusí byť imúnna

Mladič sa pred spravodlivosťou nakoniec neschoval.

Neprehliadnite tiež

Playboy sa púšťa do neprebádaných vôd, nafotil kampaň s plus size modelkou

Fotky patria k decentnejším kampaniam modelky Molly Constable.

Vraždili a znásilňovali, no ženy ich milujú a obdivujú. Prečo?

Za ich správaním nie je len sexuálna porucha, psychológia má viaceré vysvetlenia.

Účinné tipy, ako sa správne nalíčiť pod okuliare

Pre správny výsledok berte do úvahy sklá aj farbu rámu.

Florbalová kapitánka Lucia Košturiaková: Florbal nie je ženský ani mužský šport

V decembri bude viesť slovenský tím na majstrovstvá sveta vo florbale v Bratislave.

Magdalénske práčovne boli dejiskom krutosti. Mníšky v nich týrali mladé dievčatá

„Padlé ženy“ si v nich mali odpracovať svoje hriechy. Desiatky rokov trpeli neprávom.