Jeden dúšok vody na smäd nestačí

O význame tekutín sa hovorí stále. Napriek tomu mnohí pijú vhodných tekutín málo. Výnimkou nie sú ani deti.

Deti by najviac tekutín by mali vypiť do 16. hodiny.(Zdroj: ILUSTRAČNÉ – TASR)

Najmä u mladších detí sa stáva, že pri hre zabudnú piť. Je preto na rodičovi, aby dieťaťu pravidelne ponúkal tekutiny.

„Potreba závisí od teploty a vlhkosti vonkajšieho prostredia, a tiež od telesnej aktivity dieťaťa,“ hovorí internistka a klinická farmakologička Etela Janeková.

Čím je dieťa mladšie, tým viac vody potrebuje. Pediatrička Andrea Černianska z 1. detskej kliniky Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou vysvetľuje, že u novorodenca tvorí voda 80 percent celkovej hmotnosti, u dospelého je to 60 percent. Z toho vyplýva aj dôležitosť hospodárenia s vodou u detí.

Pitný režim

Čo deťom neprospieva:

  • nápoje s obsahom kofeínu, chinínu,
  • časté pitie minerálnych vôd, sladené vody, malinovky,
  • čisté džúsy a ovocné šťavy (pre obsah cukru),
  • nápoje sýtené oxidom uhličitým.

Približná denná spotreba vody v ml na 1 kg hmotnosti

  • dojčatá: 100 – 150
  • deti od 1 do 12 mesiacov: 120 – 150
  • deti vo veku od 1 do 6 rokov: 100
  • deti do 12 rokov : 70
  • staršie deti a mládež: 40 - 60
  • dospelý človek: 50

Práve menšie deti sú odkázané na dospelých. Deficit sa u nich prejavuje mrzutosťou, spavosťou.

Tým, že detské telo obsahuje veľa vody, pri jej zvýšenom výdaji (v prípade hnačky, vracania či pri teplote), môže veľmi rýchlo nastať dehydratácia.

Koľko treba piť

Presnú potrebu tekutín ťažko vypočítať. Dá sa však určiť orientačný objem v závislosti od veku. U menších detí možno sledovať dostatok tekutín podľa množstva použitých plienok.

„Ak je dieťa dostatočne hydratované, malo by mať počas dňa dobre premočených minimálne päť plienok,“ hovorí pediatrička.

Mlieko nie je na smäd

Deti by mali piť počas celého dňa. Ale najviac tekutín by mali vypiť do 16. hodiny. V noci by staršie deti (od 1,5 - 2 rokov) nemali piť vôbec. Vhodná teplota tekutín je 20 – 25 stupňov Celzia. Ak je dieťa smädné, neodporúča sa mlieko – je to totiž potravina.

Príliš vhodné nie sú ani čisté džúsy a ovocné šťavy. Obsahujú veľa cukru, ktorý môže spôsobiť rýchly nárast hmotnosti a nechuť jesť iné jedlá.

„Ak matka snahu naučiť dieťa veľa piť preženie, môže sa stať, že dieťa pije príliš veľa vody. Ani tento stav nie je pre detský organizmus dobrý,“ hovorí pediatrička.

Najvhodnejšou tekutinou je voda. „U dojčených detí je podstatná časť tekutín obsiahnutá v materskom mlieku. Týmto deťom sa odporúča dodávať vodu v horúcich dňoch alebo pri teplote. Pre nedojčené a staršie deti sú vhodné dojčenské vody, detské čaje, ale len minimálne sladené alebo nesladené,“ dopĺňa Černianska.

Sladené nápoje sú hrozbou pre zuby malých i veľkých

Počas letnej sezóny sa sústreďujeme skôr na ochranu pokožky či prevenciu úrazov, zabúdame však na zuby. A pritom dostávajú riadne zabrať, detské nevynímajúc.

Zvýšená konzumácia rôznych potravín s obsahom kyselín je významným rizikom pre zdravie zubov.

Kopa sezónneho ovocia, miešané a sýtené nápoje, zeleninové šaláty s octovými či citrónovými zálievkami obsahujú kyseliny, ktoré leptajú zubnú sklovinu a spôsobujú jej eróziu.

Zubná sklovina zmäkne a stenčuje sa, takže je oveľa zraniteľnejšia a náchylnejšia na mechanické poškodenie. Riziko erózie hrozí aj deťom.

Poškodenie, ktoré nesúvisí s baktériami

Zubná lekárka Adela Roubíčková vysvetľuje, že princípom erózie zubnej skloviny je kyselinami spôsobená strata tvrdých zubných tkanív, ktorú neovplyvňujú baktérie. Nie je teda závislá od prítomnosti zubného plaku.

Niekoľko rád nielen pre deti
  • Zuby si nečistite ihneď po jedle. Vhodnejšie je počkať aspoň pol hodinu.
  • Nápoje nedržte dlho v ústach, aby kyseliny pôsobili na sklovinu čo najkratšie, vhodné je použiť slamku.
  • Po kyslejšom jedle si vypláchnite ústa vodou.
  • Používajte jemné, mäkké zubné kefky a prípravky s nízkou abrazívnosťou a so zvýšeným obsahom fluoridu sodného, ktorý pomáha spevňovať zubnú sklovinu.
  • Dbajte na pravidelné prehliadky u zubného lekára.

Prvé príznaky môžu byť nenápadné, prejavia sa citlivosťou zubov na horúce a studené potraviny a nápoje.

V pokročilejšom štádiu sú špičky zubov priesvitné a na povrchu môžu vzniknúť praskliny. Takéto poškodenie zubov je nebezpečné a nevratné.

Nielen potraviny a nápoje

Na vzniku zubnej erózie sa nemusia podieľať len kyseliny z potravy, ale napríklad aj časté zvracanie pri poruchách príjmu potravy - bulímii.

Erózia je zradná v tom, že na prvý pohľad si nemusíte nič všimnúť. V počiatočnom štádiu sa mení sfarbenie zubov, môžu vyzerať dokonca belšie, ich povrch je hladký.

Ak sa erózia včas neodhalí, môže sa postupne okrem skloviny poškodiť aj samotná zubovina. Lekárka upozorňuje, že v extrémnom prípade môže dôjsť k takému úbytku tvrdých zubných tkanív, že sa zub môže ľahko zlomiť.

Pozor na detské zúbky

Nebezpečie erózie je u detí o to väčšie, že deti obľubujú sýtené sladené nápoje, džúsy či ovocné limonády.

Ph týchto nápojov sa môže pohybovať vo veľmi nízkych hodnotách, čo znamená prítomnosť pre zubnú sklovinu agresívnych kyselín.

Sýtené nápoje sú ešte zradnejšie vďaka pôsobeniu oxidu uhličitého. Okrem toho obsahujú veľa cukru, takže sa môžu podieľať aj na vzniku zubného kazu, ale i obezity.

Mliečne zuby u detí sú dokonca náchylnejšie na vznik erózie ako zuby trvalé.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 697
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 710
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 351
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 400
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 836
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 385
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 733
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 661
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 793
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 248

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.