Jeden dúšok vody na smäd nestačí

O význame tekutín sa hovorí stále. Napriek tomu mnohí pijú vhodných tekutín málo. Výnimkou nie sú ani deti.

Deti by najviac tekutín by mali vypiť do 16. hodiny.(Zdroj: ILUSTRAČNÉ – TASR)

Najmä u mladších detí sa stáva, že pri hre zabudnú piť. Je preto na rodičovi, aby dieťaťu pravidelne ponúkal tekutiny.

„Potreba závisí od teploty a vlhkosti vonkajšieho prostredia, a tiež od telesnej aktivity dieťaťa,“ hovorí internistka a klinická farmakologička Etela Janeková.

Čím je dieťa mladšie, tým viac vody potrebuje. Pediatrička Andrea Černianska z 1. detskej kliniky Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou vysvetľuje, že u novorodenca tvorí voda 80 percent celkovej hmotnosti, u dospelého je to 60 percent. Z toho vyplýva aj dôležitosť hospodárenia s vodou u detí.

Pitný režim

Čo deťom neprospieva:

  • nápoje s obsahom kofeínu, chinínu,
  • časté pitie minerálnych vôd, sladené vody, malinovky,
  • čisté džúsy a ovocné šťavy (pre obsah cukru),
  • nápoje sýtené oxidom uhličitým.

Približná denná spotreba vody v ml na 1 kg hmotnosti

  • dojčatá: 100 – 150
  • deti od 1 do 12 mesiacov: 120 – 150
  • deti vo veku od 1 do 6 rokov: 100
  • deti do 12 rokov : 70
  • staršie deti a mládež: 40 - 60
  • dospelý človek: 50

Práve menšie deti sú odkázané na dospelých. Deficit sa u nich prejavuje mrzutosťou, spavosťou.

Tým, že detské telo obsahuje veľa vody, pri jej zvýšenom výdaji (v prípade hnačky, vracania či pri teplote), môže veľmi rýchlo nastať dehydratácia.

Koľko treba piť

Presnú potrebu tekutín ťažko vypočítať. Dá sa však určiť orientačný objem v závislosti od veku. U menších detí možno sledovať dostatok tekutín podľa množstva použitých plienok.

„Ak je dieťa dostatočne hydratované, malo by mať počas dňa dobre premočených minimálne päť plienok,“ hovorí pediatrička.

Mlieko nie je na smäd

Deti by mali piť počas celého dňa. Ale najviac tekutín by mali vypiť do 16. hodiny. V noci by staršie deti (od 1,5 - 2 rokov) nemali piť vôbec. Vhodná teplota tekutín je 20 – 25 stupňov Celzia. Ak je dieťa smädné, neodporúča sa mlieko – je to totiž potravina.

Príliš vhodné nie sú ani čisté džúsy a ovocné šťavy. Obsahujú veľa cukru, ktorý môže spôsobiť rýchly nárast hmotnosti a nechuť jesť iné jedlá.

„Ak matka snahu naučiť dieťa veľa piť preženie, môže sa stať, že dieťa pije príliš veľa vody. Ani tento stav nie je pre detský organizmus dobrý,“ hovorí pediatrička.

Najvhodnejšou tekutinou je voda. „U dojčených detí je podstatná časť tekutín obsiahnutá v materskom mlieku. Týmto deťom sa odporúča dodávať vodu v horúcich dňoch alebo pri teplote. Pre nedojčené a staršie deti sú vhodné dojčenské vody, detské čaje, ale len minimálne sladené alebo nesladené,“ dopĺňa Černianska.

Sladené nápoje sú hrozbou pre zuby malých i veľkých

Počas letnej sezóny sa sústreďujeme skôr na ochranu pokožky či prevenciu úrazov, zabúdame však na zuby. A pritom dostávajú riadne zabrať, detské nevynímajúc.

Zvýšená konzumácia rôznych potravín s obsahom kyselín je významným rizikom pre zdravie zubov.

Kopa sezónneho ovocia, miešané a sýtené nápoje, zeleninové šaláty s octovými či citrónovými zálievkami obsahujú kyseliny, ktoré leptajú zubnú sklovinu a spôsobujú jej eróziu.

Zubná sklovina zmäkne a stenčuje sa, takže je oveľa zraniteľnejšia a náchylnejšia na mechanické poškodenie. Riziko erózie hrozí aj deťom.

Poškodenie, ktoré nesúvisí s baktériami

Zubná lekárka Adela Roubíčková vysvetľuje, že princípom erózie zubnej skloviny je kyselinami spôsobená strata tvrdých zubných tkanív, ktorú neovplyvňujú baktérie. Nie je teda závislá od prítomnosti zubného plaku.

Niekoľko rád nielen pre deti
  • Zuby si nečistite ihneď po jedle. Vhodnejšie je počkať aspoň pol hodinu.
  • Nápoje nedržte dlho v ústach, aby kyseliny pôsobili na sklovinu čo najkratšie, vhodné je použiť slamku.
  • Po kyslejšom jedle si vypláchnite ústa vodou.
  • Používajte jemné, mäkké zubné kefky a prípravky s nízkou abrazívnosťou a so zvýšeným obsahom fluoridu sodného, ktorý pomáha spevňovať zubnú sklovinu.
  • Dbajte na pravidelné prehliadky u zubného lekára.

Prvé príznaky môžu byť nenápadné, prejavia sa citlivosťou zubov na horúce a studené potraviny a nápoje.

V pokročilejšom štádiu sú špičky zubov priesvitné a na povrchu môžu vzniknúť praskliny. Takéto poškodenie zubov je nebezpečné a nevratné.

Nielen potraviny a nápoje

Na vzniku zubnej erózie sa nemusia podieľať len kyseliny z potravy, ale napríklad aj časté zvracanie pri poruchách príjmu potravy - bulímii.

Erózia je zradná v tom, že na prvý pohľad si nemusíte nič všimnúť. V počiatočnom štádiu sa mení sfarbenie zubov, môžu vyzerať dokonca belšie, ich povrch je hladký.

Ak sa erózia včas neodhalí, môže sa postupne okrem skloviny poškodiť aj samotná zubovina. Lekárka upozorňuje, že v extrémnom prípade môže dôjsť k takému úbytku tvrdých zubných tkanív, že sa zub môže ľahko zlomiť.

Pozor na detské zúbky

Nebezpečie erózie je u detí o to väčšie, že deti obľubujú sýtené sladené nápoje, džúsy či ovocné limonády.

Ph týchto nápojov sa môže pohybovať vo veľmi nízkych hodnotách, čo znamená prítomnosť pre zubnú sklovinu agresívnych kyselín.

Sýtené nápoje sú ešte zradnejšie vďaka pôsobeniu oxidu uhličitého. Okrem toho obsahujú veľa cukru, takže sa môžu podieľať aj na vzniku zubného kazu, ale i obezity.

Mliečne zuby u detí sú dokonca náchylnejšie na vznik erózie ako zuby trvalé.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  3. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  4. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  5. Talent - vzdelanie - úspech
  6. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  7. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  9. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  10. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 22 239
  2. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 15 767
  3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 8 265
  4. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 7 712
  5. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 7 416
  6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 725
  7. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 5 317
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 298
  9. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 4 747
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 283

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Ledecká sa zapísala do histórie. Po lyžiarskom zlate vyhrala aj na snouborde

Ester Ledecká získala v Pjongčangu svoje druhé zlato, keď v snoubordingu vyhrala paralelný obrovský slalom.

Neprehliadnite tiež

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských koelgov.

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.

Štýl Cindy Crawfordovej: Jej obľúbeným kúskom je sako

Tri tipy na oblečenie v štýle supermodelky.

Prečo sa anča volá Anča a robertko Robertko

Sú za tým skutočné príbehy. Čo sa stalo, že sa so sexuálnymi pomôckami spojili práve tieto mená?

Desať receptov na mandľové zákusky, koláče a torty

Vyskúšajte dobroty, v ktorých hrajú hlavnú úlohu mandle.