SME
Utorok, 28. jún, 2022 | Meniny má Beáta

Osviežujúca baza: Pripravte si sirup, šumivý nápoj alebo džem

Bazové kvety už kvitnú.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Zdravá i jedovatá

  • Baza je prírodnou lekárňou, ktorá púta sýtymi farbami a prenikavou vôňou. Keď zbierame jej kvety a plody, mali by sme si uvedomiť že ide o rastlinu, ktorú zaraďujeme medzi jedovaté. Látky, ktoré škodia organizmu, sa tepelnou úpravou štiepia, takže pokrmy z nej pripravené sú neškodné.
  • Vo väčších dávkach spôsobuje hnačky, a preto je obľúbená ako liečivo pri zápchových stavoch. Tento efekt sa dostaví pri záparoch z kvetov, ale aj pri nadmernej konzumácii vyprážaných súkvetí.

Kedy zbierať?

  • Kvety zbierame v sviežej zrelosti po rozkvete, keď na seba začnú upozorňovať prenikavou vôňou. Vtedy je peľ dostatočne vyzretý a pridá pripravovaným sirupom a pokrmom silnú arómu. Pri zbere v skorých ranných hodinách za rosy peľ nevypadáva a zostáva v súkvetiach. Ak plánujete spracovanie odložiť na nasledujúci deň, voľte súkvetia obsahujúce zopár neroztvorených kvietkov. Vyhnite sa odkvitajúcim súkvetiam, ktoré majú svoje najlepšie obdobie za sebou. Spoznáte ich podľa zažltnutia a opadávania okvetných lístkov.
  • Plody zberáme v plnej zrelosti, keď sú tmavo vyfarbené a možno ich odtrhávať od stopiek. Tmavé, takmer čierne sfarbenie je náznakom toho, že ružica plodov je pripravená na zber. Viac ako štvrtina nevyfarbených plodov je signálom, aby ste so zberom počkali. Unáhlené oberanie vám pridá prácu pri odstopkúvaní pri príprave kompótu.

Šumivý bazový nápoj

  • 4 l vody
  • 500 g cukru
  • 15 väčších kvetov bazy
  • citrón
  • pomaranč

Citrón a pomaranč poriadne umyte a rozkrájajte na kolieska. Cukor rozpustite vo vode. Môžete si pomôcť tak, že vodu trochu zahrejete. Vychladnutú sladkú vodu vlejte do 5-litrovej zaváraninovej fľaše, pridajte premyté kvety stonkou nahor, aby sa čo najlepšie vylúhovali, a rozkrájaný citrón s pomarančom. Zľahka premiešajte. Pohár prikryte papierom s dierkami alebo gázou, obviažte gumičkou a odložte na slnečné miesto na niekoľko dní, kým nezačne šumieť. Vykvasený nápoj preceďte a rozlejte do fl iaš, ktoré dobre zazátkujte a odložte do chladu. Servírujte s kockami ľadu a plátkom citróna.

SkryťVypnúť reklamu

TIP: Stupeň kvasenia najlepšie zistíte ochutnávaním približne od šiesteho dňa, aby nápoj nezoctovatel. Nápoj môžete raz denne premiešať a skontrolovať, či sa na ňom nevytvára pleseň. Ak sa rozhodnete takto pripravené „šampanské“ skladovať v chladničke dlhšie, občas mu povoľte štupeľ, aby bublinky vyprchali. Ochránite sa pred výbuchom.


Sirup z kvetov bazy

  • 2 l vody
  • 2 kg cukru
  • 25 - 35 bazových kvetov (podľa veľkosti)
  • 2 citróny alebo ČL kyseliny citrónovej

Vodu prevarte, nechajte chvíľku vychladnúť a prelejte ju do väčšej zaváraninovej fľaše. Do vody vložte premyté bazové kvety s kratučkou asi centimetrovou stonkou. Vmiešajte citrónovú šťavu alebo kyselinu citrónovú a nechajte odstáť 24 - 48 hodín. Hotový nálev preceďte cez hustú gázu do hrnca, pridajte kryštálový cukor a na miernom ohni zahrievajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Sirup nemusí vrieť. Horúci sirup rozlejte do sklených fliaš, uzatvorte a skladujte v chlade.

SkryťVypnúť reklamu

TIP: Nálev nemusí byť v chladničke, nemal by však byť vystavený priamemu slnečnému žiareniu.


Vyprážané bazové kvety

  • kvety bazy
  • 2 vajíčka
  • 1 dl mlieka
  • 150g hladkej múky
  • cukor/soľ
  • olej

Z vajíčok, mlieka a múky vymiešajte hladké palacinkové cesto. Podľa spôsobu servírovania pridajte soľ alebo cukor. Premyté kvety bazy nechajte odkvapkať na utierke. Konce kvetov namočte do cestíčka po stonku, nechajte odkvapkať a vysmážajte v horúcom oleji. Sladké kvety servírujte poliate medom, javorovým sirupom alebo ako chrumkavú prílohu k zmrzline, slané kvety môžete servírovať s varenými zemiakmi, kyslou smotanou alebo s tatárskou omáčkou ako hlavný chod.

TIP: Ak sa rozhodnete pre slaný variant kvetov, nebojte sa cestíčko ozvláštniť práškovým karí alebo čili korením.

SkryťVypnúť reklamu

V žiadnom prípade nezabudnite na to, že odkvitnutím kvetov sa sezóna bazy ani zďaleka nekončí. Ku koncu leta vás ešte raz obdarí svojimi výrazne sfarbenými bobuľkami, ktoré majú tiež veľa chutných využití. Niektoré z nich vám pripomenieme už teraz!

Sirup z bazových bobuliek

  • 3 kg bazových plodov
  • 1,5 l vody
  • 1 PL kyseliny citrónovej
  • kryštálový cukor

Zrelé bobuľky bazy premyte a dajte variť do vody za občasného premiešania približne na 30 minút. Nechajte trochu vychladnúť a prepasírujte. Hotovú šťavu odmerajte a prerátajte pomer potrebný na prípravu sirupu, kde na 1 liter šťavy pripadá 1 kg cukru. Dajte variť a pridajte kyselinu citrónovú. Prevretý sirup nalievajte do fliaš a skladujte na tmavom chladnom mieste.

TIP: Plody bazy môžete variť celé aj so stonkami, takisto ich môžete odšťaviť alebo pomlieť na mäsovom mlynčeku. Ak sa rozhodnete zavárať bobuľky na spôsob čučoriedok, pomocou vidličky ich jednoducho odstopkujte.

SkryťVypnúť reklamu

Bazovo-jablkový džem

  • 2 kg jabĺk
  • 1,5 - 2 kg bazových bobuliek
  • 1 a 1/2 kg kryštálového cukru
  • kyselina citrónová alebo iná želírovacia pomôcka
  • klinčeky
  • celá škorica

Jablká s klinčekmi, celou škoricou a s trochou vody uvarte prikryté pokrievkou do polomäkka. Pridajte odstopkované plody bazy a povarte, kým sa ovocie nerozvarí. Podľa potreby pridávajte po malých dávkach vodu. Ovocie prepasírujte a dajte znova variť spolu s cukrom a kyselinou citrónovou. Na malom ohni varte do požadovanej hustoty. Ešte horúce naplňte do malých pohárov, poriadne uzatvorte a nechajte pomaly vychladnúť.

TIP: Ak pridáte po prepasírovaní do džemu škoricu, ešte viac zintenzívnite vôňu a chuť typickú na vianočný stôl. Takýto džem môžete použiť ako marinádu na mäso.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu
  2. Spacák na kozmetiku?
  3. Danube InGrid zvyšuje energetickú stabilitu aj v Bratislave
  4. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete
  5. IMMOFINANZ pokračuje v úspechoch nájomných zmlúv aj v roku 2022
  6. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  7. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  8. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  1. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  2. Na západnom Slovensku napreduje modernizácia elektrickej sústavy
  3. Na západnom Slovensku napreduje modernizácia elektrickej sústavy
  4. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  5. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  6. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  7. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  8. Danube InGrid zvyšuje energetickú stabilitu aj v Bratislave
  1. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 12 965
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 10 691
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 8 263
  4. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 937
  5. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 595
  6. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 3 074
  7. 91 kreslených správ o Slovensku, Ukrajine a celom svete 3 017
  8. ČSOB hľadá zamestnancov: Skvelá kampaň, chystajte životopis! 1 192
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Bratislavské dobrovoľnícke centrum: Hranie spoločenských hier ako prostriedok výchovy detí
  2. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  3. Peter Rúfus: Priateľstvo medzi mužom a ženou
  4. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva: Kam až zájdu návrhy na obmedzovanie prístupu k interrupciám?
  5. Roman Daniel Baranek: Varíme s Medveďom - Špaldová varená kysnutá knedľa
  6. Roman Daniel Baranek: Varíme s Medveďom - Majonézová zapekačka
  7. Martina Hilbertová: Priväzovanie detí v nemocniciach je podobné ako za komunizmu
  8. Michael Achberger: 7 dôvodov, prečo na jar chudneme ľahšie
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 10 385
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 7 388
  3. Věra Tepličková: Igi zasa ukazuje figy alebo O tom, ako sa Edo unáhlil 5 879
  4. Post Bellum SK: Kocáb: Boli schopní aj tmu vydávať za dôkaz toho, že tam nie sú jadrové hlavice 4 751
  5. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 3 825
  6. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 313
  7. Miroslav Lukáč: Kto je ešte dnes rusofil, potrebuje odbornú pomoc. 3 179
  8. Michal Feik: Čo spôsobí Matovičov balíček 3 095
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925
SkryťZatvoriť reklamu