SME
Sobota, 26. november, 2022 | Meniny má Kornel

Osviežujúca baza: Pripravte si sirup, šumivý nápoj alebo džem

Bazové kvety už kvitnú.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Zdravá i jedovatá

  • Baza je prírodnou lekárňou, ktorá púta sýtymi farbami a prenikavou vôňou. Keď zbierame jej kvety a plody, mali by sme si uvedomiť že ide o rastlinu, ktorú zaraďujeme medzi jedovaté. Látky, ktoré škodia organizmu, sa tepelnou úpravou štiepia, takže pokrmy z nej pripravené sú neškodné.
  • Vo väčších dávkach spôsobuje hnačky, a preto je obľúbená ako liečivo pri zápchových stavoch. Tento efekt sa dostaví pri záparoch z kvetov, ale aj pri nadmernej konzumácii vyprážaných súkvetí.
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kedy zbierať?

  • Kvety zbierame v sviežej zrelosti po rozkvete, keď na seba začnú upozorňovať prenikavou vôňou. Vtedy je peľ dostatočne vyzretý a pridá pripravovaným sirupom a pokrmom silnú arómu. Pri zbere v skorých ranných hodinách za rosy peľ nevypadáva a zostáva v súkvetiach. Ak plánujete spracovanie odložiť na nasledujúci deň, voľte súkvetia obsahujúce zopár neroztvorených kvietkov. Vyhnite sa odkvitajúcim súkvetiam, ktoré majú svoje najlepšie obdobie za sebou. Spoznáte ich podľa zažltnutia a opadávania okvetných lístkov.
  • Plody zberáme v plnej zrelosti, keď sú tmavo vyfarbené a možno ich odtrhávať od stopiek. Tmavé, takmer čierne sfarbenie je náznakom toho, že ružica plodov je pripravená na zber. Viac ako štvrtina nevyfarbených plodov je signálom, aby ste so zberom počkali. Unáhlené oberanie vám pridá prácu pri odstopkúvaní pri príprave kompótu.

Šumivý bazový nápoj

  • 4 l vody
  • 500 g cukru
  • 15 väčších kvetov bazy
  • citrón
  • pomaranč

Citrón a pomaranč poriadne umyte a rozkrájajte na kolieska. Cukor rozpustite vo vode. Môžete si pomôcť tak, že vodu trochu zahrejete. Vychladnutú sladkú vodu vlejte do 5-litrovej zaváraninovej fľaše, pridajte premyté kvety stonkou nahor, aby sa čo najlepšie vylúhovali, a rozkrájaný citrón s pomarančom. Zľahka premiešajte. Pohár prikryte papierom s dierkami alebo gázou, obviažte gumičkou a odložte na slnečné miesto na niekoľko dní, kým nezačne šumieť. Vykvasený nápoj preceďte a rozlejte do fl iaš, ktoré dobre zazátkujte a odložte do chladu. Servírujte s kockami ľadu a plátkom citróna.

SkryťVypnúť reklamu

TIP: Stupeň kvasenia najlepšie zistíte ochutnávaním približne od šiesteho dňa, aby nápoj nezoctovatel. Nápoj môžete raz denne premiešať a skontrolovať, či sa na ňom nevytvára pleseň. Ak sa rozhodnete takto pripravené „šampanské“ skladovať v chladničke dlhšie, občas mu povoľte štupeľ, aby bublinky vyprchali. Ochránite sa pred výbuchom.


Sirup z kvetov bazy

  • 2 l vody
  • 2 kg cukru
  • 25 - 35 bazových kvetov (podľa veľkosti)
  • 2 citróny alebo ČL kyseliny citrónovej

Vodu prevarte, nechajte chvíľku vychladnúť a prelejte ju do väčšej zaváraninovej fľaše. Do vody vložte premyté bazové kvety s kratučkou asi centimetrovou stonkou. Vmiešajte citrónovú šťavu alebo kyselinu citrónovú a nechajte odstáť 24 - 48 hodín. Hotový nálev preceďte cez hustú gázu do hrnca, pridajte kryštálový cukor a na miernom ohni zahrievajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Sirup nemusí vrieť. Horúci sirup rozlejte do sklených fliaš, uzatvorte a skladujte v chlade.

SkryťVypnúť reklamu

TIP: Nálev nemusí byť v chladničke, nemal by však byť vystavený priamemu slnečnému žiareniu.


Vyprážané bazové kvety

  • kvety bazy
  • 2 vajíčka
  • 1 dl mlieka
  • 150g hladkej múky
  • cukor/soľ
  • olej

Z vajíčok, mlieka a múky vymiešajte hladké palacinkové cesto. Podľa spôsobu servírovania pridajte soľ alebo cukor. Premyté kvety bazy nechajte odkvapkať na utierke. Konce kvetov namočte do cestíčka po stonku, nechajte odkvapkať a vysmážajte v horúcom oleji. Sladké kvety servírujte poliate medom, javorovým sirupom alebo ako chrumkavú prílohu k zmrzline, slané kvety môžete servírovať s varenými zemiakmi, kyslou smotanou alebo s tatárskou omáčkou ako hlavný chod.

TIP: Ak sa rozhodnete pre slaný variant kvetov, nebojte sa cestíčko ozvláštniť práškovým karí alebo čili korením.

SkryťVypnúť reklamu

V žiadnom prípade nezabudnite na to, že odkvitnutím kvetov sa sezóna bazy ani zďaleka nekončí. Ku koncu leta vás ešte raz obdarí svojimi výrazne sfarbenými bobuľkami, ktoré majú tiež veľa chutných využití. Niektoré z nich vám pripomenieme už teraz!

Sirup z bazových bobuliek

  • 3 kg bazových plodov
  • 1,5 l vody
  • 1 PL kyseliny citrónovej
  • kryštálový cukor

Zrelé bobuľky bazy premyte a dajte variť do vody za občasného premiešania približne na 30 minút. Nechajte trochu vychladnúť a prepasírujte. Hotovú šťavu odmerajte a prerátajte pomer potrebný na prípravu sirupu, kde na 1 liter šťavy pripadá 1 kg cukru. Dajte variť a pridajte kyselinu citrónovú. Prevretý sirup nalievajte do fliaš a skladujte na tmavom chladnom mieste.

TIP: Plody bazy môžete variť celé aj so stonkami, takisto ich môžete odšťaviť alebo pomlieť na mäsovom mlynčeku. Ak sa rozhodnete zavárať bobuľky na spôsob čučoriedok, pomocou vidličky ich jednoducho odstopkujte.

SkryťVypnúť reklamu

Bazovo-jablkový džem

  • 2 kg jabĺk
  • 1,5 - 2 kg bazových bobuliek
  • 1 a 1/2 kg kryštálového cukru
  • kyselina citrónová alebo iná želírovacia pomôcka
  • klinčeky
  • celá škorica

Jablká s klinčekmi, celou škoricou a s trochou vody uvarte prikryté pokrievkou do polomäkka. Pridajte odstopkované plody bazy a povarte, kým sa ovocie nerozvarí. Podľa potreby pridávajte po malých dávkach vodu. Ovocie prepasírujte a dajte znova variť spolu s cukrom a kyselinou citrónovou. Na malom ohni varte do požadovanej hustoty. Ešte horúce naplňte do malých pohárov, poriadne uzatvorte a nechajte pomaly vychladnúť.

TIP: Ak pridáte po prepasírovaní do džemu škoricu, ešte viac zintenzívnite vôňu a chuť typickú na vianočný stôl. Takýto džem môžete použiť ako marinádu na mäso.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa najväčšia investičná konferencia roku 2022
  2. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana?
  3. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to?
  4. Pre úsmevy všetkých detí: Mikuláš prinesie prekvapenia aj online
  5. Vedeli ste, čo všetko kryje poistenie nehnuteľnosti?
  6. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám
  7. Novinka: Počúvajte podcasty úplne bez reklamy v apke SME
  8. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie
  1. Tesco pokračuje v raste, otvára dve nové predajne
  2. Adios, smetiaky! Tento domáci kompostér mení odpad na substrát
  3. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste
  4. Štátne rezervy uvedú nový systém pomoci v krízových situáciách
  5. 7 prekvapení, ktoré prináša bývanie v Helenkách
  6. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana?
  7. eTabletka - 6 dôvodov pre nákup liekov z pohodlia domova
  8. Wüstenrot predstavuje novinku v poistení majetku W dobrom domov
  1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 23 998
  2. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 6 675
  3. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 5 143
  4. Vo Zvolene otvorili prvé zelené obchodné centrum na Slovensku 3 434
  5. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 2 982
  6. Novinka: Počúvajte podcasty úplne bez reklamy v apke SME 2 585
  7. Plavky namiesto bielych plášťov. To sú doktori budúcnosti 2 581
  8. Platíte za poistenie, ktoré naozaj potrebujete? 2 022
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  2. Ingrid Kosová: Hriechy, ktoré páchame na deťoch
  3. Michael Achberger: Sacharidy na večer: je lepšie ich vynechať?
  4. Šimon Briatka: Prokrastinácia – zajtra, zajtra, len nie dnes
  5. Ľuboslava Šusteková: Urobila som ti palacinky ....
  6. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá
  7. Ján Chomík: Viva México - Pozole rojo s cícerom
  8. Michael Achberger: Indiánsky beh: vhodný pre začiatočníkov
  1. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 13 882
  2. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX 6 485
  3. Ján Valchár: Ukrajinci zmasakrovali ruských vojakov - no a čo? 5 374
  4. Věra Tepličková: Tak Sme rodina, alebo nie sme rodina? 4 816
  5. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 3 509
  6. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 3 324
  7. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 3 276
  8. Jana Melišová: V závoji hmly 3 073
  1. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  2. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  3. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  4. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  6. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  7. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 50. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 2/3, prvý polrok 1929
SkryťZatvoriť reklamu