Osviežujúca baza

Opojná vôňa bazových kvetov a bobúľ neláka len hmyz a vtáky. Aj my si vezmeme to, čo nám príroda ponúka...

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Zdravá i jedovatá

  • Baza je prírodnou lekárňou, ktorá púta sýtymi farbami a prenikavou vôňou. Keď zbierame jej kvety a plody, mali by sme si uvedomiť že ide o rastlinu, ktorú zaraďujeme medzi jedovaté. Látky, ktoré škodia organizmu, sa tepelnou úpravou štiepia, takže pokrmy z nej pripravené sú neškodné.
  • Vo väčších dávkach spôsobuje hnačky, a preto je obľúbená ako liečivo pri zápchových stavoch. Tento efekt sa dostaví pri záparoch z kvetov, ale aj pri nadmernej konzumácii vyprážaných súkvetí.

Kedy zbierať?

  • Kvety zbierame v sviežej zrelosti po rozkvete, keď na seba začnú upozorňovať prenikavou vôňou. Vtedy je peľ dostatočne vyzretý a pridá pripravovaným sirupom a pokrmom silnú arómu. Pri zbere v skorých ranných hodinách za rosy peľ nevypadáva a zostáva v súkvetiach. Ak plánujete spracovanie odložiť na nasledujúci deň, voľte súkvetia obsahujúce zopár neroztvorených kvietkov. Vyhnite sa odkvitajúcim súkvetiam, ktoré majú svoje najlepšie obdobie za sebou. Spoznáte ich podľa zažltnutia a opadávania okvetných lístkov.
  • Plody zberáme v plnej zrelosti, keď sú tmavo vyfarbené a možno ich odtrhávať od stopiek. Tmavé, takmer čierne sfarbenie je náznakom toho, že ružica plodov je pripravená na zber. Viac ako štvrtina nevyfarbených plodov je signálom, aby ste so zberom počkali. Unáhlené oberanie vám pridá prácu pri odstopkúvaní pri príprave kompótu.

Šumivý bazový nápoj

  • 4 l vody
  • 500 g cukru
  • 15 väčších kvetov bazy
  • citrón
  • pomaranč

Citrón a pomaranč poriadne umyte a rozkrájajte na kolieska. Cukor rozpustite vo vode. Môžete si pomôcť tak, že vodu trochu zahrejete. Vychladnutú sladkú vodu vlejte do 5-litrovej zaváraninovej fľaše, pridajte premyté kvety stonkou nahor, aby sa čo najlepšie vylúhovali, a rozkrájaný citrón s pomarančom. Zľahka premiešajte. Pohár prikryte papierom s dierkami alebo gázou, obviažte gumičkou a odložte na slnečné miesto na niekoľko dní, kým nezačne šumieť. Vykvasený nápoj preceďte a rozlejte do fl iaš, ktoré dobre zazátkujte a odložte do chladu. Servírujte s kockami ľadu a plátkom citróna.

Článok pokračuje pod video reklamou

TIP: Stupeň kvasenia najlepšie zistíte ochutnávaním približne od šiesteho dňa, aby nápoj nezoctovatel. Nápoj môžete raz denne premiešať a skontrolovať, či sa na ňom nevytvára pleseň. Ak sa rozhodnete takto pripravené „šampanské“ skladovať v chladničke dlhšie, občas mu povoľte štupeľ, aby bublinky vyprchali. Ochránite sa pred výbuchom.


Sirup z kvetov bazy

  • 2 l vody
  • 2 kg cukru
  • 25 - 35 bazových kvetov (podľa veľkosti)
  • 2 citróny alebo ČL kyseliny citrónovej

Vodu prevarte, nechajte chvíľku vychladnúť a prelejte ju do väčšej zaváraninovej fľaše. Do vody vložte premyté bazové kvety s kratučkou asi centimetrovou stonkou. Vmiešajte citrónovú šťavu alebo kyselinu citrónovú a nechajte odstáť 24 - 48 hodín. Hotový nálev preceďte cez hustú gázu do hrnca, pridajte kryštálový cukor a na miernom ohni zahrievajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Sirup nemusí vrieť. Horúci sirup rozlejte do sklených fliaš, uzatvorte a skladujte v chlade.

TIP: Nálev nemusí byť v chladničke, nemal by však byť vystavený priamemu slnečnému žiareniu.


Vyprážané bazové kvety

  • kvety bazy
  • 2 vajíčka
  • 1 dl mlieka
  • 150g hladkej múky
  • cukor/soľ
  • olej

Z vajíčok, mlieka a múky vymiešajte hladké palacinkové cesto. Podľa spôsobu servírovania pridajte soľ alebo cukor. Premyté kvety bazy nechajte odkvapkať na utierke. Konce kvetov namočte do cestíčka po stonku, nechajte odkvapkať a vysmážajte v horúcom oleji. Sladké kvety servírujte poliate medom, javorovým sirupom alebo ako chrumkavú prílohu k zmrzline, slané kvety môžete servírovať s varenými zemiakmi, kyslou smotanou alebo s tatárskou omáčkou ako hlavný chod.

TIP: Ak sa rozhodnete pre slaný variant kvetov, nebojte sa cestíčko ozvláštniť práškovým karí alebo čili korením.


V žiadnom prípade nezabudnite na to, že odkvitnutím kvetov sa sezóna bazy ani zďaleka nekončí. Ku koncu leta vás ešte raz obdarí svojimi výrazne sfarbenými bobuľkami, ktoré majú tiež veľa chutných využití. Niektoré z nich vám pripomenieme už teraz!

Sirup z bazových bobuliek

  • 3 kg bazových plodov
  • 1,5 l vody
  • 1 PL kyseliny citrónovej
  • kryštálový cukor

Zrelé bobuľky bazy premyte a dajte variť do vody za občasného premiešania približne na 30 minút. Nechajte trochu vychladnúť a prepasírujte. Hotovú šťavu odmerajte a prerátajte pomer potrebný na prípravu sirupu, kde na 1 liter šťavy pripadá 1 kg cukru. Dajte variť a pridajte kyselinu citrónovú. Prevretý sirup nalievajte do fliaš a skladujte na tmavom chladnom mieste.

TIP: Plody bazy môžete variť celé aj so stonkami, takisto ich môžete odšťaviť alebo pomlieť na mäsovom mlynčeku. Ak sa rozhodnete zavárať bobuľky na spôsob čučoriedok, pomocou vidličky ich jednoducho odstopkujte.


Bazovo-jablkový džem

  • 2 kg jabĺk
  • 1,5 - 2 kg bazových bobuliek
  • 1 a 1/2 kg kryštálového cukru
  • kyselina citrónová alebo iná želírovacia pomôcka
  • klinčeky
  • celá škorica

Jablká s klinčekmi, celou škoricou a s trochou vody uvarte prikryté pokrievkou do polomäkka. Pridajte odstopkované plody bazy a povarte, kým sa ovocie nerozvarí. Podľa potreby pridávajte po malých dávkach vodu. Ovocie prepasírujte a dajte znova variť spolu s cukrom a kyselinou citrónovou. Na malom ohni varte do požadovanej hustoty. Ešte horúce naplňte do malých pohárov, poriadne uzatvorte a nechajte pomaly vychladnúť.

TIP: Ak pridáte po prepasírovaní do džemu škoricu, ešte viac zintenzívnite vôňu a chuť typickú na vianočný stôl. Takýto džem môžete použiť marinádu na mäso.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  2. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  3. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  4. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  5. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  6. Keď Slováci krotia morský vietor
  7. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  8. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  9. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  10. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  1. Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe
  2. OMV ponúkne svojim zákazníkom chute známeho šéfkuchára
  3. OMV ponúkne zákazníkom chute známeho šéfkuchára Braňa Križana
  4. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  5. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  6. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  7. Všetko, čo rodiny milujú
  8. Bratislava má najmodernejšiu linku na triedenie surovín
  9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  1. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 24 154
  2. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek 13 715
  3. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 12 775
  4. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach? 6 630
  5. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 6 548
  6. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely 6 457
  7. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo 5 265
  8. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 5 242
  9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby 3 921
  10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť 3 436

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Novinár Hanus: Keď som zistil, že som sa v kauze Cervanová mýlil, nemohol som spať

Niektoré katolícke médiá neinformovali o kauze Bezák, lebo sa rozhodli, že budú láskavé, aby neznepokojovali čitateľov, vraví MARTIN HANUS.

Komentár Zuzany Kepplovej

Hanus nepísal, aby sa Glváč lepšie cítil

Martin Hanus tvrdí, že Nitranov si v .týždni spoločne vymysleli.

TECH

Ako si vybrať najlepší fotoaparát podľa toho, čo chcete fotiť

Od lacných kompaktov až po drahú zrkadlovku.

KOMENTÁRE

Danko s Ficom si dávno zvykli na Bugára, ktorý nereptá

Bugár pripravil pre Fica s Dankom naozaj nepríjemnú situáciu.

Neprehliadnite tiež

Leto v Štajersku po novom: Šesť miest, ktoré by ste mali navštíviť

Rakúsky región je typický pôvabnou zeleňou, ktorá nabíja energiou.

Prispeli k poznaniu astronómie, fyziky aj genetiky, no svet na ne zabudol

Spoznajte šesť výnimočných žien, ktoré zmenili vedu.

V Nosene si môžete kúpiť oblečenie známych osobností, prispejete na dobrú vec

Bratislavský second hand organizuje Celodenné dobré nakupovanie.

Japonskí dôchodcovia sú módne hviezdy Instagramu

Seniori Bon a Pon bavia ľudí zladenými outfitmi.

Desať receptov na zákusky a koláčiky s pudingom

Známe aj nové recepty na neodolateľné dobroty.