SME

Osviežujúca baza: Pripravte si sirup, šumivý nápoj alebo džem

Bazové kvety už kvitnú.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Zdravá i jedovatá

  • Baza je prírodnou lekárňou, ktorá púta sýtymi farbami a prenikavou vôňou. Keď zbierame jej kvety a plody, mali by sme si uvedomiť že ide o rastlinu, ktorú zaraďujeme medzi jedovaté. Látky, ktoré škodia organizmu, sa tepelnou úpravou štiepia, takže pokrmy z nej pripravené sú neškodné.
  • Vo väčších dávkach spôsobuje hnačky, a preto je obľúbená ako liečivo pri zápchových stavoch. Tento efekt sa dostaví pri záparoch z kvetov, ale aj pri nadmernej konzumácii vyprážaných súkvetí.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kedy zbierať?

  • Kvety zbierame v sviežej zrelosti po rozkvete, keď na seba začnú upozorňovať prenikavou vôňou. Vtedy je peľ dostatočne vyzretý a pridá pripravovaným sirupom a pokrmom silnú arómu. Pri zbere v skorých ranných hodinách za rosy peľ nevypadáva a zostáva v súkvetiach. Ak plánujete spracovanie odložiť na nasledujúci deň, voľte súkvetia obsahujúce zopár neroztvorených kvietkov. Vyhnite sa odkvitajúcim súkvetiam, ktoré majú svoje najlepšie obdobie za sebou. Spoznáte ich podľa zažltnutia a opadávania okvetných lístkov.
  • Plody zberáme v plnej zrelosti, keď sú tmavo vyfarbené a možno ich odtrhávať od stopiek. Tmavé, takmer čierne sfarbenie je náznakom toho, že ružica plodov je pripravená na zber. Viac ako štvrtina nevyfarbených plodov je signálom, aby ste so zberom počkali. Unáhlené oberanie vám pridá prácu pri odstopkúvaní pri príprave kompótu.

Šumivý bazový nápoj

  • 4 l vody
  • 500 g cukru
  • 15 väčších kvetov bazy
  • citrón
  • pomaranč

Citrón a pomaranč poriadne umyte a rozkrájajte na kolieska. Cukor rozpustite vo vode. Môžete si pomôcť tak, že vodu trochu zahrejete. Vychladnutú sladkú vodu vlejte do 5-litrovej zaváraninovej fľaše, pridajte premyté kvety stonkou nahor, aby sa čo najlepšie vylúhovali, a rozkrájaný citrón s pomarančom. Zľahka premiešajte. Pohár prikryte papierom s dierkami alebo gázou, obviažte gumičkou a odložte na slnečné miesto na niekoľko dní, kým nezačne šumieť. Vykvasený nápoj preceďte a rozlejte do fl iaš, ktoré dobre zazátkujte a odložte do chladu. Servírujte s kockami ľadu a plátkom citróna.

SkryťVypnúť reklamu

TIP: Stupeň kvasenia najlepšie zistíte ochutnávaním približne od šiesteho dňa, aby nápoj nezoctovatel. Nápoj môžete raz denne premiešať a skontrolovať, či sa na ňom nevytvára pleseň. Ak sa rozhodnete takto pripravené „šampanské“ skladovať v chladničke dlhšie, občas mu povoľte štupeľ, aby bublinky vyprchali. Ochránite sa pred výbuchom.


Sirup z kvetov bazy

  • 2 l vody
  • 2 kg cukru
  • 25 - 35 bazových kvetov (podľa veľkosti)
  • 2 citróny alebo ČL kyseliny citrónovej

Vodu prevarte, nechajte chvíľku vychladnúť a prelejte ju do väčšej zaváraninovej fľaše. Do vody vložte premyté bazové kvety s kratučkou asi centimetrovou stonkou. Vmiešajte citrónovú šťavu alebo kyselinu citrónovú a nechajte odstáť 24 - 48 hodín. Hotový nálev preceďte cez hustú gázu do hrnca, pridajte kryštálový cukor a na miernom ohni zahrievajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Sirup nemusí vrieť. Horúci sirup rozlejte do sklených fliaš, uzatvorte a skladujte v chlade.

SkryťVypnúť reklamu

TIP: Nálev nemusí byť v chladničke, nemal by však byť vystavený priamemu slnečnému žiareniu.


Vyprážané bazové kvety

  • kvety bazy
  • 2 vajíčka
  • 1 dl mlieka
  • 150g hladkej múky
  • cukor/soľ
  • olej

Z vajíčok, mlieka a múky vymiešajte hladké palacinkové cesto. Podľa spôsobu servírovania pridajte soľ alebo cukor. Premyté kvety bazy nechajte odkvapkať na utierke. Konce kvetov namočte do cestíčka po stonku, nechajte odkvapkať a vysmážajte v horúcom oleji. Sladké kvety servírujte poliate medom, javorovým sirupom alebo ako chrumkavú prílohu k zmrzline, slané kvety môžete servírovať s varenými zemiakmi, kyslou smotanou alebo s tatárskou omáčkou ako hlavný chod.

TIP: Ak sa rozhodnete pre slaný variant kvetov, nebojte sa cestíčko ozvláštniť práškovým karí alebo čili korením.

SkryťVypnúť reklamu

V žiadnom prípade nezabudnite na to, že odkvitnutím kvetov sa sezóna bazy ani zďaleka nekončí. Ku koncu leta vás ešte raz obdarí svojimi výrazne sfarbenými bobuľkami, ktoré majú tiež veľa chutných využití. Niektoré z nich vám pripomenieme už teraz!

Sirup z bazových bobuliek

  • 3 kg bazových plodov
  • 1,5 l vody
  • 1 PL kyseliny citrónovej
  • kryštálový cukor

Zrelé bobuľky bazy premyte a dajte variť do vody za občasného premiešania približne na 30 minút. Nechajte trochu vychladnúť a prepasírujte. Hotovú šťavu odmerajte a prerátajte pomer potrebný na prípravu sirupu, kde na 1 liter šťavy pripadá 1 kg cukru. Dajte variť a pridajte kyselinu citrónovú. Prevretý sirup nalievajte do fliaš a skladujte na tmavom chladnom mieste.

TIP: Plody bazy môžete variť celé aj so stonkami, takisto ich môžete odšťaviť alebo pomlieť na mäsovom mlynčeku. Ak sa rozhodnete zavárať bobuľky na spôsob čučoriedok, pomocou vidličky ich jednoducho odstopkujte.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bazovo-jablkový džem

  • 2 kg jabĺk
  • 1,5 - 2 kg bazových bobuliek
  • 1 a 1/2 kg kryštálového cukru
  • kyselina citrónová alebo iná želírovacia pomôcka
  • klinčeky
  • celá škorica

Jablká s klinčekmi, celou škoricou a s trochou vody uvarte prikryté pokrievkou do polomäkka. Pridajte odstopkované plody bazy a povarte, kým sa ovocie nerozvarí. Podľa potreby pridávajte po malých dávkach vodu. Ovocie prepasírujte a dajte znova variť spolu s cukrom a kyselinou citrónovou. Na malom ohni varte do požadovanej hustoty. Ešte horúce naplňte do malých pohárov, poriadne uzatvorte a nechajte pomaly vychladnúť.

TIP: Ak pridáte po prepasírovaní do džemu škoricu, ešte viac zintenzívnite vôňu a chuť typickú na vianočný stôl. Takýto džem môžete použiť ako marinádu na mäso.

Recepty na tradičný bazový sirup, likér aj želé

Baza čierna (zdroj: Pixabay | jhenning)Baza čierna (zdroj: Pixabay | jhenning)

Pripravte si chutný bazový sirup bez zavárania, ktorý sa určite nepokazí, vyskúšajte bazovo-jahodový sirup, bazové želé, likér či bazovú šľahačku. Pozrite si ďalšie recepty s bazou

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 10 303
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 428
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 898
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 474
  5. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 2 646
  6. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 538
  7. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 342
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 209
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Tibor Gašpar ukazuje fotku jaziev na bruchu Roberta Fica.

Využili, že majú prístup k spisu.


a 2 ďalší 194

Spoluautor tvrdí, že prešla odbornou oponentúrou.


77
Ján Budaj.

Bývalý politik hovorí, že chcel zabrániť väčším škodám.


1
Peter Schutz

Do tejto situácie ho dostáva Trumpova podpora „koalície ochotných“.


2
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 31 722
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 790
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 576
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 392
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 930
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 436
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 803
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 783
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťZatvoriť reklamu