Oblečenie ako ochrana pred slnkom
Na sparné leto sú priam stvorené ľahké vzdušné materiály, ktoré sú schopné dýchať. Vo vašom šatníku by preto nemali chýbať šaty z prírodných materiálov – bavlny, ľanu či hodvábu. Ak však chcete uchrániť svoju pokožku pred silným slnečným žiarením, mali by ste siahnuť skôr po tkaninách, ktoré majú hustejšiu štruktúru. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie vás pred UV žiarením lepšie ochránia tmavé farby a ťažšie textílie.
Zároveň by ste mali myslieť na to, že mokré a opotrebované oblečenie môže stratiť schopnosť ochrany pred slnkom. V niektorých krajinách zvyknú výrobcovia uvádzať na odevoch aj výšku ochranného faktora – takzvané UPF (Ultraviolet Protection Factor), ktorým sa označuje miera ochrany pred slnečným žiarením. Ide vlastne o ekvivalent ochranného faktoru mlieka na opaľovanie – SPF. Čím je vyššia hodnota UPF, tým menej žiarenia sa dostane na pokožku a je menšie riziko spálenia.
Aby nás neohrozoval studený vánok z klimatizácie...
1.) NEZABÚDAJTE NA PRAVIDELNÚ ÚDRŽBU. „Klimatizačnú jednotku treba pravidelne kontrolovať a starať sa o pravidelné čistenie a výmenu filtrov. Pri nedostatočnej údržbe sa môže stať zdrojom mikrobiálneho znečistenia – semeniskom plesní a baktérií,“ upozorňuje hlavný hygienik Úradu verejného zdravotníctva Gabriel Šimko. Filter by sa mal podľa neho meniť vtedy, keď vzduch znečisťuje namiesto toho, aby ho čistil. „V mestách, kde je znečistenie vonkajšieho ovzdušia väčšie, by sa mali filtre meniť minimálne dvakrát ročne. V Európe sú normy, ktoré určujú, ako často je vhodné kontrolovať, čistiť a dezinfikovať takéto zariadenia. U nás však zatiaľ nie sú platné,“ dodáva odborník.
2.) NASTAVTE SPRÁVNU TEPLOTU. Rozdiel medzi vonkajším a vnútorným prostredím by nemal byť vyšší ako päť, maximálne sedem stupňov Celzia. Šimko dodáva, že to netreba podceňovať, pretože pri prechode z chladného do horúceho prostredia môže dôjsť k teplotnému šoku, ktorý môže viesť k celkovému oslabeniu organizmu. Preto pred vykročením do horúčavy zostaňte chvíľu na chodbe, kde je teplota o čosi vyššia ako v plne klimatizovanej miestnosti.
3.) KLIMATIZÁCIA NA VÁS NESMIE FÚKAŤ PRIAMO, pretože pri nesprávnom nasmerovaní chladného prúdu vzduchu do tváre môžete očakávať nielen vysušovanie kože, ale aj zápaly očí, uší a nosných dutín.
4.) VETRAJTE A PITE. Aj keď máte príjemne klimatizované priestory, občas treba vymeniť vzduch v miestnosti obyčajným vetraním. Zároveň nezabúdajte na pravidelný prísun tekutín, pretože v klimatizovaných priestoroch človek občas zabudne na smäd.
5.) KLIMATIZÁCIU OBČAS VYPNITE. „Klimatizačné zariadenie by sa nemalo používať počas dňa viac ako štyri hodiny denne a osoby, ktoré trpia chronickými ochoreniami, by mali tento čas ešte skrátiť, prípadne sa úplne vyhnúť jej používaniu,“ radí Gabriel Šimko.
More ako liek na ekzémy
O blahodarnej sile mora vedia svoje najmä alergici a ľudia trpiaci atopickým ekzémom. Vo väčšine prípadov sa prejavy alergie počas pobytu pri mori zlepšia. „Najvhodnejšie je Jadranské a Mŕtve more,“ tvrdí dermatologička Denisa Dostálová z medicínskeho centra Medifera. „Pobyt pri mori sa odporúča rovnako, ako pobyt v horách.“ K zlepšeniu alergických prejavov prispieva najmä zloženie mora, ktoré je bohaté na soli a minerály. „Morská voda pomáha odšupovať a zmäkčovať kožu v ekzematických ložiskách,“ vysvetľuje Denisa Dostálová.
Priaznivý vplyv má aj zmena prostredia a oddych od každodenného stresu. S morom sa prirodzene spája aj pobyt na slnku, alergici by pri opaľovaní mali zvýšiť pozornosť. Aplikácia vhodných opaľovacích prostriedkov bez parfémov a parabénov je nevyhnutná. „Kožu treba častejšie premasťovať a pri akútnom štádiu ekzémov by sa alergici mali určite vyhýbať kontaktu s pieskom, ktorý môže v kombinácii s potom kožu v ložiskách ešte viac vydráždiť,“ upozorňuje Dostálová.
Alternatívne letné menu
Podľa indickej a jurvédy a tradičnej medicíny je vhodné konzumovať v lete potraviny s ochladzujúcim účinkom na organizmus. K nim patrí surová zelenina a ovocie, najmä tropické citrusové plody, jogurt a mliečne výrobky. V snahe schladiť sa nie je vhodné piť ľadovo studené nápoje. Smäd paradoxne lepšie zaženú tekutiny s vlažnou teplotou.
Letné stravovanie
Podľa doktoriek Ivety Truskovej a Kataríny Komerovej z Ústa vu verejného zdra votníctva by sme sa mali riadiť pri výbere potravín týmito zásadami:
- Vyberať si ľahšie stráviteľné potraviny s nižšou energetickou hodnotou.
- Dbať na to, aby bola naša strava pestrá a vyvážená, obsahovala dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín.
- Keďže slnečné žiarenie spotrebúva, najmä pri intenzívnom slnení, antioxidanty v organizme, je dôležité dopĺňať si hladinu vitamínov A, C a E.
- Vysoké teploty vedú k stratám vody a minerálov, ktoré je dobré nahradiť konzumáciou minerálnych a stolových vôd.