Čo chutí deťom?

O pár dní sa končí škola a pre mnohé z našich ratolestí sú súčasťou prázdninovej pohody príjemné chvíle v kruhu rodiny a známych, kde neopakovateľnú atmosféru dotvára aj dobré jedlo. Viete, čo im naozaj chutí a ako im ulahodiť?

Stravovanie detí je nikdy sa nekončiacou témou všetkých mamičiek a zároveň živnou pôdou pre hádky a trenice medzi rodičmi a starými rodičmi a dokonca aj medzi partnermi.

Čo hlava - to názor, čo skúsenosť - to iný zaručený recept na najzdravšie a, samozrejme, najkrajšie deti. Hoci idol barokových, pekne bucľatých detičiek sediacich na obláčikoch sa už dávno pominul, pre generáciu babičiek a prababičiek zostáva nezmeneným ideálom.

Mladší sú proti, pretože vedia, že hmotnostne nadpriemerní novorodenci budú mať sklon k obezite a každá tuková bunka, ktorú si zamladi vypestujeme a naplníme sadlom, si nás neskôr nájde. Čo je teda pre deti zdravé? Čím ich chovať, aby si do dospelosti odniesli správne stravovacie návyky a zdravý životný štýl?

Chuť sa mení s vekom

Keď sme sa narodili, vnímali sme hlavne sladkú a slanú chuť. Horká má varovať pred potenciálnym obsahom jedov a trvá dlhé roky, kým si deti prvýkrát pochutia na olivách alebo mandliach. Sladkú vnímame pozitívne preto, aby sme sa orientovali za zdrojom energie a stavebných látok nevyhnutných na prežitie a rast.

Tie sú skryté v materskom mlieku, ktoré bolo aj pre väčšinu z nás poruke niekoľkokrát denne v atraktívnom obale. Dávalo nám nielen hodnotné živiny, ale aj ďalšie nenahraditeľné látky – napríklad probiotické galakto-oligosacharidy (aby sa nám v črievkach rozrástli prospešné bifidobaktérie), imunoglobulíny (aby nás chránili, kým sa nevyvinie náš imunitný systém).

Na to, aby sme sa prejavili ako poriadne cicavce závislé od mlieka, sa v útlom veku prispôsobila aj naša anatómia a fyziológia. Na hrtanovej záklopke (epiglottis) sa u dojčiat počas prvých mesiacov nachádzajú výbežky umožňujúce súčasné dýchanie a pitie. Výbežky neskôr zaniknú, a tak sa v dospelosti musíme po každom pollitri piva znovu nadýchnuť.

Bábätká majú v žalúdku oveľa menšiu kyslosť, ktorá zachováva mnohé zdraviu prospešné látky z mlieka a hamburgerom sa nemôžu dojčence ládovať nielen preto, že ešte nemajú zúbky, ale hlavne preto, lebo by ho z dôvodu chýbajúcej kyseliny nestrávili. Otázka je, či by im vôbec chutil. Neverili by ste, ale mnoho závisí od toho, čo konzumovala ich mama.

Ovocné knedle

obr_1.jpgJedlo, ktoré sa tvári sladko, ale v podstate je veľmi zdravé. Na cesto potrebujete vychladnuté, popučené, v šupke uvarené zemiaky, polohrubú múku, vajce a soľ. Do cesta schováte ľubovoľné ovocie. Ak chcete jahody, je lepšie použiť zamrazené. Podávajte s nasucho opraženou strúhankou zmiešanou s práškovým cukrom.

Nechutí? Viňte svoju mamu!

Potraviny rastlinného i živočíšneho pôvodu obsahujú tisíce chutí a vôní, ktoré spolu vytvárajú jedinečné kombinácie, za ktorými si aj so zavretými očami vieme predstaviť jednotlivé suroviny alebo celé jedlá. Novorodenci neprichádzajú na svet celkom chuťovo naivní.

Napriek tomu, že kým neuzreli svetlo sveta, nič fyzicky nekonzumovali, ich vyvíjajúce sa chuťové poháriky a čuchové bunky obmývala plodová voda, do ktorej sa prenášali chute z jedla skonzumovaného budúcou mamičkou. V poslednom čase zverejnené štúdie potvrdili, že konzumácia vybraných druhov zeleniny a ovocia tehotnými ženami sa prejavila v ich akceptovateľnosti bábätkami v čase príjmu prvej tuhej stravy.

Kým však začnú dojčené deti objavovať svet chutí a vôní našich jedál naživo, minimálne pol roka by mali byť na (materskom) mlieku. Ak majú šťastie a ich mama ho má dostatok, potom aj vďaka jeho konzumácii ochutnávajú náš svet aj jeho prostredníctvom. Aj doň sa totiž prenášajú mnohé chute z jedál, čo má v prípade dobrej životosprávy dojčiacej matky mimoriadny význam pre budúce chuťové preferencie jej potomkov.

Ak vaše dieťa ohŕňa nos nad mrkvovými kašičkami a kúpenými ovocnými pretlakmi, spomeňte si, čo ste jedli počas tehotenstva a dojčenia a nenúťte svoje dieťatko do niečoho, čo ste nejedli – veď ony to vedia – boli pri tom.

Stravovacie návyky sa vyvíjajú

Materské mlieko je ideálna potrava a hoci ktoréhosi zbojníka dojčili až do osemnástky, normálne dojčatá musia po istom čase prejsť na pevnú stravu. Ukázalo sa, že je ideálne, aby k tomu začalo dochádzať už vo štvrtom až šiestom mesiaci, aby si ich formujúci sa imunitný systém postupne privykal na jednotlivé zložky jedla a bol ich schopný po celý život tolerovať a nereagovať na ne alergicky.

K rodinnému stolu nám takto pribudne malý stravník, ktorý neurčuje len chod domácnosti, ale začne výraznou mierou zasahovať aj do nášho rodinného jedálnička. O vzťahu k jedlu rozhoduje od počiatku celkové nastavenie, s ktorým sa narodíme – buď nám jedlo (a v dospelosti aj pitie) učarovalo a prináša nám neustále potešenie, alebo jeme (a pijeme) len preto, aby sme neumreli.

Buď sa narodíte ako gurmán, gurmet alebo ako „suchár“ – prepáčte mi, viem, že ste v tom nevinne, pretože naša genetika predurčuje aj citlivosť a schopnosť vnímať jednotlivé chute a vône. Niekto sa odmalička samostatne naláduje takmer čímkoľvek, kým v opačnom prípade musíte malého nešťastníka naháňať s lyžicou po celom byte.

Omeletka ‚á la‘ pizza

obr_6.JPGKeď vám deti stále obžúvajú uši s pizzou a nie je na ňu čas (a ani peniaze), vyriešte to jednoduchou a zdravou náhradou. Na rozšľahané osolené vajcia naukladajte to, čo na ich pizzu patrí – šunku, paradajky, mozzarelu, kukuricu... Dochuťte oreganom a pomaly upražte na troške oleja prikryté na panvici.

Treba deti nútiť do jedenia?

Na túto otázku nevedia uspokojivo odpovedať ani odborníci na výživu. Nútenie do jedenia väčšinou nevedie k želanému efektu a podľa sledovaní sa vo väčšine prípadov dosiahne pravý opak – dieťa sa ešte viac zatne a z celého stravovania je úplný cirkus. Pri jednom stole sa striedajú sľuby, divadielka a nereálne vyhrážky ako: „Tu budeš sedieť, kým to nezješ“.

Ak dieťa zlomíte a prinútite ho jesť napriek jeho nevôli, môžete porušiť jeho schopnosť regulovať si príjem potravy, čo môže počas dospievania alebo v dospelosti viesť k bulímii (prejedaniu sa) alebo k anorexii, čo sú len dve strany tej istej mince.

Deti, na rozdiel od väčšiny dospelých, dokážu počúvať hlas svojho tela a ukázalo sa, že príčinou odmietania niektorých potravín môže byť napríklad zatiaľ nediagnostikovaná fyziologická alebo metabolická porucha – akou je celiakia, laktózová intolerancia, alergia na nejakú zložku potravy či nedostatočné trávenie.

Je podstatné, aby rodičia zabezpečili pre svoje dieťa kvalitnú a pestrú stravu, a malé triky sú vždy lepšie ako akékoľvek násilie. Ak majú rodičia (nie svokra) podozrenie, že ich dieťa je neprimerane chudé, alebo jeho vývoj stagnuje, určite je na mieste návšteva odbornej ambulancie.

To isté platí aj o nadváhe dieťaťa, ktorú nemožno ignorovať a vo väčšine prípadov je možné (aspoň sčasti) ju odstrániť správnymi stravovacími návykmi. Ak však chceme, aby naše deti jedli dostatok ovocia a zeleniny, ako správni rodičia by sme im mali ísť príkladom.

Rodina a prostredie rozhodujú

Váha jednotlivých vplyvov na stravovanie sa mení s vekom. Kým v útlom a detskom veku je to hlavne rodina a spoločné stravovanie, v puberte prevládajú kamaráti a reklama. Kolektív býva vtedy rozhodujúcim faktorom, ktorý určuje, čo je „in“ a čo je „out“, alebo čo je už „oldskúlové“ a bolo dobré pre nás – ich rodičov. Vaše dieťa si určite nevytiahne rožok so salámou, ak sa s kamošmi práve nachádza paralyzované vôňou hranolčekov a „hambáčov“ v miestnom fast foode.

Vplyv kolektívu má obrovskú silu a ak rovesníci niekoho spomedzi seba vylúčia, napríklad pre jeho obezitu, odvrhnuté dieťa rieši svoju traumu ďalším prežieraním sa. Jedlom však neriešia stres iba naše deti, ale často aj my dospelí, napriek tomu, že si uvedomujeme dôsledky svojho konania. Kritickými chvíľami vyžadujúcimi si pevnú vôľu a skúsenosti sú all inclusive dovolenky a spoločenské akcie s plnými stolmi.

Vtedy „veľké oči“ a dav napchávajúcich sa ľudí strhne so sebou nielen dospelých, ale aj deti, čo sa neskončí vždy najlepšie. V (dobrej) spoločnosti chutí lepšie – to vedeli aj starí gazdovia a väčšinou kupovali dve svine – aby lepšie žrali a pekne priberali. Napriek tomu je spoločné stravovanie v rodine zdravé a mimoriadne dôležité z psychickej i fyziologickej stránky.

Mäso s rúčkou

obr_7.JPGDeti od malička milujú jedlo, ktoré môžu schmatnúť a najlepšie s ním ešte aj lietať po byte. Rozhodne nepotrebujú príbor. Upečte im kuracie stehná. Pred pečením odstráňte nadbytočnú kožu, a mäso so šľachami orežte od kosti. Osoľte a okoreňte podľa toho, čo chutí vašim deťom, pridajte trochu masla a pečte pomaly.

Jedlo v kruhu rodiny

Uprednostňovanie niektorých chutí v rodine, spôsob prípravy, ako aj frekvencia najobľúbenejších jedál sa prenášajú aj do dospelosti. Nejedna manželka by vedela rozprávať, čo sa natrápila, kým sa jej podarilo zreprodukovať obľúbené jedlo svojho manžela. Spoločné jedlo, nech je to večera alebo raňajky, či nedeľný obed, má nielen nutričný, ale najmä sociálny význam.

Ak bývajú spoločným jedlom raňajky, dajú sa počas nich prebrať plány a úlohy celého dňa, dohodnúť sa, kto sa postará o psa, čo budú obedovať a kde sa budú po škole túlať. Spoločné stravovanie je dôležité aj z hľadiska kontroly príjmu potravy.

Keďže sa už nejedáva drevenými lyžicami z jednej misy, každý má svoju porciu a na rozdiel od jedenia pred telkou alebo pri počítači má nielen dieťa, ale aj rodič kontrolu nad skonzumovaným množstvom. Zistilo sa, že v rodinách, kde sa deti častejšie stravujú doma, je nižší výskyt obezity a deti zjedia viac ovocia a zeleniny, ako keď sa stravujú samy alebo keď sa živia na ulici.

Deti nie sú malí dospelí

Deťom nemôžeme servírovať čokoľvek, a preto sa varenie a stravovanie celej rodiny musí prispôsobiť tým najmenším. Je úspech, ak sa nájdu jedlá, ktoré vyhovujú deťom i rodičom alebo, nebodaj, všetkým trom generáciám a zvyčajne ide o nejakú klasiku, čo navarí stará mama.

Kým pre deti je mlieko ideálnym zdrojom bielkovín a vápnika, je prirodzené, že s vekom postupne strácame aktivitu enzýmu štiepiaceho mliečny cukor (laktázy) a mlieko môžeme piť už iba spolu s probiotikami alebo v skvasenej forme. Kým nám dospelým nezaškodí občas aj celozrnné pečivo, pre deti je nadmerný príjem nestráviteľnej vlákniny nežiaduci.

Na deťoch by sme nemali aplikovať ani svoje vegetariánske, vegánske či iné praktiky obmedzujúce pestrú výživu, lebo vylúčením živočíšnych potravín dochádza u detí k zvýšenému riziku deficitu mnohých živín (najmä bielkovín, železa, zinku, vitamínu D a B12, niektorých nenahraditeľných mastných kyselín). Takáto forma stravovania môže u detí vo vývoji viesť k retardácii rastu a psychomotorického vývoja a takíto rodičia by mali byť braní na trestnoprávnu zodpovednosť.

Zapekaná špargľa so syrom

obr_4.JPGŠpargľa je delikátna zelenina, ale musí byť mladá, aby nebola horká a zdrevnatená. Odkrojte 2 cm z konca, ošúpte spodnú tretinu, do dvoch tretín ponorte na pár minút do jemne vriacej vody so soľou, cukrom, citrónovou šťavou a maslom. Zapečte v dvoch vrstvách s údeným a neúdeným eidamom a kvalitnou šunkou.

Sám s deťmi

Nezadržateľne sa blížia prázdniny a pre väčšinu detí sa začnú dva mesiace voľna, pohody a oddychu. Mnohé z nich sa tešia na doteraz nepoznané dovolenkové destinácie, iné strávia časť prázdnin v detskom tábore a tie šťastnejšie si užijú svojich starých rodičov niekde na dedine.

Prečo šťastnejšie? Lebo práve staré mamy sú tými rozprávkovými vílami, ktoré mávnutím čarovnej varešky splnia všetky želania svojich vnúčat. Čo však v prípade, že starí rodičia sú stále zamestnaní a manželku pošlú do kúpeľov alebo odíde na niekoľkodňovú služobnú cestu a deti ostanú „na krku“ ockovi?

Sú výnimky, keď si to nikto v rodine ani nevšimne, buď preto, že chlap a deti majú navarené a nakúpené dopredu a nemusia sa o nič starať, alebo preto, že chod domácnosti zabezpečujú obaja rodičia. Väčšina otcov sa špecializuje na grilovanie a guláše s partiou a celodenná starostlivosť o stravu potomkov nie je ich parketou.

Čo si počať? Vzniknutú situáciu by zúfalý otec nemal riešiť vyjedením všetkých fast foodov v okolí, ale využiť ju na zblíženie so svojimi ratolesťami v kuchyni, kde mnohí chlapi svoju nemohúcnosť ani nemusia predstierať. Je to veľká výzva a jedinečná šanca pripraviť ich obľúbené jedlá spolu s deťmi a tak „trošku“ po svojom. Nezúfajte, ak vám to na prvýkrát nevyjde, veď špagety s kečupom máte vždy v zálohe. Hor sa do varenia!

Safalátky so špagetami

obr_5.JPGObčas majú naše ratolesti problém dostať do seba čokoľvek a aj taká osvedčená kombinácia ako špagety s kečupom môže zlyhať. Pri podávaní môžete zaujať aj formou. Do slovenskej točenej napichajte na polovicu prelomené špagety a uvarte v osolenej vode. Vlajočky môžete použiť ako nenápadnú edukáciu.

Ako ulahodiť detským chutiam

Varenie deťom je často poriadna fuška, lebo zvyčajne musíme robiť kompromis medzi ich chuťami a naším presvedčením o tom, čo je pre ne v danom veku zdravé. Navyše deti mávajú svoje aktuálne obľúbené jedlo a to by jedli aj trikrát denne, až kým sa im nepreje.

Je zbytočné im ho zakazovať alebo zhnusovať, treba im ho postupne modifikovať pridávaním ďalších zložiek, najmä zeleniny, ktorú by sme v nich radi videli. Hoci je každé dieťa iné, jedinečné porovnávacie štúdie veľkých skupín detí ukázali, že dojčené deti sú menej prieberčivé a sú ochotnejšie skúšať nové jedlá a nové chute ako deti nedojčené.

obr_2.JPGK novým chutiam pristupujte opatrne, aby ste v deťoch nevyvolali zbytočnú averziu – ak varíte niečo s novými, dovtedy nepoužitými koreninami, odoberte z jedla pre deti pred jeho dokončením a potom jedlo dochuťte pre seba. Podobne pikantné prísady si dospelí môžu pridať až do taniera, aby celá rodina mohla jesť to isté jedlo.

Ak sa stále dožadujú svojho obľúbeného jedla z reštaurácie, vyskúšajte urobiť jeho obdobu doma. S prekvapením možno zistíte, že na celom jedle im najviac „chutila“ priložená hračka, ktorú ste zabudli naservírovať.

Deti majú rady sladké jedlá, do nich sa však dá vpašovať mnoho ovocia a dojem sladkosti vytvoriť pocukrovaním jedla, ktoré nie je v podstate až také sladké. Keďže väčšina detí miluje kečup, ak nemáte svoj vlastný domáci, kúpte im taký, kde sa aspoň obtrela paradajka, a ktorý nie je plný stabilizátorov a inej chémie. Deťom vždy ulahodíte akýmkoľvek „finger food“, keď sú šťastné, že nemusia šermovať príborom, ale môžu jesť rukami.

Čo na tanier nepatrí

Deti rôzneho veku by sme mali chrániť pred nadmernou konzumáciou cukru, soli a kofeínu. Hlavne cukor vyvoláva trvalú závislosť, ktorá môže vyústiť do metabolických porúch končiacich sa nielen obezitou a cukrovkou už v mladom veku.

Deti závislé v mladosti od cukru majú vo vyššom veku dokázané sklony vyhľadávať aj iné návykové látky (alkohol, cigarety a dokonca aj drogy). Priveľa cukru spôsobuje náhle zmeny nálady, vyvoláva neprimeraný hlad a pri dlhodobej konzumácii spôsobuje častejší výskyt zubného kazu. Cukor a nadmerná konzumácia kofeínu môžu byť zodpovedné za nepozornosť a hyperaktivitu v škole.

Ak sa žiacka knižka plní poznámkami od učiteľov, treba určite zistiť, či peniaze na desiatu nešli na kolu alebo na lákavú kávu z automatu. Kofeín je stimulačná droga a organizmus dieťaťa ho odbúrava pomalšie ako dospelý človek a jeho účinky pretrvávajú dlhšie. Kofeín je základnou zložkou všetkých energetických stimulačných nápojov, ktoré momentálne príliš často a vo veľkom množstve konzumujú deti a mladí (ktorí ich navyše miešajú s alkoholom).

Energetické nápoje síce dokážu vyburcovať pozornosť vďaka prítomnému taurínu, avšak na úkor oveľa väčšej únavy po vyprchaní ich účinku. Podobne ako kola sú plné cukru, pričom už jedna malá fľaša koly obsahuje viac ako desať percent dennej energetickej potreby dieťaťa. Prieskum pracovníkov SPU v Nitre ukázal, že až 69 percent detí základných škôl pije kolové nápoje denne.

Nadmerné užívanie povzbudzujúcich nápojov môže viesť k hospitalizácii detí so silným búšením srdca a vracaním a pre ich negatívne účinky a dokonca úmrtie mladého športovca vo Francúzsku ich mnohé krajiny už zakázali.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  4. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  6. Inteligencia vo všetkom
  7. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  8. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  9. Čo sa môže stať, keď šetríte na zateplení?
  10. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie
  1. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  3. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  4. Finále súťaže CEWE Fotokniha roka 2016
  5. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  6. Východniari investujú do bývania spomedzi regiónov najviac
  7. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  10. Pôžička, ktorá odmeňuje? Nie, nepomýlili sme sa
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 21 789
  2. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 11 552
  3. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 8 755
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 6 436
  5. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 4 070
  6. 5 krokov k vlastnému bývaniu 3 687
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 904
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 791
  9. Budú Slováci čoskoro ovládať svoje domácnosti cez smartfón? 1 670
  10. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku 1 621

Téma: Kulinária a recepty


Článok je zaradený aj do ďalších tém TV Oko

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Pohroma sa blíži, nielen vo Francúzsku

Voľby sú nepredvídateľné, ale trend nespokojnosti je čoraz jasnejší.

PRIMÁR

Športový lekár: Kto chodí denne na pivo, nemôže začať prudko športovať

Malovič hovorí o vplyve a rizikách športu v zrelom veku.

KOMENTÁRE

Francúzi vo voľbách nerozhodujú len o sebe

Tí, ktorí si už Európu vybrali, si teraz hryzú nechty.

Neprehliadnite tiež

Sedem obedov z jedného hrnca

Eintopf jedlá, teda pokrmy pripravené v jednom hrnci, sú populárne nielen kvôli spotrebe riadu. Nemecký kuchársky vynález oceníte aj vy.

Ako rozbehnúť svoje trávenie a ozdraviť ho

Viete, ako prebieha tento životne dôležitý proces a či je ten váš v poriadku?

Jean-Paul Belmondo: Zmenil ideál mužskej krásy

Francúzsky herecký idol nedávno oslávil osemdesiatštyri rokov.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V sobotu, 22. júna, nájdete v stánkoch nové číslo magazínu smeŽeny a rozhovor s Petrou Regnácq Trnkovou, s ktorou sme hovorili o korupcii.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop