Jahodové mámenie

Voňavé, sladké a zároveň kyslé. Každý ich má v obľube pre sviežu a plnú chuť, bez ktorej sa začiatok leta nezaobíde.

Čo o nich vieme?

  • Jahody obsahujú veľa vitamínu C, K, skupiny vitamínov A a B, sodík, vápnik, fosfor, draslík, fluór, bór, kobalt, horčík, bielkoviny. Sú bohatým zdrojom organických kyselín ako citrónová, vínna, salicylová, jablčná, vďaka čomu majú nezameniteľnú chuť a vôňu, ktorú všetci tak obľubujú. I keď je to práve kyselina salicylová, ktorá spôsobuje mnohým ľuďom a hlavne deťom alergie.
  • Obsahujú málo kalórií, pretože sa skladajú z 90 percent z vody. Obsahujú dobré rastlinné látky červenej farby, ktoré zamedzujú rastu a tvorbe rakovinových buniek a pôsobia ako antioxidant. Tehotné ženy by mali konzumovať jahody pre ich obsah kyseliny listovej, čím zabezpečia zdravý vývin, rast buniek a tvorbu krvi ešte nenarodenému bábätku, hlavne v prvých týždňoch tehotenstva.
  • Ďalej je to pektín – vláknina znižujúca cholesterol v krvi a bojujúca so zápchou, dobré cukry ako fruktóza a glukóza, ktorých sa nemusia báť napriek poverám ani diabetici, keďže fruktóza na využitie v tele nepotrebuje inzulín, naopak, viažu chróm, ktorý je pre spracovanie cukrov v organizme veľmi dôležitý

Využite ich naplno!

  • O jahodách je známe, že nepatria medzi trvanlivé druhy ovocia, preto by ste ich mali zberať v ranných hodinách, kým sú ešte prechladené nocou. Ak ich po odtrhnutí rýchlo prenesiete do chladu, zachovajú si najviac sviežosti. Odtrhnuté plody by mali obsahovať i stopku. Vyvarujte sa zberu na pravé poludnie, tieto plody rýchlo vädnú a zväčša i hnijú.
  • Veľmi dôležité je vedieť jahody správne umývať. Nie je dobré ich predmáčať na celé hodiny do studenej vody, i keď sú viac zablatené, ako by ste si želali. Takéto „vylúhované “ plody rýchlejšie hnijú a strácajú svoje prednosti – vôňu a chuť.
  • Umývajte ich teda len pod slabým prúdom tečúcej vody a to v množstvách, ktoré priamo spotrebujete. Následne ich nechajte chvíľku preschnúť v cedidle, alebo ich jemne osušte kuchynskou utierkou. Úplne nakoniec im odtrhnite zelenú stopku, ktorá pri umývaní zabraňuje vnikaniu vody a teda znehodnoteniu stredu plodu.
  • Ak máte potrebu jesť ich sladšie, urobte tak až pred konzumáciou. Oveľa lepšie ich chuť však vynikne s citrónovou alebo pomarančovou šťavou, mätou, estragónom, levanduľou a hlavne s pravou vanilkou.

Ako ich uchovať na neskoršie spracovanie?

  • Mrazenie – očistené jahody nechajte trochu preschnúť, aby neboli zbytočne polepené a po rozmrazení príliš mokré. Naukladajte ich jednu vedľa druhej, aby sa nepopučili, do plastových uzatvárateľných nádob, alebo do vreciek určených na zmrazovanie. Podľa potreby s budúcim úmyslom spracovania pridajte kryštálový cukor, a zvoľte množstvo jahôd na jednu dávku.
  • Tepelné spracovaniezaváranie – je asi najznámejšia forma spracovanie drobného ovocia. Sú to kompóty, džemy alebo sirupy. Najstarší, ale nie zdravý je spôsob našich babičiek. Na 1 kg ovocia pripadá 1 kg cukru, pomalé a zdĺhavé varenie a odparovanie, pri ktorom ovocie neraz stratí farbu. Dobrý pomocník je citrónová šťava, kyslé jablká, alebo rebarbora či konzervačný želírovací cukor. Vo všeobecnosti platí pravidlo : na sirup – 1 liter šťavy a 1 kg cukru, na džem – 1 kg ovocia a 500 g cukru, na lekvár – 1 liter šťavy a 800 g cukru, na kompótový nálev – 1 liter vody a 500 g cukru.
  • Sušenie – menej známe a v domácich podmienkach minimálne používané – aspoň čo sa jahôd a iných druhov mäkkého ovocia týka. Ovocia sa zväčša nakrája na 5 mm plátky, naukladá sa na sieťky v sušiarňach alebo na mriežku v rúre a pomaly sa suší pri teplote od 40 do 45 stupňov.

Jahody v kréme
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g jahôd
  • 600 ml mlieka
  • 3 vajíčka
  • 200 g práškového cukru
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 40 g hrubej múky

Očistené a umyté jahody rozdeľte do štyroch pohárov alebo do misiek. Väčšie jahody môžete prekrojiť na polovice. V mlieku vyšľahajte žĺtky, pridajte 150 g práškového cukru, vanilínový cukor, múku a vo vodnom kúpeli za stáleho miešania uvarte na hustý krém, podobný pudingu. Za občasného miešania ho nechajte vychladiť, vlejte na pripravené jahody a dajte zachladiť. Z bielkov a zvyšného práškového cukru vyšľahajte tuhý sneh, ktorý navrstvíte na povrch žltého krému. Dozdobte lístkami mäty, podľa chuti môžete pridať aj šľahačku a servírujte chladené.

Tip: Rýchly studený pohár môžete pripraviť i na spôsob tiramisu alebo tvarožníka. Spodok pohárov vysteľte sušienkami pofŕkanými šťavou alebo kávou, pridajte jahody a tvarohový krém.


Jahodové rezy
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 4 vajíčka
  • 150 g práškového cukru
  • 200 g polohrubej múky
  • 1/2 dl oleja
  • 1 dl vlažnej vody
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva


Na plnku:

  • 1/2 kg jahôd
  • práškový vanilkový puding
  • 250 g masla
  • 200 g práškového cukru


Navyše:

  • jahody
  • tortové želé
  • jahodový džem


Rúru predhrejte na 180 stupňov. Vajíčka s cukrom vyšľahajte do peny, pridajte olej, vodu a nakoniec múku zmiešanú s práškom o pečiva. Cesto vylejte na vymazaný a vysypaný plech alebo na plech vystlaný papierom na pečenie a upečte dozlatista. Očistené jahody rozmixujte dobre premiešajte s práškovým pudingom a uvarte na hustý krém. Maslo s cukrom vymiešajte na hladký krém a po vychladnutí doňho vmiešajte jahodovú zmes. Vychladený korpus môžete potrieť džemom, stuhnutým krémom a vrch dozdobte plátkami alebo polovicami jahôd, ktoré môžete poistiť tortovým želé. Servírujte vychladené rezy dozdobené šľahačkou alebo zmrzlinou.


Jahodová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 500 ml vody
  • 500 ml mlieka
  • 220 g jahôd
  • 120 g cukru
  • 1 dl sladkého červeného vína
  • 40 g kukuričného škrobu
  • citrónová šťava


Navyše:

  • 100 g jahôd

Očistené jahody dajte na niekoľko minút variť do vody. Pridajte mlieko zmiešané s kukuričným škrobom, cukor a nechajte prejsť varom. Nakoniec pridajte víno a citrónovú šťavu podľa chuti.
Polievky vymixujte do hladka a preceďte cez sitko, aby ste sa zbavili jadierok z jahôd. Do hotovej vychladenej polievky pridajte odložené celé jahody. Servírovať môžete tak za tepla ako aj za studena. Na dozdobenie použite biely jogurt alebo šľahačku.


Jahodové knedle
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g jemného tvarohu
  • 2 vajíčka
  • 130 g hrubej múky
  • 130 g hladkej múky
  • balíček vanilínového cukru
  • 300 g jahôd
  • citrónová kôra


Na posypanie alebo poliatie:

  • práškový cukor
  • rozpustené maslo
  • mak, upražená strúhanka...
  • ovocný jogurt

Ak je v tvarohu veľa srvátky, nechajte ho poriadne v sitku odkvapkať. Primiešajte doň vajíčka, cukor, vanilínový cukor, citrónovú kôru a nakoniec zmes oboch múk. Postupne spracúvajte na doske na hladké cesto, sformujte do valca a nechajte chvíľku v chlade oddýchnuť. Z pripraveného cesta odkrajujte alebo odtrhávajte kúsky cesta, v dlani ho roztlačte na placku, vložte umytú a odstopkovanú jahodu a zakrúťte do tvaru guľky. Postup opakujte, kým neminiete všetko cesto. Knedle postupne odvárajte vo vriacej vode, kým nevyplávajú na povrch. Scedené knedle prelejte rozpusteným maslom, aby sa o seba nelepili a servírujte so sladkou posýpkou alebo s jogurtovou omáčkou.

Tip: Jahody umyte pod tečúcou vodou ešte predtým ako ich odstopkujete. V ich stredoch nezostane voda a nerozvaria sa v guľke na kašu.


Jahodová roláda s mandľami
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 125 g práškového cukru
  • 125 g hladkej múky
  • 3 vajíčka
  • 1 - 2 PL vlažnej vody
  • 1/2 ČL prášku do pečiva


Na plnku a posýpku:

  • 200 ml bieleho jogurtu
  • 225 g jahôd
  • 20 g mandľových lupienkov
  • ČL mandľovej esencie
  • PL práškového cukru


Rúru predhrejte na 200 stupňov. Vajíčka vyšľahajte s cukrom do peny, pridajte trochu vody a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto vlejte na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte piecť na 8 - 10 minút. Upečený plát po dĺžke zrolujte aj s papierom na pečenie do tvaru rolády a nechajte vychladnúť. Jogurt zmiešajte s mandľovou esenciou a dajte zachladiť do chladničky. Vychladený plát vyrolujte, natrite rovnomerne jogurtom, naukladajte plátky jahôd a zrolujte za pomoci odliepajúceho sa papiera na pečenie. Roládu poprášte práškovým cukrom. Servírujte posypanú praženými mandľovými lupienkami a dozdobenú kúskami jahôd.

Tip: Táto letná roláda je osviežujúca vďaka kyselkavému jogurtu. Milovníci sladkého si ho preto môžu dochutiť cukrom.


Jahodový koktail
Suroviny na 4 porcie

  • 500 ml mlieka
  • 250 g zmrzliny (vanilková, jahodová, punčová...)
  • 350 g jahôd
  • 150 ml šľahačkovej smotany


Jahody očistite a umyte. Do mixéra vlejte mlieko, smotanu a jahody. Mixujte približne 2 minúty, kým sa koktail nespení. Nakoniec jemne primiešajte zmrzlinu. Nalejte do vysokých pohárov, dozdobte kúskom jahody a slamkou a servírujte.

Tip: Koktail môžete obohatiť o med, cukor alebo o kúsky ľadu.


Jahodový sorbet
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g jahôd
  • 150 g kryštálového cukru
  • 200 ml ružového vína


Očistené jahody rozmixujte. Pridajte cukor a víno a opäť poriadne mixujte i niekoľko minút. Nakoniec celú zmes prepasírujte a dajte vo voľnejšej nádobe do mrazničky. Približne po 30 minútach zmes premiešajte vidličkou. Postup opakujte, kým sa na zmesi nevytvoria väčšie kryštáliky ľadu. Servírujte v koktailových „martini“ pohároch s lístkom mäty malou slamkou a jahodou.

Tip: Deťom nezabudnite pripraviť ľadovú triešť bez alkoholu. Vy si tam naopak môžete v chladných letných večeroch pridať pár centilitrov vodky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  4. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  5. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  2. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  3. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  10. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 7 219
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 5 536
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 321
  4. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 2 927
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 2 178
  6. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 1 618
  7. Ako na refinancovanie hypotéky 1 058
  8. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 986
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 983
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 981

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

V bašte Smeru deti chorľavejú a starším sa cnie za socializmom

Baníci cítia krivdu, keď niekto kritizuje umelé dotovanie Hornonitrianskych baní vládou. Na ťažkú prácu nedajú dopustiť.

SVET

Minúta po minúte: České voľby pokračujú druhým dňom

Česi rozhodnú o smerovaní krajiny.

Neprehliadnite tiež

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.

Všetko najlepšie, princezná Leia: Herečka Carrie Fisher by oslávila 61 rokov

Odišla nečakane, deň po jej smrti umrela aj jej slávna matka Debbie Reynoldsová.

Šesť pravidiel, ako nosiť tmavý rúž

Pravidelne na jeseň kraľujú dámskym perám tmavšie a sýtejšie odtiene. Naučte sa ich nosiť bez obáv.

Je najvyšší čas prestať nosiť vlnu, hovorí zakladateľka PETA

Ingrid Newkirková vysvetľuje, prečo je strihanie oviec kruté a neľudské.