SME
Utorok, 22. jún, 2021 | Meniny má PaulínaKrížovkyKrížovky

Jahodové mámenie

Voňavé, sladké a zároveň kyslé. Každý ich má v obľube pre sviežu a plnú chuť, bez ktorej sa začiatok leta nezaobíde.

Čo o nich vieme?

  • Jahody obsahujú veľa vitamínu C, K, skupiny vitamínov A a B, sodík, vápnik, fosfor, draslík, fluór, bór, kobalt, horčík, bielkoviny. Sú bohatým zdrojom organických kyselín ako citrónová, vínna, salicylová, jablčná, vďaka čomu majú nezameniteľnú chuť a vôňu, ktorú všetci tak obľubujú. I keď je to práve kyselina salicylová, ktorá spôsobuje mnohým ľuďom a hlavne deťom alergie.
  • Obsahujú málo kalórií, pretože sa skladajú z 90 percent z vody. Obsahujú dobré rastlinné látky červenej farby, ktoré zamedzujú rastu a tvorbe rakovinových buniek a pôsobia ako antioxidant. Tehotné ženy by mali konzumovať jahody pre ich obsah kyseliny listovej, čím zabezpečia zdravý vývin, rast buniek a tvorbu krvi ešte nenarodenému bábätku, hlavne v prvých týždňoch tehotenstva.
  • Ďalej je to pektín – vláknina znižujúca cholesterol v krvi a bojujúca so zápchou, dobré cukry ako fruktóza a glukóza, ktorých sa nemusia báť napriek poverám ani diabetici, keďže fruktóza na využitie v tele nepotrebuje inzulín, naopak, viažu chróm, ktorý je pre spracovanie cukrov v organizme veľmi dôležitý

Využite ich naplno!

  • O jahodách je známe, že nepatria medzi trvanlivé druhy ovocia, preto by ste ich mali zberať v ranných hodinách, kým sú ešte prechladené nocou. Ak ich po odtrhnutí rýchlo prenesiete do chladu, zachovajú si najviac sviežosti. Odtrhnuté plody by mali obsahovať i stopku. Vyvarujte sa zberu na pravé poludnie, tieto plody rýchlo vädnú a zväčša i hnijú.
  • Veľmi dôležité je vedieť jahody správne umývať. Nie je dobré ich predmáčať na celé hodiny do studenej vody, i keď sú viac zablatené, ako by ste si želali. Takéto „vylúhované “ plody rýchlejšie hnijú a strácajú svoje prednosti – vôňu a chuť.
  • Umývajte ich teda len pod slabým prúdom tečúcej vody a to v množstvách, ktoré priamo spotrebujete. Následne ich nechajte chvíľku preschnúť v cedidle, alebo ich jemne osušte kuchynskou utierkou. Úplne nakoniec im odtrhnite zelenú stopku, ktorá pri umývaní zabraňuje vnikaniu vody a teda znehodnoteniu stredu plodu.
  • Ak máte potrebu jesť ich sladšie, urobte tak až pred konzumáciou. Oveľa lepšie ich chuť však vynikne s citrónovou alebo pomarančovou šťavou, mätou, estragónom, levanduľou a hlavne s pravou vanilkou.

Ako ich uchovať na neskoršie spracovanie?

  • Mrazenie – očistené jahody nechajte trochu preschnúť, aby neboli zbytočne polepené a po rozmrazení príliš mokré. Naukladajte ich jednu vedľa druhej, aby sa nepopučili, do plastových uzatvárateľných nádob, alebo do vreciek určených na zmrazovanie. Podľa potreby s budúcim úmyslom spracovania pridajte kryštálový cukor, a zvoľte množstvo jahôd na jednu dávku.
  • Tepelné spracovaniezaváranie – je asi najznámejšia forma spracovanie drobného ovocia. Sú to kompóty, džemy alebo sirupy. Najstarší, ale nie zdravý je spôsob našich babičiek. Na 1 kg ovocia pripadá 1 kg cukru, pomalé a zdĺhavé varenie a odparovanie, pri ktorom ovocie neraz stratí farbu. Dobrý pomocník je citrónová šťava, kyslé jablká, alebo rebarbora či konzervačný želírovací cukor. Vo všeobecnosti platí pravidlo : na sirup – 1 liter šťavy a 1 kg cukru, na džem – 1 kg ovocia a 500 g cukru, na lekvár – 1 liter šťavy a 800 g cukru, na kompótový nálev – 1 liter vody a 500 g cukru.
  • Sušenie – menej známe a v domácich podmienkach minimálne používané – aspoň čo sa jahôd a iných druhov mäkkého ovocia týka. Ovocia sa zväčša nakrája na 5 mm plátky, naukladá sa na sieťky v sušiarňach alebo na mriežku v rúre a pomaly sa suší pri teplote od 40 do 45 stupňov.

Jahody v kréme
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g jahôd
  • 600 ml mlieka
  • 3 vajíčka
  • 200 g práškového cukru
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 40 g hrubej múky

Očistené a umyté jahody rozdeľte do štyroch pohárov alebo do misiek. Väčšie jahody môžete prekrojiť na polovice. V mlieku vyšľahajte žĺtky, pridajte 150 g práškového cukru, vanilínový cukor, múku a vo vodnom kúpeli za stáleho miešania uvarte na hustý krém, podobný pudingu. Za občasného miešania ho nechajte vychladiť, vlejte na pripravené jahody a dajte zachladiť. Z bielkov a zvyšného práškového cukru vyšľahajte tuhý sneh, ktorý navrstvíte na povrch žltého krému. Dozdobte lístkami mäty, podľa chuti môžete pridať aj šľahačku a servírujte chladené.

Tip: Rýchly studený pohár môžete pripraviť i na spôsob tiramisu alebo tvarožníka. Spodok pohárov vysteľte sušienkami pofŕkanými šťavou alebo kávou, pridajte jahody a tvarohový krém.

Skryť Vypnúť reklamu

Jahodové rezy
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 4 vajíčka
  • 150 g práškového cukru
  • 200 g polohrubej múky
  • 1/2 dl oleja
  • 1 dl vlažnej vody
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva


Na plnku:

  • 1/2 kg jahôd
  • práškový vanilkový puding
  • 250 g masla
  • 200 g práškového cukru


Navyše:

  • jahody
  • tortové želé
  • jahodový džem


Rúru predhrejte na 180 stupňov. Vajíčka s cukrom vyšľahajte do peny, pridajte olej, vodu a nakoniec múku zmiešanú s práškom o pečiva. Cesto vylejte na vymazaný a vysypaný plech alebo na plech vystlaný papierom na pečenie a upečte dozlatista. Očistené jahody rozmixujte dobre premiešajte s práškovým pudingom a uvarte na hustý krém. Maslo s cukrom vymiešajte na hladký krém a po vychladnutí doňho vmiešajte jahodovú zmes. Vychladený korpus môžete potrieť džemom, stuhnutým krémom a vrch dozdobte plátkami alebo polovicami jahôd, ktoré môžete poistiť tortovým želé. Servírujte vychladené rezy dozdobené šľahačkou alebo zmrzlinou.

Skryť Vypnúť reklamu

Jahodová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 500 ml vody
  • 500 ml mlieka
  • 220 g jahôd
  • 120 g cukru
  • 1 dl sladkého červeného vína
  • 40 g kukuričného škrobu
  • citrónová šťava


Navyše:

  • 100 g jahôd

Očistené jahody dajte na niekoľko minút variť do vody. Pridajte mlieko zmiešané s kukuričným škrobom, cukor a nechajte prejsť varom. Nakoniec pridajte víno a citrónovú šťavu podľa chuti.
Polievky vymixujte do hladka a preceďte cez sitko, aby ste sa zbavili jadierok z jahôd. Do hotovej vychladenej polievky pridajte odložené celé jahody. Servírovať môžete tak za tepla ako aj za studena. Na dozdobenie použite biely jogurt alebo šľahačku.


Jahodové knedle
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g jemného tvarohu
  • 2 vajíčka
  • 130 g hrubej múky
  • 130 g hladkej múky
  • balíček vanilínového cukru
  • 300 g jahôd
  • citrónová kôra


Na posypanie alebo poliatie:

Skryť Vypnúť reklamu
  • práškový cukor
  • rozpustené maslo
  • mak, upražená strúhanka...
  • ovocný jogurt

Ak je v tvarohu veľa srvátky, nechajte ho poriadne v sitku odkvapkať. Primiešajte doň vajíčka, cukor, vanilínový cukor, citrónovú kôru a nakoniec zmes oboch múk. Postupne spracúvajte na doske na hladké cesto, sformujte do valca a nechajte chvíľku v chlade oddýchnuť. Z pripraveného cesta odkrajujte alebo odtrhávajte kúsky cesta, v dlani ho roztlačte na placku, vložte umytú a odstopkovanú jahodu a zakrúťte do tvaru guľky. Postup opakujte, kým neminiete všetko cesto. Knedle postupne odvárajte vo vriacej vode, kým nevyplávajú na povrch. Scedené knedle prelejte rozpusteným maslom, aby sa o seba nelepili a servírujte so sladkou posýpkou alebo s jogurtovou omáčkou.

Tip: Jahody umyte pod tečúcou vodou ešte predtým ako ich odstopkujete. V ich stredoch nezostane voda a nerozvaria sa v guľke na kašu.

Skryť Vypnúť reklamu

Jahodová roláda s mandľami
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 125 g práškového cukru
  • 125 g hladkej múky
  • 3 vajíčka
  • 1 - 2 PL vlažnej vody
  • 1/2 ČL prášku do pečiva


Na plnku a posýpku:

  • 200 ml bieleho jogurtu
  • 225 g jahôd
  • 20 g mandľových lupienkov
  • ČL mandľovej esencie
  • PL práškového cukru


Rúru predhrejte na 200 stupňov. Vajíčka vyšľahajte s cukrom do peny, pridajte trochu vody a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto vlejte na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte piecť na 8 - 10 minút. Upečený plát po dĺžke zrolujte aj s papierom na pečenie do tvaru rolády a nechajte vychladnúť. Jogurt zmiešajte s mandľovou esenciou a dajte zachladiť do chladničky. Vychladený plát vyrolujte, natrite rovnomerne jogurtom, naukladajte plátky jahôd a zrolujte za pomoci odliepajúceho sa papiera na pečenie. Roládu poprášte práškovým cukrom. Servírujte posypanú praženými mandľovými lupienkami a dozdobenú kúskami jahôd.

Tip: Táto letná roláda je osviežujúca vďaka kyselkavému jogurtu. Milovníci sladkého si ho preto môžu dochutiť cukrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Jahodový koktail
Suroviny na 4 porcie

  • 500 ml mlieka
  • 250 g zmrzliny (vanilková, jahodová, punčová...)
  • 350 g jahôd
  • 150 ml šľahačkovej smotany


Jahody očistite a umyte. Do mixéra vlejte mlieko, smotanu a jahody. Mixujte približne 2 minúty, kým sa koktail nespení. Nakoniec jemne primiešajte zmrzlinu. Nalejte do vysokých pohárov, dozdobte kúskom jahody a slamkou a servírujte.

Tip: Koktail môžete obohatiť o med, cukor alebo o kúsky ľadu.


Jahodový sorbet
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g jahôd
  • 150 g kryštálového cukru
  • 200 ml ružového vína


Očistené jahody rozmixujte. Pridajte cukor a víno a opäť poriadne mixujte i niekoľko minút. Nakoniec celú zmes prepasírujte a dajte vo voľnejšej nádobe do mrazničky. Približne po 30 minútach zmes premiešajte vidličkou. Postup opakujte, kým sa na zmesi nevytvoria väčšie kryštáliky ľadu. Servírujte v koktailových „martini“ pohároch s lístkom mäty malou slamkou a jahodou.

Tip: Deťom nezabudnite pripraviť ľadovú triešť bez alkoholu. Vy si tam naopak môžete v chladných letných večeroch pridať pár centilitrov vodky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  2. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  3. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  4. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  5. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  6. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  8. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  10. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  1. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  2. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  5. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  6. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  7. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  9. Legislative intention - recodification of the corporate law
  10. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 010
  2. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 8 789
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 521
  4. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 7 416
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 049
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 926
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 853
  8. Crème de la crème po slovensky 3 246
  9. Po Slovensku na motorke 3 110
  10. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 520
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu