SME
reklama

Dovolenkové špeciality

Ak patríte medzi tých, ktorí sa nebránia ochutnať v každej krajine niečo nové a netypické, určite si s nami radi pripomeniete, ako vonia a chutí more...

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Buzara - Lastúry s omáčkou
CHORVÁTSKO
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 2 kg slávok
  • 150 ml olivového oleja
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 PL strúhanky
  • 200 ml bieleho vína
  • 100 ml paradajkovej šťavy
  • soľ, mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať

Slávky očistite a dôkladne prepláchnite. Osušené ich vložte do rozpáleného oleja a dobre premiešajte. Po otvorení lastúr pridajte nadrobno nasekaný alebo prelisovaný cesnak a posypte strúhankou. Premiešajte, zalejte vínom a dochuťte soľou a korením. Nechajte chvíľu dusiť pod pokrievkou. Nakoniec pridajte paradajkovú šťavu a hrsť nasekanej petržlenovej vňate. Nechajte prevrieť, premiešajte a odstavte. Servírujte slávky preliate omáčkou, prizdobené petržlenovou vňaťou a plátkom citróna s kúskom opečeného pečiva.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
reklama

TIP: Slávky, ktoré sa neroztvorili nekonzumujte. V tejto omáčke možno pripravovať i kúsky ryby či krevety.


Paella
ŠPANIELSKO
SUROVINY NA 4 – 6 PORCIÍ

  • 1 liter kuracieho alebo rybieho vývaru
  • 200 ml suchého bieleho vína
  • 500 g guľatozrnnej ryže
  • 500 g kreviet
  • 150 g kalmára
  • 150 g ryby
  • 4 ks kuracích stehien
  • 2 paradajky
  • 2 červené papriky
  • 100 g mrazeného alebo čerstvého zeleného hrášku
  • 100 g mrazenej kukurice
  • 1/2 ČL šafranu
  • štipka kurkumy alebo mletej sladkej papriky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • citrón

Kuracie stehná vykostite a mäso pokrájajte na kocky. Papriky nakrájajte na tenké pásy a orestujte na olivovom oleji. Pridajte krevety, opekajte a odložte nabok. Paradajky sparte, olúpte, nakrájajte a vhoďte do veľkej panvice s olivovým olejom. Osoľte a pridajte šafran. Vsypte ryžu a chvíľku nechajte opiecť. Zalejte polovicou vývaru a vínom a vložte kuracie mäso, nakrájanú rybu a kalmára. Varte približne 15 minút. Pridajte hrášok, kukuricu, kurkumu, mletú papriku, korenie, krevety s paprikami a zalejte zvyšným vývarom. Povarte niekoľko minút a prikryte. Servírujte s plátkami citróna.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

TIP: Pri paelle sa fantázii medze nekladú, a tak si sami zvoľte, či pokrm ešte obohatíte o slávky, nelúpané morské ráčiky, celého homára a španielsku klobásu.


Bolonské špagety
TALIANSKO
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 500 g špagiet
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 400 g konzerva sekaných paradajok
  • 50 g pancetty alebo inej neúdenej slaniny
  • cibuľa
  • mrkva
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL hustého paradajkového pretlaku
  • stonka zelerovej vňate alebo kúsok koreňa zeleru
  • 125 ml vína
  • 2 PL olivového oleja
  • sušené oregano
  • čerstvá bazalka
  • muškátový oriešok
  • soľ, mleté čierne korenie
  • parmezán

Vo veľkej panvici rozohrejte olej. Pridajte nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak. Po troch minútach prisypte na malé kocky nakrájanú mrkvu, zeler, slaninu a smažte niekoľko minút, kým suroviny nezačnú hnednúť. Pridajte mleté mäso a na prudkom plameni ho opekajte do hneda. Primiešajte paradajky, oregano a víno, stiahnite plameň a nechajte pod pokrievkou dusiť približne 45 minút. Podľa potreby dolejte vývar alebo víno. Nakoniec primiešajte pretlak a dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Nechajte odstáť. Špagety uvarte podľa návodu na obale. Špagety servírujte preliate bolonskou omáčkou a dozdobené lístkami bazalky a strúhaným parmezánom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zeleninovo-jahňacie kebaby
TURECKO
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 400 g jahňacieho stehna
  • 2 malé cukety
  • biela cibuľa
  • červená cibuľa
  • 3 paradajky
  • 2 žlté papriky

Marináda na mäso:

  • 3 strúčiky cesnaku
  • 80 ml citrónovej šťavy
  • 4 PL olivového oleja
  • soľ

Mäso zbavte loja, blán a nakrájajte na väčšie kocky. Roztlačený cesnak vmiešajte do olivového oleja, citrónovej šťavy, dosoľte a takto pripravenú marinádu vmasírujte do mäsa. Mäso nechajte postáť prikryté niekoľko hodín, najlepšie celú noc. Cibuľu a paradajky nakrájajte na štvrťky, cukety na kolieska, papriku na väčšie pásy alebo kocky. Na kovové alebo drevené špajdle striedavo napichujte mäso a zeleninu. Upečte na elektrickom grile alebo na grile s dreveným uhlím z každej strany. Servírujte s čerstvou zeleninou, jogurtovými dresingmi alebo opekaným pečivom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Musaka
GRÉCKO
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 väčší baklažán
  • 500 g zemiakov
  • 350 g mletého hovädzieho alebo jahňacieho mäsa
  • 425 g sterilizovaných lúpaných paradajok
  • 200 g bieleho jogurtu
  • 1,5 dl zeleninového vývaru
  • 125 g syru čedar
  • 2 vajíčka
  • cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Zemiaky predvarte, ošúpte a nakrájajte na plátky. Umytý baklažán rozkrájajte na kolieska, nasoľte a nechajte 10 minút postáť, aby vytiekla horká šťava. Postup zopakujte aj z druhej strany a nakoniec kolieska premyte pod tečúcou vodou a osušte. Na hlbšej panvici rozohrejte olej a opražte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte mleté mäso a smažte, kým nezhnedne. Zalejte nasekanými paradajkami a vývarom. Pomaly varte, kým zmes nezhustne. Na dno zapekacej misy rozložte mäsovú zmes, plátky baklažánu, opäť mäso a nakoniec plátky zemiakov. Zalejte jogurtovo-vajíčkovou zálievkou a posypte strúhaným syrom. Zapekajte v predhriatej rúre pri teplote 190 stupňov približne 45 minút.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

TIP: Paradajky môžete použiť aj čerstvé, stačí ak ich na špičke narežete malým krížovým rezom, sparíte vriacou vodou a po prudkom ochladení olúpete. Namiesto plátkov predvarených zemiakov môžete použiť i zemiakové pyré.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 28 117
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 474
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 919
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 296
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 156
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 863
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 726
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 121
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 649
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 435
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 9 722
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 457
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 368
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 276
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 432
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
reklama
SkryťZatvoriť reklamu