Dovolenkové špeciality

Ak patríte medzi tých, ktorí sa nebránia ochutnať v každej krajine niečo nové a netypické, určite si s nami radi pripomeniete, ako vonia a chutí more...

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Buzara - Lastúry s omáčkou
CHORVÁTSKO
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 2 kg slávok
  • 150 ml olivového oleja
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 PL strúhanky
  • 200 ml bieleho vína
  • 100 ml paradajkovej šťavy
  • soľ, mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať

Slávky očistite a dôkladne prepláchnite. Osušené ich vložte do rozpáleného oleja a dobre premiešajte. Po otvorení lastúr pridajte nadrobno nasekaný alebo prelisovaný cesnak a posypte strúhankou. Premiešajte, zalejte vínom a dochuťte soľou a korením. Nechajte chvíľu dusiť pod pokrievkou. Nakoniec pridajte paradajkovú šťavu a hrsť nasekanej petržlenovej vňate. Nechajte prevrieť, premiešajte a odstavte. Servírujte slávky preliate omáčkou, prizdobené petržlenovou vňaťou a plátkom citróna s kúskom opečeného pečiva.

TIP: Slávky, ktoré sa neroztvorili nekonzumujte. V tejto omáčke možno pripravovať i kúsky ryby či krevety.


Paella
ŠPANIELSKO
SUROVINY NA 4 – 6 PORCIÍ

  • 1 liter kuracieho alebo rybieho vývaru
  • 200 ml suchého bieleho vína
  • 500 g guľatozrnnej ryže
  • 500 g kreviet
  • 150 g kalmára
  • 150 g ryby
  • 4 ks kuracích stehien
  • 2 paradajky
  • 2 červené papriky
  • 100 g mrazeného alebo čerstvého zeleného hrášku
  • 100 g mrazenej kukurice
  • 1/2 ČL šafranu
  • štipka kurkumy alebo mletej sladkej papriky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • citrón

Kuracie stehná vykostite a mäso pokrájajte na kocky. Papriky nakrájajte na tenké pásy a orestujte na olivovom oleji. Pridajte krevety, opekajte a odložte nabok. Paradajky sparte, olúpte, nakrájajte a vhoďte do veľkej panvice s olivovým olejom. Osoľte a pridajte šafran. Vsypte ryžu a chvíľku nechajte opiecť. Zalejte polovicou vývaru a vínom a vložte kuracie mäso, nakrájanú rybu a kalmára. Varte približne 15 minút. Pridajte hrášok, kukuricu, kurkumu, mletú papriku, korenie, krevety s paprikami a zalejte zvyšným vývarom. Povarte niekoľko minút a prikryte. Servírujte s plátkami citróna.

TIP: Pri paelle sa fantázii medze nekladú, a tak si sami zvoľte, či pokrm ešte obohatíte o slávky, nelúpané morské ráčiky, celého homára a španielsku klobásu.


Bolonské špagety
TALIANSKO
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 500 g špagiet
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 400 g konzerva sekaných paradajok
  • 50 g pancetty alebo inej neúdenej slaniny
  • cibuľa
  • mrkva
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL hustého paradajkového pretlaku
  • stonka zelerovej vňate alebo kúsok koreňa zeleru
  • 125 ml vína
  • 2 PL olivového oleja
  • sušené oregano
  • čerstvá bazalka
  • muškátový oriešok
  • soľ, mleté čierne korenie
  • parmezán

Vo veľkej panvici rozohrejte olej. Pridajte nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak. Po troch minútach prisypte na malé kocky nakrájanú mrkvu, zeler, slaninu a smažte niekoľko minút, kým suroviny nezačnú hnednúť. Pridajte mleté mäso a na prudkom plameni ho opekajte do hneda. Primiešajte paradajky, oregano a víno, stiahnite plameň a nechajte pod pokrievkou dusiť približne 45 minút. Podľa potreby dolejte vývar alebo víno. Nakoniec primiešajte pretlak a dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Nechajte odstáť. Špagety uvarte podľa návodu na obale. Špagety servírujte preliate bolonskou omáčkou a dozdobené lístkami bazalky a strúhaným parmezánom.


Zeleninovo-jahňacie kebaby
TURECKO
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 400 g jahňacieho stehna
  • 2 malé cukety
  • biela cibuľa
  • červená cibuľa
  • 3 paradajky
  • 2 žlté papriky

Marináda na mäso:

  • 3 strúčiky cesnaku
  • 80 ml citrónovej šťavy
  • 4 PL olivového oleja
  • soľ

Mäso zbavte loja, blán a nakrájajte na väčšie kocky. Roztlačený cesnak vmiešajte do olivového oleja, citrónovej šťavy, dosoľte a takto pripravenú marinádu vmasírujte do mäsa. Mäso nechajte postáť prikryté niekoľko hodín, najlepšie celú noc. Cibuľu a paradajky nakrájajte na štvrťky, cukety na kolieska, papriku na väčšie pásy alebo kocky. Na kovové alebo drevené špajdle striedavo napichujte mäso a zeleninu. Upečte na elektrickom grile alebo na grile s dreveným uhlím z každej strany. Servírujte s čerstvou zeleninou, jogurtovými dresingmi alebo opekaným pečivom.


Musaka
GRÉCKO
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 väčší baklažán
  • 500 g zemiakov
  • 350 g mletého hovädzieho alebo jahňacieho mäsa
  • 425 g sterilizovaných lúpaných paradajok
  • 200 g bieleho jogurtu
  • 1,5 dl zeleninového vývaru
  • 125 g syru čedar
  • 2 vajíčka
  • cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Zemiaky predvarte, ošúpte a nakrájajte na plátky. Umytý baklažán rozkrájajte na kolieska, nasoľte a nechajte 10 minút postáť, aby vytiekla horká šťava. Postup zopakujte aj z druhej strany a nakoniec kolieska premyte pod tečúcou vodou a osušte. Na hlbšej panvici rozohrejte olej a opražte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte mleté mäso a smažte, kým nezhnedne. Zalejte nasekanými paradajkami a vývarom. Pomaly varte, kým zmes nezhustne. Na dno zapekacej misy rozložte mäsovú zmes, plátky baklažánu, opäť mäso a nakoniec plátky zemiakov. Zalejte jogurtovo-vajíčkovou zálievkou a posypte strúhaným syrom. Zapekajte v predhriatej rúre pri teplote 190 stupňov približne 45 minút.

TIP: Paradajky môžete použiť aj čerstvé, stačí ak ich na špičke narežete malým krížovým rezom, sparíte vriacou vodou a po prudkom ochladení olúpete. Namiesto plátkov predvarených zemiakov môžete použiť i zemiakové pyré.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hypotéka pre mladých? Len do konca roka
  2. Týchto 5 adrenalínových zážitkov na dovolenke radšej neskúšajte
  3. Posledná šanca na Nobelovu cenu
  4. Kŕčové žily: Nepekné a nebezpečné
  5. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa
  6. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  7. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte?
  8. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť?
  9. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity!
  10. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku?
  1. Hypotéka pre mladých? Len do konca roka
  2. Týchto 5 adrenalínových zážitkov na dovolenke radšej neskúšajte
  3. Posledná šanca na Nobelovu cenu
  4. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa
  5. Mladí futbalisti získali takmer 50 tisíc eur
  6. OMV modernizuje čerpacie stanice. Prioritou je pohodlie zákazník
  7. Aj zmrzlina podlieha trendom, mali ste už špenátovú?
  8. Prémiovosť slovenského trhu rastie, dovozová Metaxa je na čele
  9. Neseďte doma, cestujte z Košíc do sveta
  10. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok 9 835
  2. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity! 4 418
  3. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka 4 101
  4. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a. 3 535
  5. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť? 3 167
  6. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku? 3 012
  7. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte? 2 843
  8. Jarabinky Grande odštartovali predaj zaujímavými cenami bytov 2 566
  9. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa 1 926
  10. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu? 1 882

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Na krádežiach munície si mohli privyrobiť aj vojaci. Sklady sa majú strážiť inak

Investície do zabezpečenia munície a ďalších vojenských objektov chýbajú už roky.

KOMENTÁRE

Kým nezmizne MiG, Gajdoš bude v kresle

V normálnom štáte by sa minister obrany rána vo funkcii nedožil.

DOMOV

Historička: Nerobme chyby ako Rimania pri utečencoch

Vždy ju zaujímal stret civilizácií a spôsob, ako sa dokážu integrovať.

DOMOV

Na krádežiach munície si mohli privyrobiť aj vojaci. Sklady sa majú strážiť inak

Investície do zabezpečenia munície a ďalších vojenských objektov chýbajú už roky.

Neprehliadnite tiež

Trinásť jednoduchých tipov, ako sa vyspať aj v horúcom počasí

Horúčavy dávajú nášmu telu zabrať a niekedy znemožňujú aj poriadny spánok. Ponúkame návod, ako s nimi zabojovať.

Porodila doma na gauči: Verila som, že telo nepôjde samo proti sebe

Matka opisuje detailný priebeh domáceho pôrodu svojej dcéry.

Vzťahová poradňa: Som tehotná, ale môj partner má pochybnosti

Klinická psychologička poradí pri pocitoch samoty v tehotenstve aj ako sa zachovať pri mizogýnovi v rodine.

Margaret Hamiltonová: žena, ktorá pomohla mužom pristáť na Mesiaci

Vyznala sa v programovaní a vymyslela termín softvérové inžinierstvo. Aj vďaka nej USA vo vesmírnych pretekoch dobehli Sovietsky zväz.