Dovolenkové špeciality

Ak patríte medzi tých, ktorí sa nebránia ochutnať v každej krajine niečo nové a netypické, určite si s nami radi pripomeniete, ako vonia a chutí more...

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Buzara - Lastúry s omáčkou
CHORVÁTSKO
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 2 kg slávok
  • 150 ml olivového oleja
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 PL strúhanky
  • 200 ml bieleho vína
  • 100 ml paradajkovej šťavy
  • soľ, mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať

Slávky očistite a dôkladne prepláchnite. Osušené ich vložte do rozpáleného oleja a dobre premiešajte. Po otvorení lastúr pridajte nadrobno nasekaný alebo prelisovaný cesnak a posypte strúhankou. Premiešajte, zalejte vínom a dochuťte soľou a korením. Nechajte chvíľu dusiť pod pokrievkou. Nakoniec pridajte paradajkovú šťavu a hrsť nasekanej petržlenovej vňate. Nechajte prevrieť, premiešajte a odstavte. Servírujte slávky preliate omáčkou, prizdobené petržlenovou vňaťou a plátkom citróna s kúskom opečeného pečiva.

TIP: Slávky, ktoré sa neroztvorili nekonzumujte. V tejto omáčke možno pripravovať i kúsky ryby či krevety.


Paella
ŠPANIELSKO
SUROVINY NA 4 – 6 PORCIÍ

  • 1 liter kuracieho alebo rybieho vývaru
  • 200 ml suchého bieleho vína
  • 500 g guľatozrnnej ryže
  • 500 g kreviet
  • 150 g kalmára
  • 150 g ryby
  • 4 ks kuracích stehien
  • 2 paradajky
  • 2 červené papriky
  • 100 g mrazeného alebo čerstvého zeleného hrášku
  • 100 g mrazenej kukurice
  • 1/2 ČL šafranu
  • štipka kurkumy alebo mletej sladkej papriky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • citrón

Kuracie stehná vykostite a mäso pokrájajte na kocky. Papriky nakrájajte na tenké pásy a orestujte na olivovom oleji. Pridajte krevety, opekajte a odložte nabok. Paradajky sparte, olúpte, nakrájajte a vhoďte do veľkej panvice s olivovým olejom. Osoľte a pridajte šafran. Vsypte ryžu a chvíľku nechajte opiecť. Zalejte polovicou vývaru a vínom a vložte kuracie mäso, nakrájanú rybu a kalmára. Varte približne 15 minút. Pridajte hrášok, kukuricu, kurkumu, mletú papriku, korenie, krevety s paprikami a zalejte zvyšným vývarom. Povarte niekoľko minút a prikryte. Servírujte s plátkami citróna.

TIP: Pri paelle sa fantázii medze nekladú, a tak si sami zvoľte, či pokrm ešte obohatíte o slávky, nelúpané morské ráčiky, celého homára a španielsku klobásu.


Bolonské špagety
TALIANSKO
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 500 g špagiet
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 400 g konzerva sekaných paradajok
  • 50 g pancetty alebo inej neúdenej slaniny
  • cibuľa
  • mrkva
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL hustého paradajkového pretlaku
  • stonka zelerovej vňate alebo kúsok koreňa zeleru
  • 125 ml vína
  • 2 PL olivového oleja
  • sušené oregano
  • čerstvá bazalka
  • muškátový oriešok
  • soľ, mleté čierne korenie
  • parmezán

Vo veľkej panvici rozohrejte olej. Pridajte nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak. Po troch minútach prisypte na malé kocky nakrájanú mrkvu, zeler, slaninu a smažte niekoľko minút, kým suroviny nezačnú hnednúť. Pridajte mleté mäso a na prudkom plameni ho opekajte do hneda. Primiešajte paradajky, oregano a víno, stiahnite plameň a nechajte pod pokrievkou dusiť približne 45 minút. Podľa potreby dolejte vývar alebo víno. Nakoniec primiešajte pretlak a dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Nechajte odstáť. Špagety uvarte podľa návodu na obale. Špagety servírujte preliate bolonskou omáčkou a dozdobené lístkami bazalky a strúhaným parmezánom.


Zeleninovo-jahňacie kebaby
TURECKO
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 400 g jahňacieho stehna
  • 2 malé cukety
  • biela cibuľa
  • červená cibuľa
  • 3 paradajky
  • 2 žlté papriky

Marináda na mäso:

  • 3 strúčiky cesnaku
  • 80 ml citrónovej šťavy
  • 4 PL olivového oleja
  • soľ

Mäso zbavte loja, blán a nakrájajte na väčšie kocky. Roztlačený cesnak vmiešajte do olivového oleja, citrónovej šťavy, dosoľte a takto pripravenú marinádu vmasírujte do mäsa. Mäso nechajte postáť prikryté niekoľko hodín, najlepšie celú noc. Cibuľu a paradajky nakrájajte na štvrťky, cukety na kolieska, papriku na väčšie pásy alebo kocky. Na kovové alebo drevené špajdle striedavo napichujte mäso a zeleninu. Upečte na elektrickom grile alebo na grile s dreveným uhlím z každej strany. Servírujte s čerstvou zeleninou, jogurtovými dresingmi alebo opekaným pečivom.


Musaka
GRÉCKO
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 väčší baklažán
  • 500 g zemiakov
  • 350 g mletého hovädzieho alebo jahňacieho mäsa
  • 425 g sterilizovaných lúpaných paradajok
  • 200 g bieleho jogurtu
  • 1,5 dl zeleninového vývaru
  • 125 g syru čedar
  • 2 vajíčka
  • cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Zemiaky predvarte, ošúpte a nakrájajte na plátky. Umytý baklažán rozkrájajte na kolieska, nasoľte a nechajte 10 minút postáť, aby vytiekla horká šťava. Postup zopakujte aj z druhej strany a nakoniec kolieska premyte pod tečúcou vodou a osušte. Na hlbšej panvici rozohrejte olej a opražte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte mleté mäso a smažte, kým nezhnedne. Zalejte nasekanými paradajkami a vývarom. Pomaly varte, kým zmes nezhustne. Na dno zapekacej misy rozložte mäsovú zmes, plátky baklažánu, opäť mäso a nakoniec plátky zemiakov. Zalejte jogurtovo-vajíčkovou zálievkou a posypte strúhaným syrom. Zapekajte v predhriatej rúre pri teplote 190 stupňov približne 45 minút.

TIP: Paradajky môžete použiť aj čerstvé, stačí ak ich na špičke narežete malým krížovým rezom, sparíte vriacou vodou a po prudkom ochladení olúpete. Namiesto plátkov predvarených zemiakov môžete použiť i zemiakové pyré.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  7. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  8. Kam do tepla v januári?
  9. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  1. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  2. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  5. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  6. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  7. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  8. Denník SME oslavuje 25 rokov rekordným počtom predplatiteľov
  9. Najinzerovanejšie zánovné auto roku 2017? Mnohých to prekvapí
  10. Stavebná fakulta STU pozýva na Deň otvorených dverí!
  1. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 16 201
  2. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 8 327
  3. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 656
  4. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 2 859
  5. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 2 610
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 313
  7. Kam do tepla v januári? 2 296
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 055
  9. Divoký Island: cesta ostrovom ľadu a ohňa 1 216
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 206

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Exekučná amnestia sa blíži, štát by odpúšťal dlhy

V poisťovni Dôvera chce dlhy odpustiť štyritisíc ľudí. Či sa s Unionom pripoja k amnestii, ktorú pripravuje štát, zatiaľ nepovedali.

DOMOV

Dobré ráno: Z úst im išli retiazky a klince, opisuje prácu exorcista

Exorcistu vyberie biskup, musí byť kňaz.

KOMENTÁRE

Exekučné amnestie sú nový morálny hazard

Možno do oddlžovania idú s najlepšími úmyslami, ale dopadne to ako vždy.

KULTÚRA

Woody Allen možno nakrútil svoj posledný film

Herci sa hanbia pred jeho adoptívnou dcérou, ktorá tvrdí, že ju zneužíval.

Neprehliadnite tiež

Úspech by nemal prísť príliš skoro. Kto je nenápadná hviezda Sarah Paulson?

Otvorene hovorí o pozadí svojej kariéry aj o randení so staršími ženami.

Celebrity nosia nepraktické okuliare, ktoré takmer nikomu nepristanú

Trend miniatúrnych okuliarov je plný paradoxov.

Z nemocnice prepustili dieťa, ktoré pri narodení vážilo len 400 gramov

Od predčasného narodenia dievčatka ubehlo pol roka.

Čo si mala oblečené? V belgickom múzeu vystavujú šaty znásilnených žien

Výstava má poukázať na fakt, že príčinou násilia nie je to, čo má človek oblečené.