Dovolenkové špeciality

Ak patríte medzi tých, ktorí sa nebránia ochutnať v každej krajine niečo nové a netypické, určite si s nami radi pripomeniete, ako vonia a chutí more...

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Buzara - Lastúry s omáčkou
CHORVÁTSKO
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 2 kg slávok
  • 150 ml olivového oleja
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 PL strúhanky
  • 200 ml bieleho vína
  • 100 ml paradajkovej šťavy
  • soľ, mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať

Slávky očistite a dôkladne prepláchnite. Osušené ich vložte do rozpáleného oleja a dobre premiešajte. Po otvorení lastúr pridajte nadrobno nasekaný alebo prelisovaný cesnak a posypte strúhankou. Premiešajte, zalejte vínom a dochuťte soľou a korením. Nechajte chvíľu dusiť pod pokrievkou. Nakoniec pridajte paradajkovú šťavu a hrsť nasekanej petržlenovej vňate. Nechajte prevrieť, premiešajte a odstavte. Servírujte slávky preliate omáčkou, prizdobené petržlenovou vňaťou a plátkom citróna s kúskom opečeného pečiva.

TIP: Slávky, ktoré sa neroztvorili nekonzumujte. V tejto omáčke možno pripravovať i kúsky ryby či krevety.


Paella
ŠPANIELSKO
SUROVINY NA 4 – 6 PORCIÍ

  • 1 liter kuracieho alebo rybieho vývaru
  • 200 ml suchého bieleho vína
  • 500 g guľatozrnnej ryže
  • 500 g kreviet
  • 150 g kalmára
  • 150 g ryby
  • 4 ks kuracích stehien
  • 2 paradajky
  • 2 červené papriky
  • 100 g mrazeného alebo čerstvého zeleného hrášku
  • 100 g mrazenej kukurice
  • 1/2 ČL šafranu
  • štipka kurkumy alebo mletej sladkej papriky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • citrón

Kuracie stehná vykostite a mäso pokrájajte na kocky. Papriky nakrájajte na tenké pásy a orestujte na olivovom oleji. Pridajte krevety, opekajte a odložte nabok. Paradajky sparte, olúpte, nakrájajte a vhoďte do veľkej panvice s olivovým olejom. Osoľte a pridajte šafran. Vsypte ryžu a chvíľku nechajte opiecť. Zalejte polovicou vývaru a vínom a vložte kuracie mäso, nakrájanú rybu a kalmára. Varte približne 15 minút. Pridajte hrášok, kukuricu, kurkumu, mletú papriku, korenie, krevety s paprikami a zalejte zvyšným vývarom. Povarte niekoľko minút a prikryte. Servírujte s plátkami citróna.

TIP: Pri paelle sa fantázii medze nekladú, a tak si sami zvoľte, či pokrm ešte obohatíte o slávky, nelúpané morské ráčiky, celého homára a španielsku klobásu.


Bolonské špagety
TALIANSKO
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 500 g špagiet
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 400 g konzerva sekaných paradajok
  • 50 g pancetty alebo inej neúdenej slaniny
  • cibuľa
  • mrkva
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL hustého paradajkového pretlaku
  • stonka zelerovej vňate alebo kúsok koreňa zeleru
  • 125 ml vína
  • 2 PL olivového oleja
  • sušené oregano
  • čerstvá bazalka
  • muškátový oriešok
  • soľ, mleté čierne korenie
  • parmezán

Vo veľkej panvici rozohrejte olej. Pridajte nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak. Po troch minútach prisypte na malé kocky nakrájanú mrkvu, zeler, slaninu a smažte niekoľko minút, kým suroviny nezačnú hnednúť. Pridajte mleté mäso a na prudkom plameni ho opekajte do hneda. Primiešajte paradajky, oregano a víno, stiahnite plameň a nechajte pod pokrievkou dusiť približne 45 minút. Podľa potreby dolejte vývar alebo víno. Nakoniec primiešajte pretlak a dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Nechajte odstáť. Špagety uvarte podľa návodu na obale. Špagety servírujte preliate bolonskou omáčkou a dozdobené lístkami bazalky a strúhaným parmezánom.


Zeleninovo-jahňacie kebaby
TURECKO
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 400 g jahňacieho stehna
  • 2 malé cukety
  • biela cibuľa
  • červená cibuľa
  • 3 paradajky
  • 2 žlté papriky

Marináda na mäso:

  • 3 strúčiky cesnaku
  • 80 ml citrónovej šťavy
  • 4 PL olivového oleja
  • soľ

Mäso zbavte loja, blán a nakrájajte na väčšie kocky. Roztlačený cesnak vmiešajte do olivového oleja, citrónovej šťavy, dosoľte a takto pripravenú marinádu vmasírujte do mäsa. Mäso nechajte postáť prikryté niekoľko hodín, najlepšie celú noc. Cibuľu a paradajky nakrájajte na štvrťky, cukety na kolieska, papriku na väčšie pásy alebo kocky. Na kovové alebo drevené špajdle striedavo napichujte mäso a zeleninu. Upečte na elektrickom grile alebo na grile s dreveným uhlím z každej strany. Servírujte s čerstvou zeleninou, jogurtovými dresingmi alebo opekaným pečivom.


Musaka
GRÉCKO
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 väčší baklažán
  • 500 g zemiakov
  • 350 g mletého hovädzieho alebo jahňacieho mäsa
  • 425 g sterilizovaných lúpaných paradajok
  • 200 g bieleho jogurtu
  • 1,5 dl zeleninového vývaru
  • 125 g syru čedar
  • 2 vajíčka
  • cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Zemiaky predvarte, ošúpte a nakrájajte na plátky. Umytý baklažán rozkrájajte na kolieska, nasoľte a nechajte 10 minút postáť, aby vytiekla horká šťava. Postup zopakujte aj z druhej strany a nakoniec kolieska premyte pod tečúcou vodou a osušte. Na hlbšej panvici rozohrejte olej a opražte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte mleté mäso a smažte, kým nezhnedne. Zalejte nasekanými paradajkami a vývarom. Pomaly varte, kým zmes nezhustne. Na dno zapekacej misy rozložte mäsovú zmes, plátky baklažánu, opäť mäso a nakoniec plátky zemiakov. Zalejte jogurtovo-vajíčkovou zálievkou a posypte strúhaným syrom. Zapekajte v predhriatej rúre pri teplote 190 stupňov približne 45 minút.

TIP: Paradajky môžete použiť aj čerstvé, stačí ak ich na špičke narežete malým krížovým rezom, sparíte vriacou vodou a po prudkom ochladení olúpete. Namiesto plátkov predvarených zemiakov môžete použiť i zemiakové pyré.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. Eilat: Slnko, teplo a zábava
  4. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%
  5. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  6. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  8. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  9. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  10. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  1. Eilat: Slnko, teplo a zábava
  2. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%
  3. Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  4. Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur
  5. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  6. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  8. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  9. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  10. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  1. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 16 403
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 8 284
  3. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 4 525
  4. Eilat: Slnko, teplo a zábava 3 933
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 3 325
  6. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 3 081
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek 2 168
  8. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba 1 720
  9. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások 1 644
  10. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 429

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Vkladné knižky kedysi využívala mafia. Aké sú lepšie investície

Čo urobiť s veľkou sumou našetrených peňazí a čo robiť, ak si chcem šetriť každý mesiac po troche? Denník SME sa pokúsil objasniť niektoré známejšie druhy sporenia.

DOMOV

Maďarič má končiť vo vedení Smeru

Maďarič vraj s abdikíciou nebude čakať ani na stranícky snem.

NITRA

Zamestnanci FM Slovenská protestovali proti srbským brigádnikom

Zamestnanci poukazovali na nedobrú atmosféru vo firme.

Neprehliadnite tiež

Svet sa zabáva na odlíčených celebritách, aplikácia im zmýva šminky

Vďaka technológii môžete vyzerať horšie ako v skutočnosti.

Sedem receptov na punčové rezy

Jeden z najobľúbenejších receptov všetkých čias v rôznych verziách.

Aby ženy neumierali pri nelegálnych potratoch, predávala im zakázanú antikoncepciu

Za dnes bežnú vec musela Margaret Sangerová radikálne bojovať.

Hmyz všade vo vašej domácnosti. Poznáte prekvapujúci trend tejto zimy?

Prím v dekore hrajú lienky, pavúky, muchy či včely.