Dovolenkové špeciality

Ak patríte medzi tých, ktorí sa nebránia ochutnať v každej krajine niečo nové a netypické, určite si s nami radi pripomeniete, ako vonia a chutí more...

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Buzara - Lastúry s omáčkou
CHORVÁTSKO
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 2 kg slávok
  • 150 ml olivového oleja
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 PL strúhanky
  • 200 ml bieleho vína
  • 100 ml paradajkovej šťavy
  • soľ, mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať

Slávky očistite a dôkladne prepláchnite. Osušené ich vložte do rozpáleného oleja a dobre premiešajte. Po otvorení lastúr pridajte nadrobno nasekaný alebo prelisovaný cesnak a posypte strúhankou. Premiešajte, zalejte vínom a dochuťte soľou a korením. Nechajte chvíľu dusiť pod pokrievkou. Nakoniec pridajte paradajkovú šťavu a hrsť nasekanej petržlenovej vňate. Nechajte prevrieť, premiešajte a odstavte. Servírujte slávky preliate omáčkou, prizdobené petržlenovou vňaťou a plátkom citróna s kúskom opečeného pečiva.

TIP: Slávky, ktoré sa neroztvorili nekonzumujte. V tejto omáčke možno pripravovať i kúsky ryby či krevety.


Paella
ŠPANIELSKO
SUROVINY NA 4 – 6 PORCIÍ

  • 1 liter kuracieho alebo rybieho vývaru
  • 200 ml suchého bieleho vína
  • 500 g guľatozrnnej ryže
  • 500 g kreviet
  • 150 g kalmára
  • 150 g ryby
  • 4 ks kuracích stehien
  • 2 paradajky
  • 2 červené papriky
  • 100 g mrazeného alebo čerstvého zeleného hrášku
  • 100 g mrazenej kukurice
  • 1/2 ČL šafranu
  • štipka kurkumy alebo mletej sladkej papriky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • citrón

Kuracie stehná vykostite a mäso pokrájajte na kocky. Papriky nakrájajte na tenké pásy a orestujte na olivovom oleji. Pridajte krevety, opekajte a odložte nabok. Paradajky sparte, olúpte, nakrájajte a vhoďte do veľkej panvice s olivovým olejom. Osoľte a pridajte šafran. Vsypte ryžu a chvíľku nechajte opiecť. Zalejte polovicou vývaru a vínom a vložte kuracie mäso, nakrájanú rybu a kalmára. Varte približne 15 minút. Pridajte hrášok, kukuricu, kurkumu, mletú papriku, korenie, krevety s paprikami a zalejte zvyšným vývarom. Povarte niekoľko minút a prikryte. Servírujte s plátkami citróna.

TIP: Pri paelle sa fantázii medze nekladú, a tak si sami zvoľte, či pokrm ešte obohatíte o slávky, nelúpané morské ráčiky, celého homára a španielsku klobásu.


Bolonské špagety
TALIANSKO
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 500 g špagiet
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 400 g konzerva sekaných paradajok
  • 50 g pancetty alebo inej neúdenej slaniny
  • cibuľa
  • mrkva
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL hustého paradajkového pretlaku
  • stonka zelerovej vňate alebo kúsok koreňa zeleru
  • 125 ml vína
  • 2 PL olivového oleja
  • sušené oregano
  • čerstvá bazalka
  • muškátový oriešok
  • soľ, mleté čierne korenie
  • parmezán

Vo veľkej panvici rozohrejte olej. Pridajte nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak. Po troch minútach prisypte na malé kocky nakrájanú mrkvu, zeler, slaninu a smažte niekoľko minút, kým suroviny nezačnú hnednúť. Pridajte mleté mäso a na prudkom plameni ho opekajte do hneda. Primiešajte paradajky, oregano a víno, stiahnite plameň a nechajte pod pokrievkou dusiť približne 45 minút. Podľa potreby dolejte vývar alebo víno. Nakoniec primiešajte pretlak a dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Nechajte odstáť. Špagety uvarte podľa návodu na obale. Špagety servírujte preliate bolonskou omáčkou a dozdobené lístkami bazalky a strúhaným parmezánom.


Zeleninovo-jahňacie kebaby
TURECKO
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 400 g jahňacieho stehna
  • 2 malé cukety
  • biela cibuľa
  • červená cibuľa
  • 3 paradajky
  • 2 žlté papriky

Marináda na mäso:

  • 3 strúčiky cesnaku
  • 80 ml citrónovej šťavy
  • 4 PL olivového oleja
  • soľ

Mäso zbavte loja, blán a nakrájajte na väčšie kocky. Roztlačený cesnak vmiešajte do olivového oleja, citrónovej šťavy, dosoľte a takto pripravenú marinádu vmasírujte do mäsa. Mäso nechajte postáť prikryté niekoľko hodín, najlepšie celú noc. Cibuľu a paradajky nakrájajte na štvrťky, cukety na kolieska, papriku na väčšie pásy alebo kocky. Na kovové alebo drevené špajdle striedavo napichujte mäso a zeleninu. Upečte na elektrickom grile alebo na grile s dreveným uhlím z každej strany. Servírujte s čerstvou zeleninou, jogurtovými dresingmi alebo opekaným pečivom.


Musaka
GRÉCKO
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 väčší baklažán
  • 500 g zemiakov
  • 350 g mletého hovädzieho alebo jahňacieho mäsa
  • 425 g sterilizovaných lúpaných paradajok
  • 200 g bieleho jogurtu
  • 1,5 dl zeleninového vývaru
  • 125 g syru čedar
  • 2 vajíčka
  • cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Zemiaky predvarte, ošúpte a nakrájajte na plátky. Umytý baklažán rozkrájajte na kolieska, nasoľte a nechajte 10 minút postáť, aby vytiekla horká šťava. Postup zopakujte aj z druhej strany a nakoniec kolieska premyte pod tečúcou vodou a osušte. Na hlbšej panvici rozohrejte olej a opražte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte mleté mäso a smažte, kým nezhnedne. Zalejte nasekanými paradajkami a vývarom. Pomaly varte, kým zmes nezhustne. Na dno zapekacej misy rozložte mäsovú zmes, plátky baklažánu, opäť mäso a nakoniec plátky zemiakov. Zalejte jogurtovo-vajíčkovou zálievkou a posypte strúhaným syrom. Zapekajte v predhriatej rúre pri teplote 190 stupňov približne 45 minút.

TIP: Paradajky môžete použiť aj čerstvé, stačí ak ich na špičke narežete malým krížovým rezom, sparíte vriacou vodou a po prudkom ochladení olúpete. Namiesto plátkov predvarených zemiakov môžete použiť i zemiakové pyré.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 17 426
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 15 937
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 14 810
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 12 247
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 957
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 996
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 416
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 6 073
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 375
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 229

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Žili v slávnej vile, no nikdy sa do nej nevrátili

Filmár David Cysař pátra po histórii svojich blízkych, ktorých za vojny obrali o unikátnu vilu. Stavbu od Adolfa Loosa otvoril verejnosti.

PRIMÁR

Od štyridsatky po sedemdesiatku. Ako sa mení sexualita?

Kvalita závisí od psychiky milencov.

Neprehliadnite tiež

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Oľga Feldeková: Humor je pre mňa záhada, možno mu raz prídem na koreň

Spolu s manželom sa chystá napísať pamäti a ako sama dodáva: budú o ňom.

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.