Zažívacie problémy dokážu na dovolenke pekne znepríjemniť život. Nutkavá potreba behať na toaletu a strach vzdialiť sa z hotelovej izby nás obmedzuje v pohybe a na nálade veľmi nepridá. Pre cestovateľskú hnačku sú príznačné tri až štyri riedke stolice denne. Sprevádza ich neraz mierne zvýšená teplota, vracanie, kŕče v bruchu, nechuť do jedla a celková slabosť.
Cestovateľov postihujú ťažkosti najčastejšie počas prvého týždňa pobytu, niekedy dokonca absolvujú pobyt na toalete až po návrate z dovolenkovej destinácie. Dôvod? Hnačka môže byť odpoveďou na stres spojený s cestovaním, náhlu zmenu klímy či inú stravu.
Často však stoja za zažívacími problémami rôzni bakteriálni, vírusoví, prípadne parazitárni pôvodcovia, ktorí sa k nám dostanú v dôsledku kontaminovanej vody či jedla. „Najčastejšie ide o baktérie Escherichia coli, konkrétne enterotoxické E. coli. Tie vyvolávajú u cestovateľov takmer polovicu hnačiek,“ vysvetľuje Ivan Bakoš z Inštitútu očkovania a cestovnej medicíny.
Prečo práve ja?
Možno sa vám už stalo, že váš manžel jedol počas dovolenky piate cez deviate, zatiaľ čo vy ste sa snažili udržať si líniu a jedli ste oveľa striedmejšie. Zažívacie ťažkosti si však akoby zázrakom počkali práve na vás. Čím to je?
„Každý z nás reaguje na iné podnety. Závisí to od viacerých faktorov, ktoré urobia človeka vnímavejším na infekciu – môže ísť o vyčerpanosť, nedostatok tekutín, stres, veľkosť infekčnej dávky, nedostatok žalúdočných štiav a podobne,“ hovorí Bakoš. Ohrození sú najmä ľudia so zníženou imunitou, mladí ľudia a tí, ktorí trpia cukrovkou alebo zápalovým ochorením.
Zažívacie problémy na dovolenke však môžu postihnúť prakticky kohokoľvek. Podľa infektológa sú rizikové nielen krajiny subtrópov a trópov, ale ťažkosti sa môžu prejaviť aj v obľúbených turistických destináciách, ako sú Egypt, Turecko či štáty Stredomoria.
Aby ste behali len pri športovaní...
Čo robiť, aby naše spomienky z dovolenky nezatienili okamihy strávené na WC v hotelovej izbe? „Človek môže dostať cestovateľskú hnačku aj pri najväčšej opatrnosti. Vo všeobecnosti je základom prevencie piť len nápoje v originálnom balení a pre stravovanie platí cestovateľské pravidlo: prevar to, olúp to alebo na to zabudni,“ radí infektológ Ivan Bakoš.
Ako prevencia môžu poslúžiť aj probiotiká, ktoré treba užívať pred pobytom, počas neho, dokonca aj po ňom. Lieky proti hnačke nikdy neužívajte preventívne! Zbaľte ich do lekárničky a použite len v prípade nutnosti. Odborníci totiž neodporúčajú zastavovať bežnú hnačku liekmi. Potvrdzuje to aj doktor Bakoš:
„Niektoré baktérie, predovšetkým E. coli, ktoré sú najčastejšou príčinou dovolenkových problémov, tvoria pri množení v čreve toxíny, ktoré spôsobujú teploty, bolesti brucha, ale aj zvracanie, preto je vhodné dostať ich z čreva čo najskôr von. Hnačku v tomto prípade treba považovať za ochranný mechanizmus, vďaka ktorému sa telo zbavuje toxínov. Preto v akútnej fáze hnačkových ochorení sú lieky, ktoré tlmia pohyb čriev, kontraindikované.“
Zaveďte si diétny režim
Pri hnačke je najdôležitejšie nezabúdať na tekutiny a minerály, aby nedošlo k dehydratácii organizmu, ktorá je nebezpečná najmä u starších ľudí a u detí. Na dopĺňanie tekutín sú najlepšie minerálne vody a čierny čaj. Pri veľkej strate vody je vhodné zadovážiť si v lekárni špeciálny rehydratačný roztok, ktorý sa označuje ORS. Podobný roztok si môžete vyrobiť aj sami – stačí zmiešať šesť čajových lyžíc cukru a jednu čajovú lyžicu soli v litri pitnej vody.
Podľa informácií Svetovej zdravotníckej organizácie, uverejnených v publikácii International travel and health 2010, by sme mali roztok ORS dávkovať vždy po stolici nasledovne: deťom do dvoch rokov 50 – 100 ml – celkovo približne do pol litra denne, deťom od dvoch do deviatich rokov 100 – 200 ml – najviac liter za deň a pacientom nad desať rokov a dospelým toľko, koľko bude potrebné, až do dvoch litrov denne. Okrem tekutín si treba naordinovať diétu a pokojový režim.
Na čo si dať pozor počas pobytu v zahraničí
- vyhnite sa ochutnávke jedál pripravovaných na ulici
- pokrmy jedzte hneď po ich príprave, ešte kým sú teplé
- konzumujte iba ošúpané ovocie, inak sa mu radšej vyhnite
- pite len vodu zabalenú v originálnom obale
- odoprite si nápoje s ľadom
- zuby si čistite pitnou vodou z balených fliaš
- jedzte zmrzlinu len z kontrolovaných výrobní, teda takú, ktorá nebola vyrobená z miestnej vody.
Vyhľadajte lekára, ak...
- príznaky zažívacích ťažkostí sa stupňujú a nenastáva zlepšenie ani po dvoch, troch dňoch, pričom sa dostaví aj vysoká teplota
- v stolici objavíte krv alebo hlien
- postihnutý sa pre ustavičné vracanie nemôže napiť a je dehydratovaný
- pacientom je malé dieťa alebo starý človek
K téme sa vyjadruje: Ivan Bakoš, Inštitút očkovania a cestovnej medicíny, www.inocem.sk