Oslávte deň detí netradične

Zabudnite na obľúbený fastfood, pizzeriu, cukráreň, bonboniéru alebo vrecúško plné čokolád a cukríkov. Pripravte svojim ratolestiam k ich sviatku domáce prekvapenia.

Domáca zmrzlina Trio

  • 5 vajíčok
  • 150 g práškového cukru
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 500 g šľahačkovej smotany
  • kakaový prášok
  • ľubovoľné ovocie

Bielky vyšľahajte s cukrom dotuha. Za stáleho šľahania pridávajte po jednom žĺtky a vanilínový cukor. Zo smotany vyšľahajte šľahačku a jemne spojte s vajíčkovou zmesou. Hmotu rovnomerne rozdeľte do troch nádob. Do prvej môžete podľa chuti pridať ešte navyše vanilkovú esenciu, do druhej primiešajte kakaový prášok a do poslednej rozmixované lesné ovocie alebo banán. Nechajte zmraziť na niekoľko hodín a môžete servírovať dozdobené ovocím, nastrúhanou čokoládou alebo lístkami mäty, či oblátkovými trubičkami.

TIP: V letných mesiacoch je lepšie vajíčka šľahať nad parou. Rýchle nanuky vyrobíte i rozmixovaním tvarohu alebo jogurtu s ovocím. Hmotu potom stačí naliať do pohárov a do stredu vložiť nanukové paličky alebo plastové lyžičky. Po zmrazení jednoducho vyklopíte domáci nanuk.


Exotické ovocné prekvapenie

  • 2 hrušky
  • 2 banány
  • mango
  • 3 kivi
  • jahody
  • hrozno
  • 200 ml kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
  • balenie vanilínového cukru
  • 100 g horkej čokolády

Čerstvé ovocie umyte, podľa potreby ošúpte a rozkrájajte na približne rovnako veľké kúsky. Použiť môžete i konzervované ovocie zbavené šťavy. Kúsky striedavo napichujte na drevené špajdle. Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli a „popíšte“ alebo do nej namáčajte spolovice ovocie na špajdli. Do kyslej smotany vmiešajte vanilínový cukor. Zvyšky ovocia pomiešajte s trochou práškového cukru a pár kvapkami citrónovej šťavy a naservírujte ho do pohárov alebo misiek. „Ovocné ražniči“ a ovocný šalát servírujte s vanilkovým dipom alebo ovocným jogurtom.

TIP: Ovocný šalát môžete servírovať vo vydlabanom melóne alebo ananáse, zaliaty tortovým želé. Po stuhnutí môžete takto pripravené lodičky rozkrájať. Ovocie na špajdli môžete obaliť v palacinkovom cestíčku a vysmažiť.


Snehová torta

  • 6 bielkov
  • 1/2 ČL vínneho kameňa
  • 225 g práškového cukru
  • 1 ČL vanilkovej esencie
  • 350 ml šľahačkovej smotany
  • drobné ovocie

Z bielkov a vínneho kameňa ušľahajte tuhý sneh. Postupne pridávajte cukor a vanilkovú esenciu. Šľahajte, kým zmes nebude pevne držať tvar. Plech vysteľte papierom na pečenie a opatrne nanášajte hmotu na papier v tvare kruhu. Pomôcť si môžete i cukrárenským zdobítkom a tortu formovať po okrajoch z malých striekaných pusiniek. Pečte pri teplote 120 stupňov najmenej 2 hodiny. Zo smotany ušľahajte šľahačku. Po vychladnutí naneste šľahačku na tortu a posypte drobným ovocím. Opatrne rozkrájajte.

TIP: Čím dlhšie pri nízkej teplote budete snehovú hmotu sušiť, tým krehkejšia bude. Pre obmenu môžete do snehu primiešať kakaový prášok alebo nastrúhanú čokoládu.


Prizvite deti na výrobu

  • Deti sa s radosťou zapoja do výroby niečoho netradičného, hlavne ak sa kúzlo podarí a môžu tak vytvoriť prekvapenie nielen sebe ale aj mladším súrodencom.
  • Prispôsobte náročnosť prípravy k veku dieťaťa. Budete prekvapený s akou radosťou sa aj neskrotný teenager pustí do výroby nealkoholického miešaného nápoja alebo flambovaných palaciniek so zmrzlinou.

Fantázii sa medze nekladú, tej detskej už vôbec. Vyskúšajte si s nami pripraviť pár osvedčených receptov domácej výroby.

Cukrové lízanky

  • 10 PL kryštálového cukru
  • 10 PL vody
  • 4 PL jablčného octu
  • potravinárske farbivo
  • špajdle
  • formičky

Ak použijete formičky, najskôr ich vymažte olejom. Cukor, vodu, ocot a pár kvapiek potravinárskeho farbiva dajte do hrnca a varte na miernom plameni približne 20 minút, kým sa všetka voda neodparí. Nezľaknite sa prenikavej vône odparujúceho sa octu, v samotných lízankách už ho cítiť nebude. Po uvarení tekutinu nalejte do formičiek a vložte kúsok špajdle. Ak nemáte formičky, stačí rozmiestniť niekoľko špajdlí na papier na pečenie a lyžicou okolo nalievať tekutinu. Nechajte stuhnúť a vyklopte. Hotové lízanky môžete zabaliť do kúska celofánu, previazať stužkou, alebo naukladať do darčekovej dózy, alebo škatuľky.

TIP: Ak neviete odhadnúť dobu odparovania a správnu konzistenciu, vyskúšajte kvapnúť kúsok tekutiny na papier na pečenie, alebo tanierik. Ak sa po pár minútach cukrová hmota nelepí a nenaťahuje, má správnu lízankovú konzistenciu.

Karamelky

  • 500 ml mlieka
  • konzerva sladeného kondenzovaného mlieka
  • kg práškového cukru
  • 125 g stuženého tuku

Mlieko, kondenzované mlieko a cukor dajte variť približne na hodinu. Keď hmota zhnedne a začne sa podobať farbou na karamel, pridajte stužený tuk a za stáleho miešania povarte, kým sa suroviny nespoja. Vylejte na vymastený plech alebo papier na pečenie. Nechajte chvíľku vychladnúť a rozkrájajte na cukríky. V závislosti od použitého cukru a množstva tuku môžete korigovať hustotu a pružnosť cukríkovej hmoty. Pružnú hmotu môžete skrúcať do špirál a odstrihávať nožnicami.

TIP: Karamelky si môžete ozvláštniť tak, že pred vyliatím na plech primiešate nasekané oriešky, kokos, kakao alebo sušené ovocie.

Prekvapenie nemusí byť vždy na zjedenie

Vy ani vaše deti nemusíte byť mimoriadne zruční a dokonca nepotrebujete ani chemické laboratórium na to, aby ste si vyrobili na hranie domácu plastelínu alebo bublifuk.

Plastelína

  • 300 g hladkej múky
  • 150 g soli
  • 2-3 PL rastlinného oleja
  • približne 200 ml vody
  • potravinárske farbivo

Do misy nasypte múku a soľ. Primiešajte olej a po lyžiciach prilievajte podľa potreby vodu. Vypracujte hladké biele cesto. Hmotu rozdeľte na niekoľko menších guliek a do každej zapracujte potravinárske farbivo iného odtieňa.

Tip: Plastelína vydrží vďaka soli i niekoľko týždňov. Stačí ak ju vždy po skončení hry zabalíte do mikroténového vrecka a uskladníte v chladničke. AK stvrdne rozpracujte ju navlhčenými alebo olejom potretými dlaňami. Naopak ak moc lepí podsypte si pri múku. Navyše pri „ochutnaní“ hmoty deťom nič nehrozí!

Bublifuk

  • 10 dielov destilovanej vody
  • 3 diely saponátu
  • 1 diel glycerínu

V lekárni kúpte 85-percentný Glycerol. Ak chcete, aby sa kúzlo skutočne vydarilo, je nutné použiť destilovanú vodu, a nie obyčajnú vodu z vodovodu. Saponát musí byť hustý, najlepšie na umývanie riadu, nie na podlahy. Teraz už len stačí namerané množstvá prípravkov zmiešať, najlepšie trasením, v uzatvárateľnej fľaši, aby sa dobre spojili. Pre lepšie splynutie môžete zmes zahriať v hrnci pri teplote okolo 80 stupňov. Zmes musíte pripraviť 24 hodín pred použitím, aby po rozmiešaní mala dostatok času na sadnutie.

TIP: Tekutinu vždy po skončení hry nezabudnite zatvoriť uzáverom, inak by ju odparovanie a okolitý prach znehodnotili.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  2. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  2. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  3. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  6. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  9. Ukončil si 1.stupeň vysokoškolského štúdia a chceš pokračovať?
  10. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 11 210
  2. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 8 342
  3. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 6 901
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 6 875
  5. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 6 721
  6. Viete, čo kupujete? Ako rozoznať kvalitný chlieb od nekvalitného 5 996
  7. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 5 551
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 981
  9. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 3 059
  10. Sendvičová drevostavba v kostýme drevenice 2 769

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Minúta po minúte: Atentátnik zabil na koncerte v Manchestri 22 ľudí

K útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

SVET

Zomierali najmä mladí a deti. Manchester sa zomkol

Na koncerte Ariany Grandovej bolo až 21-tisíc ľudí.

PRIMÁR

Urológ: Užitie tabletky nerobí erekciu

O sexuálnom živote muža po päťdesiatke hovorí JOZEF DÚBRAVICKÝ.

SVET

Ako Briti úspešne bojovali proti terorizmu

Prečo boli tak často o krok pred teroristami?

Neprehliadnite tiež

Jedenásť trikov, ako rýchlo a účinne poraziť chuť na sladké

Túžbe maškrtiť sa dá odolať vedecky overenými krokmi.

Chcete vyzerať atraktívnejšie? Mali by ste sa vyspať

Vedci oficiálne potvrdili, že dostatok spánku súvisí s tým, ako pôsobí náš výzor na ostatných.

Billboard Music Awards: Najkrajšia bola Celine Dion, Cher odhalila skoro všetko

Červený koberec sa opäť naplnil osobnosťami, niektoré však svojim štýlom vynikli.

Nadácia Orange rozdávala ceny pre tých, ktorí majú odvahu pomáhať

Tretí sektor je ešte stále problematický, čo si o ňom myslia osobnosti z tohto prostredia?