SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Oslávte deň detí netradične

Zabudnite na obľúbený fastfood, pizzeriu, cukráreň, bonboniéru alebo vrecúško plné čokolád a cukríkov. Pripravte svojim ratolestiam k ich sviatku domáce prekvapenia.

Domáca zmrzlina Trio

  • 5 vajíčok
  • 150 g práškového cukru
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 500 g šľahačkovej smotany
  • kakaový prášok
  • ľubovoľné ovocie

Bielky vyšľahajte s cukrom dotuha. Za stáleho šľahania pridávajte po jednom žĺtky a vanilínový cukor. Zo smotany vyšľahajte šľahačku a jemne spojte s vajíčkovou zmesou. Hmotu rovnomerne rozdeľte do troch nádob. Do prvej môžete podľa chuti pridať ešte navyše vanilkovú esenciu, do druhej primiešajte kakaový prášok a do poslednej rozmixované lesné ovocie alebo banán. Nechajte zmraziť na niekoľko hodín a môžete servírovať dozdobené ovocím, nastrúhanou čokoládou alebo lístkami mäty, či oblátkovými trubičkami.

TIP: V letných mesiacoch je lepšie vajíčka šľahať nad parou. Rýchle nanuky vyrobíte i rozmixovaním tvarohu alebo jogurtu s ovocím. Hmotu potom stačí naliať do pohárov a do stredu vložiť nanukové paličky alebo plastové lyžičky. Po zmrazení jednoducho vyklopíte domáci nanuk.


Exotické ovocné prekvapenie

  • 2 hrušky
  • 2 banány
  • mango
  • 3 kivi
  • jahody
  • hrozno
  • 200 ml kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
  • balenie vanilínového cukru
  • 100 g horkej čokolády

Čerstvé ovocie umyte, podľa potreby ošúpte a rozkrájajte na približne rovnako veľké kúsky. Použiť môžete i konzervované ovocie zbavené šťavy. Kúsky striedavo napichujte na drevené špajdle. Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli a „popíšte“ alebo do nej namáčajte spolovice ovocie na špajdli. Do kyslej smotany vmiešajte vanilínový cukor. Zvyšky ovocia pomiešajte s trochou práškového cukru a pár kvapkami citrónovej šťavy a naservírujte ho do pohárov alebo misiek. „Ovocné ražniči“ a ovocný šalát servírujte s vanilkovým dipom alebo ovocným jogurtom.

TIP: Ovocný šalát môžete servírovať vo vydlabanom melóne alebo ananáse, zaliaty tortovým želé. Po stuhnutí môžete takto pripravené lodičky rozkrájať. Ovocie na špajdli môžete obaliť v palacinkovom cestíčku a vysmažiť.


Snehová torta

  • 6 bielkov
  • 1/2 ČL vínneho kameňa
  • 225 g práškového cukru
  • 1 ČL vanilkovej esencie
  • 350 ml šľahačkovej smotany
  • drobné ovocie

Z bielkov a vínneho kameňa ušľahajte tuhý sneh. Postupne pridávajte cukor a vanilkovú esenciu. Šľahajte, kým zmes nebude pevne držať tvar. Plech vysteľte papierom na pečenie a opatrne nanášajte hmotu na papier v tvare kruhu. Pomôcť si môžete i cukrárenským zdobítkom a tortu formovať po okrajoch z malých striekaných pusiniek. Pečte pri teplote 120 stupňov najmenej 2 hodiny. Zo smotany ušľahajte šľahačku. Po vychladnutí naneste šľahačku na tortu a posypte drobným ovocím. Opatrne rozkrájajte.

TIP: Čím dlhšie pri nízkej teplote budete snehovú hmotu sušiť, tým krehkejšia bude. Pre obmenu môžete do snehu primiešať kakaový prášok alebo nastrúhanú čokoládu.


Prizvite deti na výrobu

  • Deti sa s radosťou zapoja do výroby niečoho netradičného, hlavne ak sa kúzlo podarí a môžu tak vytvoriť prekvapenie nielen sebe ale aj mladším súrodencom.
  • Prispôsobte náročnosť prípravy k veku dieťaťa. Budete prekvapený s akou radosťou sa aj neskrotný teenager pustí do výroby nealkoholického miešaného nápoja alebo flambovaných palaciniek so zmrzlinou.

Fantázii sa medze nekladú, tej detskej už vôbec. Vyskúšajte si s nami pripraviť pár osvedčených receptov domácej výroby.

Cukrové lízanky

  • 10 PL kryštálového cukru
  • 10 PL vody
  • 4 PL jablčného octu
  • potravinárske farbivo
  • špajdle
  • formičky

Ak použijete formičky, najskôr ich vymažte olejom. Cukor, vodu, ocot a pár kvapiek potravinárskeho farbiva dajte do hrnca a varte na miernom plameni približne 20 minút, kým sa všetka voda neodparí. Nezľaknite sa prenikavej vône odparujúceho sa octu, v samotných lízankách už ho cítiť nebude. Po uvarení tekutinu nalejte do formičiek a vložte kúsok špajdle. Ak nemáte formičky, stačí rozmiestniť niekoľko špajdlí na papier na pečenie a lyžicou okolo nalievať tekutinu. Nechajte stuhnúť a vyklopte. Hotové lízanky môžete zabaliť do kúska celofánu, previazať stužkou, alebo naukladať do darčekovej dózy, alebo škatuľky.

TIP: Ak neviete odhadnúť dobu odparovania a správnu konzistenciu, vyskúšajte kvapnúť kúsok tekutiny na papier na pečenie, alebo tanierik. Ak sa po pár minútach cukrová hmota nelepí a nenaťahuje, má správnu lízankovú konzistenciu.

Karamelky

  • 500 ml mlieka
  • konzerva sladeného kondenzovaného mlieka
  • kg práškového cukru
  • 125 g stuženého tuku

Mlieko, kondenzované mlieko a cukor dajte variť približne na hodinu. Keď hmota zhnedne a začne sa podobať farbou na karamel, pridajte stužený tuk a za stáleho miešania povarte, kým sa suroviny nespoja. Vylejte na vymastený plech alebo papier na pečenie. Nechajte chvíľku vychladnúť a rozkrájajte na cukríky. V závislosti od použitého cukru a množstva tuku môžete korigovať hustotu a pružnosť cukríkovej hmoty. Pružnú hmotu môžete skrúcať do špirál a odstrihávať nožnicami.

TIP: Karamelky si môžete ozvláštniť tak, že pred vyliatím na plech primiešate nasekané oriešky, kokos, kakao alebo sušené ovocie.

Prekvapenie nemusí byť vždy na zjedenie

Vy ani vaše deti nemusíte byť mimoriadne zruční a dokonca nepotrebujete ani chemické laboratórium na to, aby ste si vyrobili na hranie domácu plastelínu alebo bublifuk.

Plastelína

  • 300 g hladkej múky
  • 150 g soli
  • 2-3 PL rastlinného oleja
  • približne 200 ml vody
  • potravinárske farbivo

Do misy nasypte múku a soľ. Primiešajte olej a po lyžiciach prilievajte podľa potreby vodu. Vypracujte hladké biele cesto. Hmotu rozdeľte na niekoľko menších guliek a do každej zapracujte potravinárske farbivo iného odtieňa.

Tip: Plastelína vydrží vďaka soli i niekoľko týždňov. Stačí ak ju vždy po skončení hry zabalíte do mikroténového vrecka a uskladníte v chladničke. AK stvrdne rozpracujte ju navlhčenými alebo olejom potretými dlaňami. Naopak ak moc lepí podsypte si pri múku. Navyše pri „ochutnaní“ hmoty deťom nič nehrozí!

Bublifuk

  • 10 dielov destilovanej vody
  • 3 diely saponátu
  • 1 diel glycerínu

V lekárni kúpte 85-percentný Glycerol. Ak chcete, aby sa kúzlo skutočne vydarilo, je nutné použiť destilovanú vodu, a nie obyčajnú vodu z vodovodu. Saponát musí byť hustý, najlepšie na umývanie riadu, nie na podlahy. Teraz už len stačí namerané množstvá prípravkov zmiešať, najlepšie trasením, v uzatvárateľnej fľaši, aby sa dobre spojili. Pre lepšie splynutie môžete zmes zahriať v hrnci pri teplote okolo 80 stupňov. Zmes musíte pripraviť 24 hodín pred použitím, aby po rozmiešaní mala dostatok času na sadnutie.

TIP: Tekutinu vždy po skončení hry nezabudnite zatvoriť uzáverom, inak by ju odparovanie a okolitý prach znehodnotili.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 985
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 783
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 118
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 12 536
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 090
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 692
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 682
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 866
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 736
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 691
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Naď pripúšťa, že možno budú musieť zakázať testovanie ľudí z iných okresov (minúta po minúte)

Záujemcov o testovanie je veľa, uprednostňovať sa budú ľudia z Oravy a Bardejova. Na Slovensku za piatok pribudlo 2890 pozitívne testovaných ľudí a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Celkovo si pandémia vyžiadala 159 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.

Veľká reportáž z Oravy: Deň prvý celoplošného testovania (video)

Na testy čakali ľudia v chladnom počasí aj hodinu.

Celološné testovanie na Orave.
Komentár Petra Schutza

Z krajiny sa stal pokusný králik vojny proti Covidu

Koza zarevala, vlk hladný.

Peter Schutz
Ilustračné foto.