SME
Štvrtok, 21. október, 2021 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Oslávte deň detí netradične

Zabudnite na obľúbený fastfood, pizzeriu, cukráreň, bonboniéru alebo vrecúško plné čokolád a cukríkov. Pripravte svojim ratolestiam k ich sviatku domáce prekvapenia.

Domáca zmrzlina Trio

  • 5 vajíčok
  • 150 g práškového cukru
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 500 g šľahačkovej smotany
  • kakaový prášok
  • ľubovoľné ovocie

Bielky vyšľahajte s cukrom dotuha. Za stáleho šľahania pridávajte po jednom žĺtky a vanilínový cukor. Zo smotany vyšľahajte šľahačku a jemne spojte s vajíčkovou zmesou. Hmotu rovnomerne rozdeľte do troch nádob. Do prvej môžete podľa chuti pridať ešte navyše vanilkovú esenciu, do druhej primiešajte kakaový prášok a do poslednej rozmixované lesné ovocie alebo banán. Nechajte zmraziť na niekoľko hodín a môžete servírovať dozdobené ovocím, nastrúhanou čokoládou alebo lístkami mäty, či oblátkovými trubičkami.

TIP: V letných mesiacoch je lepšie vajíčka šľahať nad parou. Rýchle nanuky vyrobíte i rozmixovaním tvarohu alebo jogurtu s ovocím. Hmotu potom stačí naliať do pohárov a do stredu vložiť nanukové paličky alebo plastové lyžičky. Po zmrazení jednoducho vyklopíte domáci nanuk.


Exotické ovocné prekvapenie

  • 2 hrušky
  • 2 banány
  • mango
  • 3 kivi
  • jahody
  • hrozno
  • 200 ml kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
  • balenie vanilínového cukru
  • 100 g horkej čokolády

Čerstvé ovocie umyte, podľa potreby ošúpte a rozkrájajte na približne rovnako veľké kúsky. Použiť môžete i konzervované ovocie zbavené šťavy. Kúsky striedavo napichujte na drevené špajdle. Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli a „popíšte“ alebo do nej namáčajte spolovice ovocie na špajdli. Do kyslej smotany vmiešajte vanilínový cukor. Zvyšky ovocia pomiešajte s trochou práškového cukru a pár kvapkami citrónovej šťavy a naservírujte ho do pohárov alebo misiek. „Ovocné ražniči“ a ovocný šalát servírujte s vanilkovým dipom alebo ovocným jogurtom.

TIP: Ovocný šalát môžete servírovať vo vydlabanom melóne alebo ananáse, zaliaty tortovým želé. Po stuhnutí môžete takto pripravené lodičky rozkrájať. Ovocie na špajdli môžete obaliť v palacinkovom cestíčku a vysmažiť.


Snehová torta

  • 6 bielkov
  • 1/2 ČL vínneho kameňa
  • 225 g práškového cukru
  • 1 ČL vanilkovej esencie
  • 350 ml šľahačkovej smotany
  • drobné ovocie

Z bielkov a vínneho kameňa ušľahajte tuhý sneh. Postupne pridávajte cukor a vanilkovú esenciu. Šľahajte, kým zmes nebude pevne držať tvar. Plech vysteľte papierom na pečenie a opatrne nanášajte hmotu na papier v tvare kruhu. Pomôcť si môžete i cukrárenským zdobítkom a tortu formovať po okrajoch z malých striekaných pusiniek. Pečte pri teplote 120 stupňov najmenej 2 hodiny. Zo smotany ušľahajte šľahačku. Po vychladnutí naneste šľahačku na tortu a posypte drobným ovocím. Opatrne rozkrájajte.

TIP: Čím dlhšie pri nízkej teplote budete snehovú hmotu sušiť, tým krehkejšia bude. Pre obmenu môžete do snehu primiešať kakaový prášok alebo nastrúhanú čokoládu.


Prizvite deti na výrobu

  • Deti sa s radosťou zapoja do výroby niečoho netradičného, hlavne ak sa kúzlo podarí a môžu tak vytvoriť prekvapenie nielen sebe ale aj mladším súrodencom.
  • Prispôsobte náročnosť prípravy k veku dieťaťa. Budete prekvapený s akou radosťou sa aj neskrotný teenager pustí do výroby nealkoholického miešaného nápoja alebo flambovaných palaciniek so zmrzlinou.

Fantázii sa medze nekladú, tej detskej už vôbec. Vyskúšajte si s nami pripraviť pár osvedčených receptov domácej výroby.

Cukrové lízanky

  • 10 PL kryštálového cukru
  • 10 PL vody
  • 4 PL jablčného octu
  • potravinárske farbivo
  • špajdle
  • formičky

Ak použijete formičky, najskôr ich vymažte olejom. Cukor, vodu, ocot a pár kvapiek potravinárskeho farbiva dajte do hrnca a varte na miernom plameni približne 20 minút, kým sa všetka voda neodparí. Nezľaknite sa prenikavej vône odparujúceho sa octu, v samotných lízankách už ho cítiť nebude. Po uvarení tekutinu nalejte do formičiek a vložte kúsok špajdle. Ak nemáte formičky, stačí rozmiestniť niekoľko špajdlí na papier na pečenie a lyžicou okolo nalievať tekutinu. Nechajte stuhnúť a vyklopte. Hotové lízanky môžete zabaliť do kúska celofánu, previazať stužkou, alebo naukladať do darčekovej dózy, alebo škatuľky.

TIP: Ak neviete odhadnúť dobu odparovania a správnu konzistenciu, vyskúšajte kvapnúť kúsok tekutiny na papier na pečenie, alebo tanierik. Ak sa po pár minútach cukrová hmota nelepí a nenaťahuje, má správnu lízankovú konzistenciu.

Karamelky

  • 500 ml mlieka
  • konzerva sladeného kondenzovaného mlieka
  • kg práškového cukru
  • 125 g stuženého tuku

Mlieko, kondenzované mlieko a cukor dajte variť približne na hodinu. Keď hmota zhnedne a začne sa podobať farbou na karamel, pridajte stužený tuk a za stáleho miešania povarte, kým sa suroviny nespoja. Vylejte na vymastený plech alebo papier na pečenie. Nechajte chvíľku vychladnúť a rozkrájajte na cukríky. V závislosti od použitého cukru a množstva tuku môžete korigovať hustotu a pružnosť cukríkovej hmoty. Pružnú hmotu môžete skrúcať do špirál a odstrihávať nožnicami.

TIP: Karamelky si môžete ozvláštniť tak, že pred vyliatím na plech primiešate nasekané oriešky, kokos, kakao alebo sušené ovocie.

Prekvapenie nemusí byť vždy na zjedenie

Vy ani vaše deti nemusíte byť mimoriadne zruční a dokonca nepotrebujete ani chemické laboratórium na to, aby ste si vyrobili na hranie domácu plastelínu alebo bublifuk.

Plastelína

  • 300 g hladkej múky
  • 150 g soli
  • 2-3 PL rastlinného oleja
  • približne 200 ml vody
  • potravinárske farbivo

Do misy nasypte múku a soľ. Primiešajte olej a po lyžiciach prilievajte podľa potreby vodu. Vypracujte hladké biele cesto. Hmotu rozdeľte na niekoľko menších guliek a do každej zapracujte potravinárske farbivo iného odtieňa.

Tip: Plastelína vydrží vďaka soli i niekoľko týždňov. Stačí ak ju vždy po skončení hry zabalíte do mikroténového vrecka a uskladníte v chladničke. AK stvrdne rozpracujte ju navlhčenými alebo olejom potretými dlaňami. Naopak ak moc lepí podsypte si pri múku. Navyše pri „ochutnaní“ hmoty deťom nič nehrozí!

Bublifuk

  • 10 dielov destilovanej vody
  • 3 diely saponátu
  • 1 diel glycerínu

V lekárni kúpte 85-percentný Glycerol. Ak chcete, aby sa kúzlo skutočne vydarilo, je nutné použiť destilovanú vodu, a nie obyčajnú vodu z vodovodu. Saponát musí byť hustý, najlepšie na umývanie riadu, nie na podlahy. Teraz už len stačí namerané množstvá prípravkov zmiešať, najlepšie trasením, v uzatvárateľnej fľaši, aby sa dobre spojili. Pre lepšie splynutie môžete zmes zahriať v hrnci pri teplote okolo 80 stupňov. Zmes musíte pripraviť 24 hodín pred použitím, aby po rozmiešaní mala dostatok času na sadnutie.

TIP: Tekutinu vždy po skončení hry nezabudnite zatvoriť uzáverom, inak by ju odparovanie a okolitý prach znehodnotili.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  2. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite
  3. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  4. Šéf Accenture: Nie je nič nezvyčajné, že mám paralelne dva mítingy naraz
  5. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  6. 4 hi-tech inovácie, ktoré zmenia Slovensko
  7. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  8. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  9. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  10. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  1. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  2. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  3. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  4. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
  5. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  6. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  7. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  8. 5. ročník Trhu kože bude po prvý raz aj v Košiciach
  9. Stanovisko Asociácie moderných benefitov k TK RÚZ
  10. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 22 539
  2. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 14 167
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 8 169
  4. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 5 845
  5. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 5 834
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 745
  7. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 356
  8. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 2 997
  9. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 2 753
  10. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok 2 622
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Judita a Tomáš

Na jej verzii nesedeli nože, rany ani stopy krvi.


15 h
Ilustračná fotografia.

Na podozrivú sieť upozornilo Investigatívne centrum Jána Kuciaka.


3 h
Michaela Žureková

RTVS dáva ženám za ich peniaze lekcie, ako prehliadať obťažovanie.


2 h
Timothée Chalamet vo filme Duna.

Súčasný človek sa v nej spozná.


54m

Neprehliadnite tiež

Michaela Žureková

RTVS dáva ženám za ich peniaze lekcie, ako prehliadať obťažovanie.


2 h
Ilustračné foto.

Na Slovensku chýbajú programy pre páchateľov násilia.


19. okt
Barbora Jakobsen

Barbora Jakobsen je psychoterapeutkou v Nórsku.


19. okt
Ilustračné foto.

Odborník odporúča pozrieť sa na situáciu z dvoch hľadísk.


19. okt

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  2. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  3. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  4. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  5. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  6. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  7. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  8. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 31 259
  2. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 7 000
  3. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 6 113
  4. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 6 040
  5. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 6 028
  6. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 966
  7. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 681
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 4 609
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Zatvoriť reklamu