Oslávte deň detí netradične

Zabudnite na obľúbený fastfood, pizzeriu, cukráreň, bonboniéru alebo vrecúško plné čokolád a cukríkov. Pripravte svojim ratolestiam k ich sviatku domáce prekvapenia.

Domáca zmrzlina Trio

  • 5 vajíčok
  • 150 g práškového cukru
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 500 g šľahačkovej smotany
  • kakaový prášok
  • ľubovoľné ovocie

Bielky vyšľahajte s cukrom dotuha. Za stáleho šľahania pridávajte po jednom žĺtky a vanilínový cukor. Zo smotany vyšľahajte šľahačku a jemne spojte s vajíčkovou zmesou. Hmotu rovnomerne rozdeľte do troch nádob. Do prvej môžete podľa chuti pridať ešte navyše vanilkovú esenciu, do druhej primiešajte kakaový prášok a do poslednej rozmixované lesné ovocie alebo banán. Nechajte zmraziť na niekoľko hodín a môžete servírovať dozdobené ovocím, nastrúhanou čokoládou alebo lístkami mäty, či oblátkovými trubičkami.

TIP: V letných mesiacoch je lepšie vajíčka šľahať nad parou. Rýchle nanuky vyrobíte i rozmixovaním tvarohu alebo jogurtu s ovocím. Hmotu potom stačí naliať do pohárov a do stredu vložiť nanukové paličky alebo plastové lyžičky. Po zmrazení jednoducho vyklopíte domáci nanuk.


Exotické ovocné prekvapenie

  • 2 hrušky
  • 2 banány
  • mango
  • 3 kivi
  • jahody
  • hrozno
  • 200 ml kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
  • balenie vanilínového cukru
  • 100 g horkej čokolády

Čerstvé ovocie umyte, podľa potreby ošúpte a rozkrájajte na približne rovnako veľké kúsky. Použiť môžete i konzervované ovocie zbavené šťavy. Kúsky striedavo napichujte na drevené špajdle. Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli a „popíšte“ alebo do nej namáčajte spolovice ovocie na špajdli. Do kyslej smotany vmiešajte vanilínový cukor. Zvyšky ovocia pomiešajte s trochou práškového cukru a pár kvapkami citrónovej šťavy a naservírujte ho do pohárov alebo misiek. „Ovocné ražniči“ a ovocný šalát servírujte s vanilkovým dipom alebo ovocným jogurtom.

TIP: Ovocný šalát môžete servírovať vo vydlabanom melóne alebo ananáse, zaliaty tortovým želé. Po stuhnutí môžete takto pripravené lodičky rozkrájať. Ovocie na špajdli môžete obaliť v palacinkovom cestíčku a vysmažiť.


Snehová torta

  • 6 bielkov
  • 1/2 ČL vínneho kameňa
  • 225 g práškového cukru
  • 1 ČL vanilkovej esencie
  • 350 ml šľahačkovej smotany
  • drobné ovocie

Z bielkov a vínneho kameňa ušľahajte tuhý sneh. Postupne pridávajte cukor a vanilkovú esenciu. Šľahajte, kým zmes nebude pevne držať tvar. Plech vysteľte papierom na pečenie a opatrne nanášajte hmotu na papier v tvare kruhu. Pomôcť si môžete i cukrárenským zdobítkom a tortu formovať po okrajoch z malých striekaných pusiniek. Pečte pri teplote 120 stupňov najmenej 2 hodiny. Zo smotany ušľahajte šľahačku. Po vychladnutí naneste šľahačku na tortu a posypte drobným ovocím. Opatrne rozkrájajte.

TIP: Čím dlhšie pri nízkej teplote budete snehovú hmotu sušiť, tým krehkejšia bude. Pre obmenu môžete do snehu primiešať kakaový prášok alebo nastrúhanú čokoládu.


Prizvite deti na výrobu

  • Deti sa s radosťou zapoja do výroby niečoho netradičného, hlavne ak sa kúzlo podarí a môžu tak vytvoriť prekvapenie nielen sebe ale aj mladším súrodencom.
  • Prispôsobte náročnosť prípravy k veku dieťaťa. Budete prekvapený s akou radosťou sa aj neskrotný teenager pustí do výroby nealkoholického miešaného nápoja alebo flambovaných palaciniek so zmrzlinou.

Fantázii sa medze nekladú, tej detskej už vôbec. Vyskúšajte si s nami pripraviť pár osvedčených receptov domácej výroby.

Cukrové lízanky

  • 10 PL kryštálového cukru
  • 10 PL vody
  • 4 PL jablčného octu
  • potravinárske farbivo
  • špajdle
  • formičky

Ak použijete formičky, najskôr ich vymažte olejom. Cukor, vodu, ocot a pár kvapiek potravinárskeho farbiva dajte do hrnca a varte na miernom plameni približne 20 minút, kým sa všetka voda neodparí. Nezľaknite sa prenikavej vône odparujúceho sa octu, v samotných lízankách už ho cítiť nebude. Po uvarení tekutinu nalejte do formičiek a vložte kúsok špajdle. Ak nemáte formičky, stačí rozmiestniť niekoľko špajdlí na papier na pečenie a lyžicou okolo nalievať tekutinu. Nechajte stuhnúť a vyklopte. Hotové lízanky môžete zabaliť do kúska celofánu, previazať stužkou, alebo naukladať do darčekovej dózy, alebo škatuľky.

TIP: Ak neviete odhadnúť dobu odparovania a správnu konzistenciu, vyskúšajte kvapnúť kúsok tekutiny na papier na pečenie, alebo tanierik. Ak sa po pár minútach cukrová hmota nelepí a nenaťahuje, má správnu lízankovú konzistenciu.

Karamelky

  • 500 ml mlieka
  • konzerva sladeného kondenzovaného mlieka
  • kg práškového cukru
  • 125 g stuženého tuku

Mlieko, kondenzované mlieko a cukor dajte variť približne na hodinu. Keď hmota zhnedne a začne sa podobať farbou na karamel, pridajte stužený tuk a za stáleho miešania povarte, kým sa suroviny nespoja. Vylejte na vymastený plech alebo papier na pečenie. Nechajte chvíľku vychladnúť a rozkrájajte na cukríky. V závislosti od použitého cukru a množstva tuku môžete korigovať hustotu a pružnosť cukríkovej hmoty. Pružnú hmotu môžete skrúcať do špirál a odstrihávať nožnicami.

TIP: Karamelky si môžete ozvláštniť tak, že pred vyliatím na plech primiešate nasekané oriešky, kokos, kakao alebo sušené ovocie.

Prekvapenie nemusí byť vždy na zjedenie

Vy ani vaše deti nemusíte byť mimoriadne zruční a dokonca nepotrebujete ani chemické laboratórium na to, aby ste si vyrobili na hranie domácu plastelínu alebo bublifuk.

Plastelína

  • 300 g hladkej múky
  • 150 g soli
  • 2-3 PL rastlinného oleja
  • približne 200 ml vody
  • potravinárske farbivo

Do misy nasypte múku a soľ. Primiešajte olej a po lyžiciach prilievajte podľa potreby vodu. Vypracujte hladké biele cesto. Hmotu rozdeľte na niekoľko menších guliek a do každej zapracujte potravinárske farbivo iného odtieňa.

Tip: Plastelína vydrží vďaka soli i niekoľko týždňov. Stačí ak ju vždy po skončení hry zabalíte do mikroténového vrecka a uskladníte v chladničke. AK stvrdne rozpracujte ju navlhčenými alebo olejom potretými dlaňami. Naopak ak moc lepí podsypte si pri múku. Navyše pri „ochutnaní“ hmoty deťom nič nehrozí!

Bublifuk

  • 10 dielov destilovanej vody
  • 3 diely saponátu
  • 1 diel glycerínu

V lekárni kúpte 85-percentný Glycerol. Ak chcete, aby sa kúzlo skutočne vydarilo, je nutné použiť destilovanú vodu, a nie obyčajnú vodu z vodovodu. Saponát musí byť hustý, najlepšie na umývanie riadu, nie na podlahy. Teraz už len stačí namerané množstvá prípravkov zmiešať, najlepšie trasením, v uzatvárateľnej fľaši, aby sa dobre spojili. Pre lepšie splynutie môžete zmes zahriať v hrnci pri teplote okolo 80 stupňov. Zmes musíte pripraviť 24 hodín pred použitím, aby po rozmiešaní mala dostatok času na sadnutie.

TIP: Tekutinu vždy po skončení hry nezabudnite zatvoriť uzáverom, inak by ju odparovanie a okolitý prach znehodnotili.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  2. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  3. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  4. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  5. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  6. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  7. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  8. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý
  9. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine
  10. ZOC MAX Prešov má za sebou úspešnú desaťročnicu
  1. Návštevníkov Gardenie zaujali expozície SPU v Nitre
  2. Slováci si nevedia predstaviť svoj deň bez chleba a pečiva
  3. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  4. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  5. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  6. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  7. Zdravý životný štýl - dá sa v dnešnej dobe udržať?
  8. Klima efekt bez klimatizácie
  9. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  10. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 319
  2. Jordánsko: Najkrajšie miesta kráľovstva v púšti 15 875
  3. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 12 274
  4. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 11 268
  5. Miesta v Rakúsku, ktoré by ste mali vidieť. Kúsok za Bratislavou 9 845
  6. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 7 392
  7. Tento test pomohol viac ako 100 ľuďom znížiť vysoký krvný tlak 4 391
  8. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 3 446
  9. 3 spôsoby, ako využiť GDPR vo váš prospech. 3 380
  10. Nový projekt v Karlovej Vsi sa teší obrovskému 3 267

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Koalícia chce ľuďom prispieť na dovolenky a pôžičky. Hovorí aj o vyšších platoch

Sociálny balíček strán Smer, SNS a Most-Híd začína naberať reálne obrysy.

BRATISLAVA

Bratislava má novú atrakciu. Prechádzku vo výške 85 metrov

Záujemcovia sa môžu pokochať výhľadom z parapetnej rímsy okolo reštaurácie Ufo.

ŠPORT

Prečo chytil Sagan hostesku za zadok? Nahovorili ho kamaráti

Peter Sagan poskytol rozhovor anglickému Guardianu.

KOMENTÁRE

Za zvýšenie životnej úrovne v réžii koalície sa nedoplatíme

Maďari dnes dlhujú polovicu záväzku priemerného Slováka.

Neprehliadnite tiež

Sex po pôrode môže byť plný ťažkostí, dá sa im však pomôcť

Sedem rád ako obnoviť stagnujúci sexuálny život po narodení dieťaťa.

Desať tipov, ako si čo najlepšie užiť každý víkend

Aby boli dva voľné dni v znamení pohody, mali by ste sa na ne pripraviť.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V novom čísle nájdete rozhovor s režisérkou Valeriou Schulczovou, ktorá sa nebojí ťažkých a problematických tém.

AKTUALIZOVANÉ 19.4. O 10:25

Chýbajú postupy aj štandardy. Baby friendly nemocnice majú znova ožiť

Nemocnice priateľské k deťom v minulosti nedodržiavali pravidlá. Ministerstvo zdravotníctva teraz chystá zmeny.

STĹPČEK OSMELENÉ

Anorexia je ako alkoholizmus, nikdy nie ste celkom za vodou

Vidieť, kam som bola schopná doviesť svoje telo, je strašidelné.