SME
Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Oslávte deň detí netradične

Zabudnite na obľúbený fastfood, pizzeriu, cukráreň, bonboniéru alebo vrecúško plné čokolád a cukríkov. Pripravte svojim ratolestiam k ich sviatku domáce prekvapenia.

Domáca zmrzlina Trio

  • 5 vajíčok
  • 150 g práškového cukru
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 500 g šľahačkovej smotany
  • kakaový prášok
  • ľubovoľné ovocie

Bielky vyšľahajte s cukrom dotuha. Za stáleho šľahania pridávajte po jednom žĺtky a vanilínový cukor. Zo smotany vyšľahajte šľahačku a jemne spojte s vajíčkovou zmesou. Hmotu rovnomerne rozdeľte do troch nádob. Do prvej môžete podľa chuti pridať ešte navyše vanilkovú esenciu, do druhej primiešajte kakaový prášok a do poslednej rozmixované lesné ovocie alebo banán. Nechajte zmraziť na niekoľko hodín a môžete servírovať dozdobené ovocím, nastrúhanou čokoládou alebo lístkami mäty, či oblátkovými trubičkami.

TIP: V letných mesiacoch je lepšie vajíčka šľahať nad parou. Rýchle nanuky vyrobíte i rozmixovaním tvarohu alebo jogurtu s ovocím. Hmotu potom stačí naliať do pohárov a do stredu vložiť nanukové paličky alebo plastové lyžičky. Po zmrazení jednoducho vyklopíte domáci nanuk.


Exotické ovocné prekvapenie

  • 2 hrušky
  • 2 banány
  • mango
  • 3 kivi
  • jahody
  • hrozno
  • 200 ml kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
  • balenie vanilínového cukru
  • 100 g horkej čokolády

Čerstvé ovocie umyte, podľa potreby ošúpte a rozkrájajte na približne rovnako veľké kúsky. Použiť môžete i konzervované ovocie zbavené šťavy. Kúsky striedavo napichujte na drevené špajdle. Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli a „popíšte“ alebo do nej namáčajte spolovice ovocie na špajdli. Do kyslej smotany vmiešajte vanilínový cukor. Zvyšky ovocia pomiešajte s trochou práškového cukru a pár kvapkami citrónovej šťavy a naservírujte ho do pohárov alebo misiek. „Ovocné ražniči“ a ovocný šalát servírujte s vanilkovým dipom alebo ovocným jogurtom.

TIP: Ovocný šalát môžete servírovať vo vydlabanom melóne alebo ananáse, zaliaty tortovým želé. Po stuhnutí môžete takto pripravené lodičky rozkrájať. Ovocie na špajdli môžete obaliť v palacinkovom cestíčku a vysmažiť.


Snehová torta

  • 6 bielkov
  • 1/2 ČL vínneho kameňa
  • 225 g práškového cukru
  • 1 ČL vanilkovej esencie
  • 350 ml šľahačkovej smotany
  • drobné ovocie

Z bielkov a vínneho kameňa ušľahajte tuhý sneh. Postupne pridávajte cukor a vanilkovú esenciu. Šľahajte, kým zmes nebude pevne držať tvar. Plech vysteľte papierom na pečenie a opatrne nanášajte hmotu na papier v tvare kruhu. Pomôcť si môžete i cukrárenským zdobítkom a tortu formovať po okrajoch z malých striekaných pusiniek. Pečte pri teplote 120 stupňov najmenej 2 hodiny. Zo smotany ušľahajte šľahačku. Po vychladnutí naneste šľahačku na tortu a posypte drobným ovocím. Opatrne rozkrájajte.

TIP: Čím dlhšie pri nízkej teplote budete snehovú hmotu sušiť, tým krehkejšia bude. Pre obmenu môžete do snehu primiešať kakaový prášok alebo nastrúhanú čokoládu.


Prizvite deti na výrobu

  • Deti sa s radosťou zapoja do výroby niečoho netradičného, hlavne ak sa kúzlo podarí a môžu tak vytvoriť prekvapenie nielen sebe ale aj mladším súrodencom.
  • Prispôsobte náročnosť prípravy k veku dieťaťa. Budete prekvapený s akou radosťou sa aj neskrotný teenager pustí do výroby nealkoholického miešaného nápoja alebo flambovaných palaciniek so zmrzlinou.

Fantázii sa medze nekladú, tej detskej už vôbec. Vyskúšajte si s nami pripraviť pár osvedčených receptov domácej výroby.

Cukrové lízanky

  • 10 PL kryštálového cukru
  • 10 PL vody
  • 4 PL jablčného octu
  • potravinárske farbivo
  • špajdle
  • formičky

Ak použijete formičky, najskôr ich vymažte olejom. Cukor, vodu, ocot a pár kvapiek potravinárskeho farbiva dajte do hrnca a varte na miernom plameni približne 20 minút, kým sa všetka voda neodparí. Nezľaknite sa prenikavej vône odparujúceho sa octu, v samotných lízankách už ho cítiť nebude. Po uvarení tekutinu nalejte do formičiek a vložte kúsok špajdle. Ak nemáte formičky, stačí rozmiestniť niekoľko špajdlí na papier na pečenie a lyžicou okolo nalievať tekutinu. Nechajte stuhnúť a vyklopte. Hotové lízanky môžete zabaliť do kúska celofánu, previazať stužkou, alebo naukladať do darčekovej dózy, alebo škatuľky.

TIP: Ak neviete odhadnúť dobu odparovania a správnu konzistenciu, vyskúšajte kvapnúť kúsok tekutiny na papier na pečenie, alebo tanierik. Ak sa po pár minútach cukrová hmota nelepí a nenaťahuje, má správnu lízankovú konzistenciu.

Karamelky

  • 500 ml mlieka
  • konzerva sladeného kondenzovaného mlieka
  • kg práškového cukru
  • 125 g stuženého tuku

Mlieko, kondenzované mlieko a cukor dajte variť približne na hodinu. Keď hmota zhnedne a začne sa podobať farbou na karamel, pridajte stužený tuk a za stáleho miešania povarte, kým sa suroviny nespoja. Vylejte na vymastený plech alebo papier na pečenie. Nechajte chvíľku vychladnúť a rozkrájajte na cukríky. V závislosti od použitého cukru a množstva tuku môžete korigovať hustotu a pružnosť cukríkovej hmoty. Pružnú hmotu môžete skrúcať do špirál a odstrihávať nožnicami.

TIP: Karamelky si môžete ozvláštniť tak, že pred vyliatím na plech primiešate nasekané oriešky, kokos, kakao alebo sušené ovocie.

Prekvapenie nemusí byť vždy na zjedenie

Vy ani vaše deti nemusíte byť mimoriadne zruční a dokonca nepotrebujete ani chemické laboratórium na to, aby ste si vyrobili na hranie domácu plastelínu alebo bublifuk.

Plastelína

  • 300 g hladkej múky
  • 150 g soli
  • 2-3 PL rastlinného oleja
  • približne 200 ml vody
  • potravinárske farbivo

Do misy nasypte múku a soľ. Primiešajte olej a po lyžiciach prilievajte podľa potreby vodu. Vypracujte hladké biele cesto. Hmotu rozdeľte na niekoľko menších guliek a do každej zapracujte potravinárske farbivo iného odtieňa.

Tip: Plastelína vydrží vďaka soli i niekoľko týždňov. Stačí ak ju vždy po skončení hry zabalíte do mikroténového vrecka a uskladníte v chladničke. AK stvrdne rozpracujte ju navlhčenými alebo olejom potretými dlaňami. Naopak ak moc lepí podsypte si pri múku. Navyše pri „ochutnaní“ hmoty deťom nič nehrozí!

Bublifuk

  • 10 dielov destilovanej vody
  • 3 diely saponátu
  • 1 diel glycerínu

V lekárni kúpte 85-percentný Glycerol. Ak chcete, aby sa kúzlo skutočne vydarilo, je nutné použiť destilovanú vodu, a nie obyčajnú vodu z vodovodu. Saponát musí byť hustý, najlepšie na umývanie riadu, nie na podlahy. Teraz už len stačí namerané množstvá prípravkov zmiešať, najlepšie trasením, v uzatvárateľnej fľaši, aby sa dobre spojili. Pre lepšie splynutie môžete zmes zahriať v hrnci pri teplote okolo 80 stupňov. Zmes musíte pripraviť 24 hodín pred použitím, aby po rozmiešaní mala dostatok času na sadnutie.

TIP: Tekutinu vždy po skončení hry nezabudnite zatvoriť uzáverom, inak by ju odparovanie a okolitý prach znehodnotili.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  4. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  5. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  6. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Hygge ako životný štýl
  10. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 42 945
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 26 679
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 309
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 206
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 759
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 691
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 404
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 374
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 294
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 158
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda vlády SR Igor Matovič, vľavo minister obrany SR Jaroslav Naď a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (všetci OĽaNO).

Vôbec ste si nevšimli, ako sa to zmenilo.

24. jan
Odberné miesto na covid.

Pozrite si prehľad dnešného dňa.

41m
Vakcínou proti covidu by sa malo na Slovensku očkovať od 27. decembra.

Protilátky nezneutralizovali vírus dostatočne.

2 h
Pozemky, ktoré v dražbe kúpila spoločnosť KLM ZV I.

Pozemky sa nachádzajú na ceste do Záhorskej Bystrice.

20 h

Neprehliadnite tiež

Na aféru so starším šéfom tvrdo doplatila.

2 h
Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

24. jan

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan