Ako na „parenie“?
- Pri varení v pare si môžete zvoliť spôsob a spotrebič, ktorý najviac spĺňa vaše kritériá a nároky. Dnes už je na trhu dostupných niekoľko typov parných hrncov, nadstavcov do mikrovlniek, drahších parných rúr i lacnejších bambusových parákov či ryžovarov. V neposlednom rade nemožno zabudnúť na to, že pariť sa dá i v obyčajnom hrnci s vodou a sitkom.
- Každý kuchár vie, že suroviny pokrájané na menšie kúsky sa uvaria rýchlejšie ako tie väčšie. To isté platí i o pare. Ak paríte v poschodovom hrnci, nezabudnite, že spodné poschodie bude vyžadovať kratší čas prípravy ako vrchné a že jedlo rozmiestnené s medzerami na cirkuláciu pary sa urobí skôr, ako nahrubo navrstvené.
- Voda by mala stále vrieť, ale suroviny by sa jej nemali dotýkať a plávať v nej. Počas varenia kontrolujte, či sa voda neodparila celá a nezabudnite prilievať ďalšiu, najlepšie horúcu vodu.
- Pri parení vo viacerých poschodiach naraz ukladajte vždy na najspodnejšiu priečku mäso, ryby a plody mora, aby ich surové šťavy nestekali po iných surovinách, do druhej vrstvy vkladajte prílohu, ako zemiaky alebo ryžu, a nakoniec mladú zeleninu, ktorej príprava nepotrebuje veľa času ani pary.
- V pare môžete pripraviť i celé obedové menu naraz, alebo jedlá z cesta, ovocia, či dokonca jednoduché múčniky.
Aby chute vždy vynikli
- Aby vám pokrmy uvarené parou nepripadali bez chuti, je dôležité vždy vyberať čerstvé suroviny, ktoré vyniknú svojou vlastnou chuťou. Nevábne mäso, či vysušená a zvädnutá zelenina sa za krátku dobu v pare nepripraví tak lahodne , ako keď z nich pripravujete niekoľko hodinový vývar.
- Vo všeobecnosti platí, že vodu je zbytočné akokoľvek ochucovať, keďže para – i keď nasiaknutá vôňami, samotnému pokrmu žiadnu chuť nedodá. Nič však nepokazíte ak do vody pridáte voňavé bylinky či trošku aromatického vína.
- Pre dosiahnutie výraznej chuti pripravených jedál je najvhodnejšie použiť čerstvé alebo sušené bylinky priamo pod zeleninu alebo mäso a ryby. Dostatočne aromatický je napríklad tymian, rozmarín, koriander, bazalka, majoránka či mäta a medovka. Nebojte sa vytvoriť si zmes vlastného podrveného korenia zabaleného v gáze, kde určite nezabudnite na fenikel, rascu, bobkový list, nové a čierne korenie.
- Mäsu a rybám na chuti určite pridá, keď ich na niekoľko hodín ponoríte do vami zvolenej marinády. Obyčajné nasolenie a okorenenie ako pri príprave rezňov vám v tomto prípade stačiť nebude, keďže silná para môže všetko z povrchu zmyť.
- Ak sa vám i napriek bylinkám a marinovaniu zdá jedlo fádne a bez chuti zvoľte ako doplnok k pokrmom dresingy a omáčky.

Parená zelenina
SUROVINY NA 4 PORCIE
- 2 karotky
- 2 paštrnáky
- 4 jarné zemiaky
- kaleráb
- menšia cuketa
- 6 výhonkov špargle
- 2 jarné cibuľky
- niekoľko čerstvých húb
- mladý hrášok aj so strukmi
- plátok masla
- bylinky
- soľ

Všetku zeleninu očistite, nakrájajte na rovnomerné pásy, okrem strukov a špargle. Premiešajte a dajte na niekoľko minút pariť. Hotovú zeleninu presypte do šalátovej misy a ešte za horúca nechajte na nej rozpustiť plátky masla. Premiešajte spolu s nasekanými bylinkami, soľou a koreninami podľa vlastného výberu. Servírujte ku grilovanému mäsu alebo k steakom.
TIP: Z húb v zmesi najlepšie vyniknú májovky, ktoré jej dodajú intenzívnu, múčnu vôňu.
Jemný rybací závin
SUROVINY NA 4 PORCIE
- 2 filety z čerstvého pstruha
- 300 g hrudkového syra
- 2 vajíčka
- bylinky
- soľ, mleté čierne korenie

Vajíčka uvarte natvrdo, schlaďte pod tečúcou vodou a olúpte. Po vychladnutí ich nastrúhajte na jemnom strúhadle. Filety pstruha zbavte kože, vykostite a vložte do preloženej potravinárskej fólie. Tĺčikom na mäso jemne rozpracujte na jednotnú hrúbku a spojte tak, aby vám vyšiel z rýb obdĺžnikový tvar na závin. Zmiešajte namrvený hrudkový kozí alebo ovčí syr s nasekanými bylinkami a rovnomerne navrstvite na ryby. Osoľte, okoreňte a posypte nastrúhaným vajíčkom. Pomocou fólie pevne zaviňte do rolky a nechajte 2 hodiny zatiahnuť v chladničke alebo 30 minút v mraziacom boxe. Nakrájajte na 2 cm hrubé plátky a varte v pare približne 20 minút. Servírujte s novými parenými zemiakmi alebo so zemiakovým pyré.
TIP: Ak nie ste fanúšikom príliš aromatických byliniek, nahraďte ich 200 gramovou dávkou čerstvého listového špenátu. Zbavte ho stopiek a blanžírujte jednu minútu v horúcej vode.
Zeleninové ražniči s tofu
SUROVINY NA 4 PORCIE
- 300 g údeného tofu
- 4 zemiaky
- 2 cibule
- zelenú papriku
- červenú papriku
- menšiu cuketu
- menší baklažán
- kvalitnú sójovú omáčku
- soľ, mleté čierne korenie

Tofu rozkrájajte na kocky a cez noc nechajte namočené v sójovej omáčke. Zeleninu umyte, očistite a pokrájajte na požadované tvary. Osoľte a okoreňte ju. Striedavo napichujte na špajdle a dajte variť do pary na 10 minút. Po doparení znova dosoľte a dokoreňte alebo posypte zmesou korenín na prípravu ratatoulle. Servírujte s chuťovo výrazným dresingom.
TIP: Na zvýraznenie vôní a chutí môžete k pareniu pridať strúčiky cesnaku alebo rozkrojené čili papričky.
Mäsové taštičky
SUROVINY NA 4 PORCIE
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 250 g ryžovej múky
- 2 vajíčka
- vlažná voda
- soľ
- 500 g mletého teľacieho mäsa
- 3 ČL karí korenia
- soľ

Múku zmiešajte dokopy, v strede urobte dierku, do ktorej rozbite vajíčka. Osoľte, pridajte niekoľko lyžíc vody a vypracujte tuhšie, ale vláčne cesto, ktoré po premiesení nechajte chvíľu postáť prikryté utierkou. Mleté mäso rukami poriadne rozpracujte a vmiešajte doň podľa chuti karí korenie a soľ. Mäso by malo ostať žltkasté a voňavé. Cesto vyvaľkajte na tenký plát, z ktorého vykrajujte pohárom kolieska alebo ho rozkrájajte na štvorčeky. Každý naplňte mäsom a vrch uzatvorte zo všetkých strán do mešca. Parte 10 - 15 minút. Hotové taštičky servírujte s možnosťou namáčania do čínskej sójovej omáčky.
TIP: Spolu s taštičkami môžete v pare pripraviť i kúsky zeleniny na doladenie farebného servírovania.
Homár so sladkou kukuricou
SUROVINY NA 4 PORCIE
- 4 menšie homáre
- niekoľko kreviet a slávok
- 2 klasy sladkej kukurice
- biele muškátové víno
- soľ

Umyté plody mora vložte do parnej nádoby. Klasy kukurice rozkrájajte na kúsky hrubé približne 3 centimetre. Do vody pripravenej na parenie vlejte muškátové víno a parte kým sa slávky neotvoria. Pred servírovaním dosoľte.
TIP: Ak pridáte čerstvú zeleninu k takto pripraveným plodom mora, vytvoríte rýchly letný šalát s chuťou dovolenky.
Tymianové kurča
SUROVINY NA 4 PORCIE
- 4 kuracie prsia
- 8 jarných cibuliek
- 300 g nízkotučného bieleho jogurtu
- 1 strúčik cesnaku
- niekoľko vetvičiek čerstvého tymianu
- petržlenová vňať
- soľ, mleté biele korenie
- olivový olej

Kuracie prsia dôkladne umyte, pozdĺžne prerežte a do vzniknutej kapsy vložte vetvičky tymianu. Povrch potrite olivovým olejom, nasoľte, okoreňte a nechajte pár hodín v chlade postáť. Prsia uložte do nádoby v ktorej sa budú pariť spolu s očistenými jarnými cibuľkami alebo kúskami póru, zvyšnými vetvičkami tymianu a varte nad parou približne 35 minút. Zmiešajte jogurt s nasekanou petržlenovou vňaťou, prelisovaným cesnakom a soľou. Hotové prsia servírujte s parenými zemiakmi alebo zeleninový šalátom poliate jogurtovým dresingom.
Ružičky s novými zemiakmi a syrovou omáčkou
SUROVINY NA 4 PORCIE
- 1 menšia hlávka brokolice
- 1 menšia hlávka karfiolu
- 6 rovnakých nových zemiakov
- 200 g kyslej smotana
- 1 topený syr v črievku
- 100 g tvrdého syra
- bylinky
- soľ

Zemiaky umyte ale nešúpte. Prerežte ich na štvrťky a dajte do parnej nádoby. Brokolicu a karfiol prepláchnite a rozdeľte na ružičky. Pri príprave dajte ružičky zelenín pariť až nad zemiaky. Varte v pare približne 20 minút. Kyslú smotanu zmiešajte s topeným syrom a nastrúhaným tvrdým syrom. Primiešajte nasekané bylinky podľa chuti a soľ. Servírujte zeleninu spolu so zemiakmi a syrovou omáčkou.
Nebojte sa pripraviť v pare i skvelý múčnik!
Kávový dezert
SUROVINY NA 4 PORCIE
- 100 g masla
- 90 g kryštálového cukru
- 50 g hladkej múky
- 50 g kukuričného škrobu
- 2 vajíčka
- 2 PL instantnej kávy
- 1 vanilínový cukor
- 1/2 ČL prášku do pečiva

Zmäknuté maslo, cukor, vanilínový cukor a žĺtky rozmiešajte na penu. Instantnú kávu rozpustite v 50 ml vody a vmiešajte do pripravenej hmoty. Opatrne vmiešajte sneh z bielkov a múku zmiešanú s kukuričným škrobom a práškom do pečiva. Vzniknutý nadýchaným a riedkym cestom naplňte mištičky na muffiny alebo šialočky a varte v pare približne 35 minút. Počas tepelnej prípravy cesto naberie na objeme a vytvorí lákavý dezert s jemným povrchom. Servírujte poliate horkastým pomarančovým likérom alebo so šľahačkou.
TIP: Ak sa vám pri príprave povrch dezertu trhá, znamená to, že ste použili príliš mnoho kypriaceho prášku. Znížte jeho dávkovanie alebo ho nahraďte jedlou sódou. Dezert parením narastá, takže misky naplňte iba do trištvrte.
Autor: mag