SME

Plnou parou vpred

Mäso vždy šťavnaté a mladá zeleninka svieža a plná farieb. Poradí si s cestom, prílohami i múčnikmi. Áno, reč je o varení v pare.

Ako na „parenie“?

  • Pri varení v pare si môžete zvoliť spôsob a spotrebič, ktorý najviac spĺňa vaše kritériá a nároky. Dnes už je na trhu dostupných niekoľko typov parných hrncov, nadstavcov do mikrovlniek, drahších parných rúr i lacnejších bambusových parákov či ryžovarov. V neposlednom rade nemožno zabudnúť na to, že pariť sa dá i v obyčajnom hrnci s vodou a sitkom.
  • Každý kuchár vie, že suroviny pokrájané na menšie kúsky sa uvaria rýchlejšie ako tie väčšie. To isté platí i o pare. Ak paríte v poschodovom hrnci, nezabudnite, že spodné poschodie bude vyžadovať kratší čas prípravy ako vrchné a že jedlo rozmiestnené s medzerami na cirkuláciu pary sa urobí skôr, ako nahrubo navrstvené.
  • Voda by mala stále vrieť, ale suroviny by sa jej nemali dotýkať a plávať v nej. Počas varenia kontrolujte, či sa voda neodparila celá a nezabudnite prilievať ďalšiu, najlepšie horúcu vodu.
  • Pri parení vo viacerých poschodiach naraz ukladajte vždy na najspodnejšiu priečku mäso, ryby a plody mora, aby ich surové šťavy nestekali po iných surovinách, do druhej vrstvy vkladajte prílohu, ako zemiaky alebo ryžu, a nakoniec mladú zeleninu, ktorej príprava nepotrebuje veľa času ani pary.
  • V pare môžete pripraviť i celé obedové menu naraz, alebo jedlá z cesta, ovocia, či dokonca jednoduché múčniky.

Aby chute vždy vynikli

  • Aby vám pokrmy uvarené parou nepripadali bez chuti, je dôležité vždy vyberať čerstvé suroviny, ktoré vyniknú svojou vlastnou chuťou. Nevábne mäso, či vysušená a zvädnutá zelenina sa za krátku dobu v pare nepripraví tak lahodne , ako keď z nich pripravujete niekoľko hodinový vývar.
  • Vo všeobecnosti platí, že vodu je zbytočné akokoľvek ochucovať, keďže para – i keď nasiaknutá vôňami, samotnému pokrmu žiadnu chuť nedodá. Nič však nepokazíte ak do vody pridáte voňavé bylinky či trošku aromatického vína.
  • Pre dosiahnutie výraznej chuti pripravených jedál je najvhodnejšie použiť čerstvé alebo sušené bylinky priamo pod zeleninu alebo mäso a ryby. Dostatočne aromatický je napríklad tymian, rozmarín, koriander, bazalka, majoránka či mäta a medovka. Nebojte sa vytvoriť si zmes vlastného podrveného korenia zabaleného v gáze, kde určite nezabudnite na fenikel, rascu, bobkový list, nové a čierne korenie.
  • Mäsu a rybám na chuti určite pridá, keď ich na niekoľko hodín ponoríte do vami zvolenej marinády. Obyčajné nasolenie a okorenenie ako pri príprave rezňov vám v tomto prípade stačiť nebude, keďže silná para môže všetko z povrchu zmyť.
  • Ak sa vám i napriek bylinkám a marinovaniu zdá jedlo fádne a bez chuti zvoľte ako doplnok k pokrmom dresingy a omáčky.

Parená zelenina
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 2 karotky
  • 2 paštrnáky
  • 4 jarné zemiaky
  • kaleráb
  • menšia cuketa
  • 6 výhonkov špargle
  • 2 jarné cibuľky
  • niekoľko čerstvých húb
  • mladý hrášok aj so strukmi
  • plátok masla
  • bylinky
  • soľ

Všetku zeleninu očistite, nakrájajte na rovnomerné pásy, okrem strukov a špargle. Premiešajte a dajte na niekoľko minút pariť. Hotovú zeleninu presypte do šalátovej misy a ešte za horúca nechajte na nej rozpustiť plátky masla. Premiešajte spolu s nasekanými bylinkami, soľou a koreninami podľa vlastného výberu. Servírujte ku grilovanému mäsu alebo k steakom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

TIP: Z húb v zmesi najlepšie vyniknú májovky, ktoré jej dodajú intenzívnu, múčnu vôňu.


Jemný rybací závin
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 2 filety z čerstvého pstruha
  • 300 g hrudkového syra
  • 2 vajíčka
  • bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Vajíčka uvarte natvrdo, schlaďte pod tečúcou vodou a olúpte. Po vychladnutí ich nastrúhajte na jemnom strúhadle. Filety pstruha zbavte kože, vykostite a vložte do preloženej potravinárskej fólie. Tĺčikom na mäso jemne rozpracujte na jednotnú hrúbku a spojte tak, aby vám vyšiel z rýb obdĺžnikový tvar na závin. Zmiešajte namrvený hrudkový kozí alebo ovčí syr s nasekanými bylinkami a rovnomerne navrstvite na ryby. Osoľte, okoreňte a posypte nastrúhaným vajíčkom. Pomocou fólie pevne zaviňte do rolky a nechajte 2 hodiny zatiahnuť v chladničke alebo 30 minút v mraziacom boxe. Nakrájajte na 2 cm hrubé plátky a varte v pare približne 20 minút. Servírujte s novými parenými zemiakmi alebo so zemiakovým pyré.

SkryťVypnúť reklamu

TIP: Ak nie ste fanúšikom príliš aromatických byliniek, nahraďte ich 200 gramovou dávkou čerstvého listového špenátu. Zbavte ho stopiek a blanžírujte jednu minútu v horúcej vode.


Zeleninové ražniči s tofu
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 300 g údeného tofu
  • 4 zemiaky
  • 2 cibule
  • zelenú papriku
  • červenú papriku
  • menšiu cuketu
  • menší baklažán
  • kvalitnú sójovú omáčku
  • soľ, mleté čierne korenie

Tofu rozkrájajte na kocky a cez noc nechajte namočené v sójovej omáčke. Zeleninu umyte, očistite a pokrájajte na požadované tvary. Osoľte a okoreňte ju. Striedavo napichujte na špajdle a dajte variť do pary na 10 minút. Po doparení znova dosoľte a dokoreňte alebo posypte zmesou korenín na prípravu ratatoulle. Servírujte s chuťovo výrazným dresingom.

TIP: Na zvýraznenie vôní a chutí môžete k pareniu pridať strúčiky cesnaku alebo rozkrojené čili papričky.

SkryťVypnúť reklamu

Mäsové taštičky
SUROVINY NA 4 PORCIE

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g ryžovej múky
  • 2 vajíčka
  • vlažná voda
  • soľ
  • 500 g mletého teľacieho mäsa
  • 3 ČL karí korenia
  • soľ

Múku zmiešajte dokopy, v strede urobte dierku, do ktorej rozbite vajíčka. Osoľte, pridajte niekoľko lyžíc vody a vypracujte tuhšie, ale vláčne cesto, ktoré po premiesení nechajte chvíľu postáť prikryté utierkou. Mleté mäso rukami poriadne rozpracujte a vmiešajte doň podľa chuti karí korenie a soľ. Mäso by malo ostať žltkasté a voňavé. Cesto vyvaľkajte na tenký plát, z ktorého vykrajujte pohárom kolieska alebo ho rozkrájajte na štvorčeky. Každý naplňte mäsom a vrch uzatvorte zo všetkých strán do mešca. Parte 10 - 15 minút. Hotové taštičky servírujte s možnosťou namáčania do čínskej sójovej omáčky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

TIP: Spolu s taštičkami môžete v pare pripraviť i kúsky zeleniny na doladenie farebného servírovania.


Homár so sladkou kukuricou
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 menšie homáre
  • niekoľko kreviet a slávok
  • 2 klasy sladkej kukurice
  • biele muškátové víno
  • soľ

Umyté plody mora vložte do parnej nádoby. Klasy kukurice rozkrájajte na kúsky hrubé približne 3 centimetre. Do vody pripravenej na parenie vlejte muškátové víno a parte kým sa slávky neotvoria. Pred servírovaním dosoľte.

TIP: Ak pridáte čerstvú zeleninu k takto pripraveným plodom mora, vytvoríte rýchly letný šalát s chuťou dovolenky.


Tymianové kurča
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 kuracie prsia
  • 8 jarných cibuliek
  • 300 g nízkotučného bieleho jogurtu
  • 1 strúčik cesnaku
  • niekoľko vetvičiek čerstvého tymianu
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté biele korenie
  • olivový olej

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kuracie prsia dôkladne umyte, pozdĺžne prerežte a do vzniknutej kapsy vložte vetvičky tymianu. Povrch potrite olivovým olejom, nasoľte, okoreňte a nechajte pár hodín v chlade postáť. Prsia uložte do nádoby v ktorej sa budú pariť spolu s očistenými jarnými cibuľkami alebo kúskami póru, zvyšnými vetvičkami tymianu a varte nad parou približne 35 minút. Zmiešajte jogurt s nasekanou petržlenovou vňaťou, prelisovaným cesnakom a soľou. Hotové prsia servírujte s parenými zemiakmi alebo zeleninový šalátom poliate jogurtovým dresingom.


Ružičky s novými zemiakmi a syrovou omáčkou
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 menšia hlávka brokolice
  • 1 menšia hlávka karfiolu
  • 6 rovnakých nových zemiakov
  • 200 g kyslej smotana
  • 1 topený syr v črievku
  • 100 g tvrdého syra
  • bylinky
  • soľ

Zemiaky umyte ale nešúpte. Prerežte ich na štvrťky a dajte do parnej nádoby. Brokolicu a karfiol prepláchnite a rozdeľte na ružičky. Pri príprave dajte ružičky zelenín pariť až nad zemiaky. Varte v pare približne 20 minút. Kyslú smotanu zmiešajte s topeným syrom a nastrúhaným tvrdým syrom. Primiešajte nasekané bylinky podľa chuti a soľ. Servírujte zeleninu spolu so zemiakmi a syrovou omáčkou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nebojte sa pripraviť v pare i skvelý múčnik!

Kávový dezert
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 100 g masla
  • 90 g kryštálového cukru
  • 50 g hladkej múky
  • 50 g kukuričného škrobu
  • 2 vajíčka
  • 2 PL instantnej kávy
  • 1 vanilínový cukor
  • 1/2 ČL prášku do pečiva

Zmäknuté maslo, cukor, vanilínový cukor a žĺtky rozmiešajte na penu. Instantnú kávu rozpustite v 50 ml vody a vmiešajte do pripravenej hmoty. Opatrne vmiešajte sneh z bielkov a múku zmiešanú s kukuričným škrobom a práškom do pečiva. Vzniknutý nadýchaným a riedkym cestom naplňte mištičky na muffiny alebo šialočky a varte v pare približne 35 minút. Počas tepelnej prípravy cesto naberie na objeme a vytvorí lákavý dezert s jemným povrchom. Servírujte poliate horkastým pomarančovým likérom alebo so šľahačkou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

TIP: Ak sa vám pri príprave povrch dezertu trhá, znamená to, že ste použili príliš mnoho kypriaceho prášku. Znížte jeho dávkovanie alebo ho nahraďte jedlou sódou. Dezert parením narastá, takže misky naplňte iba do trištvrte.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  2. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  3. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  4. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  3. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  4. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  5. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  6. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  7. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  8. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 72 694
  2. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 8 451
  3. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 8 384
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 7 397
  5. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 864
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 5 023
  7. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 4 497
  8. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 097
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 6
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 64 923
  2. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 44 752
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 17 559
  4. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 13 620
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 12 916
  6. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 822
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 607
  8. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 10 134
  1. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  2. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  3. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  4. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  6. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  7. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  8. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
SkryťZatvoriť reklamu