SME
Sobota, 23. október, 2021 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Plnou parou vpred

Mäso vždy šťavnaté a mladá zeleninka svieža a plná farieb. Poradí si s cestom, prílohami i múčnikmi. Áno, reč je o varení v pare.

Ako na „parenie“?

  • Pri varení v pare si môžete zvoliť spôsob a spotrebič, ktorý najviac spĺňa vaše kritériá a nároky. Dnes už je na trhu dostupných niekoľko typov parných hrncov, nadstavcov do mikrovlniek, drahších parných rúr i lacnejších bambusových parákov či ryžovarov. V neposlednom rade nemožno zabudnúť na to, že pariť sa dá i v obyčajnom hrnci s vodou a sitkom.
  • Každý kuchár vie, že suroviny pokrájané na menšie kúsky sa uvaria rýchlejšie ako tie väčšie. To isté platí i o pare. Ak paríte v poschodovom hrnci, nezabudnite, že spodné poschodie bude vyžadovať kratší čas prípravy ako vrchné a že jedlo rozmiestnené s medzerami na cirkuláciu pary sa urobí skôr, ako nahrubo navrstvené.
  • Voda by mala stále vrieť, ale suroviny by sa jej nemali dotýkať a plávať v nej. Počas varenia kontrolujte, či sa voda neodparila celá a nezabudnite prilievať ďalšiu, najlepšie horúcu vodu.
  • Pri parení vo viacerých poschodiach naraz ukladajte vždy na najspodnejšiu priečku mäso, ryby a plody mora, aby ich surové šťavy nestekali po iných surovinách, do druhej vrstvy vkladajte prílohu, ako zemiaky alebo ryžu, a nakoniec mladú zeleninu, ktorej príprava nepotrebuje veľa času ani pary.
  • V pare môžete pripraviť i celé obedové menu naraz, alebo jedlá z cesta, ovocia, či dokonca jednoduché múčniky.

Aby chute vždy vynikli

  • Aby vám pokrmy uvarené parou nepripadali bez chuti, je dôležité vždy vyberať čerstvé suroviny, ktoré vyniknú svojou vlastnou chuťou. Nevábne mäso, či vysušená a zvädnutá zelenina sa za krátku dobu v pare nepripraví tak lahodne , ako keď z nich pripravujete niekoľko hodinový vývar.
  • Vo všeobecnosti platí, že vodu je zbytočné akokoľvek ochucovať, keďže para – i keď nasiaknutá vôňami, samotnému pokrmu žiadnu chuť nedodá. Nič však nepokazíte ak do vody pridáte voňavé bylinky či trošku aromatického vína.
  • Pre dosiahnutie výraznej chuti pripravených jedál je najvhodnejšie použiť čerstvé alebo sušené bylinky priamo pod zeleninu alebo mäso a ryby. Dostatočne aromatický je napríklad tymian, rozmarín, koriander, bazalka, majoránka či mäta a medovka. Nebojte sa vytvoriť si zmes vlastného podrveného korenia zabaleného v gáze, kde určite nezabudnite na fenikel, rascu, bobkový list, nové a čierne korenie.
  • Mäsu a rybám na chuti určite pridá, keď ich na niekoľko hodín ponoríte do vami zvolenej marinády. Obyčajné nasolenie a okorenenie ako pri príprave rezňov vám v tomto prípade stačiť nebude, keďže silná para môže všetko z povrchu zmyť.
  • Ak sa vám i napriek bylinkám a marinovaniu zdá jedlo fádne a bez chuti zvoľte ako doplnok k pokrmom dresingy a omáčky.

Parená zelenina
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 2 karotky
  • 2 paštrnáky
  • 4 jarné zemiaky
  • kaleráb
  • menšia cuketa
  • 6 výhonkov špargle
  • 2 jarné cibuľky
  • niekoľko čerstvých húb
  • mladý hrášok aj so strukmi
  • plátok masla
  • bylinky
  • soľ

Všetku zeleninu očistite, nakrájajte na rovnomerné pásy, okrem strukov a špargle. Premiešajte a dajte na niekoľko minút pariť. Hotovú zeleninu presypte do šalátovej misy a ešte za horúca nechajte na nej rozpustiť plátky masla. Premiešajte spolu s nasekanými bylinkami, soľou a koreninami podľa vlastného výberu. Servírujte ku grilovanému mäsu alebo k steakom.

TIP: Z húb v zmesi najlepšie vyniknú májovky, ktoré jej dodajú intenzívnu, múčnu vôňu.


Jemný rybací závin
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 2 filety z čerstvého pstruha
  • 300 g hrudkového syra
  • 2 vajíčka
  • bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Vajíčka uvarte natvrdo, schlaďte pod tečúcou vodou a olúpte. Po vychladnutí ich nastrúhajte na jemnom strúhadle. Filety pstruha zbavte kože, vykostite a vložte do preloženej potravinárskej fólie. Tĺčikom na mäso jemne rozpracujte na jednotnú hrúbku a spojte tak, aby vám vyšiel z rýb obdĺžnikový tvar na závin. Zmiešajte namrvený hrudkový kozí alebo ovčí syr s nasekanými bylinkami a rovnomerne navrstvite na ryby. Osoľte, okoreňte a posypte nastrúhaným vajíčkom. Pomocou fólie pevne zaviňte do rolky a nechajte 2 hodiny zatiahnuť v chladničke alebo 30 minút v mraziacom boxe. Nakrájajte na 2 cm hrubé plátky a varte v pare približne 20 minút. Servírujte s novými parenými zemiakmi alebo so zemiakovým pyré.

TIP: Ak nie ste fanúšikom príliš aromatických byliniek, nahraďte ich 200 gramovou dávkou čerstvého listového špenátu. Zbavte ho stopiek a blanžírujte jednu minútu v horúcej vode.


Zeleninové ražniči s tofu
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 300 g údeného tofu
  • 4 zemiaky
  • 2 cibule
  • zelenú papriku
  • červenú papriku
  • menšiu cuketu
  • menší baklažán
  • kvalitnú sójovú omáčku
  • soľ, mleté čierne korenie

Tofu rozkrájajte na kocky a cez noc nechajte namočené v sójovej omáčke. Zeleninu umyte, očistite a pokrájajte na požadované tvary. Osoľte a okoreňte ju. Striedavo napichujte na špajdle a dajte variť do pary na 10 minút. Po doparení znova dosoľte a dokoreňte alebo posypte zmesou korenín na prípravu ratatoulle. Servírujte s chuťovo výrazným dresingom.

TIP: Na zvýraznenie vôní a chutí môžete k pareniu pridať strúčiky cesnaku alebo rozkrojené čili papričky.


Mäsové taštičky
SUROVINY NA 4 PORCIE

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g ryžovej múky
  • 2 vajíčka
  • vlažná voda
  • soľ
  • 500 g mletého teľacieho mäsa
  • 3 ČL karí korenia
  • soľ

Múku zmiešajte dokopy, v strede urobte dierku, do ktorej rozbite vajíčka. Osoľte, pridajte niekoľko lyžíc vody a vypracujte tuhšie, ale vláčne cesto, ktoré po premiesení nechajte chvíľu postáť prikryté utierkou. Mleté mäso rukami poriadne rozpracujte a vmiešajte doň podľa chuti karí korenie a soľ. Mäso by malo ostať žltkasté a voňavé. Cesto vyvaľkajte na tenký plát, z ktorého vykrajujte pohárom kolieska alebo ho rozkrájajte na štvorčeky. Každý naplňte mäsom a vrch uzatvorte zo všetkých strán do mešca. Parte 10 - 15 minút. Hotové taštičky servírujte s možnosťou namáčania do čínskej sójovej omáčky.

TIP: Spolu s taštičkami môžete v pare pripraviť i kúsky zeleniny na doladenie farebného servírovania.


Homár so sladkou kukuricou
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 menšie homáre
  • niekoľko kreviet a slávok
  • 2 klasy sladkej kukurice
  • biele muškátové víno
  • soľ

Umyté plody mora vložte do parnej nádoby. Klasy kukurice rozkrájajte na kúsky hrubé približne 3 centimetre. Do vody pripravenej na parenie vlejte muškátové víno a parte kým sa slávky neotvoria. Pred servírovaním dosoľte.

TIP: Ak pridáte čerstvú zeleninu k takto pripraveným plodom mora, vytvoríte rýchly letný šalát s chuťou dovolenky.


Tymianové kurča
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 kuracie prsia
  • 8 jarných cibuliek
  • 300 g nízkotučného bieleho jogurtu
  • 1 strúčik cesnaku
  • niekoľko vetvičiek čerstvého tymianu
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté biele korenie
  • olivový olej

Kuracie prsia dôkladne umyte, pozdĺžne prerežte a do vzniknutej kapsy vložte vetvičky tymianu. Povrch potrite olivovým olejom, nasoľte, okoreňte a nechajte pár hodín v chlade postáť. Prsia uložte do nádoby v ktorej sa budú pariť spolu s očistenými jarnými cibuľkami alebo kúskami póru, zvyšnými vetvičkami tymianu a varte nad parou približne 35 minút. Zmiešajte jogurt s nasekanou petržlenovou vňaťou, prelisovaným cesnakom a soľou. Hotové prsia servírujte s parenými zemiakmi alebo zeleninový šalátom poliate jogurtovým dresingom.


Ružičky s novými zemiakmi a syrovou omáčkou
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 menšia hlávka brokolice
  • 1 menšia hlávka karfiolu
  • 6 rovnakých nových zemiakov
  • 200 g kyslej smotana
  • 1 topený syr v črievku
  • 100 g tvrdého syra
  • bylinky
  • soľ

Zemiaky umyte ale nešúpte. Prerežte ich na štvrťky a dajte do parnej nádoby. Brokolicu a karfiol prepláchnite a rozdeľte na ružičky. Pri príprave dajte ružičky zelenín pariť až nad zemiaky. Varte v pare približne 20 minút. Kyslú smotanu zmiešajte s topeným syrom a nastrúhaným tvrdým syrom. Primiešajte nasekané bylinky podľa chuti a soľ. Servírujte zeleninu spolu so zemiakmi a syrovou omáčkou.


Nebojte sa pripraviť v pare i skvelý múčnik!

Kávový dezert
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 100 g masla
  • 90 g kryštálového cukru
  • 50 g hladkej múky
  • 50 g kukuričného škrobu
  • 2 vajíčka
  • 2 PL instantnej kávy
  • 1 vanilínový cukor
  • 1/2 ČL prášku do pečiva

Zmäknuté maslo, cukor, vanilínový cukor a žĺtky rozmiešajte na penu. Instantnú kávu rozpustite v 50 ml vody a vmiešajte do pripravenej hmoty. Opatrne vmiešajte sneh z bielkov a múku zmiešanú s kukuričným škrobom a práškom do pečiva. Vzniknutý nadýchaným a riedkym cestom naplňte mištičky na muffiny alebo šialočky a varte v pare približne 35 minút. Počas tepelnej prípravy cesto naberie na objeme a vytvorí lákavý dezert s jemným povrchom. Servírujte poliate horkastým pomarančovým likérom alebo so šľahačkou.

TIP: Ak sa vám pri príprave povrch dezertu trhá, znamená to, že ste použili príliš mnoho kypriaceho prášku. Znížte jeho dávkovanie alebo ho nahraďte jedlou sódou. Dezert parením narastá, takže misky naplňte iba do trištvrte.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  2. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  3. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  4. Darujte úsmev dvakrát pre šťastie mnohých rodín
  5. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania
  6. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  7. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  8. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato
  9. Tiguan eHybrid: bežné problémy plug-in hybridov sa ho netýkajú
  10. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Zánovné vozidlá na slovenskom trhu za rok zdraželi až o 15 %
  3. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania
  4. Darujte úsmev dvakrát pre šťastie mnohých rodín
  5. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  6. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
  7. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  8. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  9. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  10. 5. ročník Trhu kože bude po prvý raz aj v Košiciach
  1. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 14 487
  2. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 12 651
  3. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 6 084
  4. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom 5 877
  5. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 4 251
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 591
  7. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 410
  8. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 3 285
  9. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok 2 750
  10. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 2 551
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Infektológ Vladimír Krčméry je jednou z najznámejších tvarí očkovacej kampane na Slovensku

Na facebooku kolovala výzva na smrť mojich vnúčat, vraví Krčméry.


13 h
Týždeň Petra Schutza

Marosz je dôkazom, že transparentná štátna správa je nad možnosti OĽaNO.


21. okt
Petra Vlhová na poslednom tréningu pred obrovským slalomom v Söldene.

Je obhajkyňou veľkého glóbusu.


18 h
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


9 h

Neprehliadnite tiež

Pavlína Fichta Čierna so synom Johannom

Pavlínu Fichta Čiernu hnevajú extrémistické návrhy v parlamente.


23 h
Michaela Žureková

RTVS dáva ženám za ich peniaze lekcie, ako prehliadať obťažovanie.


21. okt
Ilustračné foto.

Na Slovensku chýbajú programy pre páchateľov násilia.


19. okt
Barbora Jakobsen

Barbora Jakobsen je psychoterapeutkou v Nórsku.


19. okt

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  2. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  3. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  4. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  5. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  6. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  7. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  8. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 32 305
  2. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 13 691
  3. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 9 615
  4. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 7 729
  5. Martina Hilbertová: Zomrela Gruberová, ktorú sme za komunizmu nemohli počúvať 5 131
  6. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 4 392
  7. Stanislav Martinčko: Prečo chudoba v R. Sobote mávala prázdnymi čapicami ??? 4 152
  8. Lucia Nicholsonová: Emme. 3 807
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
Skryť Zatvoriť reklamu