Výdatný obed a hneď za ním kávička s čokoládovým zákuskom – kto by si nepochutil? No podaktorým sa pri takejto predstave vynorí aj iná. Nepríjemný pálivý pocit v hornej časti hrudníka. A je to tu opäť – pálenie záhy!
Čo je to reflux
Pocit pálenia vyvoláva gastroezofagálny reflux. Jav, keď sa žalúdočné šťavy dostanú zo žalúdka cez uvoľnený dolný pažerákový zvierač späť do pažeráka. Spravidla má dve príčiny:
„V prvom prípade sa zvierač spontánne relaxuje, v druhom prípade dochádza k hiátovej hernii, čo je prietrž bránice. Horná časť žalúdka sa vytiahne zväčšeným otvorom v bránici do hrudnej dutiny. Otvor je potom väčší než samotný zvierač, ten neprilieha a žalúdočné šťavy sa tak dostanú späť do pažeráka,“ hovorí gastroenterológ Tomáš Koller.
Objasniť príčiny tohto javu je pre medicínu pomerne zložité. Známe sú však faktory, ktoré na reflux pôsobia. Jedným z najčastejších je obezita. U obéznych ľudí dochádza k vyššiemu vnútrobrušnému tlaku, ktorý má vplyv na rozšírenie otvoru a následné nepriliehanie zvierača.
Ak teda máme nadmerné množstvo tukových zásob, je najvyšší čas sa ich zbaviť, ako inak, pohybom. Počasie je už ako stvorené na rýchlu chôdzu po lese alebo iné aeróbne aktivity, pri ktorých sa obsah tukových buniek zredukuje.
„Ďalším z rizikových faktorov je príjem určitých potravín,“ dopĺňa doktor Koller. Patrí medzi ne alkohol, najmä biele víno, citrusy, pričom citrón a grep bývajú výnimkou, kysnuté cesto, paradajky, čokoláda, káva. Každý by však vedel tento zoznam doplniť o niekoľko ďalších pochutín. Reflux ovplyvňuje aj spôsob, akým jeme a čo robíme krátko po jedle.
Mnohokrát opakovaná rada, jesť pomaly a nerozptyľovať sa pritom, má v prevencii svoj význam. „Približne dve hodiny po jedle sa vyhýbajte horizontálnej polohe, lebo obsah žalúdka sa môže ľahšie dostať späť. Nezvyšujte vnútrobrušný tlak dvíhaním ťažkých predmetov či predkláňaním sa,“ radí doktor Koller a dopĺňa: „K dočasným faktorom, ktoré zvyšujú riziko výskytu refluxu, patrí aj gravidita z dôvodu všeobecného uvoľnenia hladkého svalstva.“
Nepríjemné následky
Sliznica pažeráka, ktorá nie je uspôsobená na prítomnosť žalúdočných kyslých štiav, sa pri opakovanom refluxe začne deformovať. „Môže vzniknúť ezofagitída, čo je zápal pažeráka, ďalej vredy, zúženie pažeráka, jazvy na sliznici, či metaplazia. Pri nej dochádza k premene sliznice pažeráka na jej črevnú formu, v dôsledku čoho sa zvyšuje riziko výskytu rakoviny pažeráka,“ objasňuje následky ochorenia Koller.
Reflux sa môže prejaviť aj zdanlivo nesúvisiacimi ťažkosťami. „V spánku sa môže stať, že sa kyslý obsah žalúdka dostane do dýchacích ciest. Tento jav si neuvedomujeme, no môže zapríčiniť vznik astmy, chronických zápalov hrdla, kašľa, bronchitídy a iných zápalov dýchacích ciest,“ upozorňuje doktor Koller.
Reflux a jeho liečba
Primárne sa používa medikamentózna liečba, ktorá samotný reflux neodstráni, no zlepší pocity pri pálení záhy. Je založená na zvyšovaní pH žalúdočných štiav. Po užití liekov sa pH 1,2 mení na 4,5, ktoré je menej kyslé, a preto pri spätnom vylúčení štiav do pažeráka trpí jeho sliznica menej. V lekárňach sú dostupné aj voľnopredajné lieky na toto ochorenie.
„Ďalším menej častým typom je užívanie prokinetík. Ich úlohou je zlepšiť vyprázdňovanie žalúdka,“ dodáva doktor Koller. Proces trávenia sa tak urýchli a skráti sa čas vystavenia riziku. Ak lieky nezaberajú a problémy pretrvávajú, pristupuje sa k operačnému zákroku. Aj tu je možností niekoľko. Ak je reflux zapríčinený hiátovou herniou, operačne sa stiahne žalúdok dolu.
„V druhom prípade sa robí fundoplikácia, čiže plastika žalúdka. Vykonáva sa aj laparoskopicky. Žalúdok sa v nej obtočí okolo svojej osi, čím sa zúži priechodnosť medzi ním a pažerákom,“ vysvetľuje Koller. Pri takomto zákroku sa však niekedy môže sťažiť cesta potravy do žalúdka, ľudia tak môžu mať problémy s prehĺtaním a vylúčením nadbytočného vzduchu. Dôsledkom je nepríjemná plynatosť.
Recept z babičkinej lekárne
Na pálenie záhy pomáha hojne sa vyskytujúca rastlinka, kyslička obyčajná. Užíva sa v čerstvom stave. Jednu polievkovú lyžicu listov zaparíme ½ litrom vody, krátko vylúhujeme a v studenom stave pijeme dve šálky denne. Pomôže aj jej zjedenie v surovom stave, kysličku nie je problém pestovať v črepníkoch.
Ako predísť rekluxu
- Nezvyšujme vnútrobrušný tlak a strážme si primeraný obsah tukových zásob. Pestujme pravidelné pohybové aktivity.
- Upravme si stravovací režim. Vylúčme „obľúbené“ bohaté večere po celodennom pôste. Jedzme pravidelne počas dňa v primeraných množstvách.
- Keď jeme, plne sa koncentrujme na jedlo. Nerozptyľujme sa niečím iným.
- Vyhýbajme sa častému požívaniu potravín, ktoré zvyšujú riziko refluxu, prípadne potravín, o ktorých vieme, že nám spôsobujú tráviace ťažkosti.
- Bezprostredne po jedle nevykonávajme fyzicky náročné aktivity súvisiace s dvíhaním predmetov či predkláňaním sa. Vyhýbajme sa horizontálnej polohe.
Kyselino- a zásadotvorné potraviny
Často sa objavujú návody, ktoré radia vyhýbať sa kyselinotvorným potravinám (ak sa pri ich spracovaní uvoľňuje viac vodíkových iónov než zásad) a uprednostňovať v jedálničku tie zásadotvorné. Pri trávení oboch typov je vylučovaná kyselina rovnako a pri refluxe sa tak do pažeráka vždy dostane kyslá látka.
Rozdiel je však v tom, že zásadotvorné potraviny môžu mierne zvyšovať pH žalúdočných štiav, a preto pocity, ktoré pri refluxe zažívame, môžu byť miernejšie, v niektorých prípadoch nulové.
Kyselinotvorné potraviny: mäso a výrobky z neho, vnútornosti, kyslomliečne výrobky, syry, najmä tučné, vajcia, šošovica, hrach, vlašské orechy, zaváraniny a konzervované potraviny, čokoláda.
Zásadotvorné potraviny: čerstvé mlieko, čerstvé ovocie a zelenina, sója, fazuľa, nesladené ovocné a zeleninové šťavy, gaštany, naklíčené obilniny a strukoviny.
Autor: Veronika Klenková