SME

Trápi vás pálenie záhy?

Kazí zážitok z jedla a pri častom výskyte spôsobuje vážne zdravotné komplikácie. Čo spôsobuje túto tráviacu poruchu a ako sa jej vyhýbať?

Výdatný obed a hneď za ním kávička s čokoládovým zákuskom – kto by si nepochutil? No podaktorým sa pri takejto predstave vynorí aj iná. Nepríjemný pálivý pocit v hornej časti hrudníka. A je to tu opäť – pálenie záhy!

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo je to reflux

Pocit pálenia vyvoláva gastroezofagálny reflux. Jav, keď sa žalúdočné šťavy dostanú zo žalúdka cez uvoľnený dolný pažerákový zvierač späť do pažeráka. Spravidla má dve príčiny:

„V prvom prípade sa zvierač spontánne relaxuje, v druhom prípade dochádza k hiátovej hernii, čo je prietrž bránice. Horná časť žalúdka sa vytiahne zväčšeným otvorom v bránici do hrudnej dutiny. Otvor je potom väčší než samotný zvierač, ten neprilieha a žalúdočné šťavy sa tak dostanú späť do pažeráka,“ hovorí gastroenterológ Tomáš Koller.

SkryťVypnúť reklamu

Objasniť príčiny tohto javu je pre medicínu pomerne zložité. Známe sú však faktory, ktoré na reflux pôsobia. Jedným z najčastejších je obezita. U obéznych ľudí dochádza k vyššiemu vnútrobrušnému tlaku, ktorý má vplyv na rozšírenie otvoru a následné nepriliehanie zvierača.

obr_2.jpg Ak teda máme nadmerné množstvo tukových zásob, je najvyšší čas sa ich zbaviť, ako inak, pohybom. Počasie je už ako stvorené na rýchlu chôdzu po lese alebo iné aeróbne aktivity, pri ktorých sa obsah tukových buniek zredukuje.

„Ďalším z rizikových faktorov je príjem určitých potravín,“ dopĺňa doktor Koller. Patrí medzi ne alkohol, najmä biele víno, citrusy, pričom citrón a grep bývajú výnimkou, kysnuté cesto, paradajky, čokoláda, káva. Každý by však vedel tento zoznam doplniť o niekoľko ďalších pochutín. Reflux ovplyvňuje aj spôsob, akým jeme a čo robíme krátko po jedle.

SkryťVypnúť reklamu

Mnohokrát opakovaná rada, jesť pomaly a nerozptyľovať sa pritom, má v prevencii svoj význam. „Približne dve hodiny po jedle sa vyhýbajte horizontálnej polohe, lebo obsah žalúdka sa môže ľahšie dostať späť. Nezvyšujte vnútrobrušný tlak dvíhaním ťažkých predmetov či predkláňaním sa,“ radí doktor Koller a dopĺňa: „K dočasným faktorom, ktoré zvyšujú riziko výskytu refluxu, patrí aj gravidita z dôvodu všeobecného uvoľnenia hladkého svalstva.“

Nepríjemné následky

Sliznica pažeráka, ktorá nie je uspôsobená na prítomnosť žalúdočných kyslých štiav, sa pri opakovanom refluxe začne deformovať. „Môže vzniknúť ezofagitída, čo je zápal pažeráka, ďalej vredy, zúženie pažeráka, jazvy na sliznici, či metaplazia. Pri nej dochádza k premene sliznice pažeráka na jej črevnú formu, v dôsledku čoho sa zvyšuje riziko výskytu rakoviny pažeráka,“ objasňuje následky ochorenia Koller.

SkryťVypnúť reklamu

Reflux sa môže prejaviť aj zdanlivo nesúvisiacimi ťažkosťami. „V spánku sa môže stať, že sa kyslý obsah žalúdka dostane do dýchacích ciest. Tento jav si neuvedomujeme, no môže zapríčiniť vznik astmy, chronických zápalov hrdla, kašľa, bronchitídy a iných zápalov dýchacích ciest,“ upozorňuje doktor Koller.

Reflux a jeho liečba

Primárne sa používa medikamentózna liečba, ktorá samotný reflux neodstráni, no zlepší pocity pri pálení záhy. Je založená na zvyšovaní pH žalúdočných štiav. Po užití liekov sa pH 1,2 mení na 4,5, ktoré je menej kyslé, a preto pri spätnom vylúčení štiav do pažeráka trpí jeho sliznica menej. V lekárňach sú dostupné aj voľnopredajné lieky na toto ochorenie.

obr_3.jpg„Ďalším menej častým typom je užívanie prokinetík. Ich úlohou je zlepšiť vyprázdňovanie žalúdka,“ dodáva doktor Koller. Proces trávenia sa tak urýchli a skráti sa čas vystavenia riziku. Ak lieky nezaberajú a problémy pretrvávajú, pristupuje sa k operačnému zákroku. Aj tu je možností niekoľko. Ak je reflux zapríčinený hiátovou herniou, operačne sa stiahne žalúdok dolu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„V druhom prípade sa robí fundoplikácia, čiže plastika žalúdka. Vykonáva sa aj laparoskopicky. Žalúdok sa v nej obtočí okolo svojej osi, čím sa zúži priechodnosť medzi ním a pažerákom,“ vysvetľuje Koller. Pri takomto zákroku sa však niekedy môže sťažiť cesta potravy do žalúdka, ľudia tak môžu mať problémy s prehĺtaním a vylúčením nadbytočného vzduchu. Dôsledkom je nepríjemná plynatosť.

Recept z babičkinej lekárne

Na pálenie záhy pomáha hojne sa vyskytujúca rastlinka, kyslička obyčajná. Užíva sa v čerstvom stave. Jednu polievkovú lyžicu listov zaparíme ½ litrom vody, krátko vylúhujeme a v studenom stave pijeme dve šálky denne. Pomôže aj jej zjedenie v surovom stave, kysličku nie je problém pestovať v črepníkoch.

Ako predísť rekluxu

  • Nezvyšujme vnútrobrušný tlak a strážme si primeraný obsah tukových zásob. Pestujme pravidelné pohybové aktivity.
  • Upravme si stravovací režim. Vylúčme „obľúbené“ bohaté večere po celodennom pôste. Jedzme pravidelne počas dňa v primeraných množstvách.
  • Keď jeme, plne sa koncentrujme na jedlo. Nerozptyľujme sa niečím iným.
  • Vyhýbajme sa častému požívaniu potravín, ktoré zvyšujú riziko refluxu, prípadne potravín, o ktorých vieme, že nám spôsobujú tráviace ťažkosti.
  • Bezprostredne po jedle nevykonávajme fyzicky náročné aktivity súvisiace s dvíhaním predmetov či predkláňaním sa. Vyhýbajme sa horizontálnej polohe.

obr_1.jpg

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kyselino- a zásadotvorné potraviny

Často sa objavujú návody, ktoré radia vyhýbať sa kyselinotvorným potravinám (ak sa pri ich spracovaní uvoľňuje viac vodíkových iónov než zásad) a uprednostňovať v jedálničku tie zásadotvorné. Pri trávení oboch typov je vylučovaná kyselina rovnako a pri refluxe sa tak do pažeráka vždy dostane kyslá látka.

Rozdiel je však v tom, že zásadotvorné potraviny môžu mierne zvyšovať pH žalúdočných štiav, a preto pocity, ktoré pri refluxe zažívame, môžu byť miernejšie, v niektorých prípadoch nulové.

Kyselinotvorné potraviny: mäso a výrobky z neho, vnútornosti, kyslomliečne výrobky, syry, najmä tučné, vajcia, šošovica, hrach, vlašské orechy, zaváraniny a konzervované potraviny, čokoláda.

Zásadotvorné potraviny: čerstvé mlieko, čerstvé ovocie a zelenina, sója, fazuľa, nesladené ovocné a zeleninové šťavy, gaštany, naklíčené obilniny a strukoviny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Veronika Klenková

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 033
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 630
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 880
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 684
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 290
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 822
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 237
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 147
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 218
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 325
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 291
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 169
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 889
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 801
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 028
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 580
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu