Jahody. Sladký ošiaľ jari

Ich mámeniu málokto odolá. Dajte sa podmaniť a doprajte svojej chuti i zdraviu.

Jahody sú jedným z najatraktívnejších ovocí. Ich svieži vzhľad v nás evokuje neodolateľnú chuť nadýchnuť sa ich vône a zahryznúť sa do sviežej dužiny. Ak vás takýto pocit prepadne vo februári či v marci a neodoláte jahodovému mámeniu z pultov našich hypermarketov, len s ťažko potláčaným sklamaním budete prežúvať niečo s konzistenciou a chuťou mladého zemiaka. Jahody sú sezónnym ovocím a oplatí sa počkať na záplavu dozretých plodov, ktorá sa nezadržateľne blíži.

Jedno z najmladších ovocí

Jahody majú slávnych príbuzných – jablká, slivky, čerešne, mandle, marhule či broskyne – druhy, ktoré pestovali už staré kultúry, zatiaľ čo cielené šľachtenie a rozsiahlejšie pestovanie jahôd sa začalo až pred tristo rokmi.

Dovtedy sa gazdinky a panskí kuchári museli uspokojiť s divorastúcimi rastlinami, pričom hitom boli tzv. mesačné jahody obr_1.jpg(Fragaria vesca var. semperflorens). Hoci dávali len drobné plody, majú výbornú chuť a výraznú arómu lesných jahôd a v minulosti boli veľmi rozšírené aj v našich záhradkách.

Jahody boli obľúbenou lahôdkou panovníckych dvorov a veľkú slabosť pre ne mali aj francúzski králi. Vďaka ich záujmu sa v 17. a 18. storočí do Francúzska doviezli jahody s výnimočnými vlastnosťami z rôznych končín sveta: zo strednej Európy aromatická jahoda drúzgavicová (F. moschata), veľkoplodá jahoda (F. virginiana) z americkej Virginie a napokon aj čílska jahoda F. chiloensis.

Z týchto pôvodných druhov sa vyšľachtili prvé odrody veľkoplodých jahôd a dnes sa na celom svete vysádzajú stovky odrôd, ktoré sú prispôsobené miestnym klimatickým a pôdnym podmienkam.

Jedinečné zloženie

Jahoda je zvláštnym druhom ovocia, pretože v podstate nie je plodom, ale po opelení a oplodnení sa kvety premieňajú na zložené plodstvo vznikajúce zdužinatením kvetného lôžka. Skutočnými plodmi sú drobné tmavé chrumkavé nažky rovnomerne rozmiestnené na povrchu jahody, ktoré vám pekne vyplnia medzierky medzi zubami.

Ako mnohé iné druhy drobného ovocia, aj jahody sú samá voda – tvorí až deväťdesiat percent ich obsahu, ale prítomnosť vitamínov, vlákniny a prírodných antioxidantov z nich robí jedinečné ovocie. Postupným zretím sa v jahodách začína vytvárať ich typická vôňa, ktorá je zmesou viac ako sto prchavých vonných látok, hlavne esterov.

Časť z nich sa uvoľňuje až v ústach počas žutia, takže nehltajte a jedzte pomaly. V dozrievajúcich jahodách dochádza aj k zmene v obsahu desiatok metabolitov, ktoré podmieňujú ich výslednú lahodnú chuť a prebieha tiež postupný riadený proces odbúravania bunkových stien, čo vedie k ich mäknutiu.

obr_3.jpgTieto deje sa po oddelení od materskej rastliny takmer úplne zastavia, a preto by sa mali oberať len zrelé plody. Dobrým indikátorom je vôňa a farba plodov, ktorá je podmienená teplom a správnym svetlom.

Zdravé a chutné

Listy, vňať, podzemok i samotné plodstvá jahôd sa odnepamäti využívali v ľudovom liečiteľstve a podávali sa pri hnačkách, chorobách močových ciest, pri astme alebo ako protizápalový prostriedok. Štúdie na zvieratách i ľuďoch ukazujú, že jahody sa vyznačujú jedinečnými zdravotnými účinkami, pričom momentálne sa študuje ich antimutagénny a antikarcinogénny efekt.

Veľké štúdie ukázali, že z konzumácie jahôd profitujú hlavne ženy. Už pri dvoch šálkach jahodovej šťavy denne došlo po štyroch týždňoch k poklesu cholesterolu u žien trpiacich metabolickým syndrómom. Závislosť medzi množstvom skonzumovaných jahôd a poklesom úmrtnosti na kardiovaskulárne ochorenia sa po šestnástich rokoch sledovania ukázala v skupine 34 489 obéznych žien zo štátu Iowa.

Jahody sú výživnou a zdravou pochúťkou, a hoci sa z nich pripravujú hlavne sladké pokrmy, dobre sa kombinujú aj so syrmi a môžu sa pridávať aj do jarných šalátov. Najvhodnejším spôsobom uskladnenia je mrazenie – uprednostnite menšie, pevné zrelé jahody, ktoré majú menej vody. Najzdravšie sú však čerstvé, lebo akýmkoľvek spracovaním dochádza k poklesu zdraviu prospešných látok. S množstvom to však nepreháňajte, pretože nadmerná konzumácia môže vyvolať alergické reakcie. Aj tu platí – všetko s mierou!

obr_4.jpgJarný sen

Long drink, ktorý do vás vleje chuť, farbu i vôňu jari. Na dno pohára natrhajte čerstvé listy z jednej stonky mäty, zasypte ľadom, zamiešajte, zalejte 3 cl brusnicového sirupu, 4 cl ginu, pridajte posekané zrelé jahody, ľad a dolejte sódou. Dekorujte citrónom a mätou. Priložte aj dlhú lyžičku, aby ste mohli vyloviť všetky jahody.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  2. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  7. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  8. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  2. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  3. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  4. Hitparáda štiav
  5. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  6. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  7. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  8. Malé knedličky, veľké dojmy
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  10. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 740
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 785
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 055
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 437
  5. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 5 424
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 392
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 462
  8. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 716
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 353
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 190

Téma: TV Oko


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zoznam vecí, na ktorých chce ušetriť štátna zdravotná poisťovňa

Výber úsporných opatrení, ako ho navrhla Všeobecná zdravotná poisťovňa.

TECH

BlackBerry vstáva z mŕtvych, chystá novinku s klávesnicou

Klávesnica, touchpad, dobre čitateľný displej a kvalitné fotoaparáty.

KOMENTÁRE

Pozrime sa na pád predsedu Danka z výslnia

Aj keby výložky z pyžamy neodpáral, určite im už bozkami lásku neprejavuje.

Neprehliadnite tiež

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazil svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Zajačia paštéta

Domáca paštéta chutí úplne inak ako tá, ktorú bežne dostať v obchode. Ak sa vám nelení stráviť nejaký čas v kuchyni, dajte sa do prípravy.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop