SME
Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

Jahody. Sladký ošiaľ jari

Ich mámeniu málokto odolá. Dajte sa podmaniť a doprajte svojej chuti i zdraviu.

Jahody sú jedným z najatraktívnejších ovocí. Ich svieži vzhľad v nás evokuje neodolateľnú chuť nadýchnuť sa ich vône a zahryznúť sa do sviežej dužiny. Ak vás takýto pocit prepadne vo februári či v marci a neodoláte jahodovému mámeniu z pultov našich hypermarketov, len s ťažko potláčaným sklamaním budete prežúvať niečo s konzistenciou a chuťou mladého zemiaka. Jahody sú sezónnym ovocím a oplatí sa počkať na záplavu dozretých plodov, ktorá sa nezadržateľne blíži.

Jedno z najmladších ovocí

Jahody majú slávnych príbuzných – jablká, slivky, čerešne, mandle, marhule či broskyne – druhy, ktoré pestovali už staré kultúry, zatiaľ čo cielené šľachtenie a rozsiahlejšie pestovanie jahôd sa začalo až pred tristo rokmi.

Dovtedy sa gazdinky a panskí kuchári museli uspokojiť s divorastúcimi rastlinami, pričom hitom boli tzv. mesačné jahody obr_1.jpg(Fragaria vesca var. semperflorens). Hoci dávali len drobné plody, majú výbornú chuť a výraznú arómu lesných jahôd a v minulosti boli veľmi rozšírené aj v našich záhradkách.

Jahody boli obľúbenou lahôdkou panovníckych dvorov a veľkú slabosť pre ne mali aj francúzski králi. Vďaka ich záujmu sa v 17. a 18. storočí do Francúzska doviezli jahody s výnimočnými vlastnosťami z rôznych končín sveta: zo strednej Európy aromatická jahoda drúzgavicová (F. moschata), veľkoplodá jahoda (F. virginiana) z americkej Virginie a napokon aj čílska jahoda F. chiloensis.

Z týchto pôvodných druhov sa vyšľachtili prvé odrody veľkoplodých jahôd a dnes sa na celom svete vysádzajú stovky odrôd, ktoré sú prispôsobené miestnym klimatickým a pôdnym podmienkam.

Jedinečné zloženie

Jahoda je zvláštnym druhom ovocia, pretože v podstate nie je plodom, ale po opelení a oplodnení sa kvety premieňajú na zložené plodstvo vznikajúce zdužinatením kvetného lôžka. Skutočnými plodmi sú drobné tmavé chrumkavé nažky rovnomerne rozmiestnené na povrchu jahody, ktoré vám pekne vyplnia medzierky medzi zubami.

Ako mnohé iné druhy drobného ovocia, aj jahody sú samá voda – tvorí až deväťdesiat percent ich obsahu, ale prítomnosť vitamínov, vlákniny a prírodných antioxidantov z nich robí jedinečné ovocie. Postupným zretím sa v jahodách začína vytvárať ich typická vôňa, ktorá je zmesou viac ako sto prchavých vonných látok, hlavne esterov.

Časť z nich sa uvoľňuje až v ústach počas žutia, takže nehltajte a jedzte pomaly. V dozrievajúcich jahodách dochádza aj k zmene v obsahu desiatok metabolitov, ktoré podmieňujú ich výslednú lahodnú chuť a prebieha tiež postupný riadený proces odbúravania bunkových stien, čo vedie k ich mäknutiu.

obr_3.jpgTieto deje sa po oddelení od materskej rastliny takmer úplne zastavia, a preto by sa mali oberať len zrelé plody. Dobrým indikátorom je vôňa a farba plodov, ktorá je podmienená teplom a správnym svetlom.

Zdravé a chutné

Listy, vňať, podzemok i samotné plodstvá jahôd sa odnepamäti využívali v ľudovom liečiteľstve a podávali sa pri hnačkách, chorobách močových ciest, pri astme alebo ako protizápalový prostriedok. Štúdie na zvieratách i ľuďoch ukazujú, že jahody sa vyznačujú jedinečnými zdravotnými účinkami, pričom momentálne sa študuje ich antimutagénny a antikarcinogénny efekt.

Veľké štúdie ukázali, že z konzumácie jahôd profitujú hlavne ženy. Už pri dvoch šálkach jahodovej šťavy denne došlo po štyroch týždňoch k poklesu cholesterolu u žien trpiacich metabolickým syndrómom. Závislosť medzi množstvom skonzumovaných jahôd a poklesom úmrtnosti na kardiovaskulárne ochorenia sa po šestnástich rokoch sledovania ukázala v skupine 34 489 obéznych žien zo štátu Iowa.

Jahody sú výživnou a zdravou pochúťkou, a hoci sa z nich pripravujú hlavne sladké pokrmy, dobre sa kombinujú aj so syrmi a môžu sa pridávať aj do jarných šalátov. Najvhodnejším spôsobom uskladnenia je mrazenie – uprednostnite menšie, pevné zrelé jahody, ktoré majú menej vody. Najzdravšie sú však čerstvé, lebo akýmkoľvek spracovaním dochádza k poklesu zdraviu prospešných látok. S množstvom to však nepreháňajte, pretože nadmerná konzumácia môže vyvolať alergické reakcie. Aj tu platí – všetko s mierou!

obr_4.jpgJarný sen

Long drink, ktorý do vás vleje chuť, farbu i vôňu jari. Na dno pohára natrhajte čerstvé listy z jednej stonky mäty, zasypte ľadom, zamiešajte, zalejte 3 cl brusnicového sirupu, 4 cl ginu, pridajte posekané zrelé jahody, ľad a dolejte sódou. Dekorujte citrónom a mätou. Priložte aj dlhú lyžičku, aby ste mohli vyloviť všetky jahody.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  7. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  8. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  9. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 31 311
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 29 014
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 873
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 239
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 284
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 8 143
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 602
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 744
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 440
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 930
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: TV Oko

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cynická obluda

OĽaNO hujerizuje úrady

Po tom, ako OĽaNO nanominovalo prednostov úradov, prišli s plánom, že nanominujú aj vedúcich odborov.

Dva dni nemal platiť zákaz vychádzania, o chybe vraj vláda vedela

Zákaz vychádzania bude platiť aj 25. a 26. januára.

Predseda vlády SR Igor Matovič, vľavo minister obrany SR Jaroslav Naď a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (všetci OĽaNO).
Dobré ráno

Dobré ráno: Kotleba je navždy vodca, fašisti sa hádajú

Prečo nastal rozkol v ĽSNS.

Ako prvý dostal vakcínu proti covidu profesor Krčméry.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Vzťahy v dobrom aj v zlom, v zdraví aj v chorobe? To je výzva

Sami seba sa pýtate - nebudem pre toho druhého bremenom?

Michaela Žureková

Vaše oblečenie môže znečisťovať aj Arktídu. Ako tomu pri praní zabrániť?

Tipy, ako obmedziť uvoľňovanie mikroplastov pri praní.

Ilustračné foto.

Desať fašiangových receptov na šišky a fánky

Fašiangy sú, čo sa jedál týka, obdobím smažených sladkostí.