Jahody. Sladký ošiaľ jari

Ich mámeniu málokto odolá. Dajte sa podmaniť a doprajte svojej chuti i zdraviu.

Jahody sú jedným z najatraktívnejších ovocí. Ich svieži vzhľad v nás evokuje neodolateľnú chuť nadýchnuť sa ich vône a zahryznúť sa do sviežej dužiny. Ak vás takýto pocit prepadne vo februári či v marci a neodoláte jahodovému mámeniu z pultov našich hypermarketov, len s ťažko potláčaným sklamaním budete prežúvať niečo s konzistenciou a chuťou mladého zemiaka. Jahody sú sezónnym ovocím a oplatí sa počkať na záplavu dozretých plodov, ktorá sa nezadržateľne blíži.

Jedno z najmladších ovocí

Jahody majú slávnych príbuzných – jablká, slivky, čerešne, mandle, marhule či broskyne – druhy, ktoré pestovali už staré kultúry, zatiaľ čo cielené šľachtenie a rozsiahlejšie pestovanie jahôd sa začalo až pred tristo rokmi.

Dovtedy sa gazdinky a panskí kuchári museli uspokojiť s divorastúcimi rastlinami, pričom hitom boli tzv. mesačné jahody obr_1.jpg(Fragaria vesca var. semperflorens). Hoci dávali len drobné plody, majú výbornú chuť a výraznú arómu lesných jahôd a v minulosti boli veľmi rozšírené aj v našich záhradkách.

Jahody boli obľúbenou lahôdkou panovníckych dvorov a veľkú slabosť pre ne mali aj francúzski králi. Vďaka ich záujmu sa v 17. a 18. storočí do Francúzska doviezli jahody s výnimočnými vlastnosťami z rôznych končín sveta: zo strednej Európy aromatická jahoda drúzgavicová (F. moschata), veľkoplodá jahoda (F. virginiana) z americkej Virginie a napokon aj čílska jahoda F. chiloensis.

Z týchto pôvodných druhov sa vyšľachtili prvé odrody veľkoplodých jahôd a dnes sa na celom svete vysádzajú stovky odrôd, ktoré sú prispôsobené miestnym klimatickým a pôdnym podmienkam.

Jedinečné zloženie

Jahoda je zvláštnym druhom ovocia, pretože v podstate nie je plodom, ale po opelení a oplodnení sa kvety premieňajú na zložené plodstvo vznikajúce zdužinatením kvetného lôžka. Skutočnými plodmi sú drobné tmavé chrumkavé nažky rovnomerne rozmiestnené na povrchu jahody, ktoré vám pekne vyplnia medzierky medzi zubami.

Ako mnohé iné druhy drobného ovocia, aj jahody sú samá voda – tvorí až deväťdesiat percent ich obsahu, ale prítomnosť vitamínov, vlákniny a prírodných antioxidantov z nich robí jedinečné ovocie. Postupným zretím sa v jahodách začína vytvárať ich typická vôňa, ktorá je zmesou viac ako sto prchavých vonných látok, hlavne esterov.

Časť z nich sa uvoľňuje až v ústach počas žutia, takže nehltajte a jedzte pomaly. V dozrievajúcich jahodách dochádza aj k zmene v obsahu desiatok metabolitov, ktoré podmieňujú ich výslednú lahodnú chuť a prebieha tiež postupný riadený proces odbúravania bunkových stien, čo vedie k ich mäknutiu.

obr_3.jpgTieto deje sa po oddelení od materskej rastliny takmer úplne zastavia, a preto by sa mali oberať len zrelé plody. Dobrým indikátorom je vôňa a farba plodov, ktorá je podmienená teplom a správnym svetlom.

Zdravé a chutné

Listy, vňať, podzemok i samotné plodstvá jahôd sa odnepamäti využívali v ľudovom liečiteľstve a podávali sa pri hnačkách, chorobách močových ciest, pri astme alebo ako protizápalový prostriedok. Štúdie na zvieratách i ľuďoch ukazujú, že jahody sa vyznačujú jedinečnými zdravotnými účinkami, pričom momentálne sa študuje ich antimutagénny a antikarcinogénny efekt.

Veľké štúdie ukázali, že z konzumácie jahôd profitujú hlavne ženy. Už pri dvoch šálkach jahodovej šťavy denne došlo po štyroch týždňoch k poklesu cholesterolu u žien trpiacich metabolickým syndrómom. Závislosť medzi množstvom skonzumovaných jahôd a poklesom úmrtnosti na kardiovaskulárne ochorenia sa po šestnástich rokoch sledovania ukázala v skupine 34 489 obéznych žien zo štátu Iowa.

Jahody sú výživnou a zdravou pochúťkou, a hoci sa z nich pripravujú hlavne sladké pokrmy, dobre sa kombinujú aj so syrmi a môžu sa pridávať aj do jarných šalátov. Najvhodnejším spôsobom uskladnenia je mrazenie – uprednostnite menšie, pevné zrelé jahody, ktoré majú menej vody. Najzdravšie sú však čerstvé, lebo akýmkoľvek spracovaním dochádza k poklesu zdraviu prospešných látok. S množstvom to však nepreháňajte, pretože nadmerná konzumácia môže vyvolať alergické reakcie. Aj tu platí – všetko s mierou!

obr_4.jpgJarný sen

Long drink, ktorý do vás vleje chuť, farbu i vôňu jari. Na dno pohára natrhajte čerstvé listy z jednej stonky mäty, zasypte ľadom, zamiešajte, zalejte 3 cl brusnicového sirupu, 4 cl ginu, pridajte posekané zrelé jahody, ľad a dolejte sódou. Dekorujte citrónom a mätou. Priložte aj dlhú lyžičku, aby ste mohli vyloviť všetky jahody.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár
  3. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  5. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  6. Žilina Voce Magna 2017 – Medzinárodná súťaž zborového umenia
  7. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  8. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  9. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  1. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  2. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  3. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  4. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  5. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  8. Samsung Galaxy Note8 umožňuje tvoriť veľké veci
  9. IMMOFINANZ spúšťa medzinárodnú reklamnú kampaň retailovej značky
  10. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 8 840
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 8 025
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 437
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 010
  5. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 827
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 765
  7. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 1 648
  8. Všetko, čo by ste mali vedieť o umelom oplodnení 939
  9. Ušetrite až 60 % nákladov na elektrinu využitím slnečnej energie 919
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 730

Téma: TV Oko


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Kiska v OSN: Agresívny sused podkopáva suverenitu Ukrajiny

Lajčák vedie Valné zhromaždenie OSN.

Neprehliadnite tiež

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.

Módna návrhárka Michaela Ľuptáková: Krása nemá konfekčnú veľkosť

Navrhuje kolekcie aj pre bacuľky a jej šaty s hrdosťou nosia aj celebrity.

Na Slovensku bojuje za zdravšiu módu originálny projekt

Módny priemysel je druhým najšpinavším priemyslom na svete, slovenskí návrhári upozorňujú na jeho alarmujúci stav.