SME
Pondelok, 27. september, 2021 | Meniny má CypriánKrížovkyKrížovky

Pripravte sa na grilovačku

Grilovacia sezóna je v plnom prúde a vy ste sa stále nerozhodli, ktorý gril je pre vás ten pravý a čo vlastne dokáže? Poradíme vám zorientovať sa v bohatej ponuke výrobcov a máme pre vás i niekoľko tipov navyše...

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Výhodou grilovačky je, že pre pohodovú atmosféru nemusíte siahnuť hlboko do peňaženky a môžete si ju dopriať, kedykoľvek to počasie dovolí. Ak sa vyhnete lacným, nekvalitným údeninám a zapojíte do prípravy fantáziu, čaká vás kulinárska odmena a blysnete sa pred pozvanými.

Koše na horiace drevo

Existuje viacero spôsobov, ako využiť sálajúce teplo na prípravu chutného občerstvenia. Tým najjednoduchším je otvorený plameň.

Ak vám za domom chýba miesto, kde by ste vytvorili trvalé ohnisko obložené skalami, využiť môžete prenosné ohniská z ocele a liatiny. Majú tvar koša alebo plytkej misy na podstavci. Zväčša sú však príliš nízke na to, aby pred horúčavou z horiaceho dreva dokázali ochrániť trávnik. Aj keď pri ohnisku je každý pánom opekania, možnosti tepelnej úpravy sú obmedzené. Oheň však otvára priestor pre kotlík, ktorý na gril nepoložíte.

Čo to bude stáť?
  • tekutý podpaľač – 3 eurá / liter
  • pevný podpaľač - 1,40 eura / 360 g
  • balíček dreveného uhlia - 2,40 eura / 2,5 kg
  • balíček brikiet - 2,50 eura / 2,5 kg
  • jednorazový turistický gril - 1,6 eura
  • plechový gril zo supermarketu - 30 eur
  • lacný liatinový gril - 20 eur
  • oceľové ohnisko - 60 eur
  • dobre vybavený gril na pevné palivá – 90 eur
  • plynový gril - 230 eur
  • elektrický gril - 30 eur
  • štartovací komín - 15 eur
  • elektrický podpaľovač - 9 eur

Grily s reguláciou aj bez

Gril využíva pri tepelnej úprave sálavé teplo tlejúcich uhlíkov, ktoré sú umiestnené v plytkej nádobe na vysokom podstavci. Najjednoduchšou výbavou je nehrdzavejúci rošt a veterná zástena, k príplatkovej výbave patria grilovacie platne z rôznych materiálov, otočné ražne s motorčekmi či veká, ktoré umožňujú prepiecť hrubšie porcie mäsa, údiť alebo využiť špeciálne usporiadanie ohniska pri nepriamom grilovaní.

Sú všestranné, avšak očakáva sa pri nich, že jeden človek sa postará o nasýtenie všetkých ostatných. Čím dômyselnejšie navrhnutý gril je, tým lepšie umožňuje regulovať intenzitu tepla nad ohniskom. Jednoduchým grilom regulácia chýba úplne, dobre riešené modely majú viacero nástrojov na tlmenie prívodu vzduchu a ťahu.

Otočný ražeň nad roštom

Rošt je zárukou toho, že dym sa stane korením pripravovaných pokrmov a dodá im nezvyčajnú chuť. Ak ho z grilu vytiahnete a zoberiete so sebou do prírody, po podložení skalami si na ňom budete môcť grilovať i v teréne. Platne z liatiny či kameňa držia rovnomernú teplotu a zachovajú v mäse šťavy a tuky. Možno na nich dokonca piecť palacinky či nekvasený chlieb. Na rošte ich v obmedzenej miere nahradí starý pekáč či hrniec.

Výhodou otočného ražňa je, že umožňuje grilovanie väčších porcií mäsa bez toho, aby ste ich pri pomalom grilovaní museli strážiť pred prihorením. Ak radi údite hoblinami z tvrdého dreva a prekáža vám, že na otočnom ražni sa mäso vysuší, použite verziu s vekom. Šťavu v mäse však udrží aj obyčajný alobal a vylúčenie soli z marinovania.

Oceľ verzus liatina

Kvalita vyhotovenia grilov sa priepastne líši a odráža sa nielen v ich cene, ale aj stabilite. Najlacnejší plechový gril so supermarketu vám zaberie po vybalení 30 minút skladania a jeho stabilita pri tlačení na kolieskach nie je presvedčivá. Aj napriek tomu prežije niekoľko grilovacích sezón bez ujmy, kým sa zmení na nefunkčnú a nevzhľadnú haraburdu. Ohnisko je zväčša chránené smaltom, ostatné dielce farebným nástrekom, ktorý pri grilovaní vyhára. Pri plechovom grile rozhoduje o kvalite hrúbka použitého materiálu. Výhodou je nízka hmotnosť, nevýhodou deformácia tvaru pri používaní.

Liatinové grily sú pevné, robustné a znesú pri grilovaní aj vysokú záťaž bez toho, aby sa poškodili či opotrebovali. Nezničí ich ani celoročný pobyt pod holým nebom. Pri prudkom ochladení či pnutí materiálu však môžu prasknúť. Ich výhodou je dlhovekosť, sú však príliš ťažké na to, aby sme ich mohli nazvať mobilnými.

Použitie na jeden raz

Vziať so sebou na výlet do batohu mriežku na grilovanie je rovnako jednoduché ako nezabudnúť na nôž a zápalky, aby bolo na čom variť. Ak sa však chystáte na cyklotúru alebo krátky výlet, pri ktorom nebudete mať chuť zháňať vhodné palivo a miesto na grilovanie, môžete skúsiť jednorazový gril.

Vanička z hrubej hliníkovej fólie je naplnená dreveným uhlím napusteným podpaľačom. Obsah je prekrytý kovovou mriežkou, na ktorú môžete po rozpálení uhlíkov začať ukladať suroviny. Výhodou je, že ho môžete podpáliť kdekoľvek a keď obsah vyhorí, skrčíte ho ako obal zo sušienok a zoberiete so sebou. V ponuke ich majú všetky supermarkety a svojou konštrukciou umožňujú grilovať aj na miestach, kde iné spôsoby nepripadajú do úvahy.

Ako vyberať

Výber by sa mal vždy odvíjať od toho, čo od grilu očakávate. Ak patríte k fanúšikom zadymených víkendových hodokvasov pri pive, hudbe a zábave, lacný plechový gril vás nesklame. Ak však plánujete na grile počas sezóny denne pripravovať obed či večeru, drahší, kvalitnejší gril je vhodnejšou voľbou.

Keďže u nás grilovacia sezóna zvyčajne netrvá dlhšie ako päť mesiacov, výrobcovia predpokladajú náš záujem o mobilné riešenia, ktoré možno mimo sezóny odparkovať do šopy či garáže. Po betónových a murovaných griloch siahajú zväčša tí, čo trávia celú sezónu na čerstvom vzduchu za domom alebo sa snažia vytvoriť reprezentatívne posedenie pre priateľov.

Ako pripraviť ohnisko

Pri použití triesok alebo štiepky z mäkkého ihličnatého dreva je príprava uhlíkov na grilovanie hračkou. Podpáľte ich v tvare pyramídy kusom papiera, naložte dostatok paliva pre vyplnenie celého ohniska a po tom, čo plamene zmiznú, môžete sa pustiť do grilovania. Gril síce dostane zabrať, vy sa však neoberiete o jedinečnú arómu živice.

Drevené uhlie hravo zapálite pevným alebo tekutým podpaľačom, ktorý by ste mali používať výhradne pri rozkurovaní, pred tepelnou úpravou pokrmov. Prchavé oleje bez stopy vyhoria a v uhlíkoch nezanechajú žiadne pozostatky, ktoré by mohli neskôr preniknúť do pokrmu. Ak sa chémie stránite, na podpálenie možno využiť aj papier a drevené triesky.

Brikety vyžadujú pri rozkurovaní viac snahy a tak je dobrou voľbou štartovací komín, ktorý vytvorí potrebný ťah na to, aby začali tlieť. Šikovnou pomôckou je však aj teplovzdušná pištoľ či elektrický rozkurovač, ktoré využívajú výhrevné teleso na to, aby brikety prinútili horieť.

Drevo, uhlie, plyn či elektrina?

Výrobcovia grilov sa spoliehajú na viacero druhov palív.

Drevené uhlie sa vyrába vyhorením tvrdého dreva bez prístupu kyslíka. Palivo je ľahké, dobre zápalné, rýchlo však vyhára. Neobsahuje žiadne aromatické látky, takže príliš nemení chuť surovín pri grilovaní.

Brikety sa vyrábajú lisovaním prachového uhoľného odpadu a koncentrujú hmotu pre dlhšie horenie. Ťažšie sa zapaľujú, oceníte ich však pri dlhších grilovačkách. Ak máte dlhší čas na prípravu, využiť možno aj triesky alebo štiepku z mäkkého dreva ihličnanov. Po vyhorení drevoplynu vám zostanú uhlíky s arómou živice.

Plyn na rozdiel od pevných palív je zárukou dobrej regulovateľnosti teploty a okamžitého grilovania bez vyčkávania, príprav a popola. Zvyčajne využívajú kamenné a liatinové platne, ktoré sú pri väčších objemoch surovín zárukou toho, že všetky budú rovnako prepečené. Daňou za komfort je však chuť, akoby ste jedlo pripravovali v kuchyni bez žiaducej vône tlejúceho dreva.

Do módy sa dostávajú elektrické grily, pri ktorých sa počíta so spoločenským grilovaním priamo na stole. Či už doma, alebo vonku. Elektrická špirála zohrieva platňu s nepriľnavým povrchom, na ktorej si stolovníci pripravia svoje očakávané porcie. S takýmto grilom sa môžete odvážiť usporiadať grilovačku aj na balkóne.

Aby vám jedlo neuškodilo

1.Suroviny

Zaistite dôkladné chladenie surovín do momentu ich tepelnej úpravy. Teplé počasie podporuje rozmnožovanie baktérií, ktoré môžu znehodnotiť mliečne výrobky a kontaminovať mäso. Ak sa chystáte na výlet autom, použite autochladničku. Ak idete na túru, použite termovrecká a zmrazenú gélovú náplň.

2.Hygiena

Pri manipulácii so surovinami dodržiavajte pravidlá hygieny, obzvlášť ak pracujete so surovým, marinovaným mäsom. Zabráňte tomu, aby ste pomôcky ktoré prišli do styku s ním používali na krájanie, ukladanie či servírovanie grilovaných pokrmov.

3.Hmyz

Chráňte suroviny pred hmyzom. V teplom počasí je prirodzené, že muchy nakladú vajíčka na čerstvo vybalené mäso, ktoré zacítia na stovky metrov. Striehnite aj na ovocie a sladké nápoje, ktoré môžu prilákať bodavý hmyz.

4.Tepelná úprava

Dbajte o dôkladnú tepelnú úpravu a prepečenie porcií mäsa, obzvlášť v prípade nedostatočného chladenia. Ak je výkon grilu prislabý alebo nemáte čas na dlhú grilovačku, predpečte mäso doma v rúre. Grilovaním ho prehrejete a dodáte mu zadymený šmrnc.

5.Grilovanie

Snažte sa zabrániť zuhoľnateniu surovín, obzvlášť tých, ktoré obsahujú vysoký podiel bielkovín a tukov. Pomôžte si balíčkami z alobalu alebo technikou nepriameho grilovania. Používajte čisté, neznečistené palivá, nelejte do grilu počas tepelnej úpravy podpaľač a vyhýbajte sa priemyselne spracovaným surovinám s pridanými látkami. Uistite sa, že mriežka nie je znečistená čistiacimi prostriedkami.

6.Zdravie

Pri mäse a údeninách s vysokým podielom tukov zaistite dostatok kyselín v prílohách. Tie zaistia rýchlejšie a efektívnejšie trávenie bez veľkej záťaže žalúdka. Nakladaná zelenina v sladkokyslom náleve, horčica a ovocné šťavy sú správnou voľbou.

7.Nápoje

7. Vysoký obsah soli kompenzujte zvýšeným príjmom tekutín. Ak vám pri poobedňajšej túre začnú puchnúť prsty na rukách a nedokážete ich zaťať v päsť, na vine je nedostatok vody v organizme, ktoré sa naviazala na soli.

Náš tip:
Trojchodová grilovačka bez špekáčikov

Nekvasený chlieb: zamieste hladkú múku s vodou a soľou tak, aby vám vzniklo jemné, hladké cesto. Po odpočinutí z neho tvarujte guľôčky, ktoré po vyvaľkaní natenko upečte na rošte či platni. Ak sa nafúknu a povrch stmavne, sú hotové. Servírujte s medom, bylinkovým maslom či s mladou cibuľkou nasekanou v hustej kyslej smotane. Ak z cesta vytvarujete tenké hady, omotajte ich okolo ražňa a opekajte nad ohňom.

Šťavnatá jahňacina s novými zemiakmi: jahňacie stehno naporciujte a 24 hodín marinujte v zmesi pomarančovej šťavy, slnečnicového oleja, tymianu a cesnaku. Kyseliny aktivujú enzýmy v mäse, ktoré zaistia jeho skrehnutie a rýchlejšiu tepelnú úpravu. Mladé zemiaky umyte a zabaľte prekrojené do alobalu s kúskom masla, nastrúhanou mrkvou a nasekanou jarnou cibuľkou. Balíčky so zemiakmi grilujte na uhlíkoch do zmäknutia, jahňacinu na mriežke, kým nie sú stredy ružové. Servírujte horúce, osoľte až po ugrilovaní.

Jablkové lievance: z mlieka, cukru, droždia, vajíčka a hladkej múky vypracujte riedke cesto, ktoré nechajte v chladničke vykysnúť, aby sa naplnilo jemnými bublinkami. Prelejte do plastovej fľaše a na platni či hliníkovej miske z neho na rošte pečte lievance. Olúpané jablká zbavené jadrovníkov nakrájajte na tenké plátky, obaľte v hnedom cukre, prelejte kvapkou koňaku a grilujte v alobale priamo na uhlíkoch. Servírujte spolu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Od legendárneho trhoviska po hanbu Bratislavy. Ako sa menilo Trnavské mýto?
  2. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  3. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  4. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  5. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  6. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  7. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  8. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  9. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  10. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  1. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  2. Orange pokračuje v systematickej podpore digitálneho vzdelávania
  3. Zahlasujte za ďalší klimatický projekt s podporou dm
  4. Vydajte sa po stopách kvalitnej kávy
  5. Orange má najkvalitnejšiu mobilnú sieť na Slovensku i v Európe
  6. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  7. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  8. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  9. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  10. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 079
  2. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 6 584
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 259
  4. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 5 091
  5. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 961
  6. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále 4 202
  7. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 193
  8. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 451
  9. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 195
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 652
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zuzana Plačková a príslušníci NAKA.

Zadržali ju pre podozrenia týkajúce sa drog.


2 h
Dole vodou so Samom Marcom

Rozprávajme sa s tými, ktorým záleží na tom, ako žijeme.


26. sep
Stránka stop_catcalling_now zverejnila zábery muža, ktorý vo vlaku masturboval pred mladými ženami.

Video zverejnila stránka, ktorá bojuje proti obťažovaniu.


4 h
Franziska Giffeyová

Ako vyzerala volebná noc v hlavnom meste


5 h

Neprehliadnite tiež

Stránka stop_catcalling_now zverejnila zábery muža, ktorý vo vlaku masturboval pred mladými ženami.

Video zverejnila stránka, ktorá bojuje proti obťažovaniu.


4 h
Katalin Papp Vargha dostala nápad a vybudovala úspešnú malú čokoládovňu Chocomaze.

Kostým a Brusel vymenila za zásteru a Komárno.


6 h
Múzeum Albertina vo Viedni

Vo Viedni vystavujú desiatky jeho diel.


Maroš Puček 25. sep
Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


redakcia SMEženy 23. sep

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Sixpack u žien ako cieľ. Prečo to neodporúčam?
  2. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  3. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  4. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  5. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  6. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  7. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  8. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 665
  2. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 13 297
  3. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné. 8 718
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 6 406
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 644
  6. Janka Bittó Cigániková: Čo sa to preboha deje v Izraeli? Prestali vakcíny fungovať? 5 417
  7. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 944
  8. Andy Morávek: Tomuto štátu už nedarujem ani jedinú kvapku mojej krvi. Nezaslúži(š) si ju! 4 083
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  7. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu