Richard Mattes, profesor univerzity Purdue v Indiane a doktorandka Mary Jon Ludy vypracovali štúdiu, o ktorej informovala agentúra UPI. Zistili v nej, že kapsaicín, ktorý dodáva papričkám pálivosť, znižuje pocit hladu a zvyšuje spáľovanie kalórií.
Čo je to kapsaicín Kapsaicín je dôležitou zložkou chilli papričiek a je charakteristický vyvolávaním pocitu pálenia pri styku s akýmkoľvek ľudským tkanivom. Jeho vlastnosti sa využívajú najmä v potravinárstve, pretože dodáva jedlám svoju špecifickú chuť.
U mnohých ľudí vyvoláva priam euforický stav. Ak však predsa len chcete zahnať dráždivý pocit, najvhodnejšie je vypiť pohár studeného mlieka, ktoré pálivosť neutralizuje.
Kapsaicín sa tiež pridáva do rôznych liečivých mastí proti bolesti svalov a kĺbov. Dokonca je preukázané, že pravidelná konzumácia chilli papričiek zlepšuje trávenie a ochraňuje sliznicu žalúdka. Hovorí sa aj o jeho protirakovinových účinkoch.
Šesťtýždňová štúdia zahŕňala dvadsaťpäť ľudí s nadváhou. Trinásti z nich jedli korenisté jedlá, dvanásti nie. Výsledkom bolo, že tí ktorí konzumovali chilli papričky, nepociťovali potrebu jesť tučné, presolené a sladké jedlá.
"Vo všeobecnosti platí, že konzumácia červenej papriky zvyšuje vnútornú telesnú teplotu a organizmus tak spáli viac kalórii výdajom energie," hovorí Richard Mattes pre UPI.
Významný úlohu tu však zohráva aj fakt, či je konzument zvyknutý na korenisté jedlá a či ich prijíma pravidelne, pretože v takom prípade môže byť efekt malý. "Akonáhle si telo zvykne, kapsaicín stráca svoju účinnosť v chudnutí," upozorňuje Mattes.
Tento poznatok je pomerne nový, preto si vyžaduje ďalšie skúmanie. Najmä z toho dôvodu, aby bola úprava stravy pre ľudí s nadváhou viac efektívna a kontinuálnejšia.