SME

Netreba sa báť ochutnávať nové druhy kávy

Aj napriek úpadku kaviarenského života na Slovensku sa tento životný trend v posledných rokoch pomaly vzmáha, myslia si odborníci z Inštitútu kávy, ktorí ľuďom odporúčajú, aby sa v konzumácii kávy nebáli experimentovať.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Ako na tlačovej konferencii uviedol predstaviteľ inštitútu Radim Jung, o káve kolujú medzi ľuďmi rôzne mýty, ktoré už dávno vedci nepovažujú za pravdivé. Káva napríklad nedehydruje a nespôsobuje ani nespavosť a štyri až šesť šálok kávy denne zdravému konzumentovi neublížia, tvrdí Jung s tým, že dôležité je dodržiavať postup prípravy nápoja.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podľa inštitútu vedecké štúdie potvrdzujú pozitívne a preventívne účinky pravidelnej konzumácie primeraného množstva kávy na ľudské zdravie, napríklad v prípade predchádzania vzniku Alzheimerovej choroby či cukrovky 2. typu. Káva okrem toho obsahuje viac ako 200 prospešných látok s antioxidačnou aktivitou.

SkryťVypnúť reklamu

Zloženie kávy závisí od jej pôvodu, ale aj od spôsobu jej prípravy. Aj napriek tomu, že už v 80. rokoch minulého storočia obyvatelia západných krajín preferovali rozmanité druhy kávy, Slováci stále uprednostňujú a dodnes najčastejšie siahajú po takzvanej tureckej káve.

K espressu, cappuccinu či latté sa začali postupne dostávať až po roku 2000. Vtedy začali vznikať aj nové kaviarne a kaviarenský život ako taký sa začal vzmáhať. Avšak ako uviedol Jozef Augustín, spolupracovník Inštitútu kávy a odborník v oblasti konzumácie kávy, nie sú to kaviarne z obdobia, keď mali "svoje čaro, atmosféru, charakter" a stretávali sa v nich umelci, spisovatelia či hudobníci. Väčšina kaviarní v súčasnosti nemá "toho ducha, tú atmosféru", dodal.

SkryťVypnúť reklamu

Aj keď niektorí obyvatelia Slovenska sa aj naďalej boja ochutnávať nové druhy kávy, Jung vyzýva: "Nebojme sa experimentovať! No nezabúdajme na správny postup prípravy a kvalitu kávy". Ako upozornil, treba si dať pozor aj na čas zberu kávovníkového zrna. Podľa jeho slov toto zrno, kým je zelené, vydrží 14 mesiacov, upražené 14 dní a pomleté 14 minút. Aby mala káva všetky potrebné kvality, človek by ju mal vypiť do 10 minút.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 97 670
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 077
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 764
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 000
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 266
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 951
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 790
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
SkryťZatvoriť reklamu