Chutná svadobná výslužka

Máj - lásky čas. Či vás už čaká obrovská klasická svadba, alebo jednoduché svadobné posedenie v kruhu najbližšej rodiny, vždy sa patrí zavďačiť nádielkou svadobných maškŕt. Ako teda pripraviť rýchlu výslužku? Máme pre vás pár zaručených tipov...

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Čo by ste mali vedieť...

  • Ak ste sa rozhodli zveriť svadobné pečenie do rúk odborníkov, mali by ste sa vopred dohodnúť na niekoľkých pravidlách.
  • Pred záväznou objednávkou by ste si mali za rozumnú cenu zabezpečiť ochutnávkovú vzorku niektorých druhov zákuskov. V rozhodovaní by vám mala byť nápomocná i fotografická dokumentácia cukrárenských prác.
  • Sústreďte sa na dodávateľov, ktorí dokážu vami navrhovanú cenu na preinvestovanie rozumne rozdeliť medzi plnkové a suché koláčiky.
  • Zistite si, za akých cenových podmienok vám dokážu zabezpečiť prázdne cukrárenské škatuľky na výslužky a prepravu objednaných zákuskov a tort. Alebo či neposkytujú navyše „výslužkovú službičku“, ktorá zahŕňa naplnenie vami určeného počtu škatúľ koláčikmi, prípadne i dozdobenie škatúľ menovkami alebo darčekovými bonusmi či fotkami svadobčanov na pamiatku pre jednotlivé rodiny.
  • Zvyčajná objednávka na svadobnú hostinu počíta so 7 kusmi zákuskov na osobu, do výslužkových balíčkov sa zväčša ráta s 5 koláčikmi na osobu v rodine plus kúsok svadobnej torty.

Cenné rady

  • Sami sa rozhodnite, kedy je pre vás najvhodnejší čas na rozdávanie výslužky. V nedeľu po prebdenej noci sa vám už sotva bude chcieť roznášať škatule s výslužkami, ktoré si v kultúrnom dome zabudli pri odchode podgurážení svadobčania.
  • V sobotu pred svadobným obradom si zase kladiete otázku, či budete mať zákuskov dosť a ako nezničiť ešte nerozkrájanú svadobnú tortu a či to vôbec všetko stihnete po príchode od kaderníka? Odpoveď je jednoduchá. Pri príprave sa riaďte predbežným počtom ľudí alebo rodín a najbližšiu rodinu odbavte výslužkou už v piatok.
  • Namiesto krásnej trojposchodovej torty upečte alebo objednajte navyše zdobený obyčajný obdĺžnik alebo niekoľko dlhých tortových pásov, z ktorých budete do pripravených škatúľ jednoducho urezávať.
  • Nezabudnite v zhone na dobrú výchovu a odložte si bokom pripravené či už „sladké, alebo tekuté“ nádielky i pre muzikantov, pomocníkov, sobášiacich úradníkov, kolegov v práci, susedov, fotografov... až po šoférov áut.

Čo môžete nadeliť?

Grilážky

  • 250 g kryštálového cukru
  • 250 g stuženého tuku
  • 250 g nahrubo nasekaných orechov
  • konzerva sladeného kondenzovaného mlieka
  • čokoládová poleva
  • tortové oblátky
  • 50 g kakaového prášku
  • 6 PL mlieka
  • 250 g kokosu

Cukor rozpustite v nepriľnavej nádobe a upáľte na zlatistý karamel. Pridajte na kocky nakrájaný tuk a rozpustite. Za stáleho miešania prilievajte sladené kondenzované mlieko, kým sa suroviny nespoja. Nakoniec prisypte namleté orechy. Hmotu natrite na tortové oblátky. Takto pripravte 3 – 4 vrstvy, ukončite oblátkou a rovnomerne zaťažte, aby karamel stuhol. Po stuhnutí v chlade oblátky ostrým nožom rovnomerne narežte na štvorce alebo obdĺžniky a spolovice namočte do čokoládovej polevy.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Namiesto mletých orechov môžete do karamelu pridať strúhaný kokos alebo nasekané burizony.

Fúkané rožky

  • 300 g hladkej múky 00 špeciál
  • 400 g práškového cukru
  • 250 g mletých orechov
  • 250 g tuku na pečenie
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • čokoládová poleva
  • formičky

Všetky suroviny spolu zamiešajte a vytvorte hladké cesto. Z masy cesta odtrhávajte kúsky a napĺňajte nimi formičky do troch štvrtín. Formičky netreba vymastiť. Naplnené formičky ukladajte na plech a pečte vo vyhriatej rúre na 160 stupňoch približne 20 minút alebo kým rožky nezozlatnú a nenafúknu sa. Po upečení vyklopte rožky z formičiek, najlepšie za horúca. Dozdobte rozpustenou čokoládou na varenie alebo oba konce namáčajte v čokoládovej poleve.

Tip: Mleté orechy môžete nahradiť strúhaným kokosom. Rožky tak budú ešte voňavejšie a krehkejšie.

Koláčiky lorda Lamingtona (Kokosové ježe)

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 200 ml mlieka
  • vajíčko
  • 2 PL medu
  • PL oleja
  • balenie prášku do pečiva
  • balenie vanilínového cukru
  • tuk a múka na vysypanie plechu

Na polevu a obalenie:

  • 250 g práškového cukru
  • 250 g stuženého tuku
  • 50 g kakaového prášku
  • 6 PL mlieka
  • 250 g kokosu

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Vajíčko vymiešajte s cukrom, pridávajte po kvapkách olej a med. Nakoniec primiešajte mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto vlejte na vymastený a múkou vysypaný plech a upečte rovnomerne dozlatista. Upečené a vychladnuté cesto rozkrájajte na malé kocky alebo obdĺžniky. Mlieko, cukor a kakao zohrejte. Pridajte tuk na pečenie a dobre premiešajte, kým sa tuk nerozpustí. Kúsky cesta namáčajte z každej strany do polevy, nechajte odkvapkať a obaľte v miske s kokosom. Hotové koláčiky odkladajte tak, aby sa nedotýkali.

Tip: Na dozdobenie týchto koláčikov môžete použiť i inak ochutené polevy a viacfarebný kokos.

Plnené snehové kokosky

Na cesto:

  • 150 g práškového cukru
  • 150 g hrubej múky
  • 3 vajíčka
  • 6 PL vody
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva

Na pusinky:

  • 210 g kryštálového cukru
  • 200 g strúhaného kokosu
  • 3 bielky
  • pár kvapiek citrónovej šťavy

Na krém:

  • 200 ml mlieka
  • 200 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 2 PL hrubej múky
  • 3 žĺtky
  • balíček vanilínového cukru
  • kakaový prášok
  • džem
  • čokoládová poleva

Prísady na cesto zmiešajte, vyvaľkajte, povykrajujte kolieska, naukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte piecť na niekoľko minút do vyhriatej rúry. Z bielkov, cukru, citrónovej šťavy vyšľahajte nad parou tuhý sneh. Odstavte z ohňa a primiešajte kokos. Na plech vystlaný papierom na pečenie striekajte alebo lyžičkou ukladajte malé kôpky a sušte ich v stredne teplej rúre približne 30 minút. Nad parou ušľahajte žĺtky s cukrom, vanilínovým cukrom, pridajte mlieko, múku a kakao a uvarte krém. Po vychladnutí vmiešajte do krému zmäknuté maslo. Na stred vychladnutej sušienky uložte malou lyžičkou džem, okolo nastriekajte stuhnutý kakaový krém, priložte kokosovú pusinku. Spodok sušienky namáčajte do čokoládovej polevy a nechajte odkvapkať.

Tip: Recept si môžete zjednodušiť tak, že namiesto domácich sušienok použijete kúpené piškóty alebo zvyšky lineckého alebo čajového pečiva.

Syrové pagáčiky

Na cesto:

  • 350 g polohrubej múky
  • 250 g tuku na pečenie
  • 200 ml kyslej smotany
  • 100 g tvrdého syra
  • ČL soli
  • 2 ČL prášku do pečiva

Na potieranie a posypanie:

  • vajíčko na potieranie
  • sezam, ľan, mak, rasca na posypanie

Tuk na pečenie nastrúhajte na hrubom strúhadle, pridajte ostatné suroviny a vypracujte cesto. Cesto nechajte prikryté odstáť niekoľko hodín v chladničke. Cesto vyvaľkajte na plát hrubý 4 mm a vykrajujte rôzne tvary, ktoré poukladáte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pagáčiky potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte podľa chuti. Pečte v predhriatej rúre na 190 stupňoch približne 15 minút.

Vrstvené krútené paličky

  • 2 balíčky lístkového cesta
  • vajíčko
  • čerstvé alebo sušené bylinky
  • soľ

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Lístkové cesto vyvaľkajte na tenké obdĺžniky. Povrch jedného potrite rozšľahaným vajíčkom, posoľte a posypte nadrobno nasekanými alebo rozdrvenými bylinkami. Priklopte druhým cestom. Ak sa vám nedarí, pomôžte si valčekom. Cestá jemne popritláčajte, pozdĺžne prerežte na polovicu a krájajte pásiky hrubé približne 1,5 cm. Pred uložením na plech vystlaný papierom na pečenie protismerným pohybom rúk na doske pásik cesta zviňte do špirály. Pečte niekoľko minút dozlatista.

Tip: Medzi vrstvy cesta môžete natrieť i prelisovaný cesnak alebo kečup s pizza korením.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Síce malí, no výnimoční regionálni dodávatelia. Poznáte ich?
  2. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  3. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  4. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  5. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy
  6. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky
  7. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu
  8. Zabezpečte si svoje auto doteraz neprekonaným VAM systémom
  9. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie
  10. Noc literatúry v rôznych mestách Slovenska už dnes!
  1. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  2. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  3. Síce malí, no výnimoční regionálni dodávatelia. Poznáte ich?
  4. TOP trendy 2018 v alternatívnych prístupoch ku zdraviu
  5. Ako elektronicky zabezpečiť objekty?
  6. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  7. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy
  8. Realitná činnosť ako podnikanie
  9. Predstavenie novinky na IDEB 2018: Gerlach
  10. Študentská osobnosť roka Ing. Martina Majorošová
  1. Mladý Slovák vymyslel aplikáciu pre medicínu. 37 411
  2. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 21 724
  3. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 14 116
  4. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie 11 974
  5. Ako vzniká jeden z najkvalitnejších kolagénov na Slovensku? 8 778
  6. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu 4 406
  7. Zabezpečte si svoje auto doteraz neprekonaným VAM systémom 3 089
  8. Sú pre nás plesne nebezpečné? 2 596
  9. „Šťastný domov“ nie je fráza: 4 tipy, ako si ho vytvoriť 2 580
  10. Astmatici a alergici pozor. Aj toto vám môže spôsobovať problémy 2 310

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Odchádzajúci generál Macko: Gajdoša zomlela SNS, rezort neriadi on

Je chybou, že ministerstvo obrany odmieta verejnú diskusiu. Tá vnútorná prebieha tiež len formálne, poukazuje dlhoročný dôstojník.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Na Havaji sa prebudila sopka, ľudí vyháňa z domovov

Chrlí skaly s veľkosťou mikrovlniek.

komentár petra tkačenka

So žralokmi z SNS sa koalície nerobia

Žralok hryzie rýchlo, nemilosrdne a efektívne – preto tu stále je.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Mám obetovať svoj dlhoročný vzťah?

Klinická psychologička radí v partnerských problémoch.

Štýl podľa Emilie Clarke: Ako obliecť drobnú postavu

Herečkin šatník má niekoľko základných pravidiel.