Sladká klasika

Energické raňajky, sýty obed, alebo kalorická večera či olovrant. Pochutnať si na tradičných sladkých maškrtách sa niekedy zažiada i poriadnemu „mäsožravcovi“.

Ovsená kaša s banánom a medom
Suroviny na 4 porcie

  • 800 ml mlieka
  • 200 g jemných ovsených vločiek
  • 2 PL hnedého cukru
  • 2 zrelé banány
  • med

Ovsené vločky zalejte mliekom a priveďte k varu. Minútu povarte, odstavte z plameňa a nechajte dôjsť pod pokrievkou. Jeden banán rozmixujte, alebo roztlačte vidličkou a primiešajte do ovsenej kaše spolu s hnedým cukrom. Podľa potreby ešte podlejte trochou vody alebo mliekom a dovarte. Kašu naservírujte do misiek a dozdobte na kolieska nakrájaným banánom a medom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Chuť hnedého cukru výborne doplní cukrová melasa, alebo javorový sirup, ktorým nahradíte med.


Jablkovo-tvarohová žemľovka
Suroviny na 4 porcie

  • 10 rožkov alebo jeden sendvič
  • 450 ml mlieka
  • 4 vajíčka
  • 10 PL cukru
  • 700 g jabĺk
  • 250 g mäkkého tučného tvarohu
  • 50 g hrozienok
  • 50 g masla
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • 1 balíček škoricového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • tuk na vymazanie formy

Rožky nakrájajte na kolieska. Mlieko zmiešajte s 3 žĺtkami, 3 PL cukru a vanilínovým cukrom. Jablká očistite a nakrájajte na plátky alebo nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Zmiešajte ich s polovicou citrónovej šťavy, 2 PL cukru a škoricovým cukrom. Tvaroh zmiešajte s celým vajíčkom, 3 PL cukru, citrónovou šťavou, citrónovou kôrou a hrozienkami. Zapekaciu misu vymastite tukom a vrstvite rožky namočené v mliečnej zmesi, zarobený tvaroh, rožky, jablká a nakoniec opäť rožky, ktoré zalejete zvyškom mliečnej zmesi. Na povrch rozmiestnite plátky masla a dajte piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov na 35 až 45 minút. Z troch zvyšných bielkov a 2 PL cukru vyšľahajte tuhý sneh, ktorý dáte na žemľovku tesne pre dopečením zapiecť ako zlatistú perinu.


Ryžový nákyp s ovocím
Suroviny na 4 porcie

  • 350 g guľatozrnnej ryže
  • 1 l mlieka
  • 350 g sterilizovaného ovocia
  • 80 g cukru
  • 3 vajíčka
  • 20 g masla
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • citrónová kôra
  • tuk na vymastenie
  • práškový cukor na posypanie

Ryžu uvarte v mlieku do mäkka. Dbajte na to, aby ryža s mliekom neprihorela. Ovocie nakrájajte na menšie kúsky, alebo vykôstkujte. Do hotovej ryže primiešajte maslo, cukor, vanilínový cukor, citrónovú kôru a odkvapkané ovocie. Podľa potreby nechajte zmes chvíľku vychladnúť. Nakoniec primiešajte zvlášť žĺtka a sneh z bielkov. Všetko vložte do vymastenej nádoby a dajte piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov. Pečte približne 40 minút, alebo kým okraje nezačnú mierne hnednúť. Servírujte posypané práškovým cukrom a poliate kompótovou šťavou.

Tip: Nákyp môžete upiecť aj v tortovej alebo bábovkovej forme. Kúsky dezertu potom servírujte poliate malinovým alebo jahodovým sirupom.


Čokoládová mliečna ryža
Surovina na 4 porcie

  • 200 g guľatozrnnej ryže
  • 1 l mlieka
  • 1 balenie vanilkového pudingu
  • 3 PL cukru
  • 1 vanilínový cukor
  • 200 g čokolády
  • 150 ml smotany

Ryžu uvarte s vanilínovým cukrom na miernom ohni za občasného miešania v pol litra mlieku do mäkka. Podľa potreby podlejte trochou vody. V druhom pol litri mlieka uvarte vanilkový puding s cukrom podľa návodu na obale. Ešte za horúca vmiešajte puding do uvarenej ryže. Čokoládu nalámte na čo najmenšie kúsky, dajte ju roztopiť do vodného kúpeľa a vmiešajte do nej smotanu. Mliečnu ryžu servírujte poliatu čokoládovou polevou za tepla ako raňajky, alebo poriadne vychladenú ako dezert.

Tip: Pre krajší efekt servírujte mliečnu ryžu s čokoládovou polevou vo vysokých dezertných pohároch, naukladanú po vrstvách, ktoré vytvoria čierno-bielu zebru. Biely vrch dozdobte nastrúhanou čokoládou a lístkom medovky.


Tvarohové šúľky
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g tvarohu
  • 2 vajíčka
  • 5 PL polohrubej múky
  • maslo
  • práškový cukor

K tvarohu primiešajte múku, vajíčka štipku soli a vypracujte hladké ľahké cesto. Cesto vytvarujte na pás a odkrajujte z neho ako prst hrubé kúsky, ktoré na pomúčenej doske pohybom dlane vyšúľate. Z cesta môžete dlaňami tvarovať aj malé guľky. Tvary vhoďte do vriacej vody, povarte pár minút, alebo kým nevyplávajú na hladinu, zlejte vodu a omastite maslom a posypte práškovým cukrom. Servírujte posypané opečenou strúhankou, makom, orechmi, alebo popučenou zmesou drobného bobuľovitého ovocia.


Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 400 g polohrubej múky
  • 50 g cukru
  • 30 g droždia
  • 50 g masla
  • 2 žĺtky
  • 400 ml mlieka
  • 80-100 g masla na potieranie

Na krém:

  • 30 g kukuričného škrobu
  • 80 g cukru
  • vanilkový lusk
  • 600 ml mlieka
  • 2 žĺtky

Do múky pridajte maslo, cukor, droždie, žĺtky, vlažné mlieko a vypracujte cesto. Podľa potreby môžete pridať vodu. Cesto nechajte vykysnúť na teplom mieste. Na pomúčenej doske vyvaľkajte vykysnuté cesto na hrúbku 1 cm. Formičkou alebo nožom vykrajujte malé dukátiky, ktoré ukladajte do vymastenej formy na pečenie. Každý okraj cesta dobre pomastite rozpusteným maslom. Buchtičky nechajte nakysnúť a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Upečte do zlatista. Pol litra mlieka dajte variť spolu s cukrom a celou vanilkou. Keď začne mlieko vrieť vanilkový struk odoberte, pozdĺžne prerežte, vyškriabte semienka a vráťte ich späť do mlieka. V 100 ml studeného mlieka si rozmiešajte škrob a žĺtky a prilejte zmes za stáleho miešania do horúceho mlieka. Buchtičky servírujte poliate vanilkovým krémom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Klima efekt bez klimatizácie
  2. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  3. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  4. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  5. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  6. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý
  7. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine
  8. ZOC MAX Prešov má za sebou úspešnú desaťročnicu
  9. V Adlerovej na Furči sa začína stavať!
  10. Adlerova - dobré miesto pre rodinu na Furči sa už stavia
  1. Zdravý životný štýl - dá sa v dnešnej dobe udržať?
  2. Klima efekt bez klimatizácie
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  4. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  5. METRO vyzbieralo takmer päť ton potravín pre ľudí v núdzi
  6. Zonácia stanovuje jasný režim obhospodarovania každého pozemku
  7. Ako vybrať správne sedaciu súpravu?
  8. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  9. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  10. 5. ročník akcie Za čistejšie Staré Mesto práve začína!
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 292
  2. Jordánsko: Najkrajšie miesta kráľovstva v púšti 18 650
  3. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 11 814
  4. Miesta v Rakúsku, ktoré by ste mali vidieť. Kúsok za Bratislavou 11 071
  5. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 9 773
  6. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 9 190
  7. Tento test pomohol viac ako 100 ľuďom znížiť vysoký krvný tlak 5 675
  8. 3 spôsoby, ako využiť GDPR vo váš prospech. 4 386
  9. Bývate v práci unavení? Možno spávate v zlom prostredí 3 551
  10. Nový projekt v Karlovej Vsi sa teší obrovskému 3 264

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Slovensko pripomína jeden veľký kontajner na odpad

Niektorí si tu žijú ako prasce v žite. A niektorí len ako prasce.

KOMENTÁRE

Vlak obsadený smerákmi idúci do stanice Ničota zrýchlil

Môže sa stať, že veľká občianska energia prítomná na námestiach vyprchá.

KOMENTÁRE

Na východ nás neunesú, ale môžeme tam zostať

Naša kamenistá hruda je azda dobrým priestorom na vychádzky, ale geopoliticky je takmer bezcenná.

Neprehliadnite tiež

Sex po pôrode môže byť plný ťažkostí, dá sa im však pomôcť

Sedem rád ako obnoviť stagnujúci sexuálny život po narodení dieťaťa.

Desať tipov, ako si čo najlepšie užiť každý víkend

Aby boli dva voľné dni v znamení pohody, mali by ste sa na ne pripraviť.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V novom čísle nájdete rozhovor s režisérkou Valeriou Schulczovou, ktorá sa nebojí ťažkých a problematických tém.

AKTUALIZOVANÉ 19.4. O 10:25

Chýbajú postupy aj štandardy. Baby friendly nemocnice majú znova ožiť

Nemocnice priateľské k deťom v minulosti nedodržiavali pravidlá. Ministerstvo zdravotníctva teraz chystá zmeny.

STĹPČEK OSMELENÉ

Anorexia je ako alkoholizmus, nikdy nie ste celkom za vodou

Vidieť, kam som bola schopná doviesť svoje telo, je strašidelné.