Sladká klasika

Energické raňajky, sýty obed, alebo kalorická večera či olovrant. Pochutnať si na tradičných sladkých maškrtách sa niekedy zažiada i poriadnemu „mäsožravcovi“.

Ovsená kaša s banánom a medom
Suroviny na 4 porcie

  • 800 ml mlieka
  • 200 g jemných ovsených vločiek
  • 2 PL hnedého cukru
  • 2 zrelé banány
  • med

Ovsené vločky zalejte mliekom a priveďte k varu. Minútu povarte, odstavte z plameňa a nechajte dôjsť pod pokrievkou. Jeden banán rozmixujte, alebo roztlačte vidličkou a primiešajte do ovsenej kaše spolu s hnedým cukrom. Podľa potreby ešte podlejte trochou vody alebo mliekom a dovarte. Kašu naservírujte do misiek a dozdobte na kolieska nakrájaným banánom a medom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Chuť hnedého cukru výborne doplní cukrová melasa, alebo javorový sirup, ktorým nahradíte med.


Jablkovo-tvarohová žemľovka
Suroviny na 4 porcie

  • 10 rožkov alebo jeden sendvič
  • 450 ml mlieka
  • 4 vajíčka
  • 10 PL cukru
  • 700 g jabĺk
  • 250 g mäkkého tučného tvarohu
  • 50 g hrozienok
  • 50 g masla
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • 1 balíček škoricového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • tuk na vymazanie formy

Rožky nakrájajte na kolieska. Mlieko zmiešajte s 3 žĺtkami, 3 PL cukru a vanilínovým cukrom. Jablká očistite a nakrájajte na plátky alebo nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Zmiešajte ich s polovicou citrónovej šťavy, 2 PL cukru a škoricovým cukrom. Tvaroh zmiešajte s celým vajíčkom, 3 PL cukru, citrónovou šťavou, citrónovou kôrou a hrozienkami. Zapekaciu misu vymastite tukom a vrstvite rožky namočené v mliečnej zmesi, zarobený tvaroh, rožky, jablká a nakoniec opäť rožky, ktoré zalejete zvyškom mliečnej zmesi. Na povrch rozmiestnite plátky masla a dajte piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov na 35 až 45 minút. Z troch zvyšných bielkov a 2 PL cukru vyšľahajte tuhý sneh, ktorý dáte na žemľovku tesne pre dopečením zapiecť ako zlatistú perinu.


Ryžový nákyp s ovocím
Suroviny na 4 porcie

  • 350 g guľatozrnnej ryže
  • 1 l mlieka
  • 350 g sterilizovaného ovocia
  • 80 g cukru
  • 3 vajíčka
  • 20 g masla
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • citrónová kôra
  • tuk na vymastenie
  • práškový cukor na posypanie

Ryžu uvarte v mlieku do mäkka. Dbajte na to, aby ryža s mliekom neprihorela. Ovocie nakrájajte na menšie kúsky, alebo vykôstkujte. Do hotovej ryže primiešajte maslo, cukor, vanilínový cukor, citrónovú kôru a odkvapkané ovocie. Podľa potreby nechajte zmes chvíľku vychladnúť. Nakoniec primiešajte zvlášť žĺtka a sneh z bielkov. Všetko vložte do vymastenej nádoby a dajte piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov. Pečte približne 40 minút, alebo kým okraje nezačnú mierne hnednúť. Servírujte posypané práškovým cukrom a poliate kompótovou šťavou.

Tip: Nákyp môžete upiecť aj v tortovej alebo bábovkovej forme. Kúsky dezertu potom servírujte poliate malinovým alebo jahodovým sirupom.


Čokoládová mliečna ryža
Surovina na 4 porcie

  • 200 g guľatozrnnej ryže
  • 1 l mlieka
  • 1 balenie vanilkového pudingu
  • 3 PL cukru
  • 1 vanilínový cukor
  • 200 g čokolády
  • 150 ml smotany

Ryžu uvarte s vanilínovým cukrom na miernom ohni za občasného miešania v pol litra mlieku do mäkka. Podľa potreby podlejte trochou vody. V druhom pol litri mlieka uvarte vanilkový puding s cukrom podľa návodu na obale. Ešte za horúca vmiešajte puding do uvarenej ryže. Čokoládu nalámte na čo najmenšie kúsky, dajte ju roztopiť do vodného kúpeľa a vmiešajte do nej smotanu. Mliečnu ryžu servírujte poliatu čokoládovou polevou za tepla ako raňajky, alebo poriadne vychladenú ako dezert.

Tip: Pre krajší efekt servírujte mliečnu ryžu s čokoládovou polevou vo vysokých dezertných pohároch, naukladanú po vrstvách, ktoré vytvoria čierno-bielu zebru. Biely vrch dozdobte nastrúhanou čokoládou a lístkom medovky.


Tvarohové šúľky
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g tvarohu
  • 2 vajíčka
  • 5 PL polohrubej múky
  • maslo
  • práškový cukor

K tvarohu primiešajte múku, vajíčka štipku soli a vypracujte hladké ľahké cesto. Cesto vytvarujte na pás a odkrajujte z neho ako prst hrubé kúsky, ktoré na pomúčenej doske pohybom dlane vyšúľate. Z cesta môžete dlaňami tvarovať aj malé guľky. Tvary vhoďte do vriacej vody, povarte pár minút, alebo kým nevyplávajú na hladinu, zlejte vodu a omastite maslom a posypte práškovým cukrom. Servírujte posypané opečenou strúhankou, makom, orechmi, alebo popučenou zmesou drobného bobuľovitého ovocia.


Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 400 g polohrubej múky
  • 50 g cukru
  • 30 g droždia
  • 50 g masla
  • 2 žĺtky
  • 400 ml mlieka
  • 80-100 g masla na potieranie

Na krém:

  • 30 g kukuričného škrobu
  • 80 g cukru
  • vanilkový lusk
  • 600 ml mlieka
  • 2 žĺtky

Do múky pridajte maslo, cukor, droždie, žĺtky, vlažné mlieko a vypracujte cesto. Podľa potreby môžete pridať vodu. Cesto nechajte vykysnúť na teplom mieste. Na pomúčenej doske vyvaľkajte vykysnuté cesto na hrúbku 1 cm. Formičkou alebo nožom vykrajujte malé dukátiky, ktoré ukladajte do vymastenej formy na pečenie. Každý okraj cesta dobre pomastite rozpusteným maslom. Buchtičky nechajte nakysnúť a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Upečte do zlatista. Pol litra mlieka dajte variť spolu s cukrom a celou vanilkou. Keď začne mlieko vrieť vanilkový struk odoberte, pozdĺžne prerežte, vyškriabte semienka a vráťte ich späť do mlieka. V 100 ml studeného mlieka si rozmiešajte škrob a žĺtky a prilejte zmes za stáleho miešania do horúceho mlieka. Buchtičky servírujte poliate vanilkovým krémom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  2. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  3. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  6. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  7. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  9. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  10. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie
  1. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  2. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  3. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  4. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  5. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  6. Šariš obliekol svoje pivá do unikátneho šatu
  7. Chcete zažiť skvelú dovolenku 2018? Na toto netreba zabudnúť!
  8. Events you should not miss during your visit in Bratislava
  9. Modernizácia rozvodov tepla v Medzeve, Slavošovciach a Plešivci
  10. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 49 755
  2. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 22 634
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 17 048
  4. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 16 703
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 11 325
  6. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 7 288
  7. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 6 209
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 5 905
  9. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 5 882
  10. Ostrov Ischia sa stáva top európskou letnou destináciou 3 656

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Babčenkov scenár nie je výnimka

Prípadov, keď polícia a tajné služby použili „fejkvraždu“ na dolapenie vraha, organizátora a zadávateľa, je veľa.

ŠPORT

Vyhrať celú Tour? A prečo by som mal, smial sa Sagan

Vraj to ešte nie je najlepšia forma a musí popracovať. Aj tak posunul hranice.

DOLNÝ ZEMPLÍN KORZÁR

Rodičia nechali malé dieťa na parkovisku v aute počas horúčavy

Prípad z Michaloviec riešila polícia.

Neprehliadnite tiež

Ceny MTV opäť prekvapili: Prišli muži v sukniach aj polonahé ženy

Červený koberec bol počas odovzdávania filmových cien celkom bez pravidiel.

Etnologička: Aj na slovenskej dedine boli panny len naoko

O predstieraných, posvätných aj starých pannách rozpráva Tatiana Bužeková.

Ekologické výrobky sú často nepoctivé, vraví dizajnérka

Vlasta Kubušová navrhuje udržateľnú módu.

Chcem to až po svadbe. Aké to je, keď počkáte so sexom

Niektorí ľudia sú presvedčení, že sex patrí až do manželstva.