Sladká klasika

Energické raňajky, sýty obed, alebo kalorická večera či olovrant. Pochutnať si na tradičných sladkých maškrtách sa niekedy zažiada i poriadnemu „mäsožravcovi“.

Ovsená kaša s banánom a medom
Suroviny na 4 porcie

  • 800 ml mlieka
  • 200 g jemných ovsených vločiek
  • 2 PL hnedého cukru
  • 2 zrelé banány
  • med

Ovsené vločky zalejte mliekom a priveďte k varu. Minútu povarte, odstavte z plameňa a nechajte dôjsť pod pokrievkou. Jeden banán rozmixujte, alebo roztlačte vidličkou a primiešajte do ovsenej kaše spolu s hnedým cukrom. Podľa potreby ešte podlejte trochou vody alebo mliekom a dovarte. Kašu naservírujte do misiek a dozdobte na kolieska nakrájaným banánom a medom.

Tip: Chuť hnedého cukru výborne doplní cukrová melasa, alebo javorový sirup, ktorým nahradíte med.


Jablkovo-tvarohová žemľovka
Suroviny na 4 porcie

  • 10 rožkov alebo jeden sendvič
  • 450 ml mlieka
  • 4 vajíčka
  • 10 PL cukru
  • 700 g jabĺk
  • 250 g mäkkého tučného tvarohu
  • 50 g hrozienok
  • 50 g masla
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • 1 balíček škoricového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • tuk na vymazanie formy

Rožky nakrájajte na kolieska. Mlieko zmiešajte s 3 žĺtkami, 3 PL cukru a vanilínovým cukrom. Jablká očistite a nakrájajte na plátky alebo nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Zmiešajte ich s polovicou citrónovej šťavy, 2 PL cukru a škoricovým cukrom. Tvaroh zmiešajte s celým vajíčkom, 3 PL cukru, citrónovou šťavou, citrónovou kôrou a hrozienkami. Zapekaciu misu vymastite tukom a vrstvite rožky namočené v mliečnej zmesi, zarobený tvaroh, rožky, jablká a nakoniec opäť rožky, ktoré zalejete zvyškom mliečnej zmesi. Na povrch rozmiestnite plátky masla a dajte piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov na 35 až 45 minút. Z troch zvyšných bielkov a 2 PL cukru vyšľahajte tuhý sneh, ktorý dáte na žemľovku tesne pre dopečením zapiecť ako zlatistú perinu.


Ryžový nákyp s ovocím
Suroviny na 4 porcie

  • 350 g guľatozrnnej ryže
  • 1 l mlieka
  • 350 g sterilizovaného ovocia
  • 80 g cukru
  • 3 vajíčka
  • 20 g masla
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • citrónová kôra
  • tuk na vymastenie
  • práškový cukor na posypanie

Ryžu uvarte v mlieku do mäkka. Dbajte na to, aby ryža s mliekom neprihorela. Ovocie nakrájajte na menšie kúsky, alebo vykôstkujte. Do hotovej ryže primiešajte maslo, cukor, vanilínový cukor, citrónovú kôru a odkvapkané ovocie. Podľa potreby nechajte zmes chvíľku vychladnúť. Nakoniec primiešajte zvlášť žĺtka a sneh z bielkov. Všetko vložte do vymastenej nádoby a dajte piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov. Pečte približne 40 minút, alebo kým okraje nezačnú mierne hnednúť. Servírujte posypané práškovým cukrom a poliate kompótovou šťavou.

Tip: Nákyp môžete upiecť aj v tortovej alebo bábovkovej forme. Kúsky dezertu potom servírujte poliate malinovým alebo jahodovým sirupom.


Čokoládová mliečna ryža
Surovina na 4 porcie

  • 200 g guľatozrnnej ryže
  • 1 l mlieka
  • 1 balenie vanilkového pudingu
  • 3 PL cukru
  • 1 vanilínový cukor
  • 200 g čokolády
  • 150 ml smotany

Ryžu uvarte s vanilínovým cukrom na miernom ohni za občasného miešania v pol litra mlieku do mäkka. Podľa potreby podlejte trochou vody. V druhom pol litri mlieka uvarte vanilkový puding s cukrom podľa návodu na obale. Ešte za horúca vmiešajte puding do uvarenej ryže. Čokoládu nalámte na čo najmenšie kúsky, dajte ju roztopiť do vodného kúpeľa a vmiešajte do nej smotanu. Mliečnu ryžu servírujte poliatu čokoládovou polevou za tepla ako raňajky, alebo poriadne vychladenú ako dezert.

Tip: Pre krajší efekt servírujte mliečnu ryžu s čokoládovou polevou vo vysokých dezertných pohároch, naukladanú po vrstvách, ktoré vytvoria čierno-bielu zebru. Biely vrch dozdobte nastrúhanou čokoládou a lístkom medovky.


Tvarohové šúľky
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g tvarohu
  • 2 vajíčka
  • 5 PL polohrubej múky
  • maslo
  • práškový cukor

K tvarohu primiešajte múku, vajíčka štipku soli a vypracujte hladké ľahké cesto. Cesto vytvarujte na pás a odkrajujte z neho ako prst hrubé kúsky, ktoré na pomúčenej doske pohybom dlane vyšúľate. Z cesta môžete dlaňami tvarovať aj malé guľky. Tvary vhoďte do vriacej vody, povarte pár minút, alebo kým nevyplávajú na hladinu, zlejte vodu a omastite maslom a posypte práškovým cukrom. Servírujte posypané opečenou strúhankou, makom, orechmi, alebo popučenou zmesou drobného bobuľovitého ovocia.


Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 400 g polohrubej múky
  • 50 g cukru
  • 30 g droždia
  • 50 g masla
  • 2 žĺtky
  • 400 ml mlieka
  • 80-100 g masla na potieranie

Na krém:

  • 30 g kukuričného škrobu
  • 80 g cukru
  • vanilkový lusk
  • 600 ml mlieka
  • 2 žĺtky

Do múky pridajte maslo, cukor, droždie, žĺtky, vlažné mlieko a vypracujte cesto. Podľa potreby môžete pridať vodu. Cesto nechajte vykysnúť na teplom mieste. Na pomúčenej doske vyvaľkajte vykysnuté cesto na hrúbku 1 cm. Formičkou alebo nožom vykrajujte malé dukátiky, ktoré ukladajte do vymastenej formy na pečenie. Každý okraj cesta dobre pomastite rozpusteným maslom. Buchtičky nechajte nakysnúť a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Upečte do zlatista. Pol litra mlieka dajte variť spolu s cukrom a celou vanilkou. Keď začne mlieko vrieť vanilkový struk odoberte, pozdĺžne prerežte, vyškriabte semienka a vráťte ich späť do mlieka. V 100 ml studeného mlieka si rozmiešajte škrob a žĺtky a prilejte zmes za stáleho miešania do horúceho mlieka. Buchtičky servírujte poliate vanilkovým krémom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  4. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  6. Inteligencia vo všetkom
  7. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  8. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  9. Čo sa môže stať, keď šetríte na zateplení?
  10. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie
  1. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  3. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  4. Finále súťaže CEWE Fotokniha roka 2016
  5. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  6. Východniari investujú do bývania spomedzi regiónov najviac
  7. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  10. Pôžička, ktorá odmeňuje? Nie, nepomýlili sme sa
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 21 730
  2. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 12 022
  3. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 8 797
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 6 217
  5. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 4 093
  6. 5 krokov k vlastnému bývaniu 3 618
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 897
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 790
  9. Budú Slováci čoskoro ovládať svoje domácnosti cez smartfón? 1 696
  10. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku 1 632

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Kedy spoznáme víťaza francúzskych prezidentských volieb?

Návod k sledovaniu francúzskych volieb.

KOMENTÁRE

Francúzi vo voľbách nerozhodujú len o sebe

Tí, ktorí si už Európu vybrali, si teraz hryzú nechty.

Neprehliadnite tiež

Sedem obedov z jedného hrnca

Eintopf jedlá, teda pokrmy pripravené v jednom hrnci, sú populárne nielen kvôli spotrebe riadu. Nemecký kuchársky vynález oceníte aj vy.

Ako rozbehnúť svoje trávenie a ozdraviť ho

Viete, ako prebieha tento životne dôležitý proces a či je ten váš v poriadku?

Jean-Paul Belmondo: Zmenil ideál mužskej krásy

Francúzsky herecký idol nedávno oslávil osemdesiatštyri rokov.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V sobotu, 22. júna, nájdete v stánkoch nové číslo magazínu smeŽeny a rozhovor s Petrou Regnácq Trnkovou, s ktorou sme hovorili o korupcii.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop