Sladká klasika

Energické raňajky, sýty obed, alebo kalorická večera či olovrant. Pochutnať si na tradičných sladkých maškrtách sa niekedy zažiada i poriadnemu „mäsožravcovi“.

Ovsená kaša s banánom a medom
Suroviny na 4 porcie

  • 800 ml mlieka
  • 200 g jemných ovsených vločiek
  • 2 PL hnedého cukru
  • 2 zrelé banány
  • med

Ovsené vločky zalejte mliekom a priveďte k varu. Minútu povarte, odstavte z plameňa a nechajte dôjsť pod pokrievkou. Jeden banán rozmixujte, alebo roztlačte vidličkou a primiešajte do ovsenej kaše spolu s hnedým cukrom. Podľa potreby ešte podlejte trochou vody alebo mliekom a dovarte. Kašu naservírujte do misiek a dozdobte na kolieska nakrájaným banánom a medom.

Tip: Chuť hnedého cukru výborne doplní cukrová melasa, alebo javorový sirup, ktorým nahradíte med.


Jablkovo-tvarohová žemľovka
Suroviny na 4 porcie

  • 10 rožkov alebo jeden sendvič
  • 450 ml mlieka
  • 4 vajíčka
  • 10 PL cukru
  • 700 g jabĺk
  • 250 g mäkkého tučného tvarohu
  • 50 g hrozienok
  • 50 g masla
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • 1 balíček škoricového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • tuk na vymazanie formy

Rožky nakrájajte na kolieska. Mlieko zmiešajte s 3 žĺtkami, 3 PL cukru a vanilínovým cukrom. Jablká očistite a nakrájajte na plátky alebo nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Zmiešajte ich s polovicou citrónovej šťavy, 2 PL cukru a škoricovým cukrom. Tvaroh zmiešajte s celým vajíčkom, 3 PL cukru, citrónovou šťavou, citrónovou kôrou a hrozienkami. Zapekaciu misu vymastite tukom a vrstvite rožky namočené v mliečnej zmesi, zarobený tvaroh, rožky, jablká a nakoniec opäť rožky, ktoré zalejete zvyškom mliečnej zmesi. Na povrch rozmiestnite plátky masla a dajte piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov na 35 až 45 minút. Z troch zvyšných bielkov a 2 PL cukru vyšľahajte tuhý sneh, ktorý dáte na žemľovku tesne pre dopečením zapiecť ako zlatistú perinu.


Ryžový nákyp s ovocím
Suroviny na 4 porcie

  • 350 g guľatozrnnej ryže
  • 1 l mlieka
  • 350 g sterilizovaného ovocia
  • 80 g cukru
  • 3 vajíčka
  • 20 g masla
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • citrónová kôra
  • tuk na vymastenie
  • práškový cukor na posypanie

Ryžu uvarte v mlieku do mäkka. Dbajte na to, aby ryža s mliekom neprihorela. Ovocie nakrájajte na menšie kúsky, alebo vykôstkujte. Do hotovej ryže primiešajte maslo, cukor, vanilínový cukor, citrónovú kôru a odkvapkané ovocie. Podľa potreby nechajte zmes chvíľku vychladnúť. Nakoniec primiešajte zvlášť žĺtka a sneh z bielkov. Všetko vložte do vymastenej nádoby a dajte piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov. Pečte približne 40 minút, alebo kým okraje nezačnú mierne hnednúť. Servírujte posypané práškovým cukrom a poliate kompótovou šťavou.

Tip: Nákyp môžete upiecť aj v tortovej alebo bábovkovej forme. Kúsky dezertu potom servírujte poliate malinovým alebo jahodovým sirupom.


Čokoládová mliečna ryža
Surovina na 4 porcie

  • 200 g guľatozrnnej ryže
  • 1 l mlieka
  • 1 balenie vanilkového pudingu
  • 3 PL cukru
  • 1 vanilínový cukor
  • 200 g čokolády
  • 150 ml smotany

Ryžu uvarte s vanilínovým cukrom na miernom ohni za občasného miešania v pol litra mlieku do mäkka. Podľa potreby podlejte trochou vody. V druhom pol litri mlieka uvarte vanilkový puding s cukrom podľa návodu na obale. Ešte za horúca vmiešajte puding do uvarenej ryže. Čokoládu nalámte na čo najmenšie kúsky, dajte ju roztopiť do vodného kúpeľa a vmiešajte do nej smotanu. Mliečnu ryžu servírujte poliatu čokoládovou polevou za tepla ako raňajky, alebo poriadne vychladenú ako dezert.

Tip: Pre krajší efekt servírujte mliečnu ryžu s čokoládovou polevou vo vysokých dezertných pohároch, naukladanú po vrstvách, ktoré vytvoria čierno-bielu zebru. Biely vrch dozdobte nastrúhanou čokoládou a lístkom medovky.


Tvarohové šúľky
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g tvarohu
  • 2 vajíčka
  • 5 PL polohrubej múky
  • maslo
  • práškový cukor

K tvarohu primiešajte múku, vajíčka štipku soli a vypracujte hladké ľahké cesto. Cesto vytvarujte na pás a odkrajujte z neho ako prst hrubé kúsky, ktoré na pomúčenej doske pohybom dlane vyšúľate. Z cesta môžete dlaňami tvarovať aj malé guľky. Tvary vhoďte do vriacej vody, povarte pár minút, alebo kým nevyplávajú na hladinu, zlejte vodu a omastite maslom a posypte práškovým cukrom. Servírujte posypané opečenou strúhankou, makom, orechmi, alebo popučenou zmesou drobného bobuľovitého ovocia.


Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 400 g polohrubej múky
  • 50 g cukru
  • 30 g droždia
  • 50 g masla
  • 2 žĺtky
  • 400 ml mlieka
  • 80-100 g masla na potieranie

Na krém:

  • 30 g kukuričného škrobu
  • 80 g cukru
  • vanilkový lusk
  • 600 ml mlieka
  • 2 žĺtky

Do múky pridajte maslo, cukor, droždie, žĺtky, vlažné mlieko a vypracujte cesto. Podľa potreby môžete pridať vodu. Cesto nechajte vykysnúť na teplom mieste. Na pomúčenej doske vyvaľkajte vykysnuté cesto na hrúbku 1 cm. Formičkou alebo nožom vykrajujte malé dukátiky, ktoré ukladajte do vymastenej formy na pečenie. Každý okraj cesta dobre pomastite rozpusteným maslom. Buchtičky nechajte nakysnúť a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Upečte do zlatista. Pol litra mlieka dajte variť spolu s cukrom a celou vanilkou. Keď začne mlieko vrieť vanilkový struk odoberte, pozdĺžne prerežte, vyškriabte semienka a vráťte ich späť do mlieka. V 100 ml studeného mlieka si rozmiešajte škrob a žĺtky a prilejte zmes za stáleho miešania do horúceho mlieka. Buchtičky servírujte poliate vanilkovým krémom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Energetici predávajú nevyužívaný majetok
  2. Ceny bytov rastú! Ľudia nechcú bývať so zľavou!?
  3. Vydanie denníka SME spolu s knihou od Michala Havrana
  4. Aby vám neukradli ani auto, ani kolesá
  5. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  6. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  7. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  8. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  9. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  10. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  1. Aby vám neukradli ani auto, ani kolesá
  2. Ceny bytov rastú! Ľudia nechcú bývať so zľavou!?
  3. Vydanie denníka SME spolu s knihou od Michala Havrana
  4. Energetici predávajú nevyužívaný majetok
  5. Posledných 30 r. cena fotovoltických panelov klesla 100 násobne
  6. Trendy udržateľnej architektúry
  7. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  8. Ako dobre bývať v centre Bratislavy?
  9. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  10. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 9 605
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 273
  3. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV 2 587
  4. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 2 403
  5. Vydanie denníka SME spolu s knihou od Michala Havrana 2 246
  6. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja 1 788
  7. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 1 640
  8. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 032
  9. Ako na refinancovanie hypotéky 1 002
  10. Ceny bytov rastú! Ľudia nechcú bývať so zľavou!? 903

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Choma stíha tri funkcie naraz, zakázať to nikto nechce

Opozícia chce viac ako tri roky zakázať súbeh rôznych volených funkcií. Podporu zatiaľ nenašla, pokus plánuje zopakovať v decembri.

Neprehliadnite tiež

Menštruácia je červená. Zverejnili reklamu na vložky, ktorá ako prvá ukazuje pravdu

Žiadna modrá tekutina nahrádzajúca krv a tiež muž, ktorý kupuje vložky. Aj to zobrazila reklama spoločnosti Bodyform.

Na obálke časopisu Playboy bude modelka, ktorá sa narodila ako muž

Prvé vydanie po smrti Hugha Hefnera smeruje k evolúcii.

Rýchle a lacné halloweenske inšpirácie, ktoré sa oplatí vyskúšať

Halloween je už za rohom, pripravte sa naň aj vďaka dekoráciám a nápaditým jedlám.

Nevidela a nepočula, no vyštudovala Harvard a stala sa svetovou celebritou

Helen Kellerová prekonala svoje postihnutie a inšpirovala milióny ľudí.