Sladká klasika

Energické raňajky, sýty obed, alebo kalorická večera či olovrant. Pochutnať si na tradičných sladkých maškrtách sa niekedy zažiada i poriadnemu „mäsožravcovi“.

Ovsená kaša s banánom a medom
Suroviny na 4 porcie

  • 800 ml mlieka
  • 200 g jemných ovsených vločiek
  • 2 PL hnedého cukru
  • 2 zrelé banány
  • med

Ovsené vločky zalejte mliekom a priveďte k varu. Minútu povarte, odstavte z plameňa a nechajte dôjsť pod pokrievkou. Jeden banán rozmixujte, alebo roztlačte vidličkou a primiešajte do ovsenej kaše spolu s hnedým cukrom. Podľa potreby ešte podlejte trochou vody alebo mliekom a dovarte. Kašu naservírujte do misiek a dozdobte na kolieska nakrájaným banánom a medom.

Tip: Chuť hnedého cukru výborne doplní cukrová melasa, alebo javorový sirup, ktorým nahradíte med.


Jablkovo-tvarohová žemľovka
Suroviny na 4 porcie

  • 10 rožkov alebo jeden sendvič
  • 450 ml mlieka
  • 4 vajíčka
  • 10 PL cukru
  • 700 g jabĺk
  • 250 g mäkkého tučného tvarohu
  • 50 g hrozienok
  • 50 g masla
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • 1 balíček škoricového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • tuk na vymazanie formy

Rožky nakrájajte na kolieska. Mlieko zmiešajte s 3 žĺtkami, 3 PL cukru a vanilínovým cukrom. Jablká očistite a nakrájajte na plátky alebo nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Zmiešajte ich s polovicou citrónovej šťavy, 2 PL cukru a škoricovým cukrom. Tvaroh zmiešajte s celým vajíčkom, 3 PL cukru, citrónovou šťavou, citrónovou kôrou a hrozienkami. Zapekaciu misu vymastite tukom a vrstvite rožky namočené v mliečnej zmesi, zarobený tvaroh, rožky, jablká a nakoniec opäť rožky, ktoré zalejete zvyškom mliečnej zmesi. Na povrch rozmiestnite plátky masla a dajte piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov na 35 až 45 minút. Z troch zvyšných bielkov a 2 PL cukru vyšľahajte tuhý sneh, ktorý dáte na žemľovku tesne pre dopečením zapiecť ako zlatistú perinu.


Ryžový nákyp s ovocím
Suroviny na 4 porcie

  • 350 g guľatozrnnej ryže
  • 1 l mlieka
  • 350 g sterilizovaného ovocia
  • 80 g cukru
  • 3 vajíčka
  • 20 g masla
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • citrónová kôra
  • tuk na vymastenie
  • práškový cukor na posypanie

Ryžu uvarte v mlieku do mäkka. Dbajte na to, aby ryža s mliekom neprihorela. Ovocie nakrájajte na menšie kúsky, alebo vykôstkujte. Do hotovej ryže primiešajte maslo, cukor, vanilínový cukor, citrónovú kôru a odkvapkané ovocie. Podľa potreby nechajte zmes chvíľku vychladnúť. Nakoniec primiešajte zvlášť žĺtka a sneh z bielkov. Všetko vložte do vymastenej nádoby a dajte piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov. Pečte približne 40 minút, alebo kým okraje nezačnú mierne hnednúť. Servírujte posypané práškovým cukrom a poliate kompótovou šťavou.

Tip: Nákyp môžete upiecť aj v tortovej alebo bábovkovej forme. Kúsky dezertu potom servírujte poliate malinovým alebo jahodovým sirupom.


Čokoládová mliečna ryža
Surovina na 4 porcie

  • 200 g guľatozrnnej ryže
  • 1 l mlieka
  • 1 balenie vanilkového pudingu
  • 3 PL cukru
  • 1 vanilínový cukor
  • 200 g čokolády
  • 150 ml smotany

Ryžu uvarte s vanilínovým cukrom na miernom ohni za občasného miešania v pol litra mlieku do mäkka. Podľa potreby podlejte trochou vody. V druhom pol litri mlieka uvarte vanilkový puding s cukrom podľa návodu na obale. Ešte za horúca vmiešajte puding do uvarenej ryže. Čokoládu nalámte na čo najmenšie kúsky, dajte ju roztopiť do vodného kúpeľa a vmiešajte do nej smotanu. Mliečnu ryžu servírujte poliatu čokoládovou polevou za tepla ako raňajky, alebo poriadne vychladenú ako dezert.

Tip: Pre krajší efekt servírujte mliečnu ryžu s čokoládovou polevou vo vysokých dezertných pohároch, naukladanú po vrstvách, ktoré vytvoria čierno-bielu zebru. Biely vrch dozdobte nastrúhanou čokoládou a lístkom medovky.


Tvarohové šúľky
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g tvarohu
  • 2 vajíčka
  • 5 PL polohrubej múky
  • maslo
  • práškový cukor

K tvarohu primiešajte múku, vajíčka štipku soli a vypracujte hladké ľahké cesto. Cesto vytvarujte na pás a odkrajujte z neho ako prst hrubé kúsky, ktoré na pomúčenej doske pohybom dlane vyšúľate. Z cesta môžete dlaňami tvarovať aj malé guľky. Tvary vhoďte do vriacej vody, povarte pár minút, alebo kým nevyplávajú na hladinu, zlejte vodu a omastite maslom a posypte práškovým cukrom. Servírujte posypané opečenou strúhankou, makom, orechmi, alebo popučenou zmesou drobného bobuľovitého ovocia.


Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 400 g polohrubej múky
  • 50 g cukru
  • 30 g droždia
  • 50 g masla
  • 2 žĺtky
  • 400 ml mlieka
  • 80-100 g masla na potieranie

Na krém:

  • 30 g kukuričného škrobu
  • 80 g cukru
  • vanilkový lusk
  • 600 ml mlieka
  • 2 žĺtky

Do múky pridajte maslo, cukor, droždie, žĺtky, vlažné mlieko a vypracujte cesto. Podľa potreby môžete pridať vodu. Cesto nechajte vykysnúť na teplom mieste. Na pomúčenej doske vyvaľkajte vykysnuté cesto na hrúbku 1 cm. Formičkou alebo nožom vykrajujte malé dukátiky, ktoré ukladajte do vymastenej formy na pečenie. Každý okraj cesta dobre pomastite rozpusteným maslom. Buchtičky nechajte nakysnúť a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Upečte do zlatista. Pol litra mlieka dajte variť spolu s cukrom a celou vanilkou. Keď začne mlieko vrieť vanilkový struk odoberte, pozdĺžne prerežte, vyškriabte semienka a vráťte ich späť do mlieka. V 100 ml studeného mlieka si rozmiešajte škrob a žĺtky a prilejte zmes za stáleho miešania do horúceho mlieka. Buchtičky servírujte poliate vanilkovým krémom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  4. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  5. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  6. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  8. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  9. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  10. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  1. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  2. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  3. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  5. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  6. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  7. Univerzita vyTVORená nápadmi študentov!
  8. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 17 486
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 637
  3. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 3 326
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 984
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 2 193
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 2 066
  7. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 039
  8. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 814
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 318
  10. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 206

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Valach: Ak Petrovi niekto nepomáha a potom ho prešprintuje, divák to vidí

Dva roky za sebou priviedol Ján Valach ako tréner mužskej reprezentácie Petra Sagana k titulu majstra sveta.

DOMOV

Na smrti trojročného chlapca má podiel nemocnica, zle ho liečila

Úrad zistil, že nitrianska nemocnica v liečbe chlapca pochybila.

KULTÚRA

Argentínsky kritik pre SME: Slováci, zostaňte takí, akí ste

Prestížne americké médiá chvália Učiteľku.

Neprehliadnite tiež

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.

Milujú ju davy aj polovica Hollywoodu. Čím je Ellen DeGeneres výnimočná?

Za jej otvorenosť spred dvadsiatich rokov ju ocenil aj prezident. Prelomila totiž lesbické tabu.

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.