Poctivú pizzu zvládnete aj doma

Prepadla vás neodolateľná chuť na pizzu, ale vaša obľúbená pizzeria je z nejakého dôvodu zatvorená? Nebojte sa experimentovania a pripravte si kvalitnú pizzu doma!

Základný recept na cesto
SUROVINY NA 2 PIZZE S PRIEMEROM 32 CM

  • 350 g polohrubej múky
  • 250 ml vlažnej vody
  • 7 g balíček sušeného droždia
  • ČL cukru
  • ČL soli
  • 2 PL olivového oleja
  • sušené oregano alebo bazalka

Do 50 ml vlažnej vody primiešajte cukor a sušené droždie. Nechajte chvíľku postáť, kým droždie nezačne šumieť. V miske zmiešajte múku so soľou a sušenými bylinkami. Do múky urobte jamku, do ktorej vlejte olej, droždie a zvyšok vlažnej vody. Zamiešajte cesto najskôr v miske, potom ho poriadne rukami vypracujte na doske. Hladké a pružné cesto nechajte prikryté vykysnúť. Po zväčšení objemu z neho opäť na doske vytlačte vzduchové bubliny a môžete s ním pracovať.

TIP: Cesto môžete nechať odležať v chladničke prikryté naolejovanou potravinárskou fóliou i niekoľko hodín. Pred každým vyvaľkaním či vyťahaním pizze vytlačte z cesta všetky vzduchové bubliny, aby vám z tenkej pizze po upečení nenarástol kysnutý koláč.


Varený paradajkový základ

  • 2 PL olivového oleja
  • menšia cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • 400 g olúpaných paradajok
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • PL sušeného oregana
  • 2 bobkové listy
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • ČL cukru
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu a cesnak nadrobno pokrájajte a dajte smažiť na rozohriaty olej. Po štyroch minútach pridajte nakrájané paradajky a ostatné pochutiny. Priveďte omáčku do varu, zmiernite plameň a nechajte pomaly bublať približne 20 minút bez pokrievky, aby sa odparila prebytočná šťava. Po dosiahnutí požadovanej hustoty dochuťte podľa potreby, vyberte bobkové listy a môžete s omáčkou pracovať za horúca i za studena.

TIP: Rýchlu paradajkovú omáčku môžete pripraviť aj bez zdĺhavého varenia. Rozmixujte alebo nadrpobno nasekajte cibuľu, cesnak, bylinky a olej, primiešajte ich do kvalotného hustého paradajkového pretlaku a dochuťte soľou a korením. Snažte sa vyvarovať lacným kečupom, ktoré by vašu snahu o dokonalú pizzu pekazili.


Pizza Hawaii
SUROVINA NA 4 PORCIE (2 PIZZE)

  • základné cesto na pizzu
  • paradajkový základ
  • menšia konzerva ananásu
  • 200 g šunky
  • 200 g tvrdého syra
  • oregano
  • soľ, mleté čierne korenie

Rúru predhrejte na najvyššom stupni. Vzduchu zbavené a vytvarované cesto preneste na plech, potrite ho jemne paradajkovým základom a začnite vrstviť plátky šunky a ananásu. Podľa chuti dosoľte a dokoreňte. Na povrch rovnomerne porozkladajte strúhaný syr a sušené oregano. Pečte v rozpálenej rúre približne 5 - 8 minút. Servírujte hneď po dopečení.

TIP: Túto pizzu milujú hlavne deti. Plátky alebo kúsky ananásu sa výborne dopĺňajú so sladkou kukuricou. Ak nechcete, aby sa šunka počas pečenia poskrúcala, na okrajoch ju narežte.


Pizza Diavolo alebo Pepperoni
SUROVINY NA 4 PORCIE (2 PIZZE)

  • základné cesto na pizzu
  • paradajkový základ
  • 100 g pálivej červenej salámy
  • 4 plátky mäsovej slaniny
  • 200 g tvrdého syra
  • 2 čili papričky alebo feferónky
  • olivy
  • oregano, bazalka
  • soľ, mleté čierne korenie

Rúru predhrejte na najvyššom stupni. Pripravené cesto preneste na plech, natrite naň paradajkový základ a začnite vrstviť podľa chuti kolieska salámy, menšie kúsky slaniny, olivy a nadrobno nakrájanú čili papričku alebo feferónku. Podľa chuti dosoľte a dokoreňte. Povrch rovnomerne zasypte strúhaným syrom a poprášte sušeným oreganom a bazalkou. Pečte v rozpálenej rúre približne 5 - 8 minút. Po dopečení rozkrájajte na porcie a servírujte.

TIP: Pizza chytí domácky gazdovský nádych, ak na ňu pridáte pred upečením plátky vajíčka uvareného natvrdo alebo plátky čerstvých šampiňónov.


Pizza Al Tonno
SUROVINY NA 4 PORCIE (2 PIZZE)

  • základné cesto na pizzu
  • paradajkový základ
  • 200 g sendvičového tuniaka v oleji
  • 2 menšie cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 g tvrdého syra
  • oregano
  • soľ, mleté čierne korenie

Rúru nastavte na najvyššiu teplotu a nechajte predhrievať. Z konzervovaného tuniaka vylejte prebytočný olej, poriadne ho dochuťte čiernym korením a štipkou soli. Vytvarované cesto preneste na plech, potrite ho paradajkovým základom, vidličkou naneste kúsky tuniaka, naň naukladajte na plátky pokrájanú cibuľu a cesnak. Zasypte postrúhaným syrom, poprášte oreganom a dajte piecť. Pečte v rozpálenej rúre približne 5 - 10 minút. Po dopečení servírujte ešte horúce.

TIP: Pozor! Pod šťavnatým, olejnatým tuniakom sa cesto môže piecť dlhšie ako na okrajoch. Ak obyčajnú cibuľu nahradíte fialovou šalotkou a na povrch prihodíte pár čiernych olív, pizza bude zaujímavejšia.


Pizza Margherita
SUROVINY NA 4 PORCIE (2 PIZZE)

  • základné cesto na pizzu paradajkový základ
  • 400 g paradajok
  • 200 g syra mozzarella
  • čerstvá bazalka, oregano
  • soľ, mleté čierne korenie

Rúru zapnite na najvyšší stupeň. Paradajky a mozzarelu rozkrájajte, bazalku nasekajte. Z cesta vytlačte rukami vzduch. Rozdeľte ho na polovice. Prvé cesto vyvaľkajte na rovnomerný kruh. Preneste ho na pomúčený alebo papierom vystlaný plech na pečenie, potrite paradajkovou omáčkou, naukladajte nakrájané paradajky, syr, bazalku. Podľa chuti dosoľte, dokoreňte a medzi prstami namrvte sušené oregano. Pečte v spodnej tretine rozpálenej rúry 5 - 10 minút. Postup opakujte i s druhou časťou cesta. Servírujte horúce.

TIP: Cesto by malo byť na okrajoch chrumkavé, nie však vysušené. Ak nechcete, aby bola pizza v strede mokrá a na okrajoch pripálená, nepreháňajte to s jej zdobením. Čím menej mokrých surovín na ceste bude, tým kratšie sa bude piecť.

Aby pizza chutila ako „pravá“
  • Poobzerajte sa po doplnkoch do vašej rúry a kúpte si kameň na pečenie. Existuje viacero tvarov a materiálov z ktorých sú kamene vyrobené. Využijete ho nielen na prípravu pizze, ale i na domáci chlieb a pečivo. Stačí ho vložiť na mriežku do spodnej časti rúry, rúru zapnúť a nechať kameň, aby naakumuloval teplo, ktoré bude potom odovzdávať pri pečení pizze. Skrátite tak dobu pečenia v rúre a vaša pizza sa bude väčšmi podobať na tú z originálnej pece, ktorá sa pečie pri 400 stupňoch 3-4 minúty.
  • Na dosiahnutie lepšieho „pizza efektu“ bez pece a kameňa existuje ešte jeden trik. Kým sa rúra predhrieva, zavrite do nej i prázdny plech na pečenie. Pizzu si pripravte celú aj so zdobením na papieri na pečenie a potom ju rýchlo premiestnite na rozpálený plech. Horúci plech by mal zabezpečiť upečenie cesta zospodu a vy sa môžete sústrediť na to, ako sa vám pod grilom alebo teplovzduchom pripravuje vrch oblohy.
  • Zaobstarajte si originál okrúhly plech na pizzu s dierkami na odparovanie prebytočnej vody. Ak taký nemáte platí pravidlo, že pizzu vždy uložte na suchý, múkou vysypaný plech. Nikdy plech nevymasťujte olejom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  2. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  3. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  5. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  6. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  7. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  8. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  9. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  10. Top First moment dovolenky na leto 2018
  1. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  2. Vianočný bázar chalaňov
  3. Vianočné mecheche 2017
  4. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  5. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  6. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  7. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  8. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  9. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  10. Rekonštrukcia v zime? Prečo nie?
  1. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 7 688
  2. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 6 301
  3. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 4 066
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 357
  5. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 2 137
  6. Top First moment dovolenky na leto 2018 2 013
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 832
  8. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť 1 496
  9. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 1 483
  10. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 1 468

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Trnavskí policajti postrelili dvoch mužov, jeden zraneniam podľahol

Podozriví narazili do dvoch policajných áut, keď sa snažili ujsť.

DOMOV

Notár počítal s tým, že bude ústavným sudcom

Harabina komentovať nechcel.

KOMENTÁRE

Rok 1996: Sledovali nás a odpočúvali

Denník SME bol pre Vladimíra Mečiara od začiatku ako červená muleta pre býka.

Neprehliadnite tiež

Inštruktorka krav magy ukazuje základné techniky, ako zneškodniť násilníka

Radka Škublová je trénerkou krav magy. Predviedla, ako vyzerá účinná sebaobrana žien.

Poznáme fitness trendy na rok 2018. Necháte sa zlákať?

Rok 2017 sa najviac niesol v znamení nositeľných technológií a trénovania s vlastnou hmotnosťou. Zmeny nebudú radikálne.

Stĺpček Osmelené

Dobrý deň, vyzlečte sa

Na pracovných pohovoroch som získala pocit, že so mnou nie je niečo v poriadku.

Ak chcú ženy dojčiť dve či tri deti súčasne, musia často veľa vysvetľovať

Tandemové dojčenie sprevádza mnoho nedorozumení a mýtov.

Etické nakupovanie je výzva. Ukazuje, čo sme schopní obetovať a na čom nám záleží

Je to ťažké, ale nie nemožné. Už ste niekedy uvažovali nad etikou pri nákupe oblečenia?