Poctivú pizzu zvládnete aj doma

Prepadla vás neodolateľná chuť na pizzu, ale vaša obľúbená pizzeria je z nejakého dôvodu zatvorená? Nebojte sa experimentovania a pripravte si kvalitnú pizzu doma!

Základný recept na cesto
SUROVINY NA 2 PIZZE S PRIEMEROM 32 CM

  • 350 g polohrubej múky
  • 250 ml vlažnej vody
  • 7 g balíček sušeného droždia
  • ČL cukru
  • ČL soli
  • 2 PL olivového oleja
  • sušené oregano alebo bazalka

Do 50 ml vlažnej vody primiešajte cukor a sušené droždie. Nechajte chvíľku postáť, kým droždie nezačne šumieť. V miske zmiešajte múku so soľou a sušenými bylinkami. Do múky urobte jamku, do ktorej vlejte olej, droždie a zvyšok vlažnej vody. Zamiešajte cesto najskôr v miske, potom ho poriadne rukami vypracujte na doske. Hladké a pružné cesto nechajte prikryté vykysnúť. Po zväčšení objemu z neho opäť na doske vytlačte vzduchové bubliny a môžete s ním pracovať.

TIP: Cesto môžete nechať odležať v chladničke prikryté naolejovanou potravinárskou fóliou i niekoľko hodín. Pred každým vyvaľkaním či vyťahaním pizze vytlačte z cesta všetky vzduchové bubliny, aby vám z tenkej pizze po upečení nenarástol kysnutý koláč.


Varený paradajkový základ

  • 2 PL olivového oleja
  • menšia cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • 400 g olúpaných paradajok
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • PL sušeného oregana
  • 2 bobkové listy
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • ČL cukru
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu a cesnak nadrobno pokrájajte a dajte smažiť na rozohriaty olej. Po štyroch minútach pridajte nakrájané paradajky a ostatné pochutiny. Priveďte omáčku do varu, zmiernite plameň a nechajte pomaly bublať približne 20 minút bez pokrievky, aby sa odparila prebytočná šťava. Po dosiahnutí požadovanej hustoty dochuťte podľa potreby, vyberte bobkové listy a môžete s omáčkou pracovať za horúca i za studena.

TIP: Rýchlu paradajkovú omáčku môžete pripraviť aj bez zdĺhavého varenia. Rozmixujte alebo nadrpobno nasekajte cibuľu, cesnak, bylinky a olej, primiešajte ich do kvalotného hustého paradajkového pretlaku a dochuťte soľou a korením. Snažte sa vyvarovať lacným kečupom, ktoré by vašu snahu o dokonalú pizzu pekazili.


Pizza Hawaii
SUROVINA NA 4 PORCIE (2 PIZZE)

  • základné cesto na pizzu
  • paradajkový základ
  • menšia konzerva ananásu
  • 200 g šunky
  • 200 g tvrdého syra
  • oregano
  • soľ, mleté čierne korenie

Rúru predhrejte na najvyššom stupni. Vzduchu zbavené a vytvarované cesto preneste na plech, potrite ho jemne paradajkovým základom a začnite vrstviť plátky šunky a ananásu. Podľa chuti dosoľte a dokoreňte. Na povrch rovnomerne porozkladajte strúhaný syr a sušené oregano. Pečte v rozpálenej rúre približne 5 - 8 minút. Servírujte hneď po dopečení.

TIP: Túto pizzu milujú hlavne deti. Plátky alebo kúsky ananásu sa výborne dopĺňajú so sladkou kukuricou. Ak nechcete, aby sa šunka počas pečenia poskrúcala, na okrajoch ju narežte.


Pizza Diavolo alebo Pepperoni
SUROVINY NA 4 PORCIE (2 PIZZE)

  • základné cesto na pizzu
  • paradajkový základ
  • 100 g pálivej červenej salámy
  • 4 plátky mäsovej slaniny
  • 200 g tvrdého syra
  • 2 čili papričky alebo feferónky
  • olivy
  • oregano, bazalka
  • soľ, mleté čierne korenie

Rúru predhrejte na najvyššom stupni. Pripravené cesto preneste na plech, natrite naň paradajkový základ a začnite vrstviť podľa chuti kolieska salámy, menšie kúsky slaniny, olivy a nadrobno nakrájanú čili papričku alebo feferónku. Podľa chuti dosoľte a dokoreňte. Povrch rovnomerne zasypte strúhaným syrom a poprášte sušeným oreganom a bazalkou. Pečte v rozpálenej rúre približne 5 - 8 minút. Po dopečení rozkrájajte na porcie a servírujte.

TIP: Pizza chytí domácky gazdovský nádych, ak na ňu pridáte pred upečením plátky vajíčka uvareného natvrdo alebo plátky čerstvých šampiňónov.


Pizza Al Tonno
SUROVINY NA 4 PORCIE (2 PIZZE)

  • základné cesto na pizzu
  • paradajkový základ
  • 200 g sendvičového tuniaka v oleji
  • 2 menšie cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 g tvrdého syra
  • oregano
  • soľ, mleté čierne korenie

Rúru nastavte na najvyššiu teplotu a nechajte predhrievať. Z konzervovaného tuniaka vylejte prebytočný olej, poriadne ho dochuťte čiernym korením a štipkou soli. Vytvarované cesto preneste na plech, potrite ho paradajkovým základom, vidličkou naneste kúsky tuniaka, naň naukladajte na plátky pokrájanú cibuľu a cesnak. Zasypte postrúhaným syrom, poprášte oreganom a dajte piecť. Pečte v rozpálenej rúre približne 5 - 10 minút. Po dopečení servírujte ešte horúce.

TIP: Pozor! Pod šťavnatým, olejnatým tuniakom sa cesto môže piecť dlhšie ako na okrajoch. Ak obyčajnú cibuľu nahradíte fialovou šalotkou a na povrch prihodíte pár čiernych olív, pizza bude zaujímavejšia.


Pizza Margherita
SUROVINY NA 4 PORCIE (2 PIZZE)

  • základné cesto na pizzu paradajkový základ
  • 400 g paradajok
  • 200 g syra mozzarella
  • čerstvá bazalka, oregano
  • soľ, mleté čierne korenie

Rúru zapnite na najvyšší stupeň. Paradajky a mozzarelu rozkrájajte, bazalku nasekajte. Z cesta vytlačte rukami vzduch. Rozdeľte ho na polovice. Prvé cesto vyvaľkajte na rovnomerný kruh. Preneste ho na pomúčený alebo papierom vystlaný plech na pečenie, potrite paradajkovou omáčkou, naukladajte nakrájané paradajky, syr, bazalku. Podľa chuti dosoľte, dokoreňte a medzi prstami namrvte sušené oregano. Pečte v spodnej tretine rozpálenej rúry 5 - 10 minút. Postup opakujte i s druhou časťou cesta. Servírujte horúce.

TIP: Cesto by malo byť na okrajoch chrumkavé, nie však vysušené. Ak nechcete, aby bola pizza v strede mokrá a na okrajoch pripálená, nepreháňajte to s jej zdobením. Čím menej mokrých surovín na ceste bude, tým kratšie sa bude piecť.

Aby pizza chutila ako „pravá“
  • Poobzerajte sa po doplnkoch do vašej rúry a kúpte si kameň na pečenie. Existuje viacero tvarov a materiálov z ktorých sú kamene vyrobené. Využijete ho nielen na prípravu pizze, ale i na domáci chlieb a pečivo. Stačí ho vložiť na mriežku do spodnej časti rúry, rúru zapnúť a nechať kameň, aby naakumuloval teplo, ktoré bude potom odovzdávať pri pečení pizze. Skrátite tak dobu pečenia v rúre a vaša pizza sa bude väčšmi podobať na tú z originálnej pece, ktorá sa pečie pri 400 stupňoch 3-4 minúty.
  • Na dosiahnutie lepšieho „pizza efektu“ bez pece a kameňa existuje ešte jeden trik. Kým sa rúra predhrieva, zavrite do nej i prázdny plech na pečenie. Pizzu si pripravte celú aj so zdobením na papieri na pečenie a potom ju rýchlo premiestnite na rozpálený plech. Horúci plech by mal zabezpečiť upečenie cesta zospodu a vy sa môžete sústrediť na to, ako sa vám pod grilom alebo teplovzduchom pripravuje vrch oblohy.
  • Zaobstarajte si originál okrúhly plech na pizzu s dierkami na odparovanie prebytočnej vody. Ak taký nemáte platí pravidlo, že pizzu vždy uložte na suchý, múkou vysypaný plech. Nikdy plech nevymasťujte olejom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  2. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  3. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  7. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  8. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  9. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  10. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  1. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  2. Cíťte sa v priestore príjemne
  3. Ktorý odšťavovač má najvyššiu výťažnosť?
  4. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  5. Ako si vybrať wc a umývadlo?
  6. Poslanec M. Borguľa bojuje proti netransparentnému tendru
  7. Grantová výzva na vykonávanie činností informačných centier
  8. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  9. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  10. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  1. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 5 855
  2. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 825
  3. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 532
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 287
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 3 191
  6. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 3 045
  7. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 2 731
  8. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 005
  9. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 050
  10. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 898

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Koho odfotili s Kollárom či Lipšicom? Politici a mafiáni na fotkách

Súd na kauciu prepustil z väzby Ľubomíra Kudličku, považovaného za šéfa gangu takáčovcov. Bol na prvej fotke spájajúcej mafiu a politika.

TECH

O krok bližšie k základni na Mesiaci. Je plný vody

Voda sa na Mesiac dostala krátko po jeho vzniku.

Neprehliadnite tiež

Vymysleli sex robota, s ktorým možno simulovať znásilnenie

Odborníci na robotiku veria, že pri sexualite s robotmi netreba zabúdať na etický aspekt.

Cuketa v kuchyni. Od polievky až po šťavnatý koláč.

Máte jej plnú záhradu alebo ste si ju doniesli z trhu a neviete čo s ňou. Máme pre vás niekoľko overených receptov s cuketou.

Aj Katarzia povedala nie. Proti sexuálnemu násiliu vystupujú známe tváre

Kampaň poukazuje na to, že každý človek môže odmietnuť násilie v akejkoľvek podobe.

Pätnásť filmov, ktoré by mala vidieť každá žena

Každý film si nájde svojho fanúšika, niektoré sú zamerané na ženy, aby ich inšpirovali, varovali alebo zabavili.