SME
reklama

Poctivú pizzu zvládnete aj doma

Prepadla vás neodolateľná chuť na pizzu, ale vaša obľúbená pizzeria je z nejakého dôvodu zatvorená? Nebojte sa experimentovania a pripravte si kvalitnú pizzu doma!

Základný recept na cesto
SUROVINY NA 2 PIZZE S PRIEMEROM 32 CM

  • 350 g polohrubej múky
  • 250 ml vlažnej vody
  • 7 g balíček sušeného droždia
  • ČL cukru
  • ČL soli
  • 2 PL olivového oleja
  • sušené oregano alebo bazalka

Do 50 ml vlažnej vody primiešajte cukor a sušené droždie. Nechajte chvíľku postáť, kým droždie nezačne šumieť. V miske zmiešajte múku so soľou a sušenými bylinkami. Do múky urobte jamku, do ktorej vlejte olej, droždie a zvyšok vlažnej vody. Zamiešajte cesto najskôr v miske, potom ho poriadne rukami vypracujte na doske. Hladké a pružné cesto nechajte prikryté vykysnúť. Po zväčšení objemu z neho opäť na doske vytlačte vzduchové bubliny a môžete s ním pracovať.

TIP: Cesto môžete nechať odležať v chladničke prikryté naolejovanou potravinárskou fóliou i niekoľko hodín. Pred každým vyvaľkaním či vyťahaním pizze vytlačte z cesta všetky vzduchové bubliny, aby vám z tenkej pizze po upečení nenarástol kysnutý koláč.


Varený paradajkový základ

  • 2 PL olivového oleja
  • menšia cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • 400 g olúpaných paradajok
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • PL sušeného oregana
  • 2 bobkové listy
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • ČL cukru
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu a cesnak nadrobno pokrájajte a dajte smažiť na rozohriaty olej. Po štyroch minútach pridajte nakrájané paradajky a ostatné pochutiny. Priveďte omáčku do varu, zmiernite plameň a nechajte pomaly bublať približne 20 minút bez pokrievky, aby sa odparila prebytočná šťava. Po dosiahnutí požadovanej hustoty dochuťte podľa potreby, vyberte bobkové listy a môžete s omáčkou pracovať za horúca i za studena.

TIP: Rýchlu paradajkovú omáčku môžete pripraviť aj bez zdĺhavého varenia. Rozmixujte alebo nadrpobno nasekajte cibuľu, cesnak, bylinky a olej, primiešajte ich do kvalotného hustého paradajkového pretlaku a dochuťte soľou a korením. Snažte sa vyvarovať lacným kečupom, ktoré by vašu snahu o dokonalú pizzu pekazili.


Pizza Hawaii
SUROVINA NA 4 PORCIE (2 PIZZE)

  • základné cesto na pizzu
  • paradajkový základ
  • menšia konzerva ananásu
  • 200 g šunky
  • 200 g tvrdého syra
  • oregano
  • soľ, mleté čierne korenie

Rúru predhrejte na najvyššom stupni. Vzduchu zbavené a vytvarované cesto preneste na plech, potrite ho jemne paradajkovým základom a začnite vrstviť plátky šunky a ananásu. Podľa chuti dosoľte a dokoreňte. Na povrch rovnomerne porozkladajte strúhaný syr a sušené oregano. Pečte v rozpálenej rúre približne 5 - 8 minút. Servírujte hneď po dopečení.

TIP: Túto pizzu milujú hlavne deti. Plátky alebo kúsky ananásu sa výborne dopĺňajú so sladkou kukuricou. Ak nechcete, aby sa šunka počas pečenia poskrúcala, na okrajoch ju narežte.


Pizza Diavolo alebo Pepperoni
SUROVINY NA 4 PORCIE (2 PIZZE)

  • základné cesto na pizzu
  • paradajkový základ
  • 100 g pálivej červenej salámy
  • 4 plátky mäsovej slaniny
  • 200 g tvrdého syra
  • 2 čili papričky alebo feferónky
  • olivy
  • oregano, bazalka
  • soľ, mleté čierne korenie

Rúru predhrejte na najvyššom stupni. Pripravené cesto preneste na plech, natrite naň paradajkový základ a začnite vrstviť podľa chuti kolieska salámy, menšie kúsky slaniny, olivy a nadrobno nakrájanú čili papričku alebo feferónku. Podľa chuti dosoľte a dokoreňte. Povrch rovnomerne zasypte strúhaným syrom a poprášte sušeným oreganom a bazalkou. Pečte v rozpálenej rúre približne 5 - 8 minút. Po dopečení rozkrájajte na porcie a servírujte.

TIP: Pizza chytí domácky gazdovský nádych, ak na ňu pridáte pred upečením plátky vajíčka uvareného natvrdo alebo plátky čerstvých šampiňónov.


Pizza Al Tonno
SUROVINY NA 4 PORCIE (2 PIZZE)

  • základné cesto na pizzu
  • paradajkový základ
  • 200 g sendvičového tuniaka v oleji
  • 2 menšie cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 g tvrdého syra
  • oregano
  • soľ, mleté čierne korenie

Rúru nastavte na najvyššiu teplotu a nechajte predhrievať. Z konzervovaného tuniaka vylejte prebytočný olej, poriadne ho dochuťte čiernym korením a štipkou soli. Vytvarované cesto preneste na plech, potrite ho paradajkovým základom, vidličkou naneste kúsky tuniaka, naň naukladajte na plátky pokrájanú cibuľu a cesnak. Zasypte postrúhaným syrom, poprášte oreganom a dajte piecť. Pečte v rozpálenej rúre približne 5 - 10 minút. Po dopečení servírujte ešte horúce.

TIP: Pozor! Pod šťavnatým, olejnatým tuniakom sa cesto môže piecť dlhšie ako na okrajoch. Ak obyčajnú cibuľu nahradíte fialovou šalotkou a na povrch prihodíte pár čiernych olív, pizza bude zaujímavejšia.


Pizza Margherita
SUROVINY NA 4 PORCIE (2 PIZZE)

  • základné cesto na pizzu paradajkový základ
  • 400 g paradajok
  • 200 g syra mozzarella
  • čerstvá bazalka, oregano
  • soľ, mleté čierne korenie

Rúru zapnite na najvyšší stupeň. Paradajky a mozzarelu rozkrájajte, bazalku nasekajte. Z cesta vytlačte rukami vzduch. Rozdeľte ho na polovice. Prvé cesto vyvaľkajte na rovnomerný kruh. Preneste ho na pomúčený alebo papierom vystlaný plech na pečenie, potrite paradajkovou omáčkou, naukladajte nakrájané paradajky, syr, bazalku. Podľa chuti dosoľte, dokoreňte a medzi prstami namrvte sušené oregano. Pečte v spodnej tretine rozpálenej rúry 5 - 10 minút. Postup opakujte i s druhou časťou cesta. Servírujte horúce.

TIP: Cesto by malo byť na okrajoch chrumkavé, nie však vysušené. Ak nechcete, aby bola pizza v strede mokrá a na okrajoch pripálená, nepreháňajte to s jej zdobením. Čím menej mokrých surovín na ceste bude, tým kratšie sa bude piecť.

Aby pizza chutila ako „pravá“
  • Poobzerajte sa po doplnkoch do vašej rúry a kúpte si kameň na pečenie. Existuje viacero tvarov a materiálov z ktorých sú kamene vyrobené. Využijete ho nielen na prípravu pizze, ale i na domáci chlieb a pečivo. Stačí ho vložiť na mriežku do spodnej časti rúry, rúru zapnúť a nechať kameň, aby naakumuloval teplo, ktoré bude potom odovzdávať pri pečení pizze. Skrátite tak dobu pečenia v rúre a vaša pizza sa bude väčšmi podobať na tú z originálnej pece, ktorá sa pečie pri 400 stupňoch 3-4 minúty.
  • Na dosiahnutie lepšieho „pizza efektu“ bez pece a kameňa existuje ešte jeden trik. Kým sa rúra predhrieva, zavrite do nej i prázdny plech na pečenie. Pizzu si pripravte celú aj so zdobením na papieri na pečenie a potom ju rýchlo premiestnite na rozpálený plech. Horúci plech by mal zabezpečiť upečenie cesta zospodu a vy sa môžete sústrediť na to, ako sa vám pod grilom alebo teplovzduchom pripravuje vrch oblohy.
  • Zaobstarajte si originál okrúhly plech na pizzu s dierkami na odparovanie prebytočnej vody. Ak taký nemáte platí pravidlo, že pizzu vždy uložte na suchý, múkou vysypaný plech. Nikdy plech nevymasťujte olejom.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  2. Revolučný Nissan X-Trail mení pravidlá hry
  3. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  6. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  2. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  3. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  6. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  7. Každým dňom krajší! Nový Kynek je miestom, kde chcete bývať
  8. Predajte starý byt bez provízie realitke a bývajte v novostavbe
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 718
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 7 218
  3. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 5 068
  4. Posledné byty v jedinečnej novostavbe v historickom jadre Košíc 4 565
  5. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 4 520
  6. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 409
  7. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 4 250
  8. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 3 581
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

Do vynesenia rozsudku ostáva už len záverečná reč Kováčika.


Obchodný dom Javor v Tatranskej Lomnici.

Obchodný dom Javor čaká na nové využitie.


Peter Schutz

Úspory z prepúšťania by boli aktuálne najskôr v ďalšom volebnom období.


Irán doteraz útočil len sprostredkovane.


a 1 ďalší
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 108 426
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 40 527
  3. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 341
  4. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 34 967
  5. Ján Šeďo: Ktorý slovenský senior oželie z dôchodku 400 EUR mesačne ? 22 280
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 003
  7. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 606
  8. Leonard Malacký: Kam z Bratislavy - na trip do najkrajšej obce na Dunaji 9 106
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťZatvoriť reklamu