Poctivú pizzu zvládnete aj doma

Prepadla vás neodolateľná chuť na pizzu, ale vaša obľúbená pizzeria je z nejakého dôvodu zatvorená? Nebojte sa experimentovania a pripravte si kvalitnú pizzu doma!

Základný recept na cesto
SUROVINY NA 2 PIZZE S PRIEMEROM 32 CM

  • 350 g polohrubej múky
  • 250 ml vlažnej vody
  • 7 g balíček sušeného droždia
  • ČL cukru
  • ČL soli
  • 2 PL olivového oleja
  • sušené oregano alebo bazalka

Do 50 ml vlažnej vody primiešajte cukor a sušené droždie. Nechajte chvíľku postáť, kým droždie nezačne šumieť. V miske zmiešajte múku so soľou a sušenými bylinkami. Do múky urobte jamku, do ktorej vlejte olej, droždie a zvyšok vlažnej vody. Zamiešajte cesto najskôr v miske, potom ho poriadne rukami vypracujte na doske. Hladké a pružné cesto nechajte prikryté vykysnúť. Po zväčšení objemu z neho opäť na doske vytlačte vzduchové bubliny a môžete s ním pracovať.

TIP: Cesto môžete nechať odležať v chladničke prikryté naolejovanou potravinárskou fóliou i niekoľko hodín. Pred každým vyvaľkaním či vyťahaním pizze vytlačte z cesta všetky vzduchové bubliny, aby vám z tenkej pizze po upečení nenarástol kysnutý koláč.


Varený paradajkový základ

  • 2 PL olivového oleja
  • menšia cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • 400 g olúpaných paradajok
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • PL sušeného oregana
  • 2 bobkové listy
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • ČL cukru
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu a cesnak nadrobno pokrájajte a dajte smažiť na rozohriaty olej. Po štyroch minútach pridajte nakrájané paradajky a ostatné pochutiny. Priveďte omáčku do varu, zmiernite plameň a nechajte pomaly bublať približne 20 minút bez pokrievky, aby sa odparila prebytočná šťava. Po dosiahnutí požadovanej hustoty dochuťte podľa potreby, vyberte bobkové listy a môžete s omáčkou pracovať za horúca i za studena.

TIP: Rýchlu paradajkovú omáčku môžete pripraviť aj bez zdĺhavého varenia. Rozmixujte alebo nadrpobno nasekajte cibuľu, cesnak, bylinky a olej, primiešajte ich do kvalotného hustého paradajkového pretlaku a dochuťte soľou a korením. Snažte sa vyvarovať lacným kečupom, ktoré by vašu snahu o dokonalú pizzu pekazili.


Pizza Hawaii
SUROVINA NA 4 PORCIE (2 PIZZE)

  • základné cesto na pizzu
  • paradajkový základ
  • menšia konzerva ananásu
  • 200 g šunky
  • 200 g tvrdého syra
  • oregano
  • soľ, mleté čierne korenie

Rúru predhrejte na najvyššom stupni. Vzduchu zbavené a vytvarované cesto preneste na plech, potrite ho jemne paradajkovým základom a začnite vrstviť plátky šunky a ananásu. Podľa chuti dosoľte a dokoreňte. Na povrch rovnomerne porozkladajte strúhaný syr a sušené oregano. Pečte v rozpálenej rúre približne 5 - 8 minút. Servírujte hneď po dopečení.

TIP: Túto pizzu milujú hlavne deti. Plátky alebo kúsky ananásu sa výborne dopĺňajú so sladkou kukuricou. Ak nechcete, aby sa šunka počas pečenia poskrúcala, na okrajoch ju narežte.


Pizza Diavolo alebo Pepperoni
SUROVINY NA 4 PORCIE (2 PIZZE)

  • základné cesto na pizzu
  • paradajkový základ
  • 100 g pálivej červenej salámy
  • 4 plátky mäsovej slaniny
  • 200 g tvrdého syra
  • 2 čili papričky alebo feferónky
  • olivy
  • oregano, bazalka
  • soľ, mleté čierne korenie

Rúru predhrejte na najvyššom stupni. Pripravené cesto preneste na plech, natrite naň paradajkový základ a začnite vrstviť podľa chuti kolieska salámy, menšie kúsky slaniny, olivy a nadrobno nakrájanú čili papričku alebo feferónku. Podľa chuti dosoľte a dokoreňte. Povrch rovnomerne zasypte strúhaným syrom a poprášte sušeným oreganom a bazalkou. Pečte v rozpálenej rúre približne 5 - 8 minút. Po dopečení rozkrájajte na porcie a servírujte.

TIP: Pizza chytí domácky gazdovský nádych, ak na ňu pridáte pred upečením plátky vajíčka uvareného natvrdo alebo plátky čerstvých šampiňónov.


Pizza Al Tonno
SUROVINY NA 4 PORCIE (2 PIZZE)

  • základné cesto na pizzu
  • paradajkový základ
  • 200 g sendvičového tuniaka v oleji
  • 2 menšie cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 g tvrdého syra
  • oregano
  • soľ, mleté čierne korenie

Rúru nastavte na najvyššiu teplotu a nechajte predhrievať. Z konzervovaného tuniaka vylejte prebytočný olej, poriadne ho dochuťte čiernym korením a štipkou soli. Vytvarované cesto preneste na plech, potrite ho paradajkovým základom, vidličkou naneste kúsky tuniaka, naň naukladajte na plátky pokrájanú cibuľu a cesnak. Zasypte postrúhaným syrom, poprášte oreganom a dajte piecť. Pečte v rozpálenej rúre približne 5 - 10 minút. Po dopečení servírujte ešte horúce.

TIP: Pozor! Pod šťavnatým, olejnatým tuniakom sa cesto môže piecť dlhšie ako na okrajoch. Ak obyčajnú cibuľu nahradíte fialovou šalotkou a na povrch prihodíte pár čiernych olív, pizza bude zaujímavejšia.


Pizza Margherita
SUROVINY NA 4 PORCIE (2 PIZZE)

  • základné cesto na pizzu paradajkový základ
  • 400 g paradajok
  • 200 g syra mozzarella
  • čerstvá bazalka, oregano
  • soľ, mleté čierne korenie

Rúru zapnite na najvyšší stupeň. Paradajky a mozzarelu rozkrájajte, bazalku nasekajte. Z cesta vytlačte rukami vzduch. Rozdeľte ho na polovice. Prvé cesto vyvaľkajte na rovnomerný kruh. Preneste ho na pomúčený alebo papierom vystlaný plech na pečenie, potrite paradajkovou omáčkou, naukladajte nakrájané paradajky, syr, bazalku. Podľa chuti dosoľte, dokoreňte a medzi prstami namrvte sušené oregano. Pečte v spodnej tretine rozpálenej rúry 5 - 10 minút. Postup opakujte i s druhou časťou cesta. Servírujte horúce.

TIP: Cesto by malo byť na okrajoch chrumkavé, nie však vysušené. Ak nechcete, aby bola pizza v strede mokrá a na okrajoch pripálená, nepreháňajte to s jej zdobením. Čím menej mokrých surovín na ceste bude, tým kratšie sa bude piecť.

Aby pizza chutila ako „pravá“
  • Poobzerajte sa po doplnkoch do vašej rúry a kúpte si kameň na pečenie. Existuje viacero tvarov a materiálov z ktorých sú kamene vyrobené. Využijete ho nielen na prípravu pizze, ale i na domáci chlieb a pečivo. Stačí ho vložiť na mriežku do spodnej časti rúry, rúru zapnúť a nechať kameň, aby naakumuloval teplo, ktoré bude potom odovzdávať pri pečení pizze. Skrátite tak dobu pečenia v rúre a vaša pizza sa bude väčšmi podobať na tú z originálnej pece, ktorá sa pečie pri 400 stupňoch 3-4 minúty.
  • Na dosiahnutie lepšieho „pizza efektu“ bez pece a kameňa existuje ešte jeden trik. Kým sa rúra predhrieva, zavrite do nej i prázdny plech na pečenie. Pizzu si pripravte celú aj so zdobením na papieri na pečenie a potom ju rýchlo premiestnite na rozpálený plech. Horúci plech by mal zabezpečiť upečenie cesta zospodu a vy sa môžete sústrediť na to, ako sa vám pod grilom alebo teplovzduchom pripravuje vrch oblohy.
  • Zaobstarajte si originál okrúhly plech na pizzu s dierkami na odparovanie prebytočnej vody. Ak taký nemáte platí pravidlo, že pizzu vždy uložte na suchý, múkou vysypaný plech. Nikdy plech nevymasťujte olejom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  2. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  3. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  4. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Talent - vzdelanie - úspech
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  8. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  9. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  10. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 21 887
  2. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 18 819
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 9 289
  4. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 7 908
  5. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 6 082
  6. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 5 654
  7. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 5 562
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 020
  9. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 4 484
  10. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 132

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Nebuď buzerant, zmláť manželku (píše Michal Havran)

Vy to viete, vy muži z Tvrdošína, čo pochodujete a zneužívate vieru, aby ste ľudí vydesili.

KOMENTÁRE

Kto vlastne môže podpísať Istanbulský dohovor

Súlad dojednaných medzinárodných zmlúv s ústavou posudzuje Ústavný súd.

Neprehliadnite tiež

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských koelgov.

Štýl Cindy Crawfordovej: Jej obľúbeným kúskom je sako

Tri tipy na oblečenie v štýle supermodelky.

Prečo sa anča volá Anča a robertko Robertko

Sú za tým skutočné príbehy. Čo sa stalo, že sa so sexuálnymi pomôckami spojili práve tieto mená?

Desať receptov na mandľové zákusky, koláče a torty

Vyskúšajte dobroty, v ktorých hrajú hlavnú úlohu mandle.