Netreba sa báť ochutnávať nové druhy kávy

O káve kolujú medzi ľuďmi rôzne mýty, ktoré už dávno vedci nepovažujú za pravdivé. Káva napríklad nedehydruje a nespôsobuje ani nespavosť a štyri až šesť šálok kávy denne zdravému konzumentovi neublíži.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Aj napriek úpadku kaviarenského života na Slovensku sa tento životný trend v posledných rokoch pomaly vzmáha, myslia si odborníci z Inštitútu kávy, ktorí ľuďom odporúčajú, aby sa v konzumácii kávy nebáli experimentovať. Ako dnes na tlačovej konferencii uviedol predstaviteľ inštitútu Radim Jung, o káve kolujú medzi ľuďmi rôzne mýty, ktoré už dávno vedci nepovažujú za pravdivé. Káva napríklad nedehydruje a nespôsobuje ani nespavosť a štyri až šesť šálok kávy denne zdravému konzumentovi neublížia, tvrdí Jung s tým, že dôležité je dodržiavať postup prípravy nápoja.

Podľa inštitútu vedecké štúdie potvrdzujú pozitívne a preventívne účinky pravidelnej konzumácie primeraného množstva kávy na ľudské zdravie, napríklad v prípade predchádzania vzniku Alzheimerovej choroby či cukrovky 2. typu. Káva okrem toho obsahuje viac ako 200 prospešných látok s antioxidačnou aktivitou. Zloženie kávy závisí od jej pôvodu, ale aj od spôsobu jej prípravy. Aj napriek tomu, že už v 80. rokoch minulého storočia obyvatelia západných krajín preferovali rozmanité druhy kávy, Slováci stále uprednostňujú a dodnes najčastejšie siahajú po takzvanej tureckej káve. K espressu, cappuccinu či latté sa začali postupne dostávať až po roku 2000. Vtedy začali vznikať aj nové kaviarne a kaviarenský život ako taký sa začal vzmáhať. Avšak ako uviedol Jozef Augustín, spolupracovník Inštitútu kávy a odborník v oblasti konzumácie kávy, nie sú to kaviarne z obdobia, keď mali "svoje čaro, atmosféru, charakter" a stretávali sa v nich umelci, spisovatelia či hudobníci. Väčšina kaviarní v súčasnosti nemá "toho ducha, tú atmosféru", dodal.

Aj keď niektorí obyvatelia Slovenska sa aj naďalej boja ochutnávať nové druhy kávy, Jung vyzýva: "Nebojme sa experimentovať! No nezabúdajme na správny postup prípravy a kvalitu kávy". Ako upozornil, treba si dať pozor aj na čas zberu kávovníkového zrna. Podľa jeho slov toto zrno, kým je zelené, vydrží 14 mesiacov, upražené 14 dní a pomleté 14 minút. Aby mala káva všetky potrebné kvality, človek by ju mal vypiť do 10 minút.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  4. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  5. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  2. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  3. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  10. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 5 992
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 5 323
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 403
  4. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 3 187
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 2 084
  6. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 1 897
  7. Ako na refinancovanie hypotéky 1 068
  8. Splnený sen 1 049
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 975
  10. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 953

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

V bašte Smeru deti chorľavejú a starším sa cnie za socializmom

Baníci cítia krivdu, keď niekto kritizuje umelé dotovanie Hornonitrianskych baní vládou. Na ťažkú prácu nedajú dopustiť.

PRIMÁR

K pandémiám chrípky môže dochádzať s príchodom leta

Simulácia správne predpovedala pandémiu vírusu prasacej chrípky.

Neprehliadnite tiež

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.

Šesť pravidiel, ako nosiť tmavý rúž

Pravidelne na jeseň kraľujú dámskym perám tmavšie a sýtejšie odtiene. Naučte sa ich nosiť bez obáv.

Je najvyšší čas prestať nosiť vlnu, hovorí zakladateľka PETA

Ingrid Newkirková vysvetľuje, prečo je strihanie oviec kruté a neľudské.

Stĺpček Osmelené

Odchádzať z domu je hraničná situácia

Dieťa som vynosila a porodila ľahko, ale logistika je moje rodičovské peklo.