Netreba sa báť ochutnávať nové druhy kávy

O káve kolujú medzi ľuďmi rôzne mýty, ktoré už dávno vedci nepovažujú za pravdivé. Káva napríklad nedehydruje a nespôsobuje ani nespavosť a štyri až šesť šálok kávy denne zdravému konzumentovi neublíži.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Aj napriek úpadku kaviarenského života na Slovensku sa tento životný trend v posledných rokoch pomaly vzmáha, myslia si odborníci z Inštitútu kávy, ktorí ľuďom odporúčajú, aby sa v konzumácii kávy nebáli experimentovať. Ako dnes na tlačovej konferencii uviedol predstaviteľ inštitútu Radim Jung, o káve kolujú medzi ľuďmi rôzne mýty, ktoré už dávno vedci nepovažujú za pravdivé. Káva napríklad nedehydruje a nespôsobuje ani nespavosť a štyri až šesť šálok kávy denne zdravému konzumentovi neublížia, tvrdí Jung s tým, že dôležité je dodržiavať postup prípravy nápoja.

Podľa inštitútu vedecké štúdie potvrdzujú pozitívne a preventívne účinky pravidelnej konzumácie primeraného množstva kávy na ľudské zdravie, napríklad v prípade predchádzania vzniku Alzheimerovej choroby či cukrovky 2. typu. Káva okrem toho obsahuje viac ako 200 prospešných látok s antioxidačnou aktivitou. Zloženie kávy závisí od jej pôvodu, ale aj od spôsobu jej prípravy. Aj napriek tomu, že už v 80. rokoch minulého storočia obyvatelia západných krajín preferovali rozmanité druhy kávy, Slováci stále uprednostňujú a dodnes najčastejšie siahajú po takzvanej tureckej káve. K espressu, cappuccinu či latté sa začali postupne dostávať až po roku 2000. Vtedy začali vznikať aj nové kaviarne a kaviarenský život ako taký sa začal vzmáhať. Avšak ako uviedol Jozef Augustín, spolupracovník Inštitútu kávy a odborník v oblasti konzumácie kávy, nie sú to kaviarne z obdobia, keď mali "svoje čaro, atmosféru, charakter" a stretávali sa v nich umelci, spisovatelia či hudobníci. Väčšina kaviarní v súčasnosti nemá "toho ducha, tú atmosféru", dodal.

Aj keď niektorí obyvatelia Slovenska sa aj naďalej boja ochutnávať nové druhy kávy, Jung vyzýva: "Nebojme sa experimentovať! No nezabúdajme na správny postup prípravy a kvalitu kávy". Ako upozornil, treba si dať pozor aj na čas zberu kávovníkového zrna. Podľa jeho slov toto zrno, kým je zelené, vydrží 14 mesiacov, upražené 14 dní a pomleté 14 minút. Aby mala káva všetky potrebné kvality, človek by ju mal vypiť do 10 minút.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  2. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  3. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  4. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  5. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  6. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  7. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  8. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  9. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  10. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 9 582
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 8 104
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 370
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 444
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 389
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 878
  7. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 590
  8. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 4 446
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 437
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 853

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

SaS sa približuje k antisystémovému voličovi, odchodom Mihála stráca výhodu

Z mnohých výrazných osobností, ktoré boli v strane od jej vzniku v roku 2009, v nej dnes zostávajú už len niekoľkí.

EKONOMIKA

Land Rover z Nitry budú rozvážať Nemci, Cargo neuspelo

Štátny prepravca rokuje s Deutsche Bahn Cargo.

KOMENTÁRE

Aby nás z čara prieskumov nevytrhol ľud v uliciach

Kaliňák je stále ministrom, Bašternák na slobode.

SVET

Keď už sa dostanete do štádia hladomoru, je príliš neskoro

OSN po šiestich rokoch znovu vyhlásila hladomor.

Neprehliadnite tiež

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.

Každá masáž je iná. Viete, ktorá je pre vás tá pravá?

Naše telo potrebuje dotyky a jednou z foriem, ako mu ich dopriať, sú relaxačné či liečivé masáže.

Jamie Dornan z Fifty Shades: S Christianom Greyom by som sa nepriatelil

„Rád hrám postavy, ktoré sú v hĺbke zlomené, narušené. Má to pre mňa väčšiu výpovednú hodnotu,“ hovorí herec o filmových charakteroch.

Sú tri, sú sexi, no najmä vtipné: Kto sú krásky zo SketchShe?

Začalo to s karaoke v aute, teraz majú Austrálčanky státisíce odberateľov a desiatky videí, z ktorých prasknete od smiechu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop