SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Netreba sa báť ochutnávať nové druhy kávy

O káve kolujú medzi ľuďmi rôzne mýty, ktoré už dávno vedci nepovažujú za pravdivé. Káva napríklad nedehydruje a nespôsobuje ani nespavosť a štyri až šesť šálok kávy denne zdravému konzumentovi neublíži.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Aj napriek úpadku kaviarenského života na Slovensku sa tento životný trend v posledných rokoch pomaly vzmáha, myslia si odborníci z Inštitútu kávy, ktorí ľuďom odporúčajú, aby sa v konzumácii kávy nebáli experimentovať. Ako dnes na tlačovej konferencii uviedol predstaviteľ inštitútu Radim Jung, o káve kolujú medzi ľuďmi rôzne mýty, ktoré už dávno vedci nepovažujú za pravdivé. Káva napríklad nedehydruje a nespôsobuje ani nespavosť a štyri až šesť šálok kávy denne zdravému konzumentovi neublížia, tvrdí Jung s tým, že dôležité je dodržiavať postup prípravy nápoja.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa inštitútu vedecké štúdie potvrdzujú pozitívne a preventívne účinky pravidelnej konzumácie primeraného množstva kávy na ľudské zdravie, napríklad v prípade predchádzania vzniku Alzheimerovej choroby či cukrovky 2. typu. Káva okrem toho obsahuje viac ako 200 prospešných látok s antioxidačnou aktivitou. Zloženie kávy závisí od jej pôvodu, ale aj od spôsobu jej prípravy. Aj napriek tomu, že už v 80. rokoch minulého storočia obyvatelia západných krajín preferovali rozmanité druhy kávy, Slováci stále uprednostňujú a dodnes najčastejšie siahajú po takzvanej tureckej káve. K espressu, cappuccinu či latté sa začali postupne dostávať až po roku 2000. Vtedy začali vznikať aj nové kaviarne a kaviarenský život ako taký sa začal vzmáhať. Avšak ako uviedol Jozef Augustín, spolupracovník Inštitútu kávy a odborník v oblasti konzumácie kávy, nie sú to kaviarne z obdobia, keď mali "svoje čaro, atmosféru, charakter" a stretávali sa v nich umelci, spisovatelia či hudobníci. Väčšina kaviarní v súčasnosti nemá "toho ducha, tú atmosféru", dodal.

Skryť Vypnúť reklamu

Aj keď niektorí obyvatelia Slovenska sa aj naďalej boja ochutnávať nové druhy kávy, Jung vyzýva: "Nebojme sa experimentovať! No nezabúdajme na správny postup prípravy a kvalitu kávy". Ako upozornil, treba si dať pozor aj na čas zberu kávovníkového zrna. Podľa jeho slov toto zrno, kým je zelené, vydrží 14 mesiacov, upražené 14 dní a pomleté 14 minút. Aby mala káva všetky potrebné kvality, človek by ju mal vypiť do 10 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 547
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 392
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 874
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 728
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 074
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 056
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 396
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 218
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 055
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 948
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

12 h

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan