Netreba sa báť ochutnávať nové druhy kávy

O káve kolujú medzi ľuďmi rôzne mýty, ktoré už dávno vedci nepovažujú za pravdivé. Káva napríklad nedehydruje a nespôsobuje ani nespavosť a štyri až šesť šálok kávy denne zdravému konzumentovi neublíži.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Aj napriek úpadku kaviarenského života na Slovensku sa tento životný trend v posledných rokoch pomaly vzmáha, myslia si odborníci z Inštitútu kávy, ktorí ľuďom odporúčajú, aby sa v konzumácii kávy nebáli experimentovať. Ako dnes na tlačovej konferencii uviedol predstaviteľ inštitútu Radim Jung, o káve kolujú medzi ľuďmi rôzne mýty, ktoré už dávno vedci nepovažujú za pravdivé. Káva napríklad nedehydruje a nespôsobuje ani nespavosť a štyri až šesť šálok kávy denne zdravému konzumentovi neublížia, tvrdí Jung s tým, že dôležité je dodržiavať postup prípravy nápoja.

Článok pokračuje pod video reklamou

Podľa inštitútu vedecké štúdie potvrdzujú pozitívne a preventívne účinky pravidelnej konzumácie primeraného množstva kávy na ľudské zdravie, napríklad v prípade predchádzania vzniku Alzheimerovej choroby či cukrovky 2. typu. Káva okrem toho obsahuje viac ako 200 prospešných látok s antioxidačnou aktivitou. Zloženie kávy závisí od jej pôvodu, ale aj od spôsobu jej prípravy. Aj napriek tomu, že už v 80. rokoch minulého storočia obyvatelia západných krajín preferovali rozmanité druhy kávy, Slováci stále uprednostňujú a dodnes najčastejšie siahajú po takzvanej tureckej káve. K espressu, cappuccinu či latté sa začali postupne dostávať až po roku 2000. Vtedy začali vznikať aj nové kaviarne a kaviarenský život ako taký sa začal vzmáhať. Avšak ako uviedol Jozef Augustín, spolupracovník Inštitútu kávy a odborník v oblasti konzumácie kávy, nie sú to kaviarne z obdobia, keď mali "svoje čaro, atmosféru, charakter" a stretávali sa v nich umelci, spisovatelia či hudobníci. Väčšina kaviarní v súčasnosti nemá "toho ducha, tú atmosféru", dodal.

Aj keď niektorí obyvatelia Slovenska sa aj naďalej boja ochutnávať nové druhy kávy, Jung vyzýva: "Nebojme sa experimentovať! No nezabúdajme na správny postup prípravy a kvalitu kávy". Ako upozornil, treba si dať pozor aj na čas zberu kávovníkového zrna. Podľa jeho slov toto zrno, kým je zelené, vydrží 14 mesiacov, upražené 14 dní a pomleté 14 minút. Aby mala káva všetky potrebné kvality, človek by ju mal vypiť do 10 minút.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 31 144
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 22 308
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 019
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 470
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 152
  6. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 6 481
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 381
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 672
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 838
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 119

Hlavné správy zo Sme.sk

Komentár Zuzany Kepplovej

Vieme, prečo Noční vlci kladú vence

Manévre sme videli kvôli utečencom i Sorosovi. Pri Vlkoch, nohy vyložené.

Neprehliadnite tiež

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.