SME

Jednoducho šalát...

Neviete čím zahnať hlad a vychádzajúce slnečné lúče vás pobádajú dať si niečo zdravé, čerstvé, chrumkavé či ľahké a voňavé? Dosť bolo prejedania sa, pripravte si šalát!

Zvládnete to sami

  • Nepodliehajte pohodlnosti a pripravte si šalát doma z čerstvých surovín. Bude zdravší a na pohľad i krajší ako ten, čo sa na vás usmieva z regálov hotových jedál supermarketu. Kde inde môžete popustiť uzdu svojej fantázii ako práve pri príprave šalátov. Kombinácie chutí, vôní a farieb nepoznajú hranice
  • To isté platí aj o príprave zálievok, marinád a dresingov. Bolo by hriechom znehodnotiť čerstvú zeleninu zahusteným hotovým dresingom alebo majonézou z obchodu. Pár kvapkám oleja, citrónovej šťavy alebo octu s vhodnou kombináciou korením a čerstvým bylinkám predsa nič nemôže konkurovať
  • Strach z pocitu hladu pri pohľade na čisto zeleninový šalát rýchlo vyriešite pridaním, kúskov grilovaného alebo vareného mäsa, morských plodov, strukovín, vajíčok či kúskami pečiva navyše

Jarný šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 1 hlávku ľadového šalátu
  • 4 jarné cibuľky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL cukru
  • šťava z jedného citróna
  • soľ, mleté čierne korenie

Ľadový šalát dobre umyte, rozoberte na listy a rozkrájajte alebo natrhajte na menšie kúsky. Pridajte očistenú a na kolieska nakrájané jarné cibuľku aj so zelenou časťou. Zmiešajte v menšej miske citrónovú šťavu, cukor a roztlačený cesnak. Zálievkou zalejte premiešaný šalát. Nakoniec ho pokvapkajte olivovým olejom a dochuťte soľou a korením. Servírujte s čerstvými kúskami pečiva.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Na zvýšenie energetickej hodnoty pridajte do šalátu natvrdo uvarené vajíčka alebo rozkrájanú omeletu.


Grécky šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 1 šalátová uhorka
  • 1 väčšia zelená paprika
  • 2 mäsité paradajky
  • 1 červená cibuľa
  • 2 PL olivového oleja
  • 200 g syru balkánskeho typu
  • celé čierne a zelené olivy
  • bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Všetku zeleninu očistite, umyte a nakrájajte na približne rovnaké kocky. K zelenine primiešajte olivy bez kôstok a na kocky nakrájaný alebo na kúsky namrvený syr. Jemne ale rovnomerne premiešajte, pridajte nasekané bylinky podľa chuti, najlepšie bazalku a oregano, pokvapkajte olejom a okoreňte a dosoľte podľa chuti a slanosti syra. Servírujte s bielym jogurtom alebo kyslou smotanou a opečeným pečivom

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Na doladenie gréckej chuti si z hustého jogurtu pripravte Tzatziki omáčku a to zmiešaním jogurtu s nastrúhanou šalátovou uhorkou, prelisovaným cesnakom, čiernym korením, soľou, olivovým olejom, trochou citrónovej šťavy a nasekaným kôprom .


Šalát s chuťou Talianska
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g špenátových listov
  • 125 g mozarelly
  • 220 g cherry rajčiniek
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL balzamikového octu
  • čerstvá bazalka
  • čerstvá žerucha
  • soľ, mleté čierne korenie

Špenátové listy umyte a dobre osušte. Z väčších starších lístkov odstráňte stonku. Pripravený špenát vložte do servírovacej šalátovej misy. Pridajte nasekanú bazalku, na polovičky prekrojené cherry rajčinky, na kocky alebo polovičky nakrájanú mozarellu (podľa veľkosti použitého druhu), zalejte olejom a balzamikovým octom a zľahka poprehadzujte, aby sa obalili špenátové listy zálievkou. Dochuťte soľou a korením. Servírujte posypané žeruchovými lístkami.

SkryťVypnúť reklamu

Zeleninový šalát s klíčkami
Surovina na 4 porcie

  • 450 g fazuľových klíčkov
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 stonky zeleru
  • 2 čili papričky
  • 1 väčšia rajčina
  • 1 šalátová uhorka
  • 1 viazanička reďkovky

Na zálievku:

  • 2 PL vínneho octu
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1 strúčik cesnaku
  • nasekaná pažítka
  • karí korenie
  • soľ

Zeleninu očistite a dobre umyte. Papriky a čili papričky zbavte jadrovníka so semienkami a nakrájajte na tenké pásiky. Uhorku nastrúhajte na strúhadle, rajčinu, stonkový zeler a reďkovku nakrájajte. Na prípravu zálievky zmiešajte ocot zo sójovou omáčkou, karí korením, soľou, pretlačeným cesnakom a nasekanou pažítkou. Do šalátovej misy dajte premyté klíčky, zeleninu, zalejte zálievkou a všetko spolu premiešajte. Šalát servírujte vychladený.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Tento šalát je vhodnou prílohou k čínskym rezancom s pečenými kačacími prsiami.


Provensálsky šalát s cestovinou
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g cestovín (penne, farfalle)
  • 1 zelená paprika
  • 1 žltá paprika
  • 2 rajčiny
  • 1 šalátová uhorka
  • 1 dlhá biela reďkovka
  • olivový olej
  • krájané čierne olivy
  • žerucha
  • soľ

Na zálievku:

  • 4 PL rajčinového džúsu
  • 2 PL bieleho jogurtu
  • nasekaná bazalka
  • 1 ČL provensálskeho korenia

Cestovinu uvarte podľa návodu na obale, premyte, nechajte odkvapkať a preložte do väčšej šalátovej misy. Pokvapkajte olejom, aby sa nepolepila. Očistenú a umytú zeleninu rozkrájajte na požadované tvary. Zalejte pripravenou zálievkou, všetko spolu premiešajte a dosoľte. Pred servírovaním každú porciu dozdobte kolieskami čiernych olív a lístkami žeruchy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Cestovinový šalát servírujte v jednotlivých miskách vystlaných listami hlávkového alebo ľadového šalátu.


Zeleninovo-mäsový šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g mäsa z kuracích pŕs
  • 1 paradajka
  • 1 paprika
  • 2 jarné cibuľky
  • 1/2 šalátovej uhorky
  • 1/2 hlávky ľadového šalátu
  • 4 reďkovky
  • olivy
  • bylinky
  • čili korenie
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Zeleninu rozkrájajte na rovnomernú kúsky, osoľte, okoreňte a nechajte postáť nech pustí šťavu. Kuracie prsia umyte, osušte papierovou utierkou, nakrájajte ich šikmým rezom na dlhšie tenké pásy. Tie okoreňte čili korením, osoľte a opečte na rozohriatom oleji. Odkvapkanú zeleninu preložte do šalátovej misy, primiešajte mäsové kúsky, pokvapkajte olejom, dochuťte nasekanými bylinkami. Servírujte s čerstvou žemľou alebo zrolované v arabskom chlebe.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Na prípravu rýchlej večere môžete využiť tuniaka z konzervy. Ušetríte tak čas pri práci s mäsom.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  2. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  5. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 17 352
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 139
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 228
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 559
  5. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 3 145
  6. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 267
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 127
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni 1 778
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


2

Veľkonočné tradície majú mnoho podôb.


Pavol Juračka
Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


29
Nepečený cheesecake s ovocím.

Rýchly cheesecake bez pečenia je lahodný a osviežujúci. V tomto článku nájdete recepty aj tipy na cheesecake bez zapínania rúry.


redakcia SME ženy
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 365
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 78 712
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 59 227
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 170
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 451
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 670
  7. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 614
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 7 593
  1. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  2. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  3. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  4. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  5. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  6. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  7. Tupou Ceruzou: Medvede
  8. Tupou Ceruzou: Mr. Business
reklama
SkryťZatvoriť reklamu