Jednoducho šalát...

Neviete čím zahnať hlad a vychádzajúce slnečné lúče vás pobádajú dať si niečo zdravé, čerstvé, chrumkavé či ľahké a voňavé? Dosť bolo prejedania sa, pripravte si šalát!

Zvládnete to sami

  • Nepodliehajte pohodlnosti a pripravte si šalát doma z čerstvých surovín. Bude zdravší a na pohľad i krajší ako ten, čo sa na vás usmieva z regálov hotových jedál supermarketu. Kde inde môžete popustiť uzdu svojej fantázii ako práve pri príprave šalátov. Kombinácie chutí, vôní a farieb nepoznajú hranice
  • To isté platí aj o príprave zálievok, marinád a dresingov. Bolo by hriechom znehodnotiť čerstvú zeleninu zahusteným hotovým dresingom alebo majonézou z obchodu. Pár kvapkám oleja, citrónovej šťavy alebo octu s vhodnou kombináciou korením a čerstvým bylinkám predsa nič nemôže konkurovať
  • Strach z pocitu hladu pri pohľade na čisto zeleninový šalát rýchlo vyriešite pridaním, kúskov grilovaného alebo vareného mäsa, morských plodov, strukovín, vajíčok či kúskami pečiva navyše

Jarný šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 1 hlávku ľadového šalátu
  • 4 jarné cibuľky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL cukru
  • šťava z jedného citróna
  • soľ, mleté čierne korenie

Ľadový šalát dobre umyte, rozoberte na listy a rozkrájajte alebo natrhajte na menšie kúsky. Pridajte očistenú a na kolieska nakrájané jarné cibuľku aj so zelenou časťou. Zmiešajte v menšej miske citrónovú šťavu, cukor a roztlačený cesnak. Zálievkou zalejte premiešaný šalát. Nakoniec ho pokvapkajte olivovým olejom a dochuťte soľou a korením. Servírujte s čerstvými kúskami pečiva.

Tip: Na zvýšenie energetickej hodnoty pridajte do šalátu natvrdo uvarené vajíčka alebo rozkrájanú omeletu.


Grécky šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 1 šalátová uhorka
  • 1 väčšia zelená paprika
  • 2 mäsité paradajky
  • 1 červená cibuľa
  • 2 PL olivového oleja
  • 200 g syru balkánskeho typu
  • celé čierne a zelené olivy
  • bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Všetku zeleninu očistite, umyte a nakrájajte na približne rovnaké kocky. K zelenine primiešajte olivy bez kôstok a na kocky nakrájaný alebo na kúsky namrvený syr. Jemne ale rovnomerne premiešajte, pridajte nasekané bylinky podľa chuti, najlepšie bazalku a oregano, pokvapkajte olejom a okoreňte a dosoľte podľa chuti a slanosti syra. Servírujte s bielym jogurtom alebo kyslou smotanou a opečeným pečivom

Tip: Na doladenie gréckej chuti si z hustého jogurtu pripravte Tzatziki omáčku a to zmiešaním jogurtu s nastrúhanou šalátovou uhorkou, prelisovaným cesnakom, čiernym korením, soľou, olivovým olejom, trochou citrónovej šťavy a nasekaným kôprom .


Šalát s chuťou Talianska
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g špenátových listov
  • 125 g mozarelly
  • 220 g cherry rajčiniek
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL balzamikového octu
  • čerstvá bazalka
  • čerstvá žerucha
  • soľ, mleté čierne korenie

Špenátové listy umyte a dobre osušte. Z väčších starších lístkov odstráňte stonku. Pripravený špenát vložte do servírovacej šalátovej misy. Pridajte nasekanú bazalku, na polovičky prekrojené cherry rajčinky, na kocky alebo polovičky nakrájanú mozarellu (podľa veľkosti použitého druhu), zalejte olejom a balzamikovým octom a zľahka poprehadzujte, aby sa obalili špenátové listy zálievkou. Dochuťte soľou a korením. Servírujte posypané žeruchovými lístkami.


Zeleninový šalát s klíčkami
Surovina na 4 porcie

  • 450 g fazuľových klíčkov
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 stonky zeleru
  • 2 čili papričky
  • 1 väčšia rajčina
  • 1 šalátová uhorka
  • 1 viazanička reďkovky

Na zálievku:

  • 2 PL vínneho octu
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1 strúčik cesnaku
  • nasekaná pažítka
  • karí korenie
  • soľ

Zeleninu očistite a dobre umyte. Papriky a čili papričky zbavte jadrovníka so semienkami a nakrájajte na tenké pásiky. Uhorku nastrúhajte na strúhadle, rajčinu, stonkový zeler a reďkovku nakrájajte. Na prípravu zálievky zmiešajte ocot zo sójovou omáčkou, karí korením, soľou, pretlačeným cesnakom a nasekanou pažítkou. Do šalátovej misy dajte premyté klíčky, zeleninu, zalejte zálievkou a všetko spolu premiešajte. Šalát servírujte vychladený.

Tip: Tento šalát je vhodnou prílohou k čínskym rezancom s pečenými kačacími prsiami.


Provensálsky šalát s cestovinou
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g cestovín (penne, farfalle)
  • 1 zelená paprika
  • 1 žltá paprika
  • 2 rajčiny
  • 1 šalátová uhorka
  • 1 dlhá biela reďkovka
  • olivový olej
  • krájané čierne olivy
  • žerucha
  • soľ

Na zálievku:

  • 4 PL rajčinového džúsu
  • 2 PL bieleho jogurtu
  • nasekaná bazalka
  • 1 ČL provensálskeho korenia

Cestovinu uvarte podľa návodu na obale, premyte, nechajte odkvapkať a preložte do väčšej šalátovej misy. Pokvapkajte olejom, aby sa nepolepila. Očistenú a umytú zeleninu rozkrájajte na požadované tvary. Zalejte pripravenou zálievkou, všetko spolu premiešajte a dosoľte. Pred servírovaním každú porciu dozdobte kolieskami čiernych olív a lístkami žeruchy.

Tip: Cestovinový šalát servírujte v jednotlivých miskách vystlaných listami hlávkového alebo ľadového šalátu.


Zeleninovo-mäsový šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g mäsa z kuracích pŕs
  • 1 paradajka
  • 1 paprika
  • 2 jarné cibuľky
  • 1/2 šalátovej uhorky
  • 1/2 hlávky ľadového šalátu
  • 4 reďkovky
  • olivy
  • bylinky
  • čili korenie
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Zeleninu rozkrájajte na rovnomernú kúsky, osoľte, okoreňte a nechajte postáť nech pustí šťavu. Kuracie prsia umyte, osušte papierovou utierkou, nakrájajte ich šikmým rezom na dlhšie tenké pásy. Tie okoreňte čili korením, osoľte a opečte na rozohriatom oleji. Odkvapkanú zeleninu preložte do šalátovej misy, primiešajte mäsové kúsky, pokvapkajte olejom, dochuťte nasekanými bylinkami. Servírujte s čerstvou žemľou alebo zrolované v arabskom chlebe.

Tip: Na prípravu rýchlej večere môžete využiť tuniaka z konzervy. Ušetríte tak čas pri práci s mäsom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  4. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  6. Inteligencia vo všetkom
  7. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  8. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  9. Čo sa môže stať, keď šetríte na zateplení?
  10. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie
  1. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  3. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  4. Finále súťaže CEWE Fotokniha roka 2016
  5. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  6. Východniari investujú do bývania spomedzi regiónov najviac
  7. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  10. Pôžička, ktorá odmeňuje? Nie, nepomýlili sme sa
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 22 030
  2. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 10 209
  3. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 8 698
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 7 019
  5. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 4 084
  6. 5 krokov k vlastnému bývaniu 3 855
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 906
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 794
  9. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku 1 602
  10. Budú Slováci čoskoro ovládať svoje domácnosti cez smartfón? 1 602

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Minúta po minúte: Prezidentské voľby vo Francúzsku vrcholia

Prvé kolo mal podľa prvých odhadov ovládnuť Emmanuel Macron.

KOMENTÁRE

Keď sa Rostasov slovník dostane na univerzitu

Nemala by sa práve masmediálka ozvať, že hoaxy deformujú spoločnosť?

ŠPORT

Svet sa počas neho na chvíľu zastaví. Hrá slávne El Clásico

V nedeľu hrá Barcelona na pôde svojho rivala.

Neprehliadnite tiež

Sedem obedov z jedného hrnca

Eintopf jedlá, teda pokrmy pripravené v jednom hrnci, sú populárne nielen kvôli spotrebe riadu. Nemecký kuchársky vynález oceníte aj vy.

Ako rozbehnúť svoje trávenie a ozdraviť ho

Viete, ako prebieha tento životne dôležitý proces a či je ten váš v poriadku?

Jean-Paul Belmondo: Zmenil ideál mužskej krásy

Francúzsky herecký idol nedávno oslávil osemdesiatštyri rokov.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V sobotu, 22. júna, nájdete v stánkoch nové číslo magazínu smeŽeny a rozhovor s Petrou Regnácq Trnkovou, s ktorou sme hovorili o korupcii.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop