Zvládnete to sami
- Nepodliehajte pohodlnosti a pripravte si šalát doma z čerstvých surovín. Bude zdravší a na pohľad i krajší ako ten, čo sa na vás usmieva z regálov hotových jedál supermarketu. Kde inde môžete popustiť uzdu svojej fantázii ako práve pri príprave šalátov. Kombinácie chutí, vôní a farieb nepoznajú hranice
- To isté platí aj o príprave zálievok, marinád a dresingov. Bolo by hriechom znehodnotiť čerstvú zeleninu zahusteným hotovým dresingom alebo majonézou z obchodu. Pár kvapkám oleja, citrónovej šťavy alebo octu s vhodnou kombináciou korením a čerstvým bylinkám predsa nič nemôže konkurovať
- Strach z pocitu hladu pri pohľade na čisto zeleninový šalát rýchlo vyriešite pridaním, kúskov grilovaného alebo vareného mäsa, morských plodov, strukovín, vajíčok či kúskami pečiva navyše
Jarný šalát
Suroviny na 4 porcie
- 1 hlávku ľadového šalátu
- 4 jarné cibuľky
- 1 strúčik cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- 1 PL cukru
- šťava z jedného citróna
- soľ, mleté čierne korenie

Ľadový šalát dobre umyte, rozoberte na listy a rozkrájajte alebo natrhajte na menšie kúsky. Pridajte očistenú a na kolieska nakrájané jarné cibuľku aj so zelenou časťou. Zmiešajte v menšej miske citrónovú šťavu, cukor a roztlačený cesnak. Zálievkou zalejte premiešaný šalát. Nakoniec ho pokvapkajte olivovým olejom a dochuťte soľou a korením. Servírujte s čerstvými kúskami pečiva.
Tip: Na zvýšenie energetickej hodnoty pridajte do šalátu natvrdo uvarené vajíčka alebo rozkrájanú omeletu.
Grécky šalát
Suroviny na 4 porcie
- 1 šalátová uhorka
- 1 väčšia zelená paprika
- 2 mäsité paradajky
- 1 červená cibuľa
- 2 PL olivového oleja
- 200 g syru balkánskeho typu
- celé čierne a zelené olivy
- bylinky
- soľ, mleté čierne korenie

Všetku zeleninu očistite, umyte a nakrájajte na približne rovnaké kocky. K zelenine primiešajte olivy bez kôstok a na kocky nakrájaný alebo na kúsky namrvený syr. Jemne ale rovnomerne premiešajte, pridajte nasekané bylinky podľa chuti, najlepšie bazalku a oregano, pokvapkajte olejom a okoreňte a dosoľte podľa chuti a slanosti syra. Servírujte s bielym jogurtom alebo kyslou smotanou a opečeným pečivom
Tip: Na doladenie gréckej chuti si z hustého jogurtu pripravte Tzatziki omáčku a to zmiešaním jogurtu s nastrúhanou šalátovou uhorkou, prelisovaným cesnakom, čiernym korením, soľou, olivovým olejom, trochou citrónovej šťavy a nasekaným kôprom .
Šalát s chuťou Talianska
Suroviny na 4 porcie
- 200 g špenátových listov
- 125 g mozarelly
- 220 g cherry rajčiniek
- 2 PL olivového oleja
- 2 PL balzamikového octu
- čerstvá bazalka
- čerstvá žerucha
- soľ, mleté čierne korenie

Špenátové listy umyte a dobre osušte. Z väčších starších lístkov odstráňte stonku. Pripravený špenát vložte do servírovacej šalátovej misy. Pridajte nasekanú bazalku, na polovičky prekrojené cherry rajčinky, na kocky alebo polovičky nakrájanú mozarellu (podľa veľkosti použitého druhu), zalejte olejom a balzamikovým octom a zľahka poprehadzujte, aby sa obalili špenátové listy zálievkou. Dochuťte soľou a korením. Servírujte posypané žeruchovými lístkami.
Zeleninový šalát s klíčkami
Surovina na 4 porcie
- 450 g fazuľových klíčkov
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 stonky zeleru
- 2 čili papričky
- 1 väčšia rajčina
- 1 šalátová uhorka
- 1 viazanička reďkovky
Na zálievku:
- 2 PL vínneho octu
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 strúčik cesnaku
- nasekaná pažítka
- karí korenie
- soľ

Zeleninu očistite a dobre umyte. Papriky a čili papričky zbavte jadrovníka so semienkami a nakrájajte na tenké pásiky. Uhorku nastrúhajte na strúhadle, rajčinu, stonkový zeler a reďkovku nakrájajte. Na prípravu zálievky zmiešajte ocot zo sójovou omáčkou, karí korením, soľou, pretlačeným cesnakom a nasekanou pažítkou. Do šalátovej misy dajte premyté klíčky, zeleninu, zalejte zálievkou a všetko spolu premiešajte. Šalát servírujte vychladený.
Tip: Tento šalát je vhodnou prílohou k čínskym rezancom s pečenými kačacími prsiami.
Provensálsky šalát s cestovinou
Suroviny na 4 porcie
- 200 g cestovín (penne, farfalle)
- 1 zelená paprika
- 1 žltá paprika
- 2 rajčiny
- 1 šalátová uhorka
- 1 dlhá biela reďkovka
- olivový olej
- krájané čierne olivy
- žerucha
- soľ
Na zálievku:
- 4 PL rajčinového džúsu
- 2 PL bieleho jogurtu
- nasekaná bazalka
- 1 ČL provensálskeho korenia

Cestovinu uvarte podľa návodu na obale, premyte, nechajte odkvapkať a preložte do väčšej šalátovej misy. Pokvapkajte olejom, aby sa nepolepila. Očistenú a umytú zeleninu rozkrájajte na požadované tvary. Zalejte pripravenou zálievkou, všetko spolu premiešajte a dosoľte. Pred servírovaním každú porciu dozdobte kolieskami čiernych olív a lístkami žeruchy.
Tip: Cestovinový šalát servírujte v jednotlivých miskách vystlaných listami hlávkového alebo ľadového šalátu.
Zeleninovo-mäsový šalát
Suroviny na 4 porcie
- 300 g mäsa z kuracích pŕs
- 1 paradajka
- 1 paprika
- 2 jarné cibuľky
- 1/2 šalátovej uhorky
- 1/2 hlávky ľadového šalátu
- 4 reďkovky
- olivy
- bylinky
- čili korenie
- soľ, mleté čierne korenie
- olej

Zeleninu rozkrájajte na rovnomernú kúsky, osoľte, okoreňte a nechajte postáť nech pustí šťavu. Kuracie prsia umyte, osušte papierovou utierkou, nakrájajte ich šikmým rezom na dlhšie tenké pásy. Tie okoreňte čili korením, osoľte a opečte na rozohriatom oleji. Odkvapkanú zeleninu preložte do šalátovej misy, primiešajte mäsové kúsky, pokvapkajte olejom, dochuťte nasekanými bylinkami. Servírujte s čerstvou žemľou alebo zrolované v arabskom chlebe.
Tip: Na prípravu rýchlej večere môžete využiť tuniaka z konzervy. Ušetríte tak čas pri práci s mäsom.
Autor: mag