SME

Jednoducho šalát...

Neviete čím zahnať hlad a vychádzajúce slnečné lúče vás pobádajú dať si niečo zdravé, čerstvé, chrumkavé či ľahké a voňavé? Dosť bolo prejedania sa, pripravte si šalát!

Zvládnete to sami

  • Nepodliehajte pohodlnosti a pripravte si šalát doma z čerstvých surovín. Bude zdravší a na pohľad i krajší ako ten, čo sa na vás usmieva z regálov hotových jedál supermarketu. Kde inde môžete popustiť uzdu svojej fantázii ako práve pri príprave šalátov. Kombinácie chutí, vôní a farieb nepoznajú hranice
  • To isté platí aj o príprave zálievok, marinád a dresingov. Bolo by hriechom znehodnotiť čerstvú zeleninu zahusteným hotovým dresingom alebo majonézou z obchodu. Pár kvapkám oleja, citrónovej šťavy alebo octu s vhodnou kombináciou korením a čerstvým bylinkám predsa nič nemôže konkurovať
  • Strach z pocitu hladu pri pohľade na čisto zeleninový šalát rýchlo vyriešite pridaním, kúskov grilovaného alebo vareného mäsa, morských plodov, strukovín, vajíčok či kúskami pečiva navyše

Jarný šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 1 hlávku ľadového šalátu
  • 4 jarné cibuľky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL cukru
  • šťava z jedného citróna
  • soľ, mleté čierne korenie

Ľadový šalát dobre umyte, rozoberte na listy a rozkrájajte alebo natrhajte na menšie kúsky. Pridajte očistenú a na kolieska nakrájané jarné cibuľku aj so zelenou časťou. Zmiešajte v menšej miske citrónovú šťavu, cukor a roztlačený cesnak. Zálievkou zalejte premiešaný šalát. Nakoniec ho pokvapkajte olivovým olejom a dochuťte soľou a korením. Servírujte s čerstvými kúskami pečiva.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Na zvýšenie energetickej hodnoty pridajte do šalátu natvrdo uvarené vajíčka alebo rozkrájanú omeletu.


Grécky šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 1 šalátová uhorka
  • 1 väčšia zelená paprika
  • 2 mäsité paradajky
  • 1 červená cibuľa
  • 2 PL olivového oleja
  • 200 g syru balkánskeho typu
  • celé čierne a zelené olivy
  • bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Všetku zeleninu očistite, umyte a nakrájajte na približne rovnaké kocky. K zelenine primiešajte olivy bez kôstok a na kocky nakrájaný alebo na kúsky namrvený syr. Jemne ale rovnomerne premiešajte, pridajte nasekané bylinky podľa chuti, najlepšie bazalku a oregano, pokvapkajte olejom a okoreňte a dosoľte podľa chuti a slanosti syra. Servírujte s bielym jogurtom alebo kyslou smotanou a opečeným pečivom

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Na doladenie gréckej chuti si z hustého jogurtu pripravte Tzatziki omáčku a to zmiešaním jogurtu s nastrúhanou šalátovou uhorkou, prelisovaným cesnakom, čiernym korením, soľou, olivovým olejom, trochou citrónovej šťavy a nasekaným kôprom .


Šalát s chuťou Talianska
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g špenátových listov
  • 125 g mozarelly
  • 220 g cherry rajčiniek
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL balzamikového octu
  • čerstvá bazalka
  • čerstvá žerucha
  • soľ, mleté čierne korenie

Špenátové listy umyte a dobre osušte. Z väčších starších lístkov odstráňte stonku. Pripravený špenát vložte do servírovacej šalátovej misy. Pridajte nasekanú bazalku, na polovičky prekrojené cherry rajčinky, na kocky alebo polovičky nakrájanú mozarellu (podľa veľkosti použitého druhu), zalejte olejom a balzamikovým octom a zľahka poprehadzujte, aby sa obalili špenátové listy zálievkou. Dochuťte soľou a korením. Servírujte posypané žeruchovými lístkami.

SkryťVypnúť reklamu

Zeleninový šalát s klíčkami
Surovina na 4 porcie

  • 450 g fazuľových klíčkov
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 stonky zeleru
  • 2 čili papričky
  • 1 väčšia rajčina
  • 1 šalátová uhorka
  • 1 viazanička reďkovky

Na zálievku:

  • 2 PL vínneho octu
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1 strúčik cesnaku
  • nasekaná pažítka
  • karí korenie
  • soľ

Zeleninu očistite a dobre umyte. Papriky a čili papričky zbavte jadrovníka so semienkami a nakrájajte na tenké pásiky. Uhorku nastrúhajte na strúhadle, rajčinu, stonkový zeler a reďkovku nakrájajte. Na prípravu zálievky zmiešajte ocot zo sójovou omáčkou, karí korením, soľou, pretlačeným cesnakom a nasekanou pažítkou. Do šalátovej misy dajte premyté klíčky, zeleninu, zalejte zálievkou a všetko spolu premiešajte. Šalát servírujte vychladený.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Tento šalát je vhodnou prílohou k čínskym rezancom s pečenými kačacími prsiami.


Provensálsky šalát s cestovinou
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g cestovín (penne, farfalle)
  • 1 zelená paprika
  • 1 žltá paprika
  • 2 rajčiny
  • 1 šalátová uhorka
  • 1 dlhá biela reďkovka
  • olivový olej
  • krájané čierne olivy
  • žerucha
  • soľ

Na zálievku:

  • 4 PL rajčinového džúsu
  • 2 PL bieleho jogurtu
  • nasekaná bazalka
  • 1 ČL provensálskeho korenia

Cestovinu uvarte podľa návodu na obale, premyte, nechajte odkvapkať a preložte do väčšej šalátovej misy. Pokvapkajte olejom, aby sa nepolepila. Očistenú a umytú zeleninu rozkrájajte na požadované tvary. Zalejte pripravenou zálievkou, všetko spolu premiešajte a dosoľte. Pred servírovaním každú porciu dozdobte kolieskami čiernych olív a lístkami žeruchy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Cestovinový šalát servírujte v jednotlivých miskách vystlaných listami hlávkového alebo ľadového šalátu.


Zeleninovo-mäsový šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g mäsa z kuracích pŕs
  • 1 paradajka
  • 1 paprika
  • 2 jarné cibuľky
  • 1/2 šalátovej uhorky
  • 1/2 hlávky ľadového šalátu
  • 4 reďkovky
  • olivy
  • bylinky
  • čili korenie
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Zeleninu rozkrájajte na rovnomernú kúsky, osoľte, okoreňte a nechajte postáť nech pustí šťavu. Kuracie prsia umyte, osušte papierovou utierkou, nakrájajte ich šikmým rezom na dlhšie tenké pásy. Tie okoreňte čili korením, osoľte a opečte na rozohriatom oleji. Odkvapkanú zeleninu preložte do šalátovej misy, primiešajte mäsové kúsky, pokvapkajte olejom, dochuťte nasekanými bylinkami. Servírujte s čerstvou žemľou alebo zrolované v arabskom chlebe.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Na prípravu rýchlej večere môžete využiť tuniaka z konzervy. Ušetríte tak čas pri práci s mäsom.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 056
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 668
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 948
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 739
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 723
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 168
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 148
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Wall Street - ilustračná fotografia.

Na podvody telekomunikačného giganta WorldCom upozornila whistleblowerka.


2
Veľvyslanec v Británii a bývalý vrchný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj.

K zmene svetového poriadku už prišlo.


Eliška Novotná a 1 ďalší 56

Sledujte s nami online prenos zo zápasu.


2
Americká ministerka vnútornej bezpečnosti Kristi Noemová na ikonickej fotke.

Noemovú prezývajú Barbie z migračného.


Tomáš Nídr a 1 ďalší 1
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 232
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 306
  3. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 909
  4. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 895
  5. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 889
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 694
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 039
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 614
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu