Jednoducho šalát...

Neviete čím zahnať hlad a vychádzajúce slnečné lúče vás pobádajú dať si niečo zdravé, čerstvé, chrumkavé či ľahké a voňavé? Dosť bolo prejedania sa, pripravte si šalát!

Zvládnete to sami

  • Nepodliehajte pohodlnosti a pripravte si šalát doma z čerstvých surovín. Bude zdravší a na pohľad i krajší ako ten, čo sa na vás usmieva z regálov hotových jedál supermarketu. Kde inde môžete popustiť uzdu svojej fantázii ako práve pri príprave šalátov. Kombinácie chutí, vôní a farieb nepoznajú hranice
  • To isté platí aj o príprave zálievok, marinád a dresingov. Bolo by hriechom znehodnotiť čerstvú zeleninu zahusteným hotovým dresingom alebo majonézou z obchodu. Pár kvapkám oleja, citrónovej šťavy alebo octu s vhodnou kombináciou korením a čerstvým bylinkám predsa nič nemôže konkurovať
  • Strach z pocitu hladu pri pohľade na čisto zeleninový šalát rýchlo vyriešite pridaním, kúskov grilovaného alebo vareného mäsa, morských plodov, strukovín, vajíčok či kúskami pečiva navyše

Jarný šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 1 hlávku ľadového šalátu
  • 4 jarné cibuľky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL cukru
  • šťava z jedného citróna
  • soľ, mleté čierne korenie

Ľadový šalát dobre umyte, rozoberte na listy a rozkrájajte alebo natrhajte na menšie kúsky. Pridajte očistenú a na kolieska nakrájané jarné cibuľku aj so zelenou časťou. Zmiešajte v menšej miske citrónovú šťavu, cukor a roztlačený cesnak. Zálievkou zalejte premiešaný šalát. Nakoniec ho pokvapkajte olivovým olejom a dochuťte soľou a korením. Servírujte s čerstvými kúskami pečiva.

Tip: Na zvýšenie energetickej hodnoty pridajte do šalátu natvrdo uvarené vajíčka alebo rozkrájanú omeletu.


Grécky šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 1 šalátová uhorka
  • 1 väčšia zelená paprika
  • 2 mäsité paradajky
  • 1 červená cibuľa
  • 2 PL olivového oleja
  • 200 g syru balkánskeho typu
  • celé čierne a zelené olivy
  • bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Všetku zeleninu očistite, umyte a nakrájajte na približne rovnaké kocky. K zelenine primiešajte olivy bez kôstok a na kocky nakrájaný alebo na kúsky namrvený syr. Jemne ale rovnomerne premiešajte, pridajte nasekané bylinky podľa chuti, najlepšie bazalku a oregano, pokvapkajte olejom a okoreňte a dosoľte podľa chuti a slanosti syra. Servírujte s bielym jogurtom alebo kyslou smotanou a opečeným pečivom

Tip: Na doladenie gréckej chuti si z hustého jogurtu pripravte Tzatziki omáčku a to zmiešaním jogurtu s nastrúhanou šalátovou uhorkou, prelisovaným cesnakom, čiernym korením, soľou, olivovým olejom, trochou citrónovej šťavy a nasekaným kôprom .


Šalát s chuťou Talianska
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g špenátových listov
  • 125 g mozarelly
  • 220 g cherry rajčiniek
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL balzamikového octu
  • čerstvá bazalka
  • čerstvá žerucha
  • soľ, mleté čierne korenie

Špenátové listy umyte a dobre osušte. Z väčších starších lístkov odstráňte stonku. Pripravený špenát vložte do servírovacej šalátovej misy. Pridajte nasekanú bazalku, na polovičky prekrojené cherry rajčinky, na kocky alebo polovičky nakrájanú mozarellu (podľa veľkosti použitého druhu), zalejte olejom a balzamikovým octom a zľahka poprehadzujte, aby sa obalili špenátové listy zálievkou. Dochuťte soľou a korením. Servírujte posypané žeruchovými lístkami.


Zeleninový šalát s klíčkami
Surovina na 4 porcie

  • 450 g fazuľových klíčkov
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 stonky zeleru
  • 2 čili papričky
  • 1 väčšia rajčina
  • 1 šalátová uhorka
  • 1 viazanička reďkovky

Na zálievku:

  • 2 PL vínneho octu
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1 strúčik cesnaku
  • nasekaná pažítka
  • karí korenie
  • soľ

Zeleninu očistite a dobre umyte. Papriky a čili papričky zbavte jadrovníka so semienkami a nakrájajte na tenké pásiky. Uhorku nastrúhajte na strúhadle, rajčinu, stonkový zeler a reďkovku nakrájajte. Na prípravu zálievky zmiešajte ocot zo sójovou omáčkou, karí korením, soľou, pretlačeným cesnakom a nasekanou pažítkou. Do šalátovej misy dajte premyté klíčky, zeleninu, zalejte zálievkou a všetko spolu premiešajte. Šalát servírujte vychladený.

Tip: Tento šalát je vhodnou prílohou k čínskym rezancom s pečenými kačacími prsiami.


Provensálsky šalát s cestovinou
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g cestovín (penne, farfalle)
  • 1 zelená paprika
  • 1 žltá paprika
  • 2 rajčiny
  • 1 šalátová uhorka
  • 1 dlhá biela reďkovka
  • olivový olej
  • krájané čierne olivy
  • žerucha
  • soľ

Na zálievku:

  • 4 PL rajčinového džúsu
  • 2 PL bieleho jogurtu
  • nasekaná bazalka
  • 1 ČL provensálskeho korenia

Cestovinu uvarte podľa návodu na obale, premyte, nechajte odkvapkať a preložte do väčšej šalátovej misy. Pokvapkajte olejom, aby sa nepolepila. Očistenú a umytú zeleninu rozkrájajte na požadované tvary. Zalejte pripravenou zálievkou, všetko spolu premiešajte a dosoľte. Pred servírovaním každú porciu dozdobte kolieskami čiernych olív a lístkami žeruchy.

Tip: Cestovinový šalát servírujte v jednotlivých miskách vystlaných listami hlávkového alebo ľadového šalátu.


Zeleninovo-mäsový šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g mäsa z kuracích pŕs
  • 1 paradajka
  • 1 paprika
  • 2 jarné cibuľky
  • 1/2 šalátovej uhorky
  • 1/2 hlávky ľadového šalátu
  • 4 reďkovky
  • olivy
  • bylinky
  • čili korenie
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Zeleninu rozkrájajte na rovnomernú kúsky, osoľte, okoreňte a nechajte postáť nech pustí šťavu. Kuracie prsia umyte, osušte papierovou utierkou, nakrájajte ich šikmým rezom na dlhšie tenké pásy. Tie okoreňte čili korením, osoľte a opečte na rozohriatom oleji. Odkvapkanú zeleninu preložte do šalátovej misy, primiešajte mäsové kúsky, pokvapkajte olejom, dochuťte nasekanými bylinkami. Servírujte s čerstvou žemľou alebo zrolované v arabskom chlebe.

Tip: Na prípravu rýchlej večere môžete využiť tuniaka z konzervy. Ušetríte tak čas pri práci s mäsom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  3. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  7. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  8. Rastie nám pokrivená generácia?
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  1. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  2. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  3. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  4. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  5. Detské zúbky sú veda
  6. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  7. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  8. Rastie nám pokrivená generácia?
  9. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 15 628
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 579
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 303
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 863
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 983
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 342
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 310
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 096
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 037
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 620

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Alternatíva pre Nemecko skutočnú alternatívu neponúka

Merkelová voľby vyhrala a ostáva mocná. Európa je naozaj vďačná.

DOMOV

Aké stíhačky môžeme a ktoré ponuky sú nereálne?

Rozhodovať sa bude len medzi gripenmi a stíhačkami F-16.

Neprehliadnite tiež

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.