Netradičné veľkonočné menu

Určite sa to stalo už aj vám: keď ste si pomysleli, že aj tohtoročné veľkonočné sviatky budú v znamení údenej šunky, klobásy a majonézového šalátu, najradšej by ste ich mali už za sebou. Môžete to však zmeniť a vychutnať si niečo výnimočné.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Teplý zemiakový šalát so zelerom a špenátom

  • 500 g zemiakov
  • 1 červená paprika
  • 1 hrnček nakrájaného stopkatého zeleru
  • 2 hrnčeky drobných špenátových listov
  • 3 PL vínneho octu
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 nadrobno nakrájaný strúčik cesnaku
  • plátok anglickej slaniny
  • soľ, mleté čierne korenie

Zemiaky olúpeme, nakrájame na štvrťky a pripravujeme v parnej rúre v perforovanej nádobe pri teplote 100 °C asi 15 minút. Papriku rozkrájame na kúsky, pridáme k zemiakom a dusíme asi ďalšie 2 minúty. Podusenú papriku olúpeme, nakrájame na prúžky a spolu zo zemiakmi dáme do misky, pridáme nakrájaný stopkatý zeler a špenátové listy, dochutíme soľou a korením. Vínny ocot, olivový olej a cesnak rozmiešame a na varnej doske mierne zahrejeme. Anglickú slaninu nakrájame, opečieme na panvici a pridáme k ešte teplej omáčke, ktorou potom pripravený šalát polievame.


Jahňacia roláda v lístkovom ceste

  • 500 g kelu
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 30 g masla
  • 1 balíček mrazeného lístkového cesta
  • 500 g jahňacej sekanej
  • 2 vajíčka
  • tymian, oregano
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 zväzok petržlenovej vňate

Oddelíme veľké listy kelu a menšie nakrájame na tenké prúžky. Dáme oddelene do dvoch perforovaných nádob. Cibuľu a cesnak nakrájame na kocky, dáme s maslom do naparovacej misky s plným dnom a všetko podusíme na 100°C po dobu 2 minút. Zmiešame jahňaciu sekanú, vajíčka, tymian, oregano, soľ, korenie, jemne nasekanú vňať, cibuľu, cesnak a nakrájaný kel. Lístkové cesto rozvaľkáme na veľký plát, poukladáme na neho kelové listy a rozotrieme masu zo sekanej. Cesto zrolujeme, vidličkou na hornej strane prepichneme, položíme na vymazaný a múkou vysypaný plech a upečieme. Jahňacie mäso môžeme nahradiť aj mäsom morčacím alebo hovädzím.


Bazový sen

Cesto:

  • 250 g krehkého cesta
  • 2 PL jablkového želé
  • 5 vajec
  • 185 g práškového cukru
  • 185 g mletých mandlí
  • 5 bielkov
  • 2 PL cukru
  • 40 g veľmi mäkkého masla
  • 50 g hladkej múky
  • soľ

Pena:

  • 7 plátkov bielej želatíny
  • 200 ml bazového sirupu
  • 320 g jogurtu
  • 400 g smotany

Okrem toho:

  • múku na pracovnú plochu
  • 100 g mandľových lupienkov a práškový cukor na ozdobu

Krehké cesto rozvaľkáme, položíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri 160°C 10-12 minút. Po upečení ešte teplé potrieme jablkovým želé. Ušľaháme vajíčka s práškovým cukrom a mandľami do peny. Bielky ušľaháme so štipkou soli najskôr na polotuhý sneh, pridáme cukor a vyšľaháme do hustého krému. Do piškótovej peny pridáme maslo, 2 PL snehu, múku a zmiešame. Potom opatrne pridáme zvyšný sneh. Rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 180°C 18-20 minút. Upečenú piškótu zložíme z plechu a necháme vychladiť. Na prípravu peny namočíme želatínu do studenej vody. Rozohrejeme 2 PL sirupu z čiernej bazy a želatínu v ňom rozpustíme. Zmiešame s jogurtom a zvyšným sirupom a necháme vychladnúť. Keď začne sirup s jogurtom hustnúť, ušľaháme hustú šľahačku a primiešame ju do jogurtovej hmoty. Piškótové cesto zložíme z papiera a priečne ho prekrojíme. Časť dáme na krehké cesto a potrieme polovicou krému. Položíme druhý plát piškóty a potrieme zvyšným krémom. Dáme asi na hodinu do chladu. Zdobíme mandľovými lupienkami, ktoré sme predtým zmiešali s trochou vody a práškovým cukrom a nechali skaramelizovať. Nakrájame na kúsky a môžeme dozdobiť kvetmi bazy.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše Finančné Družstvo - projekt s vlastným riešením dôchodkov
  2. BonoPay - platobné služby a vernostný program v jednom
  3. Meškanie výstavby diaľnic brzdí ekonomiku aj stavebný sektor
  4. Legendárna Transsibírska magistrála
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  7. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  8. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  9. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  10. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  1. BonoPay - platobné služby a vernostný program v jednom
  2. Naše Finančné Družstvo - projekt s vlastným riešením dôchodkov
  3. Meškanie výstavby diaľnic brzdí ekonomiku aj stavebný sektor
  4. Používate make-up? Potom spozornite
  5. Legendárna Transsibírska magistrála
  6. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  7. Vianočný bázar chalaňov
  8. Vianočné mecheche 2017
  9. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  10. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 37 222
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 5 254
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 3 010
  4. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 160
  5. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 212
  6. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 210
  7. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 1 156
  8. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 117
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 975
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 891

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Poórovi a jeho ľuďom sa za posledný rok v trnavskej nemocnici darilo

Firmy s väzbami na trnavského podnikateľa dodávajú nemocnici palivo, servisujú počítače a riadia tendre.

KOMENTÁRE

Fico to zabalil, s horúcou kávou si nebude páliť prsty

Aká neopätovaná je náklonnosť kaviarne k Smeru – tam ju predsa nik nemiluje!

Denník SME s knihou Róberta Bezáka

Denník SME pripravil pre vás v utorok 19. decembra špeciálne vydanie.

KULTÚRA

Najškaredšia modelka na svete sa dočkala vlastného filmu

Madame slúžka je netypická francúzska komédia.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Žena, s ktorou som podvádzal svoju priateľku, nás stále obťažuje

Ako sa správať, keď vás terorizuje bývalá milenka a čo si počať, keď manželka nevie vychádzať s peniazmi.

Najkrajšie šaty z červeného koberca v roku 2017

Akými róbami zaujali tento rok známe ženy?

Mariana Kováčová: Najťažšie pre dieťa je, keď sa násilia na ňom dopúšťajú rodičia

Zakladateľka Centra Slniečko nám porozprávala o najakútnejších problémoch detského sveta.

Tri lyžiarske rakúske destinácie: Tu zažijete viac ako lyžovačku

V rakúskych lyžiarskych strediskách na vás okrem skvelých zjazdoviek čaká aj viacero noviniek.

Mariah Carey: Prečo je speváčka považovaná za kráľovnú Vianoc?

Jej žezlo nikto nedokáže prevziať, hoci mnohí by chceli.