Teplý zemiakový šalát so zelerom a špenátom
- 500 g zemiakov
- 1 červená paprika
- 1 hrnček nakrájaného stopkatého zeleru
- 2 hrnčeky drobných špenátových listov
- 3 PL vínneho octu
- 2 PL olivového oleja
- 1 nadrobno nakrájaný strúčik cesnaku
- plátok anglickej slaniny
- soľ, mleté čierne korenie

Zemiaky olúpeme, nakrájame na štvrťky a pripravujeme v parnej rúre v perforovanej nádobe pri teplote 100 °C asi 15 minút. Papriku rozkrájame na kúsky, pridáme k zemiakom a dusíme asi ďalšie 2 minúty. Podusenú papriku olúpeme, nakrájame na prúžky a spolu zo zemiakmi dáme do misky, pridáme nakrájaný stopkatý zeler a špenátové listy, dochutíme soľou a korením. Vínny ocot, olivový olej a cesnak rozmiešame a na varnej doske mierne zahrejeme. Anglickú slaninu nakrájame, opečieme na panvici a pridáme k ešte teplej omáčke, ktorou potom pripravený šalát polievame.
Jahňacia roláda v lístkovom ceste
- 500 g kelu
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 30 g masla
- 1 balíček mrazeného lístkového cesta
- 500 g jahňacej sekanej
- 2 vajíčka
- tymian, oregano
- soľ, mleté čierne korenie
- 1 zväzok petržlenovej vňate

Oddelíme veľké listy kelu a menšie nakrájame na tenké prúžky. Dáme oddelene do dvoch perforovaných nádob. Cibuľu a cesnak nakrájame na kocky, dáme s maslom do naparovacej misky s plným dnom a všetko podusíme na 100°C po dobu 2 minút. Zmiešame jahňaciu sekanú, vajíčka, tymian, oregano, soľ, korenie, jemne nasekanú vňať, cibuľu, cesnak a nakrájaný kel. Lístkové cesto rozvaľkáme na veľký plát, poukladáme na neho kelové listy a rozotrieme masu zo sekanej. Cesto zrolujeme, vidličkou na hornej strane prepichneme, položíme na vymazaný a múkou vysypaný plech a upečieme. Jahňacie mäso môžeme nahradiť aj mäsom morčacím alebo hovädzím.
Bazový sen
Cesto:
- 250 g krehkého cesta
- 2 PL jablkového želé
- 5 vajec
- 185 g práškového cukru
- 185 g mletých mandlí
- 5 bielkov
- 2 PL cukru
- 40 g veľmi mäkkého masla
- 50 g hladkej múky
- soľ
Pena:
- 7 plátkov bielej želatíny
- 200 ml bazového sirupu
- 320 g jogurtu
- 400 g smotany
Okrem toho:

- múku na pracovnú plochu
- 100 g mandľových lupienkov a práškový cukor na ozdobu
Krehké cesto rozvaľkáme, položíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri 160°C 10-12 minút. Po upečení ešte teplé potrieme jablkovým želé. Ušľaháme vajíčka s práškovým cukrom a mandľami do peny. Bielky ušľaháme so štipkou soli najskôr na polotuhý sneh, pridáme cukor a vyšľaháme do hustého krému. Do piškótovej peny pridáme maslo, 2 PL snehu, múku a zmiešame. Potom opatrne pridáme zvyšný sneh. Rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 180°C 18-20 minút. Upečenú piškótu zložíme z plechu a necháme vychladiť. Na prípravu peny namočíme želatínu do studenej vody. Rozohrejeme 2 PL sirupu z čiernej bazy a želatínu v ňom rozpustíme. Zmiešame s jogurtom a zvyšným sirupom a necháme vychladnúť. Keď začne sirup s jogurtom hustnúť, ušľaháme hustú šľahačku a primiešame ju do jogurtovej hmoty. Piškótové cesto zložíme z papiera a priečne ho prekrojíme. Časť dáme na krehké cesto a potrieme polovicou krému. Položíme druhý plát piškóty a potrieme zvyšným krémom. Dáme asi na hodinu do chladu. Zdobíme mandľovými lupienkami, ktoré sme predtým zmiešali s trochou vody a práškovým cukrom a nechali skaramelizovať. Nakrájame na kúsky a môžeme dozdobiť kvetmi bazy.
Autor: Miele, redakcia