Netradičné veľkonočné menu

Určite sa to stalo už aj vám: keď ste si pomysleli, že aj tohtoročné veľkonočné sviatky budú v znamení údenej šunky, klobásy a majonézového šalátu, najradšej by ste ich mali už za sebou. Môžete to však zmeniť a vychutnať si niečo výnimočné.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Teplý zemiakový šalát so zelerom a špenátom

  • 500 g zemiakov
  • 1 červená paprika
  • 1 hrnček nakrájaného stopkatého zeleru
  • 2 hrnčeky drobných špenátových listov
  • 3 PL vínneho octu
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 nadrobno nakrájaný strúčik cesnaku
  • plátok anglickej slaniny
  • soľ, mleté čierne korenie

Zemiaky olúpeme, nakrájame na štvrťky a pripravujeme v parnej rúre v perforovanej nádobe pri teplote 100 °C asi 15 minút. Papriku rozkrájame na kúsky, pridáme k zemiakom a dusíme asi ďalšie 2 minúty. Podusenú papriku olúpeme, nakrájame na prúžky a spolu zo zemiakmi dáme do misky, pridáme nakrájaný stopkatý zeler a špenátové listy, dochutíme soľou a korením. Vínny ocot, olivový olej a cesnak rozmiešame a na varnej doske mierne zahrejeme. Anglickú slaninu nakrájame, opečieme na panvici a pridáme k ešte teplej omáčke, ktorou potom pripravený šalát polievame.


Jahňacia roláda v lístkovom ceste

  • 500 g kelu
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 30 g masla
  • 1 balíček mrazeného lístkového cesta
  • 500 g jahňacej sekanej
  • 2 vajíčka
  • tymian, oregano
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 zväzok petržlenovej vňate

Oddelíme veľké listy kelu a menšie nakrájame na tenké prúžky. Dáme oddelene do dvoch perforovaných nádob. Cibuľu a cesnak nakrájame na kocky, dáme s maslom do naparovacej misky s plným dnom a všetko podusíme na 100°C po dobu 2 minút. Zmiešame jahňaciu sekanú, vajíčka, tymian, oregano, soľ, korenie, jemne nasekanú vňať, cibuľu, cesnak a nakrájaný kel. Lístkové cesto rozvaľkáme na veľký plát, poukladáme na neho kelové listy a rozotrieme masu zo sekanej. Cesto zrolujeme, vidličkou na hornej strane prepichneme, položíme na vymazaný a múkou vysypaný plech a upečieme. Jahňacie mäso môžeme nahradiť aj mäsom morčacím alebo hovädzím.


Bazový sen

Cesto:

  • 250 g krehkého cesta
  • 2 PL jablkového želé
  • 5 vajec
  • 185 g práškového cukru
  • 185 g mletých mandlí
  • 5 bielkov
  • 2 PL cukru
  • 40 g veľmi mäkkého masla
  • 50 g hladkej múky
  • soľ

Pena:

  • 7 plátkov bielej želatíny
  • 200 ml bazového sirupu
  • 320 g jogurtu
  • 400 g smotany

Okrem toho:

  • múku na pracovnú plochu
  • 100 g mandľových lupienkov a práškový cukor na ozdobu

Krehké cesto rozvaľkáme, položíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri 160°C 10-12 minút. Po upečení ešte teplé potrieme jablkovým želé. Ušľaháme vajíčka s práškovým cukrom a mandľami do peny. Bielky ušľaháme so štipkou soli najskôr na polotuhý sneh, pridáme cukor a vyšľaháme do hustého krému. Do piškótovej peny pridáme maslo, 2 PL snehu, múku a zmiešame. Potom opatrne pridáme zvyšný sneh. Rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 180°C 18-20 minút. Upečenú piškótu zložíme z plechu a necháme vychladiť. Na prípravu peny namočíme želatínu do studenej vody. Rozohrejeme 2 PL sirupu z čiernej bazy a želatínu v ňom rozpustíme. Zmiešame s jogurtom a zvyšným sirupom a necháme vychladnúť. Keď začne sirup s jogurtom hustnúť, ušľaháme hustú šľahačku a primiešame ju do jogurtovej hmoty. Piškótové cesto zložíme z papiera a priečne ho prekrojíme. Časť dáme na krehké cesto a potrieme polovicou krému. Položíme druhý plát piškóty a potrieme zvyšným krémom. Dáme asi na hodinu do chladu. Zdobíme mandľovými lupienkami, ktoré sme predtým zmiešali s trochou vody a práškovým cukrom a nechali skaramelizovať. Nakrájame na kúsky a môžeme dozdobiť kvetmi bazy.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  2. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  3. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  10. Kam do tepla v januári?
  1. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  2. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  3. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  4. Alarica – new business project in the market of shoes
  5. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  6. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  7. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  8. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  9. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  10. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 18 654
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 8 190
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 370
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 125
  5. Kam do tepla v januári? 1 799
  6. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 530
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 402
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 1 323
  9. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 904
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 857

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zarábajú milióny na úkor štátu. Priekupníkov dreva sa nedarí odstaviť

Niektoré firmy, ktoré len skupujú drevo a posúvajú ho ďalej, majú s Lesmi SR uzatvorené nevypovedateľné zmluvy.

KOMENTÁRE

Starostlivosť vzorného hospodára

Podozrenie, že sa o milióny podelili, asi napadá kdekomu.

ŠPORT

Nechcel som, aby Nasťa odišla. Dnes to chápem, tvrdí jej brat

Ako je možné, že Kuzminová vyhráva, a naši nie, čudujú sa Rusi.

SVET

Nemeckí socialisti tesne odhlasovali koalíciu s Merkelovou

Vláda môže vzniknúť na Veľkú noc.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Moja žena na materskej chce najať upratovačku

Psychologička radí, ako zorganizovať pomoc v domácnosti a čo robiť pri rozvode blízkej rodiny.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.