Netradičné veľkonočné menu

Určite sa to stalo už aj vám: keď ste si pomysleli, že aj tohtoročné veľkonočné sviatky budú v znamení údenej šunky, klobásy a majonézového šalátu, najradšej by ste ich mali už za sebou. Môžete to však zmeniť a vychutnať si niečo výnimočné.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Teplý zemiakový šalát so zelerom a špenátom

  • 500 g zemiakov
  • 1 červená paprika
  • 1 hrnček nakrájaného stopkatého zeleru
  • 2 hrnčeky drobných špenátových listov
  • 3 PL vínneho octu
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 nadrobno nakrájaný strúčik cesnaku
  • plátok anglickej slaniny
  • soľ, mleté čierne korenie

Zemiaky olúpeme, nakrájame na štvrťky a pripravujeme v parnej rúre v perforovanej nádobe pri teplote 100 °C asi 15 minút. Papriku rozkrájame na kúsky, pridáme k zemiakom a dusíme asi ďalšie 2 minúty. Podusenú papriku olúpeme, nakrájame na prúžky a spolu zo zemiakmi dáme do misky, pridáme nakrájaný stopkatý zeler a špenátové listy, dochutíme soľou a korením. Vínny ocot, olivový olej a cesnak rozmiešame a na varnej doske mierne zahrejeme. Anglickú slaninu nakrájame, opečieme na panvici a pridáme k ešte teplej omáčke, ktorou potom pripravený šalát polievame.

Článok pokračuje pod video reklamou

Jahňacia roláda v lístkovom ceste

  • 500 g kelu
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 30 g masla
  • 1 balíček mrazeného lístkového cesta
  • 500 g jahňacej sekanej
  • 2 vajíčka
  • tymian, oregano
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 zväzok petržlenovej vňate

Oddelíme veľké listy kelu a menšie nakrájame na tenké prúžky. Dáme oddelene do dvoch perforovaných nádob. Cibuľu a cesnak nakrájame na kocky, dáme s maslom do naparovacej misky s plným dnom a všetko podusíme na 100°C po dobu 2 minút. Zmiešame jahňaciu sekanú, vajíčka, tymian, oregano, soľ, korenie, jemne nasekanú vňať, cibuľu, cesnak a nakrájaný kel. Lístkové cesto rozvaľkáme na veľký plát, poukladáme na neho kelové listy a rozotrieme masu zo sekanej. Cesto zrolujeme, vidličkou na hornej strane prepichneme, položíme na vymazaný a múkou vysypaný plech a upečieme. Jahňacie mäso môžeme nahradiť aj mäsom morčacím alebo hovädzím.


Bazový sen

Cesto:

  • 250 g krehkého cesta
  • 2 PL jablkového želé
  • 5 vajec
  • 185 g práškového cukru
  • 185 g mletých mandlí
  • 5 bielkov
  • 2 PL cukru
  • 40 g veľmi mäkkého masla
  • 50 g hladkej múky
  • soľ

Pena:

  • 7 plátkov bielej želatíny
  • 200 ml bazového sirupu
  • 320 g jogurtu
  • 400 g smotany

Okrem toho:

  • múku na pracovnú plochu
  • 100 g mandľových lupienkov a práškový cukor na ozdobu

Krehké cesto rozvaľkáme, položíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri 160°C 10-12 minút. Po upečení ešte teplé potrieme jablkovým želé. Ušľaháme vajíčka s práškovým cukrom a mandľami do peny. Bielky ušľaháme so štipkou soli najskôr na polotuhý sneh, pridáme cukor a vyšľaháme do hustého krému. Do piškótovej peny pridáme maslo, 2 PL snehu, múku a zmiešame. Potom opatrne pridáme zvyšný sneh. Rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 180°C 18-20 minút. Upečenú piškótu zložíme z plechu a necháme vychladiť. Na prípravu peny namočíme želatínu do studenej vody. Rozohrejeme 2 PL sirupu z čiernej bazy a želatínu v ňom rozpustíme. Zmiešame s jogurtom a zvyšným sirupom a necháme vychladnúť. Keď začne sirup s jogurtom hustnúť, ušľaháme hustú šľahačku a primiešame ju do jogurtovej hmoty. Piškótové cesto zložíme z papiera a priečne ho prekrojíme. Časť dáme na krehké cesto a potrieme polovicou krému. Položíme druhý plát piškóty a potrieme zvyšným krémom. Dáme asi na hodinu do chladu. Zdobíme mandľovými lupienkami, ktoré sme predtým zmiešali s trochou vody a práškovým cukrom a nechali skaramelizovať. Nakrájame na kúsky a môžeme dozdobiť kvetmi bazy.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 17 577
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 13 987
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 222
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 204
  5. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 6 903
  6. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 6 387
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 5 326
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 034
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 817
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 361

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

V centre Prahy sa zrútila časť budovy, trosky zavalili piatich ľudí

Na mieste zasahujú hasiči i záchranári.

DOMOV

Viac stíhačiek ako my kúpili z okolitých krajín len Poliaci

Náklady na letovú hodinu majú americké F-16 rádovo vyššie ako gripeny.

Neprehliadnite tiež

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Herečka Judit Bárdos: Nie každá chvíľa v tomto povolaní vás stopercentne baví

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.