"VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL"

Nie je vajce ako vajce

Vajce bolo od nepamäti symbolom jari a plodnosti. V posledných rokoch sa však považuje za symbol Veľkej Noci. Preto je správny čas na to, aby ste sa o vajíčkach dozvedeli niečo viac. Viete, ako ich nakupovať, správne variť a skladovať? Poradíme vám...

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Výber vajec bez zdravotnej ujmy

  • Určite by ste mali vajíčka kupovať iba v obchodoch alebo v špeciálnych „vajíčkových stánkoch“, iba tak máte záruku, že sa o nich dozviete viac. Domáce vajíčka sú síce fajn, ale dátum znášky sa z nich nedozviete.
  • Nehanbite sa papierové alebo plastové balenie otvoriť ešte skôr, ako si ho vložíte do nákupného košíka. Pohľadom skontrolujte, či vajíčka nie sú popraskané, znečistené od trusu, alebo nebodaj plesne, čo sa často stáva pri teplotných výkyvoch. Takisto by ste nemali kupovať vajcia priamo z palety pristavenej v strede uličky rozpáleného obchodu – nemáte istotu, ako dlho tam už je, kým ju nejaký pracovník uloží do chladiaceho pultu.

Čo sa dozviete z obalu a zo škrupiny?

Označenie vajec je jednotné v rámci celej Európskej a to v postupnosti – spôsob nosníc, krajina pôvodu (SK) a registračné číslo chovu.

  • Vajíčka sú zväčša balené v plastových alebo papierových obaloch. Najdôležitejšia vec na obale, ktorú by ste si mali vždy všímať, je dátum konečnej spotreby. Výrobca môže uvádzať i dátum znášky, ktorá by mala byť viditeľne označená i na jednotlivých kusoch vajíčok. Od dátumu znášky majú vajíčka pri správnom skladovaní trvanlivosť 28 dní.
  • Veľkosť vajíčok je označovaná ako oblečenie písmenami S, M, L a XL. Pričom XL znamená, že vajíčka majú hmotnosť viac ako 73 gramov, L je v rozmedzí 73 až 63 gramov, M – 63 až 53 gramov a S má menej ako 53 gramov. Na kuchynské účely a pečenie sú uvedené vajíčka s označením M.
  • Čísla a písmená na vajci neurčujú iba dátum a veľkosť, ale aj krajinu pôvodu a číselný kód producenta, podľa ktorého sa dá presne určiť, z ktorej farmy vajíčka pochádzajú.
  • Ďalej je to spôsob chovu nosníc, a teda i kvalita vajíčok. Vajcia s číslom 0 sú z ekologického Biochovu, 1 znamená chov vo voľnom výbehu, 2 chov na podlahe s podstielkou v halách, 3 klietkový chov.
  • Kvalita vajíčok sa označuje písmenom A podľa predpisov EÚ. Nižšia trieda vajíčok B a C sa smie dodávať iba do priemyslu a s vajíčkami s takým označením by ste sa v obchodných reťazcoch nemali nikdy stretnúť.

Ako ich správne skladovať?

  • Ideálne podmienky na skladovanie vajíčok sú sucho a skôr chlad v rozpätí od 5 do 12 stupňov Celzia. Aj pri preprave by teplota nemala prekročiť 17 až 18 stupňov. Pozor teda i na „zabudnuté“ vajíčka v rozpálenom aute pri dlhšom nákupe.
  • Vajíčkam neprospievajú ani teplotné výkyvy z tepla do zimy a naopak, keďže majú tendenciu sa zarosiť, škrupiny zostanú v balení vlhké, čo spôsobuje množenie baktérií a plesní.
  • Vajíčka vždy ukladajte špičkou nadol, najlepšie v tvarovaných priehradkách v chladničke priamo na to určených. Keďže škrupina je čiastočne priepustná, nikdy znečistené vajíčka neumývajte vodou. Skrátili by ste tak jej ochrannú funkciu a lehotu použiteľnosti.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  3. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  1. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  2. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  3. Detské zúbky sú veda
  4. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  5. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  6. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  8. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  9. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  10. Rastie nám pokrivená generácia?
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 10 226
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 4 689
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 814
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 286
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 513
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 283
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 053
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 873
  9. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 790
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 782

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Minúta po minúte: Študenti budú opäť pochodovať proti korupcii

Organizátori na protikorupčný protest pozvali aj premiéra Roberta Fica.

PRIMÁR

Päťdesiatnici a stres: Po päťdesiatke začne stres zabíjať

Nikto nie je stavaný na to, aby prežíval dlhodobý stres.

SVET

Po páde z mosta do Vltavy zomrel český herec Jan Tříska

Okolnosti pádu vyšetruje polícia.

Neprehliadnite tiež

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.

Južná Morava: Dobré víno, história a prírodné krásy

Pri návšteve južnej Moravy vás čakajú neopakovateľné zážitky spojené s ochutnávaním kvalitného vína, spoznávaním bohatej histórie a prírodných unikátov.