"VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL"

Nie je vajce ako vajce

Vajce bolo od nepamäti symbolom jari a plodnosti. V posledných rokoch sa však považuje za symbol Veľkej Noci. Preto je správny čas na to, aby ste sa o vajíčkach dozvedeli niečo viac. Viete, ako ich nakupovať, správne variť a skladovať? Poradíme vám...

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Výber vajec bez zdravotnej ujmy

  • Určite by ste mali vajíčka kupovať iba v obchodoch alebo v špeciálnych „vajíčkových stánkoch“, iba tak máte záruku, že sa o nich dozviete viac. Domáce vajíčka sú síce fajn, ale dátum znášky sa z nich nedozviete.
  • Nehanbite sa papierové alebo plastové balenie otvoriť ešte skôr, ako si ho vložíte do nákupného košíka. Pohľadom skontrolujte, či vajíčka nie sú popraskané, znečistené od trusu, alebo nebodaj plesne, čo sa často stáva pri teplotných výkyvoch. Takisto by ste nemali kupovať vajcia priamo z palety pristavenej v strede uličky rozpáleného obchodu – nemáte istotu, ako dlho tam už je, kým ju nejaký pracovník uloží do chladiaceho pultu.

Čo sa dozviete z obalu a zo škrupiny?

Označenie vajec je jednotné v rámci celej Európskej a to v postupnosti – spôsob nosníc, krajina pôvodu (SK) a registračné číslo chovu.

Článok pokračuje pod video reklamou
  • Vajíčka sú zväčša balené v plastových alebo papierových obaloch. Najdôležitejšia vec na obale, ktorú by ste si mali vždy všímať, je dátum konečnej spotreby. Výrobca môže uvádzať i dátum znášky, ktorá by mala byť viditeľne označená i na jednotlivých kusoch vajíčok. Od dátumu znášky majú vajíčka pri správnom skladovaní trvanlivosť 28 dní.
  • Veľkosť vajíčok je označovaná ako oblečenie písmenami S, M, L a XL. Pričom XL znamená, že vajíčka majú hmotnosť viac ako 73 gramov, L je v rozmedzí 73 až 63 gramov, M – 63 až 53 gramov a S má menej ako 53 gramov. Na kuchynské účely a pečenie sú uvedené vajíčka s označením M.
  • Čísla a písmená na vajci neurčujú iba dátum a veľkosť, ale aj krajinu pôvodu a číselný kód producenta, podľa ktorého sa dá presne určiť, z ktorej farmy vajíčka pochádzajú.
  • Ďalej je to spôsob chovu nosníc, a teda i kvalita vajíčok. Vajcia s číslom 0 sú z ekologického Biochovu, 1 znamená chov vo voľnom výbehu, 2 chov na podlahe s podstielkou v halách, 3 klietkový chov.
  • Kvalita vajíčok sa označuje písmenom A podľa predpisov EÚ. Nižšia trieda vajíčok B a C sa smie dodávať iba do priemyslu a s vajíčkami s takým označením by ste sa v obchodných reťazcoch nemali nikdy stretnúť.

Ako ich správne skladovať?

  • Ideálne podmienky na skladovanie vajíčok sú sucho a skôr chlad v rozpätí od 5 do 12 stupňov Celzia. Aj pri preprave by teplota nemala prekročiť 17 až 18 stupňov. Pozor teda i na „zabudnuté“ vajíčka v rozpálenom aute pri dlhšom nákupe.
  • Vajíčkam neprospievajú ani teplotné výkyvy z tepla do zimy a naopak, keďže majú tendenciu sa zarosiť, škrupiny zostanú v balení vlhké, čo spôsobuje množenie baktérií a plesní.
  • Vajíčka vždy ukladajte špičkou nadol, najlepšie v tvarovaných priehradkách v chladničke priamo na to určených. Keďže škrupina je čiastočne priepustná, nikdy znečistené vajíčka neumývajte vodou. Skrátili by ste tak jej ochrannú funkciu a lehotu použiteľnosti.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 567
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 664
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 440
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 437
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 663
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 442
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 703
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 659
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 797
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 238

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.