Ako kupovať vajcia
Určite by ste mali vajíčka kupovať iba v obchodoch alebo v špeciálnych „vajíčkových stánkoch“, iba tak máte záruku, že sa o nich dozviete viac. Domáce vajíčka sú síce fajn, ale dátum znášky sa z nich nedozviete.
- Nehanbite sa papierové alebo plastové balenie otvoriť ešte skôr, ako si ho vložíte do nákupného košíka. Pohľadom skontrolujte, či vajíčka nie sú popraskané, znečistené od trusu, alebo nebodaj plesne, čo sa často stáva pri teplotných výkyvoch. Takisto by ste nemali kupovať vajcia priamo z palety pristavenej v strede uličky rozpáleného obchodu – nemáte istotu, ako dlho tam už je, kým ju nejaký pracovník uloží do chladiaceho pultu.
Označenie vajec - čo sa dozviete z obalu a zo škrupiny?
Označenie vajec je jednotné v rámci celej Európskej a to v postupnosti – spôsob nosníc, krajina pôvodu (SK) a registračné číslo chovu.
Vajíčka sú zväčša balené v plastových alebo papierových obaloch. Najdôležitejšia vec na obale, ktorú by ste si mali vždy všímať, je dátum konečnej spotreby. Výrobca môže uvádzať i dátum znášky, ktorá by mala byť viditeľne označená i na jednotlivých kusoch vajíčok. Od dátumu znášky majú vajíčka pri správnom skladovaní trvanlivosť 28 dní.
Koľko gramov má vajce
Veľkosť vajíčok je označovaná ako oblečenie písmenami S, M, L a XL. Pričom XL znamená, že vajíčka majú hmotnosť viac ako 73 gramov, L je v rozmedzí 73 až 63 gramov, M – 63 až 53 gramov a S má menej ako 53 gramov. Na kuchynské účely a pečenie sú uvedené vajíčka s označením M.
Čo znamenajú čísla na vajciach
Čísla a písmená na vajci neurčujú iba dátum a veľkosť, ale aj krajinu pôvodu a číselný kód producenta, podľa ktorého sa dá presne určiť, z ktorej farmy vajíčka pochádzajú.
- Ďalej je to spôsob chovu nosníc, a teda i kvalita vajíčok. Vajcia s číslom 0 sú z ekologického Biochovu, 1 znamená chov vo voľnom výbehu, 2 chov na podlahe s podstielkou v halách, 3 klietkový chov.
- Kvalita vajíčok sa označuje písmenom A podľa predpisov EÚ. Nižšia trieda vajíčok B a C sa smie dodávať iba do priemyslu a s vajíčkami s takým označením by ste sa v obchodných reťazcoch nemali nikdy stretnúť.
Ako správne skladovať vajcia
- Ideálne podmienky na skladovanie vajíčok sú sucho a skôr chlad v rozpätí od 5 do 12 stupňov Celzia. Aj pri preprave by teplota nemala prekročiť 17 až 18 stupňov. Pozor teda i na „zabudnuté“ vajíčka v rozpálenom aute pri dlhšom nákupe.
- Vajíčkam neprospievajú ani teplotné výkyvy z tepla do zimy a naopak, keďže majú tendenciu sa zarosiť, škrupiny zostanú v balení vlhké, čo spôsobuje množenie baktérií a plesní.
- Vajíčka vždy ukladajte špičkou nadol, najlepšie v tvarovaných priehradkách v chladničke priamo na to určených. Keďže škrupina je čiastočne priepustná, nikdy znečistené vajíčka neumývajte vodou. Skrátili by ste tak jej ochrannú funkciu a lehotu použiteľnosti.
Autor: mag