"VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL"

Tradičné symboly Veľkej noci

Tri klasické veľkonočné múčniky, ktoré piekli už naše babičky...

Veľkonočný baránok
suroviny na 1 baránka

  • 150 g masla
  • 150 g cukru
  • 150 g polohrubej múky
  • 3 vajíčka
  • kôru z jedného citróna
  • tuk a strúhanka na vysypanie formy
  • forma baránka

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Formu dobre vymastite a vysypte strúhankou. Ak použijete dvojdielnu formu, nezabudnite vymazať a vysypať i vrchný diel. Bielka vyšľahajte na tuhý sneh. Zmäknuté maslo, cukor, žĺtka a nastrúhanú kôru z citróna alebo pomaranča vymiešajte na hladký krém. Zľahka primiešajte múku a sneh. Cesto naplňte do formy a dajte piecť. Pečte približne 40 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte formu niekoľko minút vychladnúť a až potom baránka vyklopte. Pred servírovaním baránka posypte práškovým cukrom alebo potrite bielkovou či citrónovou polevou.


Biskupský chlebíček
suroviny na 1 chlebík

  • 120 g práškového cukru
  • 120 g kandizovaného ovocia
  • 120 g hrubej múky
  • 30 g hrozienok
  • 6 vajíčok
  • šťava z polovice citróna
  • tuk a múka na vysypanie formy
  • forma na chlebík alebo na srnčí chrbát

Rúru prehrejte na 175 stupňov. Formu vymažte tukom a vysypte múkou. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtky vymiešajte s cukrom a citrónovou šťavou. Pridajte umyté hrozienka a na kocky nakrájané kandizované ovocie. Nakoniec primiešavajte striedavo múku a sneh z bielkov. Hmotu vylejte do pripravenej formy a dajte piecť. Pečte približne 20 minút. Po vyklopení môžete servírovať poprášené práškovým cukrom alebo poliate čokoládovou polevou.

Tip: Kandizované ovocie môžete nahradiť kôrou, nasekanými orechmi, mandľovými lupienkami a na výraznejšiu vôňu môžete recept doplniť o rum alebo ľubovoľnú arómu.


Veľkonočný mazanec
suroviny na 2 bochníky

  • 500 g polohrubej múky
  • 200 – 250 ml mlieka
  • 150 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 50 g nasekaných mandlí
  • 50 g hrozienok
  • 30 g vlašských orechov
  • 2 – 3 žĺtky
  • citrónová kôra
  • balenie čerstvého droždia
  • 1/2 balíčka vanilínového cukru
  • 1– 2 PL rumu
  • muškátový kvet
  • mletý aníz
  • štipka soli
  • vajíčko na potieranie
  • kúsok masla na potretie

Z droždia, cukru, vlažného mlieka a 2 PL múky urobte kvások a uložte ho na teplé miesto. Prepláchnuté hrozienka dajte do misky a zalejte ich rumom. Vo väčšej mise zmiešajte múku, cukor, vanilkový cukor, soľ, citrónovú kôru a korenia. Do zmesi pridajte kvások, žĺtky, hrozienka, dve tretiny posekaných mandlí, nasekané orechy a nakoniec rozpustené maslo.

Cesto spracujte, povrch posypte trochou múky a nechajte dobre vykysnúť. Hotové cesto premieste na doske a rozdeľte na dve časti a vytvarujte na bochníky. Tie presuňte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ešte podkysnúť. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Mazance uprostred narežte malým krížom, potrite vajíčkom, posypte zvyškom mandlí a dajte piecť – 5 až 10 minút prudko pečte, potom teplotu znížte na 160 stupňov a pečte približne 45 minút.

Ku koncu môžete teplotu znížiť na 100 stupňov a prikryť bochníky papierom na pečenie, aby neprihoreli. Upečené mazance potrite rozpusteným maslom, presuňte ich na kovový rošt, aby vychladli. Servírujte rozkrájané s priloženým maslom alebo s džemom.

Tip: Pri vysokých kysnutých cestách, ako sú mazanec, posúch alebo vianočka, si prepečenie až po stred overte drevenou špajdľou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 9 532
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 733
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 646
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 2 162
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 048
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 530
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 405
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 382
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 211
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 996

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Fotografka z Tour: Sagan má výraznú tvár, je fotogenický. Je to prosto chlap

Češka Markéta Navrátilová bola dlhé roky jedinou ženou, ktorá fotila Tour de France z motorky.

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Za dva roky dali prácu 80 ľuďom.

AUTO

V garáži opatruje rodinné dedičstvo: Škodu 120 GLS

Najdrahšia verzia škodovky mala ako jediná olejový chladič.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.