"VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL"

Tradičné symboly Veľkej noci

Tri klasické veľkonočné múčniky, ktoré piekli už naše babičky...

Veľkonočný baránok
suroviny na 1 baránka

  • 150 g masla
  • 150 g cukru
  • 150 g polohrubej múky
  • 3 vajíčka
  • kôru z jedného citróna
  • tuk a strúhanka na vysypanie formy
  • forma baránka

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Formu dobre vymastite a vysypte strúhankou. Ak použijete dvojdielnu formu, nezabudnite vymazať a vysypať i vrchný diel. Bielka vyšľahajte na tuhý sneh. Zmäknuté maslo, cukor, žĺtka a nastrúhanú kôru z citróna alebo pomaranča vymiešajte na hladký krém. Zľahka primiešajte múku a sneh. Cesto naplňte do formy a dajte piecť. Pečte približne 40 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte formu niekoľko minút vychladnúť a až potom baránka vyklopte. Pred servírovaním baránka posypte práškovým cukrom alebo potrite bielkovou či citrónovou polevou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Biskupský chlebíček
suroviny na 1 chlebík

  • 120 g práškového cukru
  • 120 g kandizovaného ovocia
  • 120 g hrubej múky
  • 30 g hrozienok
  • 6 vajíčok
  • šťava z polovice citróna
  • tuk a múka na vysypanie formy
  • forma na chlebík alebo na srnčí chrbát

Rúru prehrejte na 175 stupňov. Formu vymažte tukom a vysypte múkou. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtky vymiešajte s cukrom a citrónovou šťavou. Pridajte umyté hrozienka a na kocky nakrájané kandizované ovocie. Nakoniec primiešavajte striedavo múku a sneh z bielkov. Hmotu vylejte do pripravenej formy a dajte piecť. Pečte približne 20 minút. Po vyklopení môžete servírovať poprášené práškovým cukrom alebo poliate čokoládovou polevou.

Tip: Kandizované ovocie môžete nahradiť kôrou, nasekanými orechmi, mandľovými lupienkami a na výraznejšiu vôňu môžete recept doplniť o rum alebo ľubovoľnú arómu.


Veľkonočný mazanec
suroviny na 2 bochníky

  • 500 g polohrubej múky
  • 200 – 250 ml mlieka
  • 150 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 50 g nasekaných mandlí
  • 50 g hrozienok
  • 30 g vlašských orechov
  • 2 – 3 žĺtky
  • citrónová kôra
  • balenie čerstvého droždia
  • 1/2 balíčka vanilínového cukru
  • 1– 2 PL rumu
  • muškátový kvet
  • mletý aníz
  • štipka soli
  • vajíčko na potieranie
  • kúsok masla na potretie

Z droždia, cukru, vlažného mlieka a 2 PL múky urobte kvások a uložte ho na teplé miesto. Prepláchnuté hrozienka dajte do misky a zalejte ich rumom. Vo väčšej mise zmiešajte múku, cukor, vanilkový cukor, soľ, citrónovú kôru a korenia. Do zmesi pridajte kvások, žĺtky, hrozienka, dve tretiny posekaných mandlí, nasekané orechy a nakoniec rozpustené maslo.

Cesto spracujte, povrch posypte trochou múky a nechajte dobre vykysnúť. Hotové cesto premieste na doske a rozdeľte na dve časti a vytvarujte na bochníky. Tie presuňte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ešte podkysnúť. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Mazance uprostred narežte malým krížom, potrite vajíčkom, posypte zvyškom mandlí a dajte piecť – 5 až 10 minút prudko pečte, potom teplotu znížte na 160 stupňov a pečte približne 45 minút.

Ku koncu môžete teplotu znížiť na 100 stupňov a prikryť bochníky papierom na pečenie, aby neprihoreli. Upečené mazance potrite rozpusteným maslom, presuňte ich na kovový rošt, aby vychladli. Servírujte rozkrájané s priloženým maslom alebo s džemom.

Tip: Pri vysokých kysnutých cestách, ako sú mazanec, posúch alebo vianočka, si prepečenie až po stred overte drevenou špajdľou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Najkrajšie cyklotrasy na Slovensku nie sú iba v Bratislave
  2. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  3. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  4. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  5. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  6. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
  7. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
  8. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  9. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  10. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  1. O2 a Matej Tóth otvárajú druhý ročník O2 Športovej akadémie
  2. METRO ukáže zákazníkom najnovšie trendy v gastronómii
  3. Joint International Week 2018 na EU v Bratislave
  4. Podpredseda vlády Vietnamu podporuje spoluprácu s EU v BA
  5. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  6. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  7. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  8. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
  9. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
  10. Poľovníkom sa nestaneš, musíš sa ním narodiť!
  1. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 15 915
  2. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 15 855
  3. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 14 588
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 13 819
  5. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť 11 152
  6. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 10 395
  7. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 5 953
  8. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 4 305
  9. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 3 002
  10. Klima efekt bez klimatizácie 2 966

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Marián Leško

Kováčik je naozaj špeciálny prokurátor. Ako chráni mocných?

Prokuratúra ochraňuje privilegovaných.

ŽENA

Vojvodkyňa Kate porodila druhého syna

Do britskej kráľovskej rodiny pribudol ďalší člen.

Neprehliadnite tiež

PR manažérka slovenských hviezd: Úspech umelcov je vykúpený množstvom driny

Adriána Čahojová tvrdí, že alfou a omegou dobrého PR je propagovať iba to, čomu veríte.

Vojvodkyňa Kate porodila druhého syna

Do kráľovskej rodiny pribudol ďalší člen. Kate a William majú svojho tretieho potomka.

Briti majú o následníka trónu viac. Pozrite si kráľovské deti

Ako vyzerali členovia britskej kráľovskej rodiny na detských snímkach?

Pippa Middleton čaká svoje prvé dieťa

Mladšia sestra vojvodkyne Kate porodí v októbri.

Začína sa týždeň Fashion Revolution. Aj Slováci chcú zmeniť módnu mašinériu

Najväčšia módna iniciatíva na svete vstupuje do piateho ročníka.