SME
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky
"VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL"

Tradičné symboly Veľkej noci

Tri klasické veľkonočné múčniky, ktoré piekli už naše babičky...

Veľkonočný baránok
suroviny na 1 baránka

  • 150 g masla
  • 150 g cukru
  • 150 g polohrubej múky
  • 3 vajíčka
  • kôru z jedného citróna
  • tuk a strúhanka na vysypanie formy
  • forma baránka

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Formu dobre vymastite a vysypte strúhankou. Ak použijete dvojdielnu formu, nezabudnite vymazať a vysypať i vrchný diel. Bielka vyšľahajte na tuhý sneh. Zmäknuté maslo, cukor, žĺtka a nastrúhanú kôru z citróna alebo pomaranča vymiešajte na hladký krém. Zľahka primiešajte múku a sneh. Cesto naplňte do formy a dajte piecť. Pečte približne 40 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte formu niekoľko minút vychladnúť a až potom baránka vyklopte. Pred servírovaním baránka posypte práškovým cukrom alebo potrite bielkovou či citrónovou polevou.

Skryť Vypnúť reklamu

Biskupský chlebíček
suroviny na 1 chlebík

  • 120 g práškového cukru
  • 120 g kandizovaného ovocia
  • 120 g hrubej múky
  • 30 g hrozienok
  • 6 vajíčok
  • šťava z polovice citróna
  • tuk a múka na vysypanie formy
  • forma na chlebík alebo na srnčí chrbát

Rúru prehrejte na 175 stupňov. Formu vymažte tukom a vysypte múkou. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtky vymiešajte s cukrom a citrónovou šťavou. Pridajte umyté hrozienka a na kocky nakrájané kandizované ovocie. Nakoniec primiešavajte striedavo múku a sneh z bielkov. Hmotu vylejte do pripravenej formy a dajte piecť. Pečte približne 20 minút. Po vyklopení môžete servírovať poprášené práškovým cukrom alebo poliate čokoládovou polevou.

Tip: Kandizované ovocie môžete nahradiť kôrou, nasekanými orechmi, mandľovými lupienkami a na výraznejšiu vôňu môžete recept doplniť o rum alebo ľubovoľnú arómu.

Skryť Vypnúť reklamu

Veľkonočný mazanec
suroviny na 2 bochníky

  • 500 g polohrubej múky
  • 200 – 250 ml mlieka
  • 150 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 50 g nasekaných mandlí
  • 50 g hrozienok
  • 30 g vlašských orechov
  • 2 – 3 žĺtky
  • citrónová kôra
  • balenie čerstvého droždia
  • 1/2 balíčka vanilínového cukru
  • 1– 2 PL rumu
  • muškátový kvet
  • mletý aníz
  • štipka soli
  • vajíčko na potieranie
  • kúsok masla na potretie

Z droždia, cukru, vlažného mlieka a 2 PL múky urobte kvások a uložte ho na teplé miesto. Prepláchnuté hrozienka dajte do misky a zalejte ich rumom. Vo väčšej mise zmiešajte múku, cukor, vanilkový cukor, soľ, citrónovú kôru a korenia. Do zmesi pridajte kvások, žĺtky, hrozienka, dve tretiny posekaných mandlí, nasekané orechy a nakoniec rozpustené maslo.

Cesto spracujte, povrch posypte trochou múky a nechajte dobre vykysnúť. Hotové cesto premieste na doske a rozdeľte na dve časti a vytvarujte na bochníky. Tie presuňte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ešte podkysnúť. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Mazance uprostred narežte malým krížom, potrite vajíčkom, posypte zvyškom mandlí a dajte piecť – 5 až 10 minút prudko pečte, potom teplotu znížte na 160 stupňov a pečte približne 45 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Ku koncu môžete teplotu znížiť na 100 stupňov a prikryť bochníky papierom na pečenie, aby neprihoreli. Upečené mazance potrite rozpusteným maslom, presuňte ich na kovový rošt, aby vychladli. Servírujte rozkrájané s priloženým maslom alebo s džemom.

Tip: Pri vysokých kysnutých cestách, ako sú mazanec, posúch alebo vianočka, si prepečenie až po stred overte drevenou špajdľou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 725
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 721
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 928
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 876
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 595
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 458
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 859
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 589
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 534
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 461
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračná fotografia.

Denník SME odhadol, aký bude očkovací kalendár.

19 h
Plošné testovanie na Covid-19.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 233-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 894 obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

6 h
DNES PÍŠE ELENA ELEKOVÁ

Na čom sa budeme smiať po pandémii

Elena Eleková

Som vďačná tým, ktorí nahrádzajú podráždenie a nenávisť radosťou.

20. jan

Neprehliadnite tiež

Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

6 h

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt
Michaela Žureková

Sami seba sa pýtate - nebudem pre toho druhého bremenom?

21. jan