SME
Sobota, 25. september, 2021 | Meniny má VladislavKrížovkyKrížovky
"VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL"

Tradičné symboly Veľkej noci

Tri klasické veľkonočné múčniky, ktoré piekli už naše babičky...

Veľkonočný baránok
suroviny na 1 baránka

  • 150 g masla
  • 150 g cukru
  • 150 g polohrubej múky
  • 3 vajíčka
  • kôru z jedného citróna
  • tuk a strúhanka na vysypanie formy
  • forma baránka

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Formu dobre vymastite a vysypte strúhankou. Ak použijete dvojdielnu formu, nezabudnite vymazať a vysypať i vrchný diel. Bielka vyšľahajte na tuhý sneh. Zmäknuté maslo, cukor, žĺtka a nastrúhanú kôru z citróna alebo pomaranča vymiešajte na hladký krém. Zľahka primiešajte múku a sneh. Cesto naplňte do formy a dajte piecť. Pečte približne 40 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte formu niekoľko minút vychladnúť a až potom baránka vyklopte. Pred servírovaním baránka posypte práškovým cukrom alebo potrite bielkovou či citrónovou polevou.

Skryť Vypnúť reklamu

Biskupský chlebíček
suroviny na 1 chlebík

  • 120 g práškového cukru
  • 120 g kandizovaného ovocia
  • 120 g hrubej múky
  • 30 g hrozienok
  • 6 vajíčok
  • šťava z polovice citróna
  • tuk a múka na vysypanie formy
  • forma na chlebík alebo na srnčí chrbát

Rúru prehrejte na 175 stupňov. Formu vymažte tukom a vysypte múkou. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtky vymiešajte s cukrom a citrónovou šťavou. Pridajte umyté hrozienka a na kocky nakrájané kandizované ovocie. Nakoniec primiešavajte striedavo múku a sneh z bielkov. Hmotu vylejte do pripravenej formy a dajte piecť. Pečte približne 20 minút. Po vyklopení môžete servírovať poprášené práškovým cukrom alebo poliate čokoládovou polevou.

Tip: Kandizované ovocie môžete nahradiť kôrou, nasekanými orechmi, mandľovými lupienkami a na výraznejšiu vôňu môžete recept doplniť o rum alebo ľubovoľnú arómu.

Skryť Vypnúť reklamu

Veľkonočný mazanec
suroviny na 2 bochníky

  • 500 g polohrubej múky
  • 200 – 250 ml mlieka
  • 150 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 50 g nasekaných mandlí
  • 50 g hrozienok
  • 30 g vlašských orechov
  • 2 – 3 žĺtky
  • citrónová kôra
  • balenie čerstvého droždia
  • 1/2 balíčka vanilínového cukru
  • 1– 2 PL rumu
  • muškátový kvet
  • mletý aníz
  • štipka soli
  • vajíčko na potieranie
  • kúsok masla na potretie

Z droždia, cukru, vlažného mlieka a 2 PL múky urobte kvások a uložte ho na teplé miesto. Prepláchnuté hrozienka dajte do misky a zalejte ich rumom. Vo väčšej mise zmiešajte múku, cukor, vanilkový cukor, soľ, citrónovú kôru a korenia. Do zmesi pridajte kvások, žĺtky, hrozienka, dve tretiny posekaných mandlí, nasekané orechy a nakoniec rozpustené maslo.

Cesto spracujte, povrch posypte trochou múky a nechajte dobre vykysnúť. Hotové cesto premieste na doske a rozdeľte na dve časti a vytvarujte na bochníky. Tie presuňte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ešte podkysnúť. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Mazance uprostred narežte malým krížom, potrite vajíčkom, posypte zvyškom mandlí a dajte piecť – 5 až 10 minút prudko pečte, potom teplotu znížte na 160 stupňov a pečte približne 45 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Ku koncu môžete teplotu znížiť na 100 stupňov a prikryť bochníky papierom na pečenie, aby neprihoreli. Upečené mazance potrite rozpusteným maslom, presuňte ich na kovový rošt, aby vychladli. Servírujte rozkrájané s priloženým maslom alebo s džemom.

Tip: Pri vysokých kysnutých cestách, ako sú mazanec, posúch alebo vianočka, si prepečenie až po stred overte drevenou špajdľou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  2. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  4. Znalec slovenského brandy
  5. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  6. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Samočistiace vypínače chránia pred infekciami
  2. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  3. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  4. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  5. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  6. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  7. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  10. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 891
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 670
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 576
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 4 362
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 687
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 519
  7. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 3 449
  8. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 325
  9. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 3 002
  10. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 888
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Angela Merkelová bola nemeckou kancelárkou 16 rokov.

Merkelová udržala jednotnú Európu.


9 h
Hlasovanie poštou sa už začalo.

Otázky a odpovede o voľbách v Nemecku.


24. sep
Ocenený A. Akram. Rodený Londýnčan sa srdcom cíti ako východniar.

Cudzinec nie je našinec, aj po 20 rokoch na Slovensku akoby stál medzi dverami.


24. sep

Neprehliadnite tiež

Múzeum Albertina vo Viedni

Vo Viedni vystavujú desiatky jeho diel.


Maroš Puček 10 h
Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


23. sep
Neochota a strach vrátiť sa po pandémii k starému (teda normálnemu) spôsobu života späť medzi ľudí sa nazýva jaskynný syndróm.

Osobné stretnutia niektorým nechýbajú.


21. sep
ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


20. sep

Blogy SME

  1. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  2. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  3. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  4. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  5. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  6. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  7. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  8. Šťastná domácnosť: Viem, že viete umyť okná. A toto ste skúsili?
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 682
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 12 209
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 151
  4. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 514
  5. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 5 331
  6. Peter Chudý: Aký je motív sledovania špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica? Kompromitácia alebo príprava na spáchanie násilného trestného činu? 3 873
  7. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 3 832
  8. Pavel Dvořák: Ako ma zmenilo desať rokov v Číne 3 730
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu