Ako dlho ich variť?
Tiež sa vám občas stalo, že ste túžili po vajíčkach uvarených namäkko, akosi ste sa pozabudli pri domácich prácach a na vajíčka si spomenuli, až keď vyvrela voda a ony len – len že nevybuchli? Najlepší pomocník je časovač na varnom paneli, ktorý sa vypne sám, alebo kuchynské minútky, ktoré vás hlasným pípaním upozornia, že už máte vaše obľúbené vajíčka uvarené. Koľko minút je však dosť a koľko už priveľa?
Namäkko - varte vajíčka 2,5 až 3 minúty
Na "hniličku" - 4 až 5 minút
Natvrdo - 8 až 10 minút
Každá minúta navyše je určená pre veľkostné rozdiely vajec. Čas varenia rátajte od okamihu zovretia vody. Dlhé varenie vajíčok a tiež uskladnenie už uvarených spôsobuje uvoľnenie síry v žĺtku, okraje alebo niekedy aj celý žĺtok zozelenie a vyzerá nepekne.
Tip: Pomiešali vám vaše ratolesti uvarené vajíčka medzi tie neuvarené, alebo pri prípravách neviete, ktoré sú ktoré? Odhalí to jednoduchý test. Rozkrúťte prstami vajíčko na hladkej ploche ako ruletu. Kým uvarené vajíčko sa krásne a dlho točí, tomu surovému v tom bráni riedky obsah, ktorý sa prelieva z jednej strany na druhú.
Čo s toľkými vajcami?
Prerátali ste sa pri príprave veľkonočnej nádielky alebo vaši malí kúpači prispeli do rodinného rozpočtu množstvom varených vajíčok? Ste už prejedení a neviete, čo s nimi? Tu je pár rád na ozvláštnenie jednoduchých receptov.
Mramorovanie
Vajíčka uvarené natvrdo naklepnite pomocou lyžice alebo o stôl tak, aby vznikla sieť prasklín, ale škrupina držala pevne na vajíčku bez opadania. Pripravte im farebný kúpeľ, či už z vyvarených cibuľových šupiek, alebo vylúhovaného čierneho čaju, ponorte vajíčka do horúceho kúpeľa, aby ich voda prekryla celé a nechajte postáť aj po vychladnutí vody najmenej štyri hodiny.
Po ošúpaní budú bielka vyzdobené farebným mramorovým vzorom. Šikovnejšie a modernejšie gazdinky často siahajú po potravinárskych farbivách alebo červenom víne či cviklovej šťave. Sú vhodné ako dekorácia do šalátov, obložených studených mís alebo len tak. Takto pripraveným farebným vajíčkam neodolá žiadny, i keď už prejedený stolovník...
Vysmážanie
Znie to možno čudne, ale i vajíčka sa môžu stať chrumkavou vysmážanou pochúťkou.
Keďže na hladkom vajíčku by sa len ťažko udržal klasický trojobal, je nutné pripraviť si cestíčko. Malo by sa podobať na slané palacinkové cesto, obohatené o výrazné korenie, akým je karí alebo čili. Potom už stačí iba vajíčko ponoriť do cestíčka, vložiť do rozpáleného oleja a vysmažiť dozlatista. Servírujte s čerstvou zeleninou.
Sýtejším a slávnostnejším jedlom, ktoré je určené i ako hlavný chod, sú takzvané škótske vajíčka. Potrebovať budete mleté ochutené mäso, surové vajíčko, hladkú múku a strúhanku. Varené vajíčka obalíte do mäsovej fašírkovej zmesi každé zvlášť.
Vzniknuté guľky vypražte na oleji, nechajte odkvapkať a servírujte prekrojené na polovice so zemiakovou kašou. Je to akási obmena dobre známej sekanej s vajíčkom uprostred. Tu však hrúbka mäsovej gule určuje výdatnosť pokrmu. Navyše si môže každý člen rodiny ochutiť svoj kúsok mäsa inými koreninami podľa želania.
Autor: mag