Ovocný tvarohový zákusok
- 500 g tvarohu
- 100 g cukru
- 100 g masla
- 3 vajíčka
- 3 PL polohrubej múky
- balíček vanilínového cukru
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- drobné ovocie podľa chuti (ríbezle, maliny, čučoriedky)
- tuk a strúhanka na vysypanie formy
- tortová forma
Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Vymiešajte zmäknuté maslo s cukrom a so žĺtkami. Postupne prisypávajte múku zmiešanú s práškom do pečiva, tvaroh a nakoniec zľahka vmiešajte sneh z bielkov. Polovicu pripraveného cesta vlejte do vymastenej a strúhankou vysypanej tortovej formy, posypte celú plochu ovocím a vlejte druhú polovicu cesta. Na vrch opäť naukladajte ovocie. Dajte piecť do rúry pri teplote 180 stupňov približne na 40 minút alebo kým okraje nezozlatnú. Servírujte so šľahačkou.
Tip: Namiesto šľahačky skúste pripraviť polevu zmiešaním vanilínového cukru s kyslou smotanou alebo bielym jogurtom.
Tvarožník
Na cesto:
- 250 g polohrubej múky
- 75 g cukru
- 50 g zmäknutého masla
- balíček vanilínového cukru
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- vajíčko
- kôra z polovice citróna
- tortová forma
Na plnku:
- 500 g mäkkého tučného tvarohu
- 4 vajíčka
- 150 g masla
- 125 g cukru
- balenie práškového pudingu s vanilkovou príchuťou
- balíček vanilínového cukru

Všetky suroviny na cesto zmiešajte a na pomúčenej doske vypracujte rukami. Ak sa vám zdá cesto lepkavé, dajte ho na chvíľku zabalené vo fólii odstáť do chladničky. Cesto vyvaľkajte a vyformujte na dno formy tak, aby presahovalo aj na boky. Popritláčajte ho prstami a poprepichujte vidličkou. Maslo na plnku rozpustite a nechajte vychladnúť. Pudingový prášok zmiešajte s tvarohom, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridajte vajíčka a vlejte maslo. Poriadne premiešajte a vlejte na pripravené cesto. Pečte v rúre predhriatej na 190 stupňov približne hodinu. Servírujte poprášené práškovým cukrom alebo poliate medom.
Makový tvarožník
Na cesto:
- 250 g polohrubej múky
- 150 g masla
- 60 g práškového cukru
- 2 balíčky vanilínového cukru
- 2 žĺtky
- ČL prášku do pečiva
- žĺtok na potretie
- tortová forma
Na makovú plnku:
- 200 g mletého maku
- 60 g práškového cukru
- 50 g rozpusteného masla
- 2 PL citrónovej šťavy
- 3 PL slivkového lekváru
Na tvarohovú plnku:
- 250 g mäkkého tvarohu
- 60 g práškového cukru
- 2 vajíčka
- 2 bielky (ostali vám z prípravy cesta)
- 200 g kyslej smotany
- 2 PL hrubej múky
Všetky suroviny na cesto okrem žĺtka na potieranie spracujte rukami na pomúčenej doske. Cesto vyvaľkajte na tenký guľatý plát a opatrne s pomocou valčeka ho preneste do vymastenej formy. Prstami ho popritláčajte o dno i okraje formy. Prebytočné vyčnievajúce kúsky cesta odrežte a odložte bokom. Zmiešaním všetkých surovín pripravte makovú plnku, ktorú navrstvite na cesto. Tak isto pripravte i tvarohovú plnku, do ktorej nakoniec jemne vmiešajte sneh zo štyroch bielkov. Tvarohovú plnku natrite na makovú, povrch dohlaďte a dozdobte povykrajovanými tvarmi zo zvyšného cesta. Dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečte 30 minút. Po uplynutí tohto času koláč vyberte a potrite rozšľahaným žĺtkom s troškou vody. Dajte naspäť a dopečte druhú polhodinu. Servírujte posypaný práškovým cukrom.
Tip: Keďže koláčik počas pečenia naberá na objeme, je lepšie vyplniť boky formy cestom iba do dvoch tretín.
Tmavý tvarohový sen
Na korpus:
- 225 g kakaových sušienok
- 50 g masla
Na plnku:
- 400 g jemného tvarohu
- 225 g kvalitnej horkej čokolády
- 100 g cukru
- 4 vajíčka
- 280 ml šľahačkovej smotany
- 5 PL čokoládového alebo kávového likéru
- tuk na vymazanie formy
- tortová forma

Dno tortovej formy vymastite. Sušienky pomeľte alebo podrvte a zalejte ich rozpusteným maslom. Hmotu preložte a popritláčajte lyžicou o dno formy. Korpus nechajte vychladnúť. Vo vodnom kúpeli rozpustite nalámanú čokoládu. Rúru predhrejte na 150 stupňov. Vyšľahajte tvaroh, cukor a vajíčka do penista, a na najnižších otáčkach primiešavajte do krému čokoládu, smotanu a likér. Zmes nalejte na korpus a pečte približne hodinu. Zákusok je hotový, keď je lesklý, rôsolovitý a v strede tmavší. Nechajte ho vo forme vychladnúť a niekoľko hodín odstáť. Servírujte poliate likérom alebo čokoládovou polevou.
Tip: Po vybratí z rúry opatrne tenkým nožom obrežte a oddeľte pripečený korpus od formy. Po vychladnutí sa bude zákusok z formy ľahšie vyberať.
Svieže tvarohové rezy
Na cesto:
- 300 g práškového cukru
- 250 g hladkej múky
- 3 vajíčka
- 200 ml mlieka
- 150 ml oleja
- balíček vanilínového cukru
- balíček prášku do pečiva
- tuk a strúhanka na vysypanie plechu
- hlboký plech na pečenie
Na plnku:
- 500 g tvarohu
- 250 g masla
- 200 g práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
Želé poleva:
- 2 balíčky pudingového prášku s vanilkovou príchuťou
- 500 ml kvalitného pomarančového džúsu
- cukor podľa potreby
Vajíčka vyšľahajte s cukrom, vanilínovým cukrom, pridajte olej, mlieko a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto vlejte na vymastený a vysypaný plech a upečte v predhriatej rúre na 200 stupňov. Po 20 minútach by mal byť korpus upečený. Po vychladnutí natrite korpus tvarohovým krémom, ktorý pripravíte zmiešaním všetkých surovín. V džúse rozmiešajte cukor a práškové pudingy, prevarte do zhustnutia a natrite na tvarohovú plnku. Nechajte vychladnúť a môžete servírovať.
Tip: Medzi želé a tvarohovú plnku môžete naukladať kúsky ovocia.
Strúhaný tvarohový zákusok
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 250 g tuku na pečenie
- 150 g práškového cukru
- 4 PL kakaa
- žĺtok
- balíček prášku do pečiva
Na plnku:
- 750 g jemného tvarohu
- 200 g práškového cukru
- 3 žĺtky
- 4 bielky (jeden ostal z prípravy cesta)
- balíček vanilínového cukru
- kôra z jedného citróna
- tuk na vymazanie plechu
- hlboký plech na pečenie

Suroviny na cesto zmiešajte na pomúčenej doske a vypracujte cesto, ktoré nechajte zachladiť v chladničke. Zmiešajte tvaroh, cukry, žĺtky a citrónovú kôru na krém. Nakoniec primiešajte sneh z bielkov. Vychladené cesto prekrojte na polovicu. Jednu polovicu nastrúhajte na hrubom strúhadle na vymastený plech, potrite tvarohovou plnkou a na vrch nastrúhajte druhú polovicu cesta. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov, približne 30 minút. Po vychladnutí zákusok nakrájajte na úhľadné rezy a môžete servírovať.
Dvojfarebná nepečená torta
- balenie detských guľatých piškót
- 500 g mäkkého jemného tvarohu
- 400 ml mlieka
- balíček čírej želatíny
- 200 g práškového cukru
- 2 balenia práškovej šľahačky
- 4 PL kakaa
- ovocný sirup
- aróma
- tortová forma
Tortovú formu vysteľte alobalom, poukladajte naň jednu alebo dve vrstvy piškót tak, aby pokryli dno formy. Jemne ich prelejte ovocným sirupom, aby nasiakli. Želatínu namočte do polovice studeného mlieka, nechajte ju napučať podľa návodu na obale, neskôr zahrejte a nechajte vychladnúť. Práškovú šľahačku vyšľahajte s mliekom podľa návodu na obale. Tvaroh vymiešajte s cukrom, prilejte vychladenú želatínu a vmiešajte hotovú šľahačku. Krém rozdeľte na dve polovice. Do jedného primiešajte vanilkovú alebo citrónovú arómu, do druhého kakao. Navrstvite na piškóty najskôr biely a potom hnedý krém. Nechajte v chladničke poriadne stuhnúť a môžete servírovať. Dozdobte nastrúhanou čokoládou a lístkami mäty.
Autor: mag