"VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL"

Čarovanie s tvarohom

Čo by to bolo za Veľkú noc, ak by na sviatočnom stole chýbali tvarohové maškrty? Že sa vám už prejedli štrúdle a buchty? Inšpirujte sa našimi receptami!

Ovocný tvarohový zákusok

  • 500 g tvarohu
  • 100 g cukru
  • 100 g masla
  • 3 vajíčka
  • 3 PL polohrubej múky
  • balíček vanilínového cukru
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • drobné ovocie podľa chuti (ríbezle, maliny, čučoriedky)
  • tuk a strúhanka na vysypanie formy
  • tortová forma

Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Vymiešajte zmäknuté maslo s cukrom a so žĺtkami. Postupne prisypávajte múku zmiešanú s práškom do pečiva, tvaroh a nakoniec zľahka vmiešajte sneh z bielkov. Polovicu pripraveného cesta vlejte do vymastenej a strúhankou vysypanej tortovej formy, posypte celú plochu ovocím a vlejte druhú polovicu cesta. Na vrch opäť naukladajte ovocie. Dajte piecť do rúry pri teplote 180 stupňov približne na 40 minút alebo kým okraje nezozlatnú. Servírujte so šľahačkou.

Tip: Namiesto šľahačky skúste pripraviť polevu zmiešaním vanilínového cukru s kyslou smotanou alebo bielym jogurtom.


Tvarožník

Na cesto:

  • 250 g polohrubej múky
  • 75 g cukru
  • 50 g zmäknutého masla
  • balíček vanilínového cukru
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • vajíčko
  • kôra z polovice citróna
  • tortová forma

Na plnku:

  • 500 g mäkkého tučného tvarohu
  • 4 vajíčka
  • 150 g masla
  • 125 g cukru
  • balenie práškového pudingu s vanilkovou príchuťou
  • balíček vanilínového cukru

Všetky suroviny na cesto zmiešajte a na pomúčenej doske vypracujte rukami. Ak sa vám zdá cesto lepkavé, dajte ho na chvíľku zabalené vo fólii odstáť do chladničky. Cesto vyvaľkajte a vyformujte na dno formy tak, aby presahovalo aj na boky. Popritláčajte ho prstami a poprepichujte vidličkou. Maslo na plnku rozpustite a nechajte vychladnúť. Pudingový prášok zmiešajte s tvarohom, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridajte vajíčka a vlejte maslo. Poriadne premiešajte a vlejte na pripravené cesto. Pečte v rúre predhriatej na 190 stupňov približne hodinu. Servírujte poprášené práškovým cukrom alebo poliate medom.


Makový tvarožník

Na cesto:

  • 250 g polohrubej múky
  • 150 g masla
  • 60 g práškového cukru
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 2 žĺtky
  • ČL prášku do pečiva
  • žĺtok na potretie
  • tortová forma

Na makovú plnku:

  • 200 g mletého maku
  • 60 g práškového cukru
  • 50 g rozpusteného masla
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 3 PL slivkového lekváru

Na tvarohovú plnku:

  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 60 g práškového cukru
  • 2 vajíčka
  • 2 bielky (ostali vám z prípravy cesta)
  • 200 g kyslej smotany
  • 2 PL hrubej múky

Všetky suroviny na cesto okrem žĺtka na potieranie spracujte rukami na pomúčenej doske. Cesto vyvaľkajte na tenký guľatý plát a opatrne s pomocou valčeka ho preneste do vymastenej formy. Prstami ho popritláčajte o dno i okraje formy. Prebytočné vyčnievajúce kúsky cesta odrežte a odložte bokom. Zmiešaním všetkých surovín pripravte makovú plnku, ktorú navrstvite na cesto. Tak isto pripravte i tvarohovú plnku, do ktorej nakoniec jemne vmiešajte sneh zo štyroch bielkov. Tvarohovú plnku natrite na makovú, povrch dohlaďte a dozdobte povykrajovanými tvarmi zo zvyšného cesta. Dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečte 30 minút. Po uplynutí tohto času koláč vyberte a potrite rozšľahaným žĺtkom s troškou vody. Dajte naspäť a dopečte druhú polhodinu. Servírujte posypaný práškovým cukrom.

Tip: Keďže koláčik počas pečenia naberá na objeme, je lepšie vyplniť boky formy cestom iba do dvoch tretín.


Tmavý tvarohový sen

Na korpus:

  • 225 g kakaových sušienok
  • 50 g masla

Na plnku:

  • 400 g jemného tvarohu
  • 225 g kvalitnej horkej čokolády
  • 100 g cukru
  • 4 vajíčka
  • 280 ml šľahačkovej smotany
  • 5 PL čokoládového alebo kávového likéru
  • tuk na vymazanie formy
  • tortová forma

Dno tortovej formy vymastite. Sušienky pomeľte alebo podrvte a zalejte ich rozpusteným maslom. Hmotu preložte a popritláčajte lyžicou o dno formy. Korpus nechajte vychladnúť. Vo vodnom kúpeli rozpustite nalámanú čokoládu. Rúru predhrejte na 150 stupňov. Vyšľahajte tvaroh, cukor a vajíčka do penista, a na najnižších otáčkach primiešavajte do krému čokoládu, smotanu a likér. Zmes nalejte na korpus a pečte približne hodinu. Zákusok je hotový, keď je lesklý, rôsolovitý a v strede tmavší. Nechajte ho vo forme vychladnúť a niekoľko hodín odstáť. Servírujte poliate likérom alebo čokoládovou polevou.

Tip: Po vybratí z rúry opatrne tenkým nožom obrežte a oddeľte pripečený korpus od formy. Po vychladnutí sa bude zákusok z formy ľahšie vyberať.


Svieže tvarohové rezy

Na cesto:

  • 300 g práškového cukru
  • 250 g hladkej múky
  • 3 vajíčka
  • 200 ml mlieka
  • 150 ml oleja
  • balíček vanilínového cukru
  • balíček prášku do pečiva
  • tuk a strúhanka na vysypanie plechu
  • hlboký plech na pečenie

Na plnku:

  • 500 g tvarohu
  • 250 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru

Želé poleva:

  • 2 balíčky pudingového prášku s vanilkovou príchuťou
  • 500 ml kvalitného pomarančového džúsu
  • cukor podľa potreby

Vajíčka vyšľahajte s cukrom, vanilínovým cukrom, pridajte olej, mlieko a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto vlejte na vymastený a vysypaný plech a upečte v predhriatej rúre na 200 stupňov. Po 20 minútach by mal byť korpus upečený. Po vychladnutí natrite korpus tvarohovým krémom, ktorý pripravíte zmiešaním všetkých surovín. V džúse rozmiešajte cukor a práškové pudingy, prevarte do zhustnutia a natrite na tvarohovú plnku. Nechajte vychladnúť a môžete servírovať.

Tip: Medzi želé a tvarohovú plnku môžete naukladať kúsky ovocia.


Strúhaný tvarohový zákusok

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 250 g tuku na pečenie
  • 150 g práškového cukru
  • 4 PL kakaa
  • žĺtok
  • balíček prášku do pečiva

Na plnku:

  • 750 g jemného tvarohu
  • 200 g práškového cukru
  • 3 žĺtky
  • 4 bielky (jeden ostal z prípravy cesta)
  • balíček vanilínového cukru
  • kôra z jedného citróna
  • tuk na vymazanie plechu
  • hlboký plech na pečenie

Suroviny na cesto zmiešajte na pomúčenej doske a vypracujte cesto, ktoré nechajte zachladiť v chladničke. Zmiešajte tvaroh, cukry, žĺtky a citrónovú kôru na krém. Nakoniec primiešajte sneh z bielkov. Vychladené cesto prekrojte na polovicu. Jednu polovicu nastrúhajte na hrubom strúhadle na vymastený plech, potrite tvarohovou plnkou a na vrch nastrúhajte druhú polovicu cesta. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov, približne 30 minút. Po vychladnutí zákusok nakrájajte na úhľadné rezy a môžete servírovať.


Dvojfarebná nepečená torta

  • balenie detských guľatých piškót
  • 500 g mäkkého jemného tvarohu
  • 400 ml mlieka
  • balíček čírej želatíny
  • 200 g práškového cukru
  • 2 balenia práškovej šľahačky
  • 4 PL kakaa
  • ovocný sirup
  • aróma
  • tortová forma

Tortovú formu vysteľte alobalom, poukladajte naň jednu alebo dve vrstvy piškót tak, aby pokryli dno formy. Jemne ich prelejte ovocným sirupom, aby nasiakli. Želatínu namočte do polovice studeného mlieka, nechajte ju napučať podľa návodu na obale, neskôr zahrejte a nechajte vychladnúť. Práškovú šľahačku vyšľahajte s mliekom podľa návodu na obale. Tvaroh vymiešajte s cukrom, prilejte vychladenú želatínu a vmiešajte hotovú šľahačku. Krém rozdeľte na dve polovice. Do jedného primiešajte vanilkovú alebo citrónovú arómu, do druhého kakao. Navrstvite na piškóty najskôr biely a potom hnedý krém. Nechajte v chladničke poriadne stuhnúť a môžete servírovať. Dozdobte nastrúhanou čokoládou a lístkami mäty.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Hitparáda štiav
  2. 14. ročník AmCham „JOB FAIR“ v Košiciach
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  5. Malé knedličky, veľké dojmy
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  7. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  8. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  9. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  10. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 421
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 9 013
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 277
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 736
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 606
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 4 543
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 457
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 854
  9. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 219
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 179

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Dankovi poškodilo bozkávanie výložiek, za premiéra ho už väčšina nechce

Kým v decembri bol podľa agentúry Focus Andrej Danko favoritom na budúceho premiéra, dnes jeho akceptácia u ľudí výrazne klesla.

KULTÚRA

Oscar nemá logiku. 5 dôvodov, prečo vyhral Moonlight

Mal šťastie, že nie je sci-fi.

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. S tvrdou silou nemáme šancu.

Neprehliadnite tiež

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazil svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Zajačia paštéta

Domáca paštéta chutí úplne inak ako tá, ktorú bežne dostať v obchode. Ak sa vám nelení stráviť nejaký čas v kuchyni, dajte sa do prípravy.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop