SME
Utorok, 1. december, 2020 | Meniny má EdmundKrížovkyKrížovky
"VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL"

Veľkonočný obed

Po očistnom a dlhom pôste si opäť môžete dopriať pestré mäsové menu.

Jahňacie kotlety so špenátom
suroviny na 4 porcie

  • 800 g jahňacích kotliet
  • 5 cl brandy alebo whisky
  • 3 PL olivového oleja
  • strúčik cesnaku
  • čerstvý rozmarín
  • mäta
  • soľ
  • mleté čierne korenie


Na špenátovú prílohu:

  • 200 g špenátových listov
  • 100 ml smotany
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Plátky cesnaku zmiešajte s olivovým olejom a nasekaným rozmarínom a mätou. Umyté kotlety vložte do tejto marinády, zalejte alkoholom a nechajte najmenej dve hodiny marinovať. Odležané kotlety sprudka opečte a dajte dopiecť spolu s marinádou do rúry vyhriatej na 160 stupňov. Pečte približne 20 minút, aby si vnútri zachovali ružovú farbu. Na oleji speňte plátky cesnaku, zalejte ho smotanou a pomaly varte, kým nezačne hustnúť. Pridajte natrhané špenátové listy, soľ, korenie a prehrejte. Kotlety servírujte so špenátom a s varenými bylinkovými zemiakmi.

Tip: Ak je špenátová príloha aj napriek vašej snahe pririedka, vhoďte do nej kocku masla obalenú v múke. Po prehriatí omáčka zhustne.


Králik na cesnaku a cibuli
suroviny na 4 porcie

  • králik
  • 100 g bravčovej masti
  • 10 strúčikov cesnaku
  • 3 cibule
  • ČL mletej rasce
  • mletá sladká červená paprika
  • 2 PL horčice
  • PL hladkej múky
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Dobre umytého, rozporciovaného a odblaneného králika prudko opečte na masti. Pridajte na plátky nakrájaný cesnak, cibuľu, rascu, mletú papriku, korenie a soľ. Podlejte vodou alebo vývarom a duste približne hodinu a pol, alebo kým nie je mäso mäkké až po kosť. Občas kontrolujte, či sa neodparila všetka šťava, a podľa potreby znova podlejte. Ku koncu pečenia výpek zahustite trochou vody, v ktorej rozmiešate horčicu a múku. Nechajte prevrieť a môžete servírovať so zemiakmi, s ryžou alebo knedľou.

Tip: Pre jemnejšiu arómu môžete cesnak nahradiť kúskom nastrúhaného čerstvého ďumbiera a dvoma polievkovými lyžicami citrónovej šťavy.


Morčacia roláda so šampiňónmi
suroviny na 4 porcie

  • väčšie morčacie stehno alebo prsia
  • 60 g anglickej slaniny
  • 200 g ochuteného mletého mäsa
  • petržlenová vňať
  • 250 g masla
  • 10 šampiňónov
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Zmiešaním 200 g zmäknutého masla, štipky soli a dvoch hrstí nasekanej petržlenovej vňate si pripravte bylinkové maslo. Morčacie prsia alebo vykostené stehno narežte, naklepte cez potravinársku fóliu, vytvarujte do obdĺžnika, osoľte a okoreňte. Mäso natrite bylinkovým maslom, k jednému okraju naukladajte niekoľko plátkov anglickej slaniny, na ňu mletú mäsovú zmes a štvrtky šampiňónov. Opatrne zrolujte a zabezpečte potravinárskou niťou, drevenými alebo kovovými ihlami. Rolku opečte na kúsku masla, aby sa zatiahla, a vložte do zapekacej misky. Okolo poukladajte zvyšné kúsky šampiňónov, nakrájanej slaniny, zalejte vodou alebo bujónom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečte približne hodinu za občasného prelievania výpekom. Pred dopečením môžete na roládu naukladať zvyšné plátky masla. Servírujte rozkrájané s výpekom a prílohou.

Tip: Hydinovú roládu môžete pripraviť i z celého vykosteného kurčaťa a plnku obohatiť o omeletu a syr.

A čo príloha?

Zabudnite na fádne zemiakové pyré a suchú ryžu. Vneste i do prílohy vôňu byliniek...

Bylinkové zemiaky
suroviny na 4 porcie

  • kilo menších žltých zemiakov
  • 3 PL olivového oleja
  • PL bieleho vínneho octu
  • zmes čerstvých byliniek
  • štipka práškového cukru
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Ak použijete staršie zemiaky, dôkladne ich olúpte, ak nové, tenkú šupku iba oškrabte nožom, prípadne vydrhnite hubkou na riad. Zemiaky uvarte v slanej vode domäkka, nesmú sa však rozpadávať. V miske rozmiešajte olej, vínny ocot, práškový cukor, soľ, korenie a za hrsť nasekaných byliniek podľa vlastného výberu. Do tejto zmesi vysypte dobre odkvapkané zemiaky, premiešajte a môžete servírovať.

Varená žemľová knedľa
suroviny na 4 - 6 porcií (na dve knedle)

  • 250 g staršieho bieleho pečiva
  • 2 vajíčka
  • 100 g hrubej múky
  • 200 ml mlieka
  • muškátový oriešok
  • petržlenová vňať
  • pažítka
  • soľ
  • mleté biele korenie
  • tuk na vymazanie

Pečivo nakrájajte na malé kocky a upečte v rúre. Do mlieka vmiešajte dva žĺtky, soľ, korenie, nastrúhaný muškátový oriešok a nasekanú petržlenovú vňať a pažítku. Do riedkej zmesi vmiešajte vychladnuté opečené kocky, premiešajte a nakoniec vmiešajte hrubú múku a nechajte minimálne 10 minút postáť. Medzitým urobte z bielkov tuhý sneh, ktorý jemne vmiešate do zmesi. Hmotu si rozdeľte na polovicu, preložte na tukom vymastený alobal, vytvarujte knedle do tvaru valca a dobre zaviňte, aby pri varení nič nevytieklo. Knedle ponorte do vriacej vody a za občasného pootočenia varte približne 20 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  3. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  4. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  5. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  6. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  10. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  1. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  2. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  3. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  4. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  5. Novinka medzi prefabrikátmi
  6. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  7. 3D virtuálne prechádzky pozdĺž maďarsko-slovenských hraníc
  8. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  9. The future of M&A in Europe
  10. Prvé zamestnanie: 3 veci, na ktoré by ste nemali zabudnúť
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 34 727
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 15 440
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 424
  4. Aká je chémia vôní 11 164
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 303
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 767
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 656
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 256
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 715
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 852
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Haščáka dobehla Gorila, šéfa Penty obvinili z korupcie

V sídle finančnej skupiny zasahovali desiatky policajtov.

Jaroslav Haščák v sprievode kukláčov pred Digital parkom.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Haščák sa Gorily nezbavil, dnes už to potvrdzuje aj NAKA

Bolo by skôr prekvapivé, ak by Božie mlyny nezachytili Pentu.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Koronavírus na Slovensku: Sulík stopol nákup testov, školáci sa do škôl zatiaľ nevrátia (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili už takmer 106-tisíc nakazených. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 868 obetí.

Richard Sulík (SaS).
Zadržaný Jaroslav Haščák.