"VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL"

Veľkonočný obed

Po očistnom a dlhom pôste si opäť môžete dopriať pestré mäsové menu.

Jahňacie kotlety so špenátom
suroviny na 4 porcie

  • 800 g jahňacích kotliet
  • 5 cl brandy alebo whisky
  • 3 PL olivového oleja
  • strúčik cesnaku
  • čerstvý rozmarín
  • mäta
  • soľ
  • mleté čierne korenie


Na špenátovú prílohu:

  • 200 g špenátových listov
  • 100 ml smotany
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Plátky cesnaku zmiešajte s olivovým olejom a nasekaným rozmarínom a mätou. Umyté kotlety vložte do tejto marinády, zalejte alkoholom a nechajte najmenej dve hodiny marinovať. Odležané kotlety sprudka opečte a dajte dopiecť spolu s marinádou do rúry vyhriatej na 160 stupňov. Pečte približne 20 minút, aby si vnútri zachovali ružovú farbu. Na oleji speňte plátky cesnaku, zalejte ho smotanou a pomaly varte, kým nezačne hustnúť. Pridajte natrhané špenátové listy, soľ, korenie a prehrejte. Kotlety servírujte so špenátom a s varenými bylinkovými zemiakmi.

Tip: Ak je špenátová príloha aj napriek vašej snahe pririedka, vhoďte do nej kocku masla obalenú v múke. Po prehriatí omáčka zhustne.


Králik na cesnaku a cibuli
suroviny na 4 porcie

  • králik
  • 100 g bravčovej masti
  • 10 strúčikov cesnaku
  • 3 cibule
  • ČL mletej rasce
  • mletá sladká červená paprika
  • 2 PL horčice
  • PL hladkej múky
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Dobre umytého, rozporciovaného a odblaneného králika prudko opečte na masti. Pridajte na plátky nakrájaný cesnak, cibuľu, rascu, mletú papriku, korenie a soľ. Podlejte vodou alebo vývarom a duste približne hodinu a pol, alebo kým nie je mäso mäkké až po kosť. Občas kontrolujte, či sa neodparila všetka šťava, a podľa potreby znova podlejte. Ku koncu pečenia výpek zahustite trochou vody, v ktorej rozmiešate horčicu a múku. Nechajte prevrieť a môžete servírovať so zemiakmi, s ryžou alebo knedľou.

Tip: Pre jemnejšiu arómu môžete cesnak nahradiť kúskom nastrúhaného čerstvého ďumbiera a dvoma polievkovými lyžicami citrónovej šťavy.


Morčacia roláda so šampiňónmi
suroviny na 4 porcie

  • väčšie morčacie stehno alebo prsia
  • 60 g anglickej slaniny
  • 200 g ochuteného mletého mäsa
  • petržlenová vňať
  • 250 g masla
  • 10 šampiňónov
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Zmiešaním 200 g zmäknutého masla, štipky soli a dvoch hrstí nasekanej petržlenovej vňate si pripravte bylinkové maslo. Morčacie prsia alebo vykostené stehno narežte, naklepte cez potravinársku fóliu, vytvarujte do obdĺžnika, osoľte a okoreňte. Mäso natrite bylinkovým maslom, k jednému okraju naukladajte niekoľko plátkov anglickej slaniny, na ňu mletú mäsovú zmes a štvrtky šampiňónov. Opatrne zrolujte a zabezpečte potravinárskou niťou, drevenými alebo kovovými ihlami. Rolku opečte na kúsku masla, aby sa zatiahla, a vložte do zapekacej misky. Okolo poukladajte zvyšné kúsky šampiňónov, nakrájanej slaniny, zalejte vodou alebo bujónom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečte približne hodinu za občasného prelievania výpekom. Pred dopečením môžete na roládu naukladať zvyšné plátky masla. Servírujte rozkrájané s výpekom a prílohou.

Tip: Hydinovú roládu môžete pripraviť i z celého vykosteného kurčaťa a plnku obohatiť o omeletu a syr.

A čo príloha?

Zabudnite na fádne zemiakové pyré a suchú ryžu. Vneste i do prílohy vôňu byliniek...

Bylinkové zemiaky
suroviny na 4 porcie

  • kilo menších žltých zemiakov
  • 3 PL olivového oleja
  • PL bieleho vínneho octu
  • zmes čerstvých byliniek
  • štipka práškového cukru
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Ak použijete staršie zemiaky, dôkladne ich olúpte, ak nové, tenkú šupku iba oškrabte nožom, prípadne vydrhnite hubkou na riad. Zemiaky uvarte v slanej vode domäkka, nesmú sa však rozpadávať. V miske rozmiešajte olej, vínny ocot, práškový cukor, soľ, korenie a za hrsť nasekaných byliniek podľa vlastného výberu. Do tejto zmesi vysypte dobre odkvapkané zemiaky, premiešajte a môžete servírovať.

Varená žemľová knedľa
suroviny na 4 - 6 porcií (na dve knedle)

  • 250 g staršieho bieleho pečiva
  • 2 vajíčka
  • 100 g hrubej múky
  • 200 ml mlieka
  • muškátový oriešok
  • petržlenová vňať
  • pažítka
  • soľ
  • mleté biele korenie
  • tuk na vymazanie

Pečivo nakrájajte na malé kocky a upečte v rúre. Do mlieka vmiešajte dva žĺtky, soľ, korenie, nastrúhaný muškátový oriešok a nasekanú petržlenovú vňať a pažítku. Do riedkej zmesi vmiešajte vychladnuté opečené kocky, premiešajte a nakoniec vmiešajte hrubú múku a nechajte minimálne 10 minút postáť. Medzitým urobte z bielkov tuhý sneh, ktorý jemne vmiešate do zmesi. Hmotu si rozdeľte na polovicu, preložte na tukom vymastený alobal, vytvarujte knedle do tvaru valca a dobre zaviňte, aby pri varení nič nevytieklo. Knedle ponorte do vriacej vody a za občasného pootočenia varte približne 20 minút.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  3. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  4. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  5. Zábavný aj sebavedomý
  6. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  7. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  8. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori
  9. Bezpečnostný pás vám chráni život, antivírus váš virtuálny svet
  10. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať?
  1. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  2. Konferencia o využívaní ITP v trestnom konaní splnila svoj cieľ
  3. Nadácia Poštovej banky podporí grantom folklór a tradície
  4. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  5. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  6. Prednáška holandského veľvyslanca na EU v Bratislave
  7. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku
  8. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  9. Poradňa: Ako vybrať účet pre mladých
  10. Sajfa odkázal študentom:„Buďte nároční a vydržte!“
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 26 642
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 7 215
  3. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 4 411
  4. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 4 371
  5. Zábavný aj sebavedomý 3 906
  6. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 3 544
  7. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 3 256
  8. Bývanie, ktoré vás oslobodí od stresu 3 155
  9. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať? 2 321
  10. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori 2 257

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Gaulieder zosobňoval protest proti únosu štátu

Smrť bývalého poslanca pripomína, že sa od 90. rokov a temnej mečiarovskej éry veľa nezmenilo.

ŠPORT

Vyrastal v chatrči bez tečúcej vody. Získal na ME bronz

Viliam Tankó uspel na ME do 22 rokov.

KOMENTÁRE

Béla, čert a Kotleba

Alternatívou nedohody s koalíciou je, že od agendy vyrovnania sa s mečiarizmom budú demokrati odstavení.

Neprehliadnite tiež

Desať osviežujúcich ananásových receptov pre váš sladký víkend

Ananás je vďačnou surovinou, ktorá dokonale pristane koláčom a tortám. Vyskúšajte niektorý z receptov počas voľných dní.

Hormonálna antikoncepcia ochráni ženy pred rakovinou až na tridsať rokov

Vedci zbierali dáta od tisícok žien takmer 44 rokov. Výsledkom je najväčšia štúdia o tabletkovej antikoncepcii.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Humoristka a glosátorka Elena Vacvalová hovorí o tom, prečo sa nestala herečkou a čo pre ňu znamená zmysel pre humor.

Jarné upratovanie v tele: Návod na účinnú očistu

Jarné obdobie je ideálne na prečistenie organizmu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop