"VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL"

Veľkonočný obed

Po očistnom a dlhom pôste si opäť môžete dopriať pestré mäsové menu.

Jahňacie kotlety so špenátom
suroviny na 4 porcie

  • 800 g jahňacích kotliet
  • 5 cl brandy alebo whisky
  • 3 PL olivového oleja
  • strúčik cesnaku
  • čerstvý rozmarín
  • mäta
  • soľ
  • mleté čierne korenie


Na špenátovú prílohu:

  • 200 g špenátových listov
  • 100 ml smotany
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Plátky cesnaku zmiešajte s olivovým olejom a nasekaným rozmarínom a mätou. Umyté kotlety vložte do tejto marinády, zalejte alkoholom a nechajte najmenej dve hodiny marinovať. Odležané kotlety sprudka opečte a dajte dopiecť spolu s marinádou do rúry vyhriatej na 160 stupňov. Pečte približne 20 minút, aby si vnútri zachovali ružovú farbu. Na oleji speňte plátky cesnaku, zalejte ho smotanou a pomaly varte, kým nezačne hustnúť. Pridajte natrhané špenátové listy, soľ, korenie a prehrejte. Kotlety servírujte so špenátom a s varenými bylinkovými zemiakmi.

Tip: Ak je špenátová príloha aj napriek vašej snahe pririedka, vhoďte do nej kocku masla obalenú v múke. Po prehriatí omáčka zhustne.


Králik na cesnaku a cibuli
suroviny na 4 porcie

  • králik
  • 100 g bravčovej masti
  • 10 strúčikov cesnaku
  • 3 cibule
  • ČL mletej rasce
  • mletá sladká červená paprika
  • 2 PL horčice
  • PL hladkej múky
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Dobre umytého, rozporciovaného a odblaneného králika prudko opečte na masti. Pridajte na plátky nakrájaný cesnak, cibuľu, rascu, mletú papriku, korenie a soľ. Podlejte vodou alebo vývarom a duste približne hodinu a pol, alebo kým nie je mäso mäkké až po kosť. Občas kontrolujte, či sa neodparila všetka šťava, a podľa potreby znova podlejte. Ku koncu pečenia výpek zahustite trochou vody, v ktorej rozmiešate horčicu a múku. Nechajte prevrieť a môžete servírovať so zemiakmi, s ryžou alebo knedľou.

Tip: Pre jemnejšiu arómu môžete cesnak nahradiť kúskom nastrúhaného čerstvého ďumbiera a dvoma polievkovými lyžicami citrónovej šťavy.


Morčacia roláda so šampiňónmi
suroviny na 4 porcie

  • väčšie morčacie stehno alebo prsia
  • 60 g anglickej slaniny
  • 200 g ochuteného mletého mäsa
  • petržlenová vňať
  • 250 g masla
  • 10 šampiňónov
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Zmiešaním 200 g zmäknutého masla, štipky soli a dvoch hrstí nasekanej petržlenovej vňate si pripravte bylinkové maslo. Morčacie prsia alebo vykostené stehno narežte, naklepte cez potravinársku fóliu, vytvarujte do obdĺžnika, osoľte a okoreňte. Mäso natrite bylinkovým maslom, k jednému okraju naukladajte niekoľko plátkov anglickej slaniny, na ňu mletú mäsovú zmes a štvrtky šampiňónov. Opatrne zrolujte a zabezpečte potravinárskou niťou, drevenými alebo kovovými ihlami. Rolku opečte na kúsku masla, aby sa zatiahla, a vložte do zapekacej misky. Okolo poukladajte zvyšné kúsky šampiňónov, nakrájanej slaniny, zalejte vodou alebo bujónom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečte približne hodinu za občasného prelievania výpekom. Pred dopečením môžete na roládu naukladať zvyšné plátky masla. Servírujte rozkrájané s výpekom a prílohou.

Tip: Hydinovú roládu môžete pripraviť i z celého vykosteného kurčaťa a plnku obohatiť o omeletu a syr.

A čo príloha?

Zabudnite na fádne zemiakové pyré a suchú ryžu. Vneste i do prílohy vôňu byliniek...

Bylinkové zemiaky
suroviny na 4 porcie

  • kilo menších žltých zemiakov
  • 3 PL olivového oleja
  • PL bieleho vínneho octu
  • zmes čerstvých byliniek
  • štipka práškového cukru
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Ak použijete staršie zemiaky, dôkladne ich olúpte, ak nové, tenkú šupku iba oškrabte nožom, prípadne vydrhnite hubkou na riad. Zemiaky uvarte v slanej vode domäkka, nesmú sa však rozpadávať. V miske rozmiešajte olej, vínny ocot, práškový cukor, soľ, korenie a za hrsť nasekaných byliniek podľa vlastného výberu. Do tejto zmesi vysypte dobre odkvapkané zemiaky, premiešajte a môžete servírovať.

Varená žemľová knedľa
suroviny na 4 - 6 porcií (na dve knedle)

  • 250 g staršieho bieleho pečiva
  • 2 vajíčka
  • 100 g hrubej múky
  • 200 ml mlieka
  • muškátový oriešok
  • petržlenová vňať
  • pažítka
  • soľ
  • mleté biele korenie
  • tuk na vymazanie

Pečivo nakrájajte na malé kocky a upečte v rúre. Do mlieka vmiešajte dva žĺtky, soľ, korenie, nastrúhaný muškátový oriešok a nasekanú petržlenovú vňať a pažítku. Do riedkej zmesi vmiešajte vychladnuté opečené kocky, premiešajte a nakoniec vmiešajte hrubú múku a nechajte minimálne 10 minút postáť. Medzitým urobte z bielkov tuhý sneh, ktorý jemne vmiešate do zmesi. Hmotu si rozdeľte na polovicu, preložte na tukom vymastený alobal, vytvarujte knedle do tvaru valca a dobre zaviňte, aby pri varení nič nevytieklo. Knedle ponorte do vriacej vody a za občasného pootočenia varte približne 20 minút.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 16 070
  2. Moskva alebo Petrohrad? 6 388
  3. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 6 292
  4. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 3 130
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 378
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 1 941
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 881
  8. S odletmi z Košíc leto nekončí. A tie ceny! 1 718
  9. Chcela vyliečiť syna, vyvinula prírodnú kozmetiku Ťuli a Ťuli 1 638
  10. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 496

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Lesník: Tetrov z lesov nemizne preto, že tam ťažíme

Riaditeľ odštepného závodu Lesov SR v Liptovskom Hrádku JÁN VRBENSKÝ hovorí, že za holé časti národných parkov môžu kalamity, nie lesníci.

KOMENTÁRE

Už opäť Air Kiska

Kiskov portrét zaujíma v obrazárni nepriateľov Fica (Smeru a SNS) stále popredné miesto.

DOMOV

Ochranár, pred ktorým cúvli lesníci aj štát

Za dlhodobý prínos získal Bielu vranu Erik Baláž.

Neprehliadnite tiež

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.

Sedem kozmetických nutností pre pleť v zime

Ktoré kozmetické produkty u vás nemôžu chýbať, keď teploty klesnú?