Jahňacie kotlety so špenátom
suroviny na 4 porcie
- 800 g jahňacích kotliet
- 5 cl brandy alebo whisky
- 3 PL olivového oleja
- strúčik cesnaku
- čerstvý rozmarín
- mäta
- soľ
- mleté čierne korenie
Na špenátovú prílohu:
- 200 g špenátových listov
- 100 ml smotany
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- soľ
- mleté čierne korenie

Plátky cesnaku zmiešajte s olivovým olejom a nasekaným rozmarínom a mätou. Umyté kotlety vložte do tejto marinády, zalejte alkoholom a nechajte najmenej dve hodiny marinovať. Odležané kotlety sprudka opečte a dajte dopiecť spolu s marinádou do rúry vyhriatej na 160 stupňov. Pečte približne 20 minút, aby si vnútri zachovali ružovú farbu. Na oleji speňte plátky cesnaku, zalejte ho smotanou a pomaly varte, kým nezačne hustnúť. Pridajte natrhané špenátové listy, soľ, korenie a prehrejte. Kotlety servírujte so špenátom a s varenými bylinkovými zemiakmi.
Tip: Ak je špenátová príloha aj napriek vašej snahe pririedka, vhoďte do nej kocku masla obalenú v múke. Po prehriatí omáčka zhustne.
Králik na cesnaku a cibuli
suroviny na 4 porcie
- králik
- 100 g bravčovej masti
- 10 strúčikov cesnaku
- 3 cibule
- ČL mletej rasce
- mletá sladká červená paprika
- 2 PL horčice
- PL hladkej múky
- soľ
- mleté čierne korenie

Dobre umytého, rozporciovaného a odblaneného králika prudko opečte na masti. Pridajte na plátky nakrájaný cesnak, cibuľu, rascu, mletú papriku, korenie a soľ. Podlejte vodou alebo vývarom a duste približne hodinu a pol, alebo kým nie je mäso mäkké až po kosť. Občas kontrolujte, či sa neodparila všetka šťava, a podľa potreby znova podlejte. Ku koncu pečenia výpek zahustite trochou vody, v ktorej rozmiešate horčicu a múku. Nechajte prevrieť a môžete servírovať so zemiakmi, s ryžou alebo knedľou.
Tip: Pre jemnejšiu arómu môžete cesnak nahradiť kúskom nastrúhaného čerstvého ďumbiera a dvoma polievkovými lyžicami citrónovej šťavy.
Morčacia roláda so šampiňónmi
suroviny na 4 porcie
- väčšie morčacie stehno alebo prsia
- 60 g anglickej slaniny
- 200 g ochuteného mletého mäsa
- petržlenová vňať
- 250 g masla
- 10 šampiňónov
- soľ
- mleté čierne korenie

Zmiešaním 200 g zmäknutého masla, štipky soli a dvoch hrstí nasekanej petržlenovej vňate si pripravte bylinkové maslo. Morčacie prsia alebo vykostené stehno narežte, naklepte cez potravinársku fóliu, vytvarujte do obdĺžnika, osoľte a okoreňte. Mäso natrite bylinkovým maslom, k jednému okraju naukladajte niekoľko plátkov anglickej slaniny, na ňu mletú mäsovú zmes a štvrtky šampiňónov. Opatrne zrolujte a zabezpečte potravinárskou niťou, drevenými alebo kovovými ihlami. Rolku opečte na kúsku masla, aby sa zatiahla, a vložte do zapekacej misky. Okolo poukladajte zvyšné kúsky šampiňónov, nakrájanej slaniny, zalejte vodou alebo bujónom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečte približne hodinu za občasného prelievania výpekom. Pred dopečením môžete na roládu naukladať zvyšné plátky masla. Servírujte rozkrájané s výpekom a prílohou.
Tip: Hydinovú roládu môžete pripraviť i z celého vykosteného kurčaťa a plnku obohatiť o omeletu a syr.
A čo príloha?
Zabudnite na fádne zemiakové pyré a suchú ryžu. Vneste i do prílohy vôňu byliniek...
Bylinkové zemiaky
suroviny na 4 porcie
- kilo menších žltých zemiakov
- 3 PL olivového oleja
- PL bieleho vínneho octu
- zmes čerstvých byliniek
- štipka práškového cukru
- soľ
- mleté čierne korenie

Ak použijete staršie zemiaky, dôkladne ich olúpte, ak nové, tenkú šupku iba oškrabte nožom, prípadne vydrhnite hubkou na riad. Zemiaky uvarte v slanej vode domäkka, nesmú sa však rozpadávať. V miske rozmiešajte olej, vínny ocot, práškový cukor, soľ, korenie a za hrsť nasekaných byliniek podľa vlastného výberu. Do tejto zmesi vysypte dobre odkvapkané zemiaky, premiešajte a môžete servírovať.
Varená žemľová knedľa
suroviny na 4 - 6 porcií (na dve knedle)
- 250 g staršieho bieleho pečiva
- 2 vajíčka
- 100 g hrubej múky
- 200 ml mlieka
- muškátový oriešok
- petržlenová vňať
- pažítka
- soľ
- mleté biele korenie
- tuk na vymazanie

Pečivo nakrájajte na malé kocky a upečte v rúre. Do mlieka vmiešajte dva žĺtky, soľ, korenie, nastrúhaný muškátový oriešok a nasekanú petržlenovú vňať a pažítku. Do riedkej zmesi vmiešajte vychladnuté opečené kocky, premiešajte a nakoniec vmiešajte hrubú múku a nechajte minimálne 10 minút postáť. Medzitým urobte z bielkov tuhý sneh, ktorý jemne vmiešate do zmesi. Hmotu si rozdeľte na polovicu, preložte na tukom vymastený alobal, vytvarujte knedle do tvaru valca a dobre zaviňte, aby pri varení nič nevytieklo. Knedle ponorte do vriacej vody a za občasného pootočenia varte približne 20 minút.
Autor: mag