"VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL"

Veľkonočný obed

Po očistnom a dlhom pôste si opäť môžete dopriať pestré mäsové menu.

Jahňacie kotlety so špenátom
suroviny na 4 porcie

  • 800 g jahňacích kotliet
  • 5 cl brandy alebo whisky
  • 3 PL olivového oleja
  • strúčik cesnaku
  • čerstvý rozmarín
  • mäta
  • soľ
  • mleté čierne korenie


Na špenátovú prílohu:

  • 200 g špenátových listov
  • 100 ml smotany
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Plátky cesnaku zmiešajte s olivovým olejom a nasekaným rozmarínom a mätou. Umyté kotlety vložte do tejto marinády, zalejte alkoholom a nechajte najmenej dve hodiny marinovať. Odležané kotlety sprudka opečte a dajte dopiecť spolu s marinádou do rúry vyhriatej na 160 stupňov. Pečte približne 20 minút, aby si vnútri zachovali ružovú farbu. Na oleji speňte plátky cesnaku, zalejte ho smotanou a pomaly varte, kým nezačne hustnúť. Pridajte natrhané špenátové listy, soľ, korenie a prehrejte. Kotlety servírujte so špenátom a s varenými bylinkovými zemiakmi.

Tip: Ak je špenátová príloha aj napriek vašej snahe pririedka, vhoďte do nej kocku masla obalenú v múke. Po prehriatí omáčka zhustne.


Králik na cesnaku a cibuli
suroviny na 4 porcie

  • králik
  • 100 g bravčovej masti
  • 10 strúčikov cesnaku
  • 3 cibule
  • ČL mletej rasce
  • mletá sladká červená paprika
  • 2 PL horčice
  • PL hladkej múky
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Dobre umytého, rozporciovaného a odblaneného králika prudko opečte na masti. Pridajte na plátky nakrájaný cesnak, cibuľu, rascu, mletú papriku, korenie a soľ. Podlejte vodou alebo vývarom a duste približne hodinu a pol, alebo kým nie je mäso mäkké až po kosť. Občas kontrolujte, či sa neodparila všetka šťava, a podľa potreby znova podlejte. Ku koncu pečenia výpek zahustite trochou vody, v ktorej rozmiešate horčicu a múku. Nechajte prevrieť a môžete servírovať so zemiakmi, s ryžou alebo knedľou.

Tip: Pre jemnejšiu arómu môžete cesnak nahradiť kúskom nastrúhaného čerstvého ďumbiera a dvoma polievkovými lyžicami citrónovej šťavy.


Morčacia roláda so šampiňónmi
suroviny na 4 porcie

  • väčšie morčacie stehno alebo prsia
  • 60 g anglickej slaniny
  • 200 g ochuteného mletého mäsa
  • petržlenová vňať
  • 250 g masla
  • 10 šampiňónov
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Zmiešaním 200 g zmäknutého masla, štipky soli a dvoch hrstí nasekanej petržlenovej vňate si pripravte bylinkové maslo. Morčacie prsia alebo vykostené stehno narežte, naklepte cez potravinársku fóliu, vytvarujte do obdĺžnika, osoľte a okoreňte. Mäso natrite bylinkovým maslom, k jednému okraju naukladajte niekoľko plátkov anglickej slaniny, na ňu mletú mäsovú zmes a štvrtky šampiňónov. Opatrne zrolujte a zabezpečte potravinárskou niťou, drevenými alebo kovovými ihlami. Rolku opečte na kúsku masla, aby sa zatiahla, a vložte do zapekacej misky. Okolo poukladajte zvyšné kúsky šampiňónov, nakrájanej slaniny, zalejte vodou alebo bujónom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečte približne hodinu za občasného prelievania výpekom. Pred dopečením môžete na roládu naukladať zvyšné plátky masla. Servírujte rozkrájané s výpekom a prílohou.

Tip: Hydinovú roládu môžete pripraviť i z celého vykosteného kurčaťa a plnku obohatiť o omeletu a syr.

A čo príloha?

Zabudnite na fádne zemiakové pyré a suchú ryžu. Vneste i do prílohy vôňu byliniek...

Bylinkové zemiaky
suroviny na 4 porcie

  • kilo menších žltých zemiakov
  • 3 PL olivového oleja
  • PL bieleho vínneho octu
  • zmes čerstvých byliniek
  • štipka práškového cukru
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Ak použijete staršie zemiaky, dôkladne ich olúpte, ak nové, tenkú šupku iba oškrabte nožom, prípadne vydrhnite hubkou na riad. Zemiaky uvarte v slanej vode domäkka, nesmú sa však rozpadávať. V miske rozmiešajte olej, vínny ocot, práškový cukor, soľ, korenie a za hrsť nasekaných byliniek podľa vlastného výberu. Do tejto zmesi vysypte dobre odkvapkané zemiaky, premiešajte a môžete servírovať.

Varená žemľová knedľa
suroviny na 4 - 6 porcií (na dve knedle)

  • 250 g staršieho bieleho pečiva
  • 2 vajíčka
  • 100 g hrubej múky
  • 200 ml mlieka
  • muškátový oriešok
  • petržlenová vňať
  • pažítka
  • soľ
  • mleté biele korenie
  • tuk na vymazanie

Pečivo nakrájajte na malé kocky a upečte v rúre. Do mlieka vmiešajte dva žĺtky, soľ, korenie, nastrúhaný muškátový oriešok a nasekanú petržlenovú vňať a pažítku. Do riedkej zmesi vmiešajte vychladnuté opečené kocky, premiešajte a nakoniec vmiešajte hrubú múku a nechajte minimálne 10 minút postáť. Medzitým urobte z bielkov tuhý sneh, ktorý jemne vmiešate do zmesi. Hmotu si rozdeľte na polovicu, preložte na tukom vymastený alobal, vytvarujte knedle do tvaru valca a dobre zaviňte, aby pri varení nič nevytieklo. Knedle ponorte do vriacej vody a za občasného pootočenia varte približne 20 minút.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 833
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 14 589
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 11 801
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 692
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 415
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 631
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 401
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 573
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 4 018
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 883

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Čo sa deje v hokeji? Je to divadlo, vinníkmi sme všetci, tvrdí Graňák

Zlá skúsenosť s Cígerom a Švehlom mohla odradiť hráčov z NHL od štartu na majstrovstvách sveta, hovorí skúsený obranca.

KULTÚRA

Iva Bittová: Nemôžem si dovoliť strácať čas a báť sa

Česká speváčka žije v USA. Koncertuje u nás so skupinou Čikori.

SVET

Čoho sa boja ľudia v IT aj robotníci tak, že volia populistov?

Musíme sa zbaviť delenia na nás a diktujúci Brusel. Inak zničíme desaťročia budovanú prosperitu.

TECH

Na čom hrať hry? Na PC či konzolách?

Porovnávať má zmysel hlavne produkty najväčších hráčov na trhu.

Neprehliadnite tiež

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Oľga Feldeková: Humor je pre mňa záhada, možno mu raz prídem na koreň

Spolu s manželom sa chystá napísať pamäti a ako sama dodáva: budú o ňom.

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.