"VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL"

Drobnosti na sviatočný stôl

Pripravte svojim kúpačom a hosťom chuťovky, pri ktorých sa na návšteve budú cítiť ako doma.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Syrová roláda
suroviny na 1 roládu

  • 400 g tvrdého tučného syra
  • 250 g nátierkového masla
  • 100 g šunky
  • 80 g suchej pikantnej salámy
  • čerstvá zelenina
  • pažítka
  • petržlenová vňať

Nátierkové maslo zmiešajte s nakrájanou suchou salámou, nasekanou pažítkou a petržlenovou vňaťou. Do hrnca dajte vodu, po zovretí ju odstavte z plameňa a ponorte do nej tvrdý syr uviazaný v mikroténovom vrecúšku. Prikryte pokrievkou a vyčkajte približne 20 minút. Zmäknutý syr vyberte a rýchlo vyvaľkajte na plát hrubý približne 5 mm. Naň naukladajte rovnomerne plátky šunky a natrite ich opatrne pripravenou plnkou. K jednému okraju naukladajte na pásiky nakrájanú farebnú papriku alebo štvrťky prebytočného vareného vajíčka, zrolujte pomocou alobalu do rolády a nechajte v chladničke stuhnúť do druhého dňa. Servírujte rozkrájané asi na 1 cm hrubé kolieska.

Tip: Namiesto nátierkového masla môžete použiť do plnky zmäknuté maslo a bryndzu v pomere 1:1.


Omeleta z mladej žihľavy
suroviny na 2-4 porcie

  • 4 vajíčka
  • 130 g mladých žihľavových výhonkov
  • 5 PL smotany
  • plátok masla
  • muškátový oriešok
  • soľ, mleté čierne korenie

Žihľavové listy umyte, nechajte odkvapkať a nožom alebo v robote nasekajte. Vajíčka rozšľahajte so smotanou, soľou, s korením a vmiešajte do nich nasekané kúsky žihľavy. Na panvici zahrejte maslo a vylejte naň vaječnú zmes. Upravte rovnomerne neposlušné kúsky, postrúhajte navrch muškátový oriešok a opečte z obidvoch strán. Servírujte horúce, posypané strúhaným syrom, s kúskom pečiva alebo so zeleninovým šalátom.

Tip: Namiesto žihľavy môžete použiť mladé lístky špenátu, rukoly alebo žeruchu. Omeleta bude ľahšia a vláčnejšia, ak do nej primiešate trochu perlivej vody.


Plnené vajíčka
suroviny na 4 porcie

  • 4 vajíčka
  • 80 g masla
  • 100 g topeného syra
  • 1/2 PL horčice
  • PL sterilizovaného chrenu
  • muškátový oriešok
  • soľ, mleté čierne korenie

Vajíčka uvarte natvrdo, schlaďte studenou vodou a olúpte. Rozkrojte pozdĺžne na polovice a vyberte žĺtky. V miske ich vymiešajte so zmäknutým maslom, s topeným syrom, chrenom a horčicou. Dosoľte a dokoreňte mletým korením a nastrúhaným muškátovým orieškom podľa chuti. Strojčekom na zdobenie naplňte žltým krémom polovice bielkov. Dozdobte petržlenovou vňaťou a kúskom kapie. Servírujte samotné alebo s čerstvým pečivom a majonézovým zemiakovým šalátom.

Tip: Výraznejšiu chuť a arómu dosiahnete, ak nahradíte obyčajnú plnotučnú horčicu francúzskou. Vajíčka prekrojené nožom s vlnkovanou čepeľou budú pri servírovaní pútať pozornosť.


Vajíčka v aspiku
suroviny na 4 - 6 porcií

  • 6 plátkov želatíny
  • 4 vajíčka
  • 500 ml vývaru
  • drobná sterilizovaná zelenina (hrášok, mrkva, kukurica, kapia, olivy...)
  • petržlenová vňať
  • ocot
  • soľ

Vajíčka uvarte natvrdo. Plátky želatíny zalejte studenou vodou a nechajte niekoľko minút napučať. Po napučaní ju pomedzi prsty alebo cez sitko zbavte prebytočnej vody. Vložte želatínu do teplého, nie však vriaceho precedeného vývaru, premiešajte a dochuťte podľa potreby soľou, octom alebo trochou nálevu zo zeleniny. Na dno a boky misiek alebo formičiek vlejte trochu želatíny. Po stuhnutí doukladajte nakrájané vajíčka, farebnú zeleninu, petržlenovú vňať a dolejte zvyšok želatíny. Servírujte vychladené s čerstvým pečivom.

Tip: Ak sa obávate, že vám pravá želatína nestuhne, využiť môžete i číre tortové želé, ktoré však, na rozdiel od želatíny, stuhne až po prevarení. Ak pred servírovaním zahrejete dno formičky v teplej vode, želé vám pôjde ľahko vyklopiť.


Šunková rolka
suroviny na 4 porcie

  • 8 plátkov kvalitnej šunky
  • 100 g čerstvých šampiňónov
  • cibuľa
  • 2 PL masla
  • 3 PL majonézy
  • PL olivového oleja
  • ČL karí korenia
  • citrónová šťava
  • soľ

Očistené šampiňóny nakrájajte na malé kúsky a zakvapkajte citrónovou šťavou. Na olivovom oleji speňte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte šampiňóny, soľ a karí korenie. Smažte približne tri minúty a potom nechajte vychladnúť. Do vychladnutej zmesi primiešajte zmäknuté maslo, majonézu a podľa potreby korenie a soľ. Náplň rozdeľte rovnomerne na jednotlivé plátky šunky, ktoré potom zrolujte. Rolky servírujte so zeleninovou prílohou a s kúskami pečiva.


Minipizze z lístkového cesta
suroviny na viac porcií

  • balenie lístkového cesta
  • suroviny podľa vlastného výberu (vajíčka, saláma, klobása, šunka, syry, olivy, feferónka, šampiňóny...)


Na omáčku:

  • 2 strúčiky cesnaku
  • malá cibuľa
  • 2 PL olivového oleja
  • kvalitný rajčinový pretlak alebo šťava
  • bazalka, oregano

Cibuľu a cesnak pokrájajte nadrobno. Speňte ich na olivovom oleji a zalejte pretlakom alebo šťavou. Nakoniec pridajte nasekané bylinky, nechajte prevrieť a odstavte. Nakrájajte a pripravte si potrebné suroviny. Rozmrazené lístkové cesto vyvaľkajte na tenký plát a rozkrájajte ho na malé štvorce alebo vykrajujte kolieska. Rúru predhrejte na 210 stupňov. Vykrojené minipizze naukladajte na plech, natrite ich omáčkou, naukladajte na ne pochutiny a posypte nastrúhaným syrom a nasekanými bylinkami. Pečte približne 7 až 10 minút. Servírovať ich môžete tak teplé, ako i studené.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  4. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  6. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  10. Splnený sen
  1. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  2. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  3. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  4. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  5. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  6. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  9. Vysoká hra o súdne trovy
  10. 60 rokov európskej integrácie: úspechy a výzvy
  1. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 14 399
  2. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 7 610
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 4 423
  4. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 2 412
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 2 048
  6. Splnený sen 1 730
  7. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 1 339
  8. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie 1 303
  9. Ako na refinancovanie hypotéky 1 025
  10. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou 899

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Babiš: Nie som darebák, pozrite sa na Berlusconiho či Chiraca

Čapí hnízdo je pomsta, hovorí o kauze možný budúci český premiér Andrej Babiš.

SVET

Španielsko si vybralo jadrovú možnosť. Čo znamená spustenie článku 155?

Katalánsko po referende môže prísť aj o tú mieru autonómie, ktorú malo doteraz.

SVET

Trump urazil matku padlého vojaka. Navyše vraj klame

Vedel, do čoho ide, povedal o zabitom vojakovi prezident.

KULTÚRA

Müllerovo turné s Adelou vyvolalo veľký potlesk. Dostal ho saxofón

Koncert naznačoval, že dokument neklamal.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odchádzať z domu je hraničná situácia

Dieťa som vynosila a porodila ľahko, ale logistika je moje rodičovské peklo.

Na materskej rozbehla biznis na Amazone. Čo radí začínajúcim podnikateľkám?

Zuzana Sotáková je ukážkou, ako odvážny plán dotiahnuť do úspešného konca.

Facky, traumy, málo ľudskosti. Aj tak zobrazuje dokument slovenské pôrodníctvo

Na Slovensku sa znova hovorí o pôrodoch, začínajú sa ozývať hlasy traumatizovaných žien.