"VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL"

Drobnosti na sviatočný stôl

Pripravte svojim kúpačom a hosťom chuťovky, pri ktorých sa na návšteve budú cítiť ako doma.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Syrová roláda
suroviny na 1 roládu

  • 400 g tvrdého tučného syra
  • 250 g nátierkového masla
  • 100 g šunky
  • 80 g suchej pikantnej salámy
  • čerstvá zelenina
  • pažítka
  • petržlenová vňať

Nátierkové maslo zmiešajte s nakrájanou suchou salámou, nasekanou pažítkou a petržlenovou vňaťou. Do hrnca dajte vodu, po zovretí ju odstavte z plameňa a ponorte do nej tvrdý syr uviazaný v mikroténovom vrecúšku. Prikryte pokrievkou a vyčkajte približne 20 minút. Zmäknutý syr vyberte a rýchlo vyvaľkajte na plát hrubý približne 5 mm. Naň naukladajte rovnomerne plátky šunky a natrite ich opatrne pripravenou plnkou. K jednému okraju naukladajte na pásiky nakrájanú farebnú papriku alebo štvrťky prebytočného vareného vajíčka, zrolujte pomocou alobalu do rolády a nechajte v chladničke stuhnúť do druhého dňa. Servírujte rozkrájané asi na 1 cm hrubé kolieska.

Tip: Namiesto nátierkového masla môžete použiť do plnky zmäknuté maslo a bryndzu v pomere 1:1.


Omeleta z mladej žihľavy
suroviny na 2-4 porcie

  • 4 vajíčka
  • 130 g mladých žihľavových výhonkov
  • 5 PL smotany
  • plátok masla
  • muškátový oriešok
  • soľ, mleté čierne korenie

Žihľavové listy umyte, nechajte odkvapkať a nožom alebo v robote nasekajte. Vajíčka rozšľahajte so smotanou, soľou, s korením a vmiešajte do nich nasekané kúsky žihľavy. Na panvici zahrejte maslo a vylejte naň vaječnú zmes. Upravte rovnomerne neposlušné kúsky, postrúhajte navrch muškátový oriešok a opečte z obidvoch strán. Servírujte horúce, posypané strúhaným syrom, s kúskom pečiva alebo so zeleninovým šalátom.

Tip: Namiesto žihľavy môžete použiť mladé lístky špenátu, rukoly alebo žeruchu. Omeleta bude ľahšia a vláčnejšia, ak do nej primiešate trochu perlivej vody.


Plnené vajíčka
suroviny na 4 porcie

  • 4 vajíčka
  • 80 g masla
  • 100 g topeného syra
  • 1/2 PL horčice
  • PL sterilizovaného chrenu
  • muškátový oriešok
  • soľ, mleté čierne korenie

Vajíčka uvarte natvrdo, schlaďte studenou vodou a olúpte. Rozkrojte pozdĺžne na polovice a vyberte žĺtky. V miske ich vymiešajte so zmäknutým maslom, s topeným syrom, chrenom a horčicou. Dosoľte a dokoreňte mletým korením a nastrúhaným muškátovým orieškom podľa chuti. Strojčekom na zdobenie naplňte žltým krémom polovice bielkov. Dozdobte petržlenovou vňaťou a kúskom kapie. Servírujte samotné alebo s čerstvým pečivom a majonézovým zemiakovým šalátom.

Tip: Výraznejšiu chuť a arómu dosiahnete, ak nahradíte obyčajnú plnotučnú horčicu francúzskou. Vajíčka prekrojené nožom s vlnkovanou čepeľou budú pri servírovaní pútať pozornosť.


Vajíčka v aspiku
suroviny na 4 - 6 porcií

  • 6 plátkov želatíny
  • 4 vajíčka
  • 500 ml vývaru
  • drobná sterilizovaná zelenina (hrášok, mrkva, kukurica, kapia, olivy...)
  • petržlenová vňať
  • ocot
  • soľ

Vajíčka uvarte natvrdo. Plátky želatíny zalejte studenou vodou a nechajte niekoľko minút napučať. Po napučaní ju pomedzi prsty alebo cez sitko zbavte prebytočnej vody. Vložte želatínu do teplého, nie však vriaceho precedeného vývaru, premiešajte a dochuťte podľa potreby soľou, octom alebo trochou nálevu zo zeleniny. Na dno a boky misiek alebo formičiek vlejte trochu želatíny. Po stuhnutí doukladajte nakrájané vajíčka, farebnú zeleninu, petržlenovú vňať a dolejte zvyšok želatíny. Servírujte vychladené s čerstvým pečivom.

Tip: Ak sa obávate, že vám pravá želatína nestuhne, využiť môžete i číre tortové želé, ktoré však, na rozdiel od želatíny, stuhne až po prevarení. Ak pred servírovaním zahrejete dno formičky v teplej vode, želé vám pôjde ľahko vyklopiť.


Šunková rolka
suroviny na 4 porcie

  • 8 plátkov kvalitnej šunky
  • 100 g čerstvých šampiňónov
  • cibuľa
  • 2 PL masla
  • 3 PL majonézy
  • PL olivového oleja
  • ČL karí korenia
  • citrónová šťava
  • soľ

Očistené šampiňóny nakrájajte na malé kúsky a zakvapkajte citrónovou šťavou. Na olivovom oleji speňte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte šampiňóny, soľ a karí korenie. Smažte približne tri minúty a potom nechajte vychladnúť. Do vychladnutej zmesi primiešajte zmäknuté maslo, majonézu a podľa potreby korenie a soľ. Náplň rozdeľte rovnomerne na jednotlivé plátky šunky, ktoré potom zrolujte. Rolky servírujte so zeleninovou prílohou a s kúskami pečiva.


Minipizze z lístkového cesta
suroviny na viac porcií

  • balenie lístkového cesta
  • suroviny podľa vlastného výberu (vajíčka, saláma, klobása, šunka, syry, olivy, feferónka, šampiňóny...)


Na omáčku:

  • 2 strúčiky cesnaku
  • malá cibuľa
  • 2 PL olivového oleja
  • kvalitný rajčinový pretlak alebo šťava
  • bazalka, oregano

Cibuľu a cesnak pokrájajte nadrobno. Speňte ich na olivovom oleji a zalejte pretlakom alebo šťavou. Nakoniec pridajte nasekané bylinky, nechajte prevrieť a odstavte. Nakrájajte a pripravte si potrebné suroviny. Rozmrazené lístkové cesto vyvaľkajte na tenký plát a rozkrájajte ho na malé štvorce alebo vykrajujte kolieska. Rúru predhrejte na 210 stupňov. Vykrojené minipizze naukladajte na plech, natrite ich omáčkou, naukladajte na ne pochutiny a posypte nastrúhaným syrom a nasekanými bylinkami. Pečte približne 7 až 10 minút. Servírovať ich môžete tak teplé, ako i studené.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 678
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 802
  3. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 752
  4. Ako sme jazdili v socializme 2 626
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 866
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 751
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 313
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 265
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 198
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 817

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.