"VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL"

Drobnosti na sviatočný stôl

Pripravte svojim kúpačom a hosťom chuťovky, pri ktorých sa na návšteve budú cítiť ako doma.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Syrová roláda
suroviny na 1 roládu

  • 400 g tvrdého tučného syra
  • 250 g nátierkového masla
  • 100 g šunky
  • 80 g suchej pikantnej salámy
  • čerstvá zelenina
  • pažítka
  • petržlenová vňať

Nátierkové maslo zmiešajte s nakrájanou suchou salámou, nasekanou pažítkou a petržlenovou vňaťou. Do hrnca dajte vodu, po zovretí ju odstavte z plameňa a ponorte do nej tvrdý syr uviazaný v mikroténovom vrecúšku. Prikryte pokrievkou a vyčkajte približne 20 minút. Zmäknutý syr vyberte a rýchlo vyvaľkajte na plát hrubý približne 5 mm. Naň naukladajte rovnomerne plátky šunky a natrite ich opatrne pripravenou plnkou. K jednému okraju naukladajte na pásiky nakrájanú farebnú papriku alebo štvrťky prebytočného vareného vajíčka, zrolujte pomocou alobalu do rolády a nechajte v chladničke stuhnúť do druhého dňa. Servírujte rozkrájané asi na 1 cm hrubé kolieska.

Tip: Namiesto nátierkového masla môžete použiť do plnky zmäknuté maslo a bryndzu v pomere 1:1.


Omeleta z mladej žihľavy
suroviny na 2-4 porcie

  • 4 vajíčka
  • 130 g mladých žihľavových výhonkov
  • 5 PL smotany
  • plátok masla
  • muškátový oriešok
  • soľ, mleté čierne korenie

Žihľavové listy umyte, nechajte odkvapkať a nožom alebo v robote nasekajte. Vajíčka rozšľahajte so smotanou, soľou, s korením a vmiešajte do nich nasekané kúsky žihľavy. Na panvici zahrejte maslo a vylejte naň vaječnú zmes. Upravte rovnomerne neposlušné kúsky, postrúhajte navrch muškátový oriešok a opečte z obidvoch strán. Servírujte horúce, posypané strúhaným syrom, s kúskom pečiva alebo so zeleninovým šalátom.

Tip: Namiesto žihľavy môžete použiť mladé lístky špenátu, rukoly alebo žeruchu. Omeleta bude ľahšia a vláčnejšia, ak do nej primiešate trochu perlivej vody.


Plnené vajíčka
suroviny na 4 porcie

  • 4 vajíčka
  • 80 g masla
  • 100 g topeného syra
  • 1/2 PL horčice
  • PL sterilizovaného chrenu
  • muškátový oriešok
  • soľ, mleté čierne korenie

Vajíčka uvarte natvrdo, schlaďte studenou vodou a olúpte. Rozkrojte pozdĺžne na polovice a vyberte žĺtky. V miske ich vymiešajte so zmäknutým maslom, s topeným syrom, chrenom a horčicou. Dosoľte a dokoreňte mletým korením a nastrúhaným muškátovým orieškom podľa chuti. Strojčekom na zdobenie naplňte žltým krémom polovice bielkov. Dozdobte petržlenovou vňaťou a kúskom kapie. Servírujte samotné alebo s čerstvým pečivom a majonézovým zemiakovým šalátom.

Tip: Výraznejšiu chuť a arómu dosiahnete, ak nahradíte obyčajnú plnotučnú horčicu francúzskou. Vajíčka prekrojené nožom s vlnkovanou čepeľou budú pri servírovaní pútať pozornosť.


Vajíčka v aspiku
suroviny na 4 - 6 porcií

  • 6 plátkov želatíny
  • 4 vajíčka
  • 500 ml vývaru
  • drobná sterilizovaná zelenina (hrášok, mrkva, kukurica, kapia, olivy...)
  • petržlenová vňať
  • ocot
  • soľ

Vajíčka uvarte natvrdo. Plátky želatíny zalejte studenou vodou a nechajte niekoľko minút napučať. Po napučaní ju pomedzi prsty alebo cez sitko zbavte prebytočnej vody. Vložte želatínu do teplého, nie však vriaceho precedeného vývaru, premiešajte a dochuťte podľa potreby soľou, octom alebo trochou nálevu zo zeleniny. Na dno a boky misiek alebo formičiek vlejte trochu želatíny. Po stuhnutí doukladajte nakrájané vajíčka, farebnú zeleninu, petržlenovú vňať a dolejte zvyšok želatíny. Servírujte vychladené s čerstvým pečivom.

Tip: Ak sa obávate, že vám pravá želatína nestuhne, využiť môžete i číre tortové želé, ktoré však, na rozdiel od želatíny, stuhne až po prevarení. Ak pred servírovaním zahrejete dno formičky v teplej vode, želé vám pôjde ľahko vyklopiť.


Šunková rolka
suroviny na 4 porcie

  • 8 plátkov kvalitnej šunky
  • 100 g čerstvých šampiňónov
  • cibuľa
  • 2 PL masla
  • 3 PL majonézy
  • PL olivového oleja
  • ČL karí korenia
  • citrónová šťava
  • soľ

Očistené šampiňóny nakrájajte na malé kúsky a zakvapkajte citrónovou šťavou. Na olivovom oleji speňte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte šampiňóny, soľ a karí korenie. Smažte približne tri minúty a potom nechajte vychladnúť. Do vychladnutej zmesi primiešajte zmäknuté maslo, majonézu a podľa potreby korenie a soľ. Náplň rozdeľte rovnomerne na jednotlivé plátky šunky, ktoré potom zrolujte. Rolky servírujte so zeleninovou prílohou a s kúskami pečiva.


Minipizze z lístkového cesta
suroviny na viac porcií

  • balenie lístkového cesta
  • suroviny podľa vlastného výberu (vajíčka, saláma, klobása, šunka, syry, olivy, feferónka, šampiňóny...)


Na omáčku:

  • 2 strúčiky cesnaku
  • malá cibuľa
  • 2 PL olivového oleja
  • kvalitný rajčinový pretlak alebo šťava
  • bazalka, oregano

Cibuľu a cesnak pokrájajte nadrobno. Speňte ich na olivovom oleji a zalejte pretlakom alebo šťavou. Nakoniec pridajte nasekané bylinky, nechajte prevrieť a odstavte. Nakrájajte a pripravte si potrebné suroviny. Rozmrazené lístkové cesto vyvaľkajte na tenký plát a rozkrájajte ho na malé štvorce alebo vykrajujte kolieska. Rúru predhrejte na 210 stupňov. Vykrojené minipizze naukladajte na plech, natrite ich omáčkou, naukladajte na ne pochutiny a posypte nastrúhaným syrom a nasekanými bylinkami. Pečte približne 7 až 10 minút. Servírovať ich môžete tak teplé, ako i studené.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  2. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  3. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte?
  4. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť?
  5. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity!
  6. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku?
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  8. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu?
  9. Vďaka úveru na rekonštrukciu môžete ušetriť tisícky EUR
  10. Zažite vašu vysnívanú dovolenku na Bali
  1. Aj zmrzlina podlieha trendom, mali ste už špenátovú?
  2. Prémiovosť slovenského trhu rastie, dovozová Metaxa je na čele
  3. Neseďte doma, cestujte z Košíc do sveta
  4. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  5. Kŕčové žily: nepekné a nebezpečné
  6. Študenti obhajovali návrhy na využitie Pisztoryho paláca
  7. Turistický nosič pre malého dobrodruha?
  8. Kúpte si nehnuteľnosť v 5* luxusnom rezorte v zálive Sistiana
  9. Odmeny za diplomové práce na Stavebnej fakulte STU v Bratislave
  10. Zmluva o nájme pre ambasádu USA neoprávnene zaradená do programu
  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok 10 361
  2. Od 1. júla už prestanete chodiť na poštu! 4 849
  3. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity! 4 818
  4. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a. 3 749
  5. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť? 3 579
  6. Jarabinky Grande odštartovali predaj zaujímavými cenami bytov 3 255
  7. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku? 3 191
  8. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte? 3 156
  9. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá 2 561
  10. Neobvyklý objav, ktorý umožňuje zvládnuť angličtinu za 2 týždne 2 446

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Nacionalistický kňaz pomáha šíriť propagandu ĽSNS

Ján Košiar, ktorý otvorene podporuje kotlebovcov, píše pre časopis Zväzu protikomunistického odboja. Magazín platí ministerstvo vnútra.

KOMENTÁRE

Antifašisti ani antikomunisti to nepochopili

Neexistuje sloboda len pre jednu vybranú skupinu.

EKONOMIKA

Volkswagen: Odborári dostali to, čo sme im núkali pred štrajkom

Na jar ponúkal Volkswagen zvýšenie platov o 12 percent.

KOMENTÁRE

Domáci násilník Danko

Reči, akože „nesystémové strany nevedia riadiť štát“, sú z úst „systémovej“ SNS dokonalou fraškou.

Neprehliadnite tiež

Láka vás vegánstvo? Na týchto sedem vecí by ste mali myslieť

Aj strava založená len na rastlinnom pôvode môže byť pre ľudský organizmus nutrične plnohodnotná. Stačí dodržiavať niekoľko pravidiel.

Strava v tehotenstve: Päť kľúčových živín pre matku a dieťa

Veľká päťka živín pre tehotné: kyselina listová, vápnik, vitamín D, bielkoviny a železo. Aký má byť príjem a ktoré potraviny ich obsahujú?

Keď klobúky hrajú prím: Takéto bizarné kúsky sa nosia vo vysokej spoločnosti

Päťdňové kráľovské konské dostihy patria medzi vrcholné podujatia spoločenskej sezóny v Anglicku.

Mäso, zelenina aj syry. Vybrali sme desať receptov na letnú grilovačku

Pripravte si poriadnu záhradnú párty, ktorá neskončí len pri pri klobáskach. Máme pre vás tipy na grilovanie.