"VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL"

Drobnosti na sviatočný stôl

Pripravte svojim kúpačom a hosťom chuťovky, pri ktorých sa na návšteve budú cítiť ako doma.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Syrová roláda
suroviny na 1 roládu

  • 400 g tvrdého tučného syra
  • 250 g nátierkového masla
  • 100 g šunky
  • 80 g suchej pikantnej salámy
  • čerstvá zelenina
  • pažítka
  • petržlenová vňať

Nátierkové maslo zmiešajte s nakrájanou suchou salámou, nasekanou pažítkou a petržlenovou vňaťou. Do hrnca dajte vodu, po zovretí ju odstavte z plameňa a ponorte do nej tvrdý syr uviazaný v mikroténovom vrecúšku. Prikryte pokrievkou a vyčkajte približne 20 minút. Zmäknutý syr vyberte a rýchlo vyvaľkajte na plát hrubý približne 5 mm. Naň naukladajte rovnomerne plátky šunky a natrite ich opatrne pripravenou plnkou. K jednému okraju naukladajte na pásiky nakrájanú farebnú papriku alebo štvrťky prebytočného vareného vajíčka, zrolujte pomocou alobalu do rolády a nechajte v chladničke stuhnúť do druhého dňa. Servírujte rozkrájané asi na 1 cm hrubé kolieska.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Namiesto nátierkového masla môžete použiť do plnky zmäknuté maslo a bryndzu v pomere 1:1.


Omeleta z mladej žihľavy
suroviny na 2-4 porcie

  • 4 vajíčka
  • 130 g mladých žihľavových výhonkov
  • 5 PL smotany
  • plátok masla
  • muškátový oriešok
  • soľ, mleté čierne korenie

Žihľavové listy umyte, nechajte odkvapkať a nožom alebo v robote nasekajte. Vajíčka rozšľahajte so smotanou, soľou, s korením a vmiešajte do nich nasekané kúsky žihľavy. Na panvici zahrejte maslo a vylejte naň vaječnú zmes. Upravte rovnomerne neposlušné kúsky, postrúhajte navrch muškátový oriešok a opečte z obidvoch strán. Servírujte horúce, posypané strúhaným syrom, s kúskom pečiva alebo so zeleninovým šalátom.

Tip: Namiesto žihľavy môžete použiť mladé lístky špenátu, rukoly alebo žeruchu. Omeleta bude ľahšia a vláčnejšia, ak do nej primiešate trochu perlivej vody.


Plnené vajíčka
suroviny na 4 porcie

  • 4 vajíčka
  • 80 g masla
  • 100 g topeného syra
  • 1/2 PL horčice
  • PL sterilizovaného chrenu
  • muškátový oriešok
  • soľ, mleté čierne korenie

Vajíčka uvarte natvrdo, schlaďte studenou vodou a olúpte. Rozkrojte pozdĺžne na polovice a vyberte žĺtky. V miske ich vymiešajte so zmäknutým maslom, s topeným syrom, chrenom a horčicou. Dosoľte a dokoreňte mletým korením a nastrúhaným muškátovým orieškom podľa chuti. Strojčekom na zdobenie naplňte žltým krémom polovice bielkov. Dozdobte petržlenovou vňaťou a kúskom kapie. Servírujte samotné alebo s čerstvým pečivom a majonézovým zemiakovým šalátom.

Tip: Výraznejšiu chuť a arómu dosiahnete, ak nahradíte obyčajnú plnotučnú horčicu francúzskou. Vajíčka prekrojené nožom s vlnkovanou čepeľou budú pri servírovaní pútať pozornosť.


Vajíčka v aspiku
suroviny na 4 - 6 porcií

  • 6 plátkov želatíny
  • 4 vajíčka
  • 500 ml vývaru
  • drobná sterilizovaná zelenina (hrášok, mrkva, kukurica, kapia, olivy...)
  • petržlenová vňať
  • ocot
  • soľ

Vajíčka uvarte natvrdo. Plátky želatíny zalejte studenou vodou a nechajte niekoľko minút napučať. Po napučaní ju pomedzi prsty alebo cez sitko zbavte prebytočnej vody. Vložte želatínu do teplého, nie však vriaceho precedeného vývaru, premiešajte a dochuťte podľa potreby soľou, octom alebo trochou nálevu zo zeleniny. Na dno a boky misiek alebo formičiek vlejte trochu želatíny. Po stuhnutí doukladajte nakrájané vajíčka, farebnú zeleninu, petržlenovú vňať a dolejte zvyšok želatíny. Servírujte vychladené s čerstvým pečivom.

Tip: Ak sa obávate, že vám pravá želatína nestuhne, využiť môžete i číre tortové želé, ktoré však, na rozdiel od želatíny, stuhne až po prevarení. Ak pred servírovaním zahrejete dno formičky v teplej vode, želé vám pôjde ľahko vyklopiť.


Šunková rolka
suroviny na 4 porcie

  • 8 plátkov kvalitnej šunky
  • 100 g čerstvých šampiňónov
  • cibuľa
  • 2 PL masla
  • 3 PL majonézy
  • PL olivového oleja
  • ČL karí korenia
  • citrónová šťava
  • soľ

Očistené šampiňóny nakrájajte na malé kúsky a zakvapkajte citrónovou šťavou. Na olivovom oleji speňte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte šampiňóny, soľ a karí korenie. Smažte približne tri minúty a potom nechajte vychladnúť. Do vychladnutej zmesi primiešajte zmäknuté maslo, majonézu a podľa potreby korenie a soľ. Náplň rozdeľte rovnomerne na jednotlivé plátky šunky, ktoré potom zrolujte. Rolky servírujte so zeleninovou prílohou a s kúskami pečiva.


Minipizze z lístkového cesta
suroviny na viac porcií

  • balenie lístkového cesta
  • suroviny podľa vlastného výberu (vajíčka, saláma, klobása, šunka, syry, olivy, feferónka, šampiňóny...)


Na omáčku:

  • 2 strúčiky cesnaku
  • malá cibuľa
  • 2 PL olivového oleja
  • kvalitný rajčinový pretlak alebo šťava
  • bazalka, oregano

Cibuľu a cesnak pokrájajte nadrobno. Speňte ich na olivovom oleji a zalejte pretlakom alebo šťavou. Nakoniec pridajte nasekané bylinky, nechajte prevrieť a odstavte. Nakrájajte a pripravte si potrebné suroviny. Rozmrazené lístkové cesto vyvaľkajte na tenký plát a rozkrájajte ho na malé štvorce alebo vykrajujte kolieska. Rúru predhrejte na 210 stupňov. Vykrojené minipizze naukladajte na plech, natrite ich omáčkou, naukladajte na ne pochutiny a posypte nastrúhaným syrom a nasekanými bylinkami. Pečte približne 7 až 10 minút. Servírovať ich môžete tak teplé, ako i studené.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  3. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  4. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  5. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  6. Talent - vzdelanie - úspech
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  8. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  9. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  10. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 22 094
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 21 558
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 9 869
  4. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 7 558
  5. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 6 508
  6. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 5 936
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 4 752
  8. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 4 254
  9. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 3 653
  10. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 127

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Ako sa dá objednať vládny vrtuľník na súkromnú svadbu

Ministerstvo ukázalo výpis platby za vrtuľník. Faktúra chýba.

Neprehliadnite tiež

Štýl Cindy Crawfordovej: Jej obľúbeným kúskom je sako

Tri tipy na oblečenie v štýle supermodelky.

Prečo sa anča volá Anča a robertko Robertko

Sú za tým skutočné príbehy. Čo sa stalo, že sa so sexuálnymi pomôckami spojili práve tieto mená?

Desať receptov na mandľové zákusky, koláče a torty

Vyskúšajte dobroty, v ktorých hrajú hlavnú úlohu mandle.

BRIT Awards 2018: Na odovzdávanie cien sa vrátili farebné šaty

Namiesto čierneho oblečenia mali ženy biele ruže.

STĹPČEK OSMELENÉ

Dnes sa pomodlím za Istanbulský dohovor

Zdá sa, že predchádzaniu násiliu na ženách pomôže len zázrak.