"VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL"

Drobnosti na sviatočný stôl

Pripravte svojim kúpačom a hosťom chuťovky, pri ktorých sa na návšteve budú cítiť ako doma.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Syrová roláda
suroviny na 1 roládu

  • 400 g tvrdého tučného syra
  • 250 g nátierkového masla
  • 100 g šunky
  • 80 g suchej pikantnej salámy
  • čerstvá zelenina
  • pažítka
  • petržlenová vňať

Nátierkové maslo zmiešajte s nakrájanou suchou salámou, nasekanou pažítkou a petržlenovou vňaťou. Do hrnca dajte vodu, po zovretí ju odstavte z plameňa a ponorte do nej tvrdý syr uviazaný v mikroténovom vrecúšku. Prikryte pokrievkou a vyčkajte približne 20 minút. Zmäknutý syr vyberte a rýchlo vyvaľkajte na plát hrubý približne 5 mm. Naň naukladajte rovnomerne plátky šunky a natrite ich opatrne pripravenou plnkou. K jednému okraju naukladajte na pásiky nakrájanú farebnú papriku alebo štvrťky prebytočného vareného vajíčka, zrolujte pomocou alobalu do rolády a nechajte v chladničke stuhnúť do druhého dňa. Servírujte rozkrájané asi na 1 cm hrubé kolieska.

Tip: Namiesto nátierkového masla môžete použiť do plnky zmäknuté maslo a bryndzu v pomere 1:1.


Omeleta z mladej žihľavy
suroviny na 2-4 porcie

  • 4 vajíčka
  • 130 g mladých žihľavových výhonkov
  • 5 PL smotany
  • plátok masla
  • muškátový oriešok
  • soľ, mleté čierne korenie

Žihľavové listy umyte, nechajte odkvapkať a nožom alebo v robote nasekajte. Vajíčka rozšľahajte so smotanou, soľou, s korením a vmiešajte do nich nasekané kúsky žihľavy. Na panvici zahrejte maslo a vylejte naň vaječnú zmes. Upravte rovnomerne neposlušné kúsky, postrúhajte navrch muškátový oriešok a opečte z obidvoch strán. Servírujte horúce, posypané strúhaným syrom, s kúskom pečiva alebo so zeleninovým šalátom.

Tip: Namiesto žihľavy môžete použiť mladé lístky špenátu, rukoly alebo žeruchu. Omeleta bude ľahšia a vláčnejšia, ak do nej primiešate trochu perlivej vody.


Plnené vajíčka
suroviny na 4 porcie

  • 4 vajíčka
  • 80 g masla
  • 100 g topeného syra
  • 1/2 PL horčice
  • PL sterilizovaného chrenu
  • muškátový oriešok
  • soľ, mleté čierne korenie

Vajíčka uvarte natvrdo, schlaďte studenou vodou a olúpte. Rozkrojte pozdĺžne na polovice a vyberte žĺtky. V miske ich vymiešajte so zmäknutým maslom, s topeným syrom, chrenom a horčicou. Dosoľte a dokoreňte mletým korením a nastrúhaným muškátovým orieškom podľa chuti. Strojčekom na zdobenie naplňte žltým krémom polovice bielkov. Dozdobte petržlenovou vňaťou a kúskom kapie. Servírujte samotné alebo s čerstvým pečivom a majonézovým zemiakovým šalátom.

Tip: Výraznejšiu chuť a arómu dosiahnete, ak nahradíte obyčajnú plnotučnú horčicu francúzskou. Vajíčka prekrojené nožom s vlnkovanou čepeľou budú pri servírovaní pútať pozornosť.


Vajíčka v aspiku
suroviny na 4 - 6 porcií

  • 6 plátkov želatíny
  • 4 vajíčka
  • 500 ml vývaru
  • drobná sterilizovaná zelenina (hrášok, mrkva, kukurica, kapia, olivy...)
  • petržlenová vňať
  • ocot
  • soľ

Vajíčka uvarte natvrdo. Plátky želatíny zalejte studenou vodou a nechajte niekoľko minút napučať. Po napučaní ju pomedzi prsty alebo cez sitko zbavte prebytočnej vody. Vložte želatínu do teplého, nie však vriaceho precedeného vývaru, premiešajte a dochuťte podľa potreby soľou, octom alebo trochou nálevu zo zeleniny. Na dno a boky misiek alebo formičiek vlejte trochu želatíny. Po stuhnutí doukladajte nakrájané vajíčka, farebnú zeleninu, petržlenovú vňať a dolejte zvyšok želatíny. Servírujte vychladené s čerstvým pečivom.

Tip: Ak sa obávate, že vám pravá želatína nestuhne, využiť môžete i číre tortové želé, ktoré však, na rozdiel od želatíny, stuhne až po prevarení. Ak pred servírovaním zahrejete dno formičky v teplej vode, želé vám pôjde ľahko vyklopiť.


Šunková rolka
suroviny na 4 porcie

  • 8 plátkov kvalitnej šunky
  • 100 g čerstvých šampiňónov
  • cibuľa
  • 2 PL masla
  • 3 PL majonézy
  • PL olivového oleja
  • ČL karí korenia
  • citrónová šťava
  • soľ

Očistené šampiňóny nakrájajte na malé kúsky a zakvapkajte citrónovou šťavou. Na olivovom oleji speňte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte šampiňóny, soľ a karí korenie. Smažte približne tri minúty a potom nechajte vychladnúť. Do vychladnutej zmesi primiešajte zmäknuté maslo, majonézu a podľa potreby korenie a soľ. Náplň rozdeľte rovnomerne na jednotlivé plátky šunky, ktoré potom zrolujte. Rolky servírujte so zeleninovou prílohou a s kúskami pečiva.


Minipizze z lístkového cesta
suroviny na viac porcií

  • balenie lístkového cesta
  • suroviny podľa vlastného výberu (vajíčka, saláma, klobása, šunka, syry, olivy, feferónka, šampiňóny...)


Na omáčku:

  • 2 strúčiky cesnaku
  • malá cibuľa
  • 2 PL olivového oleja
  • kvalitný rajčinový pretlak alebo šťava
  • bazalka, oregano

Cibuľu a cesnak pokrájajte nadrobno. Speňte ich na olivovom oleji a zalejte pretlakom alebo šťavou. Nakoniec pridajte nasekané bylinky, nechajte prevrieť a odstavte. Nakrájajte a pripravte si potrebné suroviny. Rozmrazené lístkové cesto vyvaľkajte na tenký plát a rozkrájajte ho na malé štvorce alebo vykrajujte kolieska. Rúru predhrejte na 210 stupňov. Vykrojené minipizze naukladajte na plech, natrite ich omáčkou, naukladajte na ne pochutiny a posypte nastrúhaným syrom a nasekanými bylinkami. Pečte približne 7 až 10 minút. Servírovať ich môžete tak teplé, ako i studené.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  2. Ovládajte svoje vozidlo mobilom
  3. Todos predstaví 4 americké premiéry na Autosalóne
  4. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  5. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  6. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  7. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  8. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  9. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  10. Inteligencia vo všetkom
  1. Budúcnosť EÚ a inteligentných miest
  2. Todos predstaví 4 americké premiéry na Autosalóne
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  4. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  5. Ovládajte svoje vozidlo mobilom
  6. Zlatá minca 2016 priniesla pre mBank sedem ocenení
  7. BILLA a Jamie Oliver pozývajú deti do zázračnej záhradky!
  8. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  9. Odšťavovač s veľkým plniacim otvorom? Nenachytajte sa!
  10. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 24 287
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 8 304
  3. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 935
  4. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 6 046
  5. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 5 948
  6. 5 krokov k vlastnému bývaniu 5 469
  7. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 3 501
  8. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 3 390
  9. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 3 093
  10. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 702

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Čo treba vedieť o osýpkach? Desať otázok a odpovedí

V štyroch krajoch nefunguje proti ochoreniu kolektívna imunita.

EKONOMIKA

Chorí ľudia sa dostali do pasce. Štát žiada nedostupné papiere

Sociálne zariadenia sa nevedia dostať k príspevkom.

KOMENTÁRE

Keď sú osýpky v hlavách

Keď sa na osýpky neočkovalo, ročne sa nimi nakazilo 10- až 20-tisíc detí.

Neprehliadnite tiež

Ovplyvňuje antikoncepcia duševné zdravie? Vedci naznačili, že áno

Pri skúmaní hormonálnych tabliet sa zamerali na zhoršenú kvalitu života žien.

Titul baby friendly má už len jediná slovenská nemocnica

Ak chcú byť slovenské pôrodnice priateľské k deťom, musia prejsť recertifikáciou.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop