SME

Všetkými obľúbené palacinky

Sladké, slané, prekladané, zrolované, zapekané. V každej domácnosti iné a predsa vždy rovnako chutné. Palacinky nikdy nevyjdú z módy. Ako ich máme radi?

Na každú príležitosť

  • Palacinky sa udomácnili v rôznych formách azda v každej kuchyni sveta. Majú zvláštne osobité čaro, všetci ich majú radi a pre ich prípravu netreba žiadne špeciálne suroviny. Len tie základné – mlieko, vajíčko, múku a tuk.
  • Palacinky si neodpustíme na raňajky, ako hlavný chod alebo dokonca i ako dezert. Takže nás neprekvapí ani neohlásená návšteva. Zvyknú sa kombinovať s rôznymi náplňami, polevami, posýpkami a celkovo majú veľa podôb i pri servírovaní. Dokonca sa čoraz častejšie stretávame na našich tanieroch s palacinkami pripravenými na slano s mäsovými či zeleninovými náplňami.
  • Na výnimočnejšie príležitosti, alebo pre viacero hostí sa zvyčajne zvolí iný druh úpravy a to zapekanie. Je to krásne navrstvený pokrm, pripomínajúci tortu.

Ako ich pripraviť?

  • Príprava palaciniek, je pomerne jednoduchá a zvládnu ju aj deti. Občas sa ale vyskytnú tri menšie problémy a to – prilepujú sa o dno panvice, trhajú sa pri prevracaní, alebo sú až príliš hrubé. Ako teda urobiť tie najlepšie?
  • Aj u tých najšikovnejších kuchárov platí pravidlo prvej palacinky, ktorá nevyzerá príliš vábne. Je to preto, že panvica ešte nie je dostatočne rozohriata a pripravená spolupracovať. Takže prvý nepodarok, je výhradnou odmenou pre „kuchára“.
  • Najlepší priateľ na prípravu palaciniek je plytká palacinkáreň – nie hlboká panvica. Či už vsadíte na teflón, keramiku alebo starý dobrý smalt je iba na vás. Palacinkáreň by mala byť dobre umytá a utretá do sucha. I tá najmenšia nečistota z minulej prípravy by mohla spôsobiť pripaľovanie. Takisto by nemalo byť cesto až príliš sladké, cukor by sa pripaľoval.
  • Pred každou dávkou cesta stačí použiť kvapku oleja. Nalejte cesto na panvicu a rovnomerne ho rozlejte na požadovaný tvar a veľkosť. Snažte sa pracovať rýchlo. Ak je spodná strana zalotohnedá palacinku prevráťte. Či už obracačkou, alebo vo vzduchu. Hotové palacinky ukladajte jednu na druhú, keď skončíte s ich pražením, naplníte ich podľa chuti.

Základný recept na palacinky ako od babičky:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
  • 3 dl mlieka
  • 1 vajíčko
  • 300 g hladkej múky
  • štipka soli
  • štipka cukru
  • olej na prípravu

Vajíčko s mliekom vyšľahajte a postupne prisýpajte za stáleho miešania preosiatu múku, soľ alebo cukor. Poriadne premiešajte tak, aby sa vám nevytvorili z múky hrudky. Cesto nechajte približne 15 minút ustáliť. Na rozpálenú panvicu dajte kvapku oleja, rovnomerne rozlejte dávku cesta a palacinku opečte z každej strany dozlatista. Takto postupujte kým neminiete cesto.

Tip: Do cesta pridajte 1-2 PL oleja. S cestom sa bude pracovať lepšie, obzvlášť na panvici s nelepivým povrchom.

Exotické palacinky
Suroviny na 4 porcie

  • 120 g hladkej múky
  • 300 ml kokosového mlieka
  • 1 vajíčko
  • 1 žĺtok
  • 2 PL oleja
  • 2 PL medu
  • citrónová šťava
  • olej na praženie
  • exotické druhy ovocia na naplnenie

Do múky vmiešajte vajíčko, žĺtok, a postupne počas miešania prilievajte kokosové mlieko. Nakoniec prilejte olej a vymiešajte hladké cesto. Prikryte a nechajte 30 minút postáť. Medzitým si načistite a rozkrájajte na kúsky ovocie. Najchutnejšiu kombináciu vytvoríte zmiešaním banánu, manga, papáje a liči. Do ovocia primiešajte med a citrónovú šťavu. Z cesta usmažte do zlotohneda z obidvoch strán 8 palaciniek. Hotové palacinky naplňte na jednej strane zmesou ovocia, zrolujte do tvaru kornútika a dozdobte nasekanou mätou.

SkryťVypnúť reklamu

Jablkové palacinky
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 4 jablká
  • 2 vajíčka
  • 1 balíček škoricového cukru
  • 2 PL kryštálového cukru
  • olej

Ošúpané jablká nastrúhajte na strúhadle. Z múky, vajíčok, mlieka a cukru vytvorte hladké cesto. Primiešajte do cesta nastrúhané jablká, škoricový cukor a premiešajte. Podľa potreby dolejte trochou vlažnej vody, alebo naopak, prihustite múkou. Záleží od odrody a šťavnatosti použitých jabĺk. Z cesta upečte palacinky. Servírujte s javorovým sirupom či melasou, čokoládovou polevou alebo posypané práškovým cukrom a pokvapkané limetkovou šťavou.


Zapekané palacinky s tvarohom
Suroviny na 4 porcie

Na palacinky:

  • 300 g polohrubej múky
  • 20 g práškového cukru
  • 1 vajíčko
  • 300 ml mlieka
  • štipka soli
  • olej

Na plnku:

SkryťVypnúť reklamu
  • 250 g tvarohu
  • 1 žĺtok
  • 40 g práškového cukru
  • citrónová kôra (predmočené hrozienka)

Na zálievku:

  • 1 vajíčko
  • 20 g cukru
  • 150 ml mlieka
  • 60 g masla na vymastenie nádoby

Zo surovín vypracujte hladké palacinkové cesto. Palacinky usmažte a ukladajte na seba. Každú palacinku potrite tvarohovou plnkou, ktorú ste pripravili zmiešaním surovín a zaviňte. Každú palacinku prekrojte na polovicu a naukladajte do vymastenej zapekacej misy. Zalejte mliekom, v ktorom ste rozšľahali vajíčko s cukrom a zapečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 25 minút.

Tip: Ak očakávate návštevu znásobte dávky a pri ukladaní zrolovaných palaciniek vytvoríte v mise niekoľko poschodí v rôznych smeroch. Jedlo sa bude pripravovať o niečo dlhšie, ale výsledok bude na reze krajší – poschodový.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Slané syrové palacinky
Surovina na 4 porcie

Na cesto:

  • 400 ml mlieka
  • 2 vajíčka
  • 200 g hladkej múky
  • soľ, mleté biele korenie
  • nasekaná petržlenová vňať
  • olej

Na plnku:

  • 2 ks topených syrov v črievku
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 PL horčice
  • soľ, mleté biele korenie
  • voliteľná príchuť (pažítka, špenátové listy, zmes byliniek, šampiňóny)
  • 100 g tvrdého syra na posypanie

Zo surovín vypracujte hladké cesto, nechajte ho chvíľku odstáť a usmažte palacinky. Na prípravu plnky postupujte akoby ste pripravovali nátierku. Syry vidličkou roztlačte a dobre zmiešajte s horčicou, nadrobno nakrájanými jarnými cibuľkami aj zo zelenou časťou, nasekané špenátové listy (alebo inú obľúbenú surovinu). Palacinky natrite plnkou, zrolujte, posypte strúhaným, syrom a dajte na pár minút pod gril. Servírujte horúce.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vedeli ste, že....

V dnešnej dobe moderných mixérov, šľahačov alebo robotov na tom už asi tak veľmi nezáleží, ale voľakedy platilo pravidlo, že palacinky boli pripravené vždy z hladkej múky. Do múky sa postupne a za stáleho miešania prilievala časť mlieka, neskôr vajíčko a opäť mlieko podľa potreby. Husté krémové cesto sa teda riedilo. Nikdy nie naopak.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 026
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 626
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 871
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 673
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 290
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 843
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 268
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 142
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 214
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 527
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 350
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 287
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 885
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 789
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 027
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 572
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu