Na každú príležitosť
- Palacinky sa udomácnili v rôznych formách azda v každej kuchyni sveta. Majú zvláštne osobité čaro, všetci ich majú radi a pre ich prípravu netreba žiadne špeciálne suroviny. Len tie základné – mlieko, vajíčko, múku a tuk.
- Palacinky si neodpustíme na raňajky, ako hlavný chod alebo dokonca i ako dezert. Takže nás neprekvapí ani neohlásená návšteva. Zvyknú sa kombinovať s rôznymi náplňami, polevami, posýpkami a celkovo majú veľa podôb i pri servírovaní. Dokonca sa čoraz častejšie stretávame na našich tanieroch s palacinkami pripravenými na slano s mäsovými či zeleninovými náplňami.
- Na výnimočnejšie príležitosti, alebo pre viacero hostí sa zvyčajne zvolí iný druh úpravy a to zapekanie. Je to krásne navrstvený pokrm, pripomínajúci tortu.
Ako ich pripraviť?
- Príprava palaciniek, je pomerne jednoduchá a zvládnu ju aj deti. Občas sa ale vyskytnú tri menšie problémy a to – prilepujú sa o dno panvice, trhajú sa pri prevracaní, alebo sú až príliš hrubé. Ako teda urobiť tie najlepšie?
- Aj u tých najšikovnejších kuchárov platí pravidlo prvej palacinky, ktorá nevyzerá príliš vábne. Je to preto, že panvica ešte nie je dostatočne rozohriata a pripravená spolupracovať. Takže prvý nepodarok, je výhradnou odmenou pre „kuchára“.
- Najlepší priateľ na prípravu palaciniek je plytká palacinkáreň – nie hlboká panvica. Či už vsadíte na teflón, keramiku alebo starý dobrý smalt je iba na vás. Palacinkáreň by mala byť dobre umytá a utretá do sucha. I tá najmenšia nečistota z minulej prípravy by mohla spôsobiť pripaľovanie. Takisto by nemalo byť cesto až príliš sladké, cukor by sa pripaľoval.
- Pred každou dávkou cesta stačí použiť kvapku oleja. Nalejte cesto na panvicu a rovnomerne ho rozlejte na požadovaný tvar a veľkosť. Snažte sa pracovať rýchlo. Ak je spodná strana zalotohnedá palacinku prevráťte. Či už obracačkou, alebo vo vzduchu. Hotové palacinky ukladajte jednu na druhú, keď skončíte s ich pražením, naplníte ich podľa chuti.

Základný recept na palacinky ako od babičky:
- 3 dl mlieka
- 1 vajíčko
- 300 g hladkej múky
- štipka soli
- štipka cukru
- olej na prípravu

Vajíčko s mliekom vyšľahajte a postupne prisýpajte za stáleho miešania preosiatu múku, soľ alebo cukor. Poriadne premiešajte tak, aby sa vám nevytvorili z múky hrudky. Cesto nechajte približne 15 minút ustáliť. Na rozpálenú panvicu dajte kvapku oleja, rovnomerne rozlejte dávku cesta a palacinku opečte z každej strany dozlatista. Takto postupujte kým neminiete cesto.
Tip: Do cesta pridajte 1-2 PL oleja. S cestom sa bude pracovať lepšie, obzvlášť na panvici s nelepivým povrchom.
Exotické palacinky
Suroviny na 4 porcie
- 120 g hladkej múky
- 300 ml kokosového mlieka
- 1 vajíčko
- 1 žĺtok
- 2 PL oleja
- 2 PL medu
- citrónová šťava
- olej na praženie
- exotické druhy ovocia na naplnenie

Do múky vmiešajte vajíčko, žĺtok, a postupne počas miešania prilievajte kokosové mlieko. Nakoniec prilejte olej a vymiešajte hladké cesto. Prikryte a nechajte 30 minút postáť. Medzitým si načistite a rozkrájajte na kúsky ovocie. Najchutnejšiu kombináciu vytvoríte zmiešaním banánu, manga, papáje a liči. Do ovocia primiešajte med a citrónovú šťavu. Z cesta usmažte do zlotohneda z obidvoch strán 8 palaciniek. Hotové palacinky naplňte na jednej strane zmesou ovocia, zrolujte do tvaru kornútika a dozdobte nasekanou mätou.
Jablkové palacinky
Suroviny na 4 porcie
- 300 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 4 jablká
- 2 vajíčka
- 1 balíček škoricového cukru
- 2 PL kryštálového cukru
- olej

Ošúpané jablká nastrúhajte na strúhadle. Z múky, vajíčok, mlieka a cukru vytvorte hladké cesto. Primiešajte do cesta nastrúhané jablká, škoricový cukor a premiešajte. Podľa potreby dolejte trochou vlažnej vody, alebo naopak, prihustite múkou. Záleží od odrody a šťavnatosti použitých jabĺk. Z cesta upečte palacinky. Servírujte s javorovým sirupom či melasou, čokoládovou polevou alebo posypané práškovým cukrom a pokvapkané limetkovou šťavou.
Zapekané palacinky s tvarohom
Suroviny na 4 porcie
Na palacinky:
- 300 g polohrubej múky
- 20 g práškového cukru
- 1 vajíčko
- 300 ml mlieka
- štipka soli
- olej
Na plnku:
- 250 g tvarohu
- 1 žĺtok
- 40 g práškového cukru
- citrónová kôra (predmočené hrozienka)

Na zálievku:
- 1 vajíčko
- 20 g cukru
- 150 ml mlieka
- 60 g masla na vymastenie nádoby
Zo surovín vypracujte hladké palacinkové cesto. Palacinky usmažte a ukladajte na seba. Každú palacinku potrite tvarohovou plnkou, ktorú ste pripravili zmiešaním surovín a zaviňte. Každú palacinku prekrojte na polovicu a naukladajte do vymastenej zapekacej misy. Zalejte mliekom, v ktorom ste rozšľahali vajíčko s cukrom a zapečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 25 minút.
Tip: Ak očakávate návštevu znásobte dávky a pri ukladaní zrolovaných palaciniek vytvoríte v mise niekoľko poschodí v rôznych smeroch. Jedlo sa bude pripravovať o niečo dlhšie, ale výsledok bude na reze krajší – poschodový.
Slané syrové palacinky
Surovina na 4 porcie
Na cesto:
- 400 ml mlieka
- 2 vajíčka
- 200 g hladkej múky
- soľ, mleté biele korenie
- nasekaná petržlenová vňať
- olej
Na plnku:
- 2 ks topených syrov v črievku
- 2 jarné cibuľky
- 2 PL horčice
- soľ, mleté biele korenie
- voliteľná príchuť (pažítka, špenátové listy, zmes byliniek, šampiňóny)
- 100 g tvrdého syra na posypanie

Zo surovín vypracujte hladké cesto, nechajte ho chvíľku odstáť a usmažte palacinky. Na prípravu plnky postupujte akoby ste pripravovali nátierku. Syry vidličkou roztlačte a dobre zmiešajte s horčicou, nadrobno nakrájanými jarnými cibuľkami aj zo zelenou časťou, nasekané špenátové listy (alebo inú obľúbenú surovinu). Palacinky natrite plnkou, zrolujte, posypte strúhaným, syrom a dajte na pár minút pod gril. Servírujte horúce.
Vedeli ste, že....
V dnešnej dobe moderných mixérov, šľahačov alebo robotov na tom už asi tak veľmi nezáleží, ale voľakedy platilo pravidlo, že palacinky boli pripravené vždy z hladkej múky. Do múky sa postupne a za stáleho miešania prilievala časť mlieka, neskôr vajíčko a opäť mlieko podľa potreby. Husté krémové cesto sa teda riedilo. Nikdy nie naopak.
Autor: mag