Všetkými obľúbené palacinky

Sladké, slané, prekladané, zrolované, zapekané. V každej domácnosti iné a predsa vždy rovnako chutné. Palacinky nikdy nevyjdú z módy. Ako ich máme radi?

Na každú príležitosť

  • Palacinky sa udomácnili v rôznych formách azda v každej kuchyni sveta. Majú zvláštne osobité čaro, všetci ich majú radi a pre ich prípravu netreba žiadne špeciálne suroviny. Len tie základné – mlieko, vajíčko, múku a tuk.
  • Palacinky si neodpustíme na raňajky, ako hlavný chod alebo dokonca i ako dezert. Takže nás neprekvapí ani neohlásená návšteva. Zvyknú sa kombinovať s rôznymi náplňami, polevami, posýpkami a celkovo majú veľa podôb i pri servírovaní. Dokonca sa čoraz častejšie stretávame na našich tanieroch s palacinkami pripravenými na slano s mäsovými či zeleninovými náplňami.
  • Na výnimočnejšie príležitosti, alebo pre viacero hostí sa zvyčajne zvolí iný druh úpravy a to zapekanie. Je to krásne navrstvený pokrm, pripomínajúci tortu.

Ako ich pripraviť?

  • Príprava palaciniek, je pomerne jednoduchá a zvládnu ju aj deti. Občas sa ale vyskytnú tri menšie problémy a to – prilepujú sa o dno panvice, trhajú sa pri prevracaní, alebo sú až príliš hrubé. Ako teda urobiť tie najlepšie?
  • Aj u tých najšikovnejších kuchárov platí pravidlo prvej palacinky, ktorá nevyzerá príliš vábne. Je to preto, že panvica ešte nie je dostatočne rozohriata a pripravená spolupracovať. Takže prvý nepodarok, je výhradnou odmenou pre „kuchára“.
  • Najlepší priateľ na prípravu palaciniek je plytká palacinkáreň – nie hlboká panvica. Či už vsadíte na teflón, keramiku alebo starý dobrý smalt je iba na vás. Palacinkáreň by mala byť dobre umytá a utretá do sucha. I tá najmenšia nečistota z minulej prípravy by mohla spôsobiť pripaľovanie. Takisto by nemalo byť cesto až príliš sladké, cukor by sa pripaľoval.
  • Pred každou dávkou cesta stačí použiť kvapku oleja. Nalejte cesto na panvicu a rovnomerne ho rozlejte na požadovaný tvar a veľkosť. Snažte sa pracovať rýchlo. Ak je spodná strana zalotohnedá palacinku prevráťte. Či už obracačkou, alebo vo vzduchu. Hotové palacinky ukladajte jednu na druhú, keď skončíte s ich pražením, naplníte ich podľa chuti.
Základný recept na palacinky ako od babičky:
  • 3 dl mlieka
  • 1 vajíčko
  • 300 g hladkej múky
  • štipka soli
  • štipka cukru
  • olej na prípravu

Vajíčko s mliekom vyšľahajte a postupne prisýpajte za stáleho miešania preosiatu múku, soľ alebo cukor. Poriadne premiešajte tak, aby sa vám nevytvorili z múky hrudky. Cesto nechajte približne 15 minút ustáliť. Na rozpálenú panvicu dajte kvapku oleja, rovnomerne rozlejte dávku cesta a palacinku opečte z každej strany dozlatista. Takto postupujte kým neminiete cesto.

Tip: Do cesta pridajte 1-2 PL oleja. S cestom sa bude pracovať lepšie, obzvlášť na panvici s nelepivým povrchom.

Exotické palacinky
Suroviny na 4 porcie

  • 120 g hladkej múky
  • 300 ml kokosového mlieka
  • 1 vajíčko
  • 1 žĺtok
  • 2 PL oleja
  • 2 PL medu
  • citrónová šťava
  • olej na praženie
  • exotické druhy ovocia na naplnenie

Do múky vmiešajte vajíčko, žĺtok, a postupne počas miešania prilievajte kokosové mlieko. Nakoniec prilejte olej a vymiešajte hladké cesto. Prikryte a nechajte 30 minút postáť. Medzitým si načistite a rozkrájajte na kúsky ovocie. Najchutnejšiu kombináciu vytvoríte zmiešaním banánu, manga, papáje a liči. Do ovocia primiešajte med a citrónovú šťavu. Z cesta usmažte do zlotohneda z obidvoch strán 8 palaciniek. Hotové palacinky naplňte na jednej strane zmesou ovocia, zrolujte do tvaru kornútika a dozdobte nasekanou mätou.


Jablkové palacinky
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 4 jablká
  • 2 vajíčka
  • 1 balíček škoricového cukru
  • 2 PL kryštálového cukru
  • olej

Ošúpané jablká nastrúhajte na strúhadle. Z múky, vajíčok, mlieka a cukru vytvorte hladké cesto. Primiešajte do cesta nastrúhané jablká, škoricový cukor a premiešajte. Podľa potreby dolejte trochou vlažnej vody, alebo naopak, prihustite múkou. Záleží od odrody a šťavnatosti použitých jabĺk. Z cesta upečte palacinky. Servírujte s javorovým sirupom či melasou, čokoládovou polevou alebo posypané práškovým cukrom a pokvapkané limetkovou šťavou.


Zapekané palacinky s tvarohom
Suroviny na 4 porcie

Na palacinky:

  • 300 g polohrubej múky
  • 20 g práškového cukru
  • 1 vajíčko
  • 300 ml mlieka
  • štipka soli
  • olej

Na plnku:

  • 250 g tvarohu
  • 1 žĺtok
  • 40 g práškového cukru
  • citrónová kôra (predmočené hrozienka)

Na zálievku:

  • 1 vajíčko
  • 20 g cukru
  • 150 ml mlieka
  • 60 g masla na vymastenie nádoby

Zo surovín vypracujte hladké palacinkové cesto. Palacinky usmažte a ukladajte na seba. Každú palacinku potrite tvarohovou plnkou, ktorú ste pripravili zmiešaním surovín a zaviňte. Každú palacinku prekrojte na polovicu a naukladajte do vymastenej zapekacej misy. Zalejte mliekom, v ktorom ste rozšľahali vajíčko s cukrom a zapečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 25 minút.

Tip: Ak očakávate návštevu znásobte dávky a pri ukladaní zrolovaných palaciniek vytvoríte v mise niekoľko poschodí v rôznych smeroch. Jedlo sa bude pripravovať o niečo dlhšie, ale výsledok bude na reze krajší – poschodový.


Slané syrové palacinky
Surovina na 4 porcie

Na cesto:

  • 400 ml mlieka
  • 2 vajíčka
  • 200 g hladkej múky
  • soľ, mleté biele korenie
  • nasekaná petržlenová vňať
  • olej

Na plnku:

  • 2 ks topených syrov v črievku
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 PL horčice
  • soľ, mleté biele korenie
  • voliteľná príchuť (pažítka, špenátové listy, zmes byliniek, šampiňóny)
  • 100 g tvrdého syra na posypanie

Zo surovín vypracujte hladké cesto, nechajte ho chvíľku odstáť a usmažte palacinky. Na prípravu plnky postupujte akoby ste pripravovali nátierku. Syry vidličkou roztlačte a dobre zmiešajte s horčicou, nadrobno nakrájanými jarnými cibuľkami aj zo zelenou časťou, nasekané špenátové listy (alebo inú obľúbenú surovinu). Palacinky natrite plnkou, zrolujte, posypte strúhaným, syrom a dajte na pár minút pod gril. Servírujte horúce.

Vedeli ste, že....

V dnešnej dobe moderných mixérov, šľahačov alebo robotov na tom už asi tak veľmi nezáleží, ale voľakedy platilo pravidlo, že palacinky boli pripravené vždy z hladkej múky. Do múky sa postupne a za stáleho miešania prilievala časť mlieka, neskôr vajíčko a opäť mlieko podľa potreby. Husté krémové cesto sa teda riedilo. Nikdy nie naopak.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  4. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  6. Inteligencia vo všetkom
  7. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  8. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  9. Čo sa môže stať, keď šetríte na zateplení?
  10. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie
  1. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  3. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  4. Finále súťaže CEWE Fotokniha roka 2016
  5. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  6. Východniari investujú do bývania spomedzi regiónov najviac
  7. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  10. Pôžička, ktorá odmeňuje? Nie, nepomýlili sme sa
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 22 317
  2. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 9 156
  3. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 8 618
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 7 409
  5. 5 krokov k vlastnému bývaniu 4 029
  6. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 4 012
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 899
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 797
  9. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku 1 613
  10. Inteligencia vo všetkom 1 549

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Až teraz sa začína boj o Európu. Le Penová sa na Macrona teší

Macron vidí Francúzsko ako krajinu, ktorá má všetko. Le Penová program stavia na kritike.

KOMENTÁRE

Voľby vo Francúzsku. Čo vlastne prospeje ľuďom?

Napäté voľby zakrývali podstatnejšiu tému.

SVET

Macron k politike pristupuje ako k startupu (profil)

Emmanuel Macron bol bankárom aj ministrom hospodárstva.

Neprehliadnite tiež

Sedem obedov z jedného hrnca

Eintopf jedlá, teda pokrmy pripravené v jednom hrnci, sú populárne nielen kvôli spotrebe riadu. Nemecký kuchársky vynález oceníte aj vy.

Ako rozbehnúť svoje trávenie a ozdraviť ho

Viete, ako prebieha tento životne dôležitý proces a či je ten váš v poriadku?

Jean-Paul Belmondo: Zmenil ideál mužskej krásy

Francúzsky herecký idol nedávno oslávil osemdesiatštyri rokov.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V sobotu, 22. júna, nájdete v stánkoch nové číslo magazínu smeŽeny a rozhovor s Petrou Regnácq Trnkovou, s ktorou sme hovorili o korupcii.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop