SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Všetkými obľúbené palacinky

Sladké, slané, prekladané, zrolované, zapekané. V každej domácnosti iné a predsa vždy rovnako chutné. Palacinky nikdy nevyjdú z módy. Ako ich máme radi?

Na každú príležitosť

  • Palacinky sa udomácnili v rôznych formách azda v každej kuchyni sveta. Majú zvláštne osobité čaro, všetci ich majú radi a pre ich prípravu netreba žiadne špeciálne suroviny. Len tie základné – mlieko, vajíčko, múku a tuk.
  • Palacinky si neodpustíme na raňajky, ako hlavný chod alebo dokonca i ako dezert. Takže nás neprekvapí ani neohlásená návšteva. Zvyknú sa kombinovať s rôznymi náplňami, polevami, posýpkami a celkovo majú veľa podôb i pri servírovaní. Dokonca sa čoraz častejšie stretávame na našich tanieroch s palacinkami pripravenými na slano s mäsovými či zeleninovými náplňami.
  • Na výnimočnejšie príležitosti, alebo pre viacero hostí sa zvyčajne zvolí iný druh úpravy a to zapekanie. Je to krásne navrstvený pokrm, pripomínajúci tortu.

Ako ich pripraviť?

  • Príprava palaciniek, je pomerne jednoduchá a zvládnu ju aj deti. Občas sa ale vyskytnú tri menšie problémy a to – prilepujú sa o dno panvice, trhajú sa pri prevracaní, alebo sú až príliš hrubé. Ako teda urobiť tie najlepšie?
  • Aj u tých najšikovnejších kuchárov platí pravidlo prvej palacinky, ktorá nevyzerá príliš vábne. Je to preto, že panvica ešte nie je dostatočne rozohriata a pripravená spolupracovať. Takže prvý nepodarok, je výhradnou odmenou pre „kuchára“.
  • Najlepší priateľ na prípravu palaciniek je plytká palacinkáreň – nie hlboká panvica. Či už vsadíte na teflón, keramiku alebo starý dobrý smalt je iba na vás. Palacinkáreň by mala byť dobre umytá a utretá do sucha. I tá najmenšia nečistota z minulej prípravy by mohla spôsobiť pripaľovanie. Takisto by nemalo byť cesto až príliš sladké, cukor by sa pripaľoval.
  • Pred každou dávkou cesta stačí použiť kvapku oleja. Nalejte cesto na panvicu a rovnomerne ho rozlejte na požadovaný tvar a veľkosť. Snažte sa pracovať rýchlo. Ak je spodná strana zalotohnedá palacinku prevráťte. Či už obracačkou, alebo vo vzduchu. Hotové palacinky ukladajte jednu na druhú, keď skončíte s ich pražením, naplníte ich podľa chuti.
Základný recept na palacinky ako od babičky:
  • 3 dl mlieka
  • 1 vajíčko
  • 300 g hladkej múky
  • štipka soli
  • štipka cukru
  • olej na prípravu

Vajíčko s mliekom vyšľahajte a postupne prisýpajte za stáleho miešania preosiatu múku, soľ alebo cukor. Poriadne premiešajte tak, aby sa vám nevytvorili z múky hrudky. Cesto nechajte približne 15 minút ustáliť. Na rozpálenú panvicu dajte kvapku oleja, rovnomerne rozlejte dávku cesta a palacinku opečte z každej strany dozlatista. Takto postupujte kým neminiete cesto.

Tip: Do cesta pridajte 1-2 PL oleja. S cestom sa bude pracovať lepšie, obzvlášť na panvici s nelepivým povrchom.

Exotické palacinky
Suroviny na 4 porcie

  • 120 g hladkej múky
  • 300 ml kokosového mlieka
  • 1 vajíčko
  • 1 žĺtok
  • 2 PL oleja
  • 2 PL medu
  • citrónová šťava
  • olej na praženie
  • exotické druhy ovocia na naplnenie

Do múky vmiešajte vajíčko, žĺtok, a postupne počas miešania prilievajte kokosové mlieko. Nakoniec prilejte olej a vymiešajte hladké cesto. Prikryte a nechajte 30 minút postáť. Medzitým si načistite a rozkrájajte na kúsky ovocie. Najchutnejšiu kombináciu vytvoríte zmiešaním banánu, manga, papáje a liči. Do ovocia primiešajte med a citrónovú šťavu. Z cesta usmažte do zlotohneda z obidvoch strán 8 palaciniek. Hotové palacinky naplňte na jednej strane zmesou ovocia, zrolujte do tvaru kornútika a dozdobte nasekanou mätou.


Jablkové palacinky
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 4 jablká
  • 2 vajíčka
  • 1 balíček škoricového cukru
  • 2 PL kryštálového cukru
  • olej

Ošúpané jablká nastrúhajte na strúhadle. Z múky, vajíčok, mlieka a cukru vytvorte hladké cesto. Primiešajte do cesta nastrúhané jablká, škoricový cukor a premiešajte. Podľa potreby dolejte trochou vlažnej vody, alebo naopak, prihustite múkou. Záleží od odrody a šťavnatosti použitých jabĺk. Z cesta upečte palacinky. Servírujte s javorovým sirupom či melasou, čokoládovou polevou alebo posypané práškovým cukrom a pokvapkané limetkovou šťavou.


Zapekané palacinky s tvarohom
Suroviny na 4 porcie

Na palacinky:

  • 300 g polohrubej múky
  • 20 g práškového cukru
  • 1 vajíčko
  • 300 ml mlieka
  • štipka soli
  • olej

Na plnku:

  • 250 g tvarohu
  • 1 žĺtok
  • 40 g práškového cukru
  • citrónová kôra (predmočené hrozienka)

Na zálievku:

  • 1 vajíčko
  • 20 g cukru
  • 150 ml mlieka
  • 60 g masla na vymastenie nádoby

Zo surovín vypracujte hladké palacinkové cesto. Palacinky usmažte a ukladajte na seba. Každú palacinku potrite tvarohovou plnkou, ktorú ste pripravili zmiešaním surovín a zaviňte. Každú palacinku prekrojte na polovicu a naukladajte do vymastenej zapekacej misy. Zalejte mliekom, v ktorom ste rozšľahali vajíčko s cukrom a zapečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 25 minút.

Tip: Ak očakávate návštevu znásobte dávky a pri ukladaní zrolovaných palaciniek vytvoríte v mise niekoľko poschodí v rôznych smeroch. Jedlo sa bude pripravovať o niečo dlhšie, ale výsledok bude na reze krajší – poschodový.


Slané syrové palacinky
Surovina na 4 porcie

Na cesto:

  • 400 ml mlieka
  • 2 vajíčka
  • 200 g hladkej múky
  • soľ, mleté biele korenie
  • nasekaná petržlenová vňať
  • olej

Na plnku:

  • 2 ks topených syrov v črievku
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 PL horčice
  • soľ, mleté biele korenie
  • voliteľná príchuť (pažítka, špenátové listy, zmes byliniek, šampiňóny)
  • 100 g tvrdého syra na posypanie

Zo surovín vypracujte hladké cesto, nechajte ho chvíľku odstáť a usmažte palacinky. Na prípravu plnky postupujte akoby ste pripravovali nátierku. Syry vidličkou roztlačte a dobre zmiešajte s horčicou, nadrobno nakrájanými jarnými cibuľkami aj zo zelenou časťou, nasekané špenátové listy (alebo inú obľúbenú surovinu). Palacinky natrite plnkou, zrolujte, posypte strúhaným, syrom a dajte na pár minút pod gril. Servírujte horúce.

Vedeli ste, že....

V dnešnej dobe moderných mixérov, šľahačov alebo robotov na tom už asi tak veľmi nezáleží, ale voľakedy platilo pravidlo, že palacinky boli pripravené vždy z hladkej múky. Do múky sa postupne a za stáleho miešania prilievala časť mlieka, neskôr vajíčko a opäť mlieko podľa potreby. Husté krémové cesto sa teda riedilo. Nikdy nie naopak.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 37 342
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 971
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 352
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 368
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 996
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 7 494
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 345
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 993
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 691
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 589
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Snímka z odberového miesta v športovej hale v Pezinku počas celoplošného  skríningového testovania ľudí na ochorenie COVID-19 na Slovensku.

Na Slovensku prebieha plošné skríningové testovanie. PCR testy odhalili viac ako 234-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 965 obetí.

5 h
Petra Vlhová počas zjazdu v Crans Montane.

Sledujte zjazdové lyžovanie s nami.

4 h
Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

18 h
Ester Ledecká.

V rýchlostných disciplínach patrí k najlepším.

17 h

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

23 h
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

22. jan

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt