SME

Všetkými obľúbené palacinky

Sladké, slané, prekladané, zrolované, zapekané. V každej domácnosti iné a predsa vždy rovnako chutné. Palacinky nikdy nevyjdú z módy. Ako ich máme radi?

Na každú príležitosť

  • Palacinky sa udomácnili v rôznych formách azda v každej kuchyni sveta. Majú zvláštne osobité čaro, všetci ich majú radi a pre ich prípravu netreba žiadne špeciálne suroviny. Len tie základné – mlieko, vajíčko, múku a tuk.
  • Palacinky si neodpustíme na raňajky, ako hlavný chod alebo dokonca i ako dezert. Takže nás neprekvapí ani neohlásená návšteva. Zvyknú sa kombinovať s rôznymi náplňami, polevami, posýpkami a celkovo majú veľa podôb i pri servírovaní. Dokonca sa čoraz častejšie stretávame na našich tanieroch s palacinkami pripravenými na slano s mäsovými či zeleninovými náplňami.
  • Na výnimočnejšie príležitosti, alebo pre viacero hostí sa zvyčajne zvolí iný druh úpravy a to zapekanie. Je to krásne navrstvený pokrm, pripomínajúci tortu.

Ako ich pripraviť?

  • Príprava palaciniek, je pomerne jednoduchá a zvládnu ju aj deti. Občas sa ale vyskytnú tri menšie problémy a to – prilepujú sa o dno panvice, trhajú sa pri prevracaní, alebo sú až príliš hrubé. Ako teda urobiť tie najlepšie?
  • Aj u tých najšikovnejších kuchárov platí pravidlo prvej palacinky, ktorá nevyzerá príliš vábne. Je to preto, že panvica ešte nie je dostatočne rozohriata a pripravená spolupracovať. Takže prvý nepodarok, je výhradnou odmenou pre „kuchára“.
  • Najlepší priateľ na prípravu palaciniek je plytká palacinkáreň – nie hlboká panvica. Či už vsadíte na teflón, keramiku alebo starý dobrý smalt je iba na vás. Palacinkáreň by mala byť dobre umytá a utretá do sucha. I tá najmenšia nečistota z minulej prípravy by mohla spôsobiť pripaľovanie. Takisto by nemalo byť cesto až príliš sladké, cukor by sa pripaľoval.
  • Pred každou dávkou cesta stačí použiť kvapku oleja. Nalejte cesto na panvicu a rovnomerne ho rozlejte na požadovaný tvar a veľkosť. Snažte sa pracovať rýchlo. Ak je spodná strana zalotohnedá palacinku prevráťte. Či už obracačkou, alebo vo vzduchu. Hotové palacinky ukladajte jednu na druhú, keď skončíte s ich pražením, naplníte ich podľa chuti.

Základný recept na palacinky ako od babičky:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
  • 3 dl mlieka
  • 1 vajíčko
  • 300 g hladkej múky
  • štipka soli
  • štipka cukru
  • olej na prípravu

Vajíčko s mliekom vyšľahajte a postupne prisýpajte za stáleho miešania preosiatu múku, soľ alebo cukor. Poriadne premiešajte tak, aby sa vám nevytvorili z múky hrudky. Cesto nechajte približne 15 minút ustáliť. Na rozpálenú panvicu dajte kvapku oleja, rovnomerne rozlejte dávku cesta a palacinku opečte z každej strany dozlatista. Takto postupujte kým neminiete cesto.

Tip: Do cesta pridajte 1-2 PL oleja. S cestom sa bude pracovať lepšie, obzvlášť na panvici s nelepivým povrchom.

Exotické palacinky
Suroviny na 4 porcie

  • 120 g hladkej múky
  • 300 ml kokosového mlieka
  • 1 vajíčko
  • 1 žĺtok
  • 2 PL oleja
  • 2 PL medu
  • citrónová šťava
  • olej na praženie
  • exotické druhy ovocia na naplnenie

Do múky vmiešajte vajíčko, žĺtok, a postupne počas miešania prilievajte kokosové mlieko. Nakoniec prilejte olej a vymiešajte hladké cesto. Prikryte a nechajte 30 minút postáť. Medzitým si načistite a rozkrájajte na kúsky ovocie. Najchutnejšiu kombináciu vytvoríte zmiešaním banánu, manga, papáje a liči. Do ovocia primiešajte med a citrónovú šťavu. Z cesta usmažte do zlotohneda z obidvoch strán 8 palaciniek. Hotové palacinky naplňte na jednej strane zmesou ovocia, zrolujte do tvaru kornútika a dozdobte nasekanou mätou.

SkryťVypnúť reklamu

Jablkové palacinky
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 4 jablká
  • 2 vajíčka
  • 1 balíček škoricového cukru
  • 2 PL kryštálového cukru
  • olej

Ošúpané jablká nastrúhajte na strúhadle. Z múky, vajíčok, mlieka a cukru vytvorte hladké cesto. Primiešajte do cesta nastrúhané jablká, škoricový cukor a premiešajte. Podľa potreby dolejte trochou vlažnej vody, alebo naopak, prihustite múkou. Záleží od odrody a šťavnatosti použitých jabĺk. Z cesta upečte palacinky. Servírujte s javorovým sirupom či melasou, čokoládovou polevou alebo posypané práškovým cukrom a pokvapkané limetkovou šťavou.


Zapekané palacinky s tvarohom
Suroviny na 4 porcie

Na palacinky:

  • 300 g polohrubej múky
  • 20 g práškového cukru
  • 1 vajíčko
  • 300 ml mlieka
  • štipka soli
  • olej

Na plnku:

SkryťVypnúť reklamu
  • 250 g tvarohu
  • 1 žĺtok
  • 40 g práškového cukru
  • citrónová kôra (predmočené hrozienka)

Na zálievku:

  • 1 vajíčko
  • 20 g cukru
  • 150 ml mlieka
  • 60 g masla na vymastenie nádoby

Zo surovín vypracujte hladké palacinkové cesto. Palacinky usmažte a ukladajte na seba. Každú palacinku potrite tvarohovou plnkou, ktorú ste pripravili zmiešaním surovín a zaviňte. Každú palacinku prekrojte na polovicu a naukladajte do vymastenej zapekacej misy. Zalejte mliekom, v ktorom ste rozšľahali vajíčko s cukrom a zapečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 25 minút.

Tip: Ak očakávate návštevu znásobte dávky a pri ukladaní zrolovaných palaciniek vytvoríte v mise niekoľko poschodí v rôznych smeroch. Jedlo sa bude pripravovať o niečo dlhšie, ale výsledok bude na reze krajší – poschodový.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Slané syrové palacinky
Surovina na 4 porcie

Na cesto:

  • 400 ml mlieka
  • 2 vajíčka
  • 200 g hladkej múky
  • soľ, mleté biele korenie
  • nasekaná petržlenová vňať
  • olej

Na plnku:

  • 2 ks topených syrov v črievku
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 PL horčice
  • soľ, mleté biele korenie
  • voliteľná príchuť (pažítka, špenátové listy, zmes byliniek, šampiňóny)
  • 100 g tvrdého syra na posypanie

Zo surovín vypracujte hladké cesto, nechajte ho chvíľku odstáť a usmažte palacinky. Na prípravu plnky postupujte akoby ste pripravovali nátierku. Syry vidličkou roztlačte a dobre zmiešajte s horčicou, nadrobno nakrájanými jarnými cibuľkami aj zo zelenou časťou, nasekané špenátové listy (alebo inú obľúbenú surovinu). Palacinky natrite plnkou, zrolujte, posypte strúhaným, syrom a dajte na pár minút pod gril. Servírujte horúce.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vedeli ste, že....

V dnešnej dobe moderných mixérov, šľahačov alebo robotov na tom už asi tak veľmi nezáleží, ale voľakedy platilo pravidlo, že palacinky boli pripravené vždy z hladkej múky. Do múky sa postupne a za stáleho miešania prilievala časť mlieka, neskôr vajíčko a opäť mlieko podľa potreby. Husté krémové cesto sa teda riedilo. Nikdy nie naopak.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  2. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  3. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  4. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  5. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  6. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  7. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  8. Na Marka oharka do jarka
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 34 034
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 704
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 420
  4. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 362
  5. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 6 045
  6. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí 5 624
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 506
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 278
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6

Veľkonočné tradície majú mnoho podôb.


Pavol Juračka
Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


30
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 512
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 442
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 77 831
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 770
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 14 873
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 498
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 9 893
  8. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 9 299
  1. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  2. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  3. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  6. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
SkryťZatvoriť reklamu