SME
Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Chuťovky z tuniaka

Čerstvý steak z tuniaka sa v našich končinách asi nepovažuje za bežné menu. Dajte šancu konzervovanej rybe, aby vás presvedčila o rýchlej, vynikajúcej a zdravej príprave obeda či večere. A možno budete milo prekvapení...

Symfónia chutí v plechovke

Celý svet si tuniaka v konzerve cení pre jeho jemnosť, šťavnatosť a nezameniteľnú chuť mora, ktorá dokáže aj tie najfádnejšie suroviny v kuchyni premeniť na neodolateľné lahôdky. Aj keď sa kvalita mäsa obsiahnutého v plechovkách rôzni, vždy existuje spôsob, ako z nich dostať maximum.

Celistvé kúsky mäsa v oleji vyniknú v šalátoch a chuťovkách, kde sú dôležité štedré sústa plné chuti, ktorým konkurujú iné, rovnako výrazné suroviny. Nie je nezvyčajné, ak takýto tuniak sekunduje čerstvej zelenine, zemiakom, alebo zdobí porciu kvalitných cestovín.

Skryť Vypnúť reklamu

Jemné kúsky mäsa vo vlastnej šťave či oleji sú neoceniteľnou surovinou všade tam, kde rozhoduje viac chuť tuniaka, ako jeho konzistencia. Pizza, sendviče, bagety, omáčky či teplé šaláty sú typickým príkladom upotrebenia. Je iba na vás, či zvolíte diétnu plechovku tuniaka vo vlastnej šťave, alebo v oleji.

Najlacnejšie sú tuniakové vločky, ktoré nahrádzajú mleté rybie mäso v nátierkach, sendvičoch, či náplniach slaných koláčov. Vždy by mali byť konzervované v oleji, ktorý kompenzuje slabšie chuťové vlastnosti mäsa.

Vedeli ste, že...

  • Na prípravu dobrého pokrmu treba nechať tuniaka odkvapkať a tým zbaviť prebytočnej šťavy alebo oleja, ktoré by kúsky ryby riedili.
  • Ak pri príprave cestovín začína váš recept – „na oleji opražte cibuľku alebo tuniaka“, pamätajte na to, že môžete použiť olej z konzervy. Keďže nejde o pravý rybí tuk, ale o rastlinné oleje.
  • Na šaláty alebo pizzu si tuniaka dopredu ochuťte čiernym alebo bielym korením a soľou.
  • Tuniak ako každá ryba obsahuje vitamín D, B, A, selén, magnézium, fosfor. Najdôležitejšie bohatstvo ktoré ryby dokážu nášmu telu odovzdať sú omega-3 mastné kyseliny – tie bohužiaľ už nenájdete v konzervách, všetky ostatné vitamíny a minerály sú zachované aj po tepelnej úprave v továrňach.
  • Dajte pozor na vôňu a chuť tuniaka. Ak natrafíte na železitú, či dokonca „stuchnutú“ pachuť a zápach z konzervy tuniaka, radšej ho do prípravu pokrmu nepoužite. Keďže tuniak sa spracováva za jazdy na lodiach ďaleko od prístavu, ľahko sa stane, že dôjde k jeho znehodnoteniu.

Šalát s fazuľou a tuniakom
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g zelených fazuľových strukov
  • 400 g konzerva bielej maslovej fazuľa
  • 175 g konzerva tuniaka
  • 2 PL nasekaných vlašských orechov
  • 30 ml balzamikového octu
  • 20 ml olivového oleja
  • soľ a korenie

Zelené fazuľové struky prekrojte na polovice a dajte ich na jednu minútu do vriacej vody. Vodu zlejte a struky prepláchnite pod studenou vodou. Osušené struky zmiešajte v šalátovej mise s maslovou fazuľou, scedeným tuniakom a zasypte nasekanými vlašskými orechmi. Zmiešajte balzamikový ocot spolu s olivovým olejom, soľou a korením. Dresing jemne prelejte cez šalát a môžete servírovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Na prípravu takéhoto šalátu použite kvalitnejšiu konzervu s obsahom väčších tuniakových kúskov.


Špenátovo-tuniakový nákyp
Suroviny na 4-6 porcii

  • 2 x 175 g konzerva tuniaka
  • 1 cibuľa
  • 30 g čerstvých špenátových listov
  • 6 vajec
  • 60 ml majonézy
  • čerstvá petržlenová vňať
  • soľ a korenie
  • maslo

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Vymažte malé zapekacie misky maslom. Zmiešajte odkvapkaného tuniaka, nasekanú cibuľu, nasekaný alebo natrhaný špenát. Ochuťte soľou a korením. Rozdeľte zmes rovnomerne do všetkých misiek. Rozšľahajte vajíčka spolu s majonézou a zalejte tuniakovú zmes v miskách. Pečte približne 20 minút. Dozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou a môžete servírovať.

Tip: Ak nemáte po ruke vhodné mištičky, môžete vytvoriť aj jeden veľký nákyp a na porcie ho rozdeliť až po dopečení.

Skryť Vypnúť reklamu

Tuniakové koláčiky
Suroviny na 10 kusov

  • 2 x 175 g konzerva tuniaka
  • 6 jarných cibuliek
  • 200 g sladkej sterilizovanej kukurice
  • 90 g hladkej múky
  • 10 ml čerstvej citrónovej šťavy
  • 3 vajcia
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • čierne korenie
  • olej

Zmiešajte scedeného tuniaka s nasekanou jarnou cibuľkou, kukuricou a dochuťte korením a citrónovou šťavou. Primiešajte rozšľahané vajíčka a múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľou. V panvici rozohrejte trochu oleja a lyžicou formujte placky. Pomaly pečte, kým nie sú z obidvoch strán prepečené dozlatista. Nechajte na servítke odkvapkať prebytočný olej. Servírujte s kyslou smotanou alebo zeleným listovým šalátom.


Tuniakové „slimáky“
Surovina na 10 kusov

Na cesto:

  • 260 g hladkej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • 125 ml oleja
  • 125 ml mlieka
  • 100 g nastrúhaného syra čedar

Na plnku:

Skryť Vypnúť reklamu
  • 175 g konzerva tuniaka
  • 2 na tvrdo uvarené vajíčka
  • 2 PL majonézy
  • 1 menšia cibuľa
  • strúhaný syr
  • soľ a korenie
  • čerstvá petržlenová vňať

Predhrejte rúru na 180 stupňov. Zamiešajte múku s práškom do pečiva, soľou a s cukrom. Rozšľahajte olej s mliekom a vlejte do suchej zmesi. Premiešajte, pridajte najemno nastrúhaný tvrdý syr a vypracujte cesto. Zmiešajte scedeného tuniaka, nakrájané natvrdo uvarené vajíčka, nadrobno nasekanú cibuľu, nasekanú petržlenovú vňať, majonézu, soľ a korenie. Plnku rozotrite na vyvaľkaný plát cesta, zrolujte a rozkrájajte na približne 2 cm kolieska. Slimáky naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a posypte nastrúhaným syrom. Pečte približne 20 minút. Servírujte ako teplé koláčiky, predjedlo, alebo ako prílohu k zeleninovým šalátom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  10. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  6. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  9. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  10. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 27 018
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 24 259
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 12 286
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 149
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 763
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 661
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 442
  8. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 664
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 558
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 576
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prokuratúra chystá oslabenie boja s extrémizmom, ktorý chcela vláda ako prioritu

Samostatné oddelenie špeciálnej prokuratúry má dnes päť ľudí.

Milan Mazurek v budove Najvyššieho súdu (vpravo).
Dobré ráno

Dobré ráno: Obvinili Fica, Kotlebu aj Mazureka. Teraz im hrozí zánik

Pripravuje sa reorganizácia prokuratúry.

Komentár Zuzany Kepplovej

Žilinka vykročil ľavou

Rozpustenie Honzovho úradu sa nezdá ako dobrý začiatok perestrojky na prokuratúre.

Zuzana Kepplová.
Do skúmavky treba pľuť minútu, aby bolo dosť slín na test. Netreba robiť výtery z nosa a hrdla.

Neprehliadnite tiež

SERIÁL O NEKONVENČNÝCH LÁSKACH

Jefferson napísal, že všetci ľudia sú si rovní a so svojou otrokyňou mal deti

Je to príbeh lásky alebo zotročenia?

Z filmu Jefferson v Paríži, 1995
Seriál o nekonvenčných láskach

Vzal si svoju dcéru? Woody Allen svoj vzťah celé roky obraňuje

Príbeh nekonvenčnej lásky sprevádzajú tiene zneužívania.

Soon-Yi Previn a Woody Allen.

Kyseliny majú zlú povesť, no pleti naozaj prospievajú

Poradíme, ako ich zaradiť do dennej rutiny.

Chôdza ako terapia aj šport. Ako ňou chudnúť aj meditovať?

Prečo je pre nás chôdza taká dôležitá?