SME
Utorok, 27. júl, 2021 | Meniny má BoženaKrížovkyKrížovky

Chuťovky z tuniaka

Čerstvý steak z tuniaka sa v našich končinách asi nepovažuje za bežné menu. Dajte šancu konzervovanej rybe, aby vás presvedčila o rýchlej, vynikajúcej a zdravej príprave obeda či večere. A možno budete milo prekvapení...

Symfónia chutí v plechovke

Celý svet si tuniaka v konzerve cení pre jeho jemnosť, šťavnatosť a nezameniteľnú chuť mora, ktorá dokáže aj tie najfádnejšie suroviny v kuchyni premeniť na neodolateľné lahôdky. Aj keď sa kvalita mäsa obsiahnutého v plechovkách rôzni, vždy existuje spôsob, ako z nich dostať maximum.

Celistvé kúsky mäsa v oleji vyniknú v šalátoch a chuťovkách, kde sú dôležité štedré sústa plné chuti, ktorým konkurujú iné, rovnako výrazné suroviny. Nie je nezvyčajné, ak takýto tuniak sekunduje čerstvej zelenine, zemiakom, alebo zdobí porciu kvalitných cestovín.

Skryť Vypnúť reklamu

Jemné kúsky mäsa vo vlastnej šťave či oleji sú neoceniteľnou surovinou všade tam, kde rozhoduje viac chuť tuniaka, ako jeho konzistencia. Pizza, sendviče, bagety, omáčky či teplé šaláty sú typickým príkladom upotrebenia. Je iba na vás, či zvolíte diétnu plechovku tuniaka vo vlastnej šťave, alebo v oleji.

Najlacnejšie sú tuniakové vločky, ktoré nahrádzajú mleté rybie mäso v nátierkach, sendvičoch, či náplniach slaných koláčov. Vždy by mali byť konzervované v oleji, ktorý kompenzuje slabšie chuťové vlastnosti mäsa.

Vedeli ste, že...

  • Na prípravu dobrého pokrmu treba nechať tuniaka odkvapkať a tým zbaviť prebytočnej šťavy alebo oleja, ktoré by kúsky ryby riedili.
  • Ak pri príprave cestovín začína váš recept – „na oleji opražte cibuľku alebo tuniaka“, pamätajte na to, že môžete použiť olej z konzervy. Keďže nejde o pravý rybí tuk, ale o rastlinné oleje.
  • Na šaláty alebo pizzu si tuniaka dopredu ochuťte čiernym alebo bielym korením a soľou.
  • Tuniak ako každá ryba obsahuje vitamín D, B, A, selén, magnézium, fosfor. Najdôležitejšie bohatstvo ktoré ryby dokážu nášmu telu odovzdať sú omega-3 mastné kyseliny – tie bohužiaľ už nenájdete v konzervách, všetky ostatné vitamíny a minerály sú zachované aj po tepelnej úprave v továrňach.
  • Dajte pozor na vôňu a chuť tuniaka. Ak natrafíte na železitú, či dokonca „stuchnutú“ pachuť a zápach z konzervy tuniaka, radšej ho do prípravu pokrmu nepoužite. Keďže tuniak sa spracováva za jazdy na lodiach ďaleko od prístavu, ľahko sa stane, že dôjde k jeho znehodnoteniu.

Šalát s fazuľou a tuniakom
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g zelených fazuľových strukov
  • 400 g konzerva bielej maslovej fazuľa
  • 175 g konzerva tuniaka
  • 2 PL nasekaných vlašských orechov
  • 30 ml balzamikového octu
  • 20 ml olivového oleja
  • soľ a korenie

Zelené fazuľové struky prekrojte na polovice a dajte ich na jednu minútu do vriacej vody. Vodu zlejte a struky prepláchnite pod studenou vodou. Osušené struky zmiešajte v šalátovej mise s maslovou fazuľou, scedeným tuniakom a zasypte nasekanými vlašskými orechmi. Zmiešajte balzamikový ocot spolu s olivovým olejom, soľou a korením. Dresing jemne prelejte cez šalát a môžete servírovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Na prípravu takéhoto šalátu použite kvalitnejšiu konzervu s obsahom väčších tuniakových kúskov.


Špenátovo-tuniakový nákyp
Suroviny na 4-6 porcii

  • 2 x 175 g konzerva tuniaka
  • 1 cibuľa
  • 30 g čerstvých špenátových listov
  • 6 vajec
  • 60 ml majonézy
  • čerstvá petržlenová vňať
  • soľ a korenie
  • maslo

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Vymažte malé zapekacie misky maslom. Zmiešajte odkvapkaného tuniaka, nasekanú cibuľu, nasekaný alebo natrhaný špenát. Ochuťte soľou a korením. Rozdeľte zmes rovnomerne do všetkých misiek. Rozšľahajte vajíčka spolu s majonézou a zalejte tuniakovú zmes v miskách. Pečte približne 20 minút. Dozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou a môžete servírovať.

Tip: Ak nemáte po ruke vhodné mištičky, môžete vytvoriť aj jeden veľký nákyp a na porcie ho rozdeliť až po dopečení.

Skryť Vypnúť reklamu

Tuniakové koláčiky
Suroviny na 10 kusov

  • 2 x 175 g konzerva tuniaka
  • 6 jarných cibuliek
  • 200 g sladkej sterilizovanej kukurice
  • 90 g hladkej múky
  • 10 ml čerstvej citrónovej šťavy
  • 3 vajcia
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • čierne korenie
  • olej

Zmiešajte scedeného tuniaka s nasekanou jarnou cibuľkou, kukuricou a dochuťte korením a citrónovou šťavou. Primiešajte rozšľahané vajíčka a múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľou. V panvici rozohrejte trochu oleja a lyžicou formujte placky. Pomaly pečte, kým nie sú z obidvoch strán prepečené dozlatista. Nechajte na servítke odkvapkať prebytočný olej. Servírujte s kyslou smotanou alebo zeleným listovým šalátom.


Tuniakové „slimáky“
Surovina na 10 kusov

Na cesto:

  • 260 g hladkej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • 125 ml oleja
  • 125 ml mlieka
  • 100 g nastrúhaného syra čedar

Na plnku:

Skryť Vypnúť reklamu
  • 175 g konzerva tuniaka
  • 2 na tvrdo uvarené vajíčka
  • 2 PL majonézy
  • 1 menšia cibuľa
  • strúhaný syr
  • soľ a korenie
  • čerstvá petržlenová vňať

Predhrejte rúru na 180 stupňov. Zamiešajte múku s práškom do pečiva, soľou a s cukrom. Rozšľahajte olej s mliekom a vlejte do suchej zmesi. Premiešajte, pridajte najemno nastrúhaný tvrdý syr a vypracujte cesto. Zmiešajte scedeného tuniaka, nakrájané natvrdo uvarené vajíčka, nadrobno nasekanú cibuľu, nasekanú petržlenovú vňať, majonézu, soľ a korenie. Plnku rozotrite na vyvaľkaný plát cesta, zrolujte a rozkrájajte na približne 2 cm kolieska. Slimáky naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a posypte nastrúhaným syrom. Pečte približne 20 minút. Servírujte ako teplé koláčiky, predjedlo, alebo ako prílohu k zeleninovým šalátom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  2. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  3. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  4. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  10. Od Česka až po Jadran
  1. Keď ekológia spája
  2. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  3. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  4. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  5. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  6. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  7. Slovník investora 07: Bitcoin a jeho úloha v portfóliu investora
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 10 801
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 760
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 4 992
  4. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 4 351
  5. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 4 286
  6. Od Česka až po Jadran 3 965
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 149
  8. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 3 119
  9. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 2 807
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 199
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Policajná kontrola na hraničnom priechode.

Zrušili výhodu očkovaným jednou dávkou.


4 h
Peter Tkačenko

Vláda sa musí pozrieť pravde do očí.


9 h
Odporcovia očkovania sa viac boja smrti po vakcíne, ako po nákaze covidom.

Odporcovia očkovania sú najmä medzi nevzdelanými a chudobnými.


5 h

Neprehliadnite tiež

Nadmerná prívetivosť môže brániť pokroku v živote.


6 h
Michaela Žureková

Odhalené političky platia vyššiu daň ako muži.


10 h

Podcast Medzi nami o vplyve sebalásky na sex a vzťahy.


a 1 ďalší 14 h