Chuťovky z tuniaka

Čerstvý steak z tuniaka sa v našich končinách asi nepovažuje za bežné menu. Dajte šancu konzervovanej rybe, aby vás presvedčila o rýchlej, vynikajúcej a zdravej príprave obeda či večere. A možno budete milo prekvapení...

Symfónia chutí v plechovke

Celý svet si tuniaka v konzerve cení pre jeho jemnosť, šťavnatosť a nezameniteľnú chuť mora, ktorá dokáže aj tie najfádnejšie suroviny v kuchyni premeniť na neodolateľné lahôdky. Aj keď sa kvalita mäsa obsiahnutého v plechovkách rôzni, vždy existuje spôsob, ako z nich dostať maximum.

Celistvé kúsky mäsa v oleji vyniknú v šalátoch a chuťovkách, kde sú dôležité štedré sústa plné chuti, ktorým konkurujú iné, rovnako výrazné suroviny. Nie je nezvyčajné, ak takýto tuniak sekunduje čerstvej zelenine, zemiakom, alebo zdobí porciu kvalitných cestovín.

Jemné kúsky mäsa vo vlastnej šťave či oleji sú neoceniteľnou surovinou všade tam, kde rozhoduje viac chuť tuniaka, ako jeho konzistencia. Pizza, sendviče, bagety, omáčky či teplé šaláty sú typickým príkladom upotrebenia. Je iba na vás, či zvolíte diétnu plechovku tuniaka vo vlastnej šťave, alebo v oleji.

Najlacnejšie sú tuniakové vločky, ktoré nahrádzajú mleté rybie mäso v nátierkach, sendvičoch, či náplniach slaných koláčov. Vždy by mali byť konzervované v oleji, ktorý kompenzuje slabšie chuťové vlastnosti mäsa.

Vedeli ste, že...

  • Na prípravu dobrého pokrmu treba nechať tuniaka odkvapkať a tým zbaviť prebytočnej šťavy alebo oleja, ktoré by kúsky ryby riedili.
  • Ak pri príprave cestovín začína váš recept – „na oleji opražte cibuľku alebo tuniaka“, pamätajte na to, že môžete použiť olej z konzervy. Keďže nejde o pravý rybí tuk, ale o rastlinné oleje.
  • Na šaláty alebo pizzu si tuniaka dopredu ochuťte čiernym alebo bielym korením a soľou.
  • Tuniak ako každá ryba obsahuje vitamín D, B, A, selén, magnézium, fosfor. Najdôležitejšie bohatstvo ktoré ryby dokážu nášmu telu odovzdať sú omega-3 mastné kyseliny – tie bohužiaľ už nenájdete v konzervách, všetky ostatné vitamíny a minerály sú zachované aj po tepelnej úprave v továrňach.
  • Dajte pozor na vôňu a chuť tuniaka. Ak natrafíte na železitú, či dokonca „stuchnutú“ pachuť a zápach z konzervy tuniaka, radšej ho do prípravu pokrmu nepoužite. Keďže tuniak sa spracováva za jazdy na lodiach ďaleko od prístavu, ľahko sa stane, že dôjde k jeho znehodnoteniu.

Šalát s fazuľou a tuniakom
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g zelených fazuľových strukov
  • 400 g konzerva bielej maslovej fazuľa
  • 175 g konzerva tuniaka
  • 2 PL nasekaných vlašských orechov
  • 30 ml balzamikového octu
  • 20 ml olivového oleja
  • soľ a korenie

Zelené fazuľové struky prekrojte na polovice a dajte ich na jednu minútu do vriacej vody. Vodu zlejte a struky prepláchnite pod studenou vodou. Osušené struky zmiešajte v šalátovej mise s maslovou fazuľou, scedeným tuniakom a zasypte nasekanými vlašskými orechmi. Zmiešajte balzamikový ocot spolu s olivovým olejom, soľou a korením. Dresing jemne prelejte cez šalát a môžete servírovať.

Tip: Na prípravu takéhoto šalátu použite kvalitnejšiu konzervu s obsahom väčších tuniakových kúskov.


Špenátovo-tuniakový nákyp
Suroviny na 4-6 porcii

  • 2 x 175 g konzerva tuniaka
  • 1 cibuľa
  • 30 g čerstvých špenátových listov
  • 6 vajec
  • 60 ml majonézy
  • čerstvá petržlenová vňať
  • soľ a korenie
  • maslo

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Vymažte malé zapekacie misky maslom. Zmiešajte odkvapkaného tuniaka, nasekanú cibuľu, nasekaný alebo natrhaný špenát. Ochuťte soľou a korením. Rozdeľte zmes rovnomerne do všetkých misiek. Rozšľahajte vajíčka spolu s majonézou a zalejte tuniakovú zmes v miskách. Pečte približne 20 minút. Dozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou a môžete servírovať.

Tip: Ak nemáte po ruke vhodné mištičky, môžete vytvoriť aj jeden veľký nákyp a na porcie ho rozdeliť až po dopečení.


Tuniakové koláčiky
Suroviny na 10 kusov

  • 2 x 175 g konzerva tuniaka
  • 6 jarných cibuliek
  • 200 g sladkej sterilizovanej kukurice
  • 90 g hladkej múky
  • 10 ml čerstvej citrónovej šťavy
  • 3 vajcia
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • čierne korenie
  • olej

Zmiešajte scedeného tuniaka s nasekanou jarnou cibuľkou, kukuricou a dochuťte korením a citrónovou šťavou. Primiešajte rozšľahané vajíčka a múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľou. V panvici rozohrejte trochu oleja a lyžicou formujte placky. Pomaly pečte, kým nie sú z obidvoch strán prepečené dozlatista. Nechajte na servítke odkvapkať prebytočný olej. Servírujte s kyslou smotanou alebo zeleným listovým šalátom.


Tuniakové „slimáky“
Surovina na 10 kusov

Na cesto:

  • 260 g hladkej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • 125 ml oleja
  • 125 ml mlieka
  • 100 g nastrúhaného syra čedar

Na plnku:

  • 175 g konzerva tuniaka
  • 2 na tvrdo uvarené vajíčka
  • 2 PL majonézy
  • 1 menšia cibuľa
  • strúhaný syr
  • soľ a korenie
  • čerstvá petržlenová vňať

Predhrejte rúru na 180 stupňov. Zamiešajte múku s práškom do pečiva, soľou a s cukrom. Rozšľahajte olej s mliekom a vlejte do suchej zmesi. Premiešajte, pridajte najemno nastrúhaný tvrdý syr a vypracujte cesto. Zmiešajte scedeného tuniaka, nakrájané natvrdo uvarené vajíčka, nadrobno nasekanú cibuľu, nasekanú petržlenovú vňať, majonézu, soľ a korenie. Plnku rozotrite na vyvaľkaný plát cesta, zrolujte a rozkrájajte na približne 2 cm kolieska. Slimáky naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a posypte nastrúhaným syrom. Pečte približne 20 minút. Servírujte ako teplé koláčiky, predjedlo, alebo ako prílohu k zeleninovým šalátom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  3. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  4. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Top First moment dovolenky na leto 2018
  9. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  3. Vianočný bázar chalaňov
  4. Vianočné mecheche 2017
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  7. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  8. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  9. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  10. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 20 660
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 7 850
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 4 260
  4. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 3 883
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 249
  6. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 1 676
  7. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 523
  8. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 442
  9. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 387
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 1 029

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Denne im prejde cez ruky šesťsto kíl múky. Ako sa robí maces na Slovensku

Maces kupujú hlavne ľudia s problémami s trávením.

KOMENTÁRE

Fico je oportunista, pochváľme ho

Premiér so sankciami proti Rusku nesúhlasí, ale aj tak ich vždy podporí.

TECH

Vidíte na obrázku cikcakovité čiary? Môžete zažiť slepotu

Zakrivená slepota nie je diagnóza, spôsobuje ju evolúcia.

Neprehliadnite tiež

Mariana Kováčová: Najťažšie pre dieťa je, keď sa násilia na ňom dopúšťajú rodičia

Zakladateľka Centra Slniečko nám porozprávala o najakútnejších problémoch detského sveta.

Tri lyžiarske rakúske destinácie: Tu zažijete viac ako lyžovačku

V rakúskych lyžiarskych strediskách na vás okrem skvelých zjazdoviek čaká aj viacero noviniek.

Mariah Carey: Prečo je speváčka považovaná za kráľovnú Vianoc?

Jej žezlo nikto nedokáže prevziať, hoci mnohí by chceli.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prečítajte si rozhovor s Marianou Kováčovou, ktorá sa venuje problematike týrania detí.

Biblia módy oslavuje výročie. Časopis Vogue má 125 rokov

V decembri 1892 vyšlo prvé číslo magazínu, ktorý je vo svete módy ikonou.