Chuťovky z tuniaka

Čerstvý steak z tuniaka sa v našich končinách asi nepovažuje za bežné menu. Dajte šancu konzervovanej rybe, aby vás presvedčila o rýchlej, vynikajúcej a zdravej príprave obeda či večere. A možno budete milo prekvapení...

Symfónia chutí v plechovke

Celý svet si tuniaka v konzerve cení pre jeho jemnosť, šťavnatosť a nezameniteľnú chuť mora, ktorá dokáže aj tie najfádnejšie suroviny v kuchyni premeniť na neodolateľné lahôdky. Aj keď sa kvalita mäsa obsiahnutého v plechovkách rôzni, vždy existuje spôsob, ako z nich dostať maximum.

Celistvé kúsky mäsa v oleji vyniknú v šalátoch a chuťovkách, kde sú dôležité štedré sústa plné chuti, ktorým konkurujú iné, rovnako výrazné suroviny. Nie je nezvyčajné, ak takýto tuniak sekunduje čerstvej zelenine, zemiakom, alebo zdobí porciu kvalitných cestovín.

Jemné kúsky mäsa vo vlastnej šťave či oleji sú neoceniteľnou surovinou všade tam, kde rozhoduje viac chuť tuniaka, ako jeho konzistencia. Pizza, sendviče, bagety, omáčky či teplé šaláty sú typickým príkladom upotrebenia. Je iba na vás, či zvolíte diétnu plechovku tuniaka vo vlastnej šťave, alebo v oleji.

Najlacnejšie sú tuniakové vločky, ktoré nahrádzajú mleté rybie mäso v nátierkach, sendvičoch, či náplniach slaných koláčov. Vždy by mali byť konzervované v oleji, ktorý kompenzuje slabšie chuťové vlastnosti mäsa.

Vedeli ste, že...

  • Na prípravu dobrého pokrmu treba nechať tuniaka odkvapkať a tým zbaviť prebytočnej šťavy alebo oleja, ktoré by kúsky ryby riedili.
  • Ak pri príprave cestovín začína váš recept – „na oleji opražte cibuľku alebo tuniaka“, pamätajte na to, že môžete použiť olej z konzervy. Keďže nejde o pravý rybí tuk, ale o rastlinné oleje.
  • Na šaláty alebo pizzu si tuniaka dopredu ochuťte čiernym alebo bielym korením a soľou.
  • Tuniak ako každá ryba obsahuje vitamín D, B, A, selén, magnézium, fosfor. Najdôležitejšie bohatstvo ktoré ryby dokážu nášmu telu odovzdať sú omega-3 mastné kyseliny – tie bohužiaľ už nenájdete v konzervách, všetky ostatné vitamíny a minerály sú zachované aj po tepelnej úprave v továrňach.
  • Dajte pozor na vôňu a chuť tuniaka. Ak natrafíte na železitú, či dokonca „stuchnutú“ pachuť a zápach z konzervy tuniaka, radšej ho do prípravu pokrmu nepoužite. Keďže tuniak sa spracováva za jazdy na lodiach ďaleko od prístavu, ľahko sa stane, že dôjde k jeho znehodnoteniu.

Šalát s fazuľou a tuniakom
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g zelených fazuľových strukov
  • 400 g konzerva bielej maslovej fazuľa
  • 175 g konzerva tuniaka
  • 2 PL nasekaných vlašských orechov
  • 30 ml balzamikového octu
  • 20 ml olivového oleja
  • soľ a korenie

Zelené fazuľové struky prekrojte na polovice a dajte ich na jednu minútu do vriacej vody. Vodu zlejte a struky prepláchnite pod studenou vodou. Osušené struky zmiešajte v šalátovej mise s maslovou fazuľou, scedeným tuniakom a zasypte nasekanými vlašskými orechmi. Zmiešajte balzamikový ocot spolu s olivovým olejom, soľou a korením. Dresing jemne prelejte cez šalát a môžete servírovať.

Tip: Na prípravu takéhoto šalátu použite kvalitnejšiu konzervu s obsahom väčších tuniakových kúskov.


Špenátovo-tuniakový nákyp
Suroviny na 4-6 porcii

  • 2 x 175 g konzerva tuniaka
  • 1 cibuľa
  • 30 g čerstvých špenátových listov
  • 6 vajec
  • 60 ml majonézy
  • čerstvá petržlenová vňať
  • soľ a korenie
  • maslo

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Vymažte malé zapekacie misky maslom. Zmiešajte odkvapkaného tuniaka, nasekanú cibuľu, nasekaný alebo natrhaný špenát. Ochuťte soľou a korením. Rozdeľte zmes rovnomerne do všetkých misiek. Rozšľahajte vajíčka spolu s majonézou a zalejte tuniakovú zmes v miskách. Pečte približne 20 minút. Dozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou a môžete servírovať.

Tip: Ak nemáte po ruke vhodné mištičky, môžete vytvoriť aj jeden veľký nákyp a na porcie ho rozdeliť až po dopečení.


Tuniakové koláčiky
Suroviny na 10 kusov

  • 2 x 175 g konzerva tuniaka
  • 6 jarných cibuliek
  • 200 g sladkej sterilizovanej kukurice
  • 90 g hladkej múky
  • 10 ml čerstvej citrónovej šťavy
  • 3 vajcia
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • čierne korenie
  • olej

Zmiešajte scedeného tuniaka s nasekanou jarnou cibuľkou, kukuricou a dochuťte korením a citrónovou šťavou. Primiešajte rozšľahané vajíčka a múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľou. V panvici rozohrejte trochu oleja a lyžicou formujte placky. Pomaly pečte, kým nie sú z obidvoch strán prepečené dozlatista. Nechajte na servítke odkvapkať prebytočný olej. Servírujte s kyslou smotanou alebo zeleným listovým šalátom.


Tuniakové „slimáky“
Surovina na 10 kusov

Na cesto:

  • 260 g hladkej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • 125 ml oleja
  • 125 ml mlieka
  • 100 g nastrúhaného syra čedar

Na plnku:

  • 175 g konzerva tuniaka
  • 2 na tvrdo uvarené vajíčka
  • 2 PL majonézy
  • 1 menšia cibuľa
  • strúhaný syr
  • soľ a korenie
  • čerstvá petržlenová vňať

Predhrejte rúru na 180 stupňov. Zamiešajte múku s práškom do pečiva, soľou a s cukrom. Rozšľahajte olej s mliekom a vlejte do suchej zmesi. Premiešajte, pridajte najemno nastrúhaný tvrdý syr a vypracujte cesto. Zmiešajte scedeného tuniaka, nakrájané natvrdo uvarené vajíčka, nadrobno nasekanú cibuľu, nasekanú petržlenovú vňať, majonézu, soľ a korenie. Plnku rozotrite na vyvaľkaný plát cesta, zrolujte a rozkrájajte na približne 2 cm kolieska. Slimáky naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a posypte nastrúhaným syrom. Pečte približne 20 minút. Servírujte ako teplé koláčiky, predjedlo, alebo ako prílohu k zeleninovým šalátom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako financovať obnovu bytového domu v 2017
  2. Zvažujete nové auto? Namiesto platenia celej sumy skúste paušál
  3. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  4. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  5. Cestou - necestou
  6. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  7. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  8. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  9. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  10. Zábavný aj sebavedomý
  1. Zvažujete nové auto? Namiesto platenia celej sumy skúste paušál
  2. Ako financovať obnovu bytového domu v 2017
  3. Dom od ES - bolo to fajn
  4. Zdravé zuby rovná sa zdravý kôň
  5. Majsterka Európy v silovom trojboji zo SvF STU
  6. Obnova kaštieľa v Malinove
  7. Vklad na kataster vybavíte od marca elektronicky
  8. Nulový úrok pre klientov, ktorí si do mBank prenesú kreditku
  9. Ako inovovať vo vašej firme? Poradí vám odborný seminár
  10. Nové bývanie bez murovania
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 13 305
  2. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň 11 384
  3. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 10 459
  4. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 3 521
  5. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt 3 281
  6. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 244
  7. Zábavný aj sebavedomý 2 714
  8. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku 2 499
  9. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 2 048
  10. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre 1 995

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Ako naozaj vyzerajú miesta späté s únosom Kováča ml.

Kde sú, čo sa tam stalo a ako sa odlišujú od filmového spracovania?

SVET

Držiteľka Pulizterovej ceny: Jeden článok môže zmeniť svet

Novinárka pomohla vyslobodiť viac ako dvetisíc otrokov thajského krevetového priemyslu.

SVET

Ryby, ktoré ste si kúpili, možno ulovili otroci

Komplikovaná sieť maskuje súvislosť medzi rybami a ľuďmi, ktorí ich chytajú.

KOMENTÁRE

Príbeh pokrivených amnestií už nebude mať ďalších hrdinov

Okrem tých, čo sa zachovali hrdinsky v najtemnejších časoch.

Neprehliadnite tiež

Sedem vecí, na ktoré ženy pri sexe zabúdajú

Prečo by pochopenie vlastného tela a potrieb nemali ísť bokom?

Chutne a zdravo: Desať spôsobov, ako v receptoch použiť cviklu

Vyberte si z našich tipov, ako v kuchyni čarovať s touto zdravou potravinou.

Giulietta Masina: Legendárna Perinbaba ožije na filmovom plátne

Aj keď už od smrti Giulietty Masiny uplynulo dvadsaťtri rokov, znovu ju uvidíme.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop