Chuťovky z tuniaka

Čerstvý steak z tuniaka sa v našich končinách asi nepovažuje za bežné menu. Dajte šancu konzervovanej rybe, aby vás presvedčila o rýchlej, vynikajúcej a zdravej príprave obeda či večere. A možno budete milo prekvapení...

Symfónia chutí v plechovke

Celý svet si tuniaka v konzerve cení pre jeho jemnosť, šťavnatosť a nezameniteľnú chuť mora, ktorá dokáže aj tie najfádnejšie suroviny v kuchyni premeniť na neodolateľné lahôdky. Aj keď sa kvalita mäsa obsiahnutého v plechovkách rôzni, vždy existuje spôsob, ako z nich dostať maximum.

Celistvé kúsky mäsa v oleji vyniknú v šalátoch a chuťovkách, kde sú dôležité štedré sústa plné chuti, ktorým konkurujú iné, rovnako výrazné suroviny. Nie je nezvyčajné, ak takýto tuniak sekunduje čerstvej zelenine, zemiakom, alebo zdobí porciu kvalitných cestovín.

Jemné kúsky mäsa vo vlastnej šťave či oleji sú neoceniteľnou surovinou všade tam, kde rozhoduje viac chuť tuniaka, ako jeho konzistencia. Pizza, sendviče, bagety, omáčky či teplé šaláty sú typickým príkladom upotrebenia. Je iba na vás, či zvolíte diétnu plechovku tuniaka vo vlastnej šťave, alebo v oleji.

Najlacnejšie sú tuniakové vločky, ktoré nahrádzajú mleté rybie mäso v nátierkach, sendvičoch, či náplniach slaných koláčov. Vždy by mali byť konzervované v oleji, ktorý kompenzuje slabšie chuťové vlastnosti mäsa.

Vedeli ste, že...

  • Na prípravu dobrého pokrmu treba nechať tuniaka odkvapkať a tým zbaviť prebytočnej šťavy alebo oleja, ktoré by kúsky ryby riedili.
  • Ak pri príprave cestovín začína váš recept – „na oleji opražte cibuľku alebo tuniaka“, pamätajte na to, že môžete použiť olej z konzervy. Keďže nejde o pravý rybí tuk, ale o rastlinné oleje.
  • Na šaláty alebo pizzu si tuniaka dopredu ochuťte čiernym alebo bielym korením a soľou.
  • Tuniak ako každá ryba obsahuje vitamín D, B, A, selén, magnézium, fosfor. Najdôležitejšie bohatstvo ktoré ryby dokážu nášmu telu odovzdať sú omega-3 mastné kyseliny – tie bohužiaľ už nenájdete v konzervách, všetky ostatné vitamíny a minerály sú zachované aj po tepelnej úprave v továrňach.
  • Dajte pozor na vôňu a chuť tuniaka. Ak natrafíte na železitú, či dokonca „stuchnutú“ pachuť a zápach z konzervy tuniaka, radšej ho do prípravu pokrmu nepoužite. Keďže tuniak sa spracováva za jazdy na lodiach ďaleko od prístavu, ľahko sa stane, že dôjde k jeho znehodnoteniu.

Šalát s fazuľou a tuniakom
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g zelených fazuľových strukov
  • 400 g konzerva bielej maslovej fazuľa
  • 175 g konzerva tuniaka
  • 2 PL nasekaných vlašských orechov
  • 30 ml balzamikového octu
  • 20 ml olivového oleja
  • soľ a korenie

Zelené fazuľové struky prekrojte na polovice a dajte ich na jednu minútu do vriacej vody. Vodu zlejte a struky prepláchnite pod studenou vodou. Osušené struky zmiešajte v šalátovej mise s maslovou fazuľou, scedeným tuniakom a zasypte nasekanými vlašskými orechmi. Zmiešajte balzamikový ocot spolu s olivovým olejom, soľou a korením. Dresing jemne prelejte cez šalát a môžete servírovať.

Tip: Na prípravu takéhoto šalátu použite kvalitnejšiu konzervu s obsahom väčších tuniakových kúskov.


Špenátovo-tuniakový nákyp
Suroviny na 4-6 porcii

  • 2 x 175 g konzerva tuniaka
  • 1 cibuľa
  • 30 g čerstvých špenátových listov
  • 6 vajec
  • 60 ml majonézy
  • čerstvá petržlenová vňať
  • soľ a korenie
  • maslo

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Vymažte malé zapekacie misky maslom. Zmiešajte odkvapkaného tuniaka, nasekanú cibuľu, nasekaný alebo natrhaný špenát. Ochuťte soľou a korením. Rozdeľte zmes rovnomerne do všetkých misiek. Rozšľahajte vajíčka spolu s majonézou a zalejte tuniakovú zmes v miskách. Pečte približne 20 minút. Dozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou a môžete servírovať.

Tip: Ak nemáte po ruke vhodné mištičky, môžete vytvoriť aj jeden veľký nákyp a na porcie ho rozdeliť až po dopečení.


Tuniakové koláčiky
Suroviny na 10 kusov

  • 2 x 175 g konzerva tuniaka
  • 6 jarných cibuliek
  • 200 g sladkej sterilizovanej kukurice
  • 90 g hladkej múky
  • 10 ml čerstvej citrónovej šťavy
  • 3 vajcia
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • čierne korenie
  • olej

Zmiešajte scedeného tuniaka s nasekanou jarnou cibuľkou, kukuricou a dochuťte korením a citrónovou šťavou. Primiešajte rozšľahané vajíčka a múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľou. V panvici rozohrejte trochu oleja a lyžicou formujte placky. Pomaly pečte, kým nie sú z obidvoch strán prepečené dozlatista. Nechajte na servítke odkvapkať prebytočný olej. Servírujte s kyslou smotanou alebo zeleným listovým šalátom.


Tuniakové „slimáky“
Surovina na 10 kusov

Na cesto:

  • 260 g hladkej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • 125 ml oleja
  • 125 ml mlieka
  • 100 g nastrúhaného syra čedar

Na plnku:

  • 175 g konzerva tuniaka
  • 2 na tvrdo uvarené vajíčka
  • 2 PL majonézy
  • 1 menšia cibuľa
  • strúhaný syr
  • soľ a korenie
  • čerstvá petržlenová vňať

Predhrejte rúru na 180 stupňov. Zamiešajte múku s práškom do pečiva, soľou a s cukrom. Rozšľahajte olej s mliekom a vlejte do suchej zmesi. Premiešajte, pridajte najemno nastrúhaný tvrdý syr a vypracujte cesto. Zmiešajte scedeného tuniaka, nakrájané natvrdo uvarené vajíčka, nadrobno nasekanú cibuľu, nasekanú petržlenovú vňať, majonézu, soľ a korenie. Plnku rozotrite na vyvaľkaný plát cesta, zrolujte a rozkrájajte na približne 2 cm kolieska. Slimáky naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a posypte nastrúhaným syrom. Pečte približne 20 minút. Servírujte ako teplé koláčiky, predjedlo, alebo ako prílohu k zeleninovým šalátom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  2. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  4. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  7. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  10. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  1. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  2. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  3. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  4. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  5. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  6. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  7. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  8. Leto nekončí!
  9. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  10. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 677
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 356
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 342
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 799
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 295
  6. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 197
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 107
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 083
  9. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 857
  10. Leto nekončí! 673

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Dcéru našla v nemocnici so zlomenou nohou. Tvrdia, že to si urobila sama

Po odbere krvi ostala mesačnej Liliane modrina na päte a zlomená stehenná kosť.

Neprehliadnite tiež

Legendárny zdvih z Hriešneho tanca: Hlavná herečka sa podelila o detaily z natáčania

Všetci dobre poznáme scénu, keď Baby namiesto sedenia v kúte vyskočí do náruče Patricka Swayzeho.

Keď priznajú rakovinu, rodina ich zavrhne. Juhoázijské ženy trpia potichu

Mnohé ochorenie považujú za boží trest a neliečia sa.

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Som poriadkumilovná, ale nie poriadku schopná.

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.

Neviete kam sa vybrať najbližší víkend? Navštívte Burgenland

Neďaleká destinácia ponúka plnohodnotnú dovolenku pre malých aj veľkých.