SME

Prečo Taliani káve rozumejú?

Pitie kávy je pre mnohých spôsob, ako si do organizmu doplniť kofeín. Pre skutočných fajnšmekrov je to hotový rituál. Naučte sa kávu vychutnávať ako Taliani.

Ilustračné fotoIlustračné foto

Pitie kávy je pre mnohých spôsob, ako si do organizmu doplniť kofeín. Pre skutočných fajnšmekrov je to rituál. Naučte sa kávu vychutnávať ako Taliani.

Kávu sme chceli piť už ako deti. Niektorí z nás sú na nej doslova závislí. Nájdu sa aj takí, pre ktorých je iba dobrým imidžom. Káva pochádza z Etiópie, kde ju najskôr nepili, ale len žuli. Do Európy prenikla až v sedemnástom storočí.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Za najväčšieho producenta kávy sa považuje Brazília. Pestuje sa tu väčšinou Arabica, ktorá je v tejto zemepisnej šírke jemná a lahodná. „Hoci nemá ostrú, výraznú chuť, keď sa dobre spracuje, tak sa idú vaše chuťové bunky zblázniť," tvrdí Ľubomír Ondrejkovič, distribútor talianskej kávy Mokarabia.

SkryťVypnúť reklamu

Ako rozoznať dobrú kávu? Len gurmáni vedia už po jednom dúšku rozlíšiť tú správnu kávu. Ak sa na takýchto odborníkov necítite, neprekáža to. Pri troške pozornosti aj vy môžete odhadnúť, či je káva kvalitná.

Najdôležitejšie je kávu ochutnať, pretože každý z nás má chuťové bunky individuálne nastavené. Niekomu chutí horkejšia chuť, niekto preferuje skôr kyslosť. Treba si zvoliť tú svoju.

Ondrejkovič upozorňuje aj na ďalšie atribúty, ktoré rozhodujú o kvalite. „Káva musí byť ideálne zomletá, pretože keď bude hrubá, nevytiahnete z nej to najlepšie. Voda musí prejsť cez všetky zomleté zrniečka."

Ďalej pripomína, že si treba všímať aj farbu kávy. Ideálna je tigrovitá, nikdy nesmie byť tmavohnedá, lebo v tom prípade je káva prepálená. Dôležitá je aj pena, ktorá by mala byť bledohnedá. Káva bez peny nie je tou pravou kávou.

SkryťVypnúť reklamu

Viete na čo slúži pohárik vody, ktorý vám dajú v kaviarni ku káve?

Ak ste si doteraz mysleli, že je to preto, aby ste kávu vodou zapili a predišli tak dehydratácii, ste na omyle. Odborníci tvrdia, že vodu v poháriku by ste mali vypiť z toho dôvodu, aby ste si pred konzumáciou kávy opláchli ústnu dutinu a mohli tak lepšie precítiť kávovú chuť.

Najlepšie to vedia Taliani Hovorí sa, že najlepšiu kávu vedia pripraviť Taliani. Za ich umením sa skrýva už dlhoročná tradícia. Práve v tejto južanskej krajine vznikla už v roku 1720 prvá kaviareň v Európe. Volala sa Florian a bola otvorená v Benátkach. Taliani majú cit pre správny výber a namiešanie jednotlivých druhov káv, a tak z ich pražiarní vychádzajú skvosty

Ako vraví Ľubomír Ondrejkovič, práve odtiaľto pochádza najväčšia kultúra kávy. „Dobré kávy vedia pripraviť aj v Maďarsku, Chorvátsku, Francúzsku a Španielsku. Nemecké kávy sú menej pražené , a preto v nich vystupuje viac na povrch kyslosť, ale Nemci takéto kávy obľubujú."

SkryťVypnúť reklamu

Na chuť kávy má výrazný vplyv aj tvrdosť vody. Južné oblasti majú mäkkú vodu, preto je tu káva jemnejšia a chutnejšia.

Arabica verzus Robusta Arabica

pestuje sa najmä v Južnej Amerike a Karibskej oblasti, kde sú najlepšie plantáže považuje sa za najkvalitnejší druh kávy producentom je aj Etiópia, ale táto káva má výraznú kyslosť má väčšie bobuľky, podlhovastého tvaru a bledohnedej farby obsahuje menej kofeínu Robusta

pestuje sa v Afrike a vo Vietname dotvára drsnosť kávy a jej výraznú horkú chuť má menšie a tmavšie bobuľky, okrúhleho tvaru obsahuje viac kofeínu

V obchodoch dostanete kúpiť väčšinou zmesi týchto dvoch druhov káv. Ideálnu a vyváženú zmes tvorí 90% kávy Arabica a 10% kávy Robusta.

Liberica

po káve Arabica a Robusta je na treťom mieste v distribúcii do celého sveta pestuje sa najmä v Západnej Afrike a Malajzii je o niečo menej chutná ako Arabica a Robusta

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pijete tú pravú? Považujete sa za kávičkára, lebo pijete minimálne štyri kávy denne? V prípade, že vždy siahnete po instantnej káve, či zalievanej, ste na omyle. „Granulovaná káva je kávovina," upozorňuje Ondrejkovič. „To je to isté, ako keby ste si zohriali kolový nápoj."

Pravá káva by vám ešte hodinu po vypití mala zanechať na podnebí kávovú chuť. Po instantnej káve budete darmo niečo takéto čakať. Ak na ňu predsa len nedáte dopustiť, Ondrejkovič radí vybrať si čo najbledšiu granulovanú kávu, ktorá je robená zo zmesí stopercentnej kávy Arabica.

Určite si kávou neriešte pitný režim a nepite kávu na litre. „Malé piccolo je to najlepšie a najkvalitnejšie, čo dokážete z kávy dostať," tvrdí Ondrejkovič. „Ostatné je len zašpinená voda, v ktorej sa uvoľňujú triesloviny a kofeín."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aj keď na západe je trend piť veľké množstvo, na to, aby ste si kávu dokonale vychutnali vám stačí nechať prejsť 15 až 30 mililitrov vody siedmimi gramami kávy.

Dobrá káva sa mliekom neznehodnotí, pokiaľ ho tam nie je veľa. Rovnako to platí aj o cukre. „Hotovým barbarstvom sú rôzne príchute, zmrzliny a šľahačky," myslí si Ondrejkovič. „Podobne ako zvyk ľudí, nechať si kávu vychladnúť a piť ju studenú."

Najkvalitnejšia je Blue Mountain Na slovenskom trhu môžete zohnať kávu, ktorá sa považuje za jednu z najkvalitnejších káv druhu Arabica.

Pestuje sa na Jamajke a volá sa Blue Mountain. Názov dostala podľa oblasti, v ktorej sa nachádzajú plantáže kávovníka a tiež podľa farby bobúľ, ktoré sú sfarbené domodra. Tejto kávy je málo, pretože rastie len na určitom sopečnom povrchu v jamajských horách. Má silnú arómu a harmonickú ovocnú chuť. Kvôli obmedzenému množstvu je aj jej cena vyššia ako u iných káv. Sto gramov Blue Mountain vás vyjde približne na 33 eur.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Existuje minimálne 160 druhov káv. Medzi najžiadanejšie patrí Brazília a Kolumbia. Obľúbená je aj Kostarika a Guatemala.

Každý druh kávy je niečím špecifický. Jedna káva má viac slnka, druhá má väčšiu vlhkosť, u inej rozhoduje nadmorská výška. Je už len na kumšte výrobcu, v akom pomere svoju kávu namieša a upraží. Cenová relácia kvalitných káv sa pohybuje od 18 do 26 eur za kilo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 042
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 644
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 914
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 704
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 792
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 168
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 157
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 222
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 300
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 187
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 937
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 898
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 835
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 034
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 589
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu