SME
Sobota, 25. september, 2021 | Meniny má VladislavKrížovkyKrížovky

Prečo Taliani káve rozumejú?

Pitie kávy je pre mnohých spôsob, ako si do organizmu doplniť kofeín. Pre skutočných fajnšmekrov je to hotový rituál. Naučte sa kávu vychutnávať ako Taliani.

Ilustračné fotoIlustračné foto

Pitie kávy je pre mnohých spôsob, ako si do organizmu doplniť kofeín. Pre skutočných fajnšmekrov je to rituál. Naučte sa kávu vychutnávať ako Taliani.

Kávu sme chceli piť už ako deti. Niektorí z nás sú na nej doslova závislí. Nájdu sa aj takí, pre ktorých je iba dobrým imidžom. Káva pochádza z Etiópie, kde ju najskôr nepili, ale len žuli. Do Európy prenikla až v sedemnástom storočí.

Za najväčšieho producenta kávy sa považuje Brazília. Pestuje sa tu väčšinou Arabica, ktorá je v tejto zemepisnej šírke jemná a lahodná. „Hoci nemá ostrú, výraznú chuť, keď sa dobre spracuje, tak sa idú vaše chuťové bunky zblázniť," tvrdí Ľubomír Ondrejkovič, distribútor talianskej kávy Mokarabia.

Ako rozoznať dobrú kávu?

Len gurmáni vedia už po jednom dúšku rozlíšiť tú správnu kávu. Ak sa na takýchto odborníkov necítite, neprekáža to. Pri troške pozornosti aj vy môžete odhadnúť, či je káva kvalitná.

Najdôležitejšie je kávu ochutnať, pretože každý z nás má chuťové bunky individuálne nastavené. Niekomu chutí horkejšia chuť, niekto preferuje skôr kyslosť. Treba si zvoliť tú svoju.

Ondrejkovič upozorňuje aj na ďalšie atribúty, ktoré rozhodujú o kvalite. „Káva musí byť ideálne zomletá, pretože keď bude hrubá, nevytiahnete z nej to najlepšie. Voda musí prejsť cez všetky zomleté zrniečka."

Ďalej pripomína, že si treba všímať aj farbu kávy. Ideálna je tigrovitá, nikdy nesmie byť tmavohnedá, lebo v tom prípade je káva prepálená. Dôležitá je aj pena, ktorá by mala byť bledohnedá. Káva bez peny nie je tou pravou kávou.

12.jpg

Viete na čo slúži pohárik vody, ktorý vám dajú v kaviarni ku káve?

Ak ste si doteraz mysleli, že je to preto, aby ste kávu vodou zapili a predišli tak dehydratácii, ste na omyle. Odborníci tvrdia, že vodu v poháriku by ste mali vypiť z toho dôvodu, aby ste si pred konzumáciou kávy opláchli ústnu dutinu a mohli tak lepšie precítiť kávovú chuť.

Najlepšie to vedia Taliani

Hovorí sa, že najlepšiu kávu vedia pripraviť Taliani. Za ich umením sa skrýva už dlhoročná tradícia. Práve v tejto južanskej krajine vznikla už v roku 1720 prvá kaviareň v Európe. Volala sa Florian a bola otvorená v Benátkach. Taliani majú cit pre správny výber a namiešanie jednotlivých druhov káv, a tak z ich pražiarní vychádzajú skvosty

Ako vraví Ľubomír Ondrejkovič, práve odtiaľto pochádza najväčšia kultúra kávy. „Dobré kávy vedia pripraviť aj v Maďarsku, Chorvátsku, Francúzsku a Španielsku. Nemecké kávy sú menej pražené , a preto v nich vystupuje viac na povrch kyslosť, ale Nemci takéto kávy obľubujú."

Na chuť kávy má výrazný vplyv aj tvrdosť vody. Južné oblasti majú mäkkú vodu, preto je tu káva jemnejšia a chutnejšia.

Arabica verzus Robusta
Arabica
  • pestuje sa najmä v Južnej Amerike a Karibskej oblasti, kde sú najlepšie plantáže
  • považuje sa za najkvalitnejší druh kávy
  • producentom je aj Etiópia, ale táto káva má výraznú kyslosť
  • má väčšie bobuľky, podlhovastého tvaru a bledohnedej farby
  • obsahuje menej kofeínu
Robusta
  • pestuje sa v Afrike a vo Vietname
  • dotvára drsnosť kávy a jej výraznú horkú chuť
  • má menšie a tmavšie bobuľky, okrúhleho tvaru
  • obsahuje viac kofeínu


V obchodoch dostanete kúpiť väčšinou zmesi týchto dvoch druhov káv. Ideálnu a vyváženú zmes tvorí 90% kávy Arabica a 10% kávy Robusta.

Liberica
  • po káve Arabica a Robusta je na treťom mieste v distribúcii do celého sveta
  • pestuje sa najmä v Západnej Afrike a Malajzii
  • je o niečo menej chutná ako Arabica a Robusta

Pijete tú pravú?

Považujete sa za kávičkára, lebo pijete minimálne štyri kávy denne? V prípade, že vždy siahnete po instantnej káve, či zalievanej, ste na omyle. „Granulovaná káva je kávovina," upozorňuje Ondrejkovič. „To je to isté, ako keby ste si zohriali kolový nápoj."

Pravá káva by vám ešte hodinu po vypití mala zanechať na podnebí kávovú chuť. Po instantnej káve budete darmo niečo takéto čakať. Ak na ňu predsa len nedáte dopustiť, Ondrejkovič radí vybrať si čo najbledšiu granulovanú kávu, ktorá je robená zo zmesí stopercentnej kávy Arabica.

Určite si kávou neriešte pitný režim a nepite kávu na litre. „Malé piccolo je to najlepšie a najkvalitnejšie, čo dokážete z kávy dostať," tvrdí Ondrejkovič. „Ostatné je len zašpinená voda, v ktorej sa uvoľňujú triesloviny a kofeín."

Aj keď na západe je trend piť veľké množstvo, na to, aby ste si kávu dokonale vychutnali vám stačí nechať prejsť 15 až 30 mililitrov vody siedmimi gramami kávy.

Dobrá káva sa mliekom neznehodnotí, pokiaľ ho tam nie je veľa. Rovnako to platí aj o cukre. „Hotovým barbarstvom sú rôzne príchute, zmrzliny a šľahačky," myslí si Ondrejkovič. „Podobne ako zvyk ľudí, nechať si kávu vychladnúť a piť ju studenú."

Najkvalitnejšia je Blue Mountain

Na slovenskom trhu môžete zohnať kávu, ktorá sa považuje za jednu z najkvalitnejších káv druhu Arabica.

Pestuje sa na Jamajke a volá sa Blue Mountain. Názov dostala podľa oblasti, v ktorej sa nachádzajú plantáže kávovníka a tiež podľa farby bobúľ, ktoré sú sfarbené domodra. Tejto kávy je málo, pretože rastie len na určitom sopečnom povrchu v jamajských horách. Má silnú arómu a harmonickú ovocnú chuť. Kvôli obmedzenému množstvu je aj jej cena vyššia ako u iných káv. Sto gramov Blue Mountain vás vyjde približne na 33 eur.

Existuje minimálne 160 druhov káv. Medzi najžiadanejšie patrí Brazília a Kolumbia. Obľúbená je aj Kostarika a Guatemala.

Každý druh kávy je niečím špecifický. Jedna káva má viac slnka, druhá má väčšiu vlhkosť, u inej rozhoduje nadmorská výška. Je už len na kumšte výrobcu, v akom pomere svoju kávu namieša a upraží. Cenová relácia kvalitných káv sa pohybuje od 18 do 26 eur za kilo.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  2. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  3. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  4. Znalec slovenského brandy
  5. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  6. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  7. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  8. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  1. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  2. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  3. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  4. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  5. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  6. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  7. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  8. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  9. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále
  10. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 7 091
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 705
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 203
  4. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 473
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia 3 555
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 490
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 212
  8. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 207
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 139
  10. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 603
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda Smeru Robert Fico.

V prvej vláde odpísané záverečné práce spolustraníkov neriešil.


8 h
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


7 h
Peter Kerekes, režisér a producent.

Prestížny festival sa chválil jeho príchodom.


20 h
Peter Schutz

Je nezrozumiteľné, ako sa virtuálny problém podarilo prepašovať do kampane.


13 h

Neprehliadnite tiež

Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


23. sep
Neochota a strach vrátiť sa po pandémii k starému (teda normálnemu) spôsobu života späť medzi ľudí sa nazýva jaskynný syndróm.

Osobné stretnutia niektorým nechýbajú.


21. sep
ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


20. sep
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  2. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  3. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  4. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  5. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  6. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  7. Šťastná domácnosť: Viem, že viete umyť okná. A toto ste skúsili?
  8. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 493
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 13 654
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 005
  4. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 5 767
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 464
  6. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 4 681
  7. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 3 851
  8. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 809
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  5. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu