Prečo Taliani káve rozumejú?

Pitie kávy je pre mnohých spôsob, ako si do organizmu doplniť kofeín. Pre skutočných fajnšmekrov je to hotový rituál. Naučte sa kávu vychutnávať ako Taliani.

Ilustračné foto

Pitie kávy je pre mnohých spôsob, ako si do organizmu doplniť kofeín. Pre skutočných fajnšmekrov je to rituál. Naučte sa kávu vychutnávať ako Taliani.

Kávu sme chceli piť už ako deti. Niektorí z nás sú na nej doslova závislí. Nájdu sa aj takí, pre ktorých je iba dobrým imidžom. Káva pochádza z Etiópie, kde ju najskôr nepili, ale len žuli. Do Európy prenikla až v sedemnástom storočí.

Za najväčšieho producenta kávy sa považuje Brazília. Pestuje sa tu väčšinou Arabica, ktorá je v tejto zemepisnej šírke jemná a lahodná. „Hoci nemá ostrú, výraznú chuť, keď sa dobre spracuje, tak sa idú vaše chuťové bunky zblázniť," tvrdí Ľubomír Ondrejkovič, distribútor talianskej kávy Mokarabia.

Ako rozoznať dobrú kávu?

Len gurmáni vedia už po jednom dúšku rozlíšiť tú správnu kávu. Ak sa na takýchto odborníkov necítite, neprekáža to. Pri troške pozornosti aj vy môžete odhadnúť, či je káva kvalitná.

Najdôležitejšie je kávu ochutnať, pretože každý z nás má chuťové bunky individuálne nastavené. Niekomu chutí horkejšia chuť, niekto preferuje skôr kyslosť. Treba si zvoliť tú svoju.

Ondrejkovič upozorňuje aj na ďalšie atribúty, ktoré rozhodujú o kvalite. „Káva musí byť ideálne zomletá, pretože keď bude hrubá, nevytiahnete z nej to najlepšie. Voda musí prejsť cez všetky zomleté zrniečka."

Ďalej pripomína, že si treba všímať aj farbu kávy. Ideálna je tigrovitá, nikdy nesmie byť tmavohnedá, lebo v tom prípade je káva prepálená. Dôležitá je aj pena, ktorá by mala byť bledohnedá. Káva bez peny nie je tou pravou kávou.

12.jpg

Viete na čo slúži pohárik vody, ktorý vám dajú v kaviarni ku káve?

Ak ste si doteraz mysleli, že je to preto, aby ste kávu vodou zapili a predišli tak dehydratácii, ste na omyle. Odborníci tvrdia, že vodu v poháriku by ste mali vypiť z toho dôvodu, aby ste si pred konzumáciou kávy opláchli ústnu dutinu a mohli tak lepšie precítiť kávovú chuť.

Najlepšie to vedia Taliani

Hovorí sa, že najlepšiu kávu vedia pripraviť Taliani. Za ich umením sa skrýva už dlhoročná tradícia. Práve v tejto južanskej krajine vznikla už v roku 1720 prvá kaviareň v Európe. Volala sa Florian a bola otvorená v Benátkach. Taliani majú cit pre správny výber a namiešanie jednotlivých druhov káv, a tak z ich pražiarní vychádzajú skvosty

Ako vraví Ľubomír Ondrejkovič, práve odtiaľto pochádza najväčšia kultúra kávy. „Dobré kávy vedia pripraviť aj v Maďarsku, Chorvátsku, Francúzsku a Španielsku. Nemecké kávy sú menej pražené , a preto v nich vystupuje viac na povrch kyslosť, ale Nemci takéto kávy obľubujú."

Na chuť kávy má výrazný vplyv aj tvrdosť vody. Južné oblasti majú mäkkú vodu, preto je tu káva jemnejšia a chutnejšia.

Arabica verzus Robusta
Arabica
  • pestuje sa najmä v Južnej Amerike a Karibskej oblasti, kde sú najlepšie plantáže
  • považuje sa za najkvalitnejší druh kávy
  • producentom je aj Etiópia, ale táto káva má výraznú kyslosť
  • má väčšie bobuľky, podlhovastého tvaru a bledohnedej farby
  • obsahuje menej kofeínu
Robusta
  • pestuje sa v Afrike a vo Vietname
  • dotvára drsnosť kávy a jej výraznú horkú chuť
  • má menšie a tmavšie bobuľky, okrúhleho tvaru
  • obsahuje viac kofeínu


V obchodoch dostanete kúpiť väčšinou zmesi týchto dvoch druhov káv. Ideálnu a vyváženú zmes tvorí 90% kávy Arabica a 10% kávy Robusta.

Liberica
  • po káve Arabica a Robusta je na treťom mieste v distribúcii do celého sveta
  • pestuje sa najmä v Západnej Afrike a Malajzii
  • je o niečo menej chutná ako Arabica a Robusta

Pijete tú pravú?

Považujete sa za kávičkára, lebo pijete minimálne štyri kávy denne? V prípade, že vždy siahnete po instantnej káve, či zalievanej, ste na omyle. „Granulovaná káva je kávovina," upozorňuje Ondrejkovič. „To je to isté, ako keby ste si zohriali kolový nápoj."

Pravá káva by vám ešte hodinu po vypití mala zanechať na podnebí kávovú chuť. Po instantnej káve budete darmo niečo takéto čakať. Ak na ňu predsa len nedáte dopustiť, Ondrejkovič radí vybrať si čo najbledšiu granulovanú kávu, ktorá je robená zo zmesí stopercentnej kávy Arabica.

Určite si kávou neriešte pitný režim a nepite kávu na litre. „Malé piccolo je to najlepšie a najkvalitnejšie, čo dokážete z kávy dostať," tvrdí Ondrejkovič. „Ostatné je len zašpinená voda, v ktorej sa uvoľňujú triesloviny a kofeín."

Aj keď na západe je trend piť veľké množstvo, na to, aby ste si kávu dokonale vychutnali vám stačí nechať prejsť 15 až 30 mililitrov vody siedmimi gramami kávy.

Dobrá káva sa mliekom neznehodnotí, pokiaľ ho tam nie je veľa. Rovnako to platí aj o cukre. „Hotovým barbarstvom sú rôzne príchute, zmrzliny a šľahačky," myslí si Ondrejkovič. „Podobne ako zvyk ľudí, nechať si kávu vychladnúť a piť ju studenú."

Najkvalitnejšia je Blue Mountain

Na slovenskom trhu môžete zohnať kávu, ktorá sa považuje za jednu z najkvalitnejších káv druhu Arabica.

Pestuje sa na Jamajke a volá sa Blue Mountain. Názov dostala podľa oblasti, v ktorej sa nachádzajú plantáže kávovníka a tiež podľa farby bobúľ, ktoré sú sfarbené domodra. Tejto kávy je málo, pretože rastie len na určitom sopečnom povrchu v jamajských horách. Má silnú arómu a harmonickú ovocnú chuť. Kvôli obmedzenému množstvu je aj jej cena vyššia ako u iných káv. Sto gramov Blue Mountain vás vyjde približne na 33 eur.

Existuje minimálne 160 druhov káv. Medzi najžiadanejšie patrí Brazília a Kolumbia. Obľúbená je aj Kostarika a Guatemala.

Každý druh kávy je niečím špecifický. Jedna káva má viac slnka, druhá má väčšiu vlhkosť, u inej rozhoduje nadmorská výška. Je už len na kumšte výrobcu, v akom pomere svoju kávu namieša a upraží. Cenová relácia kvalitných káv sa pohybuje od 18 do 26 eur za kilo.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  3. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  4. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  5. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  6. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  7. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  8. Naša freestyle kajakárka: na majstrovstvá ideme tri baby
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli
  10. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70%
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  4. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  5. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  6. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  7. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  8. Atos predstavil najúplnejšie 4G a LTE komunikačné riešenie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 622
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 9 149
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 7 725
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 184
  5. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 024
  6. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 5 113
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 350
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 4 199
  9. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 3 494
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 137

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Majstri sveta ťažia z Nemecka i Afriky. Esá Francúzov sú potomkami prisťahovalcov

Až 15 hráčov Francúzska nemá pôvod v Európe.

KOMENTÁR TOMÁŠA PROKOPČÁKA

To nie je o manželstve. Bojíte sa, že už nebudete výnimoční

A pritom stačí jednoduché: len sa podeliť.

Neprehliadnite tiež

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.

Vzťahová poradňa: Vždy som tá iniciatívna. Mám si hľadať nových priateľov?

Klinická psychologička hovorí o snažení sa vo vzťahoch.

Ako ochrániť deti na slnku?

Detská pokožka je najcitlivejšia na jar.

Kladivárka: Hod kladivom je jeden z najnáročnejších športov atletiky

Martinu Hrašnovú čakajú majstrovstvá aj leto s dcérou.