SME

Prečo Taliani káve rozumejú?

Pitie kávy je pre mnohých spôsob, ako si do organizmu doplniť kofeín. Pre skutočných fajnšmekrov je to hotový rituál. Naučte sa kávu vychutnávať ako Taliani.

Ilustračné fotoIlustračné foto

Pitie kávy je pre mnohých spôsob, ako si do organizmu doplniť kofeín. Pre skutočných fajnšmekrov je to rituál. Naučte sa kávu vychutnávať ako Taliani.

Kávu sme chceli piť už ako deti. Niektorí z nás sú na nej doslova závislí. Nájdu sa aj takí, pre ktorých je iba dobrým imidžom. Káva pochádza z Etiópie, kde ju najskôr nepili, ale len žuli. Do Európy prenikla až v sedemnástom storočí.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Za najväčšieho producenta kávy sa považuje Brazília. Pestuje sa tu väčšinou Arabica, ktorá je v tejto zemepisnej šírke jemná a lahodná. „Hoci nemá ostrú, výraznú chuť, keď sa dobre spracuje, tak sa idú vaše chuťové bunky zblázniť," tvrdí Ľubomír Ondrejkovič, distribútor talianskej kávy Mokarabia.

SkryťVypnúť reklamu

Ako rozoznať dobrú kávu? Len gurmáni vedia už po jednom dúšku rozlíšiť tú správnu kávu. Ak sa na takýchto odborníkov necítite, neprekáža to. Pri troške pozornosti aj vy môžete odhadnúť, či je káva kvalitná.

Najdôležitejšie je kávu ochutnať, pretože každý z nás má chuťové bunky individuálne nastavené. Niekomu chutí horkejšia chuť, niekto preferuje skôr kyslosť. Treba si zvoliť tú svoju.

Ondrejkovič upozorňuje aj na ďalšie atribúty, ktoré rozhodujú o kvalite. „Káva musí byť ideálne zomletá, pretože keď bude hrubá, nevytiahnete z nej to najlepšie. Voda musí prejsť cez všetky zomleté zrniečka."

Ďalej pripomína, že si treba všímať aj farbu kávy. Ideálna je tigrovitá, nikdy nesmie byť tmavohnedá, lebo v tom prípade je káva prepálená. Dôležitá je aj pena, ktorá by mala byť bledohnedá. Káva bez peny nie je tou pravou kávou.

SkryťVypnúť reklamu

Viete na čo slúži pohárik vody, ktorý vám dajú v kaviarni ku káve?

Ak ste si doteraz mysleli, že je to preto, aby ste kávu vodou zapili a predišli tak dehydratácii, ste na omyle. Odborníci tvrdia, že vodu v poháriku by ste mali vypiť z toho dôvodu, aby ste si pred konzumáciou kávy opláchli ústnu dutinu a mohli tak lepšie precítiť kávovú chuť.

Najlepšie to vedia Taliani Hovorí sa, že najlepšiu kávu vedia pripraviť Taliani. Za ich umením sa skrýva už dlhoročná tradícia. Práve v tejto južanskej krajine vznikla už v roku 1720 prvá kaviareň v Európe. Volala sa Florian a bola otvorená v Benátkach. Taliani majú cit pre správny výber a namiešanie jednotlivých druhov káv, a tak z ich pražiarní vychádzajú skvosty

Ako vraví Ľubomír Ondrejkovič, práve odtiaľto pochádza najväčšia kultúra kávy. „Dobré kávy vedia pripraviť aj v Maďarsku, Chorvátsku, Francúzsku a Španielsku. Nemecké kávy sú menej pražené , a preto v nich vystupuje viac na povrch kyslosť, ale Nemci takéto kávy obľubujú."

SkryťVypnúť reklamu

Na chuť kávy má výrazný vplyv aj tvrdosť vody. Južné oblasti majú mäkkú vodu, preto je tu káva jemnejšia a chutnejšia.

Arabica verzus Robusta Arabica

pestuje sa najmä v Južnej Amerike a Karibskej oblasti, kde sú najlepšie plantáže považuje sa za najkvalitnejší druh kávy producentom je aj Etiópia, ale táto káva má výraznú kyslosť má väčšie bobuľky, podlhovastého tvaru a bledohnedej farby obsahuje menej kofeínu Robusta

pestuje sa v Afrike a vo Vietname dotvára drsnosť kávy a jej výraznú horkú chuť má menšie a tmavšie bobuľky, okrúhleho tvaru obsahuje viac kofeínu

V obchodoch dostanete kúpiť väčšinou zmesi týchto dvoch druhov káv. Ideálnu a vyváženú zmes tvorí 90% kávy Arabica a 10% kávy Robusta.

Liberica

po káve Arabica a Robusta je na treťom mieste v distribúcii do celého sveta pestuje sa najmä v Západnej Afrike a Malajzii je o niečo menej chutná ako Arabica a Robusta

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pijete tú pravú? Považujete sa za kávičkára, lebo pijete minimálne štyri kávy denne? V prípade, že vždy siahnete po instantnej káve, či zalievanej, ste na omyle. „Granulovaná káva je kávovina," upozorňuje Ondrejkovič. „To je to isté, ako keby ste si zohriali kolový nápoj."

Pravá káva by vám ešte hodinu po vypití mala zanechať na podnebí kávovú chuť. Po instantnej káve budete darmo niečo takéto čakať. Ak na ňu predsa len nedáte dopustiť, Ondrejkovič radí vybrať si čo najbledšiu granulovanú kávu, ktorá je robená zo zmesí stopercentnej kávy Arabica.

Určite si kávou neriešte pitný režim a nepite kávu na litre. „Malé piccolo je to najlepšie a najkvalitnejšie, čo dokážete z kávy dostať," tvrdí Ondrejkovič. „Ostatné je len zašpinená voda, v ktorej sa uvoľňujú triesloviny a kofeín."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aj keď na západe je trend piť veľké množstvo, na to, aby ste si kávu dokonale vychutnali vám stačí nechať prejsť 15 až 30 mililitrov vody siedmimi gramami kávy.

Dobrá káva sa mliekom neznehodnotí, pokiaľ ho tam nie je veľa. Rovnako to platí aj o cukre. „Hotovým barbarstvom sú rôzne príchute, zmrzliny a šľahačky," myslí si Ondrejkovič. „Podobne ako zvyk ľudí, nechať si kávu vychladnúť a piť ju studenú."

Najkvalitnejšia je Blue Mountain Na slovenskom trhu môžete zohnať kávu, ktorá sa považuje za jednu z najkvalitnejších káv druhu Arabica.

Pestuje sa na Jamajke a volá sa Blue Mountain. Názov dostala podľa oblasti, v ktorej sa nachádzajú plantáže kávovníka a tiež podľa farby bobúľ, ktoré sú sfarbené domodra. Tejto kávy je málo, pretože rastie len na určitom sopečnom povrchu v jamajských horách. Má silnú arómu a harmonickú ovocnú chuť. Kvôli obmedzenému množstvu je aj jej cena vyššia ako u iných káv. Sto gramov Blue Mountain vás vyjde približne na 33 eur.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Existuje minimálne 160 druhov káv. Medzi najžiadanejšie patrí Brazília a Kolumbia. Obľúbená je aj Kostarika a Guatemala.

Každý druh kávy je niečím špecifický. Jedna káva má viac slnka, druhá má väčšiu vlhkosť, u inej rozhoduje nadmorská výška. Je už len na kumšte výrobcu, v akom pomere svoju kávu namieša a upraží. Cenová relácia kvalitných káv sa pohybuje od 18 do 26 eur za kilo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  2. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  5. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 17 180
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 143
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 232
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 534
  5. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 3 137
  6. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 264
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 125
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni 1 779
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


2

Veľkonočné tradície majú mnoho podôb.


Pavol Juračka
Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


29
Nepečený cheesecake s ovocím.

Rýchly cheesecake bez pečenia je lahodný a osviežujúci. V tomto článku nájdete recepty aj tipy na cheesecake bez zapínania rúry.


redakcia SME ženy
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 367
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 78 726
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 59 428
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 170
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 457
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 671
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 7 655
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 618
  1. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  2. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  3. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  4. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  5. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  6. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  7. Tupou Ceruzou: Medvede
  8. Tupou Ceruzou: Mr. Business
SkryťZatvoriť reklamu