SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Prečo Taliani káve rozumejú?

Pitie kávy je pre mnohých spôsob, ako si do organizmu doplniť kofeín. Pre skutočných fajnšmekrov je to hotový rituál. Naučte sa kávu vychutnávať ako Taliani.

Ilustračné fotoIlustračné foto

Pitie kávy je pre mnohých spôsob, ako si do organizmu doplniť kofeín. Pre skutočných fajnšmekrov je to rituál. Naučte sa kávu vychutnávať ako Taliani.

Kávu sme chceli piť už ako deti. Niektorí z nás sú na nej doslova závislí. Nájdu sa aj takí, pre ktorých je iba dobrým imidžom. Káva pochádza z Etiópie, kde ju najskôr nepili, ale len žuli. Do Európy prenikla až v sedemnástom storočí.

Za najväčšieho producenta kávy sa považuje Brazília. Pestuje sa tu väčšinou Arabica, ktorá je v tejto zemepisnej šírke jemná a lahodná. „Hoci nemá ostrú, výraznú chuť, keď sa dobre spracuje, tak sa idú vaše chuťové bunky zblázniť," tvrdí Ľubomír Ondrejkovič, distribútor talianskej kávy Mokarabia.

Ako rozoznať dobrú kávu?

Len gurmáni vedia už po jednom dúšku rozlíšiť tú správnu kávu. Ak sa na takýchto odborníkov necítite, neprekáža to. Pri troške pozornosti aj vy môžete odhadnúť, či je káva kvalitná.

Najdôležitejšie je kávu ochutnať, pretože každý z nás má chuťové bunky individuálne nastavené. Niekomu chutí horkejšia chuť, niekto preferuje skôr kyslosť. Treba si zvoliť tú svoju.

Ondrejkovič upozorňuje aj na ďalšie atribúty, ktoré rozhodujú o kvalite. „Káva musí byť ideálne zomletá, pretože keď bude hrubá, nevytiahnete z nej to najlepšie. Voda musí prejsť cez všetky zomleté zrniečka."

Ďalej pripomína, že si treba všímať aj farbu kávy. Ideálna je tigrovitá, nikdy nesmie byť tmavohnedá, lebo v tom prípade je káva prepálená. Dôležitá je aj pena, ktorá by mala byť bledohnedá. Káva bez peny nie je tou pravou kávou.

12.jpg

Viete na čo slúži pohárik vody, ktorý vám dajú v kaviarni ku káve?

Ak ste si doteraz mysleli, že je to preto, aby ste kávu vodou zapili a predišli tak dehydratácii, ste na omyle. Odborníci tvrdia, že vodu v poháriku by ste mali vypiť z toho dôvodu, aby ste si pred konzumáciou kávy opláchli ústnu dutinu a mohli tak lepšie precítiť kávovú chuť.

Najlepšie to vedia Taliani

Hovorí sa, že najlepšiu kávu vedia pripraviť Taliani. Za ich umením sa skrýva už dlhoročná tradícia. Práve v tejto južanskej krajine vznikla už v roku 1720 prvá kaviareň v Európe. Volala sa Florian a bola otvorená v Benátkach. Taliani majú cit pre správny výber a namiešanie jednotlivých druhov káv, a tak z ich pražiarní vychádzajú skvosty

Ako vraví Ľubomír Ondrejkovič, práve odtiaľto pochádza najväčšia kultúra kávy. „Dobré kávy vedia pripraviť aj v Maďarsku, Chorvátsku, Francúzsku a Španielsku. Nemecké kávy sú menej pražené , a preto v nich vystupuje viac na povrch kyslosť, ale Nemci takéto kávy obľubujú."

Na chuť kávy má výrazný vplyv aj tvrdosť vody. Južné oblasti majú mäkkú vodu, preto je tu káva jemnejšia a chutnejšia.

Arabica verzus Robusta
Arabica
  • pestuje sa najmä v Južnej Amerike a Karibskej oblasti, kde sú najlepšie plantáže
  • považuje sa za najkvalitnejší druh kávy
  • producentom je aj Etiópia, ale táto káva má výraznú kyslosť
  • má väčšie bobuľky, podlhovastého tvaru a bledohnedej farby
  • obsahuje menej kofeínu
Robusta
  • pestuje sa v Afrike a vo Vietname
  • dotvára drsnosť kávy a jej výraznú horkú chuť
  • má menšie a tmavšie bobuľky, okrúhleho tvaru
  • obsahuje viac kofeínu


V obchodoch dostanete kúpiť väčšinou zmesi týchto dvoch druhov káv. Ideálnu a vyváženú zmes tvorí 90% kávy Arabica a 10% kávy Robusta.

Liberica
  • po káve Arabica a Robusta je na treťom mieste v distribúcii do celého sveta
  • pestuje sa najmä v Západnej Afrike a Malajzii
  • je o niečo menej chutná ako Arabica a Robusta

Pijete tú pravú?

Považujete sa za kávičkára, lebo pijete minimálne štyri kávy denne? V prípade, že vždy siahnete po instantnej káve, či zalievanej, ste na omyle. „Granulovaná káva je kávovina," upozorňuje Ondrejkovič. „To je to isté, ako keby ste si zohriali kolový nápoj."

Pravá káva by vám ešte hodinu po vypití mala zanechať na podnebí kávovú chuť. Po instantnej káve budete darmo niečo takéto čakať. Ak na ňu predsa len nedáte dopustiť, Ondrejkovič radí vybrať si čo najbledšiu granulovanú kávu, ktorá je robená zo zmesí stopercentnej kávy Arabica.

Určite si kávou neriešte pitný režim a nepite kávu na litre. „Malé piccolo je to najlepšie a najkvalitnejšie, čo dokážete z kávy dostať," tvrdí Ondrejkovič. „Ostatné je len zašpinená voda, v ktorej sa uvoľňujú triesloviny a kofeín."

Aj keď na západe je trend piť veľké množstvo, na to, aby ste si kávu dokonale vychutnali vám stačí nechať prejsť 15 až 30 mililitrov vody siedmimi gramami kávy.

Dobrá káva sa mliekom neznehodnotí, pokiaľ ho tam nie je veľa. Rovnako to platí aj o cukre. „Hotovým barbarstvom sú rôzne príchute, zmrzliny a šľahačky," myslí si Ondrejkovič. „Podobne ako zvyk ľudí, nechať si kávu vychladnúť a piť ju studenú."

Najkvalitnejšia je Blue Mountain

Na slovenskom trhu môžete zohnať kávu, ktorá sa považuje za jednu z najkvalitnejších káv druhu Arabica.

Pestuje sa na Jamajke a volá sa Blue Mountain. Názov dostala podľa oblasti, v ktorej sa nachádzajú plantáže kávovníka a tiež podľa farby bobúľ, ktoré sú sfarbené domodra. Tejto kávy je málo, pretože rastie len na určitom sopečnom povrchu v jamajských horách. Má silnú arómu a harmonickú ovocnú chuť. Kvôli obmedzenému množstvu je aj jej cena vyššia ako u iných káv. Sto gramov Blue Mountain vás vyjde približne na 33 eur.

Existuje minimálne 160 druhov káv. Medzi najžiadanejšie patrí Brazília a Kolumbia. Obľúbená je aj Kostarika a Guatemala.

Každý druh kávy je niečím špecifický. Jedna káva má viac slnka, druhá má väčšiu vlhkosť, u inej rozhoduje nadmorská výška. Je už len na kumšte výrobcu, v akom pomere svoju kávu namieša a upraží. Cenová relácia kvalitných káv sa pohybuje od 18 do 26 eur za kilo.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 514
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 332
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 15 150
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 621
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 896
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 946
  7. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 929
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 524
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 442
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 250
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Krízový štáb rokuje o lockdowne, podľa Naďa výrazne stúpa úmrtnosť (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 35 330. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 115 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
NAKA zadržala Dušana Kováčika.
NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Bödörovi blízka firma ťažila z obrovských štátnych zákaziek. Okolnosti sú podozrivé

Jej partnerom boli známi stavbári.

Norbert Bödör.

Zasadá krízový štáb: Nemocnice sú potemkinove dediny, vravia lekári zo zasadnutia

Politici rokovanie odmietajú komentovať, kým sa neskončí.

Tlačová konferencia po mimoriadnom zasadnutí vlády.