SME
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Karí – korenisté a pikantné

Ak by sme tieto pokrmy varili doma, nedostali by iné meno, ako guláš. Exotické zmesi korenín a suroviny s prenikavou chuťou však spravili z karí svetový hit, ktorý sa udomácnil v kuchyniach celého sveta.

Thajské červené karí s krevetami
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g lúpaných tigrích kreviet
  • 500 ml kokosového mlieka
  • 1 väčší baklažán
  • 60 ml rybej omáčky
  • 25 ml slnečnicového oleja
  • 30 ml červenej karí pasty
  • 1 PL čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • 3 PL cukru
  • červená čili paprička

Baklažán nakrájajte na väčšie kocky. Na panvici zahrejte slnečnicový olej, pridajte červenú karí pastu a najemno nastrúhaný zázvor. Podlejte kokosovým mliekom a priveďte k varu. Znížte teplotu a pridajte baklažán. Povarte niekoľko minút a primiešajte cukor a rybiu omáčku. Po minúte vhoďte do karí olúpané krevety a povarte 5 minút alebo kým krevety nezružovejú. Nakoniec dochuťte čili papričkou. Servírujte s jazmínovou, dlhozrnnou, alebo basmati ryžou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ako obmenu kreviet môžete použiť kúsky kuracieho či králičieho mäsa, alebo zvyšky pečeného bôčika od nedele.


Indické kuracie karí
Suroviny na 8 porcií

  • 2 porciované kalibrované kurčatá
  • 1 plechovka sekaných paradajok
  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • 2 cibule
  • 3 strúčky cesnaku
  • 4 semienka kardamonu
  • 2 semienka badianu
  • 2 PL karí korenia alebo tandoori masaly
  • 3 PL kukrmumy
  • 1 ČL mletého koriandru
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • 1 ČL feniklových semienok
  • 1 ČL rasce
  • sušené čili papričky
  • šťava z jedného citróna
  • mletá škorica
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • hrsť čerstvého koriandru

Predhrejte rúru na 180 stupňov. Umyté kuracie kúsky naukladajte do zapekacej misy, prelejte ich olivovým olejom, osoľte, okoreňte a nechajte piecť približne 45 minút do zlatista. Vo väčšom hrnci zahrejte olivový olej a opečte na ňom na jemno nakrájanú cibuľu a cesnak. Keď je cibuľa hnedastá prisypte všetky suché korenia a za stáleho miešania smažte asi minútu. Vyberte upečené kurča a vložte ho do hrnca so zmesou korenín. Pridajte kokosové mlieko, konzervované paradajky a citrónovú šťavu. Dosoľte a dokoreňte čiernym korením. Všetko spolu premiešajte, prikryte pokrievkou a vložte opäť piecť do rúry. Pečte približne ďalšiu hodinu, a občas skontrolujte, či netreba pokrm podliať vodou. Pred servírovaním posypte nasekaným čerstvým koriandrom. Servírujte s ľahkou, nelepivou ryžou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Tento recept je osvedčený i s jahňacím alebo hovädzím mäsom. Postup je rovnaký, tepelná úprava však musí byť dlhšia.


Karí omáčka s cestovinou
Surovina na 6 porcií

500 g cestovín
600 g malých paradajok
500 ml kokosového mlieka
2 PL olivového oleja
8 jarných cibuliek
1 cibuľa
2 strúčky cesnaku
3 PL karí korenia
2 PL kurkumy
3 vetvičky tymianu
čerstvý petržlen
soľ, mleté čierne korenie

Na olivovom oleji smažte nasekanú cibuľu a cesnak približne 3 minúty. Pridajte na kolieska nakrájané paradajky a jarné cibuľky. Opekajte približne 5 minút. Pridajte všetky suroviny okrem cestovín. Omáčku nechajte prikrytú variť 20 – 30 minút na najnižšom stupni. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale, sceďte a zmiešajte s omáčkou. Servírujte ihneď za horúca, dozdobené petržlenovou vňaťou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Vyberajte cestoviny so štruktúrovaným povrchom a otvormi, aby lepšie zachytili omáčku. Ak jej navaríte viac, zvyšok môžete minúť do šťavnatých sendvičov, či k čerstvému pečivu.


Zeleninové karí
Suroviny na 6 porcií

  • 500 g jemnej tekvice (butternut)
  • 1 malý karfiol
  • 1 baklažán
  • 8 zemiakov
  • 20 g hustého paradajkového pretlaku
  • 3 hrste baby špenát
  • 1 konzerva cíceru
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 čili papričky
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 1 ČL mletého koriandru
  • 1 ČL mletá alebo celej rasce
  • 2 PL kurkumy
  • 2 PL karí korenia
  • 2 celé škorice
  • soľ, mleté čierne korenie

Predhrejte rúru na 180 stupňov. V hrnci zahrejte olej, osmažte na ňom nasekanú cibuľu spolu s rascou a koriandrom približne 5 minút. Pridajte na štvrtinky nakrájané zemiaky a dobre premiešajte. Pridajte ostatné koreniny a zalejte to paradajkovým pretlakom zmiešaným s 200 ml vody. Všetko dobre premiešajte. Nakoniec pridajte nakrájanú zeleninu (okrem špenátu), premiešajte, prikryte pokrievkou alebo alobalom a dajte do rúry približne na 20 minút. Po uplynutí doby karí skontrolujte podľa potreby podlejte vodou a varte v rúry ďalších 20 minút. Po vybratí z rúry odstráňte z pokrmu celú škoricu a primiešajte lístky špenátu. Servírujte s hnedou ryžou a ovocným dipom.

Skryť Vypnúť reklamu

Jahňacie karí s džemom
Suroviny na 6 porcií

  • 500 g veľkej bielej fazule
  • 8 plátkov jahňacieho krku
  • 8 jahňacích rebierok
  • 8 stredne veľkých zemiakov
  • 2 cibule
  • 15 ml marhuľového džemu alebo rôsolu
  • 3 PL karí korenia
  • 3PL kurkumy
  • slnečnicový olej
  • soľ, mleté čierne korenie

Fazuľu cez noc predmočte vo vode. Ak ste tak nestihli urobiť, použite veľkú bielu maslovú fazuľu z konzervy, ktorú už nemusíte variť. Rúru predhrejte na 180 stupňov. V hrnci rozohrejte olej a opražte na ňom mäso, aby sa zatiahlo. Pridajte nakrájanú cibuľu a opekajte približne 10 minút. Podlejte trochou vody a vložte na 1 hodinu do rúry. Za tú dobu uvarte predmočenú fazuľu do mäkka. Po uplynutí času mäso vyberte z rúry a pridajte k nemu karí korenie, kurkumu a džem. Ochuťte soľou a korením. Premiešajte a pridajte scedenú uvarenú fazuľu a očistené na krížalky nakrájané zemiaky. Podlejte 2-3 dl vody dajte späť do rúry. Teplotu môžete teraz znížiť na 160 stupňov a nechať karí pomaly variť aj 2 hodiny. Občas skontrolujte, či sa nevyparila všetka šťava, ak áno opäť podlejte vodou. Pred servírovaním mäso oberte z kostí a vmiešajte naspäť do karí. Servírujte horúce s chlebovými plackami a pikantným čatní.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Home (ale aj) Office
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 427
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 049
  3. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 14 850
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 418
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 619
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 617
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 169
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 000
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 946
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 547
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

CYNICKÁ OBLUDA

Matovičova predstava dobrovoľnosti

Ak premiér hovorí, že plošné testovanie bude dobrovoľné, tak jednoducho klame.

Koronavírus na Slovensku: Bezpečnostná rada rozhoduje o podobe celoplošného testovania (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 31 400. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Premiér Igor Matovič a prezidentka Zuzana Čaputová na zasadnutí bezpečnostnej rady.

Premiér hovorí o dobrovoľnosti. Kto však nebude mať test, hrozí mu karanténa

Na test stačí prísť na najbližšie odberné miesto.

Premiér Igor Matovič počas tlačovej konferencie.

Polícia zatýkala pre korupciu na pozemkovom fonde

Zadržali aj advokáta Jána Gajana z kauzy Dobytkár.

Neprehliadnite tiež

Čo sa môžu ženy naučiť z vlastnej autoerotiky

Výskum ukázal, že frekvencia nie je až taká dôležitá.

Ilustračné foto.

Pikantné, sladké aj zdravé. Vybrali sme recepty na výborné vaječné jedlá

Vajcia využijete v prílohách aj hlavných jedlách.

Mollie Bloudoff-Indelicatová požiadala svojho priateľa Grega Linchovia počas beztiažového letu na medzinárodnom letisku Dulles.