Karí – korenisté a pikantné

Ak by sme tieto pokrmy varili doma, nedostali by iné meno, ako guláš. Exotické zmesi korenín a suroviny s prenikavou chuťou však spravili z karí svetový hit, ktorý sa udomácnil v kuchyniach celého sveta.

Thajské červené karí s krevetami
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g lúpaných tigrích kreviet
  • 500 ml kokosového mlieka
  • 1 väčší baklažán
  • 60 ml rybej omáčky
  • 25 ml slnečnicového oleja
  • 30 ml červenej karí pasty
  • 1 PL čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • 3 PL cukru
  • červená čili paprička

Baklažán nakrájajte na väčšie kocky. Na panvici zahrejte slnečnicový olej, pridajte červenú karí pastu a najemno nastrúhaný zázvor. Podlejte kokosovým mliekom a priveďte k varu. Znížte teplotu a pridajte baklažán. Povarte niekoľko minút a primiešajte cukor a rybiu omáčku. Po minúte vhoďte do karí olúpané krevety a povarte 5 minút alebo kým krevety nezružovejú. Nakoniec dochuťte čili papričkou. Servírujte s jazmínovou, dlhozrnnou, alebo basmati ryžou.

Tip: Ako obmenu kreviet môžete použiť kúsky kuracieho či králičieho mäsa, alebo zvyšky pečeného bôčika od nedele.


Indické kuracie karí
Suroviny na 8 porcií

  • 2 porciované kalibrované kurčatá
  • 1 plechovka sekaných paradajok
  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • 2 cibule
  • 3 strúčky cesnaku
  • 4 semienka kardamonu
  • 2 semienka badianu
  • 2 PL karí korenia alebo tandoori masaly
  • 3 PL kukrmumy
  • 1 ČL mletého koriandru
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • 1 ČL feniklových semienok
  • 1 ČL rasce
  • sušené čili papričky
  • šťava z jedného citróna
  • mletá škorica
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • hrsť čerstvého koriandru

Predhrejte rúru na 180 stupňov. Umyté kuracie kúsky naukladajte do zapekacej misy, prelejte ich olivovým olejom, osoľte, okoreňte a nechajte piecť približne 45 minút do zlatista. Vo väčšom hrnci zahrejte olivový olej a opečte na ňom na jemno nakrájanú cibuľu a cesnak. Keď je cibuľa hnedastá prisypte všetky suché korenia a za stáleho miešania smažte asi minútu. Vyberte upečené kurča a vložte ho do hrnca so zmesou korenín. Pridajte kokosové mlieko, konzervované paradajky a citrónovú šťavu. Dosoľte a dokoreňte čiernym korením. Všetko spolu premiešajte, prikryte pokrievkou a vložte opäť piecť do rúry. Pečte približne ďalšiu hodinu, a občas skontrolujte, či netreba pokrm podliať vodou. Pred servírovaním posypte nasekaným čerstvým koriandrom. Servírujte s ľahkou, nelepivou ryžou.

Tip: Tento recept je osvedčený i s jahňacím alebo hovädzím mäsom. Postup je rovnaký, tepelná úprava však musí byť dlhšia.


Karí omáčka s cestovinou
Surovina na 6 porcií

500 g cestovín
600 g malých paradajok
500 ml kokosového mlieka
2 PL olivového oleja
8 jarných cibuliek
1 cibuľa
2 strúčky cesnaku
3 PL karí korenia
2 PL kurkumy
3 vetvičky tymianu
čerstvý petržlen
soľ, mleté čierne korenie

Na olivovom oleji smažte nasekanú cibuľu a cesnak približne 3 minúty. Pridajte na kolieska nakrájané paradajky a jarné cibuľky. Opekajte približne 5 minút. Pridajte všetky suroviny okrem cestovín. Omáčku nechajte prikrytú variť 20 – 30 minút na najnižšom stupni. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale, sceďte a zmiešajte s omáčkou. Servírujte ihneď za horúca, dozdobené petržlenovou vňaťou.

Tip: Vyberajte cestoviny so štruktúrovaným povrchom a otvormi, aby lepšie zachytili omáčku. Ak jej navaríte viac, zvyšok môžete minúť do šťavnatých sendvičov, či k čerstvému pečivu.


Zeleninové karí
Suroviny na 6 porcií

  • 500 g jemnej tekvice (butternut)
  • 1 malý karfiol
  • 1 baklažán
  • 8 zemiakov
  • 20 g hustého paradajkového pretlaku
  • 3 hrste baby špenát
  • 1 konzerva cíceru
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 čili papričky
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 1 ČL mletého koriandru
  • 1 ČL mletá alebo celej rasce
  • 2 PL kurkumy
  • 2 PL karí korenia
  • 2 celé škorice
  • soľ, mleté čierne korenie

Predhrejte rúru na 180 stupňov. V hrnci zahrejte olej, osmažte na ňom nasekanú cibuľu spolu s rascou a koriandrom približne 5 minút. Pridajte na štvrtinky nakrájané zemiaky a dobre premiešajte. Pridajte ostatné koreniny a zalejte to paradajkovým pretlakom zmiešaným s 200 ml vody. Všetko dobre premiešajte. Nakoniec pridajte nakrájanú zeleninu (okrem špenátu), premiešajte, prikryte pokrievkou alebo alobalom a dajte do rúry približne na 20 minút. Po uplynutí doby karí skontrolujte podľa potreby podlejte vodou a varte v rúry ďalších 20 minút. Po vybratí z rúry odstráňte z pokrmu celú škoricu a primiešajte lístky špenátu. Servírujte s hnedou ryžou a ovocným dipom.


Jahňacie karí s džemom
Suroviny na 6 porcií

  • 500 g veľkej bielej fazule
  • 8 plátkov jahňacieho krku
  • 8 jahňacích rebierok
  • 8 stredne veľkých zemiakov
  • 2 cibule
  • 15 ml marhuľového džemu alebo rôsolu
  • 3 PL karí korenia
  • 3PL kurkumy
  • slnečnicový olej
  • soľ, mleté čierne korenie

Fazuľu cez noc predmočte vo vode. Ak ste tak nestihli urobiť, použite veľkú bielu maslovú fazuľu z konzervy, ktorú už nemusíte variť. Rúru predhrejte na 180 stupňov. V hrnci rozohrejte olej a opražte na ňom mäso, aby sa zatiahlo. Pridajte nakrájanú cibuľu a opekajte približne 10 minút. Podlejte trochou vody a vložte na 1 hodinu do rúry. Za tú dobu uvarte predmočenú fazuľu do mäkka. Po uplynutí času mäso vyberte z rúry a pridajte k nemu karí korenie, kurkumu a džem. Ochuťte soľou a korením. Premiešajte a pridajte scedenú uvarenú fazuľu a očistené na krížalky nakrájané zemiaky. Podlejte 2-3 dl vody dajte späť do rúry. Teplotu môžete teraz znížiť na 160 stupňov a nechať karí pomaly variť aj 2 hodiny. Občas skontrolujte, či sa nevyparila všetka šťava, ak áno opäť podlejte vodou. Pred servírovaním mäso oberte z kostí a vmiešajte naspäť do karí. Servírujte horúce s chlebovými plackami a pikantným čatní.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  3. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  4. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  9. Top First moment dovolenky na leto 2018
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Používate make-up? Potom spozornite
  2. Legendárna Transsibírska magistrála
  3. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  4. Vianočný bázar chalaňov
  5. Vianočné mecheche 2017
  6. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  7. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  8. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  9. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  10. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 36 702
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 5 344
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 3 009
  4. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 188
  5. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 1 232
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 220
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 196
  8. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 113
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 973
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 890

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

V správnom čase na správnom balkóne

Tiahnuce žeriavy a husi, ale aj strieľajúci psychopat a výbuch plynu. Čo všetko sa dá odfotiť z bytu.

ŠPORT

Dravecký o vyhodení: Beriem všetko na seba

Dravecký si s veľkou pravdepodobnosťou nezahrá na olympiáde.

KULTÚRA

Najškaredšia modelka na svete sa dočkala vlastného filmu

Madame slúžka je netypická francúzska komédia.

Neprehliadnite tiež

Najkrajšie šaty z červeného koberca v roku 2017

Akými róbami zaujali tento rok známe ženy?

Mariana Kováčová: Najťažšie pre dieťa je, keď sa násilia na ňom dopúšťajú rodičia

Zakladateľka Centra Slniečko nám porozprávala o najakútnejších problémoch detského sveta.

Tri lyžiarske rakúske destinácie: Tu zažijete viac ako lyžovačku

V rakúskych lyžiarskych strediskách na vás okrem skvelých zjazdoviek čaká aj viacero noviniek.

Mariah Carey: Prečo je speváčka považovaná za kráľovnú Vianoc?

Jej žezlo nikto nedokáže prevziať, hoci mnohí by chceli.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prečítajte si rozhovor s Marianou Kováčovou, ktorá sa venuje problematike týrania detí.