Thajské červené karí s krevetami
Suroviny na 4 porcie
- 600 g lúpaných tigrích kreviet
- 500 ml kokosového mlieka
- 1 väčší baklažán
- 60 ml rybej omáčky
- 25 ml slnečnicového oleja
- 30 ml červenej karí pasty
- 1 PL čerstvo nastrúhaného zázvoru
- 3 PL cukru
- červená čili paprička
Baklažán nakrájajte na väčšie kocky. Na panvici zahrejte slnečnicový olej, pridajte červenú karí pastu a najemno nastrúhaný zázvor. Podlejte kokosovým mliekom a priveďte k varu. Znížte teplotu a pridajte baklažán. Povarte niekoľko minút a primiešajte cukor a rybiu omáčku. Po minúte vhoďte do karí olúpané krevety a povarte 5 minút alebo kým krevety nezružovejú. Nakoniec dochuťte čili papričkou. Servírujte s jazmínovou, dlhozrnnou, alebo basmati ryžou.
Tip: Ako obmenu kreviet môžete použiť kúsky kuracieho či králičieho mäsa, alebo zvyšky pečeného bôčika od nedele.
Indické kuracie karí
Suroviny na 8 porcií
- 2 porciované kalibrované kurčatá
- 1 plechovka sekaných paradajok
- 1 plechovka kokosového mlieka
- 2 cibule
- 3 strúčky cesnaku
- 4 semienka kardamonu
- 2 semienka badianu
- 2 PL karí korenia alebo tandoori masaly
- 3 PL kukrmumy
- 1 ČL mletého koriandru
- 1 ČL mletého zázvoru
- 1 ČL feniklových semienok
- 1 ČL rasce
- sušené čili papričky
- šťava z jedného citróna
- mletá škorica
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
- hrsť čerstvého koriandru
Predhrejte rúru na 180 stupňov. Umyté kuracie kúsky naukladajte do zapekacej misy, prelejte ich olivovým olejom, osoľte, okoreňte a nechajte piecť približne 45 minút do zlatista. Vo väčšom hrnci zahrejte olivový olej a opečte na ňom na jemno nakrájanú cibuľu a cesnak. Keď je cibuľa hnedastá prisypte všetky suché korenia a za stáleho miešania smažte asi minútu. Vyberte upečené kurča a vložte ho do hrnca so zmesou korenín. Pridajte kokosové mlieko, konzervované paradajky a citrónovú šťavu. Dosoľte a dokoreňte čiernym korením. Všetko spolu premiešajte, prikryte pokrievkou a vložte opäť piecť do rúry. Pečte približne ďalšiu hodinu, a občas skontrolujte, či netreba pokrm podliať vodou. Pred servírovaním posypte nasekaným čerstvým koriandrom. Servírujte s ľahkou, nelepivou ryžou.
Tip: Tento recept je osvedčený i s jahňacím alebo hovädzím mäsom. Postup je rovnaký, tepelná úprava však musí byť dlhšia.
Karí omáčka s cestovinou
Surovina na 6 porcií
- 500 g cestovín
- 600 g malých paradajok
- 500 ml kokosového mlieka
- 2 PL olivového oleja
- 8 jarných cibuliek
- 1 cibuľa
- 2 strúčky cesnaku
- 3 PL karí korenia
- 2 PL kurkumy
- 3 vetvičky tymianu
- čerstvý petržlen
- soľ, mleté čierne korenie
Na olivovom oleji smažte nasekanú cibuľu a cesnak približne 3 minúty. Pridajte na kolieska nakrájané paradajky a jarné cibuľky. Opekajte približne 5 minút. Pridajte všetky suroviny okrem cestovín. Omáčku nechajte prikrytú variť 20 – 30 minút na najnižšom stupni. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale, sceďte a zmiešajte s omáčkou. Servírujte ihneď za horúca, dozdobené petržlenovou vňaťou.
Tip: Vyberajte cestoviny so štruktúrovaným povrchom a otvormi, aby lepšie zachytili omáčku. Ak jej navaríte viac, zvyšok môžete minúť do šťavnatých sendvičov, či k čerstvému pečivu.
Zeleninové karí
Suroviny na 6 porcií
- 500 g jemnej tekvice (butternut)
- 1 malý karfiol
- 1 baklažán
- 8 zemiakov
- 20 g hustého paradajkového pretlaku
- 3 hrste baby špenát
- 1 konzerva cíceru
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 čili papričky
- 2 PL slnečnicového oleja
- 1 ČL mletého koriandru
- 1 ČL mletá alebo celej rasce
- 2 PL kurkumy
- 2 PL karí korenia
- 2 celé škorice
- soľ, mleté čierne korenie
Predhrejte rúru na 180 stupňov. V hrnci zahrejte olej, osmažte na ňom nasekanú cibuľu spolu s rascou a koriandrom približne 5 minút. Pridajte na štvrtinky nakrájané zemiaky a dobre premiešajte. Pridajte ostatné koreniny a zalejte to paradajkovým pretlakom zmiešaným s 200 ml vody. Všetko dobre premiešajte. Nakoniec pridajte nakrájanú zeleninu (okrem špenátu), premiešajte, prikryte pokrievkou alebo alobalom a dajte do rúry približne na 20 minút. Po uplynutí doby karí skontrolujte podľa potreby podlejte vodou a varte v rúry ďalších 20 minút. Po vybratí z rúry odstráňte z pokrmu celú škoricu a primiešajte lístky špenátu. Servírujte s hnedou ryžou a ovocným dipom.
Jahňacie karí s džemom
Suroviny na 6 porcií
- 500 g veľkej bielej fazule
- 8 plátkov jahňacieho krku
- 8 jahňacích rebierok
- 8 stredne veľkých zemiakov
- 2 cibule
- 15 ml marhuľového džemu alebo rôsolu
- 3 PL karí korenia
- 3PL kurkumy
- slnečnicový olej
- soľ, mleté čierne korenie
Fazuľu cez noc predmočte vo vode. Ak ste tak nestihli urobiť, použite veľkú bielu maslovú fazuľu z konzervy, ktorú už nemusíte variť. Rúru predhrejte na 180 stupňov. V hrnci rozohrejte olej a opražte na ňom mäso, aby sa zatiahlo. Pridajte nakrájanú cibuľu a opekajte približne 10 minút. Podlejte trochou vody a vložte na 1 hodinu do rúry. Za tú dobu uvarte predmočenú fazuľu do mäkka. Po uplynutí času mäso vyberte z rúry a pridajte k nemu karí korenie, kurkumu a džem. Ochuťte soľou a korením. Premiešajte a pridajte scedenú uvarenú fazuľu a očistené na krížalky nakrájané zemiaky. Podlejte 2-3 dl vody dajte späť do rúry. Teplotu môžete teraz znížiť na 160 stupňov a nechať karí pomaly variť aj 2 hodiny. Občas skontrolujte, či sa nevyparila všetka šťava, ak áno opäť podlejte vodou. Pred servírovaním mäso oberte z kostí a vmiešajte naspäť do karí. Servírujte horúce s chlebovými plackami a pikantným čatní.
Autor: mag