SME
Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Karí – korenisté a pikantné

Ak by sme tieto pokrmy varili doma, nedostali by iné meno, ako guláš. Exotické zmesi korenín a suroviny s prenikavou chuťou však spravili z karí svetový hit, ktorý sa udomácnil v kuchyniach celého sveta.

Thajské červené karí s krevetami
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g lúpaných tigrích kreviet
  • 500 ml kokosového mlieka
  • 1 väčší baklažán
  • 60 ml rybej omáčky
  • 25 ml slnečnicového oleja
  • 30 ml červenej karí pasty
  • 1 PL čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • 3 PL cukru
  • červená čili paprička

Baklažán nakrájajte na väčšie kocky. Na panvici zahrejte slnečnicový olej, pridajte červenú karí pastu a najemno nastrúhaný zázvor. Podlejte kokosovým mliekom a priveďte k varu. Znížte teplotu a pridajte baklažán. Povarte niekoľko minút a primiešajte cukor a rybiu omáčku. Po minúte vhoďte do karí olúpané krevety a povarte 5 minút alebo kým krevety nezružovejú. Nakoniec dochuťte čili papričkou. Servírujte s jazmínovou, dlhozrnnou, alebo basmati ryžou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ako obmenu kreviet môžete použiť kúsky kuracieho či králičieho mäsa, alebo zvyšky pečeného bôčika od nedele.


Indické kuracie karí
Suroviny na 8 porcií

  • 2 porciované kalibrované kurčatá
  • 1 plechovka sekaných paradajok
  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • 2 cibule
  • 3 strúčky cesnaku
  • 4 semienka kardamonu
  • 2 semienka badianu
  • 2 PL karí korenia alebo tandoori masaly
  • 3 PL kukrmumy
  • 1 ČL mletého koriandru
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • 1 ČL feniklových semienok
  • 1 ČL rasce
  • sušené čili papričky
  • šťava z jedného citróna
  • mletá škorica
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • hrsť čerstvého koriandru

Predhrejte rúru na 180 stupňov. Umyté kuracie kúsky naukladajte do zapekacej misy, prelejte ich olivovým olejom, osoľte, okoreňte a nechajte piecť približne 45 minút do zlatista. Vo väčšom hrnci zahrejte olivový olej a opečte na ňom na jemno nakrájanú cibuľu a cesnak. Keď je cibuľa hnedastá prisypte všetky suché korenia a za stáleho miešania smažte asi minútu. Vyberte upečené kurča a vložte ho do hrnca so zmesou korenín. Pridajte kokosové mlieko, konzervované paradajky a citrónovú šťavu. Dosoľte a dokoreňte čiernym korením. Všetko spolu premiešajte, prikryte pokrievkou a vložte opäť piecť do rúry. Pečte približne ďalšiu hodinu, a občas skontrolujte, či netreba pokrm podliať vodou. Pred servírovaním posypte nasekaným čerstvým koriandrom. Servírujte s ľahkou, nelepivou ryžou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Tento recept je osvedčený i s jahňacím alebo hovädzím mäsom. Postup je rovnaký, tepelná úprava však musí byť dlhšia.


Karí omáčka s cestovinou
Surovina na 6 porcií

500 g cestovín
600 g malých paradajok
500 ml kokosového mlieka
2 PL olivového oleja
8 jarných cibuliek
1 cibuľa
2 strúčky cesnaku
3 PL karí korenia
2 PL kurkumy
3 vetvičky tymianu
čerstvý petržlen
soľ, mleté čierne korenie

Na olivovom oleji smažte nasekanú cibuľu a cesnak približne 3 minúty. Pridajte na kolieska nakrájané paradajky a jarné cibuľky. Opekajte približne 5 minút. Pridajte všetky suroviny okrem cestovín. Omáčku nechajte prikrytú variť 20 – 30 minút na najnižšom stupni. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale, sceďte a zmiešajte s omáčkou. Servírujte ihneď za horúca, dozdobené petržlenovou vňaťou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Vyberajte cestoviny so štruktúrovaným povrchom a otvormi, aby lepšie zachytili omáčku. Ak jej navaríte viac, zvyšok môžete minúť do šťavnatých sendvičov, či k čerstvému pečivu.


Zeleninové karí
Suroviny na 6 porcií

  • 500 g jemnej tekvice (butternut)
  • 1 malý karfiol
  • 1 baklažán
  • 8 zemiakov
  • 20 g hustého paradajkového pretlaku
  • 3 hrste baby špenát
  • 1 konzerva cíceru
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 čili papričky
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 1 ČL mletého koriandru
  • 1 ČL mletá alebo celej rasce
  • 2 PL kurkumy
  • 2 PL karí korenia
  • 2 celé škorice
  • soľ, mleté čierne korenie

Predhrejte rúru na 180 stupňov. V hrnci zahrejte olej, osmažte na ňom nasekanú cibuľu spolu s rascou a koriandrom približne 5 minút. Pridajte na štvrtinky nakrájané zemiaky a dobre premiešajte. Pridajte ostatné koreniny a zalejte to paradajkovým pretlakom zmiešaným s 200 ml vody. Všetko dobre premiešajte. Nakoniec pridajte nakrájanú zeleninu (okrem špenátu), premiešajte, prikryte pokrievkou alebo alobalom a dajte do rúry približne na 20 minút. Po uplynutí doby karí skontrolujte podľa potreby podlejte vodou a varte v rúry ďalších 20 minút. Po vybratí z rúry odstráňte z pokrmu celú škoricu a primiešajte lístky špenátu. Servírujte s hnedou ryžou a ovocným dipom.

Skryť Vypnúť reklamu

Jahňacie karí s džemom
Suroviny na 6 porcií

  • 500 g veľkej bielej fazule
  • 8 plátkov jahňacieho krku
  • 8 jahňacích rebierok
  • 8 stredne veľkých zemiakov
  • 2 cibule
  • 15 ml marhuľového džemu alebo rôsolu
  • 3 PL karí korenia
  • 3PL kurkumy
  • slnečnicový olej
  • soľ, mleté čierne korenie

Fazuľu cez noc predmočte vo vode. Ak ste tak nestihli urobiť, použite veľkú bielu maslovú fazuľu z konzervy, ktorú už nemusíte variť. Rúru predhrejte na 180 stupňov. V hrnci rozohrejte olej a opražte na ňom mäso, aby sa zatiahlo. Pridajte nakrájanú cibuľu a opekajte približne 10 minút. Podlejte trochou vody a vložte na 1 hodinu do rúry. Za tú dobu uvarte predmočenú fazuľu do mäkka. Po uplynutí času mäso vyberte z rúry a pridajte k nemu karí korenie, kurkumu a džem. Ochuťte soľou a korením. Premiešajte a pridajte scedenú uvarenú fazuľu a očistené na krížalky nakrájané zemiaky. Podlejte 2-3 dl vody dajte späť do rúry. Teplotu môžete teraz znížiť na 160 stupňov a nechať karí pomaly variť aj 2 hodiny. Občas skontrolujte, či sa nevyparila všetka šťava, ak áno opäť podlejte vodou. Pred servírovaním mäso oberte z kostí a vmiešajte naspäť do karí. Servírujte horúce s chlebovými plackami a pikantným čatní.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  2. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  5. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  6. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 987
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 918
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 050
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 481
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 883
  6. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 554
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 272
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 125
  9. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 882
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 5 850
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Samuela Marca

Ak by sa Fico a Pellegrini chceli vrátiť, nerobili by to lepšie (píše Samo Marec)

Nikam sme sa nepohli, len sa všetci dohádali.

Predseda vlády Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí  po rokovaní 67. schôdze vlády SR.
Stĺpček Jakuba Fila

Zhovievavosť voči Matovičovi už vôbec nie je namieste

Premiér vydiera národ aj koalíciu.

Jakub Filo.

Koronavírus: Situácia v levickej nemocnici je kritická, povoláva ambulantných lekárov (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 224-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 526 obetí. Vláda predĺžila lockdown.

Ilustračné foto
Bratislava Business Centre, kde sídli Johnson Controls

Neprehliadnite tiež

Seriál o nekonvenčných láskach

Vzal si svoju dcéru? Woody Allen svoj vzťah celé roky obraňuje

Príbeh nekonvenčnej lásky sprevádzajú tiene zneužívania.

Soon-Yi Previn a Woody Allen.

Chôdza ako terapia aj šport. Ako ňou chudnúť aj meditovať?

Prečo je pre nás chôdza taká dôležitá?