Karí – korenisté a pikantné

Ak by sme tieto pokrmy varili doma, nedostali by iné meno, ako guláš. Exotické zmesi korenín a suroviny s prenikavou chuťou však spravili z karí svetový hit, ktorý sa udomácnil v kuchyniach celého sveta.

Thajské červené karí s krevetami
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g lúpaných tigrích kreviet
  • 500 ml kokosového mlieka
  • 1 väčší baklažán
  • 60 ml rybej omáčky
  • 25 ml slnečnicového oleja
  • 30 ml červenej karí pasty
  • 1 PL čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • 3 PL cukru
  • červená čili paprička

Baklažán nakrájajte na väčšie kocky. Na panvici zahrejte slnečnicový olej, pridajte červenú karí pastu a najemno nastrúhaný zázvor. Podlejte kokosovým mliekom a priveďte k varu. Znížte teplotu a pridajte baklažán. Povarte niekoľko minút a primiešajte cukor a rybiu omáčku. Po minúte vhoďte do karí olúpané krevety a povarte 5 minút alebo kým krevety nezružovejú. Nakoniec dochuťte čili papričkou. Servírujte s jazmínovou, dlhozrnnou, alebo basmati ryžou.

Tip: Ako obmenu kreviet môžete použiť kúsky kuracieho či králičieho mäsa, alebo zvyšky pečeného bôčika od nedele.


Indické kuracie karí
Suroviny na 8 porcií

  • 2 porciované kalibrované kurčatá
  • 1 plechovka sekaných paradajok
  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • 2 cibule
  • 3 strúčky cesnaku
  • 4 semienka kardamonu
  • 2 semienka badianu
  • 2 PL karí korenia alebo tandoori masaly
  • 3 PL kukrmumy
  • 1 ČL mletého koriandru
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • 1 ČL feniklových semienok
  • 1 ČL rasce
  • sušené čili papričky
  • šťava z jedného citróna
  • mletá škorica
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • hrsť čerstvého koriandru

Predhrejte rúru na 180 stupňov. Umyté kuracie kúsky naukladajte do zapekacej misy, prelejte ich olivovým olejom, osoľte, okoreňte a nechajte piecť približne 45 minút do zlatista. Vo väčšom hrnci zahrejte olivový olej a opečte na ňom na jemno nakrájanú cibuľu a cesnak. Keď je cibuľa hnedastá prisypte všetky suché korenia a za stáleho miešania smažte asi minútu. Vyberte upečené kurča a vložte ho do hrnca so zmesou korenín. Pridajte kokosové mlieko, konzervované paradajky a citrónovú šťavu. Dosoľte a dokoreňte čiernym korením. Všetko spolu premiešajte, prikryte pokrievkou a vložte opäť piecť do rúry. Pečte približne ďalšiu hodinu, a občas skontrolujte, či netreba pokrm podliať vodou. Pred servírovaním posypte nasekaným čerstvým koriandrom. Servírujte s ľahkou, nelepivou ryžou.

Tip: Tento recept je osvedčený i s jahňacím alebo hovädzím mäsom. Postup je rovnaký, tepelná úprava však musí byť dlhšia.


Karí omáčka s cestovinou
Surovina na 6 porcií

500 g cestovín
600 g malých paradajok
500 ml kokosového mlieka
2 PL olivového oleja
8 jarných cibuliek
1 cibuľa
2 strúčky cesnaku
3 PL karí korenia
2 PL kurkumy
3 vetvičky tymianu
čerstvý petržlen
soľ, mleté čierne korenie

Na olivovom oleji smažte nasekanú cibuľu a cesnak približne 3 minúty. Pridajte na kolieska nakrájané paradajky a jarné cibuľky. Opekajte približne 5 minút. Pridajte všetky suroviny okrem cestovín. Omáčku nechajte prikrytú variť 20 – 30 minút na najnižšom stupni. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale, sceďte a zmiešajte s omáčkou. Servírujte ihneď za horúca, dozdobené petržlenovou vňaťou.

Tip: Vyberajte cestoviny so štruktúrovaným povrchom a otvormi, aby lepšie zachytili omáčku. Ak jej navaríte viac, zvyšok môžete minúť do šťavnatých sendvičov, či k čerstvému pečivu.


Zeleninové karí
Suroviny na 6 porcií

  • 500 g jemnej tekvice (butternut)
  • 1 malý karfiol
  • 1 baklažán
  • 8 zemiakov
  • 20 g hustého paradajkového pretlaku
  • 3 hrste baby špenát
  • 1 konzerva cíceru
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 čili papričky
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 1 ČL mletého koriandru
  • 1 ČL mletá alebo celej rasce
  • 2 PL kurkumy
  • 2 PL karí korenia
  • 2 celé škorice
  • soľ, mleté čierne korenie

Predhrejte rúru na 180 stupňov. V hrnci zahrejte olej, osmažte na ňom nasekanú cibuľu spolu s rascou a koriandrom približne 5 minút. Pridajte na štvrtinky nakrájané zemiaky a dobre premiešajte. Pridajte ostatné koreniny a zalejte to paradajkovým pretlakom zmiešaným s 200 ml vody. Všetko dobre premiešajte. Nakoniec pridajte nakrájanú zeleninu (okrem špenátu), premiešajte, prikryte pokrievkou alebo alobalom a dajte do rúry približne na 20 minút. Po uplynutí doby karí skontrolujte podľa potreby podlejte vodou a varte v rúry ďalších 20 minút. Po vybratí z rúry odstráňte z pokrmu celú škoricu a primiešajte lístky špenátu. Servírujte s hnedou ryžou a ovocným dipom.


Jahňacie karí s džemom
Suroviny na 6 porcií

  • 500 g veľkej bielej fazule
  • 8 plátkov jahňacieho krku
  • 8 jahňacích rebierok
  • 8 stredne veľkých zemiakov
  • 2 cibule
  • 15 ml marhuľového džemu alebo rôsolu
  • 3 PL karí korenia
  • 3PL kurkumy
  • slnečnicový olej
  • soľ, mleté čierne korenie

Fazuľu cez noc predmočte vo vode. Ak ste tak nestihli urobiť, použite veľkú bielu maslovú fazuľu z konzervy, ktorú už nemusíte variť. Rúru predhrejte na 180 stupňov. V hrnci rozohrejte olej a opražte na ňom mäso, aby sa zatiahlo. Pridajte nakrájanú cibuľu a opekajte približne 10 minút. Podlejte trochou vody a vložte na 1 hodinu do rúry. Za tú dobu uvarte predmočenú fazuľu do mäkka. Po uplynutí času mäso vyberte z rúry a pridajte k nemu karí korenie, kurkumu a džem. Ochuťte soľou a korením. Premiešajte a pridajte scedenú uvarenú fazuľu a očistené na krížalky nakrájané zemiaky. Podlejte 2-3 dl vody dajte späť do rúry. Teplotu môžete teraz znížiť na 160 stupňov a nechať karí pomaly variť aj 2 hodiny. Občas skontrolujte, či sa nevyparila všetka šťava, ak áno opäť podlejte vodou. Pred servírovaním mäso oberte z kostí a vmiešajte naspäť do karí. Servírujte horúce s chlebovými plackami a pikantným čatní.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  2. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  5. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  7. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  8. Inteligencia vo všetkom
  9. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  10. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  1. Ako efektívne využiť podlahové kúrenie?
  2. Samsung Galaxy S8: smartfón s výnimočným displejom
  3. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  4. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  5. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  6. Nové investičné projekty v Schladmingu s výhľadom na zjazdovku
  7. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  8. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  9. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  10. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  1. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 8 195
  2. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy 7 942
  3. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 7 343
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 7 221
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 095
  6. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 5 299
  7. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 5 045
  8. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 3 659
  9. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť 3 074
  10. 5 krokov k vlastnému bývaniu 2 911

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Kuriózny zločin spred 50 rokov ožíva vďaka novinárovi Romanovi Kaliskému

Vlastnú susedu chcela utopiť v odpadovej šachte, napokon dostala 6 rokov.

ŠPORT

Šupler: Keď sme boli v céčku, každý chcel ísť na MS. Dnes je situácia iná

Je ešte skoro, vraví Šupler o hráčoch do 18 rokov.

DOMOV

Viezli sme sa po trase, po ktorej Remiáš prešiel naposledy

Uplynulo 21 rokov od smrti Remiáša.

TECH

Objavili prepojenie medzi autizmom u vnúčat a fajčením v tehotenstve

Fajčenie môže ohroziť aj vaše vnúčatá.

Neprehliadnite tiež

Spoznajte Dunaj z paluby výletnej lode

Výlet na vlnách najväčšej rieky, ktorá preteká našim územím, ponúka množstvo zážitkov.

Návod na prežitie v kancelárii: tipy, ako zvládnuť sedavé zamestnanie

Sedieť celý deň v práci môže mať fatálne následky na zdravie.

Nepočujúcemu môže tlmočník zachrániť rodinu, dokonca aj život

Milena Fabšičová (29) je tlmočníčkou posunkového jazyka, ktorý považuje za svoj materinský. Väčšina jej rodiny je nepočujúca.

Jej syn je dcéra: Američanka prijala zmenu 4-ročného syna na dievča

Je kresťanka a republikánka. Najviac sa obávala, čo si o nej pomyslia ostatní.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop