Výskumníci z detskej nemocnice vo Filadelfii poukázali na to, že tehotné ženy častokrát siahnu po nezdravých jedlách, ktoré sú tučné a vysokokalorické. Tie následne môžu spôsobiť takzvaný oxidačný stres, ktorý sa prejaví pri prebytku voľných radikálov. Oxidačný stres počas tehotenstva môže spôsobiť predispozíciu dieťaťa na obezitu a cukrovku. Informovala o tom v piatok americká agentúra UPI.
"Už vieme, že existujú kritické obdobia počas tehotenstva, ktoré neskôr vplývajú na rozvoj obezity u detí," hovorí neonatologička Rebecca A. Simmons, autorka štúdie. "Tento výskum nám naznačuje, že ak môžeme zabrániť oxidačnému stresu počas tehotenstva, môžeme znížiť riziko, že dieťa bude neskôr obézne." Práve antioxidanty zohrávajú kľúčovú rolu v boji proti voľným radikálom a sú teda hlavným činiteľom pri boji proti obezite a intolerancii glukózy.
Výskum bol robený zatiaľ na potkanoch. Pokiaľ sa ukáže, že je to rovnaké aj u ľudí, objav výrazne zníži riziko obezity a cukrovky u detí. Rebecca A. Simmons preto zatiaľ neodporúča radikálne zvýšiť prísun antioxidantov.
Čo sú to antioxidanty?
Antioxidanty sú látky, ktoré obmedzujú proces oxidácie, čím dokážu náš organizmus chrániť pred škodlivými voľnými radikálmi. V prirodzenej forme ich môžete nájsť najmä v ovocí a zelenine. Vyskytujú sa v podobe karotenoidov, vitamínu E a C, flavonoidov, selénu a koenzýmu Q10. Na antioxidanty je bohatá napríklad mrkva, špenát, obilné klíčky, zelená listová zelenina, paradajky, čierne ríbezle, citrusové plody, zelený čaj, ryby cesnak, šípky.