Natrite to s nátierkami

Nenáročné na prípravu a čas, pestré, ideálne na detskú desiatu, zdravé a dokonca diétne. Také sú naše nátierky.

Prečo sú také obľúbené?

  • Nátierky sú časovo nenáročné a popritom nám svojou rôznorodosťou ponúkajú koncert pre naše chuťové poháriky. Výborne sa hodia na rýchle pohostenie, raňajky alebo kvalitnú desiatu pre našich školákov.
  • Základ tvoria tuky ako maslo, majonéza, tvaroh, jogurty či syry. Ostatné suroviny máte väčšinou doma po ruke a často sa oplatí siahnuť po zbytkoch pečeného mäsa z obeda alebo zeleniny z večere. Ale pozor! Nesnažte sa potraviny prekombinovať. Aj tu platí, že menej je viac a na jednu nátierku by ste nemali použiť viac ako 5 rôznych druhov surovín.
  • Lahodia aj našim očiam a so správnym zaobchádzaním sa nemusíte hanbiť pohostiť ani kráľa. Nátierky nemusíte natierať iba na pečivo, môžete nimi plniť zeleninu, vajíčka na tvrdo, závitky a rolky zo šunky či syra.
  • Nebojte sa experimentovať, kúsok kyslej uhorky, olivy alebo kapary na jednohubke s nátierkou dodajú vzhľadu i chuti nový rozmer. Vedeli ste, že na cesnakovej nátierke sa najlepšie vyníma sterilizovaná marhuľa, alebo slivka?

Vedeli ste, že ....

  • Nátierky najlepšie chutia čerstvé, ale môžete si ich predpripraviť i skôr a skladovať ich v chladničke. Pozor však na cibuľu, ktorá po osolení pustí šťavu a nátierka nemusí držať požadovaný tvar. Preto je vhodné cibuľu pridávať až tesne pred konzumáciou.
  • Ľudia trpiaci nejakou chorobou, pri ktorej nemôžu určité potraviny, alebo alergici či neustáli dietári si môžu pripraviť zdravé nízkoenergetické alebo zeleninové nátierky, ktoré si môžu natierať na sucháre alebo krekry.
  • Všetky nátierky sa výborne dopĺňajú s čerstvou zeleninovou oblohou alebo rôznymi nasekanými bylinkami, ktoré svojou rôznorodou chuťou a arómou obohatia váš jedálny lístok.

Vajíčková nátierka
Suroviny na 4 porcie

  • 4 vajíčka
  • 2 PL majonézy
  • 2 PL bieleho hustého jogurtu
  • 2 ČL horčice
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • soľ, mleté čierne korenie
  • pažítka

Vajíčka uvarte natvrdo, ošúpte a nakrájajte alebo pretlačte na kocky. Ak chcete získať jemnejšiu konzistenciu, vajíčka nastrúhajte na jemnom strúhadle. Primiešajte majonézu, jogurt alebo kyslú smotanu, horčicu a na drobno nakrájanú cibuľu. Premiešajte, dochuťte korením a soľou a servírujte natreté na pečive, posypané nasekanou pažítkou.

Tip: Cibuľu môžete nahradiť nasekanými jarnými cibuľkami aj so zelenou vňaťou. Na zvýraznenie chuti môžete pridať sardelovú pastu.


Nátierka z rybičiek
Suroviny na 4 porcie

  • 1 konzerva sardiniek v oleji
  • 50 g masla
  • 250 ml tvarohu
  • 1 menšia cibuľa
  • 1-2 sterilizované uhorky v sladko-kyslom náleve
  • soľ, mleté čierne korenie
  • citrónová šťava

V miske roztlačte oleja zbavené sardinky a vymiešajte alebo vyšľahajte ich spolu so zmäknutým maslom a tvarohom. Cibuľu nakrájajte na drobné kocky, uhorky nastrúhajte na jemno. Uhorky a cibuľu pridajte do našľahanej hmoty, premiešajte, osoľte, okoreňte a dochuťte citrónovou šťavou. Servírujte s tmavým chlebom.

Tip: Nátierku môžete miesto citrónovej šťavy dochutiť horčicou. Šmrnc jej dodajú aj pomarančová šťava, či jablčný ocot.


Cesnaková nátierka s tvrdým syrom
Suroviny na 4 porcie

  • 1 nátierkové maslo bez príchute
  • 1 kyslá smotana
  • 100 g tvrdého syra
  • 1 ČL horčice
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Dôkladne premiešajte nátierkové maslo s kyslou smotanou, pridajte najemno nastrúhaný tvrdý syr a prelisovaný cesnak. Dobre premiešajte a dochuťte horčicou, soľou a korením. Servírujte na kolieskach rozkrájanej bagety alebo rožkoch ako jednohubky. Dozdobiť môžete prekrojenými cherry paradajkami, alebo pásikom červenej sladkej papriky.

Tip: Ak chcete zvýrazniť chuť syra, použite údený tvrdý syr. Pre hustejšiu konzistenciu nahraďte kyslú smotanu niekoľkými kúskami ľahko roztierateľného topeného syra.


Teplá drožďová nátierka
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kocky droždia
  • 4 vajíčka
  • 1 cibuľa
  • kúsok masla
  • soľ, mleté čierne korenie, rasca
  • petržlenová vňať

Na roztopenom masle opražte doružova na drobno nakrájanú cibuľu. Pridajte rozmrvené droždie a za stáleho miešania ho rozpúšťajte kým nie je úplne riedke a nedostane mäsovú arómu. Droždie nesmie bublať, ani prihorieť. Zmes zalejte vidličkou rozšľahanými vajíčkami a za stáleho miešania, vytvorte hustú nátierku. Dochuťte soľou, celou rascou a korením. Pred servírovaním primiešajte nasekanú petržlenovú vňať. Servírujte s čerstvým gazdovským chlebom.


Šunková nátierka
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g šunky alebo vareného mäsa
  • 150 g masla
  • 50 ml smotany
  • 1 -2 ČL mletej červenej sladkej papriky
  • soľ, mleté čierne korenie

Zmäknuté maslo vyšľahajte. Šunku najemno zomeľte a striedavo vmiešavajte do masla šunku so smotanou na šľahanie. Penu dochuťte soľou, korením a mletou paprikou. Podľa požadovanej konzistencie prilievajte do peny smotanu. Servírujte s bielym pečivom alebo sendvičom, dozdobené vejárom z kyslej uhorky.

Tip: Takto pripravenú penu môžete servírovať ako predjedlo nastriekanú vo vydlabanom vajíčku uvarenom na tvrdo, alebo vo vydlabanej zelenine.


Bryndzová nátierka
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g bryndze
  • 100 g masla
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 4-6 PL mletej maďarskej papriky
  • soľ
  • pažítka

Do zmäknutého vymiešaného masla primiešajte bryndzu, na drobno nakrájanú cibuľu, nasekanú pažítku a mletú papriku. Dobre vidličkou premiešajte, podľa potreby opatrne dosoľte, keďže bryndza je slaná. Servírujte s pečivom, alebo chlebom.

Tip: Nesnažte sa maďarskú mletú papriku nahradiť obyčajnou z lacného vrecúška korenín. Horkastá chuť by prerazila ostatné suroviny

Tip pre našich najmenších...

Pridávajte do zmäknutého masla za stáleho šľahanie pastovaný repkový med. Zmes nechajte stuhnúť v chlade. Natrite touto sladkou maslovo-medovou nátierkou deťom čerstvé pečivo a uvidíte či zožnete úspech.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 36 436
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 131
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 18 834
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 384
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 444
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 767
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 133
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 430
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 247
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 639

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Európa je civilizácia fake news (píše Michal Havran)

Rimania označili zmŕtvychvstanie ako prvý hoax.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.