SME

Natrite to s nátierkami

Nenáročné na prípravu a čas, pestré, ideálne na detskú desiatu, zdravé a dokonca diétne. Také sú naše nátierky.

Prečo sú také obľúbené?

  • Nátierky sú časovo nenáročné a popritom nám svojou rôznorodosťou ponúkajú koncert pre naše chuťové poháriky. Výborne sa hodia na rýchle pohostenie, raňajky alebo kvalitnú desiatu pre našich školákov.
  • Základ tvoria tuky ako maslo, majonéza, tvaroh, jogurty či syry. Ostatné suroviny máte väčšinou doma po ruke a často sa oplatí siahnuť po zbytkoch pečeného mäsa z obeda alebo zeleniny z večere. Ale pozor! Nesnažte sa potraviny prekombinovať. Aj tu platí, že menej je viac a na jednu nátierku by ste nemali použiť viac ako 5 rôznych druhov surovín.
  • Lahodia aj našim očiam a so správnym zaobchádzaním sa nemusíte hanbiť pohostiť ani kráľa. Nátierky nemusíte natierať iba na pečivo, môžete nimi plniť zeleninu, vajíčka na tvrdo, závitky a rolky zo šunky či syra.
  • Nebojte sa experimentovať, kúsok kyslej uhorky, olivy alebo kapary na jednohubke s nátierkou dodajú vzhľadu i chuti nový rozmer. Vedeli ste, že na cesnakovej nátierke sa najlepšie vyníma sterilizovaná marhuľa, alebo slivka?

Vedeli ste, že ....

  • Nátierky najlepšie chutia čerstvé, ale môžete si ich predpripraviť i skôr a skladovať ich v chladničke. Pozor však na cibuľu, ktorá po osolení pustí šťavu a nátierka nemusí držať požadovaný tvar. Preto je vhodné cibuľu pridávať až tesne pred konzumáciou.
  • Ľudia trpiaci nejakou chorobou, pri ktorej nemôžu určité potraviny, alebo alergici či neustáli dietári si môžu pripraviť zdravé nízkoenergetické alebo zeleninové nátierky, ktoré si môžu natierať na sucháre alebo krekry.
  • Všetky nátierky sa výborne dopĺňajú s čerstvou zeleninovou oblohou alebo rôznymi nasekanými bylinkami, ktoré svojou rôznorodou chuťou a arómou obohatia váš jedálny lístok.

Vajíčková nátierka
Suroviny na 4 porcie

  • 4 vajíčka
  • 2 PL majonézy
  • 2 PL bieleho hustého jogurtu
  • 2 ČL horčice
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • soľ, mleté čierne korenie
  • pažítka

Vajíčka uvarte natvrdo, ošúpte a nakrájajte alebo pretlačte na kocky. Ak chcete získať jemnejšiu konzistenciu, vajíčka nastrúhajte na jemnom strúhadle. Primiešajte majonézu, jogurt alebo kyslú smotanu, horčicu a na drobno nakrájanú cibuľu. Premiešajte, dochuťte korením a soľou a servírujte natreté na pečive, posypané nasekanou pažítkou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Cibuľu môžete nahradiť nasekanými jarnými cibuľkami aj so zelenou vňaťou. Na zvýraznenie chuti môžete pridať sardelovú pastu.


Nátierka z rybičiek
Suroviny na 4 porcie

  • 1 konzerva sardiniek v oleji
  • 50 g masla
  • 250 ml tvarohu
  • 1 menšia cibuľa
  • 1-2 sterilizované uhorky v sladko-kyslom náleve
  • soľ, mleté čierne korenie
  • citrónová šťava

V miske roztlačte oleja zbavené sardinky a vymiešajte alebo vyšľahajte ich spolu so zmäknutým maslom a tvarohom. Cibuľu nakrájajte na drobné kocky, uhorky nastrúhajte na jemno. Uhorky a cibuľu pridajte do našľahanej hmoty, premiešajte, osoľte, okoreňte a dochuťte citrónovou šťavou. Servírujte s tmavým chlebom.

Tip: Nátierku môžete miesto citrónovej šťavy dochutiť horčicou. Šmrnc jej dodajú aj pomarančová šťava, či jablčný ocot.

SkryťVypnúť reklamu

Cesnaková nátierka s tvrdým syrom
Suroviny na 4 porcie

  • 1 nátierkové maslo bez príchute
  • 1 kyslá smotana
  • 100 g tvrdého syra
  • 1 ČL horčice
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Dôkladne premiešajte nátierkové maslo s kyslou smotanou, pridajte najemno nastrúhaný tvrdý syr a prelisovaný cesnak. Dobre premiešajte a dochuťte horčicou, soľou a korením. Servírujte na kolieskach rozkrájanej bagety alebo rožkoch ako jednohubky. Dozdobiť môžete prekrojenými cherry paradajkami, alebo pásikom červenej sladkej papriky.

Tip: Ak chcete zvýrazniť chuť syra, použite údený tvrdý syr. Pre hustejšiu konzistenciu nahraďte kyslú smotanu niekoľkými kúskami ľahko roztierateľného topeného syra.


Teplá drožďová nátierka
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kocky droždia
  • 4 vajíčka
  • 1 cibuľa
  • kúsok masla
  • soľ, mleté čierne korenie, rasca
  • petržlenová vňať

Na roztopenom masle opražte doružova na drobno nakrájanú cibuľu. Pridajte rozmrvené droždie a za stáleho miešania ho rozpúšťajte kým nie je úplne riedke a nedostane mäsovú arómu. Droždie nesmie bublať, ani prihorieť. Zmes zalejte vidličkou rozšľahanými vajíčkami a za stáleho miešania, vytvorte hustú nátierku. Dochuťte soľou, celou rascou a korením. Pred servírovaním primiešajte nasekanú petržlenovú vňať. Servírujte s čerstvým gazdovským chlebom.

SkryťVypnúť reklamu

Šunková nátierka
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g šunky alebo vareného mäsa
  • 150 g masla
  • 50 ml smotany
  • 1 -2 ČL mletej červenej sladkej papriky
  • soľ, mleté čierne korenie

Zmäknuté maslo vyšľahajte. Šunku najemno zomeľte a striedavo vmiešavajte do masla šunku so smotanou na šľahanie. Penu dochuťte soľou, korením a mletou paprikou. Podľa požadovanej konzistencie prilievajte do peny smotanu. Servírujte s bielym pečivom alebo sendvičom, dozdobené vejárom z kyslej uhorky.

Tip: Takto pripravenú penu môžete servírovať ako predjedlo nastriekanú vo vydlabanom vajíčku uvarenom na tvrdo, alebo vo vydlabanej zelenine.


Bryndzová nátierka
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g bryndze
  • 100 g masla
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 4-6 PL mletej maďarskej papriky
  • soľ
  • pažítka

Do zmäknutého vymiešaného masla primiešajte bryndzu, na drobno nakrájanú cibuľu, nasekanú pažítku a mletú papriku. Dobre vidličkou premiešajte, podľa potreby opatrne dosoľte, keďže bryndza je slaná. Servírujte s pečivom, alebo chlebom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Nesnažte sa maďarskú mletú papriku nahradiť obyčajnou z lacného vrecúška korenín. Horkastá chuť by prerazila ostatné suroviny

Tip pre našich najmenších...

Pridávajte do zmäknutého masla za stáleho šľahanie pastovaný repkový med. Zmes nechajte stuhnúť v chlade. Natrite touto sladkou maslovo-medovou nátierkou deťom čerstvé pečivo a uvidíte či zožnete úspech.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 966
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 588
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 777
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 598
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 282
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 005
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 549
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 101
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 196
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 11 023
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 525
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 282
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 864
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 689
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 020
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 537
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu