SME
Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Natrite to s nátierkami

Nenáročné na prípravu a čas, pestré, ideálne na detskú desiatu, zdravé a dokonca diétne. Také sú naše nátierky.

Prečo sú také obľúbené?

  • Nátierky sú časovo nenáročné a popritom nám svojou rôznorodosťou ponúkajú koncert pre naše chuťové poháriky. Výborne sa hodia na rýchle pohostenie, raňajky alebo kvalitnú desiatu pre našich školákov.
  • Základ tvoria tuky ako maslo, majonéza, tvaroh, jogurty či syry. Ostatné suroviny máte väčšinou doma po ruke a často sa oplatí siahnuť po zbytkoch pečeného mäsa z obeda alebo zeleniny z večere. Ale pozor! Nesnažte sa potraviny prekombinovať. Aj tu platí, že menej je viac a na jednu nátierku by ste nemali použiť viac ako 5 rôznych druhov surovín.
  • Lahodia aj našim očiam a so správnym zaobchádzaním sa nemusíte hanbiť pohostiť ani kráľa. Nátierky nemusíte natierať iba na pečivo, môžete nimi plniť zeleninu, vajíčka na tvrdo, závitky a rolky zo šunky či syra.
  • Nebojte sa experimentovať, kúsok kyslej uhorky, olivy alebo kapary na jednohubke s nátierkou dodajú vzhľadu i chuti nový rozmer. Vedeli ste, že na cesnakovej nátierke sa najlepšie vyníma sterilizovaná marhuľa, alebo slivka?

Vedeli ste, že ....

  • Nátierky najlepšie chutia čerstvé, ale môžete si ich predpripraviť i skôr a skladovať ich v chladničke. Pozor však na cibuľu, ktorá po osolení pustí šťavu a nátierka nemusí držať požadovaný tvar. Preto je vhodné cibuľu pridávať až tesne pred konzumáciou.
  • Ľudia trpiaci nejakou chorobou, pri ktorej nemôžu určité potraviny, alebo alergici či neustáli dietári si môžu pripraviť zdravé nízkoenergetické alebo zeleninové nátierky, ktoré si môžu natierať na sucháre alebo krekry.
  • Všetky nátierky sa výborne dopĺňajú s čerstvou zeleninovou oblohou alebo rôznymi nasekanými bylinkami, ktoré svojou rôznorodou chuťou a arómou obohatia váš jedálny lístok.

Vajíčková nátierka
Suroviny na 4 porcie

  • 4 vajíčka
  • 2 PL majonézy
  • 2 PL bieleho hustého jogurtu
  • 2 ČL horčice
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • soľ, mleté čierne korenie
  • pažítka

Vajíčka uvarte natvrdo, ošúpte a nakrájajte alebo pretlačte na kocky. Ak chcete získať jemnejšiu konzistenciu, vajíčka nastrúhajte na jemnom strúhadle. Primiešajte majonézu, jogurt alebo kyslú smotanu, horčicu a na drobno nakrájanú cibuľu. Premiešajte, dochuťte korením a soľou a servírujte natreté na pečive, posypané nasekanou pažítkou.

Tip: Cibuľu môžete nahradiť nasekanými jarnými cibuľkami aj so zelenou vňaťou. Na zvýraznenie chuti môžete pridať sardelovú pastu.


Nátierka z rybičiek
Suroviny na 4 porcie

  • 1 konzerva sardiniek v oleji
  • 50 g masla
  • 250 ml tvarohu
  • 1 menšia cibuľa
  • 1-2 sterilizované uhorky v sladko-kyslom náleve
  • soľ, mleté čierne korenie
  • citrónová šťava

V miske roztlačte oleja zbavené sardinky a vymiešajte alebo vyšľahajte ich spolu so zmäknutým maslom a tvarohom. Cibuľu nakrájajte na drobné kocky, uhorky nastrúhajte na jemno. Uhorky a cibuľu pridajte do našľahanej hmoty, premiešajte, osoľte, okoreňte a dochuťte citrónovou šťavou. Servírujte s tmavým chlebom.

Tip: Nátierku môžete miesto citrónovej šťavy dochutiť horčicou. Šmrnc jej dodajú aj pomarančová šťava, či jablčný ocot.


Cesnaková nátierka s tvrdým syrom
Suroviny na 4 porcie

  • 1 nátierkové maslo bez príchute
  • 1 kyslá smotana
  • 100 g tvrdého syra
  • 1 ČL horčice
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Dôkladne premiešajte nátierkové maslo s kyslou smotanou, pridajte najemno nastrúhaný tvrdý syr a prelisovaný cesnak. Dobre premiešajte a dochuťte horčicou, soľou a korením. Servírujte na kolieskach rozkrájanej bagety alebo rožkoch ako jednohubky. Dozdobiť môžete prekrojenými cherry paradajkami, alebo pásikom červenej sladkej papriky.

Tip: Ak chcete zvýrazniť chuť syra, použite údený tvrdý syr. Pre hustejšiu konzistenciu nahraďte kyslú smotanu niekoľkými kúskami ľahko roztierateľného topeného syra.


Teplá drožďová nátierka
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kocky droždia
  • 4 vajíčka
  • 1 cibuľa
  • kúsok masla
  • soľ, mleté čierne korenie, rasca
  • petržlenová vňať

Na roztopenom masle opražte doružova na drobno nakrájanú cibuľu. Pridajte rozmrvené droždie a za stáleho miešania ho rozpúšťajte kým nie je úplne riedke a nedostane mäsovú arómu. Droždie nesmie bublať, ani prihorieť. Zmes zalejte vidličkou rozšľahanými vajíčkami a za stáleho miešania, vytvorte hustú nátierku. Dochuťte soľou, celou rascou a korením. Pred servírovaním primiešajte nasekanú petržlenovú vňať. Servírujte s čerstvým gazdovským chlebom.


Šunková nátierka
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g šunky alebo vareného mäsa
  • 150 g masla
  • 50 ml smotany
  • 1 -2 ČL mletej červenej sladkej papriky
  • soľ, mleté čierne korenie

Zmäknuté maslo vyšľahajte. Šunku najemno zomeľte a striedavo vmiešavajte do masla šunku so smotanou na šľahanie. Penu dochuťte soľou, korením a mletou paprikou. Podľa požadovanej konzistencie prilievajte do peny smotanu. Servírujte s bielym pečivom alebo sendvičom, dozdobené vejárom z kyslej uhorky.

Tip: Takto pripravenú penu môžete servírovať ako predjedlo nastriekanú vo vydlabanom vajíčku uvarenom na tvrdo, alebo vo vydlabanej zelenine.


Bryndzová nátierka
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g bryndze
  • 100 g masla
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 4-6 PL mletej maďarskej papriky
  • soľ
  • pažítka

Do zmäknutého vymiešaného masla primiešajte bryndzu, na drobno nakrájanú cibuľu, nasekanú pažítku a mletú papriku. Dobre vidličkou premiešajte, podľa potreby opatrne dosoľte, keďže bryndza je slaná. Servírujte s pečivom, alebo chlebom.

Tip: Nesnažte sa maďarskú mletú papriku nahradiť obyčajnou z lacného vrecúška korenín. Horkastá chuť by prerazila ostatné suroviny

Tip pre našich najmenších...

Pridávajte do zmäknutého masla za stáleho šľahanie pastovaný repkový med. Zmes nechajte stuhnúť v chlade. Natrite touto sladkou maslovo-medovou nátierkou deťom čerstvé pečivo a uvidíte či zožnete úspech.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 688
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 793
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 716
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 677
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 534
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 569
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 385
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 275
  9. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 127
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 090
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Lipšic: Zatýkanie ľudí nie je divadlo, nemožno čakať, že polícia zasiahne každý týždeň

Spochybňovanie spolupracujúcich obvinených považuje za cielené.

Daniel Lipšic.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Koalícia nám povie, či chce spravodlivosť, alebo pomstu

Lipšic ako prokurátor stále nie je dobrý nápad.

Peter Tkačenko
Minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Marek Majeský.