Káva z hlodavca očarila gurmánov

Malé čierne zlato. Tak sa hovorí cibetkovej káve, ktorej popularita a predaj rýchlo rastie.

Cibetkovú kávu môžete ochutnať aj v Bratislave. Jedna šálka vás vyjde na desať eur.(Zdroj: ILUSTRAČNÉ ČTK/AP)

BRATISLAVA. Desať eur za malú šálku kávy. Toľko zaplatíte v Bratislave, ak sa rozhodnete pre cibetkovú kávu kopi luwak.

Kávu, ktorá je vďaka svojmu pôvodu zrejme najdrahšia na svete a z ktorej sa ročne „dopestuje", aj keď v tomto prípade skôr „pozbiera" údajne len pár ton. Napriek tomu obchod s luxusnou kávou patrí k jedným z najrýchlejšie rastúcich. Hovorí sa o ňom dokonca ako o malom čiernom a indonézskom zlate.

Desiatky dolárov

Kopi luwak bola v minulosti kávou indonézskych sultánov. Za jej objavom však stoja Holanďania, ktorí vo svojich kolóniách zakazovali domorodcom zbierať a pripravovať úrodu kávy.

Dnes by ste si túto kávu dali nielen v luxusných kaviarňach Jakarty, ale aj v Európe. A poriadne by ste za tento kulinársky zážitok zaplatili. V hlavnom meste patrí medzi lacnejšie, šálka kávy totiž môže stáť až desiatky dolárov.

Ak však ochutnáte takúto kávu, zrejme vás zarazí jej chuť. Nechutí totiž ako klasická káva, je príliš jemná, bez často obľúbenej kávovej chute. Nie je kyslastá, pripomína skôr karamel, čo mnohých môže odradiť. A iných naopak láka.

Niektorých snobov však dráždi najmä cena tohto luxusného produktu - v Londýne sa niekedy šplhá aj k hodnote 60 libier za šálku. U nás si za túto cenu môžete kúpiť zhruba štvrť kila cibetkovej kávy. Nevystačila by vám však ani na štyridsať šálok malého pressa, pričom na pomery svetových trhov by ste ešte nakupovali lacno.

Rastie popularita

„V roku 2008 som predal 50 kilogramov zrniek luwak. V roku 2009 už 300 kilogramov. A minulý rok 1,2 tony," hovorí pre agentúru AFP Gunawan Supriadi, dodávateľ exkluzívnej odrody.

Kávu dnes získavajú najmä na Sumatre, Bali či na Filipínach. Jej tajomstvo však nespočíva v samotných kávových zrnách, ale v procese, ktorý nasleduje. Zožerú ich cibetky a bôby prejdú ich tráviacou sústavou. To im dáva zvláštnu, relatívne ľahko rozoznateľnú chuť. „Ak by luwak bola auto, bol by to Rolls-Royce," dodáva Supriadi.

Popularita tejto kávy však rastie, dokonca aj u nás. Nie však nejako závratne. V jednej z kaviarní tvrdia, že týždenne predajú zhruba dve šálky. Aj to už považujú za úspech, pred rokmi by kávu za tristo korún nepredali vôbec.

Trus šelmy je lahôdkou
Kávu treba hľadať v lese, cibetka v zajatí bôby nežerie.
BRATISLAVA. Cibetka je malá mäsožravá šelma z Indonézie. Nikto nevie, ako to presne robí, ale jeho tráviaci trakt vytvára špecifickú kávu, ktorú obľubujú ľudia na celom svete.
Cibetka sa živí aj tropickými plodmi, teda aj kávovníkmi. Tie však nie celkom strávi a zberači tak môžu v ich truse nájsť nepoškodené zrná. Tie sa potom pražia a vzniká vyhľadávaná cibetková káva.
Ľudí už, samozrejme, napadlo, že cibetky by mohli chovať aj v zajatí. Káva z nich však nie je. Keď nie sú v prírode, tieto zvieratká odmietajú jesť bôby. Zberači sú tak naďalej odkázaní na hľadanie v lese.
Matúš Krčmárik

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 34 954
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 240
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 686
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 031
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 839
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 352
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 099
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 515
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 786
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 680

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

ŠPORT

Sagan skončil v štrnástej etape štvrtý, po skvelom závere vyhral Fraile

Opäť zvýšil náskok v bodovacej súťaži.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.