SME
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Nesprávnym spracovaním sa vitamíny zo zeleniny a ovocia vytrácajú

Najväčšie benefity pre ľudský organizmus prináša ovocie a zelenina v surovom stave. Obsahujú totiž esenciálne živiny, ktoré si organizmus nedokáže sám vytvoriť a sú nevyhnutné pre procesy látkovej premeny, obnovu a rast tkanív, ako aj imunitný systém.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Naopak, pri nesprávnom spracovaní sa dôležité živiny v ovocí a zelenine strácajú. "Už pri spracovaní zeleniny dochádza k určitej oxidácii, vyplavovaniu vitamínu," vysvetlila Alžbeta Béderová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

Pred zmrazením zeleniny sa podľa jej slov odporúča ju najprv blanšírovať a až potom ju uskladniť v mrazničke. Pri opätovnom použití je dobré dať zeleninu rovno do horúcej vody. "Nenechám to voľne rozmraziť, pretože voľným rozmrazovaním každý deň sa stráca ďalších 40 percent a v konečnej fáze je tam tých vitamínov veľmi málo, keď to nesprávne spracovávam," podotkla Béderová.

Skryť Vypnúť reklamu

Na teplo sú podľa jej slov veľmi citlivé predovšetkým vitamín C, kyselina listová, ale aj vitamíny skupiny B. "Pri nesprávnej kulinárnej úprave sa strácajú," dodala.

Vyprážanie a fritovanie zeleniny odborníci na zdravú výživu neodporúčajú. Chutná a stráviteľná je však zelenina pečená v rúre. K najzdravším spôsobom prípravy zeleniny patrí úprava na pare, ktorá v zelenine zachováva najviac výživných látok.

Ovocie a zelenina by mala byť každodennou súčasťou jedálneho lístka. Odborníci odporúčajú denne konzumovať aspoň pol kila zeleniny a ovocia v pomere 2/3 zeleniny a 1/3 ovocia.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 20 189
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 836
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 17 429
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 16 594
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 9 090
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 666
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 583
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 345
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 275
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 6 778
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Vitamíny a minerály, Zdravá strava, Potraviny
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu