Bábovky ako od babičky

Kedysi sa bábovka servírovala ku káve v každej kaviarni či jedálni. Dnes bola nahradená modernejšími koláčikmi a sušienkami. Vráťte sa do detských čias a upečte si bábovku tak ako to robievali naše babičky.

Ako ich skladovať?

Múčniky z piškótového, odpaľovaného, kysnutého a plneného cesta rôznymi šľahačkovými a pudingovými krémami skladujte v chlade po dobu 3 dní. Či už je to špajza, komora alebo chladnička múčnik dôkladne prikryte alobalom, pergamenovým papierom alebo tortovým krytom. Zabránite tak nielen jeho vysúšaniu, ale predídete tak aj prípadnému absorbovaniu okolitých vôní potravín.

Suchému čajovému pečivu je najlepšie v plastových uzatvárateľných boxoch, sušienkových plechovkách alebo papierových škatuľkách vystlaných servítkami.

Kysnutá dvojfarebná bábovka

  • 400 g hrubej múky
  • 100 g masla
  • 120 g práškového cukru
  • 30 g droždia
  • 2 žĺtky
  • 200 ml mlieka
  • 20 g kakaového prášku
  • citrónová kôra

Zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom, pridajte žĺtky a poriadne spolu miešajte niekoľko minút. Prisypte droždie, vlažné mlieko, múku a vypracujte cesto. Hotové cesto rozdeľte na polovice. Do jednej časti zapracujte citrónovú kôru a do druhej kakao. Obidve cestá nechajte na teplom mieste vykysnúť. Na pomúčenej doske vyvaľkajte z obidvoch častí rovnaké obdĺžniky, na biele cesto položte tmavé a zaviňte do rolády. Zrolované ho vložte do vymastenej bábovkovej formy a nechajte nakysnúť. Pečte v rúre pri 180 stupňoch približne 45 minút. Upečenú bábovku vyklopte a posypte práškovým cukrom.


Piškótová bábovka

  • 200 g kryštálového cukru
  • 250 g hrubej múky
  • 60 g masla
  • 5 vajíčok
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • hrozienka

Vajíčka s cukrom šľahajte nad parou do horúca. Potom ich odstavte z tepla a za občasného prešľahania nechajte vychladnúť. Do vychladnutej zmesi primiešajte múku s práškom do pečiva, rozpustené maslo a hrozienka. Cesto vlejte do dobre vymastenej a múkou vysypanej formy a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Po 45 minútach by mala byť bábovka hotová. Vyklopte a posypte práškovým cukrom.


Mramorová bábovka

  • 300 g kryštálového cukru
  • 300 g polohrubej múky
  • 100 ml oleja
  • 6 vajíčok
  • 6 PL mlieka
  • 2 PL kakaového prášku
  • 1 ČL prášku do pečiva

Z bielkov urobte sneh a postupne do neho pridávajte po jednom žĺtky, cukor, olej, mlieko a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Bábovkovú formu vymastite a vysypte strúhankou. Trištvrte cesta vylejte do formy, do zvyšného cesta primiešajte kakao a vlejte rovnomerne do celej formy. Hnedá časť cesta by sa mala uzavrieť pod bielou časťou. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov, približne 1 hodinu. Hotovú bábovku vyklopte, pocukrujte a vychladnutú rozkrájajte.

Tip: Vytrvalejšie cukrárky si môže cesto rozdeliť na dve presné polovice, jednu prifarbiť kakaom a striedavo lyžicou nalievať vrstvy, ktoré vytvoria mramorový vzor. Ten sa dá ešte viac rozstrapatiť špajdlou.


Trená bábovka s polevou

  • 300 g polohrubej múky
  • 250 g cukru
  • 120 g práškového masla
  • 3 vajíčka
  • 200 ml mlieka
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 30 g hrozienok

Na polevu:

  • 125 g tuku na polevy
  • 4 ČL cukru
  • 4 ČL vody
  • 4 ČL kakaového prášku
  • 4 cl aromatického likéru

Maslo vymiešajte ručne vareškou s práškovým cukrom do penista. Postupne pridávajte žĺtky. Do vymiešanej zmesi pridajte mlieko, múku zmiešanú s práškom do pečiva, sneh z bielkov a hrozienka. Všetko dobre premiešajte a vlejte do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 40 minút. Hotovú vyklopte a polejte polevou. V rajnici rozpustite tuk, pridajte cukor, kakao, vodu a za stáleho miešania veľmi pomaly vate najmenej 5 minút. Odložte z tepla a za stáleho miešanie vlejte alkohol, opäť dôkladne premiešajte a ešte za horúca polejte povrch bábovky. Počkajte, kým poleva stuhne a môžete rozkrájať.


Šľahačková bábovka

  • 350 g polohrubej múky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 3 vajíčka
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • nasekané orechy

Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, žĺtky vymiešajte s cukrom do peny. Do žĺtkov pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva, na drobno nasekané orechy, šľahačkovú smotanu. Všetko dobre premiešajte a nakoniec zľahka vmiešajte sneh z bielkov. Cesto vlejte do vymastenej a strúhankou vysypanej formy a pečte v predhriatej rúre pri 180 stupňoch približne 45 minút. Hotovú bábovku vyklopte, rozkrájajte na kúsky a servírujte ozdobené šľahačkou.


Bábovka s ovocím

  • 250 g polohrubej múky
  • 250 g kryštálového cukru
  • 3 vajíčka
  • 1 kyslá smotana
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • hrsť drobného ovocia (čučoriedky, maliny, černice...)

Metličkou rozšľahajte celé vajíčka s cukrom a vanilínovým cukrom. Primiešajte kyslú smotanu a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Polovicu hotovej zmesi vlejte do vymastenej a múkou vysypanej formy. Drobné ovocie umyte a dajte do mikroténového vrecúška s trochou múky. Potraste vreckom, aby sa ovocie obalilo múkou. Nasypte ovocie rovnomerne do stredu formy a zalejte zvyšným cestom. Pečte vo vyhriatej rúre približne 45 minút.


Ako na trené cesto?

  • Trené cesto sa od nepamäti vypracúvalo drevenou alebo dierovanou vareškou. Ak v dnešnej modernejšej dobe radšej siahnete po kuchynskom robote, alebo šľahači, mali by ste vedieť, že narozdiel od ručného miešania, kde sa pridávajú po jednom oddelené žĺtky, do robota vždy pridávajte vajíčka celé aj s bielkom.
  • Ak do cesta chcete pridať sušené alebo čerstvé ovocie, mali by ste ho najskôr obaliť v múke, aby vám nespadlo na dno formy. Takisto môžete o kúsok zvýšiť množstvo kypriaceho prášku, aby sa vzduchovým bublinkám ľahšie predieralo pomedzi ovocie.
  • Trené cesto je veľmi citlivé na rôzne otrasy a zmeny teploty. Preto by ste počas pečenia nemali zbytočne a často nakúkať do vnútra rúry.

Vedeli ste, že ...

  • Pridanie štipky soli, niekoľkých kvapiek alkoholu, alebo citrónovej šťavy spôsobí, že sneh z bielkov bude lepšie držať svoj tuhý tvar.
  • Ak neviete odhadnúť presnú dobu pečenia a obávate sa, že stred múčnika bude ešte surový, pichnite do jeho stredu na sekundu drevenú špajdľu. Ak sa cesto už nelepí a nezašpinilo povrch špajdle, koláč je hotový.
  • Pre lepšiu manipuláciu a bezpečnosť vás i múčnika, vyklápajte korpusy z formu až keď čiastočne vychladnú. Ak ani za studena nevykĺznu z formy skoro samé, znamená to, že ste zle vymastili a vysypali formu na pečenie.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  3. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  4. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  5. Zábavný aj sebavedomý
  6. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  7. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  8. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori
  9. Bezpečnostný pás vám chráni život, antivírus váš virtuálny svet
  10. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať?
  1. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  2. Konferencia o využívaní ITP v trestnom konaní splnila svoj cieľ
  3. Nadácia Poštovej banky podporí grantom folklór a tradície
  4. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  5. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  6. Prednáška holandského veľvyslanca na EU v Bratislave
  7. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku
  8. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  9. Poradňa: Ako vybrať účet pre mladých
  10. Sajfa odkázal študentom:„Buďte nároční a vydržte!“
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 26 310
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 6 790
  3. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 4 542
  4. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 4 266
  5. Zábavný aj sebavedomý 3 854
  6. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 3 440
  7. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 3 299
  8. Bývanie, ktoré vás oslobodí od stresu 3 157
  9. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori 2 515
  10. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať? 2 325

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Čudovali sa mu, že fotí Indiánov. Bieli ním opovrhovali, domorodci mu dôverovali

Keby nebolo fotografa Edwarda S. Curtisa, len ťažko by sme dnes hľadali vizuálnu podobu kultúry, ktorá vzápätí zmizla.

AUTO

F1: V prvej Veľkej cene zvíťazil Vettel, jazdcov trápila technika

Kvôli finančným problémom z kalendáru vypadla Veľká cena Nemecka aj tím Manor.

SVET

Vitajte v Havane, v meste, ktoré si označkoval El Comandante

Kuba láka turistov na nádych pomerne bezpečnej exotiky.

KOMENTÁRE

Béla, čert a Kotleba

Alternatívou nedohody s koalíciou je, že od vysoko symbolickej agendy vyrovnania sa s mečiarizmom budú demokrati odstavení silami, ktorým nikdy táto agenda nepatrila.

Neprehliadnite tiež

Desať osviežujúcich ananásových receptov pre váš sladký víkend

Ananás je vďačnou surovinou, ktorá dokonale pristane koláčom a tortám. Vyskúšajte niektorý z receptov počas voľných dní.

Hormonálna antikoncepcia ochráni ženy pred rakovinou až na tridsať rokov

Vedci zbierali dáta od tisícok žien takmer 44 rokov. Výsledkom je najväčšia štúdia o tabletkovej antikoncepcii.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Humoristka a glosátorka Elena Vacvalová hovorí o tom, prečo sa nestala herečkou a čo pre ňu znamená zmysel pre humor.

Jarné upratovanie v tele: Návod na účinnú očistu

Jarné obdobie je ideálne na prečistenie organizmu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop