Bábovky ako od babičky

Kedysi sa bábovka servírovala ku káve v každej kaviarni či jedálni. Dnes bola nahradená modernejšími koláčikmi a sušienkami. Vráťte sa do detských čias a upečte si bábovku tak ako to robievali naše babičky.

Ako ich skladovať?

Múčniky z piškótového, odpaľovaného, kysnutého a plneného cesta rôznymi šľahačkovými a pudingovými krémami skladujte v chlade po dobu 3 dní. Či už je to špajza, komora alebo chladnička múčnik dôkladne prikryte alobalom, pergamenovým papierom alebo tortovým krytom. Zabránite tak nielen jeho vysúšaniu, ale predídete tak aj prípadnému absorbovaniu okolitých vôní potravín.

Suchému čajovému pečivu je najlepšie v plastových uzatvárateľných boxoch, sušienkových plechovkách alebo papierových škatuľkách vystlaných servítkami.

Kysnutá dvojfarebná bábovka

  • 400 g hrubej múky
  • 100 g masla
  • 120 g práškového cukru
  • 30 g droždia
  • 2 žĺtky
  • 200 ml mlieka
  • 20 g kakaového prášku
  • citrónová kôra

Zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom, pridajte žĺtky a poriadne spolu miešajte niekoľko minút. Prisypte droždie, vlažné mlieko, múku a vypracujte cesto. Hotové cesto rozdeľte na polovice. Do jednej časti zapracujte citrónovú kôru a do druhej kakao. Obidve cestá nechajte na teplom mieste vykysnúť. Na pomúčenej doske vyvaľkajte z obidvoch častí rovnaké obdĺžniky, na biele cesto položte tmavé a zaviňte do rolády. Zrolované ho vložte do vymastenej bábovkovej formy a nechajte nakysnúť. Pečte v rúre pri 180 stupňoch približne 45 minút. Upečenú bábovku vyklopte a posypte práškovým cukrom.


Piškótová bábovka

  • 200 g kryštálového cukru
  • 250 g hrubej múky
  • 60 g masla
  • 5 vajíčok
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • hrozienka

Vajíčka s cukrom šľahajte nad parou do horúca. Potom ich odstavte z tepla a za občasného prešľahania nechajte vychladnúť. Do vychladnutej zmesi primiešajte múku s práškom do pečiva, rozpustené maslo a hrozienka. Cesto vlejte do dobre vymastenej a múkou vysypanej formy a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Po 45 minútach by mala byť bábovka hotová. Vyklopte a posypte práškovým cukrom.


Mramorová bábovka

  • 300 g kryštálového cukru
  • 300 g polohrubej múky
  • 100 ml oleja
  • 6 vajíčok
  • 6 PL mlieka
  • 2 PL kakaového prášku
  • 1 ČL prášku do pečiva

Z bielkov urobte sneh a postupne do neho pridávajte po jednom žĺtky, cukor, olej, mlieko a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Bábovkovú formu vymastite a vysypte strúhankou. Trištvrte cesta vylejte do formy, do zvyšného cesta primiešajte kakao a vlejte rovnomerne do celej formy. Hnedá časť cesta by sa mala uzavrieť pod bielou časťou. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov, približne 1 hodinu. Hotovú bábovku vyklopte, pocukrujte a vychladnutú rozkrájajte.

Tip: Vytrvalejšie cukrárky si môže cesto rozdeliť na dve presné polovice, jednu prifarbiť kakaom a striedavo lyžicou nalievať vrstvy, ktoré vytvoria mramorový vzor. Ten sa dá ešte viac rozstrapatiť špajdlou.


Trená bábovka s polevou

  • 300 g polohrubej múky
  • 250 g cukru
  • 120 g práškového masla
  • 3 vajíčka
  • 200 ml mlieka
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 30 g hrozienok

Na polevu:

  • 125 g tuku na polevy
  • 4 ČL cukru
  • 4 ČL vody
  • 4 ČL kakaového prášku
  • 4 cl aromatického likéru

Maslo vymiešajte ručne vareškou s práškovým cukrom do penista. Postupne pridávajte žĺtky. Do vymiešanej zmesi pridajte mlieko, múku zmiešanú s práškom do pečiva, sneh z bielkov a hrozienka. Všetko dobre premiešajte a vlejte do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 40 minút. Hotovú vyklopte a polejte polevou. V rajnici rozpustite tuk, pridajte cukor, kakao, vodu a za stáleho miešania veľmi pomaly vate najmenej 5 minút. Odložte z tepla a za stáleho miešanie vlejte alkohol, opäť dôkladne premiešajte a ešte za horúca polejte povrch bábovky. Počkajte, kým poleva stuhne a môžete rozkrájať.


Šľahačková bábovka

  • 350 g polohrubej múky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 3 vajíčka
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • nasekané orechy

Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, žĺtky vymiešajte s cukrom do peny. Do žĺtkov pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva, na drobno nasekané orechy, šľahačkovú smotanu. Všetko dobre premiešajte a nakoniec zľahka vmiešajte sneh z bielkov. Cesto vlejte do vymastenej a strúhankou vysypanej formy a pečte v predhriatej rúre pri 180 stupňoch približne 45 minút. Hotovú bábovku vyklopte, rozkrájajte na kúsky a servírujte ozdobené šľahačkou.


Bábovka s ovocím

  • 250 g polohrubej múky
  • 250 g kryštálového cukru
  • 3 vajíčka
  • 1 kyslá smotana
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • hrsť drobného ovocia (čučoriedky, maliny, černice...)

Metličkou rozšľahajte celé vajíčka s cukrom a vanilínovým cukrom. Primiešajte kyslú smotanu a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Polovicu hotovej zmesi vlejte do vymastenej a múkou vysypanej formy. Drobné ovocie umyte a dajte do mikroténového vrecúška s trochou múky. Potraste vreckom, aby sa ovocie obalilo múkou. Nasypte ovocie rovnomerne do stredu formy a zalejte zvyšným cestom. Pečte vo vyhriatej rúre približne 45 minút.


Ako na trené cesto?

  • Trené cesto sa od nepamäti vypracúvalo drevenou alebo dierovanou vareškou. Ak v dnešnej modernejšej dobe radšej siahnete po kuchynskom robote, alebo šľahači, mali by ste vedieť, že narozdiel od ručného miešania, kde sa pridávajú po jednom oddelené žĺtky, do robota vždy pridávajte vajíčka celé aj s bielkom.
  • Ak do cesta chcete pridať sušené alebo čerstvé ovocie, mali by ste ho najskôr obaliť v múke, aby vám nespadlo na dno formy. Takisto môžete o kúsok zvýšiť množstvo kypriaceho prášku, aby sa vzduchovým bublinkám ľahšie predieralo pomedzi ovocie.
  • Trené cesto je veľmi citlivé na rôzne otrasy a zmeny teploty. Preto by ste počas pečenia nemali zbytočne a často nakúkať do vnútra rúry.

Vedeli ste, že ...

  • Pridanie štipky soli, niekoľkých kvapiek alkoholu, alebo citrónovej šťavy spôsobí, že sneh z bielkov bude lepšie držať svoj tuhý tvar.
  • Ak neviete odhadnúť presnú dobu pečenia a obávate sa, že stred múčnika bude ešte surový, pichnite do jeho stredu na sekundu drevenú špajdľu. Ak sa cesto už nelepí a nezašpinilo povrch špajdle, koláč je hotový.
  • Pre lepšiu manipuláciu a bezpečnosť vás i múčnika, vyklápajte korpusy z formu až keď čiastočne vychladnú. Ak ani za studena nevykĺznu z formy skoro samé, znamená to, že ste zle vymastili a vysypali formu na pečenie.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 498
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 865
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 708
  4. Ako sme jazdili v socializme 2 697
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 810
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 606
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 288
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 270
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 186
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 792

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.