SME

S každodennou únavou bojuje viac ako polovica Slovákov

Až 57 percent Slovákov trpí únavou. Dokáže im pomôcť pravidelný príjem vitamínov a viac pohybu.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Až 57 percent Slovákov je popri svojich každodenných povinnostiach príliš unavených na to, aby sa venovali svojim koníčkom. Vyplýva to z prieskumu realizovaného koncom roka 2010 na vzorke 7260 respondentov zo 14 krajín Európy, pričom sa zapojilo aj 502 Slovákov. Šesťdesiat percent opýtaných boli ženy a 40 percent muži vo veku 25 až 65 rokov. Zameriaval sa na celkový fyzický a psychický stav Európanov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčastejšie sú unavení mladí

Najunavenejším z národov zapojených do prieskumu sú Gréci (77 percent), najmenej Holanďania (43 percent). Najviac trápi únava Európanov v zime (45 percent), nasleduje jeseň (26 percent), leto (10 percent) a napokon jar (9 percent). Odborníci upozorňujú, že povestná jarná únava v skutočnosti nie je jarnou, ide o oslabenie organizmu koncom zimného obdobia. Najčastejšie sú unavení mladí ľudia vo veku 25 až 34 rokov (59 percent). Ženy nadmernú únavu pripisujú predovšetkým nabitému dennému programu (55 percent), nedostatku fyzickej aktivity (52 percent) a pracovným povinnostiam (51 percent). U mužov je to podobné, najviac ich však unavuje práca (60 percent), hneď potom nabitý program (59 percent) a nedostatok fyzickej aktivity (55 percent).

SkryťVypnúť reklamu

Dbajte na vyváženú stravu

Proti únave a vyčerpaniu koncom zimy pomáha dostatočný príjem vitamínov. Každý vitamín zohráva v tele svoju špecifickú úlohu. Kým niektoré posilňujú imunitu (selén, zinok, vitamín A a C), iné podporujú pevné kosti (vitamín D, K, vápnik, magnézium a mangán), či zdravú pleť (vitamín A, C, biotín a niacín). Prioritným zdrojom vitamínov by mala byť vyvážená strava. "Ovocie a zeleninu by mal každý z nás konzumovať denne, a to aspoň pol kila zeleniny a ovocia v pomere 2/3 zeleniny a 1/3 ovocia," uviedla Alžbeta Béderová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Mlieko a mliečne výrobky nie sú len zdrojom bielkovín, ale aj dôležitého vápnika, fosforu, horčíka, draslíka, sodíka a stopových prvkov železa, zinku a medi. Nedostatok vápnika má nepriaznivý vplyv na vývoj kostí a zubov a čoraz častejšie sa prejavuje rednutím kostí - osteoporózou. "Denný príjem mlieka a mliečnych výrobkov je mimoriadne dôležitý, pričom dôraz sa nekladie na množstvo, ale pravidelnosť jeho konzumácie," radí Béderová.

SkryťVypnúť reklamu

Ak by Európania mohli urobiť viac pre svoje zdravie, zaradili by do svojho denného programu fyzickú aktivitu (56 percent), viac spánku (55 percent) a zdravšiu stravu (54 percent). Najviac športových nadšencov medzi krajinami zaradenými v prieskume sa pritom našlo medzi Slovákmi - až 69 percent, naopak najmenší význam pripisujú fyzickej aktivite Maďari a Poliaci (45 percent). Európania sa však sťažujú na nedostatok času, predovšetkým Česi (82 percent). Zdravšiu stravu by pre zlepšenie zdravia zvolili najmä Gréci (72 percent). Medzi Slovákmi zdravej výžive pripisuje význam 64 percent opýtaných. Najväčší význam spánku pripisujú Česi (66 percent). Vyčerpanie má okrem práce a koníčkov vplyv aj na vzťahy. Až 68 percent žien a 67 percent mužov priznáva, že únava do veľkej miery ovplyvňuje ich partnerský vzťah a sexuálny život.

SkryťVypnúť reklamu

Ryby a mäso ako súčasť jedálnička

Ryby dodávajú telu okrem kvalitných bielkovín a tuku s obsahom polynenasýtených omega3 mastných kyselín aj vitamíny rozpustné v tukoch (A, D, B a C) a minerálne látky (najmä fosfor, morské ryby aj sodík a jód). Ryba by mala byť preto súčasťou jedálnička aspoň raz týždenne. Strukoviny odborníci odporúčajú ako prevenciu nadváhy. Po ich konzumácii hladina glukózy pomaly stúpa a nezvýši sa prudko ako pri iných potravinách. Vysoký obsah vlákniny v strukovinách znižuje cholesterol a odvádza z tela toxíny, čím chráni telo pred rakovinou čriev. Strukoviny obsahujú aj veľa vitamínov zo skupiny B, ktoré chránia zrak, sliznice a nervy, a tak predchádzajú vzniku neuróz, depresií a stresu. Minerály ako draslík, vápnik, horčík, železo a nukleové kyseliny, ktoré sa v strukovinách tiež nachádzajú, navyše regenerujú celý organizmus. Živiny prítomné v strukovinách sú dôležité pre zdravú pleť a vlasy, krvný obeh a obranyschopnosť. Mali by byť súčasťou stravy aspoň raz za týždeň.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dva až tri razy do týždňa by na tanieri nemalo chýbať mäso. Okrem kvalitných bielkovín je pre organizmus zdrojom celého spektra vitamínov, najmä zo skupiny B. Mäso je tiež hlavným zdrojom železa, preto má veľký význam v prevencii chudokrvnosti. Organizmus totiž využije z mäsa podstatne vyššie množstvo železa ako z rastlinných zdrojov. Mäso obsahuje aj ďalšie minerálne a stopové látky ako zinok, horčík, fosfor, vápnik, selén, meď, chróm a jód, ktoré zabezpečujú množstvo metabolických procesov, optimálny rast a psychický vývoj, a preto sú dôležité najmä pre deti. Bežná strava však nemusí obsahovať vitamíny, minerály a stopové prvky v dostatočnom množstve. Okrem toho sa úpravou jedál ich významná časť stráca. V takých prípadoch Béderová odporúča posilniť príjem týchto látok prostredníctvom výživových doplnkov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zvýšiť príjem vitamínov by mali ľudia predovšetkým pred chrípkovou sezónou a počas nej, tehotné a dojčiace ženy, fajčiari, staršia generácia a ľudia vystavovaní nadmernému stresu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 99 643
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 175
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 905
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 126
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 207
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 913
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 648
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
SkryťZatvoriť reklamu