Špenátové mámenie

Dajte v kuchyni drobným lístkom zelenú a pokúste sa tak rýchlejšie privolať jar.

Alebo sa riaďte heslom - kráľom kvetín je špenát...

Je naozaj taký zdravý?

Špenát je bohatým zdrojom vitamínov A, C, E, K, obsahuje mix vitamínov skupiny B, ktoré blahodarne pôsobia na celý metabolizmus, nervové bunky. Má pomerne vysoký obsah karoténu, vďaka ktorému chráni sietnicu a celkovo posilňuje zrak. Z minerálov je bohato zásobený magnéziom, jódom, vápnikom a železom, i keď nie až v takom množstve ako sa o ňom od nepamäti tradovalo.

V roku 1870 vznikla nepresnosť o jeho obsahu železa a to banálnym omylom. Istý vedec pri analýze špenátu zle zapísal desatinnú čiarku v čísle, a tak namiesto 3 mg obsahu železa mu boli pripisované vlastnosti až 30 mg. I po opravení tohto údaju sa ešte dlho z generácie na generáciu tradovalo, že špenát obsahuje najviac železa zo všetkých zelenín a nútili ho tak jesť mamičky svoje deti po celom svete.

Tento „zelený kráľ“ je ale i napriek tomu veľmi zdravý a jeho konzumácia je vhodná pri liečbe rakoviny, srdcových ochorení a liečbe vysokého krvného tlaku. Je vhodný pre diabetikov, znižuje riziko vzniku anémie, je dobrý pre tehotné ženy, vďaka vláknine čistí a detoxikuje črevá a celkovo napomáha zachovať telo svieže a mladé.

Z vlastnej záhradky

Lístky špenátu si môžete veľmi jednoducho dopestovať aj sami doma. Špenát pestujeme v troch termínoch, a to na priamu spotrebu skoro na jar, na jeseň a neskôr na prezimovanie ako zimný špenát.

Dôležité je vybrať si vhodnú odrodu. Zasiate semienka vyklíčia približne na šiesty deň a vzídu do dvoch až troch týždňov od začatia sejby. Zbierame rastlinky ktoré vytvorili 5 až 6 pravých listov. Zbierame ho, pokým neujde do kvetu.

Čím mladší špenát zbierame, tým sladší a výživnejší pre nás bude. Mladé lístky konzumujeme aj so stonkou za studena i za tepla, staršie iba krátko sparíme, aby nestratili vitamíny a sýtozelenú farbu.

Tipy a rady:

• Pri vyberaní čerstvých špenátových listov dbajte na to, aby boli sýtozelené, lesklé, pružné bez náznaku žltnutia či povlaku.
• Listy čerstvého špenátu je najlepšie skladovať v zeleninovom boxe chladničky na voľno alebo zabalené v mikroténovom vrecku s dierkami na odvetranie. Takto uskladnené lístky vám v chladničke vydržia približne 5-6 dní.
• Ak pri varení polievok alebo omáčok použijete mrazený špenát, nechajte prebytočnú vodu dôkladne odpariť, aby ste nemuseli pokrm zbytočne dohusťovať múkou alebo škrobom.

Špenátová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 600 ml mlieka
  • 400 ml vývaru
  • 450 g čerstvého špenátu
  • 50 g masla
  • 1 stredne veľký zemiak
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • muškátový oriešok
  • soľ, mleté čierne korenie
  • citrónový kôra

Opražte na masle najemno nasekanú cibuľu a cesnak, kým nezmäknú. Pridajte na malé kocky nakrájaný zemiak, opekajte približne 1 minútu a zalejte vývarom. Varte približne 10 minút, vlejte mlieko a priveďte k varu. Pridajte polovicu špenátových lístkov a citrónovú kôru z polovice citróna. Duste približne 12 minút, kým špenát úplne nezvädne. Nechajte chvíľku vychladnúť a rozmixujte spolu s druhou polovicou špenátových lístkov. Opäť ju ohrejte a dochuťte soľou, korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. Servírujte s kyslou smotanou, alebo krutónmi.

Tip: Ak pridáte druhú polovicu špenátových lístkov až pri mixovaní, polievka si zachová sviežu zelenú farbu.


Špenátová omeleta
Suroviny na 6-8 porcií

  • 400 g čerstvého špenátu
  • 2 väčšie zemiaky
  • 10 vajíčok
  • 3 PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Špenátové listy dajte do väčšieho cedidla, prelejte ich vriacou vodou z kanvice, kým nezačnú vädnúť a následne ich ochlaďte pod studenou vodou, aby si zachovali farbu. V hlbšej panvici rozohrejte olej, na ktorom speňte najemno nakrájanú cibuľu. Pridajte zemiaky nakrájané na tenké plátky a duste, kým nezmäknú. Medzitým rozšľahajte vajíčka spolu so soľou. Sparené špenátové listy vmiešajte do zemiakov, rovnomerne okoreňte a zajete rozšľahanými vajíčkami. pečte na miernom ohni. Keď je spodok zlatistý a vrch zatiahnutý, pretočte omeletu a opečte ju z druhej strany. Servírujte horúce s čerstvou zeleninou, alebo paradajkovým šalátom.

Tip: Pri prevracaní si môžete pomôcť druhou panvicou, alebo plytkým tanierom.


Hríbovo-špenátové rizoto
Suroviny na 4 porcie

  • 1 liter vývaru
  • 300 g ryže
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 250 g čerstvých šampiňónov
  • 25 g sušených hríbov
  • 1 cibuľa
  • 50 g masla
  • 200 ml bieleho suchého vína
  • soľ, mleté čierne korenie
  • parmezán

Sušené hríby zalejte vriacou vodou a nechajte ich lúhovať približne 10 minút. Na masle opečte na kocky nakrájanú cibuľu, za stáleho miešania prisypte ryžu a oprážajte, kým nie je každé zrnko obalené tukom. Pridajte nasekané šampiňóny, scedené sušené hríby a poriadne premiešajte. Postupne naberačkou nalievajte vývar, kým sa neodparí a postup opakujte až kým spotrebujete celý vývar. Na záver pridajte špenát a podlejte rizoto vínom. Rizoto je hotové ak začína mať krémovú konzistenciu, ale pritom v strede je ešte na skus tvrdá. Dochuťte soľou a korením a nechajte chvíľku postáť. Servírujte s hoblinkami parmezánu.

Tip: Príprava rizota, by nemala presiahnuť 15 minút. Na zjemnenie chutí a vône môžete pridať po odstavení do rizota plátok čerstvého pravého masla.


Špenátová roláda
Suroviny na 4-6 porcií

  • 400 g mrazeného špenátu
  • 100 g hladkej múky
  • 3 vajíčka
  • 2 PL oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • muškátový oriešok
  • soľ

Na plnku:

  • 125 g masla
  • 1 balenie topeného syra v črievku
  • 1 červená paprika
  • 1 žltá paprika
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky

Rozmrazený špenát zbavte prebytočnej vody, zmiešajte ho so žĺtkami, prelisovaným cesnakom, nastrúhaným muškátovým orieškom, olejom a štipkou soli. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Všetko spolu zľahka premiešajte. Špenátovú zmes natrite na plech vystlaný papierom na pečenie. Plát pečte približne 12-15 minút pri 180 stupňoch. Upečený plát po dĺžke zrolujte spolu s pečiacim papierom a nechajte vychladnúť. Medzitým zmiešajte zmäknuté maslo s topeným syrom, dochuťte soľou, korením a nasekanými bylinkami a na malé kocky nakrájanou paprikou. Plnku natrite na špenátový plát a zrolujte do rolády. Nechajte stuhnúť v chlade a rozkrájajte. Servírujte ako predjedlo, alebo hlavný chod s varenými zemiakmi.

Tip: Do plnky môžete pridať i nakrájanú šunku, alebo na tvrdo uvarené vajíčko. Pred odložením rolády do chladničky ju zabaľte do potravinárskej fólie, aby zvonku neosychala.


Špenátový nákyp
Suroviny na 4-6 porcií

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 1 balenie mrazeného špenátu
  • 200 g tvarohu
  • 150 g syru s modrou plesňou
  • 4 vajíčka
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 žĺtok

Na oleji speňte nadrobno nakrájanú cibuľu a roztlačený cesnak. Pridajte rozmrazený špenát a duste približne 15 minút. Osoľte, okoreňte, nechajte odpariť vodu a vychladnúť. Do vychladnutej zmesi vmiešajte rozmrvený tvaroh a nastrúhaný plesňový syr. Cesto rozdeľte na dve časti, väčšiu a menšiu. Z väčšieho kúsku vyvaľkajte kruh alebo štvorec podľa formy a vysteľte ním spodok a boky formy tak, aby pretŕčalo. Poprepichujte ho vidličkou, naplňte plnkou, zalejte rozšľahanými vajíčkami a okoreňte. Prikryte menším kruhom z cesta. Poprepichujte vidličkou, utesnite okraje a potrite žĺtkom. Pečte pri 180 stupňoch približne 45 minút.


Zdravý šalát s dresingom
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g špenátových listov
  • 200 g syra balkánskeho typu
  • 4 paradajky
  • 1 menší pór
  • 1 červená paprika
  • 1 žltá paprika
  • pažítka

Na dresing:

  • 4 PL olivového oleja
  • 2 PL jablčného octu
  • 2 PL horčice
  • 1 PL medu
  • nasekaná petržlenová vňať
  • soľ

Špenátové lístky umyte a zbavte stopiek. Zmiešajte ich s nakrájaným syrom, paradajkami, pórom a paprikami. Posypte nasekanou pažítkou a premiešajte. Suroviny na dresing zmiešajte a zalejte ním šalát. Nechajte odstáť v chlade a servírujte s čerstvým pečivom, alebo vajíčkom na tvrdo.

Tip: Slepačie vajíčka môžete nahradiť prepeličími. Šalát bude pôsobiť krajšie a navyše bude zdravší.


Smotanovo-špenátový prívarok
Suroviny na 4 porcie

  • 450 g mrazeného špenátu
  • 250 ml smotany na varenie
  • 50 g m
  • sla
  • 40 g hladkej múky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • majoránka
  • štipka cukru

Nadrobno nakrájanú cibuľu opražte na masle do sklovita. Pridajte múku a za stáleho miešania urobte svetlú zápražku. Odstavte z plameňa a za stáleho miešania zalejte vodou, aby sa neurobili hrudky. Pridajte mierne rozmrazený špenát, dochuťte soľou, korením, cukrom, majoránkou a prelisovaným cesnakom. Povarte približne 5 minút alebo kým sa špenát celý nerozmrazí. Prilejte smotanu na varenie, premiešajte a nechajte prejsť varom. Servírujte s varenými zemiakmi alebo zemiakovým pyré spolu s vajíčkom na spôsob volského oka.


„Zelené“ knedličky so syrom
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g zemiakov
  • 500 g špenátu
  • 200 g hladkej múky
  • 50 g masla
  • 2 vajíčka
  • 1 cibuľa
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tvrdý alebo topený syr v črievku

Ošúpané a umyté zemiaky nakrájajte na kocky a dajte variť do slanej vody. Listy špenátu zalejte vriacou vodou, kým nezvädnú. Na oleji osmažte na drobno nakrájanú cibuľu do mäkka. Uvarené a scedené zemiaky roztlačte na pyré, pridajte k nim cibuľku aj s olejom, maslo, nakrájaný alebo rozmixovaný špenát a dochuťte soľou a korením. Nechajte chvíľku vychladnúť a primiešajte vajíčka a múku. Vypracujte cesto z ktorého odkrajujte alebo rukami guľkajte knedličky, ktoré varte v dávkach približne 3-5 minút, alebo kým samé nevyplávajú. Servírujte posypané nastrúhaným tvrdým syrom, alebo postriekané topeným syrom.

Tip: Ak sa vám nepodarilo zohnať čerstvý špenát, mrazený špenátový pretlak pridajte k cibuli, odparte z neho vodu a až potom ho pridajte k zemiakom do cesta.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  2. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  4. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 11 719
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 567
  3. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 6 271
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 044
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 5 734
  6. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 5 558
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 339
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 867
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 616
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 994

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Křetínský: Desím sa, aby napätie v koalícii neohrozilo Slovensko

Prevážil podľa mňa konsenzus, že problematika je natoľko zložitá, že politická reprezentácia nie je schopná objektívne vyhodnotiť, čo by sa jednotlivým klientom stalo.

PLUS

Nespávajú, aby mohli prekladať titulky. Zadarmo a za pár hodín

I love you, povie filmová postava a v titulkoch sa objaví: Ja láska vy.

TECH

Vytvorili prvú farbu na vlasy, ktorá dokáže meniť odtiene

Farby sa testujú pre komerčné použitie.

Neprehliadnite tiež

Sú tri, sú sexi, no najmä vtipné: Kto sú krásky zo SketchShe?

Začalo to s karaoke v aute, teraz majú Austrálčanky státisíce odberateľov a desiatky videí, z ktorých prasknete od smiechu.

Mýty a fakty o menopauze: Čo si myslí gynekológ?

Ženy majú o menopauze často hororové predstavy a obávajú sa jej prejavov. Nie je to nutné.

Šesť známych párov, ktorých láska vydržala desaťročia

Láska na celý život existuje aj v šoubiznise. Dôkazom je niekoľko známych párov, ktoré sú spolu celé desaťročia.

Angelina Jolie: Superžena s kontroverznou minulosťou

Hollywoodska herečka má za sebou sebapoškodzovanie, nevydarené vzťahy s mužmi a experimenty s bisexualitou.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop