Špenátové mámenie

Dajte v kuchyni drobným lístkom zelenú a pokúste sa tak rýchlejšie privolať jar.

Alebo sa riaďte heslom - kráľom kvetín je špenát...

Je naozaj taký zdravý?

Špenát je bohatým zdrojom vitamínov A, C, E, K, obsahuje mix vitamínov skupiny B, ktoré blahodarne pôsobia na celý metabolizmus, nervové bunky. Má pomerne vysoký obsah karoténu, vďaka ktorému chráni sietnicu a celkovo posilňuje zrak. Z minerálov je bohato zásobený magnéziom, jódom, vápnikom a železom, i keď nie až v takom množstve ako sa o ňom od nepamäti tradovalo.

V roku 1870 vznikla nepresnosť o jeho obsahu železa a to banálnym omylom. Istý vedec pri analýze špenátu zle zapísal desatinnú čiarku v čísle, a tak namiesto 3 mg obsahu železa mu boli pripisované vlastnosti až 30 mg. I po opravení tohto údaju sa ešte dlho z generácie na generáciu tradovalo, že špenát obsahuje najviac železa zo všetkých zelenín a nútili ho tak jesť mamičky svoje deti po celom svete.

Tento „zelený kráľ“ je ale i napriek tomu veľmi zdravý a jeho konzumácia je vhodná pri liečbe rakoviny, srdcových ochorení a liečbe vysokého krvného tlaku. Je vhodný pre diabetikov, znižuje riziko vzniku anémie, je dobrý pre tehotné ženy, vďaka vláknine čistí a detoxikuje črevá a celkovo napomáha zachovať telo svieže a mladé.

Z vlastnej záhradky

Lístky špenátu si môžete veľmi jednoducho dopestovať aj sami doma. Špenát pestujeme v troch termínoch, a to na priamu spotrebu skoro na jar, na jeseň a neskôr na prezimovanie ako zimný špenát.

Dôležité je vybrať si vhodnú odrodu. Zasiate semienka vyklíčia približne na šiesty deň a vzídu do dvoch až troch týždňov od začatia sejby. Zbierame rastlinky ktoré vytvorili 5 až 6 pravých listov. Zbierame ho, pokým neujde do kvetu.

Čím mladší špenát zbierame, tým sladší a výživnejší pre nás bude. Mladé lístky konzumujeme aj so stonkou za studena i za tepla, staršie iba krátko sparíme, aby nestratili vitamíny a sýtozelenú farbu.

Tipy a rady:

• Pri vyberaní čerstvých špenátových listov dbajte na to, aby boli sýtozelené, lesklé, pružné bez náznaku žltnutia či povlaku.
• Listy čerstvého špenátu je najlepšie skladovať v zeleninovom boxe chladničky na voľno alebo zabalené v mikroténovom vrecku s dierkami na odvetranie. Takto uskladnené lístky vám v chladničke vydržia približne 5-6 dní.
• Ak pri varení polievok alebo omáčok použijete mrazený špenát, nechajte prebytočnú vodu dôkladne odpariť, aby ste nemuseli pokrm zbytočne dohusťovať múkou alebo škrobom.

Špenátová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 600 ml mlieka
  • 400 ml vývaru
  • 450 g čerstvého špenátu
  • 50 g masla
  • 1 stredne veľký zemiak
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • muškátový oriešok
  • soľ, mleté čierne korenie
  • citrónový kôra

Opražte na masle najemno nasekanú cibuľu a cesnak, kým nezmäknú. Pridajte na malé kocky nakrájaný zemiak, opekajte približne 1 minútu a zalejte vývarom. Varte približne 10 minút, vlejte mlieko a priveďte k varu. Pridajte polovicu špenátových lístkov a citrónovú kôru z polovice citróna. Duste približne 12 minút, kým špenát úplne nezvädne. Nechajte chvíľku vychladnúť a rozmixujte spolu s druhou polovicou špenátových lístkov. Opäť ju ohrejte a dochuťte soľou, korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. Servírujte s kyslou smotanou, alebo krutónmi.

Tip: Ak pridáte druhú polovicu špenátových lístkov až pri mixovaní, polievka si zachová sviežu zelenú farbu.


Špenátová omeleta
Suroviny na 6-8 porcií

  • 400 g čerstvého špenátu
  • 2 väčšie zemiaky
  • 10 vajíčok
  • 3 PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Špenátové listy dajte do väčšieho cedidla, prelejte ich vriacou vodou z kanvice, kým nezačnú vädnúť a následne ich ochlaďte pod studenou vodou, aby si zachovali farbu. V hlbšej panvici rozohrejte olej, na ktorom speňte najemno nakrájanú cibuľu. Pridajte zemiaky nakrájané na tenké plátky a duste, kým nezmäknú. Medzitým rozšľahajte vajíčka spolu so soľou. Sparené špenátové listy vmiešajte do zemiakov, rovnomerne okoreňte a zajete rozšľahanými vajíčkami. pečte na miernom ohni. Keď je spodok zlatistý a vrch zatiahnutý, pretočte omeletu a opečte ju z druhej strany. Servírujte horúce s čerstvou zeleninou, alebo paradajkovým šalátom.

Tip: Pri prevracaní si môžete pomôcť druhou panvicou, alebo plytkým tanierom.


Hríbovo-špenátové rizoto
Suroviny na 4 porcie

  • 1 liter vývaru
  • 300 g ryže
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 250 g čerstvých šampiňónov
  • 25 g sušených hríbov
  • 1 cibuľa
  • 50 g masla
  • 200 ml bieleho suchého vína
  • soľ, mleté čierne korenie
  • parmezán

Sušené hríby zalejte vriacou vodou a nechajte ich lúhovať približne 10 minút. Na masle opečte na kocky nakrájanú cibuľu, za stáleho miešania prisypte ryžu a oprážajte, kým nie je každé zrnko obalené tukom. Pridajte nasekané šampiňóny, scedené sušené hríby a poriadne premiešajte. Postupne naberačkou nalievajte vývar, kým sa neodparí a postup opakujte až kým spotrebujete celý vývar. Na záver pridajte špenát a podlejte rizoto vínom. Rizoto je hotové ak začína mať krémovú konzistenciu, ale pritom v strede je ešte na skus tvrdá. Dochuťte soľou a korením a nechajte chvíľku postáť. Servírujte s hoblinkami parmezánu.

Tip: Príprava rizota, by nemala presiahnuť 15 minút. Na zjemnenie chutí a vône môžete pridať po odstavení do rizota plátok čerstvého pravého masla.


Špenátová roláda
Suroviny na 4-6 porcií

  • 400 g mrazeného špenátu
  • 100 g hladkej múky
  • 3 vajíčka
  • 2 PL oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • muškátový oriešok
  • soľ

Na plnku:

  • 125 g masla
  • 1 balenie topeného syra v črievku
  • 1 červená paprika
  • 1 žltá paprika
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky

Rozmrazený špenát zbavte prebytočnej vody, zmiešajte ho so žĺtkami, prelisovaným cesnakom, nastrúhaným muškátovým orieškom, olejom a štipkou soli. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Všetko spolu zľahka premiešajte. Špenátovú zmes natrite na plech vystlaný papierom na pečenie. Plát pečte približne 12-15 minút pri 180 stupňoch. Upečený plát po dĺžke zrolujte spolu s pečiacim papierom a nechajte vychladnúť. Medzitým zmiešajte zmäknuté maslo s topeným syrom, dochuťte soľou, korením a nasekanými bylinkami a na malé kocky nakrájanou paprikou. Plnku natrite na špenátový plát a zrolujte do rolády. Nechajte stuhnúť v chlade a rozkrájajte. Servírujte ako predjedlo, alebo hlavný chod s varenými zemiakmi.

Tip: Do plnky môžete pridať i nakrájanú šunku, alebo na tvrdo uvarené vajíčko. Pred odložením rolády do chladničky ju zabaľte do potravinárskej fólie, aby zvonku neosychala.


Špenátový nákyp
Suroviny na 4-6 porcií

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 1 balenie mrazeného špenátu
  • 200 g tvarohu
  • 150 g syru s modrou plesňou
  • 4 vajíčka
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 žĺtok

Na oleji speňte nadrobno nakrájanú cibuľu a roztlačený cesnak. Pridajte rozmrazený špenát a duste približne 15 minút. Osoľte, okoreňte, nechajte odpariť vodu a vychladnúť. Do vychladnutej zmesi vmiešajte rozmrvený tvaroh a nastrúhaný plesňový syr. Cesto rozdeľte na dve časti, väčšiu a menšiu. Z väčšieho kúsku vyvaľkajte kruh alebo štvorec podľa formy a vysteľte ním spodok a boky formy tak, aby pretŕčalo. Poprepichujte ho vidličkou, naplňte plnkou, zalejte rozšľahanými vajíčkami a okoreňte. Prikryte menším kruhom z cesta. Poprepichujte vidličkou, utesnite okraje a potrite žĺtkom. Pečte pri 180 stupňoch približne 45 minút.


Zdravý šalát s dresingom
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g špenátových listov
  • 200 g syra balkánskeho typu
  • 4 paradajky
  • 1 menší pór
  • 1 červená paprika
  • 1 žltá paprika
  • pažítka

Na dresing:

  • 4 PL olivového oleja
  • 2 PL jablčného octu
  • 2 PL horčice
  • 1 PL medu
  • nasekaná petržlenová vňať
  • soľ

Špenátové lístky umyte a zbavte stopiek. Zmiešajte ich s nakrájaným syrom, paradajkami, pórom a paprikami. Posypte nasekanou pažítkou a premiešajte. Suroviny na dresing zmiešajte a zalejte ním šalát. Nechajte odstáť v chlade a servírujte s čerstvým pečivom, alebo vajíčkom na tvrdo.

Tip: Slepačie vajíčka môžete nahradiť prepeličími. Šalát bude pôsobiť krajšie a navyše bude zdravší.


Smotanovo-špenátový prívarok
Suroviny na 4 porcie

  • 450 g mrazeného špenátu
  • 250 ml smotany na varenie
  • 50 g m
  • sla
  • 40 g hladkej múky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • majoránka
  • štipka cukru

Nadrobno nakrájanú cibuľu opražte na masle do sklovita. Pridajte múku a za stáleho miešania urobte svetlú zápražku. Odstavte z plameňa a za stáleho miešania zalejte vodou, aby sa neurobili hrudky. Pridajte mierne rozmrazený špenát, dochuťte soľou, korením, cukrom, majoránkou a prelisovaným cesnakom. Povarte približne 5 minút alebo kým sa špenát celý nerozmrazí. Prilejte smotanu na varenie, premiešajte a nechajte prejsť varom. Servírujte s varenými zemiakmi alebo zemiakovým pyré spolu s vajíčkom na spôsob volského oka.


„Zelené“ knedličky so syrom
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g zemiakov
  • 500 g špenátu
  • 200 g hladkej múky
  • 50 g masla
  • 2 vajíčka
  • 1 cibuľa
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tvrdý alebo topený syr v črievku

Ošúpané a umyté zemiaky nakrájajte na kocky a dajte variť do slanej vody. Listy špenátu zalejte vriacou vodou, kým nezvädnú. Na oleji osmažte na drobno nakrájanú cibuľu do mäkka. Uvarené a scedené zemiaky roztlačte na pyré, pridajte k nim cibuľku aj s olejom, maslo, nakrájaný alebo rozmixovaný špenát a dochuťte soľou a korením. Nechajte chvíľku vychladnúť a primiešajte vajíčka a múku. Vypracujte cesto z ktorého odkrajujte alebo rukami guľkajte knedličky, ktoré varte v dávkach približne 3-5 minút, alebo kým samé nevyplávajú. Servírujte posypané nastrúhaným tvrdým syrom, alebo postriekané topeným syrom.

Tip: Ak sa vám nepodarilo zohnať čerstvý špenát, mrazený špenátový pretlak pridajte k cibuli, odparte z neho vodu a až potom ho pridajte k zemiakom do cesta.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  2. Zažite zmenu s najpredávanejším SUV Hyundai Tucson
  3. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  4. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  5. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  6. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  7. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  9. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  1. Slováci sa hojne stávajú majiteľmi nehnuteľností v cudzine
  2. Prečo mamy lákali deti na mobil, kľúče či diaľkové ovládanie?
  3. Zažite zmenu s najpredávanejším SUV Hyundai Tucson
  4. Neviete si rady s vaším ročným vyúčtovaním? Pomôže vám FiiFree
  5. Nadácia Orange ocenila Detský čin roka
  6. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  7. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  8. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  9. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  10. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 17 447
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 16 074
  3. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 8 254
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 337
  5. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 7 150
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 6 695
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 399
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 133
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 776
  10. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov 2 766

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Šéfa ÚPN Krajňáka považovali za cuciaka, teraz je pre koalíciu diktátor

Šéf Ústavu pamäti národa viedol spor s českým ministrom financií Andrejom Babišom a zamestnancami, ktorí mali blízko k extrémizmu.

Neprehliadnite tiež

Svadba pod holým nebom: Odborníčky radia, ako si ju nepokaziť

S príchodom prvých teplých dní sa svadobná hostina častejšie presúva do exteriérov. Na čo všetko myslieť?

Každý by mal byť feminista, radí herečka Helen Mirren o šťastnom živote

Oscarová umelkyňa tiež hovorí o tom, že sa netreba sobášiť príliš skoro.

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Na čo všetko treba myslieť, ak chcete dovolenkovať s domácim miláčikom

Vlastníte psa, mačku alebo iné domáce zvieratko? Pri plánovaní dovolenky musíte myslieť aj na ne.