SME
Utorok, 22. jún, 2021 | Meniny má PaulínaKrížovkyKrížovky

Nápoje zo svahov

Na jarné dovolenky lákajú lyžiarske strediská nielen kvalitou vlekov a zjazdoviek, ale aj obrázkami pohody na svahu. A k tej neodmysliteľne patrí posedenie v štýlových horských chatách s príjemným pohostením.

Bombardino nie je na to, aby ste sa napili, ale vychutnávali hoBombardino nie je na to, aby ste sa napili, ale vychutnávali ho

Kto zažil lyžovačku v talianskych Dolomitoch, nemôže zabudnúť nielen na nádherné scenérie a stovky kilometrov dokonale upravených tratí, ale ani na špeciálne nápoje, ktoré v útulných horských krčmičkách ponúkajú. Najviac ód spievajú tí, čo ochutnali Bombardino. Na internete si ľudia, čo sa vrátili z lyžovačky v Taliansku, vymieňajú recepty a zhodne tvrdia, aké je to „slastné pitíčko“ a „úžasná dobrôtka“. Je to nápoj, v ktorom sa snúbi sila drsného kraja a sladkosť talianskej romantiky.

Bombový nápoj

Inak ako zdrobneninami sa tento „bombový“ nápoj hádam ani nedá pomenovať. Už jeho výzor je ako z rozprávky. V sklenom pohári naspodku sedí sýtožltý likér prikrytý napenenou belostnou šľahačkou, ktorá kypí z pohára posypaná kakaom alebo škoricou. Pripomína kuriatko, čo sa práve vyliahlo z vajíčka. A chuť? Tá je jemná, mäkká, až zamatová, a keď si z neho potiahnete slamkou, nádherne hreje.

Bombardino je tradičný a veľmi obľúbený taliansky likér s prímesou rumu, ktorý obsahuje osemnásť percent alkoholu. Pochádza z južného Tirolska, z malého mestečka Termeno – Tramín, z rodinného liehovaru Roner. Bombardino je charakteristické silnou vôňou vaječných žĺtkov a čerstvého mlieka, ktorú zvýrazňuje rumová aróma. Žĺtky s alkoholom sa v domácnostiach už v 19. storočí používali ako posilňujúci liek bohatý na proteíny a vitamíny.

Do zimy aj do tepla

Keďže Bombardino sa teší veľkej obľube, nájdete ho na všetkých svahoch v Taliansku a každý si ho za tie roky trochu prispôsobil. Základom je však horúci vaječný koňak s prídavkom tvrdého alkoholu – rumu, brandy, whisky či čohokoľvek iného podľa vlastnej fantázie. Bombardino calimero je s brandy a kávou, Bombardino scozzese prichutí whisky, do Bombardina con Ristora Ciok sa pridáva horúca čokoláda.

V lete sa dá podávať chladený, buď ako Bombardino ghiacciato, kde je likér mrazený a navyše sa podáva s ľadom, alebo ako Bombardino freddo sul gelato, kde sa do studeného likéru pridáva zmrzlina. Aj na Slovensku si už lyžiari po zjazde môžu dopriať túto kalorickú bombu, servírujú ju napríklad na Donovaloch a vaječný likér tu zväčša dochucujú rumom. Bombardino je výnimočná lahôdka, treba si ju však dopriať len výnimočne, aby človek nevyzeral ako bomba.

obr_1.jpg

Alpské strediská lákajú nielen na perfektne upravené trate,
ale aj na príjemný relax v horských chatách

Od hruškovice k sektu

Hoci pri lyžovaní sa alkohol neodporúča a opitého lyžiara môžu vylúčiť z vleku, kvapka alkoholického nápoja k zimnému pobytu na horách viac-menej patrí. Na rozdiel od našich kopcov, kde sa popíja čaj s rumom, grog, borovička alebo koreňovica, v Alpách vám ponúknu podstatne ľahšie drinky.

Rakúšania sa poučili od Francúzov a napríklad na vrchu Turacher, priamo pri výstupe zo sedačky na vrchole svahu lyžiarom livrejovaný čašník servíruje sekt. Do sklenených pohárov ako pozornosť strediska. V rakúskych horských bufetoch je obľúbená hruškovica s vykrojenou hruštičkou wiliamsovkou, v ktorej je viac kompótovej šťavy ako alkoholu. Takú vám ponúknu aj pri čakaní na sedačku v našom Lomnickom sedle.

Aperol spritz

Ďalší obľúbený nápoj, ktorý má viac chutí ako percent alkoholu, je Aperol spritz. Nie je známe, ako presne vznikol, ale traduje sa, že si ho miešali vojaci v 19. storočí počas rakúskej okupácie Talianska. Aperol je korenený bitter oranžovočervenej farby s ovocnou ľahko horkou chuťou. Vyrába sa z horca, rebarbory, výťažkov z pomarančov, aromatických bylín a farbív. Vznikol v rodinnej firme Barbieri v Padove. Jeho zvláštnosťou je veľmi nízky obsah alkoholu (11 percent). V talianskych horských chatách ho miešajú so sektom Prosecco a sódou.

Pite s mierou

Na talianskych svahoch dáva na poriadok pozor špeciálna polícia, policajti v tmavomodrých uniformách so žltým pruhom vám môžu dať fúkať priamo na zjazdovke. Samozrejme, robia tak, až keď je lyžiar agresívny a nebezpečný pre okolie. Pre každého je však bezpečnejšie ochutnávať lákavé nápoje až po lyžovaní v apres ski baroch.

Ako namiešať

Bombardino

Potrebujeme: 0,5 l vaječného koňaku, 0,25 l rumu, 0,25 l šľahačky
V hrnci zohrejeme vaječný koňak s rumom, prípadne s iným tvrdým alkoholom. Neprevárame! Nalejeme do sklených pohárov, do troch štvrtín. Ozdobíme šľahačkou, posypeme kakaom, vložíme slamku. Nemiešame!

Aperol Spritz

Zmiešame 2 dl sektu Prosecco s 1,5 dl likéru Aperol a 1 dl sódy. Ozdobíme krúžkom pomaranča. Ak ho pijeme v lete, dodáme hodne ľadu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  2. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  3. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  5. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  6. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  9. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  10. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  1. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  2. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  3. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  4. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  5. Legislative intention - recodification of the corporate law
  6. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  7. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  8. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  9. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  10. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  1. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 162
  2. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 10 775
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 996
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 047
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 6 863
  6. Po Slovensku na motorke 6 800
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 126
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 342
  9. Crème de la crème po slovensky 3 230
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 701
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kajetána Kičuru privádzajú na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici.

Kičura zostáva vo väzbe, bráni sa slabo.


14 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Kajetán Kičura je vo väzbe od apríla.


a 2 ďalší 6 h

Neprehliadnite tiež

Pistáciové keksíky

Sú zelené, zdravé a chutné.


18. jún
Mária Vargová a Andrej Poracký

Násilné deti sú neraz samy obeťami.


18. jún

Sezóna jahôd je jedna z najchutnejších. Tu je niekoľko inšpirácií na víkendové pečenie.


17. jún
Čo sa deje s dieťaťom, keď má záchvat hnevu?

Intenzitu ovplyvňuje aj slovná zásoba.


17. jún