Nápoje zo svahov

Na jarné dovolenky lákajú lyžiarske strediská nielen kvalitou vlekov a zjazdoviek, ale aj obrázkami pohody na svahu. A k tej neodmysliteľne patrí posedenie v štýlových horských chatách s príjemným pohostením.

Bombardino nie je na to, aby ste sa napili, ale vychutnávali ho

Kto zažil lyžovačku v talianskych Dolomitoch, nemôže zabudnúť nielen na nádherné scenérie a stovky kilometrov dokonale upravených tratí, ale ani na špeciálne nápoje, ktoré v útulných horských krčmičkách ponúkajú. Najviac ód spievajú tí, čo ochutnali Bombardino. Na internete si ľudia, čo sa vrátili z lyžovačky v Taliansku, vymieňajú recepty a zhodne tvrdia, aké je to „slastné pitíčko“ a „úžasná dobrôtka“. Je to nápoj, v ktorom sa snúbi sila drsného kraja a sladkosť talianskej romantiky.

Bombový nápoj

Inak ako zdrobneninami sa tento „bombový“ nápoj hádam ani nedá pomenovať. Už jeho výzor je ako z rozprávky. V sklenom pohári naspodku sedí sýtožltý likér prikrytý napenenou belostnou šľahačkou, ktorá kypí z pohára posypaná kakaom alebo škoricou. Pripomína kuriatko, čo sa práve vyliahlo z vajíčka. A chuť? Tá je jemná, mäkká, až zamatová, a keď si z neho potiahnete slamkou, nádherne hreje.

Bombardino je tradičný a veľmi obľúbený taliansky likér s prímesou rumu, ktorý obsahuje osemnásť percent alkoholu. Pochádza z južného Tirolska, z malého mestečka Termeno – Tramín, z rodinného liehovaru Roner. Bombardino je charakteristické silnou vôňou vaječných žĺtkov a čerstvého mlieka, ktorú zvýrazňuje rumová aróma. Žĺtky s alkoholom sa v domácnostiach už v 19. storočí používali ako posilňujúci liek bohatý na proteíny a vitamíny.

Do zimy aj do tepla

Keďže Bombardino sa teší veľkej obľube, nájdete ho na všetkých svahoch v Taliansku a každý si ho za tie roky trochu prispôsobil. Základom je však horúci vaječný koňak s prídavkom tvrdého alkoholu – rumu, brandy, whisky či čohokoľvek iného podľa vlastnej fantázie. Bombardino calimero je s brandy a kávou, Bombardino scozzese prichutí whisky, do Bombardina con Ristora Ciok sa pridáva horúca čokoláda.

V lete sa dá podávať chladený, buď ako Bombardino ghiacciato, kde je likér mrazený a navyše sa podáva s ľadom, alebo ako Bombardino freddo sul gelato, kde sa do studeného likéru pridáva zmrzlina. Aj na Slovensku si už lyžiari po zjazde môžu dopriať túto kalorickú bombu, servírujú ju napríklad na Donovaloch a vaječný likér tu zväčša dochucujú rumom. Bombardino je výnimočná lahôdka, treba si ju však dopriať len výnimočne, aby človek nevyzeral ako bomba.

obr_1.jpg

Alpské strediská lákajú nielen na perfektne upravené trate,
ale aj na príjemný relax v horských chatách

Od hruškovice k sektu

Hoci pri lyžovaní sa alkohol neodporúča a opitého lyžiara môžu vylúčiť z vleku, kvapka alkoholického nápoja k zimnému pobytu na horách viac-menej patrí. Na rozdiel od našich kopcov, kde sa popíja čaj s rumom, grog, borovička alebo koreňovica, v Alpách vám ponúknu podstatne ľahšie drinky.

Rakúšania sa poučili od Francúzov a napríklad na vrchu Turacher, priamo pri výstupe zo sedačky na vrchole svahu lyžiarom livrejovaný čašník servíruje sekt. Do sklenených pohárov ako pozornosť strediska. V rakúskych horských bufetoch je obľúbená hruškovica s vykrojenou hruštičkou wiliamsovkou, v ktorej je viac kompótovej šťavy ako alkoholu. Takú vám ponúknu aj pri čakaní na sedačku v našom Lomnickom sedle.

Aperol spritz

Ďalší obľúbený nápoj, ktorý má viac chutí ako percent alkoholu, je Aperol spritz. Nie je známe, ako presne vznikol, ale traduje sa, že si ho miešali vojaci v 19. storočí počas rakúskej okupácie Talianska. Aperol je korenený bitter oranžovočervenej farby s ovocnou ľahko horkou chuťou. Vyrába sa z horca, rebarbory, výťažkov z pomarančov, aromatických bylín a farbív. Vznikol v rodinnej firme Barbieri v Padove. Jeho zvláštnosťou je veľmi nízky obsah alkoholu (11 percent). V talianskych horských chatách ho miešajú so sektom Prosecco a sódou.

Pite s mierou

Na talianskych svahoch dáva na poriadok pozor špeciálna polícia, policajti v tmavomodrých uniformách so žltým pruhom vám môžu dať fúkať priamo na zjazdovke. Samozrejme, robia tak, až keď je lyžiar agresívny a nebezpečný pre okolie. Pre každého je však bezpečnejšie ochutnávať lákavé nápoje až po lyžovaní v apres ski baroch.

Ako namiešať

Bombardino

Potrebujeme: 0,5 l vaječného koňaku, 0,25 l rumu, 0,25 l šľahačky
V hrnci zohrejeme vaječný koňak s rumom, prípadne s iným tvrdým alkoholom. Neprevárame! Nalejeme do sklených pohárov, do troch štvrtín. Ozdobíme šľahačkou, posypeme kakaom, vložíme slamku. Nemiešame!

Aperol Spritz

Zmiešame 2 dl sektu Prosecco s 1,5 dl likéru Aperol a 1 dl sódy. Ozdobíme krúžkom pomaranča. Ak ho pijeme v lete, dodáme hodne ľadu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  2. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  3. Cestou - necestou
  4. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  5. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  6. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  7. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  8. Zábavný aj sebavedomý
  9. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  10. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  1. Zdravé zuby rovná sa zdravý kôň
  2. Majsterka Európy v silovom trojboji zo SvF STU
  3. Obnova kaštieľa v Malinove
  4. Vklad na kataster vybavíte od marca elektronicky
  5. Nulový úrok pre klientov, ktorí si do mBank prenesú kreditku
  6. Ako inovovať vo vašej firme? Poradí vám odborný seminár
  7. Nové bývanie bez murovania
  8. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  9. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  10. Cestou - necestou
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 17 413
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 9 572
  3. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň 9 001
  4. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 4 546
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 692
  6. Zábavný aj sebavedomý 3 451
  7. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt 3 106
  8. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku 2 449
  9. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 2 422
  10. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 2 277

Téma: TV Oko


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

V ružomberskom spore pomáhajú Fiľovi veľké kalibre

Nad privatizáciou papierní sa dodnes vznášajú pochybnosti. Strach, zastrašovanie a nitky vedúce k organizovanému zločinu.

DOMOV

Café Európa: Potrebuje Európa Rusko alebo USA?

Ako sa s aktuálnou situáciou vo svete vyrovná Európska únia ležiaca medzi dvoma superveľmocami.

DOMOV

Matoviča delí od straty mandátu jediné hlasovanie

Parlamentný výbor dal 12-tisícovú pokutu šéfovi OĽaNO ešte vlani.

Neprehliadnite tiež

Kate Middletonová sa rozhovorila o strastiach materstva, zažíva ich aj ona

Pocit ťažoby, stres a tlak zo zodpovednosti za deti sa nevyhýba ani princeznám. Anglická vojvodkyňa o tom hovorila na rovinu.

Herecké osobnosti, ktoré páchali násilie na ženách, no svet im odpustil

Na ich umelecké výkony vrhlo zlý tieň násilné správanie. Hoci časť fanúšikov sklamali, ich kariéry sa to väčšinou nedotklo.

Kanadská fotografka nafotila nahé ženy rôznych tvarov, užívatelia žalovali Facebooku

Ukážka pestrosti ženskej krásy opäť niektorých pohoršila.

Barbora Rakovská: Tehotenstvo mi pomohlo osobnostne aj v kariére

Pred rokmi chcela úplne skončiť so šoubiznisom. Dnes berie svoju prácu viac s nadhľadom.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop