Nápoje zo svahov

Na jarné dovolenky lákajú lyžiarske strediská nielen kvalitou vlekov a zjazdoviek, ale aj obrázkami pohody na svahu. A k tej neodmysliteľne patrí posedenie v štýlových horských chatách s príjemným pohostením.

Bombardino nie je na to, aby ste sa napili, ale vychutnávali ho

Kto zažil lyžovačku v talianskych Dolomitoch, nemôže zabudnúť nielen na nádherné scenérie a stovky kilometrov dokonale upravených tratí, ale ani na špeciálne nápoje, ktoré v útulných horských krčmičkách ponúkajú. Najviac ód spievajú tí, čo ochutnali Bombardino. Na internete si ľudia, čo sa vrátili z lyžovačky v Taliansku, vymieňajú recepty a zhodne tvrdia, aké je to „slastné pitíčko“ a „úžasná dobrôtka“. Je to nápoj, v ktorom sa snúbi sila drsného kraja a sladkosť talianskej romantiky.

Bombový nápoj

Inak ako zdrobneninami sa tento „bombový“ nápoj hádam ani nedá pomenovať. Už jeho výzor je ako z rozprávky. V sklenom pohári naspodku sedí sýtožltý likér prikrytý napenenou belostnou šľahačkou, ktorá kypí z pohára posypaná kakaom alebo škoricou. Pripomína kuriatko, čo sa práve vyliahlo z vajíčka. A chuť? Tá je jemná, mäkká, až zamatová, a keď si z neho potiahnete slamkou, nádherne hreje.

Bombardino je tradičný a veľmi obľúbený taliansky likér s prímesou rumu, ktorý obsahuje osemnásť percent alkoholu. Pochádza z južného Tirolska, z malého mestečka Termeno – Tramín, z rodinného liehovaru Roner. Bombardino je charakteristické silnou vôňou vaječných žĺtkov a čerstvého mlieka, ktorú zvýrazňuje rumová aróma. Žĺtky s alkoholom sa v domácnostiach už v 19. storočí používali ako posilňujúci liek bohatý na proteíny a vitamíny.

Do zimy aj do tepla

Keďže Bombardino sa teší veľkej obľube, nájdete ho na všetkých svahoch v Taliansku a každý si ho za tie roky trochu prispôsobil. Základom je však horúci vaječný koňak s prídavkom tvrdého alkoholu – rumu, brandy, whisky či čohokoľvek iného podľa vlastnej fantázie. Bombardino calimero je s brandy a kávou, Bombardino scozzese prichutí whisky, do Bombardina con Ristora Ciok sa pridáva horúca čokoláda.

V lete sa dá podávať chladený, buď ako Bombardino ghiacciato, kde je likér mrazený a navyše sa podáva s ľadom, alebo ako Bombardino freddo sul gelato, kde sa do studeného likéru pridáva zmrzlina. Aj na Slovensku si už lyžiari po zjazde môžu dopriať túto kalorickú bombu, servírujú ju napríklad na Donovaloch a vaječný likér tu zväčša dochucujú rumom. Bombardino je výnimočná lahôdka, treba si ju však dopriať len výnimočne, aby človek nevyzeral ako bomba.

obr_1.jpg

Alpské strediská lákajú nielen na perfektne upravené trate,
ale aj na príjemný relax v horských chatách

Od hruškovice k sektu

Hoci pri lyžovaní sa alkohol neodporúča a opitého lyžiara môžu vylúčiť z vleku, kvapka alkoholického nápoja k zimnému pobytu na horách viac-menej patrí. Na rozdiel od našich kopcov, kde sa popíja čaj s rumom, grog, borovička alebo koreňovica, v Alpách vám ponúknu podstatne ľahšie drinky.

Rakúšania sa poučili od Francúzov a napríklad na vrchu Turacher, priamo pri výstupe zo sedačky na vrchole svahu lyžiarom livrejovaný čašník servíruje sekt. Do sklenených pohárov ako pozornosť strediska. V rakúskych horských bufetoch je obľúbená hruškovica s vykrojenou hruštičkou wiliamsovkou, v ktorej je viac kompótovej šťavy ako alkoholu. Takú vám ponúknu aj pri čakaní na sedačku v našom Lomnickom sedle.

Aperol spritz

Ďalší obľúbený nápoj, ktorý má viac chutí ako percent alkoholu, je Aperol spritz. Nie je známe, ako presne vznikol, ale traduje sa, že si ho miešali vojaci v 19. storočí počas rakúskej okupácie Talianska. Aperol je korenený bitter oranžovočervenej farby s ovocnou ľahko horkou chuťou. Vyrába sa z horca, rebarbory, výťažkov z pomarančov, aromatických bylín a farbív. Vznikol v rodinnej firme Barbieri v Padove. Jeho zvláštnosťou je veľmi nízky obsah alkoholu (11 percent). V talianskych horských chatách ho miešajú so sektom Prosecco a sódou.

Pite s mierou

Na talianskych svahoch dáva na poriadok pozor špeciálna polícia, policajti v tmavomodrých uniformách so žltým pruhom vám môžu dať fúkať priamo na zjazdovke. Samozrejme, robia tak, až keď je lyžiar agresívny a nebezpečný pre okolie. Pre každého je však bezpečnejšie ochutnávať lákavé nápoje až po lyžovaní v apres ski baroch.

Ako namiešať

Bombardino

Potrebujeme: 0,5 l vaječného koňaku, 0,25 l rumu, 0,25 l šľahačky
V hrnci zohrejeme vaječný koňak s rumom, prípadne s iným tvrdým alkoholom. Neprevárame! Nalejeme do sklených pohárov, do troch štvrtín. Ozdobíme šľahačkou, posypeme kakaom, vložíme slamku. Nemiešame!

Aperol Spritz

Zmiešame 2 dl sektu Prosecco s 1,5 dl likéru Aperol a 1 dl sódy. Ozdobíme krúžkom pomaranča. Ak ho pijeme v lete, dodáme hodne ľadu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  4. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  6. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  10. Splnený sen
  1. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  3. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  4. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  5. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  6. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  7. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  10. Vysoká hra o súdne trovy
  1. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 13 864
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 795
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 775
  4. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 3 652
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 409
  6. Splnený sen 1 362
  7. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 1 361
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 1 171
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 941
  10. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 933

Téma: TV Oko


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Cítila každý vpich ihly. Lekárov so slzami v očiach prosila, aby už prestali

Denník SME oslovil všetky univerzitné a fakultné nemocnice. Ani jedna nedostala podnet na násilie či neetické správanie personálu počas pôrodu.

KOMENTÁRE

Orbán môže mať čoskoro v regióne nového spojenca. Andreja Babiša

Babiš má blízko k jeho politickej kultúre.

Neprehliadnite tiež

Je najvyšší čas prestať nosiť vlnu, hovorí zakladateľka PETA

Ingrid Newkirková vysvetľuje, prečo je strihanie oviec kruté a neľudské.

Stĺpček Osmelené

Odchádzať z domu je hraničná situácia

Dieťa som vynosila a porodila ľahko, ale logistika je moje rodičovské peklo.

Na materskej rozbehla biznis na Amazone. Čo radí začínajúcim podnikateľkám?

Zuzana Sotáková je ukážkou, ako odvážny plán dotiahnuť do úspešného konca.

Facky, traumy, málo ľudskosti. Aj tak zobrazuje dokument slovenské pôrodníctvo

Na Slovensku sa znova hovorí o pôrodoch, začínajú sa ozývať hlasy traumatizovaných žien.