SME
Štvrtok, 2. február, 2023 | Meniny má Erik, Erika

Nápoje zo svahov

Na jarné dovolenky lákajú lyžiarske strediská nielen kvalitou vlekov a zjazdoviek, ale aj obrázkami pohody na svahu. A k tej neodmysliteľne patrí posedenie v štýlových horských chatách s príjemným pohostením.

Bombardino nie je na to, aby ste sa napili, ale vychutnávali hoBombardino nie je na to, aby ste sa napili, ale vychutnávali ho

Kto zažil lyžovačku v talianskych Dolomitoch, nemôže zabudnúť nielen na nádherné scenérie a stovky kilometrov dokonale upravených tratí, ale ani na špeciálne nápoje, ktoré v útulných horských krčmičkách ponúkajú. Najviac ód spievajú tí, čo ochutnali Bombardino. Na internete si ľudia, čo sa vrátili z lyžovačky v Taliansku, vymieňajú recepty a zhodne tvrdia, aké je to „slastné pitíčko“ a „úžasná dobrôtka“. Je to nápoj, v ktorom sa snúbi sila drsného kraja a sladkosť talianskej romantiky.

Bombový nápoj

Inak ako zdrobneninami sa tento „bombový“ nápoj hádam ani nedá pomenovať. Už jeho výzor je ako z rozprávky. V sklenom pohári naspodku sedí sýtožltý likér prikrytý napenenou belostnou šľahačkou, ktorá kypí z pohára posypaná kakaom alebo škoricou. Pripomína kuriatko, čo sa práve vyliahlo z vajíčka. A chuť? Tá je jemná, mäkká, až zamatová, a keď si z neho potiahnete slamkou, nádherne hreje.

Bombardino je tradičný a veľmi obľúbený taliansky likér s prímesou rumu, ktorý obsahuje osemnásť percent alkoholu. Pochádza z južného Tirolska, z malého mestečka Termeno – Tramín, z rodinného liehovaru Roner. Bombardino je charakteristické silnou vôňou vaječných žĺtkov a čerstvého mlieka, ktorú zvýrazňuje rumová aróma. Žĺtky s alkoholom sa v domácnostiach už v 19. storočí používali ako posilňujúci liek bohatý na proteíny a vitamíny.

Do zimy aj do tepla

Keďže Bombardino sa teší veľkej obľube, nájdete ho na všetkých svahoch v Taliansku a každý si ho za tie roky trochu prispôsobil. Základom je však horúci vaječný koňak s prídavkom tvrdého alkoholu – rumu, brandy, whisky či čohokoľvek iného podľa vlastnej fantázie. Bombardino calimero je s brandy a kávou, Bombardino scozzese prichutí whisky, do Bombardina con Ristora Ciok sa pridáva horúca čokoláda.

V lete sa dá podávať chladený, buď ako Bombardino ghiacciato, kde je likér mrazený a navyše sa podáva s ľadom, alebo ako Bombardino freddo sul gelato, kde sa do studeného likéru pridáva zmrzlina. Aj na Slovensku si už lyžiari po zjazde môžu dopriať túto kalorickú bombu, servírujú ju napríklad na Donovaloch a vaječný likér tu zväčša dochucujú rumom. Bombardino je výnimočná lahôdka, treba si ju však dopriať len výnimočne, aby človek nevyzeral ako bomba.

obr_1.jpg

Alpské strediská lákajú nielen na perfektne upravené trate,
ale aj na príjemný relax v horských chatách

Od hruškovice k sektu

Hoci pri lyžovaní sa alkohol neodporúča a opitého lyžiara môžu vylúčiť z vleku, kvapka alkoholického nápoja k zimnému pobytu na horách viac-menej patrí. Na rozdiel od našich kopcov, kde sa popíja čaj s rumom, grog, borovička alebo koreňovica, v Alpách vám ponúknu podstatne ľahšie drinky.

Rakúšania sa poučili od Francúzov a napríklad na vrchu Turacher, priamo pri výstupe zo sedačky na vrchole svahu lyžiarom livrejovaný čašník servíruje sekt. Do sklenených pohárov ako pozornosť strediska. V rakúskych horských bufetoch je obľúbená hruškovica s vykrojenou hruštičkou wiliamsovkou, v ktorej je viac kompótovej šťavy ako alkoholu. Takú vám ponúknu aj pri čakaní na sedačku v našom Lomnickom sedle.

Aperol spritz

Ďalší obľúbený nápoj, ktorý má viac chutí ako percent alkoholu, je Aperol spritz. Nie je známe, ako presne vznikol, ale traduje sa, že si ho miešali vojaci v 19. storočí počas rakúskej okupácie Talianska. Aperol je korenený bitter oranžovočervenej farby s ovocnou ľahko horkou chuťou. Vyrába sa z horca, rebarbory, výťažkov z pomarančov, aromatických bylín a farbív. Vznikol v rodinnej firme Barbieri v Padove. Jeho zvláštnosťou je veľmi nízky obsah alkoholu (11 percent). V talianskych horských chatách ho miešajú so sektom Prosecco a sódou.

Pite s mierou

Na talianskych svahoch dáva na poriadok pozor špeciálna polícia, policajti v tmavomodrých uniformách so žltým pruhom vám môžu dať fúkať priamo na zjazdovke. Samozrejme, robia tak, až keď je lyžiar agresívny a nebezpečný pre okolie. Pre každého je však bezpečnejšie ochutnávať lákavé nápoje až po lyžovaní v apres ski baroch.

Ako namiešať

Bombardino

Potrebujeme: 0,5 l vaječného koňaku, 0,25 l rumu, 0,25 l šľahačky
V hrnci zohrejeme vaječný koňak s rumom, prípadne s iným tvrdým alkoholom. Neprevárame! Nalejeme do sklených pohárov, do troch štvrtín. Ozdobíme šľahačkou, posypeme kakaom, vložíme slamku. Nemiešame!

Aperol Spritz

Zmiešame 2 dl sektu Prosecco s 1,5 dl likéru Aperol a 1 dl sódy. Ozdobíme krúžkom pomaranča. Ak ho pijeme v lete, dodáme hodne ľadu.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  2. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  3. Dodajte vašej pokožke šťavu
  4. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  5. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  6. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to
  7. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  8. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať?
  1. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  2. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  3. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  4. Dodajte vašej pokožke šťavu
  5. Trh s nehnuteľnosťami praje prenájmom
  6. Wüstenrot rástol v segmente životného aj neživotného poistenia
  7. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  8. O najlepšie komunikujúcich značkách rozhodne aj verejnosť
  1. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 11 942
  2. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 11 017
  3. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 4 348
  4. Dodajte vašej pokožke šťavu 2 544
  5. Zdravie bez liekov. Lekár namiesto nich predpisuje studenú vodu 2 212
  6. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 1 655
  7. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať? 1 137
  8. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery 1 016
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová dorazila do Kyjeva vo štvrtok.

Kyjev vie, že najväčším problémom je korupcia. Pokračuje v zásahoch.


3 h
Jaroslav Halák.

Sezóna 2022/23 pripomína Halákovu kariéru ako takú.


4 h
Ivan Chrenko (3 ku 2)

Chrenko vybudoval najväčšieho slovenského developera, hoci nie všetky projekty mu vyšli.


11 h
Fínska premiérka Sanna Marin a švédsky premiér Ulf Kristersson.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 5 ďalší 21 h

Blogy SME

  1. Ľudmila Križanovská: Radšej v toxickom vzťahu ako sám
  2. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  3. Anton Kaiser: Bábiky Márie Pekárovej v krojoch z Požitavia
  4. Viera Spišáková: Trapas návštevný
  5. Matej Mravec: Ako ovplyvňuje strava Vašu náladu a psychiku
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Pred samotou tu niet kam ujsť
  7. Michael Achberger: Prečo priberáme v zime?
  8. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  1. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 5 631
  2. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 741
  3. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 881
  4. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 3 847
  5. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 3 757
  6. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 687
  7. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 2 926
  8. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 2 728
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
SkryťZatvoriť reklamu