Moderné varenie: šetrne aj rýchlo

Aj keď sa varenie vždy točí okolo sporáka či varného panelu, existuje mnoho spotrebičov, ktoré pri varení ponúkajú lákavú alternatívu. Dajte im v kuchyni zelenú.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Kým niektoré spotrebiče sa snažia ušetriť čas, iné dokážu spestriť rodinné menu novými chuťami a kulinárskymi zážitkami. Aby však uspeli a mali ste z nich radosť, treba sa pripraviť na nové návyky pri varení. Každý nový pomocník je užitočný iba vtedy, ak svoje receptúry prispôsobíte jeho možnostiam. Inak sa aj z toho najúžasnejšieho spotrebiča môže stať lapač prachu. Ako na ne?

Pekelné objatie

Horúci šok a extrémne teplo prenikajúce pod povrch surovín. Kontaktný gril je špecialista na rýchlu tepelnú úpravu pokrmov, pri ktorých si ceníme koncentrovanú chuť.
Na rozdiel od rozpálenej liatinovej panvice v pevnom objatí opeká suroviny z oboch strán súčasne. Kým povrch pokrmu dotýkajúci sa rebrovaných platní karamelizuje, zvnútra uniká voda vo forme horúcej pary a šťavy. Tým sa chute zahustia a vyniknú aj bez toho, aby sme ich museli zvýrazňovať množstvom soli a korenín. Poradí si s mäsom, zeleninou, rôznymi druhmi liateho cesta, ale aj s pečivom a vajíčkami.

Článok pokračuje pod video reklamou

Dobre navrhnutý kontaktný gril má dve rebrované platne spojené pántom a je naklonený tak, aby šťavy odtekali do zbernej nádoby. Má reguláciu teploty s termostatom a kvalitný nelepivý povrch. Aby však v kuchyni zožal popularitu, treba mu vyhradiť dostatočné miesto v blízkosti odsávača pár a počítať s tým, že na kuchynskej linke nebude vábnou ozdobou. Rolka kuchynských utierok mu svedčí viac ako umývanie pod prúdom vody.

Para, ktorá šetrí vitamíny

Parný hrniec je šikovne navrhnutá rýchlovarná kanvica s časovačom, nad ktorou sú umiestnené plastové misky s dierovanými dnami.
Zostavené sú tak, aby kondenzujúca voda odtekala do samostatného zásobníka, v ktorom neprebieha ohrev. Tým sa zabráni znečisťovaniu ohrevného telesa. Horúca para je šetrnejšou alternatívou k vareniu vo vode. Vyžaduje kvalitné suroviny plné chuti, pretože pomalý ohrev spôsobí ich zvýraznenie a kondenzujúca voda vždy zmyje povrchový posyp soľou či koreninami. Keďže tuk a soľ sú mimo hry, výsledkom je diétne menu. Poradí si s rybou, hydinou, zemiakmi, kysnutým cestom a zeleninou.

Rozmerné nádoby z plastu pôsobia v kuchyni zvyčajne rušivo, a tak je parný hrniec skôr vítaný tam, kde je k dispozícii umývačka riadu pre ich ukrytie z dohľadu. Obzvlášť v prípade, ak neodoláte použitiu tukov či pareniu kysnutého cesta, ktoré sa na nevhodne zvolené plasty bude lepiť.

Diskrétne pod pokrievkou

Najlepšia ryža je bez prísad a existuje hrniec, ktorý ju uvarí lepšie ako tá najzručnejšia kuchárka na svete.
Automatický varič ryže sníma teplotu v hliníkovej nádobe s teflónovým povrchom, aby vystihol moment, keď sa všetka voda absorbuje do zrniek. V správnom momente zníži teplotu ohrevu a udržiava ryžu teplú až do jej spotrebovania. Poradí si však aj s polievkami, ktoré dokáže variť bez dozoru. Nič sa v ňom nepripáli a obslúži ho aj malé dieťa.

Na kuchynskej linke nezaberie viac miesta ako obyčajný hrniec. Keďže časť vody sa pri varení intenzívne odparuje, ideálne miesto je preň v blízkosti okna. Je nenáročný na údržbu, neprekáža, a tam, kde je ryža obľúbenejšia ako cestovina a zemiaky, by určite chýbať nemal.

Pomaly, ale isto

Čo sa stane, ak sa rozhodneme využiť silu prírody a nedostatok tepla pri varení budeme kompenzovať dlhším časom a účinkom enzýmov, ktoré sú obsiahnuté v surovinách?
Výsledkom bude chutný, ľahko stráviteľný pokrm, avšak s podstatne nižšou dávkou vitamínov. Pomalovarný hrniec potrebuje na prípravu pokrmu od 6 do 8 hodín času a kým hovädzina získa svoju šťavnatú jemnosť, nové zemiaky sa zaručene nerozvaria. Zázračný hrniec varí bez dozoru. Ak ho pri raňajkách naplníte surovinami, pri návrate z práce vás bude čakať hotový pokrm. Bez miešania.

Varenie v jednej nádobe a odvaha nechať zapnutý spotrebič pri opustení z domova sú predpokladom vašej spokojnosti. Slimačie tempo pristane klasickým receptom našich babičiek, ktoré nechávali bez dozoru hrnce na okraji murovanej kuchynskej piecky, kým sa venovali inej dôležitej práci na statku.

Veterný fastfood

Teplovzdušná rúra s rotačným ramenom, ktorú výrobca ponúka ako fritovací hrniec pracujúci s lyžičkou oleja, je revolúciou v rýchlej príprave pokrmov, ktoré sa nápadne podobajú na tie zo stánkov s rýchlym občerstvením.
Kombinácia mäsa, zeleniny a zemiakov sa so zmesou magického korenia so zárukou premenia na chutné jedlo, ktoré neurazí nikoho. Má to však malý háčik. Aj keď príprava nezaberie viac ako niekoľko desiatok minút, naservírovanému menu chýba šmrnc a rôznorodosť.

Pre nového pomocníka treba na kuchynskej linke vyhradiť úctyhodný kus miesta, na ktorom bude teplovzdušný cyklón vždy pripravený poslúžiť, aby ste neskončili pri studenej večeri s krajcom chleba v ruke. Odsávač pár patrí do tesnej blízkosti rovnako ako elektrická zásuvka. Nespoliehajte sa na to, že v skrinkách je dostatok miesta. Patrí jednoducho von.

Parné turbo

Parná rúra je ternom pre tých, čo sa už nemôžu pozerať na to, že ich parný hrniec je príliš pomalý, aby si bez obmedzení poradil s prípravou šťavnatých kúskov mäsa.
Kým vyvíjač pary presycuje vzduch v rúre horúcou vlhkosťou, dodatočné výhrevné telesá sa postarajú o to, aby teplota v rúre stúpla hoci k hranici dvoch stoviek stupňov. Takto pripravené mäso nestráca šťavu a môže sa popýšiť jemnosťou.

Parná rúra zabudovaná do kuchynskej linky dokáže v niektorých domácnostiach úplne nahradiť rúru klasickú. Jej prednosti sa však ukážu aj pri zohrievaní pokrmov. Vlhká para občerství akékoľvek včerajšie menu na nerozoznanie od čerstvo navareného.

Vlny, ktoré vedia variť

Mikrovlnná rúra nie je iba rýchlym nástrojom na ohrievanie pokrmov a nešikovné rozmrazovanie.
S výmenou tradičných receptúr za mikrovlnné dokáže pripravovať pokrmy za zlomok času v porovnaní s klasickým varením. Rýchly ohrev zachová vitamíny v pokrmoch a v rukách neskúsených kuchárov dokáže vyčariť zázraky s každodennými surovinami. Úspech môže zožať tam, kde sú iné spôsoby varenia z priestorových či energetických dôvodov neprípustné.

Mnohé rúry sa dodávajú aj so sadou pre varenie v pare, čo môže byť odrazovým mostíkom pre tých, ktorí nemajú čas zmeniť svoje dlhoročné návyky za nové. Mikrovlnnú rúru nezastaví ani taká výzva, akou je príprava domácej parenej knedle či pečenie bábovky. Tušíte, ako na to?

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  4. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 29 578
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 21 337
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 20 074
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 13 121
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 811
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 019
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 737
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 031
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 010
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 1 951

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Techniku zo základne v Dolnej Krupej žiada ministerstvo vrátiť

Čo robia Noční vlci v Dolnej Krupej.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: V RTVS môže byť ohrozené vysielanie správ

Ľudia v spravodajstve končia, spor o verejnoprávnosť pokračuje.

ČESKÝ ZÁPISNÍK

Zbohom, Praha. Hľadá sa nová Krnáčová

Primátorka prichádzala s nádejou na zmenu. Odchádza ponížená.

Neprehliadnite tiež

Odborníci a mamičky hodnotili pôrodnice, najlepšia je v Martine

Odborníci spolu s rodičkami hodnotili 53 pôrodníc.

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri dilemách.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.